فهرست مطالب

نشریه روانشناسی اجتماعی
سال هفتم شماره 53 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمزه احمدیان*، مجید صفاری نیا، ستار صیدی صفحات 1-12

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر رفتار جامعه پسند بر شادکامی معلمان انجام گرفت. طرح پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش-آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل معلمان شاغل در مدارس شهر سنندج در سال 1396 بود که 32 نفر از آنان به صورت هدفمند انتخاب شدند و در دوگروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش در برنامه آموزشی مبتنی بر رفتار جامعه پسند در 10 جلسه یک و نیم ساعته شرکت کردند. هر دوگروه پرسشنامه شادکامی آکسفورد را قبل و بعد از مداخله تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم-افزار آماری SPSS و روش تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که میانگین نمرات شادکامی معلمان پس از مداخله در پس آزمون در گروه آزمایش (85/4±12/37) نسبت به گروه کنترل (43/3±31/31) افزایش یافته است و این افزایش از لحاظ آماری معنادار است .01/0P

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، رفتار جامعه پسند، شادکامی، معلمان
  • هاجر برمکی*، کوروش پارسا معین، مهدی کلانتری صفحات 13-23
    هدف از این پژوهش ارایه مدل دلبستگی شغلی مشاوران بر اساس ویژگی های شخصیتی با میانجی گری حمایت های اجتماعی و سازمانی بود. این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش همه مشاوران مدارس تهران در سال تحصیلی 97-1396 به تعداد 851 نفر بودند. برای انتخاب نمونه 450 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های دلبستگی شغلی (ادواردز و کیلپاتریک، 1987)، تجدیدنظرشده ویژگی های شخصیتی (کاستا و مک کری، 1992)، حمایت اجتماعی (زیمت و همکاران، 1988) و حمایت سازمانی (تسای و همکاران، 2015) بودند. داده ها پس از جمع آوری با روش معادلات ساختاری از نوع تحلیل مسیر در نرم افزار SPSS-24 و LISREL تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که ویژگی های شخصیتی 33 درصد، حمایت های اجتماعی و سازمانی 38 درصد و کل متغیرها 41 درصد از تغییرات دلبستگی شغلی را در مشاوران مدارس تبیین کردند و متغیرهای حمایت های اجتماعی و سازمانی میانجی مناسبی بین ویژگی های شخصیتی و دلبستگی شغلی بودند (01/0>P). با توجه به نتایج برای بهبود دلبستگی شغلی مشاوران می توان ویژگی های شخصیتی برون گرایی و وظیفه شناسی و حمایت های اجتماعی و سازمانی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: دلبستگی شغلی، ویژگی های شخصیتی، حمایت اجتماعی، حمایت سازمانی
  • سارا پارسایی، حسین چنارانی، اسما فولادی، خدیجه حاتمی پور* صفحات 25-35

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های اجتماعی بر استرس، سازگاری زناشویی و بهزیستی اجتماعی در پرستاران انجام شد. مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش پرستاران متاهل بیمارستان های شهید مفتح و پانزده خرداد شهر ورامین در سال 1398 بودند. نمونه پژوهش 50 پرستار بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه 25 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای مهارت های اجتماعی را آموزش دید و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استرس (کوهن و همکاران، 1983)، پرسشنامه سازگاری زناشویی (اسپانیر، 1976) و خرده مقیاس بهزیستی اجتماعی (کییز و ماگیار-مو، 2003) استفاده شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری با کمک نرم افزار SPSS نسخه بیست و یک تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون از نظر استرس، سازگاری زناشویی و بهزیستی اجتماعی تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر، روش آموزش مهارت های اجتماعی باعث کاهش استرس و افزایش سازگاری زناشویی و بهزیستی اجتماعی در پرستاران شد (05/0<p). بنابراین پیشنهاد می شود که درمانگران برای کاهش استرس و افزایش سازگاری زناشویی و بهزیستی اجتماعی از روش آموزش مهارت های اجتماعی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، استرس، سازگاری زناشویی، بهزیستی اجتماعی
  • ساسان باوی* صفحات 37-46

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش کفایت اجتماعی و مهارت های اجتماعی بر اضطراب اجتماعی، سازگاری اجتماعی و صمیمیت اجتماعی دانش آموزان پسر پایه دهم شهر اهواز بود. روش پژوهش از نوع آزمایشی میدانی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه که از جامعه کل دانش آموزان پسر پایه دهم شهر اهواز به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای 60 نفر انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده عبارت بودند از: پرسشنامه اضطراب اجتماعی (جرابک، 1996؛ ترجمه و هنجاریابی توسط دلیری، 1381)، پرسشنامه سازگاری اجتماعی (بل، 1961؛ ترجمه و هنجاریابی توسط آقامحمدیان و شعرباف، 1375) و پرسشنامه صمیمیت اجتماعی (میلر و لفکورت، 1982؛ ترجمه و هنجاریابی توسط دانشورپور و همکاران، 1386). جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری، تحلیل کوواریانس یک متغیری در متن چندمتغیری و آزمون تعقیبی بنفرونی بود. نتایج نشان داد که هر دو روش آموزشی باعث کاهش اضطراب اجتماعی و افزایش سازگاری اجتماعی و صمیمیت اجتماعی بوده است. همچنین، آموزش مهارت های اجتماعی اثربخشی بیشتری نسبت به آموزش مهارت کفایت اجتماعی در سازگاری اجتماعی و صمیمیت اجتماعی داشته است. اما، در زمینه اضطراب اجتماعی تفاوت معنی داری بین دو روش مشاهده نشد (72/0>P). می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های اجتماعی می تواند در سازگاری اجتماعی و صمیمیت اجتماعی بیشتر و کاهش اضطراب اجتماعی موثر باشد.

    کلیدواژگان: کفایت اجتماعی، مهارت های اجتماعی، اضطراب اجتماعی، سازگاری اجتماعی و صمیمیت اجتماعی
  • ریحانه ولی نقندر*، فریده هاشمیان نژاد صفحات 47-58

    هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر بازی درمانی گروهی بر رفتارهای تکانشی، سازگاری اجتماعی و بهزیستی روانی بود. این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان پیش دبستانی شهر مشهد در سال تحصیلی 99-1398 بودند که از میان آنها 40 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 12 جلسه 45 دقیقه ای بازی درمانی گروهی دریافت کرد و گروه کنترل آموزشی ندید. برای جمع آوری داده ها از ابزارهای مقیاس رفتارهای تکانشی (بارات، 1994)، خرده مقیاس سازگاری اجتماعی (بل، 1961) و پرسشنامه بهزیستی روانی (کییز و ماگیار-مو، 2003) استفاده که توسط مادران تکمیل شد. داده ها با روش های آزمون تی مستقل و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون از نظر رفتارهای تکانشی، سازگاری اجتماعی و بهزیستی روانی تفاوت معناداری نداشتند (05/0>p)، اما در مرحله پس آزمون از نظر هر سه متغیر تفاوت معناداری داشتند (05/0<p). به عبارت دیگر بازی درمانی گروهی باعث کاهش رفتارهای تکانشی و افزایش سازگاری اجتماعی و بهزیستی روانی دانش آموزان پیش دبستانی شد (001/0<p). بر اساس نتایج توصیه می گردد که روانشناسان بالینی و درمانگران از روش بازی درمانی گروهی در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود سلامت و به ویژه کاهش رفتارهای تکانشی و افزایش سازگاری اجتماعی و بهزیستی روانی دانش آموزان پیش دبستانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: بازی درمانی گروهی، رفتارهای تکانشی، سازگاری اجتماعی، بهزیستی روانی
  • محمد خالدیان* صفحات 59-68

    پژوهش حاضر با هدف تعیین کارآمدی آموزش معنویت مبتنی بر آموزه های اسلامی برارتقاء تاب آوری دانشجویان متاهل انجام شد. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با دو گروه آزمایش و کنترل می باشد. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه پیام نور قروه در سال تحصیلی 95-94 می باشد. در این پژوهش 28 دانشجو متاهل با روش نمونه گیری در دسترس بعنوان نمونه و در دو گروه مساوی جایگزین شدند. نمونه گروه آزمایش شامل 14 نفر از دانشجویان شرکت کننده در جلسات معنویت می باشد. نمونه گروه کنترل شامل 14 نفراز دانشجویان که در جلسات معنویت شرکت نکردند می باشد. گروه آزمایش تحت 9 جلسه دو ساعته معنویت قرار گرفتند اما گروه کنترل تحت هیچگونه آموزشی قرار نگرفتند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون CD-RISC (2003) استفاده شد و برای تحلیل آماری داده ها از تحلیل کوواریانس با نرم افزار SPSS-21 استفاده شد. یافته ها نشان داد که آموزش معنویت با تاکید بر آموزه های دین مبین اسلام در ارتقا میزان تاب آوری دانشجویان متاهل موثر است.

    کلیدواژگان: آموزه های اسلامی، آموزش معنویت، تاب آوری
  • امین ضمیری*، علیرضا حیدریی، پرویز عسگری، بهنام مکوندی صفحات 69-79
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش هوش سازمانی و آموزش توانمندسازی کارکنان بر بهره وری سازمانی و جامعه پذیری سازمانی (حمایت اجتماعی) کارکنان دارای استرس شغلی بود. روش پژوهش شبه آزمایشی طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه پژوهش شامل 60 کارمند مبتلا به استرس شغلی (20 نفر گروه آزمایش 1 (آموزش هوش سازمانی)، 20 نفر گروه آزمایش 2 آموزش توانمندسازی کارکنان و 20 نفر گروه کنترل) بود که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه پرسشنامه بهره وری هرسی و گلداسمیت (1999)، پرسشنامه جامعه پذیری سازمانی تایورمینا (1997) و پرسشنامه استرس شغلی رایس (1992) بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره مانکوا، آنکوا و تحلیل واریانس چندراهه، تک متغیره استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد، آموزش های هوش سازمانی و توانمندسازی کارکنان باعث افزایش بهره وری سازمانی و جامعه پذیری سازمانی (حمایت اجتماعی) کارکنان دارای استرس شغلی گروه آزمایش (1) و (2) در مقایسه با گروه کنترل شد و همچنین، مشخص شد بین آموزش های هوش سازمانی و توانمندسازی کارکنان بر بهره وری سازمانی و جامعه پذیری سازمانی (حمایت اجتماعی) کارکنان دارای استرس شغلی تفاوت معناداری وجود دارد و آموزش توانمندسازی کارکنان نسبت به آموزش های هوش سازمانی در افزایش بهره وری سازمانی و جامعه پذیری سازمانی (حمایت اجتماعی) کارکنان دارای استرس شغلی اثربخشی بیشتری داشت.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، توانمندسازی، بهره وری سازمانی، جامعه پذیری سازمانی (حمایت اجتماعی)، استرس شغلی
  • فریبا حافظی* صفحات 81-90
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین برونگرایی و کارآمدی فردی با سبک های مقابله با استرس در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز بود. بدین منظور نمونه این پژوهش شامل 306 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی اهواز بود که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از بین تمام دانشکده ها انتخاب شدند. ابزار های مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه برونگرایی نیو، پرسشنامه خود کارآمدی شرر، پرسشنامه سبکهای مقابله ای اندلر و پارکر بود که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخورداربودند، استفاده شد.طرح تحقیق از نوع همبستگی بود. متغیرهای رونگرایی و کارآمدی فردی به عنوان متغیرهای پیش بین و متغیر سبک های مقابله با استرس به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که بین برونگرایی و کارآمدی فردی با سبک مقابله مسئله مدار و هیجان مدارو بین کارآمدی فردی با سبک مقابله مسئله مدار واجتنابی رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: برونگرایی، کارآمدی فردی، سبکهای مقابله با استرس
  • سارا منصفی*، حسن احدی، حمیدرضا حاتمی صفحات 91-99

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی حمایتی با رویکرد واقعیت درمانی بر کنترل هیجانی زنان مطلقه قربانی خشونت خانگی انجام شد. مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش زنان مطلقه قربانی خشونت خانگی شهر تهران در سال 1397 بودند. نمونه پژوهش 30 نفر بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 80 دقیقه ای (دو جلسه در هفته) آموزش دید و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. داده ها با پرسشنامه تجدیدنظرشده کنترل هیجانی راجر و نجاریان (1989) جمع آوری و به روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری به کمک نرم افزار SPSS نسخه بیست و دو تحلیل شدند. نتایج نشان داد که گروه درمانی حمایتی با رویکرد واقعیت درمانی باعث بهبود معنادار بازداری هیجانی، نشخوار یا مرور ذهنی و کنترل خوش خیم زنان مطلقه قربانی خشونت خانگی شد، اما تاثیر معناداری بر کنترل پرخاشگری آنان نداشت (05/0<p). با توجه به نتایج برای بهبود کنترل هیجانی زنان مطلقه قربانی خشونت خانگی می توان از روش گروه درمانی حمایتی با رویکرد واقعیت درمانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: گروه درمانی حمایتی، واقعیت درمانی، کنترل هیجانی، زنان مطلقه، خشونت خانگی
  • فرشته هاشمی*، فریبرز درتاج، نورعلی فرخی، بیتا نصرالهی صفحات 101-108

    مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر مولفه های خوش بینی تحصیلی دانش آموزان (اعتماد اجتماعی، تاکید تحصیلی و احساس هویت) انجام شد. این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه های آزمایش و کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان دختر پایه هشتم منطقه یک تهران در سال تحصیلی 97-1396 بودند. مجموعا 40 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه مساوی آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 75 دقیقه ای برنامه ذهن آگاهی را آموزش دید و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. ابزار پژوهش پرسشنامه خوش بینی تحصیلی (اسچنن-موران و همکاران، 2013) بود. داده ها با روش آزمون های تی و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS نسخه بیستم تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون از نظر مولفه های خوش بینی تحصیلی یعنی اعتماد اجتماعی، تاکید تحصیلی و احساس هویت تفاوت معناداری نداشتند (05/0>p)، اما در مرحله پس آزمون از نظر مولفه های خوش بینی تحصیلی تفاوت معناداری داشتند (001/0<p). این طور که آموزش ذهن آگاهی باعث افزایش مولفه های خوش بینی تحصیلی یعنی اعتماد اجتماعی، تاکید تحصیلی و احساس هویت شد (001/0<p). بر اساس نتایج می توان گفت که آموزش ذهن آگاهی باعث افزایش خوش بینی تحصیلی دانش آموزان و مولفه های آن می شود.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، خوش بینی تحصیلی، اعتماد اجتماعی، تاکید تحصیلی، احساس هویت
  • مهدی شمالی احمدآبادی، ناصر محمدی احمدآبادی*، محسن سعیدمنش، عاطفه برخورداری احمدآبادی، فاطمه آقایی میبدی صفحات 109-119
    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف آموزش مهارت های ارتباطی به شیوه نمایش بر کمرویی و اضطراب اجتماعی دانش آموزان کمرو انجام شد.

    روش

    این مطالعه با رویکرد کمی و به روش نیمه آزمایشی و با بکارگیری طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری پژوهش متشکل از دانش آموزان پایه های پنجم و ششم ابتدایی با مشکل کمرویی در سال 1398-99 بود که با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 24 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های 12 نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های کمرویی و اضطراب اجتماعی در مراحل پیش آزمون و پس آزمون پاسخ دادند. گروه آزمایش مداخله آموزش مهارت های ارتباطی به شیوه نمایش را در 9 جلسه 1 ساعته و هر هفته دو جلسه دریافت کردند، در صورتی که گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را طی مدت زمان انجام پژوهش دریافت ننموند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش مهارت های ارتباطی به شیوه نمایش بر کمرویی و اضطراب اجتماعی دانش آموزان کمرو تاثیرمعنی داری داشته (001/0>p) است.

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های پژوهش پیشنهاد می شود که بر آموزش مهارتهای ارتباطی به شیوه نمایش برای دانش آموزان کمرو تاکید شود.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، نمایش، کمرویی، اضطراب اجتماعی، دانش آموزان
  • زهرا ولیپوری، محمدرضا جابرانصاری* صفحات 121-135

    این تحقیق با هدف شناخت تاثیر وضعیت انگیزشی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد و تاثیر آن بر رفتار شهروندی سازمانی انجام شده است. تحقیق از نوع توصیفی - پیمایشی و از نظر هدف، کاربردی بوده که مبتنی بر تحقیقات میدانی و کتابخانه‎ایی می‎باشد. جامعه آماری این تحقیق کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد، متشکل از اعضای هیات علمی (189) و کارمندان (203) بوده و با از استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه برابر 183 نفر تعیین شده است. پرسشنامه استفاده شده بصورت استاندارد، متغیر انگیزش از پرسشنامه آلدرفر (1972)؛ فراهانی و همکاران (1391) و متغیر رفتار شهروندی از پرسشنامه اورگان و کانوسکی (1996) استفاده شده است. بررسی داده‎های گردآوری شده با استفاده از نرم‎افزار SPSS و PLS انجام پذیرفته شده است. نتایج آزمون های انجام شده نشان دادند که: وضعیت انگیزشی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد در حد متوسط قرار دارد. نیازهای زیستی کارکنان بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر مستقیم و معنی داری دارد. نیازهای وابستگی کارکنان بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر مستقیم و معنی داری دارد. نیازهای رشد کارکنان بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر مستقیم و معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: انگیزش، رفتارشهروندی، نیازهای زیستی، نیازهای وابستگی، نیازهای رشد
|
  • Hamzeh Ahmadian *, Majid Saffarinia, Sattar Saidi Pages 1-12

    the aim of this study was to evaluate the efficacy of teaching program based on pro-social behavior on happiness in teachers. The research design was a quasi-experimental and a pretest-posttest with a control group. The statistical population of the study consisted of teachers working in the schools of Sanandaj in 2017, 32 people of whom were selected for specific purpose, and were randomly assigned to experimental and control. The experimental group was based on a curriculum Participated in pro-social behavior in 10 sessions. Both groups completed the Oxford Happiness Questionnaire before and after the intervention. The data were analyzed by SPSS-22 software with covariance (MANCOVA). The results showed that the mean happiness scores of teachers after intervention in post-test was increased in the experimental group (37.12 ± 4.85) compared to the control group (31.31 ± 3.43) and this increase was statistically significant (P

    Keywords: Teaching Program, Pro-social Behavior, happiness, teachers
  • Hajar Barmaki *, Korosh Parsa Moein, Mehdi Kalantari Pages 13-23
    The aim of this research was providing model of job engagement based on personality characteristics with mediating social and organizational supports. This study in terms of purpose was applied and in terms of methodology was descriptive-correlational. The statistical population of research consisted of all schools counselors in Tehran city during the academic years of 2017-18 with number of 851 people. To select sample 450 people were selected by stratified random sampling method. The research tools were the questionnaires of job engagement (Edwards & Kilpatrick, 1987), revised personality characteristics (Costa & McCrea, 1992), social support (Zimet & et al, 1988) and organizational support (Tsai & et al, 2015). Data after collection were analyzed by structural equation modeling method from type of path analysis in SPSS-24 and LISREL Software. The findings showed that personality characteristics explained 33 percent, social and organizational supports explained 38 percent and all variables explained 41 percent of job engagement changes in schools counselors and the variables of social and organizational supports was a good mediated between the personality characteristics and job engagement (P
    Keywords: job engagement, personality characteristics, social support, organizational support
  • Sara Parsaei, Hossein Chenarani, Asma Fooladi, Khadijeh Hatamipour * Pages 25-35

    This research aimed to determine the effect of social skills training on stress, marital adjustment and social well-being in nurses. Present study was semi-experimental with pre-test and post-test design with a control group. The research population was married nurses of Shahid Mofateh and Panzdah Khordad hospitals of Varimin city in 2019 year. The research sample was 50 nurses who were selected by available sampling method and randomly replaced into two groups of 25 persons. The experimental group trained 8 sessions of 90 minutes social skills and control group didn’t receive any training. To collected data used from the stress questionnaire (Cohen & et al, 1983), marital adjustment questionnaire (Spanier, 1976) and social well-being subscale (Keyes & Magyar-Moe, 2003). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance method with SPSS versions 21 software. The Findings showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in the post-test in terms of stress, marital adjustment and social well-being. In the other words, the social skills training method led to decrease stress and increase marital adjustment and social well-being in nurses (P<0/05). Therefore it is suggested that therapists to decrease stress and increase marital adjustment and social well-being used from social skills training method.

    Keywords: social skills, Stress, marital adjustment, social well-being
  • Sasan Bavi * Pages 37-46

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of social competence training and social skills on social anxiety, social adjustment and social intimacy in 10th grade male students in Ahvaz. The research method was a field experiment with pre-test and post-test design with control group that were selected by multistage random sampling method 60 students from tenth grade students of Ahvaz city in the academic year 1398. The tools used were: Social Anxiety Questionnaire (Jerabek, 1996., translated and standardized by Daliri, 2002), Social Compatibility Questionnaire (Bell, 1961., translated and standardized by Akhammamadian & Sharabaf, 1996) and Social Intimacy Questionnaire (Miller & Lefcourt, 1982., translated and standardized by Daneshvarpour et al., 2007) . To analyze the data from the Mankua analysis, the inclusion in the Mankua text was followed by the Benferoni post hoc test. The results showed that both skills (social competence and social skills) were effective on social anxiety, social adjustment and social intimacy. Also, social skills training was more effective than social competency training in social adjustment and intimate social adjustment. However, there was no significant difference between the two skills in social anxiety (P< 0/72). It can be concluded that social skills training can be effective in social adjustment and social intimacy and in reducing social anxiety.

    Keywords: social competence, social skills, Social anxiety, social adjustment, and social intimacy
  • Rayhaneh Valinoghondar *, Farideh Hashemiannejad Pages 47-58

    The aim of present study was determine the effect of group play therapy on impulsive behaviors, social adjustment and subjective well-being. This research was semi-experimental with pre-test and post-test design with a control group. The research population was preschool students of Mashhad city in 2019-20 academic years, which from them 40 people were selected by purposeful sampling method and randomly replaced into two groups. The experimental group received group play therapy for 12 sessions of 45 minutes and the control group didn’t training. To collected data used from the tools of impulsive behaviors scale (Barratt, 1994), social adjustment subscale (Bell, 1961) and subjective well-being questionnaire (Keyes & Magyar-Moe, 2003), which completed by mothers. Data were analyzed by independent t-test and multivariate analysis of covariance method in SPSS-19 software. The Findings showed that in the pre-test stage there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of impulsive behaviors, social adjustment and subjective well-being (P>0/05), but in the post-test stage there was significant difference in terms of all three variables (P<0/05). In the other words, group play therapy led to decrease impulsive behaviors and increase social adjustment and subjective well-being of preschool students (P<0/001). Based on the results it is suggest that clinical psychologists and therapists used from group play therapy along with other therapies to improve health and especially decrease impulsive behaviors and increase social adjustment and subjective well-being of preschool students.

    Keywords: group play therapy, impulsive behaviors, social adjustment, Subjective well-being
  • Pages 59-68

    The current study was aimed to explore the effectiveness of training of spirituality based on Islamic Teachings on improving resiliency in married students. The research universe consisted of married students at Ghorveh PNU who was studying in the academic year 2015-2016. In this research, the number of 28 married students was selected through convenience sampling method. The experimental group sample was comprised of 14 students who had taken part in spirituality sessions as volunteers. The control group sample was also comprised of 14 students who did not take part in the said sessions (the number was selected through convenience sampling). The research methodology was one of semi-experimental with two experimental and control groups. The experimental group was placed under 9 two-hour sessions of spirituality, while the control group received no such intervention. To collect data, Connor and Davidson's Resiliency Questionnaire (CD-RISC) was used and to statistically analyze data, Covariance analysis was applied. Findings suggested that Islamic Teachings based spirituality training is effective in improving married students' resiliency.

    Keywords: Islamic teachings, training of spirituality, resiliency
  • Amin Zamri *, Alireza Heydari, Parviz Asgari, Behnam Makvandi Pages 69-79
    The aim of this research was to study the comparison of the effectiveness of the organizational intelligence training and empowerment of employees on increasing organizational productivity and organizational socializational (support social) in employees with job stress in Persian Gulf Star Oil Company. This design of the study was pretest, post test control group. The sample include 60 employees with job stress (20 group experimental 1 (organizational intelligence training), 20 group experimental 2 (empowerment of employees) and 20 group control) were selected randomaly sampling and the were requested to answer organizational productivity Hersi and Goldasmith (1999) scale, organizational socializational Taurmina (1997) scale and job stress Raise (1992) scale questionnaire. For analyzing the results we used covariance (MANCOVA and ANCOVA) and variance (MANOVA and ANOVA). The results of data analysis showed that as organizational intelligence training and empowerment of employees caused the increasing in organizational productivity and organizational socializational(support social) in employees with job stress experimental (1), (2) groups in comparison to the witness group and concluded that there is any significant difference between effectiveness of the organizational intelligence training and empowerment of employees on increasing organizational productivity and organizational socializational (support social) in employees with job stress and empowerment of employees was more effectiveness than organizational intelligence training on the ncrease of organizational productivity and organizational socializational(support social) in employees with job stress.
    Keywords: organizational intelligence, empowerment, organizational productivity, organizational socializational (support social), Job Stress
  • Fariba Hafezi * Pages 81-90
    The study examined the relationship between extroversion and self-efficacy and coping styles with stress in students Ahvaz Branch Islamic university.The study sample included 306 of which were selected by clustering random sampling throgh all of colleges selected . used in this study , extroversion questionnaire, self-efficacy questionnaire shrr, coping style questionnaire andlr and parker all had acceptable reliability and validity were used. the variables of extroversion and self-efficacy used as predictor variabeles and coping styles with stress used as dependent varible. The main hypothesis of this study was including between emotional intelligence and self-efficacy is associated with coping styles with stress. The analysis of data with spss and multiple-regression techniques were used. The results showed that the relashionship between extroversion with coping styles and the relashionship between self-efficacy with coping styles avoidant coping styles with stress associated , and relationship between extroversion and emotion-oriented coping style ,self efficacy. , and relationship between extroversion and emotion-oriented coping style ,self efficacy
    Keywords: Extroversion, Efficacy, Coping Styles with Stress
  • Sara Monsefi *, Hasan Ahadi, Hamidreza Hatami Pages 91-99

    This research aimed to investigation the effectiveness of support group therapy by reality therapy approach on emotional control of divorced women victims of domestic violence. Present study was a semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The research population was divorced women victims of domestic violence of Tehran city in 2018 year. The research sample was 30 people that were selected by available sampling method and assigned into two experimental and control groups. The experimental group trained 10 of 80 minutes sessions (two sessions per week) and the control group received no training. Data collected with the Roger and Najjarian's revised emotional control questionnaires (1989) and analyzed by multivariate analysis of covariance method with SPSS version-22 software. The results showed that support group therapy by reality therapy approach significantly improved emotional inhibition, rumination or rehearsal and benign control of divorced women victims of domestic violence, but there was no significant effect on the their aggression control (P<0/05). Regarding to the results, for improve the emotional control of divorced women victims of domestic violence can be used from the method of support group therapy by reality therapy approach.

    Keywords: support group therapy, reality therapy, emotional control, divorced women, domestic violence
  • Fereshteh Hashemi *, Fariborz Dortaj, Noorali Farrokhi, Bita Nasrollahi Pages 101-108

    Present study aimed to determine the effectiveness of mindfulness training on components of students' academic optimism (social confidence, academic emphasis and identity sense). This research was quasi-experimental with a pretest-posttest design with experimental and control groups. Research population was eight grade students in one district of Tehran city in 2016-17 academic years. Totally 40 people were selected by random cluster sampling method and assigned in two equal experimental and control groups. Experimental group trained 8 sessions of 75 minutes the mindfulness program and the control group received no training. Research tool was academic optimism (Tschannen-Moran and et al, 2013). Data were analyzed by tests of t and multivariate analysis of covariance in SPSS version 20 software. The findings showed that in the pretest the experimental and control groups there was no significant difference in terms of components of academic optimism means social confidence, academic emphasis and identity sense (P>0/05), but in the posttest there was significant difference in terms of components of academic optimism (P<0/001). That's it mindfulness training led to increase components of academic optimism means social confidence, academic emphasis and identity (P<0/001). Based on the results, it can be said that mindfulness training led to increases students' academic optimism and its components.

    Keywords: mindfulness training, academic optimism, social confidence, Academic Emphasis, identity sense
  • Mehdi Shomali Ahmadabadi, Naser Mohammadi Ahmadabadi *, Mohsen Saeedmanesh, Atefe Barkhordariahmadabadi, Fateme Aghaeemeybodi Pages 109-119
    Introduction

    The purpose of Demonstrating Communication Skills in Shy Students and Social Anxiety.

    Method

    This study was a quasi-experimental study using a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study consisted of fifth and sixth grade students with shyness in 1999-98. 24 students were selected by convenience sampling method and were randomly assigned to experimental and control groups. Participants responded to shyness and social anxiety questionnaires in pre-test and post-test stages. The intervention group received the demonstration-based communication skills training in 9 sessions of 1 hour and 2 sessions per week, while the control group did not receive any intervention during the study period. Data were analyzed using analysis of covariance.

    Results

    The results showed that demonstrating communication skills training had a significant effect on shyness and social anxiety in shy students (p

    Keywords: communication skills, show, Shyness, Social anxiety, Students
  • Zahra Valipouri, MohammadReza Jaber Jnsari * Pages 121-135

    The aim of the present study is to determine the motivational status of Boroujerd Islamic Azad University staffs and its impact on organizational citizenship behavior. The research is a descriptive-survey study and it is practical in its purpose which is based on field and library research. The statistical population of this research is Boroujerd Islamic Azad University staffs, consisting of faculty members (189 persons) and employees (203 persons). Then, using Cochran formula, the sample size is determined to be 183. The standard questionnaire includes the motivational variable from Alderfer, C. questionnaire (1972) and Farahani et al. questionnaire (2012) and the citizenship behavior variable from Oregon and Kanovsky questionnaire (1996). Data gathering was performed using SPSS and PLS software. The results of the tests showed that: The motivational status of staffs in Islamic Azad University of Boroujerd is moderate. The biological needs of staffs have a direct and significant impact on organizational citizenship behavior. The dependency needs of staffs have direct and significant effect on organizational citizenship behavior. The growth needs of staffs have direct and significant effect on organizational citizenship behavior.

    Keywords: motivation, Citizenship Behavior, Biological Needs, Dependency Needs, Growth Needs