فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 66 (پاییز 1400)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 66 (پاییز 1400)

  • 206 صفحه، بهای روی جلد: 500,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1400/09/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم امینی*، علی امینی صفحه 7

    مسئله معنای زندگی از یک سو دغدغه انسان معاصر است و از سوی دیگر علامه جعفری نیز حیات و زندگی آدمی را نتیجه هدف های وی در زندگی می داند. مسئله تحقیق این است که در دوران معاصر، مواجه با انبوهی از آثار تفسیری در مباحث وجودگرایانه از جمله انسان و تاکید بر اصالت وجود، آزادی و اختیار، انتخاب و گزینش، مسئولیت انسان، مرگ، تنهایی، امید، آرزو، آرامش، معنای زندگی و... دلالت بر این دارد که تحولی اساسی در سبک تفسیرپژوهی رخ داده و رویکرد تفسیری جدیدی به نام رویکرد وجودگرایی شکل گرفته است. برای تبیین بهتر این گرایش تفسیری، در این مقاله یکی از مولفه های مهم آن یعنی معنای زندگی در ترجمه و تفسیر نهج البلاغه علامه جعفری مورد بررسی قرار گرفته است. روش این تحقیق، کتابخانه‌ای و توصیفی است. از این رو، این مقاله برآن است که با پرداختن به مسئله وجودی معنای زندگی در شرح نهج البلاغه علامه جعفری یکی از گرایش های  تفسیری این تفسیر را بنمایاند.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، علامه جعفری، گرایش تفسیری، وجودگرایی، اگزیستانسیالیسم
  • طاهر کریم زاده*، ابراهیم نویی، عباس میرزایی صفحه 27

    چگونگی تببین آموزه بداء و تحلیل رابطه آن با صفات خداوند، تقدیر الهی و علم و عصمت معصومان^ از دیدگاه ملاصدرا و علامه شعرانی، مساله پژوهش حاضر است. پژوهش پیش رو به روش توصیفی، تحلیلی به بررسی مبانی ملاصدرا و علامه شعرانی درباره آموزه بداء، پرداخته و یافته های آن از این قرار است که ملاصدرا با بهره گیری از مبانی حکمت متعالیه، حقیقت بداء را تبیین و رابطه آن با صفات خداوند، تقدیر الهی و عصمت معصومان^ را در این چارچوب، تحلیل کرده است. علامه شعرانی نیز هر چند در چارچوب حکمت متعالیه، اما با توجه به مبانی حدیثی - کلامی خود، هرگونه تغیر و تبدل در صفات خداوند و تقدیر الهی را محال دانسته و بداء به معنای مد نظر ملاصدرا را نقد می کند. وی همچنین با استفاده از برهان لطف، عدم امکان وقوع بداء در اخبار معصومین^ را اثبات می کند.

    کلیدواژگان: آموزه بداء، صفات خداوند، تقدیر الهی، عصمت معصومان، ملاصدرا، علامه شعرانی
  • علی محمد قهرمانی، احمد بهشتی*، محمد سعیدی مهر صفحه 41

    بررسی نقش تاویل در فهم متون دینی و عدول از ظواهر الفاظ آیات قرآن، یکی از چالش‌برانگیزترین مسایل مسلمانان بوده است. در سده اخیر طرح مکتب تفکیک و مشخصا طرد تاویل و تاکید بر خالصمانی ظواهر متون قرآنی، نزد این مکتب، دو قطب طرفداران و مخالفان تاویل در حوزه دین‌پژوهی را بدنبال داشته است. این مقاله با روش کتابخانه‌ای و تحلیل و مقایسه آثار استاد حکیمی و علامه طباطبایی، این مسئله را موردبررسی قرار داده است که یافته‌ها، حاکی از نهایت افتراق و جدایی بین دو دیدگاه در نوع تبیین و روش اتخاذی آنان است. و نیز با توجه به ذوبطون بودن کلام وحی هیچ فرقه و مکتبی گریزی از تاویل نداشته و برخلاف مشی تفکیکیان و حکیمی فهم عمیق معانی دین و رسیدن به گوهر ناب و خالص کلام وحی، نه در عصری سازی آن متون، که مرهون بکارگیری تاویل است و طرح تفکیک ظواهر متون دینی برای پرهیز از تاویل در مقام یک ایده و رویای غیرعملی بازخواهد ماند.

    کلیدواژگان: طباطبایی، حکیمی، تاویل، تفسیر، قرآن، حدیث
  • محمدجواد رضایی ره، لیلا فاضلی* صفحه 61

    این پژوهش می‌خواهد جایگاه معرفت شناختی کشف عرفانی در فلسفه صدرالمتالهین را واکاوی نماید و نیز بررسی شود که  براساس این جایگاه، آیا می‌توان از این فلسفه در نفی و اثبات‌های الهیاتی-عقلی برای عموم مردم بهره گرفت؟ این تحقیق به روش تحلیلی-توصیفی است که گردآوری اطلاعات بر اساس روش کتابخانه‌ای انجام شده است. یافته‌های تحقیق حاکی از این است که در باب جایگاه کشف در روش‌شناسی حکمت متعالیه بین صدراپژوهان اختلاف نظر است؛ هر چند کشف در مقدمه استدلال فلسفی وارد نمی‌شود، اما نقش طهارت روح و لطافت طبع و کشف در فهم آموزه‌های عمیق عقلی صدرا، باعث می‌شود که فهم این فلسفه از دسترس عموم (افراد غیر‌مکاشف یا کسانی که اهل ریاضت و طهارت نفس نیستند) خارج شود و بر این اساس بهره‌گیری از آن در نفی و اثبات‌های عقلی الهیاتی برای عموم مردم کارایی لازم را نداشته و آموزش گسترده آن کم‌ثمر باشد.

    کلیدواژگان: فلسفه کشفی، کلام عقلی، معرفت کشفی، آموزش فلسفه، الهیات عقلی، دروس معارفی
  • محمود صیدی، محمدجواد پاشایی* صفحه 79

    مساله چگونگی رابطه صفات خداوند با یکدیگر و با ذات الهی از مسایل دیرینه در میان متفکران مسلمان بوده است. در این میان صفت کلام از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و دامنه بحث در مورد آن به قدیم یا حادث بودن قرآن کریم نیز کشیده شده است. ملاصدرا نظریه اشاعره در مورد قدیم بودن قرآن را مستلزم شرک و متعدد شدن موجودات قدیم و نظریه معتزله در مورد حادث بودن آنرا مستلزم ممکن و حادث بودن واجب الوجود دانست. ولی علامه طباطبایی با اعتباری دانستن کلام و سخن، اشکالاتی به نظریات حادث و قدیم بودن قرآن وارد نمود و با استفاده از همین اصل، اعتباری بودن و با نظر به احادیث و روایات شیعی به نقادی نظریه ذاتی بودن صفت کلام خداوند پرداخت. پژوهش حاضر در روی آوردی توصیفی تحلیلی به تبیین نظریه علامه طباطبایی در مورد فعلی بودن صفت کلام پرداخته و بر آن است که احادیث شیعی بر مدعای فعلی بودن صفت کلام دلالت نمی‌کنند.

    کلیدواژگان: صفت کلام، اشاعره، معتزله، ملاصدرا، علامه طباطبایی
  • عبدالمحمد شیروانی شیری *، مهدی نصرتیان اهور صفحه 95

    مسئله ارتباط عقل و نقل و قلمرو تقدم و تاخر و انواع کارکردهای آنها از منظر شیخ مفید در این نوشتار با روش تحلیلی توصیفی مورد کنکاش قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد، شیخ مفید به  نقش مصباحی تصریح دارد و به علاوه از نقش تعاملی عقل جانبداری می کند. ایشان در تعریف عقل هم به بعد نظری آن پرداخته و هم به بعد عملی آن. شیخ مفید مانند معتزله معارف دینی را اکتسابی می دانند، ولی وجوب نظر را به دلیل امر الهی می‌گذارند نه عقل. وی عقل را در تمام مراحل استدلال و نتیجه گیری، محتاج وحی می داند. به عبارت دیگر، وحی هم محرک نخستین عقل است و هم کیفیت استدلال را به مکلف می آموزد. شیخ مفید عقل را بر خلاف اهل حدیث در فقه به کار گرفت ولی این سبب نشد که، قیاس را بپذیرد.

    کلیدواژگان: شیخ مفید، عقل، کارکردهای عقل، تعاملی، مصباحی
  • سید عبدالله میراحمدی* صفحه 113

    مسئله مقاله حاضر برابری انتخاب ارثی، شناخت دینی و دلایل برآمده از متون ادیان می باشد. هدف این تحقیق نشان می‌دهد که انتخاب ارثی، شناخت دینی ودلایل ادیان، برابر و یکسان نیستند. روش به کارگرفته توصیف و تحلیل عقلی می باشد.  یافته ها، عوض شدن گسترده دین خانوادگی و قومی، برابری ادیان را رد می‌کند. شناخت های برآمده از متون هریک از ادیان با هم متفاوت و ناسازگار هستند. چنانکه عالمان هریک از ادیان مختلف با شناخت های یکدیگر موافقت ندارند. برخی ادیان مفاهیم و شناخت های ناسازگار از درون خود ارایه می دهند. دلایل ادیان نزد عالمان دیگر معتبر نیست. دین اسلام شناخت یقینی و دلایل منطقی همراه با بررسی سخنان مختلف را ملاک انتخاب دین دانسته است. چنانچه سازگاری مفاهیم درون دینی را لازمه حقانیت آموزه های دینی دانسته است. از این رو، دین اسلام با ارایه شناخت ها و مفاهیم سازگار، دلایل بیرونی و گسترش خیره کننده برابری ادیان را رد می‌کند.

    کلیدواژگان: پلورالیسم دینی، دین ارثی، شناخت، مفاهیم درون دینی، دلایل ادیان
  • عظیم حمزییان*، سمیه خادمی، فاطمه لطفی تاکامی صفحه 129

    مسئله این مقاله، تبیین دیدگاه ابن عربی درباره رضایت رب از مربوب، به ویژه علل رضایت خداوند از حضرت اسماعیل× است. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر فص اسماعیلی فصوص الحکم، نگارش یافته است. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که ابن عربی، صفت رضا را در حوزه انسانی برای بعضی از افراد، جزء مقامات، و برای برخی، جزء احوال می‌داند؛ اما صفت رضا در مورد خداوند، یک وصف الهی است و تابع صفات اوست. محور دیدگاه ابن عربی در مورد علل رضایت حق از حضرت اسماعیل×، متکی بر قاعده تجلی و معرفت ربوبی است. ایشان حضرت اسماعیل× را به دلیل معرفت به این موضوع، ویژگی قابلیت و همچنین برخورداری از صفت صادق الوعد، مورد رضایت خداوند می‌داند. ابن عربی، از رضایت دو طرفه بین نفس‌‌های مطمینه و خداوند نیز سخن گفته است.

    کلیدواژگان: ابن عربی، رضا، رب، مربوب، حضرت اسماعیل (ع)
  • نرجس رودگر* صفحه 149

    بررسی نوع نسبیت‌گرایی در«الهیات تفهمی» و نقد مبنایی آن براساس حکمت متعالیه، مسئله اصلی این پژوهش است. برای این منظور در مرحله نخست، آثار مجتهد شبستری درموضوع الهیات که خود ازآن به «الهیات تفهمی» تعبیر کرده است، با روش توصیفی و تحلیلی مورد بررسی و سپس بر اساس قواعد حکمت متعالیه مورد نقد قرارگرفته است. یافته‌های این پژوهش حاکی از آنست که هرمنوتیک شبستری هرچند مردد بین هرمنوتیک مولف محور شلایرماخری و هرمنوتیک مفسرمحور گادامری است لیکن سمت و سوی بیشتری به سمت هرمنوتیک فلسفی گادامری دارد. حتی گاه ازین فراتر رفته و معنا را امری پسینی می‌داند که درفرایند فهم ساخته می‌شود که در هر حال مشوب به نسبیت‌گرایی است. مبنا شکافی انواع نسبیت‌گرایی بیانگرآنست که شکاف بین سوژه و ابژه منشا انواع نسبیت‌گرایی است که به دنباله چالش چگونگی رابطه عین و ذهن به وجود آمده است. حال آنکه با اصول معرفت شناختی حکمت متعالیه، این شکاف از ابتدا پر شده و به لوازم نسبیت‌گرایانه نمی‌انجامد.

    کلیدواژگان: نسبیت گرایی، هرمنوتیک، گادامر، مجتهد شبستری، حکمت متعالیه
  • سیامک دوست علی مکی*، نقی آقازاده، پدرام سرکانی صفحه 167

    بحث از مشکک بودن عصمت ازجمله مباحث مهمی است که بر اساس مبانی و اصول فلسفه اسلامی قابل تبیین بوده و می‌تواند بسیاری از شبهات مطرح‌شده درباره عصمت را حل کند. جستار حاضر در پی بررسی ماهیت عصمت بر پایه نظریه تشکیک وجود فیلسوفان است که عهده‌دار ارایه محتوایی متفاوت از مسئله عصمت می‌باشد و از روش تحلیلی-توصیفی بهره می‌برد. ازاین‌رو در گام نخست عناصر و مولفه‌های اصلی و ایجادی عصمت احصا و سپس از تناظر هر یک از آن عناصر با اصل تشکیک وجود، این نتیجه به دست آمده است که عصمت حقیقتی مشکک و ذومراتب می‌باشد و هر انسانی به میزان ظرفیت وجودی خویش از مراتب و درجاتی از عصمت بهره‌مند است. به سخنی دیگر، عصمت حقیقتی مقول به تشکیک می‌باشد و تفاوت عصمت میان معصوم و سایر انسان‌ها به شدت و ضعف است نه اینکه این ملکه نفسانی تنها در معصوم وجود داشته باشد و دیگران از چنین کمال و صفتی به‌طورکلی بی‌بهره باشند.

    کلیدواژگان: عصمت، ماهیت عصمت، عمومیت عصمت، تشکیک در وجود
|
  • Maryam Amini*, Ali Amini Page 7

    The issue of the meaning of life is the concern of contemporary man, on the one hand and on the other hand, Allameh Jafari considers human life as the result of his goals in life. The problem of research is that in the contemporary era, meeting a multitude of interpretive works on existential issues such as man and the emphasis on the originality of existence, freedom and choice, human responsibility, death, loneliness, hope, desire, peace, meaning of life indicates that a fundamental change in the style of interpretive research has occurred and a new interpretive approach called the existentialist approach has been formed. To better explain this interpretive tendency, in this article, one of its important components, namely the meaning of life in the translation and interpretation of Nahj al-Balaghah by Allameh Jafari, has been examined. The method and technique used of this research are descriptive and library-based. Therefore, this article intends to show one of the interpretive tendencies of Allameh Jafari by addressing the existential issue of the meaning of life in the explanation of Nahj al-Balaghah.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, Allameh Jafari, Interpretive Tendency, Existentialism
  • Taher Karimzadeh*, Ebrahim Noei, Abbas Mirzaei Page 27

    How to explain the doctrine of badā` and to analyze its relationship with the attributes of God, Divine destiny and the knowledge and infallibility of the infallibles (a) from the perspective of Mulla Sadra and Allameh Sha'rani, is the subject of the present study. The present descriptive-analytical study examines the principles of Mulla Sadra and Allameh Sha'rani about the doctrine of badā`. As understood by the study, Mulla Sadra uses the principles of transcendent wisdom to explain the truth of badā` and its relationship with the attributes of God, Divine decree and infallibility of the infallibles (a) in this context. Allameh Sha'rani, though being in the framework of transcendent wisdom, but according to his own hadith-theological principles, considers any change in the attributes of God and Divine decree impossible and criticizes badā` in the meaning intended by Mulla Sadra. He also proves the impossibility of badā` in the news of the infallibles (a) by using the argument of grace, lutf.

    Keywords: The Doctrine of Badā`, Attributes of God, Divine Decree, Infallibility of the Infallibles, Mulla Sadra, Allameh Sha'rani
  • Ali Mohammad Ghahremani, Ahmad Beheshti*, Mohammad Saeedi Mehr Page 41

    Examining the role of ta`wīl in understanding religious texts and passing from the appearances of the words of Quranic verses has been one of the most challenging issues for Muslim scholars. In the last century, appearance of the school of tafkīk, and specifically denial of ta`wīl and emphasis on the necessity of the purity of the appearances of Qur'anic texts, has led to two poles of proponents and opponents of ta`wīl in the field of religious studies. This article examines the issue with an analytic method and library-based technique and compared of the works of professor Hakimi and Allameh Tabatabai in the field. The findings indicate maximum difference between the two views in the type and method of explanation. Also, due to the revelation`s state of being of various levels, no sect or school has escaped from ta`wīl. The way to separate the appearances of religious texts to avoid ta`wīl will remain an impractical idea and dream.

    Keywords: Tabatabai, Hakimi, Ta`wīl, Tafsir, Quran, Hadith
  • Mohammad Javad Rezaei Rah, Leila Fazeli* Page 61

    In this research it has been intended to investigate the epistemological position of mystical discovery in the philosophy of Sadr al-Mutallahin and also to examine whether, based on this position, this philosophy can be used in theologico-rational proofs for the general public? This research has performed by an analytico-descriptive method and library-based technique for collecting data. The findings of the research indicate that there is disagreement among the researchers regarding the place of discovery in the methodology of transcendent wisdom; Although kashf, intuition, is not regarded as a precedent in philosophical reasoning, but the role of purity of  human soul and tenderness of human nature and kashf in understanding Sadra's deep rational teachings, makes understanding this philosophy out of the reach of the public (non-explorers or those who are not of austerely and self-purifying). Accordingly, its use in denial and proving rational-theological proofs for the general public is not effective and its extensive education is ineffective.

    Keywords: Philosophy by Kashf, Rational Theology, Knowledge by Kashf, Teaching Philosophy, Lessons of Islamic Studies
  • Mahmoud Seidi, Mohammadjavad Pashaei* Page 79

    The question of the way in which the attributes of God are related to one another and to the Divine essence has been a long-standing issue among Muslim thinkers. Meanwhile, the attribute of God`s Speech, kalam, is of special importance and the scope of discussion about it is extended to the Holy Quran as being everlasting or non-everlasting. Mulla Sadra considered the Ash'arite theory of the Qur'an`s being everlasting as one leading to polytheism and the multiplicity of everlasting beings, and the Mu'tazilites' theory of its being non-everlasting as one leading to God`s possibility and non-everlasting. However, Allameh Tabatabai, by recognizing God`s speech as being i`tibari, introduced some objections against what said by the Ash'arite and the Mu'tazilite and, using the same principle and with regard to Shiite hadith and traditions,  criticized the theory viewing Divine Speech as being essential. The present study, in a descriptive-analytical approach, explains Allameh Tabatabai's theory about this Divine attribute as being in the level of action and believes that Shiite hadiths do not lead to the Attribute as being in the level of action.

    Keywords: Divine Attribute of Speech, Ash'arites, Mu'tazilites, Mulla Sadra, Allameh Tabatabai
  • Abdolmohammad Shirvani Shiri *, Mehdi Nosratian Ahvar Page 95

    The issue of the relationship between reason and transmission and the realm of priority and posteriority and their types of functions from the perspective of Sheikh Mofid has been explored in this study by an analytical-descriptive method. The results of the research show that Sheikh Mofid specifies the role of being a light, miṣbāh, and also supports the interactive role of reason. In defining reason, he has dealt with both its theoretical and practical aspects. Sheikh Mufid, like the Mu'tazilites, considers religious knowledge to be acquired, but they leave the necessity of opinion because of the Divine command, not reason. He considers reason as being in need to revelation in all stages of reasoning and conclusion. In other words, revelation is both the first stimulus of the intellect and teaches the oblige, mukallaf, the quality of reasoning. Sheikh Mufid used reason in jurisprudence, unlike the people of hadith, but this did not cause him to accept feqhi analogy.

    Keywords: Sheikh Mofid, intellect, functions of intellect. Interactive, Mesbahi
  • Seyyed Abdollah Mirahmadi* Page 113

    The issue of the present article is the equality of hereditary choice, religious knowledge and the reasons derived from religious texts. The purpose of this study is to show that hereditary choice, religious knowledge and reasons for religions are not equal. The method used is by way of description and analysis. The findings, the change of extension in the family and ethnic religion, reject the equality of religions. The cases of knowledge derived from the texts of religions are different and inconsistent. As scholars of different religions do not agree with each other's knowledge. Some religions offer incompatible concepts and cognitions from within. The reasons for religions are no longer valid with other scholars. Islam has considered the knowledge of certainty and logical reasons along with the study of various sayings as the criterion for choosing a religion as has viewed the compatibility of concepts within religion a prerequisite for the legitimacy of religious teachings. Hence, the religion of Islam, by presenting compatible cognitions and concepts, rejects external reasons and the astonishing expansion of religious equality.

    Keywords: Religious Pluralism, Hereditary Religion, Cognition, Intra-Religious Concepts, Reasons by Religions
  • Azim Hamzeian*, Somayyeh Khademi, Fatemeh Lotfi TakamiAbstract Page 129

    The purpose of this article is to explain Ibn Arabī's view on the satisfaction of the Lord with regard to the vassal, especially the reasons for God's satisfaction toward Ismā`īl (as). This research has been written in a descriptive-analytical method and based on the Ismaili faṣṣ of Fuṣūṣ al- ḥikam. The findings of the research show that Ibn Arabī considers the attribute riḍā, satisfaction, in the human field as a part of the statins, maqāmāt, for some people and a part of the states, aḥwāl, for some other. But the attribute in the case of God is a Divine Attribute and is subject to His Attributes. The focus of Ibn Arabī's view on the causes of the Divine Satisfaction regarding the Prophet Ismā`īl (as) is based on the rule of manifestation and his knowledge of God. He considers Hazrat Ismā`il as the case of Divine satisfaction for his knowledge of the subject, his worthiness and his state of being sadiq al-wa`d, .

    Keywords: Ibn Arabī, Riḍā, the Lord, Vassal, Hazrat Ismā`īl (as)
  • Narjes Rudgar* Page 149

    The main issue of this research is the study of the type of relativism in "cognitive theology" and its basic critique based on transcendent wisdom. For this purpose, in the first stage, the works of Mujtahid Shabestari on the subject of theology, called by him as "cognitive theology", have been studied in a descriptive and analytical method and, then, criticized according to the rules of transcendent wisdom. The findings of this study indicate that Shabestari hermeneutics, although hesitant between Schleiermacher's author-centered hermeneutics and Gadameri-centered interpreter hermeneutics, has a more inclined direction towards Gadameri's philosophical hermeneutics. Sometimes it even goes beyond this and considers meaning as a posterior thing that is made in the process of understanding, which in any case is similar to relativism. The gap between the types of relativism indicates that the gap between subject and object is the origin of the types of relativism that have arisen following the challenge of how the object and the mind relate. However, with the epistemological principles of transcendent wisdom, this gap is filled from the beginning and does not lead to relativistic devices.

    Keywords: Relativism, Hermeneutics, Gadamer, Mujtahid Shabestari, Transcendent Wisdom
  • Siamak Doost-Ali Maki*, Naqi Aghazade, Pedram Serkani Page 167

    Arguments on the gradation of infallibility is amongst important issues which can be expounded based on foundations and principles of Islamic philosophy and remove many of suspicions casted on the issue of infallibility. The current research is an attempt to investigate the nature of infallibility based on the philosophical theory of gradation of existence, which provides a different content of the issue of infallibility, through a descriptive-analytical method. Thus, firstly, the major elements and components of infallibility are extracted and then compared individually against the principle of gradation of existence. It was concluded that infallibility enjoys a gradational truth and therefore, each human being can possess a level of it depending on their existential capacity and the difference between the immaculate and the ordinary Man resides in the level of infallibility rather than presences or lack of this characteristic.

    Keywords: Infallibility, Nature of Infallibility, Generality of infallibility, Gradation of Existence