فهرست مطالب

نشریه روانشناسی اجتماعی
سال هشتم شماره 56 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید هادی دلبری، وحید فلاح*، سعید صفاریان همدانی صفحات 1-11

    هدف این پژوهش تعیین تاثیر مولفه های هوش اخلاقی مبتنی بر رویکرد تعلیم و تربیت اسلامی با میانجی سرمایه اجتماعی بر خودآگاهی دانش آموزان بود. این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش همه دانش آموزان مقطع متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 3512 نفر بودند. حجم نمونه طبق جدول کرجسی و مورگان 346 نفر برآورد که طبق روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها با کمک پرسشنامه های محقق ساخته هوش اخلاقی و خودآگاهی مبتنی بر رویکرد تعلیم و تربیت اسلامی و پرسشنامه استاندارد سرمایه اجتماعی (پاژاک، 2006) جمع آوری و با روش مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS و LISREL تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که همه مولفه های هوش اخلاقی شامل درستکاری، مسئولیت پذیری، بخشش، دلسوزی، ارزش های اخلاقی و مهارت های ارتباطی بر سرمایه اجتماعی و خودآگاهی تاثیر مستقیم و معنادار و سرمایه اجتماعی بر خودآگاهی تاثیر مستقیم و معنادار داشت. همچنین، همه مولفه های هوش اخلاقی با میانجی سرمایه اجتماعی بر خودآگاهی دانش آموزان تاثیر غیرمستقیم و معنادار داشت (05/0p < /p>).

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، رویکرد تعلیم و تربیت اسلامی، سرمایه اجتماعی، خودآگاهی
  • غلامرضا ثناگوی محرر*، محمود شیرازی، علیرضا میرشرف الدین، زهرا میری قلعه نو صفحات 13-22

    هدف این پژوهش تعیین تاثیر آموزش بهزیستی روانشناختی بر امید به زندگی، بهزیستی روانشناختی و اضطراب اجتماعی بود. این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش مادران دانش آموزان کم توان ذهنی شهرستان ورامین در سال تحصیلی 99-1398 بودند. نمونه پژوهش 50 نفر بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی ساده در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه ای آموزش بهزیستی روانشناختی دریافت کرد و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های امید به زندگی (اسنایدر و همکاران، 1991)، بهزیستی روانشناختی (ریف، 1989) و اضطراب اجتماعی (کانور و همکاران، 2000) بودند و داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-25 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر هر سه متغیر امید به زندگی، بهزیستی روانشناختی و اضطراب اجتماعی تفاوت معنی داری داشتند (001/0 <p). به این ترتیب که این شیوه آموزشی باعث افزایش امید به زندگی و بهزیستی روانشناختی و کاهش اضطراب اجتماعی در مادران دانش آموزان کم توان ذهنی شد. با توجه به نتایج متخصصان سلامت و درمانگران می توانند از روش آموزش بهزیستی روانشناختی برای بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت در مادران دانش آموزان کم توان ذهنی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: آموزش بهزیستی روانشناختی، امید به زندگی، بهزیستی روانشناختی، اضطراب اجتماعی
  • راضیه کاظمی رودبالی، سیف الله فضل الهی*، علی اکبر خوش گفتار مقدم صفحات 23-33

    هدف پژوهش حاضر بررسی مدل یابی تاثیر فرهنگ سازمانی بر رضایت شغلی زنان با نقش میانجی سرمایه اجتماعی و رفتار شهروندی سازمانی بود. این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش همه کارمندان زن اداره بنیاد شهید و امور ایثارگران استان فارس در سال 1396 بودند. طبق فرمول کوکران نمونه پژوهش 94 نفر برآورد که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های فرهنگ سازمانی (رابینز، 1986)، رضایت شغلی (اسمیت و همکاران، 1969)، سرمایه اجتماعی (پاژاک، 2006) و رفتار شهروندی سازمانی (پودساکف و همکاران، 1990) بود. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS و Amos تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که فرهنگ سازمانی بر سرمایه اجتماعی، رفتار شهروندی سازمانی و رضایت شغلی تاثیر مستقیم و معنادار و سرمایه اجتماعی و رفتار شهروندی سازمانی بر رضایت شغلی تاثیر مستقیم و معنادار داشت. همچنین، فرهنگ سازمانی با میانجی سرمایه اجتماعی و رفتار شهروندی سازمانی بر رضایت شغلی تاثیر غیرمستقیم و معنادار داشت (05/0 <p). با توجه به نتایج، برای بهبود رضایت شغلی زنان می توان از طریق کارگاه های آموزشی میزان فرهنگ سازمانی، سرمایه اجتماعی و رفتار شهروندی سازمانی آنان را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، رضایت شغلی، سرمایه اجتماعی، رفتار شهروندی سازمانی
  • زهرا بختیاری، جوانشیر اسدی*، علی اصغر بیانی صفحات 34-44

    مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش تاب آوری بر مولفه های اضطراب در کودکان مقطع ابتدایی انجام شد. این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان پسر مراجعه کننده به مراکز مشاوره آموزش وپرورش منطقه 5 و 6 شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بودند. نمونه پژوهش 40 نفر بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 9 جلسه 60 دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) تحت آموزش تاب آوری قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی ندید. داده ها با کمک فرم اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس تجدیدنظرشده اضطراب و افسردگی کودکان (چورپیتا و همکاران، 2000) جمع آوری و با روش های خی دو و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-21 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر پایه تحصیلی، سن و تحصیلات پدر و مادر تفاوت معنی داری نداشتند (05/0>p). دیگر یافته ها نشان داد که آموزش تاب آوری باعث کاهش مولفه های اضطراب جدایی، هراس اجتماعی، اضطراب تعمیم یافته و وسواس کودکان مقطع ابتدایی شد (05/0 <p)، اما تاثیر معنی داری بر وحشت آنان نداشت (05/0>p). با توجه به نتایج این مطالعه، برنامه ریزی برای استفاده از روش آموزش تاب آوری جهت کاهش اضطراب کودکان مقطع ابتدایی ضروری است.

    کلیدواژگان: آموزش تاب آوری، اضطراب جدایی، هراس اجتماعی، اضطراب تعمیم یافته، وسواس، وحشت
  • فاطمه مرادی، مهدیه صالحی*، رویا کوچک انتظار، بلال ایزانلو صفحات 45-56
    هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل پیش بینی امیدواری بر اساس تاب آوری و تنظیم شناختی هیجان با میانجی گری کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سرطان پستان بود. پژوهش از نوع توصیفی و روش آماری همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش متشکل از بیماران مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به انستیتو سرطان بیمارستان های امام خمینی و میلاد تهران در سالهای 1397-1398 بودند. انتخاب نمونه پژوهش به صورت روش نمونه گیری هدفمند بود، به این ترتیب که از بین بیماران مبتلا به سرطان پستان 300 نفر براساس ملاک های ورود و خروج پژوهش به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تاب آوری کونور-دیویدسون، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران، مقیاس کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و پرسشنامه امید اشناید و همکاران بودند. در تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان داد که اثر مستقیم کیفیت زندگی برامیدواری بیماران مبتلا به سرطان پستان برابر با (t=1.98 و β=0.31) بود. و تاب آوری بر امیدواری بیماران مبتلا به سرطان پستان اثر مستقیم (t=2.38 و β=0.37) و غیرمستقیم (t=2.03 و β=0.14) و به واسطه کیفیت زندگی معنادار دارد (p < 0.05).  همچنین تنظیم شناختی هیجان مثبت و تنظیم شناختی هیجان منفی بر امیدواری اثر مستقیم معنادار ندارد. تنظیم شناختی هیجان مثبت بر امیدواری اثر غیرمستقیم (t=2.14 و β=0.18) و تنظیم شناختی هیجان منفی بر امیدواری اثر غیرمستقیم (t=2.09 و β=0.16) (به واسطه ی کیفیت زندگی) معنادار دارد (p < 0.05) . نتایج تحلیل مدل اندازه گیری نشان داد ساختار عاملی مقیاس های پژوهش مورد تایید بود. نتایج آزمون مدل مفهومی نشان داد شاخص های برازش مدل پژوهش در وضعیت مطلوبی قرار دارد. افزایش میزان تاب آوری هم بطور مستقیم باعث افزایش امیدواری بیماران مبتلا به سرطان پستان می شود و هم به واسطه افزایش کیفیت زندگی، سطح امیدواری این بیماران را افزایش میدهد. همینطور، افزایش میزان تنظیم شناختی هیجان از طریق افزایش کیفیت زندگی سطح امیدواری بیماران را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: امیدواری، تنظیم شناختی هیجان، تاب آوری، کیفیت زندگی، سرطان سینه
  • شیما پرندین* صفحات 57-72
    ذهن آگاهی به عنوان روش منحصر به فرد برای کمک و پاسخ مورد نیاز برای حل مسایل زوجین است که با ارایه آگاهی غیر قضاوتی آنان را کمک می کند تا تعارضات خود را حل کنند. بنابراین پژوهش با هدف اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر خودتنظیمی هیجانی، تحمل آشفتگی پریشانی و حل تعارضات زناشویی در زوجین دارای مشکل سازگاری شهر کرمانشاه انجام شد. پژوهش کاربردی از نوع طرح نیمه آزمایشی، پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری تمام زوجین دارای اختلاف زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شورای حل اختلاف کرمانشاه سال 1398 می باشد. حجم نمونه 30 نفر از زوجین زن و مرد دارای وضعیت ناسازگاری است که با روش در دسترس انتخاب و سپس با روش جایگزینی تصادفی 30 نفر (گروه آزمایش 15 نفر، گروه کنترل 15 نفر) برآورد شد. پروکتل درمانی آموزش ذهن آگاهی بود. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه خودتنظیم هیجان با پایایی 81/0، پرسشنامه تحمل پریشانی با پایایی 83/0، پرسشنامه تعارضات زناشویی با پایایی 86/0 می باشد. روایی پرسشنامه ها مورد تایید استاد راهنما قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (درصد، میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (آزمون تحلیل واریانس) استفاده گردید. نتایج نشان داد که آموزشهای ذهن آگاهی موجب کاهش تعارضات زناشویی و منجر به افزایش خودتنظیمی و تحمل آشفتگی در زوجین ناسازگار شد. آموزشهای ذهن آگاهی به طور موثری می توانند میزان تعارضات زناشویی را کاهش داده و بر میزان تحمل آشفتگی ها، خودتنظیمی موثر باشد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، خودتنظیمی، تحمل آشفتگی، تعارضات زناشویی
  • الهام پاک طینتان، محبوبه چین آوه*، صمد فریدونی صفحات 73-86
    هدف از پژوهش حاضر اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با نگاهی بر شفقت درمانی در تنظیم شناختی هیجان های منفی و سازگاری اجتماعی بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با انجام پیش آزمون- پس آزمون و با گروه کنترل و آزمون پیگیری صورت پذیرفت. گروه نمونه به صورت هدفمند از بین بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی شهرستان جم و شهرک های پردیس و نفت تعداد 32 نفر بصورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل انتخاب قرار گرفتند. گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با نگاهی بر شفقت درمانی برای گروه های آزمایشی اجرا گردید، اما گروه های کنترل هیچ مداخله خاصی دریافت نکردند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2006) و سازگاری سهرابی و سامانی (1390) بود. نتایج تحلیل کوواریانس با اندازه گیری های مکرر نشان داد گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با نگاهی بر شفقت، موجب کاهش تنظیم شناختی هیجان های منفی در آزمودنی های گروه آزمایش در مرحله پس آزمون گردیده است. همچنین گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با نگاهی بر شفقت، موجب بهبود سازگاری شخصی، سازگاری اجتماعی، سازگاری تحصیلی، سازگاری شغلی و سازگاری خانوادگی در آزمودنی های گروه آزمایش در مرحله پس آزمون گردیده است. نتیجه کلی پژوهش نشانگر تایید کاهش تنظیم شناختی هیجان های منفی و افزایش سازگاری اجتماعی توسط گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با نگاهی بر شفقت می باشد. به رغم مشکلات فراوانی که افراد مبتلا به اختلال افسردگی با آن درگیر هستند، خوشبختانه در سال های اخیر روش های درمانی مختلفی برای درمان و بهبود افسردگی بکارگرفته شده است. به ویژه شواهد در حال رشدی وجود دارد که نشان دهنده ی کارآیی روش گروه درمانی در بهبود اختلال های روانپزشکی از جمله افسردگی است.رر
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شفقت درمانی، تنظیم شناختی هیجان های منفی، سازگاری اجتماعی
  • طیبه رهسپار، محمد خیر*، مجید برزگر، مریم کورش نیا صفحات 87-97

    هدف این پژوهش تعیین تاثیر طرحواره های هیجانی مثبت و منفی بر انگیزش تحصیلی با میانجی پذیرش اجتماعی در دانش آموزان دوره دوم متوسطه بود. طرح مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش همه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر داراب در سال تحصیلی 97-1396 به تعداد 2938 نفر بودند که تعداد 379 نفر از میان آنان با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های طرحواره های هیجانی لیهی، انگیزش تحصیلی والرند و همکاران و پذیرش اجتماعی کراون و مارلو بودند. داده ها با روش معادلات ساختاری با کمک نرم افزارهای SPSS و LISREL تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که طرحواره های هیجانی مثبت بر پذیرش اجتماعی و انگیزش تحصیلی تاثیر مستقیم و مثبت، طرحواره های هیجانی منفی بر پذیرش اجتماعی و انگیزش تحصیلی تاثیر مستقیم و منفی و پذیرش اجتماعی بر انگیزش تحصیلی تاثیر مستقیم و مثبت داشت. دیگر نتایج نشان داد که طرحواره هیجانی مثبت و منفی با میانجی پذیرش اجتماعی بر انگیزش تحصیلی تاثیر غیرمستقیم داشتند (05/0 <p). متغیر پذیرش اجتماعی میانجی مناسبی بین طرحواره های هیجانی مثبت و منفی با انگیزش تحصیلی بود. بنابراین، برای بهبود انگیزش تحصیلی دانش آموزان می توان میزان طرحواره های هیجانی مثبت و پذیرش اجتماعی را افزایش و میزان طرحواره های هیجانی منفی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: طرحواره های هیجانی، انگیزش تحصیلی، پذیرش اجتماعی، دانش آموزان
  • آزاده مولایی، رقیه وحدت بوراشان*، محمد حسنی صفحات 99-110

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل نگرش کارآفرینانه بر اساس سرمایه فکری و اجتماعی با میانجی تعهد سازمانی انجام شد. این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش کارکنان دانشگاه های جامع علمی کاربردی استان آذربایجان غربی در سال تحصیلی 98-1397 به تعداد 600 نفر بودند. با توجه به حجم جامعه و بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 234 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای بر اساس شهرستان محل خدمت به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های نگرش کارآفرینانه (رابینز و کالتر، 1989)، سرمایه فکری (بونتیس، 1996)، سرمایه اجتماعی (پاژاک، 2006) و تعهد سازمانی (آلن و مایر، 1990) استفاده شد. داده ها با روش معادلات ساختاری در سطح معناداری کوچک تر از 05/0 تحلیل گردید. یافته ها نشان داد که سرمایه فکری بر تعهد سازمانی و نگرش کارآفرینانه، سرمایه اجتماعی بر تعهد سازمانی و نگرش کارآفرینانه و تعهد سازمانی بر نگرش کارآفرینانه تاثیر مستقیم و معنادار داشتند. همچنین، سرمایه فکری و اجتماعی با میانجی تعهد سازمانی بر نگرش کارآفرینانه تاثیر غیرمستقیم و معنادار داشتند (05/0 <p). تعهد سازمانی میانجی مناسبی بین سرمایه فکری و اجتماعی با نگرش کارآفرینانه بود. بر اساس نتایج، برنامه ریزی برای بهبود سرمایه فکری و اجتماعی و تعهد سازمانی جهت بهبود نگرش کارآفرینانه ضروری است.

    کلیدواژگان: نگرش کارآفرینانه، سرمایه فکری، سرمایه اجتماعی، تعهد سازمانی
  • سیده مریم برومند راد* صفحات 111-122
    خیانت زناشویی مساله ای تکان دهنده برای زوجین و خانواده ها و پدیده ای رایج برای مشاورین و درمانگران است .هدف پژوهش حاضر اثربخشی درمان هیجان مدار بر ارتقای سلامت روان و تاب آوری زنان آسیب دیده از خیانت همسر شهر تهران بود. روش پژوهش برحسب هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و گمارش تصادفی آزمودنی ها بود. جامعه آماری کلیه زنان آسیب دیده از خیانت همسر شهر تهران در سال 1398 در بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر از زنان آسیب دیده از خیانت همسر در گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شود. گروه آزمایش تحت درمان هیجان مدار (10 جلسه 90 دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نکردند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه سلامت روان (گلدبرگ، 1972) و تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003) استفاده شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS-v22 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت. نتایج تحقیق نشان داد نتایج نشان داد که نتایج نشان داد درمان هیجان مدار بر "اضطراب و بی خوابی"، "نارساکنش وری اجتماعی" و "افسردگی" زنان آسیب دیده از خیانت همسر موثر است، در حالی که از نظر "نشانه های جسمی" تفاوتی بین گروه ها وجود نداشت. همچنین نتایج نشان داد درمان هیجان مدار بر "تاب آوری" زنان آسیب دیده از خیانت همسر موثر است. بر اساس نتایج این پژوهش، درمان هیجان مدار، مداخله موثری در افزایش سلامت روان و تاب آوری زنان آسیب دیده از خیانت همسر می باشد. همچنین این پژوهش نشان داد که درمان هیجان مدار باعث کاهش اضطراب اجتماعی و بهبود سلامت روان در افراد می شود.
    کلیدواژگان: سلامت روان، تاب آوری، درمان هیجان مدار، خیانت
  • رامین نیرومندی، مریم اکبری*، حمزه احمدیان، عباس بخشی پور رودسری صفحات 123-135
    بیماری های مزمن از جمله دیابت در کوتاه مدت با کاهش استقلال و تعامل فرد، بهزیستی ذهنی او را مختل نموده و مشکلاتی را به وجود می آورند. به نظر می رسد مثبت نگری در کمک به این بیماران، نقش موثری را داشته باشد. در این راستا، مطالعه ی حاضر با هدف تعیین نقش میانجی تاب آوری در رابطه ی بین مثبت نگری و بهزیستی ذهنی بیماران دیابتی شهرستان بناب انجام گرفت. این مطالعه، توصیفی از نوع همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه ی آماری، کلیه ی اعضای فعال انجمن دیابت شهرستان بناب در سال 1397بودند. از این جامعه، 500 نفر با نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها به وسیله ی پرسشنامه ی ویژگی های روان شناسی مثبت نگر رشید (2008)، مقیاس تاب آوری کونور و دیویدسون (2003) و پرسشنامه ی بهزیستی ذهنی وارویک ادینبورگ (2007) جمع آوری شدند و با استفاده از نرم افزار SPSS-v25 و LISREL-v8/8 با مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مسیرهای مستقیم از مثبت نگری به بهزیستی ذهنی (05/0>p 27/0=β)، مثبت نگری به تاب آوری (01/0>p 83/0=β) و تاب آوری به بهزیستی ذهنی (01/0>p 80/0=β)، از نظر آماری معنی دار بود. همچنین مثبت نگری به طور غیرمستقیم از طریق تاب آوری نیز بر بهزیستی ذهنی تاثیرمثبت و معنادار داشت (01/0>p 66/0=β). اگرچه به خاطر محدودیت ها باید جانب احتیاط را نگه داشت، ولی به نظر می رسد توجه به مدل مثبت نگری، در برنامه درمانی و مشاوره ای بیماران دیابتی مفید باشد.
    کلیدواژگان: مثبت نگری، تاب آوری، بهزیستی ذهنی، دیابت
  • فاطمه شریف محمدی*، مریم چرامی، طیبه شریفی، احمد غضنفری صفحات 137-147

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش گروهی مهارتهای فرزندپروری ذهن آگاهانه بر تنیدگی و انعطاف پذیری روانشناختی مادران دانش آموزان دختر نابینا انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربری و از نظر شیوه اجرا نیمه تجربی با طرح نیمه آزمایشی با طرح اندازه گیری مکرر با گروه گواه_کنترل بود. جامعه پژوهش مادران دانش آموزان دختر نابینا بودند که از میان آنها 72 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و بصورت دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه (هر گروه 24 نفر جایگزین شدند). گروه آزمایش 8 جلسه 9 دقیقه ای با روش ذهن آگاهی آموزش دید. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های تنیدگی والدگری آبیدین (1992) ، انعطاف پذیری روانشناختی بودند و همکاران (2011) تکمیل کردند. داده ها به کمک نرم افزار spss_19 و با روش تحلیل کوواریانس واریانس تحلیل شدند. نتایج نشان داد آموزش فرزندپروری ذهن آگاهانه بر بهبود تنیدگی، انعطاف پذیری روانشناختی مادران اثربخش بودند و این نتایج تا مرحله پیگیری هم تداوم داشت (p:0/01). نتایج حاکی از اهمیت ذهن آگاهی در بهبود تنیدگی، انعطاف پذیری روانشناختی مادران میباشد. بنابراین مشاوران مدارس استثنایی میتوانند از روش ذهن آگاهی برای کاهش تنیدگی و افزایش انعطاف پذیری روانشناختی مادران است.

    کلیدواژگان: آموزش فرزندپروری ذهن آگاهانه، تنیدگی، انعطاف پذیری روانشناختی
|
  • Sayyed Hadi Delbari, Vahid Fallah *, Saeed Saffarian Hamedani Pages 1-11

    The aim of this research was determine the effect of moral intelligence components based on Islamic education approach with mediated by social capital on students' self-awareness. This study was all high school students of Tehran city in 2019-20 academic years with number of 3512 people. The sample size according to Krejcie and Morgan table was estimated 346 people who were selected by multistep cluster sampling method. Data were collected with using the researcher-made questionnaires of moral intelligence and self-awareness based on Islamic education approach and the standard questionnaire of social capital (Pajak, 2006) and analyzed by structural equation modeling in SPSS and LISREL software. The findings showed that all moral intelligence components including honesty, responsibility, forgiveness, compassion, moral values and communication skills had a direct and significant effect on social capital and self-awareness and social capital had a direct and significant effect on self-awareness. Also, all moral intelligence components with mediated by social capital had an indirect and significant effect on students' self-awareness (p < /p>

    Keywords: Moral intelligence, Islamic education approach, Social capital, self-awareness
  • Gholamreza Sanagouye Moharer *, Mahmoud Shirazi, Alireza Mirsharafoldin, Zahra Miri Ghaleno Pages 13-22

    The aim of this research was determine the effect of psychological well-being training on life expectancy, psychological well-being and social anxiety. This study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The research population was mothers of students with mentally retarded in Varamin suburb in academic years of 2019-2020. The research sample was 50 people who were selected by purposive sampling method and randomly replaced in two equal groups. The experimental group received 10 sessions of 90-minutes the psychological well-being training and the control group put on the waiting list for training. The research tools were the questionnaires of life expectancy (Snyder & et al, 1991), psychological well-being (Ryff, 1989) and social anxiety (Connor & et al, 2000) and data were analyzed by the multivariate analysis of covariance method in SPSS-25 software. The findings showed that the experimental and control groups had significant difference in terms of all three variables of life expectancy, psychological well-being and social anxiety (p < 0/001). In the other words, this training method led to increase life expectancy and psychological well-being and decrease social anxiety in mothers of students with mentally retarded. Regarded to results health expert and therapists can use from psychological well-being training to improve health-related traits in mothers of students with mentally retarded.

    Keywords: psychological well-being training, Life expectancy, psychological well-being, Social anxiety
  • Razieh Kazemi Rudbali, Seifollah Fazlelahi *, Aliakbar Khoshgoftar Moghadam Pages 23-33

    The aim of present research was investigate the modeling the impact of organizational culture on job satisfaction with mediating role of social capital and organizational citizenship behavior. This study was descriptive from type of correlation. The research statistical population was the female employees of Martyr and Veterans Affairs Foundation of Fars province in 2017 year. According to Cochran's formula, the study sample was 94 people who were selected by cluster random sampling method. The research tools was the questionnaires of organizational culture (Robbins, 1986), job satisfaction (Smith and et all, 1969) social capital (Pajak, 2006) and organizational citizenship behavior (Podsakoff and et all, 1990). Data were analyzed by structural equation modeling method in SPSS and Amos software. The findings showed that organizational culture had significant and direct effect on social capital, organizational citizenship behavior and job satisfaction and social capital and organizational citizenship behavior ad significant and direct effect on job satisfaction. Also, organizational culture had significant and indirect effect on job satisfaction with mediating social capital and organizational citizenship behavior (p < 0.05). According to the results, in order to improve women's job satisfaction can be improved their organizational culture, social capital and organizational citizenship behavior through workshops.

    Keywords: Organizational Culture, Job satisfaction, Social capital, Organizational Citizenship Behavior
  • Zahra Bakhtiari, Javanshir Asadi *, AliAsghar Bayani Pages 34-44

    Present study aimed to determine the effect of resilience training on anxiety components in primary school children. This study was quasi-experimental with a pretest and posttest design with a control group. The research population was male students referred to education counseling centers of 5 and 6 districts of Tehran city in 2019-20 academic years. The research sample was 40 people who were selected by available sampling method and randomly assigned into two equal groups. The experimental group trained 9 sessions of 60 minutes (two sessions a week) with the resilience training method and the control group didn’t received any training. Data collected with using the demographic information form and revised child anxiety and depression scale (Chorpita and et all, 2000) and analyzed by methods of chi-square and multivariate analysis of covariance in SPSS-21 software. The findings showed that the in the experimental and control groups didn’t significant difference in terms of educational level, age and education of parents (P>0.05). Other findings showed that resilience training reduced the components of separation anxiety, social phobia, generalized anxiety and obsessive-compulsive in primary school children (p < 0.05), but hadn’t significant effect on their panic (P>0.05). According to the results of this study, planning to use the method of resilience education is necessary to reduce anxiety of primary school children.

    Keywords: resilience training, Separation anxiety, Social phobia, generalized anxiety, Obsessive-Compulsive, panic
  • Fatemeh Moradi, Mahdiyeh Salehi *, Roya Kochak Entezar, Balal Ezanloo Pages 45-56
    The purpose of this study was to investigate the hopefulness prediction modeling based on resilience and cognitive emotional regulation considering the mediating quality of life in women with breast cancer. The research method was descriptive and the statistical method was correlation. The statistical population of this study included all patients with breast cancer referring to Cancer Institute of Imam Khomeini and Milad hospitals in Tehran in 1397-1398. Purposeful sampling method was used to select the sample. In this way, 300 patients with breast cancer were selected based on the criteria of entering and leaving the research. The research instruments were the Conor-Davidson Resilience Questionnaire, Garnowski et all, Cognitive Emotion Regulation Inventory), World Health Organization Quality of Life Scale, and Schneider hopefulness et all, for data analysis, structural equation modeling was used. The findings showed that the direct effect of quality of life on hopefulness of patients with breast cancer was equal to (t = 1.98 and β = 0.31) and Resilience had a significant direct (t=2.38 & β=0.37) and indirect (t=2.03 & β=0.14) effect on the hopefulness (mediating of quality of life) (p <0.05). Also, positive cognitive emotion regulation and negative cognitive emotion regulation did not have a significant direct effect on hopefulness. Positive cognitive emotion regulation on the hopefulness had significant indirect effect (t = 2.14 and β = 0.18) and negative cognitive emotion regulation on the hopefulness had significant indirect effect (t = 2.09 and β = 0.16) (mediating of quality of life) (p <0.05). The results of the model analysis showed that the factor structure of the research scales was confirmed. The results of the conceptual model test showed that the fitting indices of the research model are in a favorable situation. Increasing the rate of reproduction directly increases the hopefulness of patients with breast cancer and also increases the level of hopefulness of these patients by increasing the quality of life. Also, increasing the cognitive emotion regulation by increasing the quality of life increases the level of hope of patients.
    Keywords: Hopefulness, cognitive emotional regulation, resilience, quality of life, breast cancer
  • Shima Parandin * Pages 57-72
    Mindfulness is a unique way to help and respond to couples' problems that help them resolve their conflicts by providing non-judgmental awareness. Therefore, the study was conducted with the aim of making mindfulness training effective on emotional self-regulation, enduring anxiety disorder and moral resilience, and resolving marital conflicts in couples with a compatibility problem in Kermanshah.Applied research is a semi-experimental, pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of all couples has marital differences referring to the counseling centers of Kermanshah Dispute Resolution Council in 1398. The sample size of 30 male and female couples is inconsistent, which was selected by the available method and then estimated by the random method of 30 people (experimental group of 15 people, control group of 15 people). Therapeutic protocol was mindfulness training. Research tools include a self-regulatory emotion questionnaire with a reliability of 0.81, a tolerance questionnaire with a reliability of 0.83, moral resilience with a reliability of 0.81, and a marital conflict questionnaire with a reliability of 0.86. The validity of the questionnaires was confirmed by the supervisor. Descriptive statistics (percentage, mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of variance test) were used to analyze the data. The results showed that mindfulness training reduced conflict conflicts and increased self-regulation, moral resilience and tolerance of confusion in incompatible couples.Mindfulness training can effectively reduce the amount of conflict and washing and affect the level of moral resilience and tolerance of confusion, self-regulation.
    Keywords: mindfulness, Self-regulation, Intolerance, Moral Resilience, Marital conflict
  • Elham Paktinatan, Mahboobeh Chin Aveh *, Samad Fereydouni Pages 73-86
    The aim of this study was the effectiveness of group therapy based on acceptance and commitment with a view to compassion therapy in cognitive regulation of negative emotions and social adjustment of patients with major depressive disorder. The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test and with control group and follow-up test. The sample group was a randomly selected group of patients with major depressive disorder in Jam city and Pardis and Naft towns in experimental and control groups. Acceptance and commitment group therapy was performed with a focus on compassion therapy for the experimental groups, but the control groups did not receive any specific intervention. Research tools included questionnaires of cognitive emotion regulation of Garnfsky et al. And social adjustment of Sohrabi and Samani. The results of analysis of covariance with repeated measures showed that group therapy based on acceptance and commitment with a view to compassion, reduces cognitive regulation of negative emotions in subjects The experimental group was tested in the post-test stage. Also, group therapy based on acceptance and commitment with a view to compassion, has improved personal adjustment, social adjustment, academic adjustment, job adjustment and family adjustment in the subjects of the experimental group in the post-test stage.
    Keywords: acceptance, commitment therapy, compassion therapy, cognitive regulation of negative emotions, social adjustment
  • Tayebeh Rahsepar, Mohammad Khayer *, Majid Barzegar, Maryam Kouroshnia Pages 87-97

    The aim of this research was determine the effect of positive and negative emotional schemas on academic motivation with mediated social acceptance in secondary school students. The design study was descriptive from type of correlation. The research population was all secondary school students of Darab city in the academic year of 2017-18 with number of 2938 people, which 379 people of them were selected as a sample by multi-stage cluster sampling method. The research instruments were the questionnaires of Leahy's emotional schema, Vallerand and et all's academic motivation and Crowne and Marlowe's social acceptance. Data were analyzed by structural equation method with using SPSS and LISREL software. Findings showed that positive emotional schemas had a direct and positive effect on social acceptance and academic motivation, negative emotional schemas had a direct and negative effect on social acceptance and academic motivation and social acceptance had a direct and positive effect on academic motivation. Other results showed that positive and negative emotional schemas with mediated by social acceptance had an indirect effect on academic motivation (p < 0.05). The social acceptance variable was a good mediator between positive and negative emotional schemas with academic motivation. Therefore, to improve students' academic motivation can be increased the rate of positive emotional schemas and social acceptance and decreased the rate of negative emotional schemas.

    Keywords: emotional schemas, Academic motivation, social acceptance, Students
  • Azadeh Molaee, Roghieh Vahdat Bourashan *, Mohammad Hassani Pages 99-110

    Present research aimed to presentation model of entrepreneurial attitude based on intellectual and social capital with mediating organizational commitment. This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation was descriptive from type of correlation. The research population was the employees of the academic-applied comprehensive universities of West Azerbaijan province in academic years of 2018-19 with number of 600 people. According to the size of the population and based on the Krejcie and Morgan table, 234 people were selected as the sample according to the classified sampling method based on the city of the place of employment. To collect data used from the questionnaires of entrepreneurial attitude (Robbins & Coulter, 1989), intellectual capital (Bontis, 1996), social capital (Pajak, 2006) and organizational commitment (Allen & Meyer, 1990). The data analyze by structural equation method at a significantly lower level than 0.05. The findings showed that intellectual capital on organizational commitment and entrepreneurial attitude, social capital on organizational commitment and entrepreneurial attitude and organizational commitment on entrepreneurial attitude had significant and direct effect. Also, intellectual and social capital with mediating organizational commitment on entrepreneurial attitude had significant and indirect effect (p < 0.05). Organizational commitment was a good mediator between intellectual and social capital with entrepreneurial attitude. According to the results, planning to improve the intellectual and social capital and organizational commitment to improve entrepreneurial attitude is essential.

    Keywords: entrepreneurial attitude, Intellectual Capital, Social capital, Organizational Commitment
  • Seyedeh Maryam Boroumandrad * Pages 111-122
    Marital infidelity is a shocking issue for couples and families and a common occurrence for counselors and therapists. The aim of this study was the effectiveness of emotion therapy on promoting mental health and resilience of women affected by infidelity in Tehran. The research method was applied in terms of purpose and in terms of data collection was quasi-experimental with pre-test-post-test design with control group and random assignment of subjects. The statistical population was all women affected by infidelity in Tehran in 1398. Using the available sampling method, 30 women affected by infidelity in the experimental group (15 people) and control (15 people) as a volume consider the sample. The experimental group underwent emotion-focused treatment (10 sessions of 90 minutes); But the control group did not receive any treatment. Mental health questionnaire (Goldberg, 1972) and resilience (Connor and Davidson, 2003) were used to collect data. The analysis of the information obtained from the questionnaires was performed through SPSS-v22 software in two descriptive and inferential sections (analysis of covariance). The results showed that the results showed that emotion-oriented therapy is effective on "anxiety and insomnia", "social dysfunction" and "depression" of women affected by infidelity, while in terms of "physical symptoms" There was no difference between the groups. The results also showed that emotion-oriented treatment is effective on "resilience" of women affected by infidelity. According to the results of this study, emotion therapy is an effective intervention in increasing the mental health and resilience of women affected by infidelity. This study also showed that emotion therapy reduces social anxiety and improves mental health in individuals.
    Keywords: mental health, resilience, emotion therapy, infidelity
  • Ramin Niroomandi, Maryam Akbari *, Hamzeh Ahmadian, Abbas Bakhsheepour Roodsari Pages 123-135
    In the short term, chronic diseases such as diabetes by reducing a person's independence and interaction impair his subjective well-being and cause problems. Positive thinking seems to play an important role in helping these patients. In this regard, the present study conducted to determine the mediating role of resilience in the relationship between Positive thinking and subjective well-being of diabetic patients in Bonab County. This study was a descriptive correlational study using structural equation modeling. The statistical population was all active members of Bonab Diabetes Association in 1397. From this population, 500 people selected by simple random sampling. Data collected with the Rashid Positive Psychotherapy Inventory (2008), the Connor-Davidson Resilience Scale (2003) and the Warwick Edinburgh Subjective Well-being Questionnaire (2007) and were analyzed using SPSS-v25 and LISREL-v8.8 software by structural equation modeling. The results showed that the direct paths from Positive thinking to Subjective well-being (β=0.27, p < 0.05), Positive thinking to resilience (β=0.83, p < 0.01) and resilience to Subjective well-being (β=0.80, p < 0.01) were statistically significant. Indirectly through resilience, Positive thinking also had a positive and significant effect on Subjective well-being (β=0.83, p < 0.01).Due to limitations most be caution exercised, however it seems useful to pay attention to the Positive thinking model in the treatment plan and counseling of diabetic patients.
    Keywords: positive thinking, resiliency, Subjective well-being, Diabetes
  • Fatemeh Sharif Mohamady *, Maryam Choramy, Tayebeh Sharifi, A. Hmad Ghzanfari Pages 137-147

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of mindful parenting skills group training on the body and psychological resilience of mothers of blind female students. This study was applied in terms of purpose and quasi-experimental in terms of implementation with a quasi-experimental design with repeated measures design with a control group. The study population was the mothers of lean female students, from which 72 people were selected by available sampling method and were replaced in two experimental groups and one control group (24 people in each group). The experimental group was trained in 8 sessions of 9 minutes with the method of mindfulness. In order to collect information from the Abedin Parenting Questionnaire (1992), they completed the psychological flexibility of Bond et al. (2011). Data were analyzed using SPSS 19 software and analysis of variance. The results showed that mindful parenting training was effective in improving the stress and psychological resilience of mothers and these results continued until the follow-up stage (p 0.0 0.01). The results indicate the importance of mindfulness in improving stress, psychological resilience of mothers. Therefore, exceptional school counselors can use the mindfulness method to reduce stress and increase mothers' psychological resilience.

    Keywords: Mindful parenting skills, Stress, Psychological flexibility