فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری، مامایی و پیراپزشکی
سال هفتم شماره 2 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کامبیز ذهنی*، زاهد رخزادی صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    آموزش مجازی یکی از روش های جدید و فعال در بهبود کیفیت آموزشی است. هدف از این مطالعه بررسی نیازهای یادگیری آموزش مجازی دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی کردستان و ارتباط آن با ویژگیهای دموگرافیک آنان است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی است که 299 نفر از دانشجویان دانشکده پرستاری با روش نمونه گیری تصادفی - طبقه ای وارد مطالعه شدند. ابزار بررسی شامل پرسشنامه های ویژگیهای دموگرافیک و استاندارد نیازهای یادگیری مجازی واتکین بود. اطلاعات با نرم افزار آماری SPSS-24 و آزمون های آماری کروسکال والیس ، ویلکاکسون و کای اسکویر مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بیش ترین نیاز یادگیری آموزشی مربوط به بعد مسایل مهم جهت موفقیت یادگیری الکترونیکی با میانگین 99/2و کمترین نیاز یادگیری آموزشی مربوط به بعد توانایی یادگیری از طریق رسانه ها با میانگین 37/3 بود. سایر نتایج نشان داد که میانگین نمره دانشجویان پسر در بعد مهارت ها و ارتباطات بیش از دانشجویان دختر بود .(p<0/032) همچنین دانشجویان با معدل بالاتر ، نمره میانگین بالاتر در تمام ابعاد و نیازهای آموزش یادگیری کمتری داشتند (p<0/05). در بعد دسترسی به فناوری در استفاده از سخت افزارها ، استفاده از لب تاپ و تبلت نسبت به سایر سخت افزارها نظیر گوشی هوشمند  (p<0/05) اختلاف معنی دار وجود داشت.  میزان درآمد خانوادگی با برخی از ابعاد نیازهای یادگیری (p<0/05) اختلاف منی دار آماری داشت. نمره میانگین دانشجویان رشته اتاق عمل نسبت به رشته های پرستاری و مامایی بالاتر بوده و اختلاف معنی دار آماری (p<0/05) داشت.

    نتیجه گیری

    آموزش مجازی یک روش موثر در یادگیری است. اما جهت بکار گیری این روش باید زیرساخت های آن در دانشگاه های علوم پزشکی فراهم و بسترسازی مناسب جهت ارتقا مهارت ها و کاهش نیازهای یادگیری مهارت های آموزش الکترونیک فراهم شود.

    کلیدواژگان: نیاز های یادگیری، آموزش مجازی، دانشجویان
  • شیرین مددکار*، کبری نوریان صفحات 12-22
    زمینه و هدف

    انفارکتوس میوکارد یکی از شایع ترین و خطرناک ترین بیماری های کشورهای صنعتی است. از این رو به کارگیری آموزش ها و مداخلات مختلف با تمرکز بر بیمار و خانواده وی می تواند حایز اهمیت باشد. ‎این ‎مطالعه‎ ‎با هدف تعیین‎ تاثیر آموزش چندرسانه ای‎ ‎و پیگیری تلفنی  بیمار و خانواده بر خودکارآمدی بیماران مبتلا به ‏انفارکتوس میوکارد انجام گردید.‏

    مواد و روش ها

    در این‎ ‎مطالعه نیمه تجربی 60‏‎ ‎بیمار مبتلا به‎ ‎انفارکتوس‎ ‎میوکارد ‏ در بخش ‏CCU‏ بیمارستان هاجر شهرکرد‏ ‎ در سال 1398 ‎به‎ ‎روش‎ ‎نمونه گیری‎ ‎در‎ ‎دسترس‎ ‎انتخاب‎ ‎و به صورت تصادفی به دو گروه ‏مداخله (30 نفر) و کنترل‎ ‎(30 نفر) تقسیم‎ ‎شدند‎.‎‏ در گروه مداخله کارگاه آموزشی از طریق نرم افزار چندرسانه ای برای بیماران و عضو فعال خانواده برگزار شد. همچنین ‏مداخله تلفنی به مدت 1 ماه توسط پژوهشگر صورت گرفت. در گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. خودکارآمدی بیماران قبل و 1 ماه ‏بعد از مداخله با استفاده از پرسشنامه خودکارآمدی شرر اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار ‏SPSS-21 ‎‏ در سطح ‏معنی داری کمتر از‎ ‎‏05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. ‏

    یافته ها

    میانگین امتیاز خودکارآمدی بین دو گروه کنترل و مداخله قبل از مداخله به ترتیب (0/24± 2/92) و (0/43± 2/93) بود که با یکدیگر تفاوت آماری معنی داری نداشتند. اما بعد از اجرای مداخله میانگین امتیاز خودکارآمدی بین دو گروه کنترل و مداخله به ترتیب (0/22± 2/89) و (0/41± 4/76) شد که این تفاوت معنی دار شد (0/001 ≤ P).   

    نتیجه گیری

     ‎ ‎آموزش و پیگیری تلفنی در ارتقاء خودکارآمدی بیماران انفارکتوس میوکارد موثر بود.‏ توصیه‎ ‎می شود‎ ‎مداخلات‎ ‎آموزشی‎ ‎با رویکرد ‏خانواده محور توسط پرستاران‎ ‎در‎ ‎بیماران انفارکتوس‎ ‎میوکارد انجام‎ ‎شود‎.

    کلیدواژگان: آموزش، پیگیری تلفنی، خودکارامدی، انفارکتوس میوکارد
  • لیلا مختاری، رضوان قهرمان زاده، لیلا نصرالله زاده، عبدالله خرمی مارکانی* صفحات 23-33
    زمینه و هدف

    سلامت معنوی سبب یکپارچگی ابعاد دیگر سلامتی انسان می شود. دانشجویان پرستاری به عنوان پرستاران آینده باید از سلامت معنوی خودآگاه شده و در جهت رشد و تکامل معنوی خود تلاش نمایند. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی معنویت محور بر سلامت معنوی و تکامل معنوی دانشجویان پرستاری انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی که در سال 1395 انجام گردید 50 نفر از دانشجویان پرستاری دانشکده علوم پزشکی خوی به صورت تصادفی انتخاب و با تخصیص تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. برای گروه آزمون برنامه مداخله به صورت چهار جلسه آموزشی دو ساعته برگزار شد ولی در گروه شاهد هیچ مداخله ای انجام نگردید. داده ها با استفاده از پرسشنامه سلامت معنوی و تکامل معنوی جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از شاخص های آماری توصیفی و آزمون های استنباطی از جمله تی مستقل و تی زوج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که در صورت 0/05 P<، از نظر آماری معنی دار تلقی گردید.

    یافته ها

    متوسط سن دانشجویان1/89±21/48 بود. بین گروه آزمون و شاهد قبل از اجرای مداخله آموزشی، در زمینه تکامل معنوی و سلامت معنوی، اختلاف معنی دار آماری مشاهده نشد. بعد از اجرا، در میانگین نمره تکامل معنوی بین دو گروه، تفاوت آماری معنی دار وجود داشت (0/005= p) ولی در میانگین نمره سلامت معنوی بین دو گروه، از نظر آماری تفاوت معنی داری مشاهده نشد  (0/05 >p).

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه مداخله آموزشی معنویت محور توانست رشد و تکامل معنوی دانشجویان پرستاری را افزایش دهد. لذا پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی معنویت محور در کوریکولوم دوره کارشناسی طراحی و اجرا گردد.

    کلیدواژگان: سلامتی معنوی، تکامل معنوی، دانشجویان پرستاری، برنامه آموزشی
  • سارا عابدی کوشکی*، شعبانعلی روح افزایی، حسین شاهدوستی صفحات 34-46
    زمینه و هدف

    حضور در بخش کرونا و عدم شناخت کامل از بیماری کرونا بر جو سازمانی، رضایت شغلی و استرس شغلی پرستاران این بخش تاثیر زیادی گذاشته است. لذا این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین جو سازمانی، استرس شغلی و رضایت شغلی پرستاران بخش کرونا بیمارستان امام خمینی اسفراین انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه ی توصیفی_تحلیلی بوده که در سه ماهه اول سال 1399 بر روی 31 نفر از پرستاران شاغل در بخش کرونا بیمارستان امام خمینی (ره) شهرستان اسفراین انجام گردید. روش نمونه گیری سرشماری بود. جهت جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه جو سازمانی هالپین و کرافت، رضایت شغلی استفن رابینز و استرس شغلی HSE استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون در نرم افزار 26 SPSS استفاده شده است.

    یافته ها

    بین رضایت شغلی با جو سازمانی و استرس شغلی رابطه معکوس و معنادار مشاهده شد (05/0≤p) ولی بین جو سازمانی و استرس شغلی ارتباط معناداری یافت نشد (407/0=P). رضایت شغلی میان پرستاران بخش کرونا پایین، استرس شغلی بالا و جو سازمانی متوسط ارزیابی شد. ابعاد علاقمندی، همکار و تغییرات به ترتیب بیشترین تاثیر را در جو سازمانی، رضایت شغلی و استرس شغلی داشتند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به جو ایجاد شده ناشی از بیماری کرونا لازم است مسیولان با ارایه تصمیمات مناسب، شرایط لازم جهت کاهش استرس شغلی و افزایش رضایت شغلی را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: کرونا، جو سازمانی، رضایت شغلی، استرس شغلی، پرستاران
  • فهیمه شکوهی، آیدا امیری پور، زهرا ترابی، لیلی ربیعی* صفحات 47-59
    زمینه و هدف

    دیابت نوع 2 شایع ترین نوع دیابت در دنیاست. آموزش بهداشت می تواند با تغییر رفتار بیماران از عوارض یا پیشرفت بیماری در آنان پیشگیری کند. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر کاربرد مدل اعتقاد بهداشتی بر تغییر رفتار تغذیه ای زنان مبتلا به دیابت نوع 2 در شهرکرد انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که در سال 1398 بین 88 بیمار زن مبتلا به دیابت نوع 2 که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام شد. ابزار گردآوری مطالعه، پرسشنامه ای 3 قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک، سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و چک لیست خود ارزیابی رفتارهای تغذیه ای است. مداخله آموزشی در شش جلسه 40 دقیقه ای انجام شد. اطلاعات به دست آمده دو گروه (کنترل و مداخله) در قبل، بلافاصله و سه ماه بعد از مداخله با استفاده از نرم افزار SPSS-18  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     تفاوت میانگین نمرات رفتارهای تغذیه ای و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی که شامل: آگاهی، حساسیت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده بود قبل، بعد و 3 ماه بعد از مداخله معنی دار نشان داده شد (0/05>P). در بین سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، سازه شدت درک شده با وجود روند افزایشی معنی دار نبوده است (0/05<P).

    نتیجه گیری 

    یافته این مطالعه نشان دهنده این بود که آموزش بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی موجب بهبود رفتارهای تغذیه ای بیماران زن مبتلا به دیابت نوع 2 خواهد شد و می تواند به برنامه ریزان و سیاست گذاران کمک کند تا بتوانند در راستای تغییر رفتار این گروه از بیماران گامی اساسی بردارند.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، دیابت، رفتار تغذیه ای
  • مهنا طاهری، فرشید شمسایی، لیلی تاپاک، عفت صادقیان* صفحات 60-71
    زمینه و اهداف

    بیماری دیابت علاوه بر عوارض جسمی، عوارض روانی همچون اضطراب و ناامیدی را به دنبال دارد. اضطراب منجر به تشدید قندخون بالا و کاهش خودمراقبتی، اما امید می تواند نقش مهمی در سازگاری افراد با مشکلات ناشی از بیماری داشته باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین سطح اضطراب، امید و عوامل مرتبط با آن ها در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام گردید.

    مواد و روش ها

     این مطالعه مقطعی بر روی 108 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مرکز دیابت شهر همدان در سال 1399 که معیارهای ورود به مطالعه را داشته اند، انجام شد. نمونه ها به صورت در دسترس انتخاب شدند. داده ها توسط پرسشنامه دموگرافیک، اضطراب کتل و پرسشنامه امید اسنایدر جمع آوری شدند. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-24 و آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.

    یافته ها

    در مبتلایان به دیابت نوع2 میانگین اضطراب پنهان 2/62 ± 14/41، اضطراب آشکار 2/95 ± 14/48، اضطراب کل 4/59 ± 29/25، و میانگین امید 5/67 ± 31/53 بود. رابطه معناداری بین اضطراب با امید مشاهده نگردید (0/05>p). از بین متغیرهای شخصی و بالینی بررسی شده فقط سابقه بستری و روش درمانی با اضطراب آشکار رابطه معناداری داشت (0/05<p).

    نتیجه گیری

     بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 سطح متوسطی از اضطراب و امید را تجربه کرده بودند. سابقه بستری و نوع درمان تزریقی با اضطراب آشکار رابطه معناداری داشت. انجام مداخلات مناسب جهت افزایش امید و کاهش اضطراب در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس نوع2، اضطراب، امید، بیمار
  • لیلا سپاس، علی شاکر دولق*، علی خادمی صفحات 72-84
    زمینه و هدف

      واقعیت درمانی بیان می کند که انسانها همیشه طوری رفتار می کنند تا دنیا و خودشان را برای ارضای نیازهای شان کنترل کنند و این سبک از کنترل می تواند در بروز مشکلات روانشناختی افراد نقش داشته باشد ولی انسان ها با قبول مسئولیت رفتارهایشان می توانند رضایتمندی بیشتری در زندگی داشته باشند.  هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی واقعیت درمانی بر حساسیت اضطرابی و راهکارهای مقابله ای در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به انجمن مولتیپل اسکلروزیس شهر ارومیه در سال 1398 بود که از بین آ ن ها نمونه ای به حجم 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره جایگزین شدند. برای گروه آزمایش، واقعیت درمانی در 8 جلسه 1/5 ساعته ارایه شد، در حالی که گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل مقیاس حساسیت اضطرابی ریس و پترسون (1985)، پرسشنامه راهکارهای مقابله ای اندلر و پارکر (1990) بود. به منظور تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری  در سطح معناداری 0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد واقعیت درمانی می تواند تغییرات معنا داری در حساسیت اضطرابی (P<0/05) و راهکارهای مقابله ای (P<0/05) ایجاد نماید بطوریکه افراد گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بیشتر از سبک مقابله مسئله مدار و کمتر از سبک های مقابله هیجان مدار و اجتنابی استفاده کردند.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش اطلاعات مفیدی را در ارتباط با واقعیت درمانی، حساسیت اضطرابی و راهبردهای مقابله ای و نحوه تغییر و بهبود آنها فراهم می کند، مشاوران و روانشناسان بالینی می توانند برای کاهش حساسیت اضطرابی و  بهبود راهبردهای مقابله ای بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس از واقعیت درمانی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، حساسیت اضطرابی، راهکارهای مقابله ای، مولتیپل اسکلروزیس
  • سید عباس حسینی، داریوش رخ افروز*، نورالله طاهری، سید محمود لطیفی صفحات 85-95
    زمینه و هدف

    امروزه زمان عنصری مهم در مداخلات درمانی است. پرستاران در کنار وظیفه مراقبت، مدیریت زمان را نیز بر عهده دارند که نقشی مهمی در کیفیت مراقبت های پرستاری و رضایت بیماران دارد. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط مدیریت زمان با کیفیت مراقبت های پرستاری و رضایت مندی بیماران بستری در بیمارستان های آموزشی استان خوزستان در سال 1399 انجام گرفت. 

     مواد و روش ها

     در این مطالعه توصیفی - تحلیلی 880  نفر (576 بیمار و 304 پرستار) به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه ابعاد چهارگانه مدیریت زمان ، پرسشنامه استاندارد کیفیت مراقبت پرستاری و پرسشنامه رضایتمندی بیماران از مراقبت های پرستاری بود. داده ها با کمک  نرم افزار SPSS-23 و آمارهای توصیفی و استنباطی (توزیع فراوانی، ضریب همبستگی پیرسون) تحلیل شدند. 

    یافته ها

     میانگین سن پرستاران (7/21 ± 39/33) و بیماران (13/13 ± 36/14) سال بود. ارتباط معنی داری  میان  مدیریت زمان و  کیفیت مراقبت پرستاری از دیدگاه پرستاران و مدیریت زمان و کیفیت مراقبت پرستاری از دیدگاه بیماران و کیفیت مراقبت پرستاری و میزان رضایت بیماران از کیفیت مراقبت های پرستاری به د ست آمد (0/001 <p). ارتباط معنی داری  میان مدیریت زمان  و میزان رضایت بیماران یافت نشد (0/253=p).  

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط کیفیت مراقبت پرستاری و میزان رضایتی که بیماران از عملکرد پرستاران داشتند، پیشنهاد می گردد  عملکرد پرستاران و رضایت بیماران توسط مدیران با نگاه دقیق تر مورد ارزیابی و سنجش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت زمان، کیفیت مراقبت های پرستاری، رضایت بیماران، عملکرد پرستاران
|
  • Kambiz Zehni*, Zahed Rokhzadi Pages 1-11
    Background & Aim

    Virtual education is one of the active and new methods for promotion of educational quality. The aim of this study was Investigations of Virtual Education Learning Needs in Nursing and Midwifery Students of Kurdistan Medical Sciences and its Relationships with Demographic Characteristics in 2020.

    Materials & Methods

    This is Descriptive Cross-sectional study that conducted on 299 Students of Nursing and Midwifery Faculty and were selected by stratified random sampling. Assessment tools was Demographic and Watkins virtual needs standard questionnaires. Data were analysis by SPSS-24 and t- tests; Kruskal Walis, Wilcoxon and Chi-square. 

    Results

    The highest educational learning needs were related to the important issues for the success of e-learning with an average of 2.99 and the lowest learning needs were related to the ability to learn through media with an average of 3.37. Other results showed that the average score of male students in terms of skills and communication was higher than female students (P˂0/032). also students with a higher grade point average had a higher average score in all aspects and had less educational needs in other dimensions of education (P˂0/05). In terms of access to technology, the use of laptops and tablets compared to other educational hardware showed a significant relationship with (P˂0/05). The average score of operating room students in all dimensions of virtual learning needs was more than nursing and midwifery students (P˂0/05).

    Conclusion

    The final results showed that students' learning needs are below average. Virtual education is an effective method of learning, but in order to use this method, its infrastructure must be provided in medical universities and a suitable platform must be provided to improve skills and reduce the needs of virtual and electronic learning.

    Keywords: Learning Needs, Virtual Education, Students
  • Shirin Madadkar*, Kobra Noorian Pages 12-22
    Background & Aim

    Myocardial infarction is one of the most common and dangerous diseases in industrialized countries. Therefore, it is important to apply various trainings and interventions focusing on the patient and family. The aim of this study was to determine the effect of multimedia education and telephone follow-up of patients and families on self-efficacy of patients with myocardial infarction.

    Materials & Methods

    In this quasi-experimental study, 60 patients with myocardial infarction in the CCU ward of Hajar Hospital in Shahrekord in 2019 by Available and randomly sampling method divided into intervention (n=30) and control (n=30). In the intervention group, a workshop was held through multimedia software for patients and active family members. The telephone intervention was performed by the researcher for 1 month. There was no intervention in the control group. Patients' self-efficacy was measured before and 1 month after the intervention using the Scherer self-efficacy questionnaire. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics and SPSS 21 software at a significance level of less than 0.05.

    Results

    The mean score of self-efficacy between the control and intervention groups before intervention was (2/92±0/24) and (2/93±0/41), respectively, which were not statistically significant. But after the intervention, the mean score of self-efficacy between the control and intervention groups was (2/89±0/22) and (4/76±0/41), respectively, which was significant different (p≤0.001).

    Conclusion

    Training and follow-up were effective in improving the self-efficacy of patients with myocardial infarction. It is recommended that educational interventions with a family-centered approach be performed by nurses in patients with myocardial infarction.

    Keywords: Education, telephone follow-up, self-efficacy, myocardial infarction
  • Abdollah K Markani, Rezvan Ghahremanzadeh, Leila Nasrollahzadeh, Abdolah Khorami Markani* Pages 23-33
    Background & Aim

    Spiritual well-being integrates other dimensions of human health. Nursing students as future nurses should be aware of their spiritual well-being and strive for their spiritual growth and development. The aim of this study was to determine the effect of spirituality-oriented educational program on spiritual well-being and spiritual development of nursing students.

    Materials & Methods

    In this quasi-experimental study which was done in 2016, 50 nursing students of Khoy University of Medical Sciences were randomly selected and randomly assigned to experimental and control groups. For the experimental group, the intervention program was held in the form of four two-hour training sessions, but no intervention was performed in the control group. Data were collected using spiritual health and spiritual development questionnaires and analyzed by SPSS software using descriptive statistics and inferential tests including independent t-test and paired t-test which was considered statistically significant in case of P <0.05.

    Results

    The mean age of students was 21.48 ± 1.89. There was no statistically significant difference between the experimental and control groups in the field of spiritual development and spiritual well-being before the educational intervention. After the intervention, there was a statistically significant difference in the mean score of spiritual development between the two groups (p= 0.005). However, there was no statistically significant difference in the mean score of spiritual well-being between the two groups (p> 0.05).

    Conclusion

    Implementation of a spiritual-oriented educational intervention program was able to increase the spiritual growth and development of nursing students. So, it is suggested that spirituality-based educational programs be designed and implemented in the undergraduate curriculum.

    Keywords: Spiritual well-being, spiritual development, nursing students, educational program
  • Sara Abedikooshki*, Shabanali Roohafzaei, Hossein Shahdousti Pages 34-46
    Background & Aim

    Nurses are always faced with a lot of stress in difficult and critical situations, such as the Covid-19  epidemic, which can affect their job satisfaction. Therefore, this study was conducted to investigate the relationship between organizational climate, job stress and job satisfaction of nurses working in the Covid-19 ward of Imam Khomeini Esfarayen Hospital.

    Material & Methods

    This research is a descriptive-analytical study that was performed in the first quarter of 1399 on 31 nurses working in the Covid-19 ward of Imam Khomeini Hospital in Esfarayen. The sampling method was census. For data collection, three questionnaires of organizational atmosphere, Halpin and Kraft, Stephen Robbins job satisfaction and HSE job stress were used. Descriptive statistics and Pearson correlation test in SPSS 26 software were used to analyze the data.

    Results

    Job satisfaction was assessed among nurses in low Covid-19 ward, high job stress and moderate organizational climate. Dimensions of interest, co-worker and change had the greatest impact on organizational climate, job satisfaction and job stress, respectively. There was a significant inverse relationship between job satisfaction with organizational climate and job stress (p≤0.05) but no significant relationship was found between organizational climate and job stress (P = 0.407).

    Conclusion

    The organizational atmosphere created by the care of Covid-19 patients reduces job satisfaction and increases nurses' job stress. Therefore, it is necessary for managers to take the necessary support, encouragement and training measures.

    Keywords: Corona, Organizational climate, Job satisfaction, Job stress, Nurses
  • Fahimeh Shokouhi, Aida Amiripour, Zahra Torabi, Leili Rabiei* Pages 47-59
    Background & Aim

    Type 2 diabetes is the most common type of diabetes in the world. Health education can prevent complications or disease progression in patients by changing their behavior. Therefore, this study was conducted to investigate the effect of applying the health belief model on the change of nutritional behavior in women with type 2 diabetes in Shahrekord.

    Materials & Methods

    This study is a quasi-experimental study with control group. The target group is patients referring to health centers in Shahrekord. The instrument of study is a 3-part questionnaire including demographic information, model constructs Health Belief and self-assessment checklist of nutritional behaviors. The intervention was conducted in 40-minute six sessions. Data were analyzed by SPSS software and statistical tests before, immediately and three months after the intervention.

    Results

    The difference between the mean scores of nutritional behaviors and structures of the health belief model, which included: awareness, perceived sensitivity, perceived benefits, perceived barriers before, after and 3 months after the intervention was significant (P <0.05). Among the constructs of the health belief model, the perceived intensity construct was not significant despite the increasing trend (P <0.05).

    Conclusion

    The findings of this study indicate that education based on the Health Belief Model will improve the nutritional behaviors of female patients with type 2 diabetes and help planners and policymakers to take fundamental steps to change the behavior of this group of patients.

    Keywords: Health Belief Model, Diabetes, Nutritional Behavior
  • Mohana Taheri, Farshid Shamsaei, Leili Tapak, Efat Sadeghian* Pages 60-71
    Background & Aim

    In addition to physical complications, diabetes has psychological consequences such as anxiety and hopelessness. Anxiety leads to high blood sugar and decreased self-care, but hope can play an important role in people adapting to the problems caused by the disease. Therefore, the aim of this study was to determine the level of anxiety, hope and related factors in patients with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 108 patients with type 2 diabetes referred to the Diabetes Center of Hamadan in 2020 who met the inclusion criteria. Samples were selected as available. Data were collected by Demographic Questionnaire, Cattell Anxiety Questionnaire and Omid Snyder Questionnaire. Data analysis was performed using SPSS-24 software and descriptive and inferential statistics.

    Results

    In patients with type 2 diabetes, the mean of latent anxiety was 14.41±2.62, overt anxiety was 14.84±2.59, total anxiety was 29.25±4.95, and the mean of hope was 31.35±5.67. No significant relationship was observed between anxiety and hope (P>0.05). Among the studied personal and clinical variables, only the history of hospitalization and treatment method had a significant relationship with overt anxiety (P <0.05).

    Conclusion

    Patients with type 2 diabetes experienced moderate levels of anxiety and hope. Hospitalization history and type of injection therapy were significantly associated with overt anxiety. Appropriate interventions are needed to increase hope and reduce anxiety in patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Diabetes Mellitus Type 2, Anxiety, Hope, Patients
  • Leyla Sepas, Ali Shaker Dioulag*, Ali Khademi Pages 72-84
    Background & Aims

    Reality therapy states that human beings always behave in such a way as to control the world and themselves to satisfy their needs, and this style of control can play a role in causing psychological problems, but human beings can accept responsibility for their behaviors and have more satisfaction in life. The aim of this study was to determine the effectiveness of reality therapy on anxiety sensitivity and coping strategies in patients with Multiple Sclerosis.

    Materials & Methods

    The quasi-experimental research design is pre-test-post-test with a control group. The statistical population included women with MS who referred to the MS Association of Urmia in 1398, from which a sample of 30 people were selected by available sampling method and randomly divided into two groups. 15 people were replaced. For the experimental group, reality therapy was presented in 8 sessions of 1.5 hours, while the control group did not receive training. Research tools include Reese and Peterson Anxiety Sensitivity Scale, (1985). Andler and Parker Coping Strategies Questionnaire, (1990). Was. In order to analyze the data, univariate analysis of covariance was used at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that reality therapy can make significant changes in anxiety sensitivity (p <0.05) and coping strategies (p <0.05) so that the experimental group than the control group more than problem-oriented coping style. And used fewer emotion-coping and avoidance coping styles.

    Conclusion

    Findings of this study provide useful information about reality therapy, anxiety sensitivity and coping strategies and how to change and improve them. Counselors and psychologists can use reality therapy to reduce anxiety sensitivity and improve coping strategies in patients with MS.

    Keywords: reality therapy, Anxiety Sensitivity, Physical Complaint, Coping Strategies, multiple sclerosis
  • Seyed Abbas Hoseini, Darush Rokhafroz*, Noorollah Tahery, Seyed Mahmoud Latifi Pages 85-95
    Background & Aim

    Today, time is an important element in therapeutic interventions. In addition to the care task, nurses are also responsible for time management, which has an important role in using the quality of nursing care and patient satisfaction. Accordingly, the present study was conducted with the aim of determining the relationship between Time Management and the Quality of Nursing Care and Satisfaction of patients admitted to teaching hospitals in Khuzestan province, 2020.

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytical study, 880 people (576 patients and 304 nurses) were selected by random sampling method. The research instruments were a questionnaire containing demographic questions, a questionnaire of four dimensions of time management, a standard questionnaire of quality nursing care and a questionnaire of patients' satisfaction with the quality of nursing care. Data were analyzed using SPSS-23 software and descriptive and inferential statistics (frequency distribution, Pearson correlation coefficient).

    Results

    The mean age of nurses was (33/39 ± 7/21) and patients were (36/14 ± 13/31) years There was a significant relationship between time management and quality of nursing care from the perspective of nurses and time management and quality of nursing care from the perspective of patients and the quality of nursing care and patients' satisfaction with the quality of nursing care (p<0/001). No significant relationship was found between time management and patient satisfaction (p=0/253).  

    Conclusion

    Considering the relationship between the quality of nursing care and the average level of satisfaction that patients had with the performance of nurses. It is suggested that nurses' performance and Patients satisfaction be evaluated and measured by managers with a closer look

    Keywords: Time Management, Quality of Nursing Care, Patient Satisfaction, Nurses' Performance