فهرست مطالب

نشریه روانشناسی اجتماعی
سال نهم شماره 57 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نسرین نوروزی، محمد محمدی پور*، حسین مهدیان صفحات 1-12

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه جهت گیری هدف و اهمال کاری با فرسودگی تحصیلی با توجه به نقش میانجی انسجام تحصیلی و اجتماعی انجام شد. طرح مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش همه دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی بجنورد در سال تحصیلی 99-1398 بودند که بر اساس فرمول کوکران 303 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه های جهت گیری هدف (الیوت و مک گریگور، 2001)، اهمال کاری تحصیلی (سولومون و راثبلوم، 1984)، فرسودگی تحصیلی (شافلی و همکاران، 2002) و انسجام تحصیلی و اجتماعی (ترنزینی و پاسکارلا، 1980) جمع آوری و با روش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار Amos نسخه 24 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که جهت گیری هدف و اهمال کاری تحصیلی بر انسجام تحصیلی و اجتماعی و فرسودگی تحصیلی و انسجام تحصیلی و اجتماعی بر فرسودگی تحصیلی تاثیر مستقیم و معنادار و جهت گیری هدف و اهمال کاری تحصیلی با میانجی انسجام تحصیلی و اجتماعی بر فرسودگی تحصیلی تاثیر غیرمستقیم و معنادار داشتند (05/0>P). با توجه به نتایج، برای کاهش فرسودگی تحصیلی می توان برنامه هایی بر اساس جهت گیری هدف، اهمال کاری و انسجام تحصیلی و اجتماعی طراحی و از طریق کارگاه های آموزشی اجرا کرد.

    کلیدواژگان: جهت گیری هدف، اهمال کاری، فرسودگی تحصیلی، انسجام تحصیلی و اجتماعی
  • نجیبه اکبرزاده، وحید فلاح*، سیده عصمت رسولی صفحات 13-23
    این پژوهش با هدف مقایسه هوش هیجانی و اجتماعی، اضطراب تحصیلی و باورهای معرفت شناختی در دانش آموزان معتاد و غیرمعتاد به اینترنت انجام شد. مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا علی مقایسه ای بود. جامعه پژوهش دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان بابل در سال تحصیلی 98-1397 بودند. بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 374 نفر برآورد که این تعداد با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت (یانگ، 1998)، هوش هیجانی (برادبری و گریوز، 2004)، هوش اجتماعی (سیلورا و همکاران، 2001)، اضطراب تحصیلی (فیلیپس، 1979) و باورهای معرفت شناختی (شومر، 1993) بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس چندمتغیری با کمک نرم افزار SPSS-20 استفاده شد. یافته ها نشان داد که دانش آموزان معتاد و غیرمعتاد به اینترنت از نظر هر چهار متغیر هوش هیجانی و اجتماعی، اضطراب تحصیلی و باورهای معرفت شناختی تفاوت معناداری داشتند (05/0>P). به عبارت دیگر، دانش آموزان معتاد به اینترنت در مقایسه با دانش آموزان غیرمعتاد به اینترنت از نظر هوش هیجانی، هوش اجتماعی و باورهای معرفت شناختی در سطح پایین تر و از نظر اضطراب تحصیلی در سطح بالاتری قرار داشتند. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، دانش آموزان معتاد به اینترنت در مقایسه با دانش آموزان غیرمعتاد به اینترنت از نظر هر چهار متغیر هوش هیجانی و اجتماعی، اضطراب تحصیلی و باورهای معرفت شناختی در وضعیت نامناسب تری بودند. بنابراین، ضروری است تا متخصصان تعلیم وتربیت، روانشناسان و مشاوران مدارس برای دانش آموزان و خانواده های آنان دوره ها و کارگاه های آموزشی جهت شناخت پدیده اعتیاد به اینترنت و عواقب آن برگزار نمایند و از این طریق میزان اعتیاد به اینترنت آنها را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، هوش اجتماعی، اضطراب تحصیلی، باورهای معرفت شناختی، اعتیاد به اینترنت
  • مایده معین الدینی، فرح لطفی کاشانی*، عبدالله شفیع ابادی صفحات 25-39

    هدف پژوهش حاضر، بررسی مقایسه رفتار درمانی دیالکتیک با درمان یکپارچه نگر در تنظیم هیجان و مکانیسم های دفاعی در کاهش استفاده پاتولوژیک از اینترنت بود. این پژوهش به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان مقطع دبیرستان منطقه یک شهر تهران بود که در سال 1397-1396 مشغول به تحصیل بودند که از بین آنها افرادی که در تست اعتیاد به اینترنت نمره بالایی کسب کرده بودند، 60 دانش آموز به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش و گواه (هر گروه 20 نفر) قرار گرفتند. پرسشنامه اعتیاد به اینترنت (یانگ، 1999)، تنظیم هیجان گراس و جان (2003) و سبک های دفاعی (اندروز، سینگ و بوند ، 1993) به عنوان پیش آزمون و پس آزمون برای هر دو گروه به کار گرفته شد. سپس هر دو گروه آزمایش، 8 جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای یک جلسه) درمان یکپارچه نگر و رفتار درمانی دیالکتیک دریافت کردند ولی گروه گواه در لیست انتظار قرار گرفت. نتایج تحلیل آماری به روش مانکوا نشان داد که هر دو درمان دیالکتیک و درمان یکپارچه نگر در کاهش اعتیاد به اینترنت شرکت کنندگان پژوهش نسبت به گروه گواه اثربخش بوده ولی بین دو درمان تفاوت معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: درمان یکپارچه نگر، رفتار درمانی دیالکتیک، تنظیم هیجان، مکانیسم های دفاعی، استفاده پاتولوژیک از اینترنت
  • دانیال سلیمانی*، الهام فلاح منش، شیما ارشادی چهارده صفحات 41-51
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش ذهن آگاهی بر مقاومت روانشناختی و راهبردهای مثبت و منفی تنظیم شناختی هیجان انجام شد. مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زنان متقاضی طلاق شهر تهران در سال 1398 بودند. نمونه پژوهش 30 نفر بود که پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 70 دقیقه ای آموزش ذهن آگاهی دریافت کرد و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های مقاومت روانشناختی (کانر و دیویدسون، 2003) و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و همکاران، 2001) بودند و داده ها با روش اندازه گیری مکرر در نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که آموزش ذهن آگاهی باعث افزایش مقاومت روانشناختی و راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان و کاهش راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان در زنان متقاضی طلاق شد و نتایج آموزش در مرحله پیگیری دو ماهه نیز باقی ماند (05/0p <). با توجه به اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر مقاومت روانشناختی و راهبردهای مثبت و منفی تنظیم شناختی هیجان، برنامه ریزی برای استفاده از آن توسط درمانگران و متخصصان سلامت برای بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت می تواند موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، مقاومت روانشناختی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان
  • میترا نقی پور قزلجه، جواد خلعتبری*، شهره قربان شیروردی، طاهر تیزدست صفحات 53-64

    هدف پژوهش حاضر بررسی مدل پیش بینی اضطراب رقابتی بر اساس راهبردهای تنظیم هیجان با در نظر گرفتن نقش میانجی سرسختی در ورزشکاران تیم های ملی بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه ورزشکاران تیم های ملی انفرادی و تیمی در سال 1398 بودند. تعداد افراد نمونه 300 ورزشکار بود که بر اساس ملاک های ورود و خروج پژوهش و به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سرسختی کوباسا (1989)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجانی گارنفسکی (2006) و مقیاس اضطراب رقابتی مارتنز و همکاران(1990) بودند. داده های گردآوری شده با روش مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدل پیش بینی اضطراب رقابتی بر اساس راهبردهای تنظیم هیجان با در نظر گرفتن نقش میانجی سرسختی بر اساس داده های تجربی از برازش مطلوبی برخوردار است. همچنین اثر مستقیم و غیرمستقیم تنظیم هیجان بر اضطراب رقابتی ورزشکاران مورد تایید قرار گرفت (p <0.05). هم چنین سرسختی به طور مستقیم بر اضطراب رقابتی ورزشکاران اثرمی گذارد (p <0.05). نتایج نشان داد که راهبردهای تنظیم هیجان به طور معناداری، با اضطراب رقابتی رابطه ی دارند و راهبرد باز ارزیابی به صورت منفی و راهبرد بازداری به صورت مثبت تغییرات هر یک از ابعاد اضطراب رقابتی را تبیین می کنند در مجموع نتایج حاکی از آن بود که راهبردهای تنظیم هیجان نقش موثری در ابعاد اضطراب رقابتی ایفاء می کنند و سطوح اضطراب تکواندوکاران متناسب با این راهبردها می باشد. تبیین چرایی وجود رابطه ی معنادار بین تنظیم هیجان و اضطراب رقابتی، منوط به در نظر گرفتن مولفه های این متغیرهاست. خود مدیریتی، به عنوان یکی از مولفه های تنظیم هیجان، نشانگر میزان توانایی فرد برای مدیریت رفتارهایش در موقعیت های مختلف می باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب رقابتی، تنظیم هیجان، سرسختی
  • شادی تلوک، مجید ضرغام حاجبی*، قاسم آهی صفحات 65-73

    مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی ارایه محرک های رنگی بر حل مساله اجتماعی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان انجام شد. این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون چندگروهی با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان دختر پایه سوم ابتدایی شهر بیرجند در سال تحصیلی 98-1397 بودند. از میان اعضای جامعه تعداد 154 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در هفت گروه مساوی 22 نفری جایگزین شدند. هر یک از هفت گروه تحت یکی از محرک های رنگی قرمز، زرد، سبز، آبی، صورتی، آبی کم رنگ (شش گروه آزمایش) و سفید (یک گروه کنترل) قرار گرفت. برای اندازه گیری حل مساله اجتماعی از پرسشنامه حل مساله اجتماعی (دزوریلا و همکاران، 2002) و برای اندازه گیری پیشرفت تحصیلی از معدل ترم اول و دوم دانش آموزان استفاده شد. داده ها به روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی شفه در نرم افزار SPSS-23 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل از نظر هر دو متغیر حل مساله اجتماعی و پیشرفت تحصیلی تفاوت معناداری وجود داشت (001/0p <). به عبارت دیگر، در متغیر حل مساله اجتماعی تاثیر محرک های رنگی سبز، آبی و صورتی از رنگ های قرمز، زرد، آبی کم رنگ و سفید بیشتر و بین سایر گروه ها تفاوت معناداری وجود نداشت. همچنین، در متغیر پیشرفت تحصیلی تاثیر محرک های رنگی زرد، آبی، صورتی و آبی کم رنگ از رنگ های قرمز و سفید بیشتر و بین سایر گروه ها تفاوت معناداری وجود نداشت. با توجه به یافته ها، استفاده از محرک های رنگی برای بهبود حل مساله اجتماعی و پیشرفت تحصیلی به معلمان توصیه می شود. بنابراین، استفاده از محرک های رنگی برای بهبود حل مساله اجتماعی و پیشرفت تحصیلی ضروری است.

    کلیدواژگان: محرک های رنگی، حل مساله اجتماعی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان
  • محمد محمدی پور، نرگس شجاعی کلاته بالی، ابوالفضل بخشی پور* صفحات 75-85
    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر زوج درمانی راه حل محور بر سازگاری زناشویی، کیفیت روابط زناشویی و سلامت اجتماعی در زوجین متقاضی طلاق بود. روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه های آزمایش و کنترل بود. جامعه پژوهش زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر مشهد در سال 1399 بودند. از میان اعضای جامعه 30 زوج (60 نفر) با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه مساوی شامل گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 7 جلسه 90 دقیقه ای آموزش زوج درمانی راه حل محور دریافت کرد و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. ابزارهای پژوهش، مقیاس سازگاری زناشویی (باسبی و همکاران، 1995)، سیاهه کیفیت روابط زناشویی (راست و گولومبوک، 2010) و پرسشنامه سلامت اجتماعی (کی یز، 1998) بودند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS نسخه 19 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر هر سه متغیر سازگاری زناشویی، کیفیت روابط زناشویی و سلامت اجتماعی تفاوت معنی داری داشتند. به عبارت دیگر، روش زوج درمانی راه حل محور باعث بهبود سازگاری زناشویی، کیفیت روابط زناشویی و سلامت اجتماعی در زوجین متقاضی طلاق شد (05/0p <). بر اساس نتایج، روانشناسان، درمانگران و متخصصان سلامت می توانند از روش زوج درمانی راه حل محور در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت به ویژه بهبود سازگاری زناشویی، کیفیت روابط زناشویی و سلامت اجتماعی در زوجین متقاضی طلاق استفاده کنند.
    کلیدواژگان: زوج درمانی راه حل محور، سازگاری زناشویی، کیفیت روابط زناشویی، سلامت اجتماعی، زوجین متقاضی طلاق
  • سارا محمدی زاده، جواد خلعتبری*، حسن احدی، حمیدرضا حاتم حاتمی صفحات 87-100
    زمینه و هدف

    سرطان پستان شایع ترین سرطان و اولین علت مرگ ناشی از سرطان در زنان است. سرطان پستان به نوعی از سرطان گفته می شود سرطان بر جنبه های متعدد و مختلف زندگی بیماران و حتی مراقبان و اطرافیان آنان تاثیر می گذارد زیرا این بیماری کیفیت زندگی افراد را تغییر می دهد و آنها را مجبور به زندگی کردن با یک بار مضاعف می کند. هدف پژوهش حاضر اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر استرس ادراک شده، تصویر بدنی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان بود.

    روش

    بدین منظور در این پژوهش که یک طرح نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود، از میان زنان مبتلا به سرطان بیمارستان شهدای تجریش به صورت در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب شده و به صورت تصادفی در دوگروه آزمایش و گواه گمارش شدند. گروه ها قبل و بعد از آموزش با پرسشنامه های تصویر بدنی فیشر، استرس ادراک شده کوهن و کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (فرم کوتاه) مورد آزمون قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تصویر بدنی و کیفیت زندگی و استرس ادراک شده موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که از درمان پذیرش و تعهد می توان به عنوان یک مداخله مستقل در کنار سایر روش های درمانی برای کاهش استرس ادراک شده، بهبود کیفیت زندگی و تصویر بدنی زنان مبتلا به سرطان، استفاه کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، کیفیت زندگی، استرس ادراک شده، تصویر بدنی، سرطان
  • مجید صفاری نیا، محسن زالی زاده* صفحات 101-113

    هدف از این پژوهش، بررسی پیش بینی سبک های حل مسئله اجتماعی بر اساس ابعاد سرمایه روانشناختی در دانشجویان بود. مطالعه حاضر مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان شاغل به تحصیل دانشگاه شهیدچمران در نیمسال اول تحصیلی 97-96 تشکیل دادند. 390 نفر به عنوان نمونه با استفاده از روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شد. گردآوری داده ها از طریق مقیاس های سرمایه روانشناختی لوتانز و همکاران، (2007) با هنجاریابی بهادری خسروشاهی و همکاران (1391) میزان پایایی کل مقیاس بر اساس آلفای کرونباخ 85/0، و سبک های حل مسئله اجتماعی دزوریلا و همکاران،(2002) با هنجاریابی مخبری، و همکاران (1389)، میزان پایایی کل مقیاس بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 85/0 گزارش شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام در نرم افزار SPSS-18 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد بین جهت گیری مثبت به مسئله و حل مسئله منطقی با متغیرهای خودکارآمدی، امید، تاب آوری و خوش بینی رابطه معنادار مثبت، بین جهت گیری منفی به مسئله با خودکارآمدی، امید، تاب آوری و خوش بینی رابطه معنادار منفی، سبک تکانشگری/بی احتیاطی با خودکارآمدی رابطه معنادار منفی، سبک اجتنابی نیز با خودکارآمدی، امید، خوش بینی رابطه معنادار منفی داشت. همچنین به ترتیب جهت گیری مثبت به مسئله 32/. درصد، جهت گیری منفی 31/. درصد، سبک حل مسئله منطفی 47/. درصد، سبک تکانشگری/بی احتیاطی 22/. درصد، سبک اجتنابی 37/. توانستند تغییرات سرمایه روانشناختی دانشجویان را پیش بینی کنند (05/0p <). می توان گفت افرادی که از سرمایه روانشناختی بالاتری برخوردارند توانایی بیشتری برای حل مسایل اجتماعی از خود نشان می دهند.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، خوش بینی، خودکارآمدی، امید، تاب آوری، سبک های حل مسئله اجتماعی
  • علی اکبر غیبی، بیوک تاجری*، شیرین کوشکی، ناصر صبحی قراملکی صفحات 115-125

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد و شفقت درمانی بر مولفه های بهزیستی روانی انجام شد. این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران مرد مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس عضو انجمن مالتیپل اسکلروزیس شهر تهران در سال 1398 بودند. نمونه پژوهش 45 نفر بود که پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی ساده در سه گروه مساوی جایگزین شدند. گروه های آزمایش به ترتیب 8 جلسه 75 دقیقه ای (هفته ای یک جلسه) با روش های درمان پذیرش و تعهد و شفقت درمانی آموزش دیدند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده ها با کمک پرسشنامه بهزیستی روانی جمع آوری و با روش های تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS نسخه 19 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که هر دو روش درمان باعث افزایش بهزیستی هیجانی، روانشناختی و اجتماعی در مبتلایان به مالتیپل اسکلروزیس شدند (05/0p <) و بین دو روش در بهبود بهزیستی هیجانی، روانشناختی و اجتماعی آنان تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0P>). نتایج نشان دهنده اثربخشی هر دو روش در افزایش مولفه های بهزیستی روانی و عدم تفاوت معنادار بین آنها بود. بنابراین، استفاده از هر دو روش به درمانگران و متخصصان سلامت برای بهبود بهزیستی روانی توصیه می شود. یافته ها نشان داد که هر دو روش درمان باعث افزایش بهزیستی هیجانی، روانشناختی و اجتماعی در مبتلایان به مالتیپل اسکلروزیس شدند (05/0p <) و بین دو روش در بهبود بهزیستی هیجانی، روانشناختی و اجتماعی آنان تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0P>). نتایج نشان دهنده اثربخشی هر دو روش در افزایش مولفه های بهزیستی روانی و عدم تفاوت معنادار بین آنها بود. بنابراین، استفاده از هر دو روش به درمانگران و متخصصان سلامت برای بهبود بهزیستی روانی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، شفقت درمانی، بهزیستی هیجانی، بهزیستی روانشناختی، بهزیستی اجتماعی
  • قاسم عبداللهی بقرآبادی*، پرویز شریفی درآمدی، مهدی قدرتی میرکوهی، سمیرا وکیلی صفحات 127-138

    هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی آموزش برنامه خودشفقتی ذهنآگاهانه با تاکید بر سبک زندگی اسلامی-ایرانی بر تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه مادران دارای کودک اتسیم بود. مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران دارای کودک اتیسم انجمن اتیسم شهر کاشان سال 1398 بود. نمونه آماری شامل24 مادر دارای کودک اتیسم بود که به روش نمونه گیری هدفمند بهعنوان گروه نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی سازی از طریق قرعهکشی 12 مادر در گروه آزمایش و 12 مادر در گروه کنترل گمارش شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه در برنامه خودشفقتی ذهنآگاهانه با تاکید بر سبک زندگی اسلامی-ایرانی شرکت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفتند. جهت سنجش طرحواره های ناسازگار اولیه از پرسشنامه فرم کوتاه یانگ استفاده شد و آمار توصیفی و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر برای تجزیه وتحلیل داده ها به کاربرده شد. یافته ها نشان داد که آموزش خودشفقتی ذهنآگاهانه با تاکید بر سبک زندگی اسلامی-ایرانی در تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه مادران دارای کودک اتیسم تاثیرمعنادار داشت (001/0 p≤). بنابراین، نتیجه گرفته میشود که آموزش برنامه در تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه مادران دارای کودکان اتسیم موثر بوده است.جهت سنجش طرحواره های ناسازگار اولیه از پرسشنامه فرم کوتاه یانگ استفاده شد و آمار توصیفی و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر برای تجزیه وتحلیل داده ها به کاربرده شد. یافته ها نشان داد که آموزش خودشفقتی ذهنآگاهانه با تاکید بر سبک زندگی اسلامی-ایرانی در تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه مادران دارای کودک اتیسم تاثیرمعنادار داشت (001/0 p≤). بنابراین، نتیجه گرفته میشود که آموزش برنامه در تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه مادران دارای کودکان اتسیم موثر بوده است.

    کلیدواژگان: خودشفقتی ذهنآگاهانه، سبک زندگی اسلامی-ایرانی، طرحواره های ناسازگار اولیه، مادران، کودک اتیسم
  • عبدالامیر گاطع زاده* صفحات 139-153

    این پژوهش با هدف پیش بینی خود تاب آوری زوج های متقاضی طلاق مبتنی بر مولفه های سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت و سبک های دفاعی در شهر اهواز اجرا شد. نمونه تحقیق شامل 130 نفر (65 زوج متنقاضی طلاق) بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت والکر و پیلرکی (1996)، پرسشنامه سبک دفاعی اندروز و همکاران (1993) و مقیاس خودتاب آوری موبرای (2012) استفاده شد. طرح تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین مولفه های سبک زندگی با خودتاب آوری زوج های متقاضی طلاق رابطه مستقیم وجود دارد. بین سبک دفاعی رشدیافته با خودتاب آوری رابطه مثبت و بین سبک دفاعی رشد نایافته و نوروتیک با خودتاب آوری رابطه منفی وجود داشت. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون مشخص نمود که از بین مولفه های سبک زندگی (مولفه ورزش 342/0=β و مدیریت استرس 314/0=β) و از بین سبک های دفاعی (سبک دفاعی رشد یافته 354/0=β و سبک دفاعی رشد نایافته 172/0-=β) پیش بین کننده خودتاب آوری هستند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت، سبک های دفاعی، خودتاب آوری، زوج های متقاضی طلاق
|
  • Nasrin Norouzi, Mahammad Mahammadipour *, Hossein Mahdian Pages 1-12

    This research aimed to investigating the relationship of goal orientation and procrastination with academic burnout with mediating role of academic and social integration. The study design was cross-sectional from type of correlation. The study population was all nursing students of Bojnourd University of Medical Sciences in the academic year of 2019-2000, which based on Cochran's formula, 303 people were selected as a sample by multi-stage cluster sampling. Data collected with the questionnaires of goal orientation (Elliot & McGregor, 2001), academic procrastination (Solomon & Rothblum, 1984) academic burnout (Schaufeli & et all, 2002) and academic and social integration (Terenzini & Pascarella, 1980) and were analyzed by structural equation modeling method in Amos version 24 Software. The findings showed that goal orientation and academic procrastination on academic and social integration and academic burnout and academic and social integration on academic burnout had a direct and significant effect and goal orientation and academic procrastination with mediating of academic and social integration on academic burnout had an indirect and significant effect (p < 0.05). According to the results, to reduce academic burnout can be designed programs based on goal orientation, procrastination and academic and social integration and implemented through educational workshops.

    Keywords: goal orientation, procrastination, academic burnout, academic, social integration
  • Najibeh Akbarzadeh, Vahid Fallah *, Seyedeh Esmat Rasooli Pages 13-23
    This research aimed to comparison the emotional and social intelligence, academic anxiety and epistemological beliefs in internet addicted and non-addicted students. The present study was applied in terms of purpose and was comparative causal in terms of procedure method. The study population was the second high school students of Babol city in the academic years 2018-19. Based on the Cochran's formula, the sample size was estimated 374 people, who were selected by multi-stage cluster sampling method. Data collection tools included the questionnaires of internet addiction (Young, 1998), emotional intelligence (Bradberry & Graves, 2004), social intelligence (Silvera & et al, 2001), academic anxiety (Philips, 1979) and epistemological beliefs (Schommer, 1993). To analyze the data was used from multivariate analysis of variance with using SPSS-20 software. The findings showed that internet addicted and non-addicted students were significantly different in terms of all four variables of emotional and social intelligence, academic anxiety and epistemological beliefs (p < 0.05). In the other words, internet addicted students than internet non-addicted students were at a lower level in terms of emotional intelligence, social intelligence and epistemological beliefs and higher in terms of academic anxiety. According to the results of the present study, internet addicted students in compared to internet non-addicted students were in a more unfavorable position in terms of all four variables of emotional and social intelligence, academic anxiety and epistemological beliefs. Therefore, it is necessary for education experts, school psychologists and counselors to hold courses and workshops for students and their families to understand the phenomenon of internet addiction and its consequences and thereby reducing their internet addiction.
    Keywords: emotional intelligence, Social intelligence, academic anxiety, epistemological beliefs, internet addiction
  • Maedeh Moeinoddini, Farah Lotfi Kashani *, Abdollah Shafieabadi Pages 25-39

    The aim of this study was to investigate the effect of dialectical behavior therapy on emotion regulation and defense mechanisms in reducing the pathologic usage of the internet. This research was quasi - experimental with pre - test - post test design with control group. The statistical population consisted of all high school students in district 1 of Tehran who were studying in 2011 - 2012. Among them, students who gained high scores in internet addiction test were randomly divided into three groups (experimental and control). The data were analyzed using chi - square, fisher “s exact test, t - test, chi - square and fisher “s exact test. Then both experimental groups received one - minute sessions (one session per week) therapy and dialectical behavior therapy but the control group was on the waiting list. The results of statistical analysis show that both dialectic and cognitive therapy are effective in reducing internet addiction to the control group but there is no significant difference between two treatments.

    Keywords: Integrative therapy, dialectical behavior therapy, emotion regulation, defense mechanisms, pathological use of the Internet
  • Danial Soleymani *, Elham Falahmanesh, Shima Ershadi Chahardeh Pages 41-51
    Present research aimed to investigate the effect of mindfulness training on the psychological resilience and positive and negative cognitive emotion regulation strategies in female applicants for divorce. Present study was a semi-experimental with a pretest, posttest and two-month follow-up design with control group. The research population was female applicants for divorce in Tehran city in 2019 year. The research sample was 30 people who after reviewing the criteria for entering study were selected by purposive sampling method and randomly replaced into two experimental and control groups groups. The experimental group received 8 sessions of 70 minutes mindfulness training and the control group placed on the waiting list for training. The research tools were the questionnaires of psychological resilience (Conner and Davidson, 2003) and cognitive emotion regulation strategies (Garnefski and et all, 2001) and data were analyzed by repeated measures method in the SPS version 22 software. The findings showed that mindfulness training led to increase psychological resilience and positive cognitive emotion regulation strategies and decrease negative cognitive emotion regulation strategies in female applicants for divorce and the training results were maintained in the two months follow-up stage (p < 0/05). Regarded to the effectiveness of mindfulness training on psychological resilience and positive and negative cognitive emotion regulation strategies, planning can be effective to its use by therapists and health professionals to improve health-related traits.
    Keywords: mindfulness, Psychological Resilience, cognitive emotion regulation strategies
  • Mitra Naghipour Ghezeljeh, Javad Khalatbari *, Shohreh Ghorban Shiroudi, Taher Tizdast Pages 53-64

    The aim of the present study was to investigate the model of predicting competitive anxiety based on emotion regulation by considering the mediating role of psychological hardiness in national team athletes. The research method was descriptive and structural modeling of structural equations. The statistical population in this study included all athletes of individual and team national teams in 2019. The sample number was 300 athletes who were selected based on the criteria of entry and exit of the research and available. The research tools included the Cubasa Hardiness Questionnaire (1989), the Garnefsky Emotional Cognitive Regulation Questionnaire (2006), the Competitive Anxiety Scale of Martens et al. (1990), and the Questionnaire. The collected data were analyzed by structural equation modeling method. The results of data analysis showed that the model of predicting competitive anxiety based on emotion regulation strategies has a favorable fit considering the role of hardiness mediation based on experimental data. Also, the direct and indirect effect of emotion regulation, resilience and mindfulness on competitive anxiety of athletes was confirmed (p <0.05). Hardiness also directly affects athletes' competitive anxiety (p <0.05). The results showed that emotion regulation strategies are significant, with competitive anxiety in relation to them and open strategy in the negative and inhibition strategy in the form of positive changes in each of the items that are called anxiety, if the results from the journal Indicate that they play an effective role in the dimensions of competitive anxiety, and that the taekwondo anxiety levels of anxiety are commensurate with these strategies. Explaining why there is a significant relationship between emotion regulation and competitive anxiety depends on considering the components of these variables. Self-management, as one of the components of emotion regulation, indicates the ability of a person to manage his behaviors in different situations.

    Keywords: competitive anxiety, emotion regulation, psychological hardiness
  • Shadi Talok, Majid Zargham Hajebi *, Ghasem Ahi Pages 65-73

    Present study aimed to determine the effectiveness of providing color stimuli on social problem solving and academic achievement of students. This study was semi-experimental with pre-test and post-test design of multi-group with control group. The research population was female third grade elementary school students in Birjand city in the academic year of 2018-19. From among the members of the community, 154 people were selected by available sampling method and randomly replaced in seven equal groups of 22 people. Each of the seven groups was subjected to one of the color stimuli of red, yellow, green, blue, pink, light blue (six experimental groups) and white (one control group). To measure social problem solving was used from the questionnaire social problem solving (D’Zurilla & et al, 2002) and to measure academic achievement was used from the first and second semester average of students. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance method and Scheffe post hoc test in SPSS-23 software. The findings showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of both variables of social problem solving and academic achievement (p < 0/001). In the other words, in social problem solving variable, the effect of green, blue and pink color stimuli was more than red, yellow, light blue and white colors and there was no significant difference between other groups. Also, in academic achievement variable, the effect of yellow, blue, pink and light blue color stimuli was more than red and white colors and there was no significant difference between other groups. According to the findings, the use of color stimuli to improve social problem solving and academic achievement is recommended to teachers. Therefore, the use of color stimuli to improve social problem solving and academic achievement is necessary.

    Keywords: color stimuli, social problem solving, Academic Achievement, Students
  • Mohammad Mohammadipour, Narges Shojaei Kalatebali, Abolfazl Bakhshipour * Pages 75-85
    The aim of present research was determine the effect of solution focused couple therapy on marital adjustment, marital relationship quality and social health in divorce applicant couples. The research method was semi-experimental with pretest-posttest design with an experimental and control groups. The research population was divorce applicant couples referred to counseling center of Mashhad city in 2020 year. From population 30 couples were selected by available sampling method and randomly replaced into two equal groups including the experimental and control groups. The experimental group 7 sessions of 90 minutes received solution focused couple therapy and control group replaced on the waiting list for training. The research instruments were marital adjustment scale (Busby and et all, 1995), marital relationship quality inventory (Rust and Golombok, 2010) and social health questionnaire (Keyes, 1998). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance method in SPSS version 19 software. The results showed that the experimental and control groups there were significantly different in terms of all three variables of marital adjustment, marital relationship quality and social health. In the other words, solution focused couple therapy led to improved marital adjustment, marital relationship quality and social health in divorced applicant couples (P <0.05). Based on the results, psychologists, therapists and health professionals can be use the solution focused couple therapy along with other treatment methods to improve health-related features, especially improving the marital adjustment, marital relationship quality and social health in divorced applicant couples.
    Keywords: solution focused couple therapy, marital adjustment, marital relationship quality, social health, Divorce Applicant Couples
  • Sara Mohammadizadeh, Javad Khalatbari *, Hasan Ahadi, Hamid Reza Hatami Pages 87-100
    Background and Aim

    Cancer affects many different aspects of' patients' lives and even their caregivers and those around them because this disease changes people's quality of life and forces them to live with a double burden. The objective of this study was to evaluate the effectiveness of of acceptance and commitment Therapy on perceived stress, body image and quality of life in women with breast cancer.

    Method

    The method of this research is semi experimental that was carried out by using a pre-test-post-test design with the control group. 30 women with cancer in Shohada-e-Tajrish Hospital were selected using convenience sampling and randomly assigned in two groups to the experimental and control group. The groups were tested before and after training with Fisher's body image questionnaire, Cohen's perceived stress scale and the World Health Organization quality of life (short form). Data analysis was performed using statistical method of analysis of covariance.

    Findings

    The findings showed that acceptance and commitment therapy was effective on body image, quality of life and perceived stress.

    Conclusion

    The results of this study show that acceptance and commitment therapy can be used as an independent intervention along with other therapies to reduce perceived stress, improve quality of life and body image of women with cancer. 

    Keywords: Commitment, Acceptance Therapy, quality of life, perceived stress, body image, cancer
  • Majid Saffarinia, Mohsen Zali Zadeh * Pages 101-113

    The aim of this study was to investigate the predictions of social problem solving styles based on the dimensions of psychological capital in students. The present study was a correlational section The statistical population of this study consisted of students studying at Shahid Chamran University in the first semester of the 2016-2017academic year. 500 people were selected using multi-stage cluster random sampling. Data collection through Lutans et al.'s psychological capital scales, (2007) with Khosroshahi et al.'s (2012) spring normative normativeness, overall reliability scale based on Cronbach's alpha of 0.85, and Dezurilla et al (2002) social problem solving styles, With informational standardization,mokhberi et al. (2010), the overall reliability of the scale based on Cronbach's alpha coefficient was reported to be 0.85. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise regression in SPSS-18 software. The findings showed a significant positive relationship between positive orientation to the problem and logical problem solving with the variables of self-efficacy, hope, resilience and optimism. The impulsive / careless style had a significant negative relationship with self-efficacy, and the avoidant style had a significant negative relationship with self-efficacy, hope, optimism. Also, in order of positive orientation to the issue of 32 /. Percentage, negative orientation 31/. Percentage, Problem Solving Style 47/. Percentage, impulsive / careless style 22 /. Percentage, avoidance style 37/. They were able to predict changes in students' psychological capital (P <0.05). It can be said that people with higher psychological capital are more able to solve social problem.

    Keywords: psychological capital, Optimism, Self-efficacy, hope, resilience, social problem solving styles
  • Aliakbar Gheibee, Biuok Tajeri *, Shirin Kooshki, Naser Sobhi Gharamaleki Pages 115-125

    The present research aimed to comparison the effectiveness of acceptance and commitment therapy and compassion therapy on components of subjective well-being. This study was semi-experimental with pretest and posttest design with control group. The research population was men patient with multiple sclerosis of member of multiple sclerosis association of Tehran city in 2019year. The research sample was 45 people who after reviewing the criteria for entering to study were selected by purposive sampling method and by simple randomly method replaced into three equal groups. The experimental groups were trained 8 sessions of 75minute (one session per week) with the methods of acceptance and commitment therapy and compassion therapy, respectively and the control group was placed on the waiting list for training. Data were collected with using the subjective well-being questionnaire and analyzed by methods of multivariate analysis of covariance and post hoc bonferroni test in SPSS version 19 software. The findings showed that both methods of acceptance and commitment therapy and compassion therapy led to increase emotional, psychological and social well-being in patient with multiple sclerosis (p < 0.05) and between both methods there was no significant difference in improving their emotional, psychological and social well-being (P>0.05). The results indicated the effectiveness of both methods in increasing the components of subjective well-being and no significant difference between them. Therefore, the use of both methods for improving subjective well-being is suggested to therapists and health experts.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, compassion therapy, emotional well-being, psychological well-being, social well-being
  • Ghasem Abdollahi *, Parviz Sharifidaramadi, Mahdi Ghodrati Mirkohi, Samira Vakili Pages 127-138

    The aim of the present study was to determine the Effectiveness of Mindful Self-compassion Training with Focus on Islamic-Iranian Life Style on the Modification of early maladaptive schema of Mothers of Children with Autism.This was a quasi-experimental study. The statistical population of the study was all mothers of children with autism who were registered in the Autism Association of Kashan in 2019. The statistical sample included 24 mothers who that purposeful sampling method to participate in the study. They were randomly assigned into two groups (12 mothers in the experimental group and 12 mothers in the control group). The experimental group participated in the training for 8 sessions and the control group was placed on a waiting list for training. To assess the early maladaptive schema, the Young questionnaire was used. To analysis the data Analysis of the variance with repeated measures was used. The results showed that Mindful Self-compassion with focus on Islamic-Iranian life style training had a significant impact in modulating the early maladaptive schema in mothers of children with Autism (p≤ 0/001). Therefore, it is concluded that the program training was effective in Modification of early maladaptive schema of mothers with autistic children.

    Keywords: Mindful Self-compassion, Islamic-Iranian Life Style, early maladaptive schema, mothers, Autistic Child
  • Abdolamir Gatezadeh * Pages 139-153

    The purpose of this study was to predicting of self-resilience couples on the verge of divorce Based on the Components Lifestyle and Defense Styles of Ahwaz in 2017. The research sample consisted of 130 people (65 couples at the threshold of divorce) who were selected by simple random sampling The data collection of health-promoting lifestyle Walker & Polerrcky questionnaire (1996), defensive styles of Andrews and Et al (1993) and Mowbary self-Resiliency Scale (2012) was used. Analysis of the data showed that there is a direct relation between components life style with self-resilience couple on the verge of divorce. There was a direct relation growth style defense with self-resilience and negative correlation between the unpicked defense style and neurotic defense style with self-resilience. Also, the results of regression analysis revealed that among the components of lifestyle (the "sport" component, β = 0/342; "stress management" β = 0/314) and among defense styles ("growth defense style," β = 0/354; unpicked defense style, β=-0/172) are predictors of self-resilience.

    Keywords: Health Promoting Lifestyle, Defense Styles, self-resilience, couples on the verge of divorce