فهرست مطالب

پژوهش نامه قرآن و حدیث - پیاپی 29 (پاییز و زمستان 1400)

پژوهش نامه قرآن و حدیث
پیاپی 29 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/29
  • تعداد عناوین: 13
|
  • زهره اخوان مقدم، فهیمه دهقانی زاده* صفحات 5-22

    در کتب علوم قرآنی مبحثی با عنوان مبهمات قرآن مطرح شده است. پژوهشگران در معرفی این دانش از الفاظی استفاده کرده اند که ناخواسته، قرآن و الفاظ آن را مبهم و گنگ می نمایاند. در این پژوهش پس از بررسی معنای واژه «مبهم» در علم لغت، زبانشناسی، نحو عربی و مقایسه آنها با معنای «مبهم» در علوم قرآنی، مشخص شد که معنای «مبهم» در علوم قرآنی در بخشی از موارد با تعریف آن در اصطلاح نحو منطبق می شود. جریان شناسی تعریف عالمان از «مبهم» در علوم قرآنی نشان می دهد که در این دانش از «اسامی غیر مصرح در قرآن» بحث شده است. همچنین «تفسیرمبهمات القرآن» به معنای تفسیر الفاظ مبهم قرآن نیست بلکه به نام های غیر مذکور در قرآن «مبهمات» و ذکر آنها «تفسیر مبهمات القرآن» اطلاق شده است و پرداختن به «مبهمات القرآن» تضادی با تبیان و روشنگر بودن قرآن ندارد و ابهام در این دانش به معنی گنگ بودن الفاظ قرآن نیست. لذا پیشنهاد می شود که در زبان فارسی به جای استفاده از عبارت «مبهمات» از نام «اسامی غیر مصرح در قرآن» استفاده شود تا از بروز اشتباه در فهم مقصود این دانش و خلط میان تعاریف لغوی، صرفی، زبانشناسی واژه «مبهم» و تعریف آن در علوم قر آنی، چنانکه در برخی از کتب متاخر به چشم می خورد جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: مبهمات قرآن، اعلام قرآن، ابهام، زبان شناسی، دلالت، بافت
  • جنان امیدوار، مهدی مطیع* صفحات 23-47

    «بغی» واژه ای است مشترک میان سه حوزه شامل: دین، فقه و قانون. این واژه علی رغم اهمیت زیادی که در هر سه حوزه دارد، تعریف جامع و مانع، و مصادیق مشخصی در هیچ یک از آن ها ندارد. در تعاریف ارایه شده در فقه و قانون بیشتر واژگان نیاز به تعیین مصداق و تحدید حدود دارند تا از هرگونه سوءاستفاده احتمالی جلوگیری شود. در تحقیق پیش رو برای استخراج معنی بغی افزون بر توجه به جایگاه فقهی این واژه از آیات قرآن و روایات معصومان - علیهم السلام - استفاده شده است. از منظر آیات و روایات و یا تفاسیر آن ها، بغی آثاری دارد و باغی مصادیقی. در برخی کاربردهای واژه «بغی»، آثار بغی جایگزین معنی آن شده است. خلاف فقه و قانون که وقوع بغی را تنها علیه امام عادل و نظام قابل وقوع دانسته اند، آیات و روایات بغی علیه هر کسی اعم از ایمه معصومین -علیهم السلام-، خلفاء و حتی مردم عادی را محتمل الوقوع تقریر کرده اند. معنی واقعی و اساسی بغی که برخاسته از معنی ماوضع به آن است، عبارت از «طلب توام با تجاوز از حد» است که بر همه کاربردهای نسبی آن در آیات قرآن کریم و احادیث معصومان - علیهم السلام- منطبق است.

    کلیدواژگان: بغی، تجاوز از حد، امام عادل، آیات، احادیث
  • نیلوفر حسینی ترکانی، سیده فاطمه هاشمی*، احمدرضا غایی صفحات 49-79

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین دو سوره اذاییه «المنافقون و النصر» و با رویکرد تحلیل معنایی و روایی، به تطبیق ابعاد و مولفه های موثر در تحلیل معنایی و مضمونی این دو سوره پرداخته است. علی رغم شروع هر دو سوره با «اذا»ی ظرفیه شرطیه، به نظر می رسد که به دلیل تفاوت در ساختار شکلی و محتوایی آیات این دو سوره، ارتباط معناداری بین آ ن ها مطرح نباشد. در حالی که با تطبیق مهمترین ابعاد تحلیل معنایی و مضمونی و نیز با استناد به قرینه سیاق آیات این دو سوره نسبت به یکدیگر و نهایتا با تمسک به پشتوانه روایی معصومین (ع) به عنوان مولفه های مهم ارتباط سنجی، می توان به وجوه اشتراک و ارتباط معنادار مضمونی بین این دو سوره دست یافت. بر این اساس، محوریت مشترک در ارتباط معنایی مضمونی و روایی این دو سوره، قطعیت تحقق وعده الهی در نصرت و فتح نهایی و ثبوت عزت الهی برای مومنان (در سوره النصر) و زوال منافقان و مخالفان دین (در سوره المنافقون) است که در اعتقاد به ولایت پذیری متجلی می گردد.

    کلیدواژگان: ارتباط سنجی، تحلیل معنایی، سور اذائیه، سوره المنافقون، سوره النصر، سیاق
  • سید عبدالرحیم حسینی، سید مصطفی ملیحی* صفحات 81-99

    مبانی حجیت خبر واحد به عنوان یکی از ارکان استنباط و اجتهاد فقه شیعی عرصه ای مشترک بین علم حدیث و دانش اصول فقه است. از جمله مستندات مهم اعتبار اخبار آحاد که برخلاف سایر ادله تا حدود زیادی مورد اتفاق است، دلالت عقل برحجیبت آن است، از آنجا که این مطلب از ناحیه سه دیدگاه مختلف حدیثی، اخباری و اصولی مورد توجه قرار گرفته، دست یابی به گفتمان مشترک بین ایشان را سخت می نماید. نظریه طرفداران اعتبار عقلی اخبار آحاد، به هر دو معنای آن یعنی قرایت شیخ طوسی مبنی بر قرینه گی عقل و قرایت محقق حلی که مصلحت عقلیه را مستند اعتبار عقلی می شناسد، پس از ایشان به خصوص میان متاخران دچار قبض و بسط فراوان گردید و بین متاخران و معاصران در قالب سه نظریه علم اجمالی به صدور اخبار آحاد و تاکید بر عمل وفق این اخبار به اقتضای منجزیت علم اجمالی، نظریه لابدیت فاضل تونی مبنی بر ناگزیر بودن از استناد به خبر واحد برای حفظ تکالیف و احکام و نظریه تمسک به ظنون شیخ محمدتقی اصفهانی که با توجه به انسداد باب علم و عدم امکان تحصیل حکم قطعی از یک سو و ضرورت عمل به تکالیف از دیگر سو الزام عمل به خبر واحد را لازم دانسته است. پس از نقد و بررسی هر سه نظریه دیدگاه شهید سیدمحمد باقر صدر و سیدمحمدکاظم یزدی مبنی بر اعتبار عقلی خبر واحد در صروت نبود منع عقلی مستدل گردیده است.

    کلیدواژگان: خبر واحد، متواتر، عقل، علم اجمالی، تکلیف، اخباری، اصولی
  • فاطمه دسترنج*، کیوان احسانی، افسانه کوه رو، محمد دهقانی صفحات 101-130

    یکی از واژگان پراهمیت در حوزه علوم قرآنی کلمه «سلطان» است. بیشتر دانشمندان معتقدند که در قرآن به جای کلمه «معجزه» از واژه های «آیه، بینه، برهان و سلطان» استفاده شده است. اما تاکنون هیچکس مصداق این الفاظ را مشخص نکرده است، بگونه ای که اگر سوال شود سلطان چه نوع معجزه ای است کسی نمی تواند به آن پاسخ دهد؟ در تفاسیر نیز اغلب این کلمه را به معنای حجت و دلیل معنا کرده اند. اهمیت موضوع از آنجا دوچندان می شود که درمورد اصالت، ریشه لغوی و معنای این کلمه نیز اتفاق نظر وجود ندارد. یکی از علومی که توسط آن می توان به این مهم رسیدگی کرد، معناشناسی است. در این علم تحولات معنایی واژگان در گذر زمان و درون متن براساس روابط همنشینی و جانشینی بررسی می شود. در این مقاله کلمه «سلطان» در سه حوزه معنایی مختلف؛ «حکومت سیاسی، حجت و برهان، معجزه» مورد بررسی قرار گرفته است و در نهایت معنای اصلی/ لغت نامه ای که برای آن درنظر گرفته شد عبارت است از: «مانعی مسلط بر دیگران است، که آن ها را از مقصودشان منصرف گرداند» و معناهای نسبی که بر اساس آن معنای اصلی در دستگاه معناشناسی قرآن برای سلطان بدست آمدند، عبارتند از: شکافته شدن دریا توسط حضرت موسی(ع) - داشتن عذر موجه یا سند معتبر - قدرت و استطاعتی که انسان بر مایملکش دارد - قدرت و اختیاری که ولی دم مقتول برای کشتن قاتل دارد.

    کلیدواژگان: سلطان، معجزه، معناشناسی، معنای اصلی، معنای نسبی، همنشینی، جانشینی
  • حسن سراج زاده* صفحات 131-165

    مراد از خیر و شر اخلاقی در این تحقیق، آن دسته از مفاهیم اخلاقی هستند که بر ارزشی اخلاقی (نه الزام اخلاقی) دلالت دارند و شامل شش مفهوم «خوب و بد»، «درست و نادرست» و «شایسته و ناشایست» می شود و معمولا در محمول «جملات و گزاره های اخلاقی» به کار می روند. با توجه به کمبود پژوهش های ناظر به روش در حوزه اخلاق و فلسفه اخلاق در قرآن، این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، مشخص نمود که چگونه می توان خیر و شر اخلاقی یا مفاهیم ارزشی اخلاقی را از میان آیات قرآن که در قالب «گزاره های اخلاقی» وجود دارند، استنباط کرد. نتایج نشان می دهد که «خیر اخلاقی»، در قالب مفاهیم مثبتی همچون «خوب»، «درست» و «شایسته» جلوه گری می کند و «شر اخلاقی» خود را با مفاهیمی منفی همچون «بد»، «نادرست» و «ناشایست» نشان می دهد. در قرآن، «خیر اخلاقی» در شکل مفهوم «خوب»، با استفاده از افعال مدح (نعم) و الفاظی همچون، خیر، حسن، بر، صالح، محسن و طیب معلوم می شود و «خیر اخلاقی» در قالب مفهوم «درست»، از طریق آیات دال بر نفی خطا و گناه و دال بر پاداش و ثواب و الفاظی همچون «صادق» قابل استنباط است. همچنان که «خیر اخلاقی» در جلوه ای که بیانگر مفهوم «شایسته» است را می توان از جایگاه و مقام خوبی که برخی افراد در پیشگاه خداوند دارند به دست آورد. در «شر اخلاقی» و در شکلی که مفهوم «بد» را نشان می دهد، مفهوم «بد» با افعال ذم (بیس و ساء) و واژگانی مانند شر، سوء، فاحشه، مفسد، خبیث و نجس روشن می شود و «شر اخلاقی» به عنوان مفهوم «نادرست»، با تعابیری که بیانگر خطا و گناه یا بیانگر کیفر و مجازات یا بیانگر«رد»، «انکار» و «ابطال» کاری است در قرآن بیان می شود و «شر اخلاقی» که بیانگر مفهوم «ناشایست» است از جایگاه و موقعیتی که برخی افراد، در نزد خداوند دارند، قابل تشخیص می باشد.

    کلیدواژگان: خیر و شر، مفاهیم اخلاقی، مفاهیم ارزشی، خوب و بد، درست و نادرست، شایسته و ناشایست، اخلاق در قرآن، فلسفه اخلاق در قرآن
  • عاطفه سلیمانی دودجی*، مهدی احمدی صفحات 167-197

    تعدادی از شان نزول های وارد شده پیرامون سوره تحریم دارای اشکالاتی از ناحیه می باشند و برخی که از نظر سندی مورد تایید هستند، نمی توانند مفهوم اصلی سوره و منظور از آن رازی که رسول خدا (ص) با همسرش در میان گذاشت، مشخص کنند. در این مقاله ابتدا شان نزول آیات بررسی شده و ضعیف و غیرقابل استناد بودن آن ها اثبات شده است مقایسه سیاق سوره تحریم و آیات سوره احزاب پیرامون جنگ خندق و همسران پیامبر(ص) نزدیک بودن سیاق آن ها را نشان می دهد. سوره تحریم، می تواند در ادامه سوره احزاب نازل شده و دارای یک سبب نزول واحد باشند. طبق سیاق سوره تحریم اقتضا می کند که پیامبر(ص) آن راز را ابتدا به خانواده خود در میان گذارد، اما حسادت برخی همسران ایشان برانگیخته شده و سپس کل جامعه اسلامی را تحت تاثیر قرار داد. بررسی تاریخی سال نزول سوره احزاب حاکی از آن است که ازدواج پیامبر(ص) با زینب بنت جحش، دارای این شرایط است. این حادثه با سیاق سوره تحریم، موازین عقلی و تاریخ قطعی کاملا مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: سبب نزول سوره تحریم، سیاق آیات سوره تحریم، سیاق سوره احزاب، جنگ خندق، زینب بنت جحش
  • علیرضا طبیبی*، علی حسن بگی، فاطمه دسترنج، وحید وطن خواه صفحات 199-235

    در عصر حاضرگونه شناسی یا نوع شناسی یکی از لوازم پژوهش خصوصا در مطالعات مرتبط با علوم انسانی است که به عنوان چارچوب و راهنمای محقق محسوب می شود و بر اساس قواعد آن، پدیده ها جهت درک و شناخت بهتر، بر اساس الگویی منطقی تقسیم بندی می شوند. یکی از شاخه های مطالعاتی در حوزه پژوهش های قرآنی که گونه بندی در آن اهمیت دارد، شبهات و انکاریه ها پیرامون قرآن است. با وجود تلاش های موثری که در زمینه شبهه پژوهی قرآنی صورت گرفته است به علت تمرکز غالب مولفان بر پاسخگویی، ارایه یک گونه بندی جامع از شبهات در حاشیه قرار گرفته است. با توجه به این که تقسیم بندی علمی شبهات یکی از لوازم شبهه پژوهی بوده و پیش نیاز ی برای پاسخ دهی روشمند به شبهات محسوب می شود ضروری است قبل از ارایه هر گونه و دفاع و ردیه بدان پرداخته شود. این مقاله در یک بررسی توصیفی-تحلیلی با مطالعه برخی از گونه بندی های ارایه شده در آثار شبهه پژوهی قرآنی و در نظر گرفتن الگوی شبهات معارضان علیه قرآن، خصوصا مستشرقان و مسیحیان تبشیری به ارایه یک طرحواره شامل شش  نوع کلی شبهات مصادر، شبهات وحیانیت، شبهات استناد به قرآن، شبهات فهم قرآن، شبهات متن و شبهات مربوط به آورندگان وحی اقدام نموده است و به تناسب زیرگونه ها و مصادیق هر یک نیز بر اساس قواعد گونه بندی، گزینش و ارایه نموده است. مبنای کلامی در این نوشتار دفاع از قرآن به عنوان کتابی وحیانی و خطا ناپذیر و مبنای علمی، عنصر شباهت در شبهات بوده و تقسیم بندی براساس الگوی هرمی صورت گرفته است. نقطه قوت این طرحواره آن است که شبهات پراکنده را با قرار دادن در دسته های همگون به صورت گونه های اصلی و فرعی جمع نموده که خود کمک شایانی به دفع توهم کثرت شبهه خواهد بود.

    کلیدواژگان: شبهات، پاسخ به شبهات، شبهه پژوهی، قرآن کریم، گونه بندی، نوع شناسی
  • آزاده عباسی* صفحات 237-260

    یکی از مهم ترین جوانب سلوک نبوی، موضوع چگونگی حضور پیامبر(ص) در جنگ و نحوه ی تعامل با دشمنان مختلف است. از سویی دیگر بهره بردن از علوم روز می تواند به بسط تفسیری یک رویداد کمک کند. از جمله اندیشه های جدید، الگوهای متنوع دانش «روایت شناسی» است. گریماس یکی از نظریه پردازان در این زمینه بوده که ساختار روایت را به ساختار گرامری و دستوری زبان نزدیک دانسته و داستان ها را صرف نظر از تفاوت محتوایی دارای یک ساختار کلی می داند و برای تبیین این ساختار یک الگوی کلی با شش کنشگر را معرفی می کند. این پژوهش باروش توصیفی تحلیلی به دنبال آنست که بخشهای محتلف این الگو را با روایت قرآنی جنگ بدر جزء به جزء تطبیق داده و درک منظم تری از حوادث جنگ بدر ارایه کند. این پژوهش نشان می دهد که قرآن در هرشش قسمت از الگوی کنشی گریماس، گزاره های مهمی را مطرح کرده است. پی جویی گزاره های قرآنی نشان می دهد که شخص پیامبر(ص) در جنگ بدر کنشگر اصلی است و کنش سایر افراد حول محور آن می چرخد.

    کلیدواژگان: غزوه بدر، الگوی کنشی، روایت شناسی، گریماس، پیامبر خدا (ص)
  • سلیمان عباسی*، محمدهادی امین ناجی، علیرضا دل افکار، جعفر نکونام صفحات 261-286

    تاریخ انگاره، از روش های نوین با رویکردی تاریخی است که مفهوم و انگاره مشخص را بررسی و تغییرات مولفه ای را در آن شناسایی و گستردگی، تنگنایی و دگرگونی ها را در طول تاریخ - که بر مفهوم ایجاد گشته-، نشان می دهد. مفهوم شیطان به مثابه یک انگاره تاریخی با معناشناسی و ریشه شناسی پیونده خورده که در گستره تحول تاریخی قرار دارد. شیوه کاربست واژگانی جانشین های این مفهوم در متن مقدس و کارکردهای متنوع فریبندگی، هوشمندی و آزمایشگری، کیفیت دوگانه عینی و انتزاعی آن، بازنمونی از همکنشی باورمندان این متن با فرهنگ های ناهمسان و نحوه دگردیسی آن است. در این میان قرآن کریم با روایتگری منسجمانه معنای ویژه از مفهوم شیطان در پیوند با نظام گفتمانی خاص ارایه داده است. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیل متن در معنای کلی آن و مبتنی بر وضعیت کاربرد عملی واژگان جانشین شیطان را در روایت گری تنخ و قرآن کریم با سویه در زمانی، شیوه دگرگونی این مفهوم را مورد خوانش قرار داده است.

    کلیدواژگان: انگاره، اسطوره، شیطان، قرآن کریم، کتاب مقدس
  • مجید معارف*، فاخره فراهانی صفحات 287-311

    کتاب وسایل الشیعه اثر شیخ حر عاملی یکی از جوامع حدیثی متاخر شیعی است که با رویکرد فقهی به نگارش درآمده است. مولف در این کتاب که یکی از مهمترین منابع فقه شیعه را تشکیل می دهد و با توجه به معیارهایی به گزینش مصادر روایی معتمد و معتبر از میان منابع روایی فراوان پرداخته است. یکی از این منابع، کتاب مسایل علی بن جعفر است که از اصول روایی شیعه محسوب می شود. رویکرد علمای متقدم، متاخر و معاصر نسبت به این کتاب متفاوت است و در حالی که متقدمان با ارجاع به طرق صحیح این کتاب در تالیفات خود به آن اعتبار بخشیده اند، متاخران تنها به نسخه ای از این کتاب دست یافته اند که به طریقی ضعیف گزارش شده است. رویکرد معاصران به این کتاب متفاوت بوده به طوری که برخی از علماء آن را تلقی به قبول نموده و بسیاری هم در اعتبار و اصالت نسخه کنونی تشکیک وارد کرده اند. بررسی اعتبار نسخه کنونی در رویکرد علماء به این کتاب در دوره های مختلف حکایت از عدم انطباق این کتاب با معیارهای کتب معتمد حتی نزد شیخ حر عاملی دارد و این مساله گویای تساهل و تسامح مولف وسایل الشیعه در مواجهه با گزینش این منبع حدیثی است.

    کلیدواژگان: شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، علی بن جعفر، المسائل، اعتبار سنجی
  • زهرا مدرسی*، عبدالله میراحمدی صفحات 313-338

    در تفسیر المنار برخی آیات قرآن بر تمثیل حمل شده است. در باور عبده حوادث طبیعی برای بیان حقیقت های متعالی به عنوان تمثیل آورده شده و هر سخن و کاری که به کسی به صورت نامتعارف نسبت یابد، به شیوه تمثیلی است. به نظر عبده اصل در پدیده های عالم به وجود آمدن از طریق علت های معمولی است و هر چیزی که از وقوع پدیده ای برخلاف این نظام خبر دهد اصل بر کذب بودن آن است. وی دایره وقوع معجزه را بسیار محدود و منوط به نص صریح قرآن می داند. از این رو عبده اگر ظاهر آیه را با تحلیل عقلی خود سازگار نبیند آن را تاویل برده و یا بر تمثیل حمل می کند مانند مسخ متخلفان بنی اسراییل، مرگ و زنده شدن دسته جمعی هزاران نفر، معجزه مردن و زنده شدن یکی از انبیا و قربانی کردن چهار پرنده توسط حضرت ابراهیم(ع). این مقاله به روش کتابخانه ای و با هدف واکاوی ابعاد تمثیلی معجزات پیامبران (علیهم السلام) و پیامد آن، پس از ذکر مبانی مفسران المنار در تفسیر تمثیلی و برخی مصادیق آن به بررسی ابعاد تمثیلی معجزات انبیا (علیهم السلام) در این تفسیر پرداخته و به این نتیجه رسیده که حمل برخی آیات قرآن بر تمثیل با استناد به قرینه، جایز است به شرط آنکه با صدق و حقیقت بودن اخبار قرآن منافاتی نداشته و منجر به نفی واقعیت خارجی حادثه نشود. اگرچه عبده در موارد حمل بر تمثیل بر واقع نشدن آن معجزات تصریح نکرده است، اما این نظریه زمینه ساز رویکرد غیرواقعی بودن برخی داستانهای قرآن توسط رشیدرضا و اسطوره بودن آن توسط خلف الله شد.

    کلیدواژگان: المنار، تمثیل، معجزه، تفسیر تمثیلی. محمد عبده، رشیدرضا
  • محمدامین ملکی، مهدی منتظری* صفحات 339-359

    روایت مشهوره ابی خدیجه، از مهم ترین ادله، در دو بحث ولایت فقیه و قضاوت است و احکام زیادی در باب قضا از این روایت استفاده می شود. مشروعیت این احکام به صحت سند و توجه فقها به این روایت می باشد. سند این روایت، مشتمل بر شخصیتی با کنیه ابو الجهم است که این کنیه در آن طبقه حدیثی بر اساس نظرات کتاب های رجالی، تنها بر دو شخصیت، ثویر بن ابو فاخته و یا بکیر بن اعین منطبق می گردد. مشکل این نظریه فاصله میان راوی از ابوالجهم؛ یعنی حسین بن سعید الاهوازی با ابو الجهم است؛ زیرا حسین بن سعید بنا بر اقوال مختلف از اصحاب امامان کاظم، رضا، جواد و هادی علیهم السلام بوده است، درحالی که دو شخصیت ثویر بن ابی فاخته و بکیر بن اعین تا زمان امام صادق علیه السلام زیسته اند؛ از همین رو، برخی برای حل این مشکل به بیان واسطه های احتمالی حذف شده میان حسین بن سعید و ابو الجهم پرداخته اند. برخی نیز ابو الجهم را منحصر در این دو شخصیت نمی دانند؛ ولی در مورد مصداقش به نتیجه مشخصی نرسیده اند. این پژوهش با بهره گیری از اسناد روایات موجود در کتاب های روایی، سعی کرده کاستی های موجود در کتاب های رجالی را تا حدی جبران کند و ثابت نماید: هرچند این کنیه در آن طبقه حدیثی تنها بر این دو شخصیت منطبق می گردد؛ ولی در کتاب های روایی و اسناد برخی از روایات، برای شخصیت دیگری نیز استفاده گردیده و آن شخص، هارون بن الجهم است.

    کلیدواژگان: ابو الجهم، ثویر بن ابی فاخته، بکیر بن اعین، هارون بن الجهم، روایت مشهوره ابی خدیجه
|
  • Zohreh Akhavan Moqadam, Fahimeh Dehqanizadeh* Pages 5-22

    An issue entitled “mobhamāt al-Quran” has been raised in the books of Quranic sciences. In dealing with this issue, researchers have used some words which inadvertently make the Quran and its words seem to be vague. In this study, following an examination of the meaning of the word “mobham” in philology, linguistics, Arabic syntax and comparing them with the meaning of “mobham” in Quranic sciences, it was found out that, in some cases, the meaning of “mobham” in Quranic sciences matches its definition in syntax. A study of the stream of scholars' definitions of “mobham” in Quranic sciences reveals that the phrase “the unclear terms of the Quran” has been used in them. Also, “the interpretation of mobhamāt al-Quran” does not refer to the interpretation of the ambiguous words of the Quran, butthe nouns not mentioned in the Quran have been called “mobhamāt”, and mentioning them has been termed “the interpretation of mobhamāt al-Quran”. It has also been revealed that dealing with “mobhamāt al-Quran” is not in contradiction with the explanatory and illustrative nature of the Quran, and ambiguity in this discipline does not mean that the words of the Quran are vague. Therefore, it is suggested that instead of using the term “mobhamāt” in Persian, the phrase “the nouns not clearly mentioned in the Quran” be used to avoid misunderstanding the intent of this discipline and confusion between lexical, morphological and linguistic definitions of the word “mobham” and its definition in Quranic sciences, as is seen in some of the later books.

    Keywords: “mobhamāt al-Quran”, proper nouns, ambiguity, linguistics, implication, context
  • Janan Omidvar, Mehdi Motiy* Pages 23-47

    “Baghiy” is a word common to three areas, including religion, jurisprudence and law. This word, despite its great importance in all three areas, does not have a suitable definition in any of these areas, and there are no specific instances of it in them. In the definitions provided in jurisprudence and law, most words need to be assigned specific instances and delimited, so that any likely abuse can be prevented. In the present research, in order to extract the meaning of “baghiy”, in addition to paying attention to the jurisprudential status of this word, Quranic verses and the narrations of the Infallibles (p. b. u. t.) have been considered. From the perspective of Quranic verses, narrations or their interpretations, baghiy has certain effects and bāghi has its own instances. In some uses of the word “baghiy”, the effects of baghiy have been replaced with its meaning. In contrast to jurisprudence and law, which consider the occurrence of baghiy to be possible only against a just Imam and an Islamic state, Quranic verses and narrations have considered the occurrence of baghiy to be possible against anyone, including Imams (a.s.), caliphs and even ordinary people. The real and basic meaning of baghiy, which arises from what it has been made for, is “demanding something along with transgression”, which is consistent with all its relative uses in the verses of the holy Quran and the hadiths of the Infallibles (a.s.).

    Keywords: baghiy, transgression, a just Imam, Quranic verses, hadiths
  • Nilufar Hosseini Turkani, Sayyideh Fatemeh Hashemi*, Ahmad-Reza Ghaei Pages 49-79

    Aiming to investigate the relationship between the two izāiyyah surahs “al-Munāfiqun and al-Nasr” using semantic analysis and narrational analysis approach, the present study compares the effective dimensions and components in the semantic and thematic analyses of these two surahs. Although both surahs begin with the contextual-conditional “izā”, it seems that, due to the difference in the form and content of the verses of these two surahs, there is no significant relationship between them. However, the commonalities and thematic meaningful relationship between these two surahs can be discovered by comparing the most important dimensions of semantic and thematic analyses, referring to the context similarity of the verses of these two surahs and finally by relying on the narrations from the Infallibles (a.s.) as the important components of relationship evaluation. Accordingly, the common axis in the thematic-semantic and narrational relationship between these two surahs is the certainty of the fulfillment of the divine promise in final assistance and victory and the demonstration of divine honor for the believers (in Surah al-Nasr) and the decline of hypocrites and opponents of religion (in Surah al-Munāfiqun), which are manifested in accepting welāyah

    Keywords: relationship evaluation, semantic analysis, izāiyyah surahs, Surah al-Munāfiqun, Surah al-Nasr, register
  • Sayyid Abdul-Rahim Hosseini, Sayyid Mustafa Malihi* Pages 81-99

    The fundamentals of the authority of khabar-e wāhid, as one of the pillars of inference and ijtihad in Shiite jurisprudence, is common grounds between the science of hadith and the science of the principles of Islamic jurisprudence. One of the important proofs of the validity of khabar-e wāhid, about which, unlike other evidence, there is considerably common agreement, is that reason signifies its authority. Since this issue has been considered from the three hadithi, Akhbāri and Usuli perspectives, the establishment of a common discourse among them appears to be difficult. The theory of the proponents of the rational validity of khabar-e wāhid, in both its meanings, that is, the reading of Sheikh Tusi denoting the symmetry of reason and the reading of Mohaghegh Helli recognizing the expediency of rationality as a document of rational validity, was faced with constraints and openings after them, especially among the later scholars, and the later scholars and contemporaries have considered acting upon khabar-e wāhid binding in the form of three theories: the theory of ilm ijmāli about the issuance of khabar-e wāhid and emphasis on acting according to it depending on the authority of ilm ijmāli, the eternality theory of Fazil Tuni denoting the inevitability of relying on khabar-e wahid for the sake of preserving religious obligations and rulings and Sheikh Mohammad Taghi Isfahāni’s theory of reliance on conjectures considering the obstruction of the gate of knowledge and the impossibility of obtaining a final verdict, on the one hand, and the necessity of performing religious obligations, on the other. After reviewing all these three theories, the view of martyrs Sayyid Mohammad Bāqer Sadr and Sayyid Mohammad Kazem Yazdi, i.e. in the absence of rational prohibition, khabar-e wāhid has rational validity, was proved to be well-founded.

    Keywords: hadiths transmitted by a single person, hadiths transmitted by various people, reason, ilm ijmāli, religious obligation, Akhbāri, Usuli
  • Fatemeh Dastranj*, Keyvan Ehsani, Afsaneh Kuhro, Mohammad Dehqani Pages 101-130

    One of the most important words in the field of Quranic sciences is the word “sultān”. Most scholars believe that the words “ayah, bayyinah, borh an and sultān” have been used instead of the word “mujizah” in the Quran, but so far no one has offered specific examples for these words, and no one can give a clear answer if they are asked, ‘What kind of mujizah is sultān?’. In the works of interpretation, this word has often been interpreted to mean authority and reason. The importance of this issue is doubled as there is no consensus on the originality, lexical origin and meaning of this word. One of the disciplines that can be used to deal with this issue is semantics. In this science, the semantic changes of words over time and within texts are examined based on syntagmatic and paradigmatic relations. In this article, the word “sultān” is examined in three different semantic areas: “political government, authority and proof, and miracle”, and finally it is determined that the main / dictionary meaning of this word is “a dominant obstacle to others, which dissuades them from their purpose”. The relative meanings that were obtained for sultān based on the main meaning in the semantic system of the Quran are “the splitting of the sea by Prophet Moses (p.b.u.h.), having a valid excuse or a valid document, the power and ability that one has over their property and the power and authority that the avenger of blood has to kill the killer.

    Keywords: sultān, miracle, semantics, main meaning, relative meaning, syntagmatic, paradigmatic
  • Hassan Serajzadeh* Pages 131-165

    In this study, “moral good” and “moral evil” refer to those moral concepts that suggest a moral value (not moral obligation) and include the six concepts “good and bad”, “right and wrong” and “decent and indecent”. They are usually used in the predicate of “moral statements and propositions”. Given the lack of methodological research in the field of ethics and philosophy of ethics in the Quran, this study, using the descriptive-analytical method, determined how the existing moral good and evil or moral, value-based concepts in the verses of the Quran in the form of “moral propositions” can be inferred. The results indicate that “moral good” manifests itself in the form of such positive concepts as “good”, “right” and “decent”, and “moral evil” manifests itself with negative concepts such as “bad”, “wrong” and “indecent”. In the Quran, “moral good” indicating the concept of “good” is represented through verbs of praise (ne’ma’) and words such as “khair”, “hosn”, “berr”, “sāleh”, “mohsen” and “tayyab”, “moral good” showing the concept of “right” can be deduced through the verses indicating the denial of error and sin and reward and words such as “sādeq”, and the “decent” manifestation of “moral good” can be attained from the good position that some people have before God. “Moral evil” indicating the concept of “bad” is revealed by verbs of denunciation (be’sa’ and sā’a) and words such as sharr, su’, fāheshah, mofsed, khabith and najes, “moral evil” revealing the concept of “wrong” is expressed through concepts representing error, sin, retribution and punishment or representing “rejection”, “denial” and “falsification” of something, and “moral evil” expressing the concept of “indecent” is recognizable by the position that some people have before God.

    Keywords: good, evil, moral concepts, value concepts, bad, right, wrong, decent, indecent, ethics in the Quran, philosophy of ethics in the Quran
  • Atefeh Soleimani Dudji*, Mehdi Ahmadi Pages 167-197

    Some of the circumstances of revelation mentioned about Surah al-Tahrim have documentation problems, and some others, which are documentationally acceptable, cannot elucidate the main purport of the surah and the meaning of the secret that the Messenger of God (p.b.u.h.) shared with his wife. In this article, first, the circumstances of the revelation of the verses have been examined, and their weakness and unreliability have been proved. A comparison of the context of Surah al-Tahrim and that of the verses of Surah al-Ahzab about the Battle of the Trench and the wives of the Prophet (p.b.u.h.) indicates they have similar contexts. It is likely that the revelation of Surah al-Tahrim has followed that of Surah al-Ahzab, and they have single circumstances of revelation. According to the context of Surah al-Tahrim, it is required that the Prophet (p.b.u.h.) first share that secret with his family, but the jealousy of some of his wives was aroused, which then affected the entire Islamic community. A historical study of the year of the revelation of Surah al-Ahzab suggests that the marriage of the Prophet (p.b.u.h.) to Zaynab bint Jahsh took place under these conditions. This incident is completely compatible with the context of Surah al-Tahrim, the rational criteria and the definite date.

    Keywords: the circumstances of the revelation of Surah al-Tahrim, the context of the verses of Surah al-Tahrim, the context of Surah al-Ahzab, Battle of the Trench, Zaynab bint Jahsh
  • Ali-Reza Tabibi*, Ali Hassan Bagi, Fatemeh Dastranj, Vahid Vatankhah Pages 199-235

    In the present age, typology is one of the research tools, especially in studies related to humanities, which is considered a framework and guideline for the researcher, and according to its rules, phenomena are categorized based on a logical pattern of categorization for better understanding and cognition. One of the areas of study in the field of Quranic research in which typing matters is the doubts and denials about the Quran. Despite the effective efforts made in the field of Quranic doubt research, the presentation of a comprehensive classification of doubts has been marginalized due to the focus of most authors on responding to doubts. Given that the scientific classification of doubts is one of the tools of doubt research and is a prerequisite for a methodical response to doubts, it is necessary to address it before offering any kind of defense and denial. Examining some of the classifications presented in the works of Quranic doubt research and considering the pattern of doubts of challengers against the Quran, especially Orientalists and Christians missionaries, this descriptive-analytical study presents a scheme including six general types of doubts: source doubts, revelation doubts, the doubts related to citing the Quran, the doubts related to understanding the Quran, text doubts and the doubts related to the carriers of revelation, and offers examples for each subcategory considering the rules of classification. The theological basis in this article is defending the Quran as a revelatory and infallible book, the scientific basis is the element of similarity in doubts and the classification is based on a pyramidal pattern. The strong point of this scheme is that it collects scattered doubts by placing them in homogeneous main and sub-categories, which in itself will be a great help in repelling the illusion of the multiplicity of doubts.

    Keywords: doubts, answer to doubts, doubt research, the holy Quran, typing, typology
  • Azadeh Abbasi* Pages 237-260

    One of the most important aspects of the Prophetic conduct is how the Prophet (p.b.u.h.) behaved in the war and how he interacted with various enemies. On the other hand, making use of modern sciences can help to expand the interpretation of an event. One of the modern scientific concepts is various models of “narratology”. Grimas is one of the theorists in this field, who considers the structure of a narrative close to the grammatical structure of language. He believes stories have a general structure regardless of their content differences and introduces a general model with six factors to explain this structure. Using the descriptive-analytical method, this research seeks to compare the different parts of this model with the Quranic narration of the Battle of Badr in detail and provide a more systematic understanding of the events of the Battle of Badr. The findings of this study reveal that the Quran has put forward important propositions in all six parts of Grimas' action model. The pursuit of Quranic propositions shows that the Prophet (p.b.u.h.) himself is the main actor in the Battle of Badr, and the actions of other people revolve around him.

    Keywords: Battle of Badr, action model, narratology, Grimas, the Prophet of God (p.b.u.h.)
  • Suleiman Abbasi*, Mohammad-Hadi Amin Naji, Ali-Reza Delafkar, Ja’Far Nekounam Pages 261-286

    The history of ideas is one of the new methods with a historical approach that examines a specific concept and idea, identifies the changes in its components and shows the broadness and restriction it has had and the changes it has undergone throughout the history. The concept of Satan as a historical idea is intertwined with semantics and etymology and has experienced historical changes. The way the lexical substitutes of this concept have been used in the Bible, its various functions of deception, intelligence and experimentation and its dual concrete and abstract quality is a representation of the interaction between believers in this text and other heterogeneous cultures and how it has been transformed. Meanwhile, the holy Quran has provided a special meaning of the concept of Satan in connection with a special discourse system through coherent narration. Using the descriptive and general text analysis methods and focusing on the condition of the practical application of the substitutes of the word Satan in the diachronic narration of the Tanakh and the holy Quran, this study reviews the way this concept has changed.

    Keywords: idea, myth, Satan, the holy Quran, the Bible
  • Majid Ma’Aref*, Fakhereh Farahani Pages 287-311

    Wasā’il al-Shi’ah by Sheikh Hurr Amili is one of the late Shiite hadith collections that has been written using a jurisprudential approach. The author of this book, which is one of the most important sources of Shiite jurisprudence, has selected reliable and credible sources from among various narration sources considering certain criteria. One of these sources is Ali ibn Ja'far's “Masā’il”, which is considered as one of the reliable sources of Shiite narrations. The early, late and contemporary scholars have different approaches towards this book. While the earlier ones have validated it by referring to the correct ways of this book in their writings, the later ones have got access to only a copy of this book which is said not to be valid enough. The approach of contemporaries to this book has been different. Some of them have accepted it, but some others have questioned the validity and authenticity of the current version. An enquiry into the views of the scholars of different periods on the validity of the current version of this book indicates that this book does not conform to the criteria of reliable books even from the viewpoint of Sheikh Hurr Amili, and this shows the author of Wasā’il al-Shi’ah has been indulgent in choosing this hadith source.

    Keywords: Sheikh Hurr Amili, “Wasā’il al-Shi’ah”, Ali ibn Ja'far, “Masā’il”, validation
  • Zahra Modarressi*, Abdullah Mirahmadi Pages 313-338

    In Tafsir al-Manār, some Quranic verses have been interpreted allegorically. In Abduh's belief, natural events have been used as allegories to express transcendent truths, and every word and action attributed to someone in an unconventional way is allegorical. According to Abduh, the phenomena of the universe basically come into existence through ordinary causes, and anything indicating the occurrence of a phenomenon contrary to this system is principally false. He believes the scope of miracle is very limited and subject to the explicit text of the Quran. Therefore, if Abduh does not find the appearance of the verse compatible with his rational analysis, he interprets it esoterically or allegorically, such as the transfiguration of the offenders of the Israelites, the mass death and coming to life of thousands, the miracle of the death and resurrection of one of the prophets and the sacrifice of four birds by Prophet Ibrahim (a.s.). This article uses the library method and aims to explore the allegorical dimensions of the miracles of the prophets (p.b.u.t) and their consequences. To this end, first, the principles of al-Manār interpreters in allegorical interpretation and some of its examples are mentioned. Then the allegorical dimensions of the prophets’ (p.b.u.t) miracles in this interpretation are examined. Finally, it is concluded that allegorical interpretation of some Quranic verses by referring to their analogues is permissible, provided that it does not contradict the truthfulness of the Quranic messages and does not lead to the negation of the external reality of the incident. Although Abduh, in his allegorical interpretation, has not specifically pointed out that those miracles did not take place, this theory laid the groundwork for Rashid Reza to consider some of the stories of the Quran unreal and for Khalafallah to consider them myth.

    Keywords: al-Manār, allegory, miracle, allegorical interpretation, Mohammad Abduh, Rashid Reza
  • Mohammad-Amin Maleki, Mahdi Montazeri* Pages 339-359

    The famous narration of Abi Khadijeh is among the most important evidence on welāyat-e-faqih and judgment, and many rulings in the field of judgement are based on this narration. The legitimacy of these rulings depends on the documentation authenticity of this narration and the attention the Islamic jurists have paid to it. The document of this narration includes a character with the kunyah Abu al-Jahm, which, according to rijāl sources, corresponds to only two characters, Thawir ibn Abu Fākhetah and Bokair ibn A'yan. The problem with this theory is the time interval between the narrator from Abu al-Jahm, i.e., Hussein ibn Sa’eed al-Ahwāzi, and Abu al-Jahm himself as Hussein ibn Sa’eed, according to various sources, was one of the companions of Imams Kāzem, Rezā, Javād and Hādi (a.s.) while Thawir ibn Abu Fākhetah and Bokair ibn A'yan lived until the time of Imam Sadiq (a.s.). To solve this problem, some scholars have suggested the possible eliminated intermediaries between Hussein ibn Sa’eed and Abu al-Jahm. Some others do not consider Abu al-Jahm to be exclusive to these two individuals, but they have not reached a definite conclusion about the referent of Abu al-Jahm. Using the documents of narrations in narration books, this study has tried to compensate for the shortcomings in rijāl books to some extent and has proved that although this kunyah in that hadith category corresponds only to these two characters, it has been used for another character in the books of narrations and documents of some narrations, as well, and that person is Harun ibn al-Jahm.

    Keywords: Abu al-Jahm, Thawir ibn Abu Fākhetah, Bokair ibn A'yan, Harun ibn al-Jahm, the famous narration of Abi Khadijah