فهرست مطالب

روانشناسی اجتماعی - سال نهم شماره 58 (زمستان 1399)

نشریه روانشناسی اجتماعی
سال نهم شماره 58 (زمستان 1399)

  • ویژه نامه
  • تاریخ انتشار: 1399/12/02
  • تعداد عناوین: 24
|
  • مریم یساری، سیده زهرا حسینی درونکلایی*، فاطمه طاهری صفحات 1-9
    هدف مطالعه حاضر تعیین نقش خلاقیت، خودکارآمدی اجتماعی و برنامه ریزی در پیش بینی خودکارآمدی کارآفرینی کارکنان دانشگاه های استان مازندران بود. در یک پژوهش همبستگی از میان کارکنان مراکز رشد دانشگاه های استان مازندران در سال تحصیلی 99-1398 بر اساس فرمول کوکران تعداد 246 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های خلاقیت (تورنس، 1974)، خودکارآمدی اجتماعی (اسمیت و بتز، 2000)، برنامه ریزی محقق ساخته و خودکارآمدی کارآفرینی (نکتیوک و همکاران، 2010) بودند. داده ها پس از جمع آوری با پرسشنامه های فوق و ورود به نرم افزار SPSS نسخه 21 با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان در سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند. نتایج ضرایب همبستگی پیرسون نشان داد که خلاقیت (352/0=r)، خودکارآمدی اجتماعی (377/0=r) و برنامه ریزی (220/0=r) با خودکارآمدی کارآفرینی کارکنان دانشگاه های استان مازندران رابطه مثبت و معنادار داشتند. همچنین، نتایج رگرسیون چندگانه با مدل همزمان نشان داد که متغیرهای خلاقیت، خودکارآمدی اجتماعی و برنامه ریزی توانستند 2/30 درصد از تغییرات خودکارآمدی کارآفرینی کارکنان دانشگاه های استان مازندران را پیش بینی کنند که سهم خودکارآمدی اجتماعی بیشتر از سایر متغیرها بود (01/0>P). نتایج نشان دهنده نقش موثر خلاقیت، خودکارآمدی اجتماعی و برنامه ریزی در پیش بینی خودکارآمدی کارآفرینی کارکنان دانشگاه های استان مازندران بود. بنابراین، برای بهبود خودکارآمدی کارآفرینی می توان میزان خلاقیت، خودکارآمدی اجتماعی و برنامه ریزی در آنان را افزایش داد.همچنین، نتایج رگرسیون چندگانه با مدل همزمان نشان داد که متغیرهای خلاقیت، خودکارآمدی اجتماعی و برنامه ریزی توانستند 2/30 درصد از تغییرات خودکارآمدی کارآفرینی کارکنان دانشگاه های استان مازندران را پیش بینی کنند که سهم خودکارآمدی اجتماعی بیشتر از سایر متغیرها بود (01/0>P). نتایج نشان دهنده نقش موثر خلاقیت، خودکارآمدی اجتماعی و برنامه ریزی در پیش بینی خودکارآمدی کارآفرینی کارکنان دانشگاه های استان مازندران بود. بنابراین، برای بهبود خودکارآمدی کارآفرینی می توان میزان خلاقیت، خودکارآمدی اجتماعی و برنامه ریزی در آنان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، خودکارآمدی اجتماعی، برنامه ریزی، خودکارآمدی کارآفرینی
  • حسن بروکی میلان، علی شاکر دولق*، علی خادمی صفحات 11-20
    این مطالعه با هدف تعیین نقش حمایت اجتماعی، سلامت معنوی و سواد سلامت در پیش بینی گرایش به رفتارهای پرخطر در نوجوانان انجام شد. پژوهش حاضر مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش دانش آموزان مدارس متوسطه استان آذربایجان غربی در سال تحصیلی 99-1398 بودند. نمونه پژوهش 560 نفر بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها با کمک پرسشنامه های حمایت اجتماعی (واکس و همکاران، 1986)، سلامت معنوی (پالتزین و الیسون، 1982)، سواد سلامت (قنبری و همکاران، 1395) و گرایش به رفتارهای پرخطر (زاده محمدی و همکاران، 1390) جمع آوری و با روش های همبستگی و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS-25 تحلیل شدند. نتایج تحلیل ها نشان داد که هر سه متغیر حمایت اجتماعی، سلامت معنوی و سواد سلامت با گرایش به رفتارهای پرخطر در نوجوانان رابطه معنادار منفی داشتند. علاوه بر آن، سه متغیر حمایت اجتماعی، سلامت معنوی و سواد سلامت نقش معناداری در پیش بینی گرایش به رفتارهای پرخطر در نوجوانان داشتند (05/0>P). با توجه به نتایج مطالعه حاضر کاهش گرایش به رفتارهای پرخطر توسط متخصصان و درمانگران از طریق افزایش حمایت اجتماعی، سلامت معنوی و سواد سلامت در نوجوانان ضروری است. بنابراین، مشاوران و روانشناسان برای کاهش رفتارهای پرخطر در نوجوانان می توانند میزان حمایت اجتماعی، سلامت معنوی و سواد سلامت آنان را افزایش دهند. با توجه به نتایج مطالعه حاضر کاهش گرایش به رفتارهای پرخطر توسط متخصصان و درمانگران از طریق افزایش حمایت اجتماعی، سلامت معنوی و سواد سلامت در نوجوانان ضروری است. بنابراین، مشاوران و روانشناسان برای کاهش رفتارهای پرخطر در نوجوانان می توانند میزان حمایت اجتماعی، سلامت معنوی و سواد سلامت آنان را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، سلامت معنوی، سواد سلامت، گرایش به رفتارهای پرخطر، نوجوانان
  • غلامرضا ثناگوی محرر*، المیرا خلیل زاده کلاگر، آرام پزشکی آلمانی، محمدرضا باقری صفحات 21-30
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مدل تلفیقی رویکرد هیجان مدار و مدل گاتمن بر خودتنظیمی عاطفی و خودشناسی انسجامی در زوجین با روابط زناشویی آشفته انجام شد. این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زوجین با روابط زناشویی آشفته مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1398 بودند. نمونه پژوهش 30 زوج بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه ای مداخله گروهی مدل تلفیقی رویکرد هیجان مدار و مدل گاتمن دریافت کرد و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های راهبردهای خودتنظیمی عاطفی (لارسن و پریزمیک، 2008) و خودشناسی انسجامی (قربانی و همکاران، 2003) بودند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری و نرم افزار SPSS-22 استفاده شد. یافته ها نشان داد که گروه ها از نظر هر دو متغیر خودتنظیمی عاطفی و خودشناسی انسجامی تفاوت معناداری داشتند (05/0>P). به عبارت دیگر، مداخله گروهی مدل تلفیقی رویکرد هیجان مدار و مدل گاتمن باعث افزایش خودتنظیمی عاطفی (001/0>, P49/31=F) و خودشناسی انسجامی (001/0>, P35/54=F) در زوجین با روابط زناشویی آشفته شد. بنابراین، مدل تلفیقی رویکرد هیجان مدار و مدل گاتمن روشی موثر برای بهبود ویژگی های زوجین با روابط زناشویی آشفته به ویژه افزایش خودتنظیمی عاطفی و خودشناسی انسجامی است. به عبارت دیگر، مداخله گروهی مدل تلفیقی رویکرد هیجان مدار و مدل گاتمن باعث افزایش خودتنظیمی عاطفی (001/0>, P49/31=F) و خودشناسی انسجامی (001/0>, P35/54=F) در زوجین با روابط زناشویی آشفته شد. بنابراین، مدل تلفیقی رویکرد هیجان مدار و مدل گاتمن روشی موثر برای بهبود ویژگی های زوجین با روابط زناشویی آشفته به ویژه افزایش خودتنظیمی عاطفی و خودشناسی انسجامی است.
    کلیدواژگان: رویکرد هیجان مدار، مدل گاتمن، خودتنظیمی عاطفی، خودشناسی انسجامی، روابط زناشویی آشفته
  • سکینه زمانیان، جعفر بوالهری*، عصمت دانش، حسن احدی، شهربانو قهاری صفحات 31-44

    سرطان پستان شایع ترین سرطان در بین زنان سراسر جهان است که چالش های فراوانی مانند پیروی از درمان را پیش روی متخصصان قرار داده است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پیروی از درمان زنان دچار سرطان پستان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل با پیگیری 60 روزه بود. جامعه آماری کلیه زنان دچار سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان هفت تیر تهران در سال 1396 بود. به منظور اجرای پژوهش تعداد 24 بیمار به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد دریافت کردند. آزمودنی ها به پرسشنامه پیروی از درمان در بیماران دچار سرطان (ADQ) در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پاسخ دادند. سپس یافته ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد نسبت به گروه کنترل به صورت معنادار مولفه سودمندی مورد انتظار (05/0> P ، 577/3 = (528/1)F) را در سطح 05/0؛ مولفه هنجارهای ذهنی (01/0> P ، 110/9 = (367/1)F) و مولفه قصدپای بندی به درمان (01/0> P ، 824/12 = (2)F) را در سطح معناداری 01/0 بهبود بخشید و این بهبود تا دو ماه بعد ادامه داشت. نتیجه کلی پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد منجر به بهبود پیروی از درمان در بیماران مبتلا به سرطان پستان شد و به عنوان یکی از روش های روانشناختی در بهبود پیروی از درمان شناخته شد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، پیروی از درمان
  • سمیه دولتی، رویا کوچک انتظار*، زهره صادقی افجه صفحات 45-57

    هدف پژوهش، مدل یابی تحول مثبت نوجوانی بر اساس خودتنظیمی، شایستگی اجتماعی و پیوند والدینی بود. روش پژوهش همبستگی با تکیه بر معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه مدارس دولتی شهر تهران بود، که در سال 98-99 مشغول به تحصیل می باشند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تعداد 400 نفر دانش-آموز انتخاب شدند. ابزار ها شامل: پرسش نامه تحول مثبت نوجوانی گلدوف (2014)، پرسش نامه خودتنظیمی (2007)، پرسش نامه شایستگی اجتماعی فلنر (1990)، پرسش نامه پیوند والدینی پارکر (1979) بود. داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت. ادراک شایستگی اجتماعی، می تواند انگیزه دانش آموزان را برای درگیر شدن در تکالیف تحولی و چالش های زندگی و شرایط مطلوب ترغیب کند و نوجوانان با ادراک شایستگی بالا کارکردهای سازگارانه مناسبی دارند. بنابراین می توان عوامل انگیزشی مانند اعتماد و اطمینان دانش آموزان به توانمندی های خویش را از عوامل پیش بینی کننده تحول مثبت نوجوانی در نظر گرفت. یکی از مولفه های بعد بیرونی و مهم در روند تحول مثبت نوجوانی که مبتنی بر نتایج پژوهش می باشد، پیوند والدینی است، خانواده اولین بافت و زمینه ای است که دانش آموز آن را تجربه می کند. در مجموع نتایج این پژوهش نشان می دهد که برای مدل یابی تحول مثبت نوجوانی می توان بر خودتنظیمی، شایستگی اجتماعی و پیوند والدینی تاکید کرد و مدل بدست آمده را در آموزش تحول مثبت نوجوانی به کار بست. همچنین نتایج حاصل از پژوهش، نشان داد که پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار است و تحول مثبت نوجوانی را می شود بر اساس متغیرهای خودتنظیمی، شایستگی اجتماعی و پیوند والدینی پیش بینی کرد و فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تحول مثبت نوجوانی، خودتنظیمی، شایستگی اجتماعی، پیوند والدینی، معادلات ساختاری
  • نجمه فرهادی بیرگانی*، علیرضا حیدرئی صفحات 59-70

    هدف از پژوهش حاضر رابطه بهزیستی ذهنی،مهارت های فراشناختی و تحمل ابهام با خلاقیت در دانشجویان دانشگاه آزاد اهواز بود. این تحقیق از نوع توصیفی و به روش همبستگی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه ی دانشجویان دانشگاه آزاد اهواز تشکیل بودند. نمونه گیری از بین آنها به بصورت تصادفی- طبقه ای می پذیرد. نمونه با استفاده از جدول مورگان مشخص شد و سپس از طریق پرسشنامه خلاقیت عابدی (1372) ، پرسشنامه محقق ساخته مهارت های شناختی و فراشناختی(ارجمند، 1389)، پرسشنامه بهزیستی ذهنی کی یز و ماگیارمو (2003)، پرسشنامه تحمل ابهام نوع دوم MSTAT-II) مک لین (1993) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد بین بهزیستی ذهنی ، مهارت های فراشناختی و تحمل ابهام با خلاقیت در دانشجویان رابطه معنی داری وجود دارد همچنین نتایج رگرسیون نشان داد پیش بینی خلافیت دانشجویان از روی متغیرهای بهزیستی ذهنی،مهارت های فراشناختی و تحمل ابهام معنی دار می باشد. واژه های کلیدی: تنظیم شناختی هیجان، تمایز یافتگی، سلامت روانی ، رضایت زناشویی هدف از پژوهش حاضر رابطه بهزیستی ذهنی،مهارت های فراشناختی و تحمل ابهام با خلاقیت در دانشجویان دانشگاه آزاد اهواز بود. این تحقیق از نوع توصیفی و به روش همبستگی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه ی دانشجویان دانشگاه آزاد اهواز تشکیل بودند. نمونه گیری از بین آنها به بصورت تصادفی- طبقه ای می پذیرد. نمونه با استفاده از جدول مورگان مشخص شد و سپس از طریق پرسشنامه خلاقیت عابدی (1372) ، پرسشنامه محقق ساخته مهارت های شناختی و فراشناختی(ارجمند، 1389)، پرسشنامه بهزیستی ذهنی کی یز و ماگیارمو (2003)، پرسشنامه تحمل ابهام نوع دوم MSTAT-II) مک لین (1993) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد بین بهزیستی ذهنی ، مهارت های فراشناختی و تحمل ابهام با خلاقیت در دانشجویان رابطه معنی داری وجود دارد همچنین نتایج رگرسیون نشان داد پیش بینی خلافیت دانشجویان از روی متغیرهای بهزیستی ذهنی،مهارت های فراشناختی و تحمل ابهام معنی دار می باشد.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، تمایز یافتگی، سلامت روانی، رضایت زناشوییگ
  • مهین اکسیر، زهره رئیسی*، حسینعلی مهرابی، محمد سلطانی زاده صفحات 71-86

    این پژوهش با هدف، تاثیر شاخص توده بدنی، مصرف دخانیات و مصرف الکل بر سالمندی موفق با میانجی گری کیفیت زندگی در سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد. روش پژوهش مقطعی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه سالمندان 60 سال و بالاتر مبتلا به دیابت نوع 2 که تحت پوشش مراکز بهداشتی شهر شیراز در سال 1398 تشکیل دادند، که از میان آن ها، تعداد 593 نفر با روش نمونه گیری در دسترس در دو مرحله انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای آزمون مختصر وضعیت شناختی (فولشتاین و همکاران، 1975)، پرسشنامه عملکرد جسمی (بارتل، 1965)، و برای سالمندی موفق از پرسشنامه های بهزیستی اجتماعی (کییز، 2004)، پرسشنامه سلامت معنوی (پولوتزون و آلیسون، 1982)، رضایت از زندگی (دینر، 1985) و پرسشنامه کیفیت زندگی (توماس، 1986) استفاده شد که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-V23 و PLS استفاده گردید. هم چنین به منظور پاسخگویی به فرضیه های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته-های پژوهش نشان داد که مدل از برازش مدل در سطح متوسط تایید شد. هم چنین نتایج نشان داد بین متغیرهای شاخص توده بدنی، مصرف دخانیات و مصرف الکل و سالمندی موفق با میانجی گری کیفیت زندگی روابط معنی داری مشاهده نشد. بنابراین توجه به متغیرهای مذکور در پیشگیری و طراحی درمان های مناسب تر به پژوهشگران و درمانگران در سالمندان مبتلا به دیابت یاری می رساند. نتایج بعدی پژوهش نشان داد که بین میزان مصرف الکل در سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو و سالمندی موفق با میانجی گری کیفیت زندگی رابطه معکوس و غیر معنی داری وجود دارد. از جمله مشکلات کشورهای مختلف به ویژه کشورهای در حال توسعه، همراهی پدیده گذار جمعیتی با گذار اپیدمیولوژیک است. به این صورت که هم زمان با عبور از جمعیتی جوان با باروری و مرگ زیاد به سوی جمعیتی با باروری و مرگ کم، با اجرای برنامه مبارزه با بیماری های واگیر و ارتقای آموزش و بهداشت، الگوی بیماری های جامعه به نفع بیماری های مزمن مانند دیابت تغییر یافته است.

    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، دخانیات، الکل، سالمندی موفق، کیفیت زندگی، دیابت
  • مریم سلیمانی حمیدی نژاد، زهره موسی زاده*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، عبدالحسن فرهنگی صفحات 87-100

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی و مدیریت خود به مربیان و والدین کودکان پیش دبستانی بر نظریه ذهن آنان در شهر تهران در سال 1398 انجام شد. پژوهش حاضر، از نوع پژوهش کاربندی تصادفی کنترل شده با دو گروه آزمایشی و پیگیری و با استفاده از گمارش تصادفی آزمودنی ها در گروه های آزمایشی و کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه مربیان و والدین کودکان مقطع پیش دبستانی شهر تهران تشکیل دادند که از بین آنها، 60 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه 20 نفر) و یک گروه کنترل (20 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش اول آموزش مهارت های اجتماعی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای و گروه آزمایش دوم آموزش مدیریت خود نیز 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل نظریه ذهن (استیرنمن، 1994) بود که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار spss-v19 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر) انجام گرفت. یافته ها نشان داد که هر دو مداخله به کار رفته در این پژوهش می توانند به طور معناداری نظریه ذهن در کودکان پیش دبستانی را بهبود بخشند. همچنین اثر آموزش مهارت های اجتماعی و مدیریت خود بر افزایش نظریه ذهن در طول زمان معنادار بوده است. بنابراین می توان برای بهبود نظریه ذهن در کودکان پیش دبستانی از این خدمات آموزشی در مراکز پیش دبستانی بهره جست.

    کلیدواژگان: نظریه ذهن، مهارت های اجتماعی، مدیریت خود، کودکان پیش دبستانی
  • زینت سلطانی*، بهزاد متین فر، مهسا بشار، علیرضا ختائی صفحات 101-112

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی رویکرد واقعیت درمانی گرو هی بر ارتقای مسئولیت پذیری و تاب آوری دانش آموزان مقطع متوسطه شهر تهران بود. طرح پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی از پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دختر دوم متوسطه در منطقه 5 شهر تهران در سال تحصیلی 1398 بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای واقعیت درمانی دریافت کردند و گروه کنترل در طول این مدت در انتظار درمان ماندند. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه استاندارد مسئولیت پذیری کالیفرنیا (1951) و پرسشنامه استاندارد تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003) انجام گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS23 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد که واقعیت درمانی بر ارتقای مسئولیت پذیری آن در دانش آموزان موثر است. همچنین واقعیت درمانی بر تاب آوری در دانش آموزان موثر است. بنابراین روش مداخله ای واقعیت درمانی می تواند مسئولیت پذیری و تاب آوری دانش آموزان را افزایش دهد. بنابراین واقعیت درمانی گروهی به افراد کمک می کند تا با مشکلات قبلی خود آگاه شده وبه بررسی رفتار خود بپردازندف نیازهای پنهان در پس رفتار خود را پیدا کنند و بتوانند دو نیاز اساسی و ذاتی خود یعنی نیاز به دوست داشتن و دوست داشته شدن ونیاز به احساس ارزشمندی را ارضا کنند، نیاز به احساس دوست داشتن ودوست داشته شدن شامل تمام اشکال محبت، از دوستی تا عشق والدینی است. هر کسی نیازمند آن است که محبت را در طول زندگی احساس کند. دانش آموزان حاضر در پژوهش در کنار درمانگر، احساس دریافت محبت کرده اند که این عوامل همراه با سایر عوامل شفابخش گروه همچون ایجاد امید، عمومیت، انتقال اطلاعات، نوع دوستی، تخلیه روانی، همبستگی گروهی، رفتار تقلیدی، یادگیری همنشینانه و رشد مهارت های اجتماعی باعث بهبود مسئولیت پذیری شده است.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، تاب آوری، واقعیت درمانی
  • ستاره محنایی*، صدیقه گلکام، سودابه سرخوش، رضا فراشبندی صفحات 113-124

    هدف این پژوهش اثربخشی آموزش غنی سازی زندگی زناشویی مبتنی بر رویکرد هیجان محور بر سلامت اجتماعی و کاهش تعارضات زناشویی زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر بوشهر در شش ماهه اول سال 1399 بوده است. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و جامعه آماری پژوهش حاضر 1464 نفر (732 زوج) متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر بوشهر بودند. حجم نمونه پژوهش 30 زوج بود که به روش داوطلبانه جایگزینی تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. پس از اجرای پیش آزمون گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای (هر هفته یک جلسه) در معرض آموزش غنی سازی زندگی زناشویی مبتنی بر رویکرد هیجان محور قرار گرفتند. ابزار پژوهش حاضر پرسشنامه های سلامت اجتماعی کیز و شاپیرو و تعارضات زناشویی براتی و ثنایی بود. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار 23 SPSS مورد تحلیل قرار گفتند. یافته ها نشان داد که آموزش غنی سازی زندگی زناشویی مبتنی بر رویکرد هیجان محور باعث بهبود مولفه های سلامت اجتماعی یعنی انسجام اجتماعی، انطباق اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شکوفایی اجتماعی و پذیرش اجتماعی در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه گردید. هم چنین آموزش غنی سازی زندگی زناشویی مبتنی بر رویکرد هیجان محور باعث افزایش جلب حمایت فرزند و اثر منفی بر کاهش همکاری، کاهش رابطه جنسی، واکنش های هیجانی، کاهش رابطه خانوادگی با خویشاوندان همسر و جدا کردن امور مالی از یکدیگر در آزمودنی های گروه آزمایش نسبت به گروه گواه دارد.

    کلیدواژگان: : آموزش غنی سازی زندگی زناشویی مبتنی بر رویکرد هیجان محور، سلامت اجتماعی، تعارضات زناشویی
  • محمدجواد عصاری*، جهانبخش رحمانی، سید حسین واعظی، زهره سعادتمند صفحات 125-144
    هدف از مطالعه حاضرمقایسه حقوق شهروندی براساس اندیشه های حسن زاده آملی و سید حسین نصر، به روش تطبیقی- توصیفی انجام شد. این مطالعه تطبیقی به کمک الگوی بردی که دارای مراحل توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه می باشد. معیار ورود مولفه ها به اجرای مطالعه مباحث و مطالبی بود که حقوق شهروندی را مسقیما و غیر مستقیم در کتب خودشان به آن اشاره کرده بودند. اعتبار اسناد و مدارک جمع آوری شده از طریق نقد درونی و بیرونی انجام شد. یافته های نتایج نشان داد که از دیدگاه علامه حسن زاده آملی شامل همدلی با خلق خدا در حکومت اسلامی، الزام به حق و تکلیف، برخورداری از عدالت، رزق و روزی حلال، آموزش، توجه به سلامت جسم و روان، سلامت اجتماعی و از دیدگاه سید حسین نصر، حقوق شهروندی شامل طبیعت، حقوق اقتصادی، حقوق شهروندان در حکومت اسلامی، حقوق زنان در جامعه اسلامی، آزادی، کرامت و عزت انسانی و حق حکومت در برابر مردم می باشد. در خصوص حقوق شهروندی از منظر فلسفه و عرفان علامه حسن‏زاده باید گفت که علامه حسن زاده آملی در مورد انسان بیان می‏دارد که انسان در عرف عرفان کسی است که لیاقت‏ها و قابلیت‏هایی دارد که چون به فضیلت برسند و او را متصف به صفات ربوبی و محاسن اخلاق و محامد آداب کنند، او دیگر همان حیوان ناطق نیست؛ بلکه انسان واقعی حقیقی است و به عنوان انسان حقیقی باید از حقوق خود به عنوان یک شهروند بهرمند گردد. به عبارتی انسان از نظر عرفان دارای قابلیت‏ها و توانایی‏هایی می‏باشد که می‏تواند دارای حق و حقوق شود و از آنها بهره‏ مند شود .
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، علامه حسن زاده آملی، سیدحسین نصر، الگوی بردی
  • رئیس حسن رئیس سعدی، علی دلاور*، اقبال زارعی، فریبرز درتاج صفحات 145-156

    این پژوهش با هدف طراحی و تبیین مدل تاب آوری روان شناختی با تعلق آموزشگاهی از طریق سازگاری اجتماعی و تحصیلی در دانش آموزان متوسطه دوم شهرستان بندرلنگه انجام شد. روش پژوهش همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری، جامعه آماری کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه نظری (سال 1396-1397) شهرستان بندرلنگه و نمونه آماری بر اساس جدول مورگان 384 نفر این این افراد بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون (2003)، پرسشنامه سازگاری اجتماعی و تحصیلی سهرابی و سامانی (1390) و سینها و سینگ (1993) و تعلق آموزشگاهی بری و همکاران (2004) پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان داد که نتایج حاصل از برآورد مدل پژوهش نشان می دهد از بین مولفه های تعلق آموزشگاهی، مولفه های احترام و عدالت و حمایت معلم در تبیین واریانس متغیر میانجی یعنی سازگاری اجتماعی و تحصیلی، در حالت استاندارد به ترتیب 0.16- و 0.49 واحد تاثیر دارند. در مورد تاثیر مستقیم مولفه های تعلق آموزشگاهی بر متغیر ملاک یعنی تاب آوری، نتایج حاصل از برآورد مدل پژوهش نشان می دهد که از بین مولفه های تعلق آموزشگاهی، تعلق به مدرسه، احترام و عدالت و حمایت معلم در تبیین واریانس متغیر ملاک یعنی تاب آوری، در حالت استاندارد به ترتیب 0.15، 0.18 و 0.19 واحد بصورت مثبت و مستقیم تاثیر دارند. در مورد تاثیر متغیر میانجی (سازگاری اجتماعی و تحصیلی) بر متغیر ملاک (تاب آوری) نیز ضرایب نشان می دهد سازگاری اجتماعی و تحصیلی بصورت مثبت و معنادار می تواند به میزان 0.14 واحد بر تاب آوری تاثیر داشته باشد. در مورد تاثیر غیر مستقیم مولفه های تعلق آموزشگاهی بر تاب آوری از طریق سازگاری اجتماعی و تحصیلی، نتایج حاصل از برآورد مدل پژوهش نشان می دهد که از بین مولفه های تعلق آموزشگاهی، مولفه احترام و عدالت و مولفه حمایت معلم در تبیین واریانس تاب آوری از طریق سازگاری اجتماعی و تحصیلی، در حالت استاندارد به ترتیب 0.02- و 0.07 واحد بصورت مثبت و مستقیم تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری روان شناختی، تعلق آموزشگاهی، سازگاری اجتماعی و تحصیلی
  • فاطمه مقصودلونژاد، مجید صفاری نیا*، علی شیرافکن کوپکن صفحات 157-175
    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل ساختاری خودناتوان سازی بر اساس چشم انداز زمان، باورهای هوشی و سبک فرزندپروری ادراک شده با میانجی گری خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان دوره دوم مقطع متوسط در شهر تهران در سال تحصیلی 1399 بودند. تعداد افراد نمونه 400 دانش آموز بودند که با روش خوشه ای (4 مدرسه) انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی خودکارآمدی تحصیلی اون و فرامن (1998)، مقیاس خودناتوان سازی جونز و رودوالت (1982)، پرسشنامه چشم انداز زمان زیمباردو (1999)، پرسشنامه فرزندپروری ادراک شده گرولنیک (1997) و مقیاس باورهای هوشی عبدالفتاح و ییتس (2006) بودند. داده های گردآوری شده با روش مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدل پیش بینی خودناتوان سازی بر اساس چشم انداز زمان، باورهای هوشی و سبک فرزندپروری ادراک شده با میانجی گری خودکارآمدی تحصیلی براساس داده های تجربی از برازش مطلوبی برخوردار است. همچنین اثر مستقیم و غیرمستقیم چشم انداز زمان و باورهای هوشی بر خودناتوان سازی دانش آموزان مورد تایید قرار گرفت (p <0.05). سبک فرزندپروری ادراک شده و خودکارآمدی تحصیلی به طور مستقیم بر خودناتوان سازی اثر می گذارند (p <0.05). پژوهش حاضر نشان داد که خودکارآمدی تحصیلی در تبیین و پیش بینی خودناتوان سازی دانش آموزان نقش واسطه ای دارد. این متغیر از یک سو تحت تاثیر چشم انداز زمان، باورهای هوشی و سبک فرزندپروری ادراک شده قرار می گیرند و از سوی دیگر می توانند اثر معناداری بر خودناتوان سازی دانش آموزان داشته باشند. هر کار پژوهشی با محدودیت های خاص خود رو به روست که این پژوهش نیز از این قاعده مستثنی نیست. از جمله محدودیت های این پژوهش شامل: روابط ساختاری متغیرها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری که یک روش غیر آزمایشی است، آزمون شد.
    کلیدواژگان: خودناتوان سازی، چشم انداز زمان، باورهای هوشی، سبک فرزندپروری ادراک شده، خودکارآمدی تحصیلی
  • مهشید خلیلی دوآبی، کوروش گودرزی*، جواد کریمی، مهدی روزبهانی صفحات 177-188
    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی امید درمانی و روان درمانی شناختی رفتاری بر اضطراب و خشم نوجوانان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر خرم آباد در سال تحصیلی 97-1396 بودند. تعداد 90 نفر از آنها با روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه آزمایش 45 نفری جایگزین شدند. گروه آزمایش اول 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت امید درمانی و گروه آزمایش دوم 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت روان درمانی شناختی رفتاری قرار گرفت. گروه ها در مراحل پیش آزمون و پس آزمون به پرسشنامه های خشم نواکو (1986) و اضطراب کتل (1975) پاسخ دادند و داده ها با روش های تی مستقل و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که هر دو روش امید درمانی و روان درمانی شناختی رفتاری باعث کاهش اضطراب و خشم نوجوانان شدند (05/0>P). روش امید درمانی در مقایسه با روان درمانی شناختی رفتاری در کاهش اضطراب موثرتر بود (05/0>P)، اما بین آنها در کاهش خشم تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0<P). با توجه به اثربخشی هر دو روش امید درمانی و روان درمانی شناختی رفتاری در کاهش اضطراب و خشم نوجوانان، مشاوران، درمانگران و روانشناسان بالینی می توانند از هر دو روش به ویژه امید درمانی برای کاهش اضطراب و خشم نوجوانان استفاده نمایند.با توجه به اثربخشی هر دو روش امید درمانی و روان درمانی شناختی رفتاری در کاهش اضطراب و خشم نوجوانان، مشاوران، درمانگران و روانشناسان بالینی می توانند از هر دو روش به ویژه امید درمانی برای کاهش اضطراب و خشم نوجوانان استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: اضطراب، امید درمانی، خشم، روان درمانی شناختی رفتاری، نوجوانان
  • ابوطالب سعادتی شامیر*، علیرضا عظیمی فر، یاسمین زینب زحمتکش صفحات 189-198
    این پژوهش با هدف پیش بینی مسئولیت پذیری اجتماعی بر اساس یادگیری سازمانی و مدیریت کلاس در معلمان مقطع متوسطه انجام شد. این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش معلمان مقطع متوسطه شهر کرج در سال تحصیلی 99-1398 بودند و از میان آنها بر اساس فرمول کوکران 234 نفر برآورد شد که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با رعایت جنسیت و منطقه کاری (شهری و روستایی) انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های مسئولیت پذیری اجتماعی (قلاوندی و همکاران، 1393)، یادگیری سازمانی (نیفه، 2001) و محقق ساخته مدیریت کلاس بودند. داده ها با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان در نرم افزار SPSS-21 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که یادگیری سازمانی و مدیریت کلاس با مسئولیت پذیری اجتماعی رابطه مثبت و معنادار داشت و این دو متغیر به طور معناداری توانستند 22 درصد از واریانس مسئولیت پذیری اجتماعی معلمان را پیش بینی کنند (01/0>P). با توجه به رابطه و نقش یادگیری سازمانی و مدیریت کلاس در پیش بینی مسئولیت پذیری اجتماعی معلمان، برنامه ریزی توسط مسیولان و برنامه ریزان آموزش وپرورش جهت بهبود مسئولیت پذیری اجتماعی در آنان ضروری است. در نتیجه، برای افزایش مسئولیت پذیری اجتماعی معلمان می توان میزان یادگیری سازمانی و مدیریت کلاس در آنان را بهبود بخشید. یافته ها نشان داد که یادگیری سازمانی و مدیریت کلاس با مسئولیت پذیری اجتماعی رابطه مثبت و معنادار داشت و این دو متغیر به طور معناداری توانستند 22 درصد از واریانس مسئولیت پذیری اجتماعی معلمان را پیش بینی کنند (01/0>P). با توجه به رابطه و نقش یادگیری سازمانی و مدیریت کلاس در پیش بینی مسئولیت پذیری اجتماعی معلمان، برنامه ریزی توسط مسیولان و برنامه ریزان آموزش وپرورش جهت بهبود مسئولیت پذیری اجتماعی در آنان ضروری است. در نتیجه، برای افزایش مسئولیت پذیری اجتماعی معلمان می توان میزان یادگیری سازمانی و مدیریت کلاس در آنان را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، یادگیری سازمانی، مدیریت کلاس
  • مهناز سیلانه، کیومرث نیازآذری*، نگین جباری صفحات 199-207

    هدف این پژوهش بررسی نقش مهارت های حل مساله اجتماعی و مدیریت کلاس در پیش بینی فرسودگی شغلی معلمان مدارس متوسطه بود. طرح مطالعه حاضر توصیفی از نوع مقطعی بود. جامعه پژوهش معلمان مدارس متوسطه اول و دوم استان خراسان شمالی در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 6762 نفر بودند. نمونه پژوهش بر اساس فرمول کوکران 372 نفر برآورد شد که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های مهارت های حل مساله اجتماعی دزوریلا و همکاران (2002)، محقق ساخته مدیریت کلاس و فرسودگی شغلی ماسلاچ و جکسون (1981) بودند. داده ها با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان در نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شدند. نتایج بررسی ضرایب همبستگی پیرسون نشان داد که مهارت های حل مساله اجتماعی (45/0-=r) و مدیریت کلاس (37/0-=r) با فرسودگی شغلی معلمان مدارس متوسطه رابطه منفی و معنادار داشتند. همچنین، مهارت های حل مساله اجتماعی و مدیریت کلاس توانستند 31 درصد از تغییرات فرسودگی شغلی آنان را پیش بینی کنند که در این پیش بینی سهم مهارت های حل مساله اجتماعی بیشتر از مدیریت کلاس بود (05/0>P). نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده نقش موثر مهارت های حل مساله اجتماعی و مدیریت کلاس در پیش بینی فرسودگی شغلی معلمان مدارس متوسطه بود. در نتیجه، برنامه ریزی برای کاهش فرسودگی شغلی آنان با استفاده از بهبود مهارت های حل مساله اجتماعی و مدیریت کلاس ضروری است. بنابراین، مسیولان و متخصصان حوزه تعلیم و تربیت می توانند با استفاده از نتایج این پژوهش و پژوهش های مشابه برنامه هایی جهت کاهش فرسودگی شغلی معلمان طراحی و با بهره گیری از اساتید خبره و توانمند اقدام به اجرای آنها در قالب دوره های ضمن خدمت کنند.

    کلیدواژگان: مهارت های حل مساله اجتماعی، مدیریت کلاس، فرسودگی شغلی
  • زهرا فلاحی، رویا کوچک انتظار*، زهره صادقی افجه صفحات 209-219

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل یابی اعتماد اجتماعی بر اساس هوش اجتماعی، هویت اجتماعی و انزوای اجتماعی در دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تهران انجام شد. طرح پژوهش مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش دانش آموزان متوسطه دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 بودند. نمونه پژوهش 495 نفر برآورد که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اعتماد اجتماعی (صفاری نیا و شریف، 1392)، هوش اجتماعی (تت، 2008)، هویت اجتماعی (صفاری نیا و روشن، 1390) و انزوای اجتماعی (مدرسی یزدی و همکاران، 1396) استفاده شد. داده ها با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-19 و PLS تحلیل شدند. یافته های پژوهش حاضر حاکی از برازش مناسب مدل اعتماد اجتماعی بر اساس هوش اجتماعی، هویت اجتماعی و انزوای اجتماعی در دانش آموزان دوره دوم متوسطه بود. همچنین، دیگر یافته ها نشان داد که هوش اجتماعی و هویت اجتماعی بر اعتماد اجتماعی دانش آموزان دوره دوم متوسطه اثر مثبت و معنادار و انزوای اجتماعی بر اعتماد اجتماعی آنان اثر منفی و معنادار داشت (001/0>P). با توجه به نتایج پژوهش حاضر، برنامه ریزی برای بهبود اعتماد اجتماعی از طریق افزایش هوش اجتماعی و هویت اجتماعی و کاهش انزوای اجتماعی در دانش آموزان دوره دوم متوسطه ضروری است. برای این منظور متخصصان و برنامه ریزان درسی می توانند محتواهایی جهت بهبود اعتماد اجتماعی در درس مطالعات اجتماعی و دیگر درس های مرتبط بگجانند و روانشناسان و مشاوران مدارس نیز از طریق کارگاه های آموزشی اقدام به ارتقای اعتماد اجتماعی دانش آموزان دوره دوم متوسطه از طریق افزایش هوش اجتماعی و هویت اجتماعی و کاهش انزوای اجتماعی کنند.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، هوش اجتماعی، هویت اجتماعی، انزوای اجتماعی
  • مریم قلی پور، وحید فلاح*، سیده عصمت رسولی صفحات 221-229

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش شبکه های اجتماعی مجازی و الگوهای تعاملی معلمان با دانش آموزان در پیش بینی راهبردهای یادگیری دانش آموزان دوره دوم متوسطه بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان بابل در سال تحصیلی 98-1397 به تعداد 15300 نفر بودند که طبق فرمول کوکران حجم نمونه 374 نفر محاسبه که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس راهبردهای یادگیری پنتریچ و دی گروت (1990)، پرسشنامه شبکه های اجتماعی مجازی ساویتا و لیاکات (2018) و مقیاس الگوهای تعاملی معلمان با دانش آموزان وبلز و همکاران (1993) استفاده شد. داده ها با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل گام به گام در نرم افزار SPSS نسخه 20 در سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند. نتایج تحلیل ها نشان داد که شبکه های اجتماعی مجازی و الگوهای تعاملی معلمان با دانش آموزان با راهبردهای یادگیری دانش آموزان دوره دوم متوسطه رابطه مثبت و معنادار داشتند. همچنین، شبکه های اجتماعی مجازی و الگوهای تعاملی معلمان با دانش آموزان نقش معناداری در پیش بینی راهبردهای یادگیری آنان داشتند (001/0>P). با توجه به نتایج برای بهبود راهبردهای یادگیری دانش آموزان دوره دوم متوسطه می توان میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی را افزایش و میزان الگوهای تعاملی معلمان با دانش آموزان را از طریق کارگاه های آموزشی بهبود بخشید.نتایج تحلیل ها نشان داد که شبکه های اجتماعی مجازی و الگوهای تعاملی معلمان با دانش آموزان با راهبردهای یادگیری دانش آموزان دوره دوم متوسطه رابطه مثبت و معنادار داشتند. همچنین، شبکه های اجتماعی مجازی و الگوهای تعاملی معلمان با دانش آموزان نقش معناداری در پیش بینی راهبردهای یادگیری آنان داشتند (001/0>P). با توجه به نتایج برای بهبود راهبردهای یادگیری دانش آموزان دوره دوم متوسطه می توان میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی را افزایش و میزان الگوهای تعاملی معلمان با دانش آموزان را از طریق کارگاه های آموزشی بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، الگوهای تعاملی، راهبردهای یادگیری، معلمان، دانش آموزان
  • سید نعمت الله کمالی کار سالاری، فرشیده ضامنی* صفحات 231-239

    هدف این پژوهش پیش بینی بالندگی اجتماعی بر اساس اعتماد اجتماعی و خوش بینی در اعضای هیات علمی بود. این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران در سال 1399 به تعداد 1487 نفر بودند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 305 نفر برآورد که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های محقق ساخته بالندگی اجتماعی، اعتماد اجتماعی افشانی و شیری محمدآباد (1394) و خوش بینی شییر و کارور (1985) بودند. برای تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش همزمان در نرم افزار SPSS استفاده شد. یافته های حاصل از آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که اعتماد اجتماعی و خوش بینی با بالندگی اجتماعی رابطه معنادار مثبت داشتند و یافته های حاصل از آزمون رگسیون چندگانه به روش همزمان نشان داد که اعتماد اجتماعی و خوش بینی توانایی پیش بینی معنادار بالندگی اجتماعی را داشتند و توانستند 4/32 درصد از تغییرات آن را در اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندارن پیش بینی کنند که سهم اعتماد اجتماعی بیشتر از خوش بینی بود (05/0>P). بر اساس نتایج این پژوهش، برنامه ریزی جهت ارتقای بالندگی اجتماعی اعضای هیات علمی از طریق افزایش اعتماد اجتماعی و خوش بینی ضروری است. پس، با برگزاری دوره های ضمن خدمت و آموزش های لازم می توان از طریق بهبود اعتماد اجتماعی و خوش بینی در اعضای هیات علمی میزان بالندگی اجتماعی در آنان را ارتقاء بخشید.بر اساس نتایج این پژوهش، برنامه ریزی جهت ارتقای بالندگی اجتماعی اعضای هیات علمی از طریق افزایش اعتماد اجتماعی و خوش بینی ضروری است. پس، با برگزاری دوره های ضمن خدمت و آموزش های لازم می توان از طریق بهبود اعتماد اجتماعی و خوش بینی در اعضای هیات علمی میزان بالندگی اجتماعی در آنان را ارتقاء بخشید.

    کلیدواژگان: بالندگی اجتماعی، اعتماد اجتماعی، خوش بینی، اعضای هیات علمی
  • بنفشه نظری* صفحات 241-249

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش پیش از ازدواج مبتنی بر برنامه آگاهی و انتخاب های میان فردی بر باورهای ارتباطی ناکارآمد زوجین در آستانه ازدواج دچار تعارض انجام شد. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه پنج شهر تهران در سال 1398 بودند که از میان آنها 30 زوج (60 نفر) با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 9 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش پیش از ازدواج مبتنی بر برنامه آگاهی و انتخاب های میان فردی قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی ندید. ابزار پژوهش سیاهه باورهای ارتباطی (ایدلسون و اپشتاین، 1982) بود و داده ها با روش های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS-15 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که آموزش پیش از ازدواج مبتنی بر برنامه آگاهی و انتخاب های میان فردی باعث کاهش باورهای ارتباطی ناکارآمد زوجین در آستانه ازدواج دچار تعارض شد و نتایج در مرحله پیگیری نیز پایدار ماند (001/0>P). بر اساس نتایج، استفاده از روش آموزش پیش از ازدواج مبتنی بر برنامه آگاهی و انتخاب های میان فردی برای بهبود ویژگی های روانشناختی به ویژه باورهای ارتباطی ناکارآمد زوجین در آستانه ازدواج دچار تعارض ضروری است. بنابراین، روانشناسان بالینی و درمانگران می توانند از روش آموزش پیش از ازدواج مبتنی بر برنامه آگاهی و انتخاب های میان فردی در کنار سایر روش های آموزشی برای کاهش باورهای ارتباطی ناکارآمد زوجین در آستانه ازدواج استفاده کنند.بنابراین، روانشناسان بالینی و درمانگران می توانند از روش آموزش پیش از ازدواج مبتنی بر برنامه آگاهی و انتخاب های میان فردی در کنار سایر روش های آموزشی برای کاهش باورهای ارتباطی ناکارآمد زوجین در آستانه ازدواج استفاده کنند.

    کلیدواژگان: آموزش پیش از ازدواج، برنامه آگاهی و انتخاب های میان فردی، باورهای ناکارآمد ارتباطی ناکارآمد، زوجین، تعارض
  • فاطمه دارنجانی شیرازی، نادره سهرابی*، محبوبه چین آوه صفحات 251-262

    هدف این پژوهش مقایسه گونه ‏شناسی خانواده در مدل فرایند و محتوا در خانواده ‏های با تاب ‏آوری بالا و پایین بوده است. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل؛ 6000 هزار نفر از والدین دانش آموزان مقطع راهنمایی ساکن در شهر شیراز در سال 1398 بودند. حجم نمونه پژوهش 361 نفر بود که به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر مقیاس های فرآیند و محتوای خانواده سامانی (1387) و تاب ‏آوری خانواده سیکبی (2005) بود. روایی پرسشنامه در پژوهش حاضر با استفاده از ضرایب همبستگی هر سوال با نمره کل محاسبه گردید و نشان داد که همه سوالات با نمره کل همبستگی معنی داری دارند. همچنین پایایی پرسشنامه ها در پژوهش حاضر با استفاده از ضرایب آلفای کرونباخ برای مقیاس خودگزارشی فرآیند خانواده 66/0، مقیاس خودگزارشی محتوای خانواده 86/0 و برای تاب ‏آوری خانواده 95/0 بدست آمد. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل وایانس و کای اسکویر و با استفاده از نرم افزار 23 SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که بین گونه های خانواده با خانواده های با تاب آوری بالا و پایین تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین از میان زیرمقیاس های فرآیند و محتوا، در خانواده های سالم و ناسالم، محتوا مشکل و فرآیند مشکل مهارت مقابله دارای بیشترین مقدار میانگین و فضای زندگی دارای کمترین مقدار میانگین می باشند. بنابراین پیشنهاد می گردد با توجه به آموزش پذیر بودن عوامل فرایندی خانواده با آموزش خانواده ها در مورد این عوامل، گامی ارزشمند در کاهش مشکلات خانواده ها و به طبع آن افزایش تاب‏ آوری والدین برداشت.

    کلیدواژگان: گونه‏شناسی خانواده، مدل فرایند و محتوا، تاب‏آوری
  • غلامرضا ابراهیم زاده، هوشنگ جدیدی*، یحیی یاراحمدی، امید مرادی صفحات 263-279

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تدوین مدل علی رضایت تحصیلی براساس خودباوری تحصیلی و خوش بینی تحصیلی با میانجی گری راهبردهای فراشناختی و اثربخشی آن بر خودشکوفایی تحصیلی دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه شهر همدان انجام شد. این پژوهش در دو مرحله انجام شد. روش پژوهش در مرحله اول توصیفی از نوع همبستگی بود مرحله دوم از روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، در مطالعه اول بر اساس جدول مورگان 338 نفر به عنوان حجم نمونه آماری انتخاب گردید و در مطالعه دوم با روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای تعداد 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) انتخاب شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل آموزشی را دریافت نکردند. ابزارهای پژوهش در این تحقیق شامل پرسشنامه استاندارد رضایت از تحصیل (لنت، 2017)، پرسشنامه خودباوری تحصیلی (آزادی، 1394)، پرسشنامه خوش بینی تحصیلی (اسچننموران و همکاران، 2018)، پرسشنامه خودشکوفایی تحصیلی (سیلسون و سالاسی، 2003) و پرسشنامه راهبردهای فراشناختی (کرمی، 1394) بود. در این تحقیق جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و آزمون تحلیل کواریانس استفاده شد. لازم به ذکر است این تحلیل ها با کمک نرم افزارهای SPSS و AMOS نسخه 23 در سطح خطای 05/0 انجام گرفت. یافته ها نشان داد خودباوری تحصیلی و خوش بینی تحصیلی با راهبردهای فراشناختی و رضایت تحصیلی ارتباط علی معناداری دارند. همچنین مشخص گردید که ارتباط علی بین راهبردهای فراشناختی و رضایت تحصیلی معنادار است. سرانجام نتایج تایید کننده نقش میانجی راهبردهای فراشناختی در ارتباط بین متغیرهای مذکور بود. همچنین نتایج نشان داد برنامه آموزشی تدوین شده بر اساس رضایت تحصیلی بر میزان خودشکوفایی تحصیلی دانش آموزان اثربخش است.

    کلیدواژگان: رضایت تحصیلی، خودباوری تحصیلی، خوش بینی تحصیلی، راهبردهای فراشناختی، خوشکوفایی تحصیلی
  • موسی ریگی کوته، ولی مهدی نژاد*، محمود شیرازی صفحات 281-293
    هدف

    این پژوهش به منظور تاثیر توانمند سازی بر اساس مهارت های زندگی بر خودکارآمدی و انگیزش تحصیلی در میان نوجوانان استفاده افراطی از شبکه های اجتماعی انجام شد.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. کلیه کلیه نوجوانان استفاده افراطی از شبکه های اجتماعی در شهر سیستان و بلوچستان جامعه آماری را تشکیل می داد؛ که از آن 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد و در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خودکارآمدی شرر و همکارن(1982) ، مقیاس انگیزش تحصیلی والرند و همکاران (1992) و پرسشنامه اعتیاد اینترنت یانگ استفاده شد. آزمودنی های گروه آزمایش طی 10جلسه آموزش مهارت های زندگی را دریافت نمود ولی گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره به کمک نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد توانمند سازی بر اساس مهارت های زندگی موجب افزایش خودکارآمدی نوجوانان استفاده افراطی از شبکه های اجتماعی شده است (01/0 <p). توانمند سازی بر اساس مهارت های زندگی موجب افزایش انگیزش درونی، انگیزش بیرونی و کاهش بی انگیزشی شده است (01/0 <p).

    نتیجه گیری

    بنابراین، توانمند سازی بر اساس مهارت های زندگی یک روش موثر در خودکارآمدی و انگیزش تحصیلی در میان نوجوانان استفاده افراطی از شبکه های اجتماعی است. به طور کلی مهارت های زندگی عبارتند ازتوانایی هایی که منجر به ارتقای بهداشت روانی افراد جامعه، غنای روابط انسانی، افزایش سلامت و رفتارهای سلامتی در سطح جامعه می گردند و در این مطالعه شامل مهارتهای: تصمیم گیری، حل مساله، تفکر خلاق، تفکر نقاد، توانایی برقراری ارتباط موثر، مهارت ایجاد و حفظ روابط بین فردی، خود آگاهی، همدلی کردن، مقابله با هیجان و مقابله با فشار بود این توانایی ها فرد را برای برخورد موثر با کشمکش ها وموقعیت های زندگی یاری می بخشند، و به او کمک می کنند تا با سایر انسانها، جامعه، فرهنگ و محیط خود مثبت وسازگارانه عمل کند و سلامت روانی خود را تامین نماید

    کلیدواژگان: توانمند سازی، مهارت های زندگی، خودکارآمدی، انگیزش تحصیلی، شبکه های اجتماعی
  • خاتون باباحسنی*، ناصر امینی، عبدالله شفیع آبادی، عزت دیره صفحات 295-309

    چکیده پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان گروهی وجودی بر تجربه و ادراک رنج، تنظیم هیجان و شادکامی در بیماران مبتلا به میگرن انجام شد. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را همه بیماران میگرنی شهرستان گناوه از شهریور سال 1395 تا فروردین سال 1397 تشکیل داد. از این بیماران تعداد 40 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه درمان گروهی وجودی و گروه گواه گمارده شدند. درمان گروهی وجودی در گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 120 دقیقه ای در هر هفته یک جلسه برگزار گردید و در این مدت گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل، مقیاس تجربه و ادراک رنج اسکالز و همکاران (2010)، پرسشنامه تنظیم هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) و مقیاس شادکامی آکسفورد آرجیل و لو (1990) بودند. برای تجزیه و تحلیل یافته-های پژوهش از آزمون آماری آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معنی داری 05/0 در نرم افزار آماری SPSS نسخه 25 اجرا شد. نتایج آزمون آنالیز واریانس حاکی از کاهش معنادار ادراک رنج و همچنین افزایش معنادار تنظیم هیجان و شادکامی در نسبت به گروه کنترل بود و این اثربخشی در مرحله پیگیری هم ادامه داشت (001/0p <). با توجه به نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت که درمان گروهی وجودی در کاهش ادراک رنج، افزایش شادکامی و بهبود تنظیم هیجانی بیماران مبتلا به میگرن موثر است و می توان در راستای بهبود کیفیت زندگی و سلامت روان این بیماران از درمان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان گروهی وجودی، تجربه و ادراک رنج، تنظیم هیجان، شادکامی
|
  • Maryam Yasari, Seyedeh Zahra Hosseini Darounkolaei *, Fatemeh Taheri Pages 1-9
    The aim of present research was determine the role of creativity, social self-efficacy and planning in predicting entrepreneurial self-efficacy of university staff in Mazandaran province. In a one correlational research from the universities staff of Roshd center in Mazandaran province in the academic years of 2019-2020 based on Cochran formula number of 246 people was selected by cluster random sampling method. The research tools were the questionnaires of creativity (Torrance, 1974), social self-efficacy (Smith and Betz, 2000), researcher-made planning and entrepreneurial self-efficacy (Nektiyok and et al, 2010). Data after collected by the above questionnaires and entered into SPSS software version 21 were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression with enter model methods in the significant level of 0.05. The results of Pearson correlation coefficients showed that creativity (r=0.352), social self-efficacy (r=0.377) and planning (r=0.220) had a positive and significant relationship with entrepreneurial self-efficacy of university staff in Mazandaran province. Also, the results of multiple regression with enter model showed that the variables of creativity, social self-efficacy and planning were able to predict 30.2% of changes in entrepreneurial self-efficacy of university staff in Mazandaran province that the share of social self-efficacy was higher than other variables (p < 0.01). The results indicated the effective role of creativity, social self-efficacy and planning in predicting entrepreneurial self-efficacy of university staff in Mazandaran province. Therefore, to improve entrepreneurial self-efficacy can be increased their creativity, social self-efficacy and planning.
    Keywords: Creativity, social self-efficacy, Planning, entrepreneurial self-efficacy
  • Hasan Broki Milan, Ali Shaker Dolagh *, Ali Khademi Pages 11-20
    This study aimed to determine the role of social support, spiritual health and health literacy in predicting the tendency to risky behaviors in adolescents. The present research was cross-sectional from correlation type. The study population was high school students in West Azerbaijan province in the academic years of 2019-2020. The research sample was 560 people who were selected by randomly multi-stage cluster sampling method. Data were collected with using questionnaires of social support (Vaux & et al, 1986), spiritual health (Palutzian & Ellison, 1982), health literacy (Ghanbari & et al, 2016) and tendency to risky behaviors (ZadehMohammadi & et al, 2011) and were analyzed with correlation and multiple regression methods in SPSS-25 software. The results of the analyzes showed that all three variables of social support, spiritual health and health literacy had a significant negative relationship with the tendency to risky behaviors in adolescents. In addition, three variables of social support, spiritual health and health literacy had a significant role in predicting the tendency to risky behaviors in adolescents (p < 0.05). According to the results of the present study, it is necessary to reduce the tendency of risky behaviors by professionals and therapists by increasing social support, spiritual health and health literacy in adolescents. Therefore, counselors and psychologists to reduce risky behaviors in adolescents can increase social support, spiritual health and health literacy.
    Keywords: social support, spiritual health, health literacy, Tendency to Risky Behaviors, adolescents
  • Gholamreza Sanagouye Moharer *, Elmira Khalilzadeh Kolagar, Aram Pazeshki Almani, Mohammadreza Bagheri Pages 21-30
    Present research aimed to determine the effectiveness of integrated model of emotional-focused approach and Gottman model on emotional self-regulation and integrative self-knowledge in couples with troubled marital relationship. This study was semi-experimental with pretest and posttest design with control group. The research population was couples with troubled marital relationship referred to counseling centers of Tehran city in 2019 year. The research sample was 30 couple who were selected by available sampling method and randomly replaced into two equal groups. The experimental group received 10 sessions of 90 minutes the group intervention of integrated model of emotional-focused approach and Gottman model and the control group put on the waiting list for training. The research tools were the questionnaires of emotional self-regulation (Larsen & Prizmic, 2008) and integrative self-knowledge (Ghorbani & et al, 2003). To analyzed data used from method of multivariate analysis of covariance and SPSS-22 software. The findings showed that groups had a significant difference in terms of all two variables of emotional self-regulation and integrative self-knowledge (p < 0.05). In the other words, the group intervention of integrated model of emotional-focused approach and Gottman model led to increase emotional self-regulation (F=31.49, p < 0.001) and integrative self-knowledge (F=54.35, p < 0.001) in couples with troubled marital relationship. Therefore, the emotional-focused approach and Gottman model is effective method for improving the traits of couples with troubled marital relationship especially increasing emotional self-regulation and integrative self-knowledge.
    Keywords: emotional-focused approach, Gottman model, emotional self-regulation, integrative self-knowledge, troubled marital relationship
  • Sakineh Zamaniyan, Jafar Bolhari *, Esmat Danesh, Hasan Ahadi, Shahrbanoo Ghahari Pages 31-44

    Breast cancer is the most common cancer among women around the world, which poses many challenges to professionals, including adherence to ttreatment. This study aimed to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on the adherence to treatment among women breast cancer. The research method was semiexperimental with pretest, posttest design and control group with 60-day follow-up. The statistical population of the study included women with breast cancer who referred to Tehran Haft-e-Tir Hospital in 2017, which people 24 from them selected by available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups .Experimental groups received 8 sessions of 90 minutes acceptance and commitment therapy. Two groups filled out the Adherence to treatment questionnaire patients with breast cancer (ADQ) in the pre-test, post-test and follow-up. Data analysis was performed using repeated-measures ANOVA. Findings showed Acceptance and commitment therapy in comparison with the control group significantly increased the perceived utility component (P <0.05, F = 3.57) of the adherence to treatment at the level of 0.05 and the components, subjective norms (P <0.01, F = 9.101) and intentions (P <0.01, F = 12.824) make it at a significant level of 0.01 mproved. And this improvement continued until 2 months later. The overall result of the research showed that Acceptance and commitment therapy led to improved adherence to treatment in breast cancer patients and was recognized one of the psychological methods in improving adherence to treatment.

    Keywords: breast cancer, acceptance, commitment therapy, adherence to treatment
  • Somayeh Dolati, Roya Kouchakentezar *, Zohreh Sadeghiafjeh Pages 45-57

    The aim of this study was to model adolescent positive development based on self-regulation, social competence and parental bonding. The research method is correlation based on structural equations. The statistical population included all female students of the second year of high school in Tehran, who are studying in 1998-99. Using cluster random sampling method, 400 students were selected. Instruments included: Goldoff Adolescent Positive Transformation Questionnaire (2014), Self-Regulation Questionnaire (2007), Flanner's Social Competence Questionnaire (1990), Parker Parental Transplant Questionnaire (1979). Data were analyzed using structural equation method. Perceptions of social competence can motivate students to engage in transformational tasks and life challenges and desirable conditions, and adolescents with high competence perceptions have appropriate adaptive functions. Therefore, motivational factors such as students' confidence in their abilities can be considered as predictors of positive adolescent development. One of the components of the external dimension and important in the process of positive development of adolescence, which is based on research results, is the parental bond, the family is the first context and context that the student experiences. Overall, the results of this study show that to model the positive development of adolescence, self-regulation, social competence and parental bonding can be emphasized and the obtained model can be used in teaching positive adolescent development. Also, the results of the study showed that the research has a good fit and the positive development of adolescence can be predicted based on the variables of self-regulation, social competence and parental bond and the research hypotheses were confirmed.

    Keywords: Positive youth development, Self-regulation, Social competency, parental bonding, Structural Equations
  • Najme Farhadi Birgani *, Alireza Heidarie Pages 59-70

    Abstract The purpose of this study was to investigate the relationship between subjective well-being, meta-cognitive skills and tolerance of ambiguity with creativity in Ahwaz Azad University students. This research is descriptive and correlated. The statistical population of this study was all students of Ahwaz Azad University. Samples are randomly categorized among them. The specimen was determined using the Morgan table. Then, through Abedi's inventory questionnaire (1993), a researcher-made questionnaire on cognitive and meta-cognitive skills (Arjomand, (2010), Kayez Subjective Welfare Questionnaire and Magharmo (2003), McLane II Questionnaire (MSTAT-II) McLane (1993) Were studied. The results showed that there is a significant relationship between mental well-being, metacognitive skills and tolerance of ambiguity with creativity in students. Also, the results of regression showed that the prediction of student criminality on the variables of mental well-being, metacognitive skills and tolerance of significant ambiguity. 

    Keywords: Subjective well, being, Metacognitive skills, Tolerance of ambiguity, Creativity
  • Mahin Exir, Zohreh Raisi *, Hossein Ali Mehrabi, Mohammad Soltanizadeh Pages 71-86

    The aim of this study was to investigate the effect of body mass index, smoking and alcohol consumption on successful aging mediated by quality of life in the elderly with type 2 diabetes. The research method is cross-sectional correlation. The statistical population of this study consisted of all elderly people aged 60 years and older with type 2 diabetes covered by health centers in Shiraz in 1398, from which 593 people were selected by available sampling method in two stages. In this study, the tools of brief cognitive status test (Fulstein et al., 1975), physical function questionnaire (Bartel, 1965), and for successful aging, social welfare questionnaire (Keys, 2004), spiritual health questionnaire (Polutzon and Allison, 1982). Life satisfaction (Diner, 1985) and quality of life questionnaire (Thomas, 1986) were used, all of which had acceptable validity and reliability. SPSS-V23 and PLS software were used to analyze the data. Structural equation modeling was also used to answer the research hypotheses. Findings showed that the model was confirmed by model fit at the intermediate level. The results also showed that no significant relationship was observed between the variables of body mass index, smoking and alcohol consumption and successful aging mediated by quality of life. Therefore, paying attention to the mentioned variables in prevention and designing more appropriate treatments will help researchers and therapists in the elderly with diabetes. Subsequent results of the study showed that there is an inverse and insignificant relationship between alcohol consumption in the elderly with type 2 diabetes and successful aging with mediated quality of life. Among the problems of different countries, especially developing countries, is the association of the phenomenon of population transition with epidemiological transition. In this way, at the same time as passing from a young population with high fertility and death to a population with low fertility and death, by implementing a program to fight infectious diseases and promote education and health, the pattern of community diseases in favor of chronic diseases such as diabetes Has changed.

    Keywords: Body Mass Index, Tobacco, Alcohol, Successful Aging, quality of life, Diabetes
  • Maryam Soleimani Hamidinejad, Zohreh Musazadeh *, Khadijeh Abolmaali Al-Husseini, Abdul Hassan Farhangi Pages 87-100

    The aim of this study was to compare the effectiveness of social skills training and self-management to educators and parents of preschool children on their theory of mind in Tehran in 1398. The present study was a randomized controlled application with two experimental and follow-up groups and using random assignment of subjects in experimental and control groups. The statistical population of the study consisted of all educators and parents of preschool children in Tehran, from which 60 people were selected by convenience sampling method and randomly divided into two experimental groups (20 people in each group) and one control group (20 people). N) were assigned. The first experimental group was trained in social skills training for 8 sessions of 90 minutes and the second experimental group was trained in 8 sessions of 90 minutes and the control group remained on the waiting list. The tools used in the present study included theory of mind (Stirmann, 1994), which were used in two stages: pre-test and post-test. Analysis of information obtained from the questionnaire through spss-v19 software in two parts: descriptive and inferential (univariate and multivariate analysis of covariance, repeated measures analysis of variance) Took. Findings showed that both interventions used in this study can significantly mind theory in preschool children. Also, the effect of training social skills and self-management on reducing emotional and behavioral disorders and increasing mind theory over time has been significant. Therefore, these educational services can be used in preschool centers to improve theory of mind in preschool children.

    Keywords: Theory of Mind, social skills, Self management, Preschool Children
  • Zinat Soltani *, Behzad Matinfar, Mahsa Bashaar, Alireza Khataei Pages 101-112

    The aim of this study was to determine the effectiveness of group reality therapy approach on promoting responsibility and resilience of high school students in Tehran. The design of the present study was a quasi-experimental pretest-posttest study with a control group. The statistical population of the study included second female high school students in District 5 of Tehran in the academic year 1398 who were selected by convenience sampling method and were divided into two groups of experimental (n = 15) and control (n = 15). The experimental group received reality therapy therapy for 8 sessions of 90 minutes and the control group waited for treatment during this period. The data collection method was based on the California Standard Accountability Questionnaire (1951) and the Standard Resilience Questionnaire (Connor and Davidson, 2003). Data analysis was performed from the implementation of questionnaires through SPSS23 software in two descriptive and inferential sections (analysis of covariance). The results showed that reality therapy is effective in promoting its responsibility in students. Reality therapy also affects resilience in students. Therefore, the reality therapy intervention method can increase students' responsibility and resilience. Therefore, group reality therapy helps people to be aware of their previous problems and to examine their behavior, to find the hidden needs behind their behavior, and to be able to have their two basic and inherent needs, namely the need to love and be loved and the need to feel. To satisfy the value, the need to feel loved and loved includes all forms of love, from friendship to parental love. Everyone needs to feel love throughout life. Students in the study, along with the therapist, felt that these factors, along with other healing factors in the group, such as creating hope, generality, information transfer, altruism, psychological evacuation, group solidarity, mimicry, companion learning, and skills development Social has improved accountability.

    Keywords: responsibility, resilience, reality therapy
  • Setareh Mohannaei *, Sedigheh Golkam, Soodabeh Sarkhosh, Reza Farashbandi Pages 113-124

    The purpose of this study was the effectiveness of marital life enrichment training based on emotion-based approach to social health and reducing marital conflicts of couples seeking divorce referring to counseling centers in Bushehr in the first six months of 1399.

    Methods

    This quasi-experimental study with pre-test and post-test design with a control group and the statistical population of the present study were 1464 people (732 couples) seeking divorce referred to counseling centers in Bushehr. The sample size was 30 couples who were randomly selected by alternative method and were replaced in experimental and control groups. After performing the pre-test, the experimental group was exposed to marital life enrichment training based on emotion-based approach for 8 sessions of 90 minutes (one session per week). The instruments of the present study were Keys and Shapiro social health questionnaires and Barati and Sanai marital conflicts. Data were analyzed using analysis of covariance and SPSS 23 software. The results showed that marital life enrichment training based on emotion-based approach improved the components of social health, ie social cohesion, social adjustment, social participation, social prosperity and social acceptance in the experimental group compared to the control group. Also, marital life enrichment training based on emotion-based approach increases child support and has a negative effect on reducing cooperation, reducing sexual intercourse, emotional reactions, reducing family relationships with spouse relatives and separating finances from each other in the experimental group. Witness to the group.

    Keywords: Marital life enrichment training based on emotion-based approach, social health, marital conflicts
  • MOHAMMADJAVAD ASARI *, Jahanbakhsh Rahmani, Seyed Hossein Vaezi, Zohreh Saadatmand Pages 125-144
    The purpose of this study was to compare citizenship rights from the perspective of Allameh Hassanzadeh Amoli and Seyed Hossein Nasr in a comparative-descriptive method. This comparative study is based on a Bradi model that has stages of description, interpretation, proximity and comparison. The criterion for the inclusion of the components was the study of topics and topics that had directly and indirectly mentioned citizenship rights in their books. The validity of the collected documents was done through internal and external critique. The findings showed that from the perspective of Allameh Hassanzadeh Amoli including empathy with God's creation in the Islamic government, commitment to rights and duties, justice, lawful sustenance, education, attention to physical and mental health, social health and from the perspective of Seyyed Hossein Nasr: Citizenship rights include nature, economic rights, citizens' rights in the Islamic government, women's rights in the Islamic society, freedom, human dignity and the government's right to the people.
    Keywords: Citizenship Rights, Allameh Hassanzadeh Amoli, Seyed Hossein Nasr, Bradi Model
  • Fatemeh Maghsoudlonejad, Majid Saffarinia *, Ali Shirafkankopkan Pages 157-175
    The aim of this study was to present a structural model of self-handicapping based on time perspective, intelligence beliefs and perceived parenting style mediated by academic self-efficacy in students. The research method was descriptive and structural equation modeling. The statistical population of the present study was all high school students in Tehran in the academic year 2020. The sample size was 400 students who were selected by cluster sampling (4 schools). The research instruments included the On and Framan (1998) Academic Self-Efficacy Questionnaire, the Jones & Rodwalt Self-Handicapping Scale (1982), the Zimbardo Time Perspective Questionnaire (1999), the Grolenick Perceived Parenting Questionnaire (1997), and the Abdolfattah & Yates (2006) Intelligence Beliefs Scale. The collected data were analyzed by structural equation modeling. The results of data analysis showed that the prediction model of self-handicapping based on time perspective, intelligence beliefs and perceived parenting style mediated by academic self-efficacy based on experimental data has a good fit. The direct and indirect effects of time perspective and intelligence beliefs on students' self-handicapping were also confirmed (p <0.05). Perceived parenting style and academic self-efficacy directly affect self- handicapping (p <0.05). The present study showed that academic self-efficacy has a mediating role in explaining and predicting students' self-disability. This variable is influenced by time perspective, IQ beliefs and perceived parenting style and on the other hand can have a significant effect on students' self-disability. Each research work has its own limitations, and this research is no exception to this rule. Among the limitations of this study include: Structural relationships of variables were tested by modeling structural equations which is a non-experimental method.
    Keywords: self-handicapping, time perspective, Intelligence beliefs, perceived parenting style, academic self-efficacy
  • Mahshid Khalili Dooabi, Kourosh Goodarzi *, Javad Karimi, Mehdi Roozbahani Pages 177-188
    The aim of this research was comparison the effectiveness of hope therapy and cognitive behavioral psychotherapy on anger and anxiety of adolescents. The research method was a quasi-experimental with a pretest-posttest design. The research population was including all female high school students in Khorramabad city in the academic years of 2017-18. A total of 90 people were selected by available non-random sampling method and randomly replaced into two experimental groups of 45 people. The first experimental group underwent 8 sessions of 90 minute the hope therapy and the second experimental group underwent 10 sessions of 90 minute the cognitive behavioral psychotherapy. The groups in the pretest and posttest stages answered to the questionnaires of Novaco anger (1986) and Cattell anxiety (1975) and the data were analyzed by independent t and multivariate analysis of covariance in SPSS version 22 software. The results showed that both methods of hope therapy and cognitive behavioral psychotherapy led to reduced anxiety and anger of adolescents (p < 0.05). The hope therapy compared to the cognitive behavioral psychotherapy was more effective in reducing anxiety (p < 0.05), but between them there was no observed significant difference in reducing anger (P>0.05). Considering to the effectiveness of both methods of hope therapy and cognitive behavioral psychotherapy in reducing anxiety and anger of adolescent, counselors, therapists and clinical psychologists can use both methods, especially hope therapy to reduce anxiety and anger of adolescent.
    Keywords: adolescents, anger, anxiety, cognitive behavioral psychotherapy, hope therapy
  • Aboutaleb Saadatee Shamir *, Alireza Azimifar, Yasamen Zeinab Zahmatkesh Pages 189-198
    This research aimed to predicting the social responsibility based on organizational learning and classroom management in high school teachers. This study was descriptive from type of correlation. The study population was high school teachers in Karaj city in the academic years of 2019-2020 and from them 234 people estimate based on Cochran's formula that were selected by stratified random sampling method with respect of gender and living area (urban and rural). The research instruments were the questionnaires of social responsibility (Qalavandi & et al, 2014), organizational learning (Neefe, 2001) and researcher-made classroom management. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression with enter model in SPSS-21 software. The findings showed that organizational learning and classroom management had a positive and significant relationship with social responsibility and these two variables were able to significantly predict 22 percent of the variance of teachers' social responsibility (p < 0.01). Regarded to the relationship and role of organizational learning and classroom management in predicting teachers' social responsibility, planning by education officials and planners is necessary to improve their social responsibility. As a result, to increase teachers' social responsibility can be improved the organizational learning and classroom management.
    Keywords: Social Responsibility, Organizational Learning, Classroom Management
  • Mahnaz Silaneh, Kiumars Niazazari *, Negin Jabbari Pages 199-207

    The aim of this research was investigate the role of social problem solving skills and classroom management in predicting job burnout of high school teachers in North Khorasan province. The present study design was descriptive from type of cross-sectional. The study population was the first and second secondary schools teachers of the of North Khorasan province in the 2019-2020 academic years with number of 6762 people. The research sample based on Cochran's formula was estimated 372 people who were selected by multistep cluster sampling method. The research instruments were the questionnaires of D’Zurilla & et al social problem solving skills (2002), researcher-made classroom management and Maslach & Jackson job burnout (1981). Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression with enter model in SPSS software version 21. The results of Pearson correlation coefficients showed that social problem solving skills (r=-0/45) and classroom management (r=-0/37) had a negative and significant relationship with job burnout of high school teachers. Also, social problem solving skills and classroom management were able to predict 31% of their job burnout changes, which in this predicting the share of social problem solving skills was higher than classroom management (p < 0/05). The results of the present study showed the effective role of social problem solving skills and classroom management in predicting job burnout of high school teachers. As a result, planning is needed to reduce their job burnout by improving social problem solving skills and classroom management. Therefore, officials and specialists in the field of education can use the results of this research and similar research to design programs to reduce job burnout of teachers and using qualified and capable professors to implement them in the form of in-service courses.

    Keywords: Social Problem Solving skills, Classroom Management, job burnout
  • Zahra Falahi, Roya Koochakentezar *, Zohreh Sadeghi Afjeh Pages 209-219

    Present research aimed to investigate modeling the social trust based on social intelligence, social identity and social isolation in second period high school students of Tehran city. The research design was cross-sectional from type of correlational. The study population was second period high school students of Tehran city in the 2018-19 academic years. The research sample was estimated 495 people who were selected by multi-stage cluster sampling method. To collect data were used from the questionnaires of social trust (Saffarinia & Sharif, 2013), social intelligence (Tet, 2008), social identity (Saffarinia & Roshan, 2011) and social isolation (Modarresi Yazdi & et al, 2017). Data were analyzed with using methods of Pearson correlation coefficients and structural equation modeling in SPSS-19 and PLS software. The findings of the present study indicate a good fit the model of social trust based on social intelligence, social identity and social isolation in second period high school students. Also, other findings showed that social intelligence and social identity had a positive and significant effect on social trust of second period high school students and social isolation had a negative and significant effect on their social trust (p < 0.001). According to the results of the present research, planning is essential to improve social trust by increasing social intelligence and social identity and decreasing social isolation in second period high school students. For this purpose specialists and curriculum planners can incorporate contents to improve social trust in social studies lesson and other related lessons and school counselors and psychologists through educational workshops should also increase the social trust of second period high school students by increasing social intelligence and social identity and decreasing social isolation.

    Keywords: Social trust, Social intelligence, Social identity, Social Isolation
  • Maryam Gholipour, Vahid Fallah *, Seyedeh Esmat Rasooli Pages 221-229

    The aim of present research was determine the role of virtual social networks and interaction patterns of teachers with students in predicting learning strategies of secondary school students. This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was cross-sectional from type of correlation. The study population was the secondary school students of Babol city in the 2018-19 academic years with number 15300 people, which according to the Cochran's formula the sample size was calculated 374 people who were selected by multi-stage cluster sampling method. To collected data used from the Pintrich & DeGroot learning strategies scale (1990), Savita & Liyaqat virtual social network questionnaire (2018) and Wubbels & et al interaction patterns of teachers with students scale (1993). Data were analyzed by methods of Pearson correlation coefficient and multiple regression with stepwise model in SPSS software version 20 at a significance level of 0.05. The results of analysis showed that virtual social networks and interaction patterns of teachers with students had a positive and significant relationship with the learning strategies of secondary school students. Also, virtual social networks and interaction patterns of teachers with students played a significant role in predicting their learning strategies (p < 0.001). According to the results to improve the learning strategies of secondary school students can increase the rate use of virtual social networks and improve the interaction patterns of teachers with students through workshops.

    Keywords: Virtual social networks, interaction patterns, learning strategies, teachers, Students
  • Seyednematollah Kamali Kar Salari, Farshideh Zameni * Pages 231-239

    The aim of this research was predicting social development based on social trust and optimism in faculty members. This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation was a cross-sectional correlational. The research population was faculty members of Islamic Azad Universities of Mazandaran province in 2020 year with number of 1487 people. The sample size based on Cochran's formula was estimated 305 people who were selected by multi-stage cluster sampling method. The research tools were questionnaires of researcher-made social development, Afshani and Shiri Mohammadabad social trust (2015) and Scheier and Carver optimism (1985). To analyze data were used from Pearson correlation and multiple regression with enter method tests in SPSS software. Findings from Pearson correlation test showed that social trust and optimism had a significant positive relationship with social development and findings from multiple regression with enter method test showed that social trust and optimism were able to significantly predict social development and were able to predict 32.4% of its changes in the faculty members of Islamic Azad Universities of Mazandaran province that the share of social trust was more than optimism (p < 0.01). According to the results of this study, planning to promote the social development of faculty members is essential by increasing social trust and optimism. Therefore, by holding in-service courses and necessary training can by improving social trust and optimism in faculty members improve the level of their social development.

    Keywords: Social Development, Social trust, Optimism, Faculty Members
  • Banafsheh Nazari * Pages 241-249

    Present research aimed to determine the effectiveness of premarital training based on interpersonal choices and knowledge program on dysfunctional relationship beliefs of couples in the verge of marriage with conflict. The research design was semi-experimental with pretest, posttest and follow-up with control group. The research population was couples referred to counseling centers of five districts of Tehran city in 2019 year which from them 30 couples (60 people) were selected by available sampling method and randomly replaced into two equal groups. The experimental group underwent 9 sessions of 90 minutes the premarital training based on interpersonal choices and knowledge program and the control group did not receive training. The research tool was the dysfunctional relationship beliefs inventory (Eidelson and Epstein, 1982) and the marital attitude scale (Braaten and Rosen, 1998) and the data were analyzed by repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test in SPSS-15 software. The findings showed that the premarital training based on interpersonal choices and knowledge program led to decrease dysfunctional relationship beliefs of couples in the verge of marriage with conflict and the results remained stable in the follow-up phase (p < 0.001). According to the results, the use of premarital training based on interpersonal choices and knowledge program is necessary to improve psychological characteristics, especially dysfunctional relationship beliefs of couples in the verge of marriage with conflict. Therefore, clinical psychologists and therapists can use from method of premarital training based on interpersonal choices and knowledge program along with other educational methods to increase dysfunctional relationship beliefs of couples in the verge of marriage.

    Keywords: premarital training, interpersonal choices, knowledge program, dysfunctional relationship beliefs, Couples, Conflict
  • Fateme Darenjani Shirazi, Nadereh Sohrabi *, Mahboobeh Chin Aveh Pages 251-262

    The aim of this study was to compare family typology in process and content model in families with high and low resilience. The method of the present study is descriptive survey and the statistical population of the present study includes; 6000 thousand parents of middle school students living in Shiraz in 1398. The sample size was 361 people who were selected by available methods. The instruments of the present study were process and content scales of Samani family (2008) and resilience of Sikbi family (2005). The validity of the questionnaire in the present study was calculated using the correlation coefficients of each question with the total score and showed that all questions have a significant correlation with the total score. Also, the reliability of the questionnaires in the present study using Cronbach's alpha coefficients for the family process self-report scale was 0.66, the family content self-report scale was 0.86 and for the family resilience was 0.95. Data were analyzed using analysis of variance and Chi-square and SPSS 23 software. Findings showed that there is a significant difference between family species and families with high and low resilience. Also, among the process and content subscales, in healthy and unhealthy families, problem content and problem coping problem have the highest average value and living space has the lowest average value. Therefore, it is suggested that due to the teachability of family process factors by educating families about these factors, a valuable step was taken to reduce family problems and naturally increase parental resilience.

    Keywords: Family Typology, Process, Content Model, resilience
  • Gholamreza Ebrahimzadeh, Houshang Jadidi *, Yahya Yarahmadi, Omid Moradi Pages 263-279

    The aim of this study was to investigate the development of a causal model of academic satisfaction based on academic self-confidence and academic optimism through the mediation of metacognitive strategies and its effectiveness on academic Self-actualization of male high school students in Hamadan. This research was conducted in two stages. The research method was descriptive-correlational in the first stage. The second stage was a quasi-experimental research method with a pretest-posttest design with a control group. Using the available sampling method, in the first study, 338 people were selected as the statistical sample size based on Morgan table, and in the second study, 30 people (15 people in the experimental group and 15 people in the control group) were selected as the statistical sample size. ) were chosen. The experimental group received 10 sessions of 90 minutes and the control group did not receive training. Research tools in this study include the standard questionnaire of student satisfaction (Lent, 2017), the questionnaire of academic self-confidence (Azadi, 1394), the questionnaire of academic optimism (Schennemoran et al., 2018), the questionnaire of academic Self-actualization (Silson and Salasi, 2003) and The questionnaire was metacognitive strategies (Karami, 2015). In this study, structural equation modeling and analysis of covariance were used to analyze the data. It should be noted that these analyzes were performed with the help of SPSS and AMOS software version 23 at the error level of 0.05. Findings showed that academic self-confidence and academic optimism have a significant causal relationship with metacognitive strategies and academic satisfaction. It was also found that the causal relationship between metacognitive strategies and academic satisfaction is significant. Finally, the results confirmed the mediating role of metacognitive strategies in the relationship between these variables. The results also showed that the educational program based on academic satisfaction is effective on students' academic Self-actualization.

    Keywords: Academic Satisfaction, Academic Self-confidence, academic optimism, Metacognitive strategies, academic Self-actualization
  • Mousa Rigi Koteh, Vali Mehdinezhad *, Mahmoud Shirazi Pages 281-293
    Target

    This study was conducted to investigate the effect of empowerment based on life skills on self-efficacy and academic motivation among adolescents extreme use of social networks.

    Method

    This study was a quasi-experimental study with a pretest and posttest design with a control group. All adolescents in the extreme use of social networks in the city of Sistan and Baluchestan formed a statistical population; From which 30 people were selected by available sampling method and were assigned to two experimental groups (15 people) and control (15 people). The data were collected using the Scherer et al. (1982) Self-Efficacy Questionnaire, the Walrand et al.'s Academic Motivation Scale (1992), and the Young Internet Addiction Questionnaire. The subjects in the experimental group received life skills training in 10 sessions, but the control group did not receive any intervention. Univariate and multivariate analysis of covariance using SPSS software was used for statistical analysis of data. Findings. The results showed that empowerment based on life skills has increased adolescents' self-efficacy. Extreme use of social networks (P <0.01). Empowerment based on life skills has increased intrinsic motivation, extrinsic motivation and decreased unmotivation (P <0.01).

    Conclusion

    Therefore, empowerment based on life skills is an effective method in self-efficacy and academic motivation among adolescents. Extreme use of social networks. In general, life skills are the abilities that lead to the promotion of mental health in the community, the richness of human relationships, increased health and health behaviors in the community and in this study include skills: decision making, problem solving, creative thinking, critical thinking, Ability to communicate effectively, the ability to build and maintain interpersonal relationships, self-awareness, empathy, coping with emotion and coping with stress. These abilities help a person to deal effectively with conflicts and life situations, and help him / her To act positively and adaptably with other human beings, society, culture and environment and to ensure their mental health.

    Keywords: empowerment, Life skills, Self-efficacy, Academic motivation, Social networks
  • Khaton Babahasani *, Naser Amini, Abdolah Shafieabadi, Ezat Deyreh Pages 295-309

    Abstract The purpose of this study was to determine the effectiveness of existential group therapy on experience and perception of suffering, emotion regulation and happiness in patients with migraine. The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and follow-up with a control group. The statistical population of this study consisted of all migraine patients in Genaveh city from August 2016 to April 2018 Of these patients, 40 were selected Using the available sampling method and randomly assigned to two groups of existential group therapy and control group. Existential group therapy was performed in the experimental group for 8 sessions of 120 minutes, one session per week, during which the control group did not receive intervention. The research instruments included the Experience and Perception Scale of Schulz (2010), the Emotion Regulation Questionnaire Garnefski et al (2001), and the Oxford Happiness Scale, Argyle & Lu (1990). To analyze the research findings, statistical analysis of variance and Bonferroni post hoc test was performed by repeated measures at a significance level of 0.05 in SPSS statistical software. The results of analysis of variance showed a significant decrease in the perception of suffering as well as a significant increase in emotion regulation and happiness compared to the control group and this effectiveness continued in the follow-up phase (p < 0.001). According to the results of the study, it can be concluded that existential group therapy is effective in reducing the perception of suffering, increasing happiness, improving emotional regulation in patients with migraine and can improve the quality of life and mental health of these patients Used treatment.

    Keywords: Existential Group Therapy, Experience, Perception of Suffering, emotion regulation, happiness