فهرست مطالب

نشریه روانشناسی اجتماعی
سال هشتم شماره 55 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسن رضایی جمالویی*، شیما منصوری فر، مهدی طاهری، سجاد امینی منش صفحات 1-14

    با توجه به مضرات مصرف تریاک در بین نوجوانان و لزوم شناخت مولفه ها و ابعاد این رفتار جهت طراحی مداخلات متناسب و اثربخش، پژوهش حاضر با هدف تعیین پیش بینی کننده های مصرف تریاک (فردی، خانوادگی و اجتماعی) در نوجوانان انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهر اصفهان در سال 1397 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 201 نفر انتخاب و توسط نیمرخ مصرف مواد و پرسشنامه بررسی وضعیت مصرف مواد، مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه استاندارد نیمرخ مصرف مواد (محمدخانی، 1386) و پرسشنامه بررسی وضعیت مصرف مواد (محمدخانی، 1385) بودند. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام انجام شد. نتایج نشان داد که بین مصرف تریاک در طول عمر و مولفه های نگرش به مصرف مواد، ناامیدی، هیجان خواهی، تکانشگری، تعارضات خانوادگی، نگرش والدین به مواد، نظارت خانواده، بی نظمی محیط اجتماعی، احساس تعهد به مدرسه، فضای روانی- اجتماعی مدرسه نیمرخ خطرمصرف رابطه معنی-داری وجود دارد (05/0<p). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که نگرش به مصرف مواد مولفه مصرف تریاک در طول عمر را با تبیین 47/0 از واریانس، مورد پیش بینی قرار می دهد. همچنین ناامیدی و نگرش به مصرف مواد مولفه کشیدن تریاک در 12 ماه گذشته را با تببین 17/0 و در یک ماه گذشته را با تببین 17/0 از واریانس مورد پیش بینی قرار داده اند. با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت مصرف تریاک در نوجوانان یک پدیده چندعاملی و چندسطحی بوده و عوامل تعیین کننده گر-ایش به آن در سطوح متعدد فردی، اجتماعی و خانوادگی قرار دارد که باید در مداخلات پیشگیری، کنترل و ترک تریاک مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پیش بینی کننده ها، مصرف تریاک، نوجوانان، دانش آموزان
  • مجید صفاری نیا، مهدی خلیلی* صفحات 15-27
    هدف

    در پژوهش حاضر، مقایسه تاثیرات جامعه پسندی رفتار و سبک تبادل اجتماعی در بیماران سرطانی و قلبی با افراد عادی بود.

    روش

    جامعه پژوهش شامل بیماران مبتلا به سرطان که به مطب پزشکان متخصص آنکولوژی و متخصص قلب مراجعه کرده بودند؛ می باشد که به صورت تصادفی 90 نفر انتخاب و آنها را به طور تصادفی در 3 گروه 30 تایی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی) استفاده گردید. افراد به پرسشنامه های سبک تبادل اجتماعی لیبمن (2011) و جامعه پسندی پنر (2002) پاسخ دادند.

    یافته ها

    بیانگر این بود که بین سبک تبادل اجتماعی افراد مبتلا به بیماری قلبی و سرطان با افراد عادی تفاوت معناداری وجود ندارد. اما بین جامعه پسندی افراد مبتلا به بیماری قلبی و سرطان با افراد عادی تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با شناخت ویژگی جامعه پسندی و اثرات منفی آن، و شناخت سبک تبادل اجتماعی مطلوب، می توان گامی در جهت بهبودی بیماران مزمن مبتلا به سرطان دستگاه گوارش و بیماران قلبی برداشت. واژه های کلیدی:سبک تبادل اجتماعی، جامعه پسندی، سرطان دستگاه گوارش و بیماری قلبی.

    کلیدواژگان: سبک تبادل اجتماعی، جامعه پسندی، سرطان دستگاه گوارش، بیماری قلبی
  • محبوبه کمالی، پرویز عسکری* صفحات 29-41
    هدف پژوهش بررسی رابطه نگرش به خلاقیت و هوش اجتماعی با عملکرد تحصیلی و عملکرد اجتماعی در دانش آموزان مقطع ابتدایی بود . جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر پایه ششم مقطع ابتدایی شهر اهواز در سال تحصیلی 98-تشکیل دادند. به منظور انجام این پژوهش تعداد 250 نفر از دانش آموزان با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش: مقیاس هوش اجتماعی ترومسو (2001) ، مقیاس ارزیابی خلاقیت شیفر (1991) ، مقیاس عملکرد اجتماعی/ انطباقی کودک و نوجوان پرایس و همکاران (2004) ، و عملکرد تحصیلی توسط معلمان برحسب وضعیت کارنامه تحصیلی دانش آموزان اندازه گیری شد. در این پژوهش داده ها با روش تحلیل کانونی به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که نگرش به خلاقیت با عملکرد تحصیلی (01/0>P) و عملکرد اجتماعی (05/0>P) رابطه مثبت و معنی دار دارد. رابطه هوش اجتماعی با عملکرد تحصیلی (01/0>P) و عملکرد اجتماعی (01/0>P) نیز مثبت و معنی دار است. همچنین بین نگرش به خلاقیت و هوش اجتماعی با عملکرد تحصیلی و عملکرد اجتماعی رابطه کانونی قابل تفسیری وجود داشت. با توجه به اینکه متغیرهای پیش بین ویژه گی های فردی و متغیرهای ملاک ویژه گی های تحصیلی و اجتماعی دانش آموزان را نشان می سنجد در یک تبیین کلی می توان گفت ویژه گی های فردی افراد و ترکیب هوش اجتماعی و خلاقیت به صورت کلی می تواند بروندادهای تحصیلی و اجتماعی آنها را پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: نگرش به خلاقیت، هوش اجتماعی، عملکرد تحصیلی، عملکرد اجتماعی
  • هادی بهرامی*، رضا شریفی نیا، نورعلی فرخی صفحات 43-60
    هدف پژوهش حاضر مقایسه طرحواره های زیبایی شناختی افراد 20-16 با 60-55 سال بر اساس سن و جنست می باشد. روش این پژوهش از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل تمامی مردان و زنان 60 - 55 و پسران و دختران 20-16 ساله شهر تهران در سال 1398 به تعداد 900000 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی از مناطق 22 گانه شهر تهران به تعداد 400 نفر انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته طرحواره های زیبایی شناختی مرتبط با سن و جنسیت (بهرامی و همکاران، 1397) استفاده گردید. روش آماری در این پژوهش آزمون T مستقل بود. یافته ها حاکی از تفاوت طرحواره های زیبایی شناختی در افراد 20 -16 و 60 -55 سال داشت. طرحواره های زیبایی (962/7F=، (P<0/05)، معیارهای زیبایی (867/18F=، (P<0/05)، چهره و اعضای صورت (114/5F=، (P<0/05)، اندام (211/5F=، (P<0/05)، پوشاک و متعلقات (166/5F=، P<0/05).). همچنین بین طرحواره های زیبایی شناختی افراد 20 -16 و 60 - 55 سال در هر دو جنس تفاوت معناداری وجود داشت. بین دختران و پسران نیز به جز معیارهای کلی زیبایی تفاوت معناداری وجود داشت. طرحواره های زیبایی (715/1F=، P<0/05))، معیارهای کلی زیبایی (217/9F=، P>0/05))، چهره و اعضای صورت (056/0F=، P<0/05)، اندام (336/0F=، P<0/05))، پوشاک و متعلقات (369/3F=، P<0/05).). بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گیری کرد که علت تفاوت طرحواره های زیبایی شناختی افراد 16 تا 20 و 55 تا 60 در هر دو جنس این است که معیارهای زیبایی از نظر نوجوانان و جوانان باید منطبق با مد روز باشد و اصولا این طرحواره در بین افراد با سنین پایین تر بیشتر از افراد مسن تر دیده می شود که این مساله می تواند ناشی از گسترش شبکه های اجتماعی و اینترنت در نسل جوان امروز باشد.
    کلیدواژگان: طرحواره های زیبایی شناختی، سن، جنسیت
  • آمنه اوجی، علیرضا حیدرئی*، سعید بختیارپور، ناصر سراج خرمی صفحات 61-74
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان ماتریکس و واقعیت درمانی نوین گروهی بر خود کنترلی و سازگاری اجتماعی در مردان وابسته به مت آمفتامین تحت درمان با داروی بوپرنورفین بود. پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی مردان وابسته به مت آمفتامین، تحت درمان نگهدارنده با بوپرنورفین مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر تهران در زمستان 1397 بودند. 45 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت کاملا تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. ابتدا خود کنترلی و سازگاری اجتماعی از طریق پرسشنامه خود کنترلی تانجی (2004) و پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل (1961) ، ارزیابی شدند، گروه نخست، درمان ماتریکس و گروه دوم، واقعیت درمانی گروهی دریافت کردند؛ گروه سوم فقط تحت درمان نگهدارنده با بوپرنورفین بودند. متغیرها مجددا در پس آزمون ارزیابی شد. نتایج پژوهش نشان داد هردو درمان بر خود کنترلی و سازگاری اجتماعی بیماران اثر بخش بود (01/0>P) همچنین تفاوت اثربخشی دو درمان معنادار بود (01/0>P) و درمان ماتریکس در سازگاری اجتماعی اثربخشی بیشتری داشت (01/0>P). اما اختلاف معنی داری بین اثر بخشی دو درمان بر خودکنترلی وجود نداشت. با توجه به اینکه الگوی ماتریکس تلفیقی از برنامه های شناختی-رفتاری، مهارتهای مقابله ای، آموزش خانواده و گروه های همیار می باشد، توصیه می شود در درمان بیماران وابسته به مت آمفتامین استفاده شود.
    کلیدواژگان: ماتریکس، واقعیت درمانی، خود کنترلی، سازگاری اجتماعی، مت آمفتامین، بوپرنورفین
  • ایوب سقزی*، سید محسن حجت خواه صفحات 75-87

    احساس غربت از مفاهیم مهم در ارتباط با دانشجویان غیربومی است که همواره متاثر ازعوامل مختلفی می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی برازندگی مدل معادلات ساختاری احساس غربت براساس تاب آوری با میانجیگری سازگاری عاطفی و اجتماعی انجام گرفت. این پژوهش از لحاظ هدف بنیادی و از نظر روش توصیفی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری دانشجویان کارشناسی غیر بومی دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 96-1395 بودند که 245 نفر به روش نمونه گیری غیر تصادفی سهمیه ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسش نامه ی احساس غربت (UHS)، پرسش نامه ی تاب‏آوری کانر و دیویدسون (CD-RIS) و مقیاس سنجش سازگاری بل (BAS) بود. داده ها با شاخص های فرآوانی، میانگین، انحراف معیار، آزمون همبستگی پیرسون و روش مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-25 و AMOS-24 تحلیل شدند. یافته ها نشان دادکه مسیر های مستقیم تاب آوری به احساس غربت، تاب آوری به سازگاری عاطفی و اجتماعی، سازگاری عاطفی و اجتماعی به احساس غربت و مسیر غیرمستقیم تاب آوری به احساس غربت با میانجیگری سازگاری عاطفی و اجتماعی معنی دار بود. یافته های این پژوهش بر اهمیت نقش میانجیگری سازگاری عاطفی و اجتماعی در رابطه تاب آوری با احساس غربت تاکید دارد.

    کلیدواژگان: احساس غربت، تاب آوری، سازگاری عاطفی و اجتماعی
  • آزیتا بهجت، فاطمه محمدآبادی، المیرا اعزازی بجنوردی*، حسین چنارانی، مهسا اسماعیلی صفحات 89-99

    هدف این پژوهش تعیین تاثیر زوج درمانی مثبت نگر بر شادکامی زناشویی، صمیمیت زناشویی و اضطراب اجتماعی زوجین متقاضی طلاق بود. روش مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر ورامین در فصل تابستان سال 1398 بودند که تعداد 30 زوج با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه مساوی (هر گروه 15 زوج) جایگزین شدند. گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای زوج درمانی مثبت نگر دریافت و گروه کنترل آموزشی ندید. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه های شادکامی زناشویی (آزرین و همکاران، 1973)، صمیمت زناشویی (والکر و تامپسون، 1983) و اضطراب اجتماعی (کانور و همکاران، 2000) بودند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری در نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون از نظر متغیرهای شادکامی زناشویی، صمیمیت زناشویی و اضطراب اجتماعی تفاوت معناداری نداشتند (05/0>p)، اما در مرحله پس آزمون از نظر هر سه متغیر تفاوت معناداری داشتند. به عبارت دیگر، زوج درمانی مثبت نگر باعث افزایش شادکامی زناشویی و صمیمیت زناشویی و کاهش اضطراب اجتماعی زوجین متقاضی طلاق شد (05/0<p). با توجه به تاثیر روش زوج درمانی مثبت نگر در بهبود ویژگی ها، استفاده از آن توسط روانشناسان و درمانگران خانواده برای بهبود ویژگی های شادکامی زناشویی، صمیمیت زناشویی و اضطراب اجتماعی زوجین متقاضی طلاق ضروری است.

    کلیدواژگان: زوج درمانی مثبت نگر، شادکامی زناشویی، صمیمیت روانشناختی، اضطراب اجتماعی، زوجین متقاضی طلاق
  • امیرپاشا کاظمی، حسن احدی*، حمید نجات صفحات 101-111

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مبتنی بر شفقت بر احساس تنهایی انجام شد. مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به درمانگاه مرکزی آجودانیه شهر تهران در سال 1397 بودند. نمونه پژوهش 45 نفر بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی به سه گروه 15 نفری تقسیم شدند. هر یک از گروه های آزمایش هشت جلسه 90 دقیقه ای با روش های درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مبتنی بر شفقت آموزش دیدند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. ابزار پژوهش ویرایش سوم پرسشنامه احساس تنهایی راسل (1996) بود. داده ها در نرم افزار SPSS-21 با روش اندازه گیری مکرر تحلیل شدند. نتایج نشان داد که هر دو روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مبتنی بر شفقت در پس آزمون باعث کاهش احساس تنهایی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شدند و نتایج درمان در مرحله پیگیری حفظ شد (05/0P). بر اساس یافته ها توصیه می گردد که درمانگران و روانشناسان بالینی از روش های مذکور برای کاهش احساس تنهایی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان مبتنی بر شفقت، احساس تنهایی
  • فیض الله رحیمی، حمید آتش پور*، محسن گل پرور صفحات 113-122

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی تمایل به طلاق بر اساس نیاز به عشق و بقا، آگاهی جنسی و کمال گرایی جنسی در زوجین متقاضی طلاق بود. این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش زوجین متقاضی طلاق شهر اصفهان در سال های 98-1397 بودند. نمونه پژوهش 670 نفر بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از زیرمقیاس های عشق و بقا از مقیاس نیازهای اساسی روان شناختی (سالاری و صاحبی، 1383)، مقیاس آگاهی جنسی (اسنل و همکاران، 1991)، زیرمقیاس کمال گرایی جنسی از سیاهه باروهای ارتباطی (ایدلسون و اپستاین، 1982) و پرسشنامه محقق ساخته تمایل به طلاق استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان در نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد. یافته ها نشان داد که نیاز به عشق و آگاهی جنسی با تمایل به طلاق رابطه منفی و معنادار و کمال گرایی جنسی با تمایل به طلاق رابطه مثبت و معنادار داشتند (05/0P). همچنین، نیاز به عشق، آگاهی جنسی و کمال گرایی جنسی به طور معناداری توانستند 3/13 درصد از تغییرات تمایل به طلاق در زوجین متقاضی طلاق را پیش بینی کنند .05/0P

    کلیدواژگان: تمایل به طلاق، نیاز به عشق، نیاز به بقا، آگاهی جنسی، کمال گرایی جنسی
  • سارا مشتاقی*، علی اصغر اصغرنژاد فرید، قدسی احقر صفحات 123-132

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت های ارتباط صمیمانه بر شفافیت ارتباط زناشویی و میل به طلاق در زوج های متقاضی طلاق انجام شد. مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زوج های متقاضی طلاق استان البرز بودند که به مرکز مشاوره حامی خانواده در سال 1398 ارجاع داده شدند. نمونه پژوهش 20 زوج بودند که پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای مهارت های ارتباط صمیمانه را آموزش دید و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. داده ها با مقیاس های شفافیت ارتباط زناشویی (سعیدی فرد و همکاران، 1395) و میل به طلاق (رازبالت و همکاران، 1986) جمع آوری و در نرم افزار SPSS نسخه 20 با روش اندازه گیری مکرر تحلیل شدند. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های ارتباط صمیمانه باعث افزایش شفافیت ارتباط زناشویی و کاهش میل به طلاق در زوج های متقاضی طلاق و نتایج آموزش در مرحله پیگیری دو ماهه نیز حفظ شد (05/0<p). بر اساس نتایج استفاده از روش آموزش مهارت های ارتباط صمیمانه برای بهبود زندگی زوج های متقاضی طلاق به ویژه افزایش شفافیت ارتباط زناشویی و کاهش میل به طلاق توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباط صمیمانه، شفافیت ارتباط زناشویی، میل به طلاق، زوج های متقاضی طلاق
  • معصومه ناظمی*، کیومرث نیازآذری، نگین جباری صفحات 133-142

    این پژوهش با هدف ارایه مدل هوش اجتماعی و هوش مالی بر کیفیت زندگی با نقش میانجی مدیریت ریسک در معلمان خراسان شمالی انجام شد. مطالعه حاضر مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش معلمان استان خراسان شمالی در سال تحصیلی 98-1397 بودند. نمونه بر اساس فرمول کوکران 374 نفر برآورد شد که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های استاندارد هوش اجتماعی ترومسو (سیلورا و همکاران، 2001)، هوش مالی (پوپوویس و همکاران، 2012) و مدیریت ریسک (بیلندی، 1394) و پرسشنامه محقق ساخته کیفیت زندگی بودند. داده ها با روش های ضرایب همبستگی و معادلات ساختاری در نرم افزار SPSS و LISREL تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که هوش اجتماعی و هوش مالی بر مدیریت ریسک تاثیر مثبت و مستقیم، هوش اجتماعی، هوش مالی و مدیریت ریسک بر کیفیت زندگی تاثیر مثبت و مستقیم و هوش اجتماعی و هوش مالی با میانجی مدیریت ریسک بر کیفیت زندگی تاثیر مثبت و غیرمستقیم داشتند (05/0<p). بنابراین، مدیریت ریسک میانجی مناسبی بین هوش اجتماعی و هوش مالی با کیفیت زندگی بود. در نتیجه، برای بهبود کیفیت زندگی معلمان می توان هوش اجتماعی، هوش مالی و مدیریت ریسک آنان را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: هوش اجتماعی، هوش مالی، کیفیت زندگی، مدیریت ریسک، معلمان
  • محمودعلی هادیلو*، جعفر حسنی صفحات 143-151

    این مطالعه با هدف پیش بینی بلوغ هیجانی بر اساس سبک های دلبستگی و سازگاری اجتماعی انجام شد. مطالعه حاضر مقطعی از نوع همبستگی بود. از میان نوجوانان پسر شهر زنجان در سال 1398 تعداد 200 نفر با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های بلوغ هیجانی (سینک و بهارگاوا، 1991)، سبک های دلبستگی (کولینز و رید، 1990) و سازگاری اجتماعی (بل، 1961) و برای تحلیل داده ها از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان در نرم افزار SPSS نسخه 19 استفاده شد. یافته ها نشان داد که سبک دلبستگی ایمن (37/0=r) و سازگاری اجتماعی (29/0=r) با بلوغ هیجانی رابطه مثبت و معنادار و سبک های دلبستگی ناایمن اجتنابی (40/0-=r) و دوسوگرا (44/0-=r) با بلوغ هیجانی رابطه منفی و معنادار داشت. دیگر یافته ها نشان داد سبک های دلبستگی و سازگاری اجتماعی به طور معناداری توانستند 6/33 درصد از تغییرات بلوغ هیجانی نوجوانان پسر را تبیین کنند (05/0<p). بر اساس نتایج توصیه می شود که برای افزایش بلوغ هیجانی نوجوانان پسر از طریق کارگاه های آموزشی به ویژه کارگاه های فرزندپروری میزان سبک دلبستگی ایمن و سازگاری اجتماعی افزایش و میزان سبک های دلبستگی ناایمن اجتنابی و دوسوگرا کاهش یابد.

    کلیدواژگان: بلوغ هیجانی، سبک های دلبستگی، سازگاری اجتماعی
|
  • Hasan Rezaei Jamaloei *, Shima Mansourifar, Mahdi Taheri, Sajad Aminimanesh Pages 1-14

    Considering the risks of opium use among adolescents and Need to identify the components and dimensions of these behaviors In order to design appropriate and effective interventions, the aim of this study was conducted to determine the predictors of Opium Use (Individual, family and social) among students. The research method was descriptive correlational. The statistical population of the study was all male high school students in Isfahan in 1397, who were selected using the cluster random sampling method of 201 people and were evaluated by the drug consumption profile and the drug status status questionnaire. The research instruments included the standard questionnaire of drug consumption profile (Mohammadkhani, 2007) and the questionnaire on the status of drug use (Mohammadkhani, 2006). Data analysis results were performed using Pearson correlation coefficient and stepwise regression. The results correlation coefficient showed that were significant positive correlation betweenOpium Use in a lifetime with components Attitudes toward drug use, hopelessness, sensation seeking, impulsivity, family conflict, parental attitudes to drugs, family monitoring, irregularities social environment, a sense of commitment to school and school psychosocial environment of profile of risk use drug (p<./05) .Also the resultsStepwise regression analysis showed that Components of attitudes to drug usepredictive variance Opium Use in a lifetime with components to explain the 47 percent. Also attitudes toward drug use and hopelessness 17 percent of variance the opium use in the past month and 17 percent of variance the opium use in the past 12 monthpredictive and explain. According to the resultscan be saidopium Use by adolescents is a multi-factor and multi-level and Major factors determining there are At multiple levels: individual, social and family that Should for intervention, prevention, control opium are be considered.

    Keywords: predictors, opium Use, adolescents, Students
  • Majid Saffarinia, Mehdi Khalili * Pages 15-27
    Objective

    In the present study, the comparison of the sociological effects of behavior and social exchange style in cancer and heart patients with normal individuals was compared.

    Methods

    The research community included cancer patients who had visited the offices of oncologists and cardiologists; 90 people were randomly selected and they were randomly divided into 3 groups of 30. To analyze the data, descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (one-way analysis of variance and follow-up test) were used. Individuals responded to Liebmann's (2011) and Pan-Socialism (2002) social exchange style questionnaires.

    Results

    There was no significant difference between the social exchange style of people with heart disease and cancer and normal people. But there is a significant difference between the socialization of people with heart disease and cancer and that of normal people.

    Conclusion

    By recognizing the characteristics of socialization and its negative effects, and recognizing the desired social exchange style, we can take a step towards the recovery of chronic patients with gastrointestinal cancer and heart patients. Keywords: social exchange style, socialism, gastrointestinal cancer and heart disease.

    Keywords: social exchange style, Socialism, gastrointestinal cancer, Heart disease
  • Mahboobe Kamali, Parviz Askary * Pages 29-41
    This study aimed to investigate the relationship between attitude to creativity and social intelligence with academic performance and social performance in primary school students. The statistical population of this study consisted of all girl primary school students in Ahvaz in the 2019 academic year. To conduct this research, 250 students were selected by multi-stage cluster random sampling. Research tools: The Tromso's Social Intelligence Scale (2001) , the Scheffer's Creativity Assessment Scale (1991) , the Social / Adaptive Social Performance Scale of Price et al. (2004) , and academic performance were measured by teachers according to students' academic performance. In this study, the data were analyzed by the focal analysis method by SPSS software version 23. The results showed that the attitude towards creativity has a positive and significant relationship with academic performance (P <0.01) and social performance (P <0.05). The relationship between social intelligence and academic performance (P <0.01) and social performance (P <0.01) is also positive and significant. There was also an interpretable central relationship between attitudes toward creativity and social intelligence and academic performance and social performance. Given that the predictor variables of individual characteristics and the variables of students' academic and social characteristics are measured in a general explanation, we can say that the individual characteristics of individuals and the combination of social intelligence and creativity, in general, can be subdivided. Predict their education and social status.
    Keywords: attitude to creativity, Social intelligence, Academic Performance, Social Performance
  • Hadi Bahrami *, Reza Sharifinia, Noorali Farrokhi Pages 43-60
    The aim of this study is to compare the aesthetic schemas of people aged 20-16 to 55-60 years based on age and gender. The method of this research was of comparative causal type. The statistical population included all men and women aged 55-60 and boys and girls aged 16-20 in Tehran in 2019 to 900,000 people who were selected using random cluster sampling method from 22 districts of Tehran to 400 people. Were. In this study, the researcher-made questionnaire of age and gender-related aesthetic schemas (Bahrami et al., 2018) was used. The statistical method of this research is independent T-test. The findings showed differences in aesthetics schemas in people aged 16-20 and 55-60 years. Beauty schemas (F=7/962, (P<0/05), Beauty Criteria (F=18/867, (P <0/05), Face and Face Members (F=5/114, (P<0/05), Limb (F=5 /211, (P <0/05), clothing and accessories (5 / 166, P <0/05).). Also between the aesthetic schemas of people aged 16-20 and 55-60 years in There is a significant difference between the two sexes, and there was a significant difference between girls and boys in addition to the general criteria of beauty. Beauty schemas (F=1.715, P<0.05), general criteria of beauty (F=9.217), P>0/05), face and facial organs (F= 0.056, P <0.05), limb (F= 0.336, P <0.05)), clothing and accessories (F= 3.369, P< 0/05). Based on the research findings, it can be concluded that the reason for the difference in the aesthetic schemas of 16 to 20 and 55 to 60 people in both sexes is that the beauty criteria in terms of adolescents and young people should be in line with fashion, and basically this Schemas are more common among younger people than older people, which could be due to the proliferation of social networks and the Internet in today's younger generation.
    Keywords: Aesthetic schemas, age, gender
  • Ameneh Oji, Alireza Heidarei *, Saeed Bakhtiarpour, Naser Serajkhorami Pages 61-74
    The aim of the present study was to compare the efficacy of matrix treatment and modern group reality therapy on self-control and social adjustment in methamphetamine-dependent men treated with buprenorphine. The present study was experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population consisted of all methamphetamine-dependent men receiving maintenance therapy with buprenorphine referred to Tehran Drug Addiction Treatment Centers in winter 1977. Forty-five individuals were selected by purposive sampling and were randomly assigned into two experimental and control groups. At first, self-control and social adjustment were assessed through the Tanji self-control questionnaire and Bell's social adjustment questionnaire. The first group received matrix therapy and the second group received group reality therapy; the third group received only buprenorphine maintenance therapy. The variables were evaluated again at post-test. The results showed that both treatments were effective on self-control and social adjustment (P <0.01). Also, the difference between the effectiveness of the two treatments was significant (P <0.01) and matrix treatment had more effect on social adjustment. But there was no significant difference between the efficacy of the two treatments on self-control. Given that the matrix model is a combination of cognitive-behavioral programs, coping skills, family education, and support groups, it is recommended to be used in the treatment of methamphetamine-dependent patients.
    Keywords: Matrix, reality therapy, Self-Control, social adjustment, Methamphetamine, Buprenorphine
  • Ayyob Saqqezi *, Seyed Mohsen Hojjatkhah Pages 75-87

    The homelessness is one of the important concepts related to non-native students, which is always affected by various factors. The purpose of this study was the Structural Equation Model Fitness of Homesickness Based Resilience with mediating of Emotional and Social Adjustment in Non-Native Students.The purpose of this study was fundamental and in terms of descriptive method of structural equation modeling. The statistical population included all non-native undergraduate students of Mohaghegh Ardabili University in the academic year 2017 that total of 245 people were selected by non-random sampling method as a sample size. Research tools were Utrecht Homesickness Scale (UHS), Conner and Davidson Resiliency Questionnaire (CD-RIS) and Bells adjustment Scale (BAS). Data were analyzed by Frequency index, mean, Standard Deviation, Pearson correlation test and structural equation modeling method in SPSS-25 and AMOS-24 software. The results showed that direct paths resilience to homesickness, resilience to emotional and social adjustment, emotional and social adjustment to homesickness, and indirect pathways to resilience to homesickness were mediating by emotional and social adjustment is significant. The results of this study emphasize the importance of mediating role of emotional and social adjustment in Relation between resilience and homesickness.

    Keywords: homesickness, resilience, Emotional, Social Adjustment
  • Azita Behjat, Fatemeh Mohammadabadi, Elmira Ezazi Bojnourdi *, Hossein Chenarani, Mahsa Esmaeili Pages 89-99

    The aim of this research was determine the effect of positive couple therapy on marital happiness, marital intimacy and social anxiety of divorce applicant couples. The method of present study was semi-experimental with pretest and posttest design with control group. The research population was divorce applicant couples referring to counseling centers of Varamin city in summer season of 2019 year, which 30 couples were selected by available sampling method and randomly replaced into two equal groups (each group 15 couples). The experimental group received 12 sessions of 90-minute the positive couple therapy and the control group didn’t received training. The research tools were the questionnaires of marital happiness (Azreen & et al, 1973), marital intimacy (Walker & Thompson, 1983) and social anxiety (Connor & et al, 2000). Data were analyzed by univariate analysis of covariance method in SPSS version 24 software. The findings showed that the experimental and control groups in the pretest stage there was no significant difference in terms of marital happiness, marital intimacy and social anxiety (P>0.05), but in the posttest stage there was significant difference in terms of all three variables. In the other words, positive couple therapy led to increased marital happiness and marital intimacy and decrease social anxiety of divorce applicant couples (P<0.05). Regarded to the effect of positive couple therapy in improving the characteristics, it is necessary to using it by family psychologists and therapists to improve the characteristics of marital happiness, marital intimacy and social anxiety of divorce applicant couples.

    Keywords: Positive Couple Therapy, Marital Happiness, Marital Intimacy, Social anxiety, Divorce Applicant Couples
  • Amirpasha Kazemi, Hasan Ahadi *, Hamid Nejat Pages 101-111

    This research aimed to comparison the effectiveness of acceptance and commitment focused therapy and compassion focused therapy on loneliness. Present study was a semi-experimental with a pre-test, post-test and follow-up design with control group. The research population was type II diabetes patients referred to central clinic of Ajudaniye of Tehran city in 2018 year. The research sample was 45 people who were selected by available sampling method and randomly divided in three 15 people groups. One of the experimental group trained eight sessions of 90 minutes with the methods of compassion focused therapy and acceptance and commitment focused therapy and the control group was placed on the waiting list for training. The research tool was the version-3 of Russell’s questionnaires of loneliness. Data were analyzed in SPSS-21 software and by repeated measures method. The results showed that both methods of compassion focused therapy and acceptance and commitment focused therapy in the post-test led to decrease loneliness in type II diabetes patients and treatment results were maintained in the follow-up (P0/05). According to the results, it is recommended that therapists and clinical psychologists used from mentioned methods to decrease the loneliness.

    Keywords: Compassion Focused Therapy, acceptance, commitment focused therapy, loneliness
  • Faizollah Rahimi, Hamid Atashpour *, Mohsen Golparvar Pages 113-122

    The aim of present research was predicting divorce tendency based on need to love and survival, sexual awareness and sexual perfectionism in couples divorce applicant. This study was cross-sectional from type of correlation. The Research population was couples divorce applicant of Isfahan city in 2018-19 years. The research sample was 670 people who were selected by available sampling method. To collect data used from subscales of love and survival from basic psychological needs scale (Salari & Sahebi, 2004), sexual awareness scale (Snell & et al, 1991), subscale of sexual perfectionism from relationship beliefs inventory (Edelson & Epstein, 1982) and researcher-made divorce tendency questionnaire. To analyze the data used from methods of Pearson correlation and multiple regression with enter model in SPSS software version 22. The findings showed that the need to love and sexual awareness had a negative and significant relationship with the tendency to divorce and sexual perfectionism had a positive and significant relationship with the tendency to divorce (P0/05). Also, need to love, sexual awareness and sexual perfectionism significantly were able to predict 13/3% of the changes in tendency to divorce in couples divorce applicant (P

    Keywords: divorce tendency, need to love, need to survival, sexual awareness, sexual perfectionism
  • Sara Moshtaghi *, Aliasghar Asgharnejad Farid, Ghodsi Ahghar Pages 123-132

    Present research aimed to determine the effectiveness of intimate relationship skills training on marital relationship transparency and divorce tendency in divorce seeking couples. Present study was a semi-experimental with a pretest, posttest and follow-up design with control group. The research community was divorce seeking couples of Alborz city referred to Hami Khanevadeh counseling center in 2019 year. The research sample was 20 couples who after reviewing the criteria for entering study were selected by purposive sampling method and randomly replaced into two equal groups. The experimental group trained intimate relationship skills for 8 sessions of 90 minutes and the control group didn’t received training. Data collected with the scales of marital relationship transparency (Saeedifard & et al, 2016) and divorce tendency (Rusbult & et al, 1986) and in the SPSS version 20 software analyzed by repeated measures method. The results showed that intimate relationship skills training led to increase marital relationship transparency and decrease divorce tendency in divorce seeking couples and training results were maintained in the two months follow-up stage (P<0/05). Based on the results the use of intimate relationship skills training method to improve the lives of divorce seeking couples, it is recommended to increase the marital relationship transparency and decrease the divorce tendency.

    Keywords: intimate relationship skills, marital relationship transparency, divorce tendency, couples seeking divorce
  • Masoomeh Nazemi *, Kiumarth Niazazari, Negin Jabbari Pages 133-142

    This research aimed to presenting a model of social intelligence and business intelligence on quality of life with mediated role of risk management in North Khorasan teachers. Present study was a cross-sectional from type of correlation. The research population was North Khorasan teachers in academic years of 2018-19. The sample was based on Cochran's formula estimated 374 people, which were selected by multistep cluster sampling method. The research instruments were the standard questionnaires of Tromso social intelligence (Silvera and et al, 2001), business intelligence (Popovic and et al, 2012) and risk management (Bilandi, 2015) and researcher-made quality of life questionnaire. Data were analyzed with using correlation coefficients and structural equations in SPSS and LISREL software. The findings showed that social intelligence and business intelligence had a positive and direct effect on risk management, social intelligence, business intelligence and risk management had a positive and direct effect on quality of life and social intelligence and business intelligence with mediated of risk management had a positive and indirect effect on quality of life (P<0.05). Therefore, risk management was a good mediator between social intelligence and business intelligence with quality of life. As a result, to improve quality of life of teachers can be improved their social intelligence, business intelligence and risk management.

    Keywords: Social intelligence, Business Intelligence, quality of life, risk management, teachers
  • Mahmoodali Hadiloo *, Jafar Hasani Pages 143-151

    This study aimed to predicting emotional maturity based on attachment styles and social adjustment. This study was cross-sectional from type of correlation. Among the adolescents boys of Zanjan city in 1398 year, number of 200 people were selected as sample with available sampling method. To collect data used from the questionnaires of emotional maturity (Singh and Bhargava, 1991), attachment styles (Collins and Reid, 1990) and social adjustment (Bell, 1961) and to analyze data used from methods of Pearson correlation and multiple regression with enter model in SPSS version 19 software. The findings showed that secure attachment style (r=0.37) and social adjustment (r=0.29) had a positive and significant relationship with emotional maturity and avoidance (r—0.40) and ambivalent (r=-0.44) insecure attachment styles had a negative and significant relationship with emotional maturity. Other findings showed that attachment styles and social adjustment were able to significantly explain 33.6% of emotional maturity changes of adolescents boys (P<0.05). Based on the results, it is recommended to increase the emotional maturity of adolescents boys through workshops, especially parenting workshops can increase secure attachment style and social adjustment and decrease avoidance and ambivalent insecure attachment styles.

    Keywords: Emotional Maturity, attachment styles, social adjustment