فهرست مطالب

fuzzy systems - Volume:19 Issue: 1, Jan-Feb 2022

Iranian journal of fuzzy systems
Volume:19 Issue: 1, Jan-Feb 2022

  • تاریخ انتشار: 1400/09/29
  • تعداد عناوین: 14
|
  • صفحات 1-11

    عملیات تجمع در تعداد زیادی از رشته ها از ریاضیات و علوم طبیعی گرفته تا اقتصاد و علوم اجتماعی دارای نقش اساسی میباشند. این مقاله بر مسئله توزیع پذیری برخی از کلاسهای خاص عملیات تجمع و ابزارهای شبه – خطی متمرکز است. مشخص سازی جفت های توزیع پذیری برای تک نرم ها، نیمه تک نرم ها و ابزارهای شبه - خطی vs CAOA- a شرکت پذیر ارایه شده است.

  • صفحات 13-30

    شاخصهای قابلیت فرآیند (PCIs) به طور گسترده ای برای تجزیه و تحلیل قابلیت فرآیند مورد استفاده قرار گرفته است که نحوه مطابقت انتظارات مشتری را اندازه گیری میکند. دو PCL شناخته شده به نام شاخص cpm و cpmk برای در نظر گرفتن ارزش ایده آل مشتری که مقدار هدف (T) نامیده میشود، توسعه داده شده است. اگر چه، این شاخصها دارای ویژگیهای مشابه شاخص های شناخته شده Cp وCpk هستند، یکی از مهمترین تفاوت ها در نظر گرفتن T است. در مشکالت واقعی، ما باید برخی عدم قطعیت مربوط به ارزیابی انسان را به تجزیه و تحلیل توانایی فرآیند (PCA)  اضافه کنیم. یکی از روش های مدلسازی عدم قطعیت به نام مجموعه های نوتروسوفیک (NSs) نقش مهمی در مدلسازی عدم قطعیت بر اساس اطلاعات ناقص و ناسازگار دارد. برای این منظور، PCLها با استفاده از NSها، برای مدیریت عدم قطعیت سیستمها و افزایش حساسیت، انعطاف پذیری و بدست آوردن نتایج دقیقتر PCA در این مقاله طراحی شده اند. برای این منظور، شاخصهای cpm وCpmk برای اولین بار در ادبیات با استفاده از نوتروسوفیک تک مقداری انجام و دوباره طراحی شده اند. علاوه براین، محدودیتهای مشخصات (SLs) ها با استفاده از NSها دوباره در نظر گرفته شده است. وضعیت نوتروسوفیک SLها به ما امکان میدهد تا دانش بیشتری در مورد روند کار داشته باشیم و به راحتی برای مشکالت مهندسی شامل عدم اطمینان استفاده میشود. سرانجام، شاخصهای توانایی فرآیند نوتروسوفیک (NPCLs) Cpm و Cpmk بدست آمده و فرمولهای اصلی آنها تولید شده است. علاوه براین، Cpm و Cpmk پیشنهادی، در مطالعات موردی واقعی از صنعت تولید، استفاده شده است. نتایج بدست آمده نشان میدهد که شاخصهای Cpm و Cpmk شامل نتایج آموزنده و انعطاف پذیر تری برای ارزیابی قابلیت فرآیند هستند.

  • صفحات 31-45

    در این تحقیق، یک رویکرد کنترل کننده فازی تطبیقی نوع 2 برای توربینهای بادی مبتنی بر ژنراتور القایی با سرعت متغیر تغذیه شده که مستقیما به شبکه متصل هستند، طراحی میشود. این مطالعه به منظور ارزیابی کل عملکرد سیستم برای دستیابی به باالترین میزان توان در توربین های بادی انجام می شود. روش کنترلی در نظر گرفته شده توان راکتیو استاتور را در مقدار ایده آل نگه میدارد. بر خالف سایر تحقیقات، در این مقاله روش کنترل از طریق سیستمهای غیرخطی توسعه یافته است. در مقایسه با سیستم فازی تطبیقی نوع 1 ،نظریه فازی تطبیقی نوع دو با تقریب تعداد زیادی از عدم قطعیتها و دینامیکهای غیرخطیها که در خطاهای ردیابی وجود دارد و ممکن است عملکرد سیستم را محدود - کند، منجر به بهبود عملکرد سیستم میشود. رویکرد کنترلی خطی سازی فیدبک به ما ک مک میکند تا سیستم را به صورت جبری به صورت یک سیستم خطی تغییر دهیم. با استفاده از قضیه لیاپانوف، ثابت میشود که رویکرد فازی تطبیقی نوع دو معرفی شده دارای خاصیت به طور یکنواخت محدودیت (UUB) است و از سوی دیگر، عملکرد ردیابی بهتری را به دنبال د ارد. خروجیهای شبیهسازی نشان میدهند که تکنیک پیشنهادی در حضور تغییرات پارامترها و عدم قطعیتهای بدون ساختار به اندازه کافی مقاوم است.

  • صفحات 47-60

    در این مقاله، نوع جدیدی از معادله، یعنی سیستم دیفرانسیل تاخیری پانتوگراف تصادفی کسری فازی (FSPDDS) پیشنهاد شده است. در کار قبلی ما، اولین تعمیم از سیستم دیفرانسیل تصادفی فازی به سیستم دیفرانسیل تصادفی کسری فازی با استفاده از دیفرانسیل پذیری دانه ای ایجاد شده است. در اینجا به بررسی وجود و یکتایی نتایج FSPDDS فازی میپردازیم که با استفاده از دیفرانسیل پذیری دانهای تعمیم یافته و اصل انقباض با شرایط ضعیفتری بدست آمده اند. این نوع معادله در بسیاری از مسایل دنیای واقعی استفاده میشود. در نهایت دو مثال عددی برای اثر بخشی نتایج نظری ارایه میدهیم.

  • صفحات 61-72

    مدلهای سری زمانی پارامتری معمولا شامل شناسایی مدل، برآورد پارامترها، بررسی تشخیصی مدل و پی شبینی هستند. با این حال، در مقایسه با روش های پارامتری، مدل های سری زمانی ناپارامتر ی اغلب یک رویکرد بسیار انعطاف پذیر برای نشان دادن ویژگیهای مشاهدات سریهای زمانی ارایه می- دهند. این مقاله یک روش ناپارامتری فازی جدید در مدل های سر ی زمانی با مشاهدات فازی پیشنهاد کرده است. برای این منظور، یک روش هموارسازی مبتنی بر برازش کرنل پیشرو فازی برای برآورد توابع هموارساز فازی مربو ط به هر مشاهده معرفی شده است. یک الگوریتم بهینه سازی ساده نیز برای محاسبه پهنای باند و مرتبه اتورگرسیو بهینه پیشنهاد شد. چندین معیار نیکویی برازش نیز برای مقایسه عملکرد روش سری زمانی فازی پیشنهادی در مقایسه با سایر مدلهای سری زمانی فازی بر اساس داده- های فازی، تعمیم داده شده است. عالوه براین، کارایی روش پیشنهادی با استفاده از دو مثال عددی از جمله یک مطالعه شبی هسازی نشان داده شده است. نتایج نشان میدهد که مدل پیشنهادی هم از نظر معیارهای طرح پراکندگی و هم معیارهای نیکویی برازش نسبت به مدلهای قبلی کارایی بهتری دارد.

  • صفحات 73-81

    نرم ها و کونرم های مثلثی روی بازه [1,0]همانند زنجیرهای متناهی، با چهار ویژگی مستقل شناخته می شوند، یکنوایی، شرکت پذیری، تعویض پذیری و اینکه یکی از نقاط ابتدایی یا انتهایی دامنه مورد نظر، عنصر خنثی آن باشد (نقطه بالایی برای t -نرم ها و نقطه پایینی برای t-کونرم ها). در حالت دامنه [1,0 ،[نتایج پیشین موسترت و شیلدز روی I -شبه گروه ها را میتوان برای تعدیل کردن قابل توجه سه ویژگی اخیر مورد استفاده قرار داد، هنگامیکه t -نرم یا t-کونرم لحاظ شده پیوسته باشد. هدف این یادداشت کوتاه، ارایه نتایج مشابهی برای زنجیرهای متناهی است، ما به طور قابل توجهی، سه ویژگی پایه ای t -نرم ها و t-کونرم ها را ه نگامی که تقسیم پذیری t -نرم یا t-کونرم در نظر گرفته شده باشد، تعدیل میکنیم.

  • صفحات 83-96

    ما در مورد حاصل جمع های ترتیبی به عن وان یکی از ابزارهای قدرتمند در نظریه تجمیع بسته به زمینه، هم به عنوان روش ساخت و هم به عنوان نماینده به ترتیب بحث میکنیم. تا فراخوان، چندین نتیجه کلاسیک مربوط به حاصل جمعهای ترتیبی، بخصوص به عنوان مثال t-نرم های پیوسته، کوپال ها، یا نتایج اخیر، به عنوان مثال، در مورد تک نرم ها با توابع زمینه پیوسته، ما چندین نتیجه جدید را نیز ارایه میدهیم، مانند منحصر بفرد بودن ارتباط بین t-نرم ها یا t-همنرم ها، و مولفه های ارشمیدس وابسته، مسایل مربوط به عدد اصلی مجموعه های زمینه مورد نظر در حاصل جمعهای ترتیبی، یا حاصل جمعهای ترتیبی نامتناهی توابع تجمیع که شامل یک نوع از حاصل جمعهای ترتیبی است، که هم حاصل جمعهای ترتیبی t-نرمها و هم t-همنرم را شامل میشود.

  • صفحات 97-114

    یک عدد فازی مردد به عنوان یک تعمیم از اعداد فازی که در مطالعات اخیر مورد بحث بوده است در تجزیه و تحلیل در فضای فازی مردد و کاربردها مهم میباشد. در این مقاله، ما حسابگان فازی مردد را با توجه به اصل توسیع به مجموعه های فازی مردد توسعه میدهیم. با استفاده از این اصل، عملیات حسابی استاندارد بر روی اعداد فازی به اعداد فازی مردد گسترش مییابد و ما نشان میدهیم که خروجی عملیات حسابی بر روی دو عدد فازی مردد یک عدد فازی مردد است. همچنین ما از اصل توسیع در مجموعه های فازی مردد برای رتبه بندی اعداد فازی مردد استفاده میکنیم، که میتواند موضوع جالبی باشد. در این مقاله نشان میدهیم که اعداد فازی مردد در یک شیوه طبیعی میتوانند مرتب شوند. برای معرفی یک ترتیب معنیدار از اعداد فازی مردد از یک مشبکه جدید بر روی اعداد فازی مردد بر اساس اصل توسیع و تعریف فاصله هامینگ روی آن ها استفاده میکنیم. در نهایت، کاربرد آنها بر روی مسایل بهینه سازی و تصمیم گیری توضیح داده شده است.

  • صفحات 115-124

    در این مقاله آزمون کارایی فرآیندهای تولیدی مبتنی بر کیفیت فازی انعطاف پذیرو به کمک شاخص یانگتینگ به روش شبیه سازی مونت کارلو پیشنهاد شده است. علاوه براین رویکرد، یک الگوریتم کاربردی برای شبیه سازی مقدار بحرانی و p-مقدار آزمون کیفیت فازی نیز ارایه شده است. همچنین احتمال خطای نوع دوم آزمون کیفیت فازی با استفاده از رویکرد مونت کارلو شبیه سازی شده است. این مقاله شامل یک مطالعه موردی برای نشان دادن عملکرد الگوریتم پیشنهادی مبتنی بر دو نوع کیفیت فازی مثلثی و کیفیت فازی ذوزنقه ای نیز است.

  • صفحات 125-140

    در این مقاله، ما روش های ساخت برای نرم های(t-نرم ها) مثلثی و هم نرمهای (t -هم نرمها) مثلثی روی شبکه های محدود به ترتیب با استفاده از عملگرهای داخلی و بسته پیشنهاد میکنیم. بنابراین، برخی از روش های پیشنهادی توسط Ertugrul ، Karacal] 15 [و Mesiar] 8 [را در نتیجه بدست می آوریم. همچنین، چند مثال گویا ارایه میدهیم. سرانجام، نشان میدهیم که روش های ساخت معرفی شده را نمیتوان به استقراء به حاصل جمع ترتیبی تعدیل شده برای t-نرمها و t -همنرم ها روی شبکه های محدود تعمیم داد. این مقاله، t-نرم ها و t -هم نرمها روی شبکه های محدود را بیشتر از دیدگاه ریاضی ایجاد کرده است.

  • صفحات 141-151

    ما مسایل پایداری معادلات تابعی عددی-مقدار فازی کوشی-ینسن n-بعدی و کوشی-ینسن پکسیدر شده n-بعدی در فضاهای باناخ با استفاده متریک تعریف شده روی یک فضای اعدد فازی را بررسی میکنیم. تحت شرایط مناسب، برخی ویژگیها از قبیل وجود و یکتایی حل های این معادلات مورد بحث قرار میگیرند. نتایج ما را میتوان به عنوان توسیع های مهمی به ترتیب از نتایج پایداری مربوط به معادلات تابعی تک-مقدار و معادلات تابعی مجموعه-مقدار درنظر گرفت.

  • صفحات 153-168

    این مقاله یک روش کارآمد و سرراست با پیچیدگیهای محاسباتی کمتر برای پرداختن به برنامه ریزی کسری خطی با ضرایب فازی (FLFPP) ارایه میدهد. برای ساخت رویکرد، از مفهوم α- برش برای مقابله با اعداد فازی، علاوه بر رتبه بندی آنها استفاده میشود. بر این اساس، مسئله فازی با استفاده از حساب بازه ای به یک مسئله برنامه ریزی کسری خطی دو منظوره (BOLFPP) تبدیل می شود. پس از آن یک BOLFPP معادل برحسب توابع عضویت اهداف، تعریف میشود که با اعمال تبدیلهای متغیر غیرخطی مناسب به یک مسئله برنامه ریزی خطی دو منظوره) BOLPP) تبدیل می شود. نظریه Min-Max برای تغییر BOLPP به یک مسئله برنامه ریزی خطی (LPP) مورد استفاده قرار می گیرد. ثابت شده است که راه حل بهینه LPP یک راه حل є – بهینه برای مسئله فازی است. چهار مثال عددی برای نشان دادن روش، ارایه شده و برای نشان دادن کارایی مقایسه هایی صورت گرفته است.

  • صفحات 169-186

    رویکرد جدیدی از فرآیندهای فازی، که منبع آن بازتاب های دانش تخصصی در مورد وضعیت های سیستم دینامیکی فازی اکسترمال گسسته ثابت (SDEFDS) در بازه های زمانی فازی اکسترمال است، در نظر گرفته میشود. یک نمایش انتگرال فازی از یک فرآیند فازی اکسترمال گسسته ثابت داده شده است. یک روش و یک الگوریتم برای شناسایی عملگر انتقال SDEFDS توسعه یافته است. عملگر انتقال SDEFDS با استفاده از بازتاب دانش تخصصی در مورد حاالت SDEFDS بازیابی میشود. شرط تنظیم برای بدست آوردن برآوردگر شبه بهینه عملگر انتقال با قضیه نشان داده میشود. الگوریتم محاسبه مربوطه ارایه شده است. نتایج بدست آمده با یک مثال در مورد یک مجموعه متناهی از حالتهای SDEFDS نشان داده شده است.

  • صفحات 187-198

    تک نرم ها و تک نرم های پوچ 2-تک نرم های خاص هستند. در این کار 2-تک نرم ها را روی شبکه های محدود میسازیم. فرض کنید L یک شبکه محدود با یک عنصر غیربدیهی d باشد. برای دو تک نرم U1 و U2 که به ترتیب روی زیرشبکه های [d, 0 [و [1, d] تعریف شده اند، این مقاله دو روش برای ساخت عملگرهای دوتایی روی L ارایه میدهدکه هم U1 وهم U2 را گسترش میدهند. نشان میدهیم که ساختار اول ما یک 2-تک نرم روی L است اگرو فقط اگر U2 عطفی باشد و ساختار دوم ما یک 2-تک نرم روی L است اگر و فقط اگرU1 فصلی باشد. علاوه براین، ثابت میکنیم که دو 2- تک نرمها به ترتیب ضعیف ترین و قویترین 2-تک نرم در بین تمام 2-تک نرمها هستند که تحدید آنها به 2 و] 0, d] 2 [1, d [به ترتیب U1 و U2 میباشد.

|
  • D. Jocic *, I. Stajner-Papuga Pages 1-11

    Aggregation operations play a fundamental  role in a large number of disciplines, from mathematics and natural sciences to economics and social sciences. This paper is focused on  the problem of distributivity for some special classes  of aggregation operations, and quasi-linear means. Characterization of distributivity pairs for uninorms, semi-uninorms and associative a-CAOA vs quasi-linear means is given.

    Keywords: uninorms, semi-uninorms, T-uninorms, S-uninorms, bi-uninorms, semi-t-operators
  • S. Yalcin *, I. Kaya Pages 13-30

    Process capability indices (PCIs) have been widely used to analyze capability of the process that measures how the customer expectations have been conformed. Two of the well-known PCIs, named indices  C_{pm}  and  C_{pmk}  have been developed to consider customers' ideal value that called target value ( T ). Although, these indices have similar features of the well-known indices C_{p}  and  C_{pk} , one of the most important differences is to consider textit{T}. In real case problems, we need to add some uncertainties related with human's evaluations into process capability analysis (PCA). One of the uncertainty modelling methods called neutrosophic sets (NSs), have an important role in modeling uncertainty based on incomplete and inconsistent information. For this aim, the PCIs have been designed by using NSs to manage the uncertainties of systems and to increase sensitiveness, flexibility and to obtain more detailed results of PCA in this paper. For this aim, the indices  C_{pm} and C_{pmk} have been performed and re-designed by using single valued neutrosophic numbers for the first time in the literature. Additionally, specification limits (SLs) have been re-considered by using NSs. The neutrosophic state of the SLs provide us to have more knowledge about the process and easily applied for engineering problems that includes uncertainty. Finally, the neutrosophic process capability indices (NPCIs) widetilde{dddot{C}}_{pm} and widetilde{dddot{C}}_{pmk} have been obtained and the main formulas of them have been produced. Additionally, the proposed widetilde{dddot{C}}_{pm} and widetilde{dddot{C}}_{pmk} have been applied on real case studies from manufacturing industry. The obtained results show that the indices widetilde{dddot{C}}_{pm} and widetilde{dddot{C}}_{pmk} include more informative and flexible results to evaluate capability of process.

    Keywords: Process capability analysis, process capability index, neutrosophic set, single valued neutrosophic numbers, neutrosophic specification limits
  • S. M. Hosseini *, M. Manthouri Pages 31-45

    In this research, a Type 2 adaptive fuzzy controller approach is formulated and designed to be applied to variable speed doubly fed induction generator-based wind turbines directly connected to the grid. It brings this study to evaluate the whole operation of the system to capture the highest rate of power in the wind turbines. The controlling approach is considered to keep the stator reactive power to the ideal value. In contrast to the other researches, here the controlling technique is developed through the nonlinear systems.  By the aim of making progress in system operation, in contrast with the Type 1 adaptive fuzzy system, type two adaptive fuzzy theory is proposed to approximate a large number of uncertainties and the dynamic nonlinearities, exists in tracking errors which may limit the system performance. Feedback linearization control approach helps us to algebraically alter the system into a linearized plant. Thanks to the Lyapunov theorem, the introduced type two adaptive fuzzy approach is proved to meet the uniformly ultimately boundness (UUB) property. On the other hand, it results better tracking function. The simulation outputs represent that the proposed technique is robust enough in presence of parameter variations and unstructured uncertainties.

    Keywords: Adaptive, Type 2 fuzzy, DFIG, Wind turbine, variable speed
  • J. Priyadharsini *, P. Balasubramaniam Pages 47-60

    In this paper, a new type of  equation namely  fuzzy fractional stochastic Pantograph delay differential system  (FSPDDS) is proposed. In our previous work,  a first  extension of fuzzy stochastic differential system into   fuzzy fractional stochastic differential system by using Granular differentiability has been established. Here we study the existence and uniqueness  results for the fuzzy FSPDDS which  are obtained by using  generalized Granular  differentiability  and contraction principle with weaker conditions. This kind of equation is used in many real world problems. Finally, we provide two numerical examples for the effectiveness of the theoretical results.

    Keywords: Banach contraction, fuzzy fractional, fuzzy stochastic, granular differentiability
  • G. Hesamian *, F. Torkian, M. Yarmohammadi Pages 61-72

    Parametric time series models   typically consists of model identification, parameter estimation, model diagnostic checking, and forecasting. However compared with parametric methods, nonparametric time series models often provide  a very flexible approach to bring out the features of the observed time series. This paper suggested a novel fuzzy nonparametric method in time series models with fuzzy observations. For this purpose, a fuzzy forward fit kernel-based smoothing method was introduced to estimate fuzzy smooth functions corresponding to each observation. A simple optimization algorithm was also suggested to evaluate optimal bandwidths and autoregressive order. Several common goodness-of-fit criteria were also extended to compare the performance of the proposed fuzzy time series method compared to other fuzzy time series model based on fuzzy data. Furthermore, the effectiveness of the proposed method was illustrated through two numerical examples including a simulation study. The results indicate that the proposed model performs better than the previous ones in terms of both scatter plot criteria and goodness-of-fit evaluations.

    Keywords: Goodness-of-fit criteria, additive, Kernel function, fuzzy response, Fuzzy time series, fuzzy smooth function
  • F. Kouchakinejad *, A. Stupnanova, A. Seliga Pages 73-81

    Triangular norms and conorms on [0,1] as well as on finite chains are characterized by 4 independent properties, namely by the associativity, commutativity, monotonicity and neutral element being one of extremal points of the considered domain (top element for t-norms, bottom element for t-conorms). In the case of [0,1]domain, earlier results of Mostert and Shields on I-semigroups can be used to relax the latest three properties significantly, once the continuity of the underlying t-norm or t-conorm is considered. The aim of this short note is to show a similar result for finite chains, we significantly relax 3 basic properties of t-norms and t-conorms (up to the associativity) when the divisibility of a t-norm or of a t-conorm is considered.

    Keywords: Discrete I-semigroup, divisible t-norm, divisible t-conorm, finite chain
  • A. Mesiarova-Zemankova *, R. Mesiar, Y. Su Pages 83-96

    We discuss ordinal sums as one of powerful tools in the aggregation theory serving, depending on the context, both as a construction method and as a representation, respectively. Up to recalling of several classical results dealing with ordinal sums, in particular dealing, e.g.,  with continuous t-norms, copulas, or recent results, e.g., concerning uninorms with continuous underlying functions, we present also several new results, such as the uniqueness of the link between t-norms or t-conorms, and related Archimedean components, problems dealing with the cardinality of the considered index sets in ordinal sums, or infinite ordinal sums of aggregation functions covering by one type of ordinal sums both t-norms and t-conorms ordinal sums.

    Keywords: Ordinal sum, t-norm, t-conorm, uninorm
  • M. Ranjbar *, S. M. Miri, S. Effati Pages 97-114

    A hesitant fuzzy number (HFN) is important as a generalization of the fuzzy number for hesitant fuzzy analysis and takes some applications that were discussed in recent literature. In this paper, we develop the hesitant fuzzy arithmetic, which is based on the extension principle for hesitant fuzzy sets. Employing this principle, standard arithmetic operations on fuzzy numbers are extended to HFNs and we show that the outcome of these operations on two HFNs are an HFN.Also we use the extension principle in HFSs for the ranking of HFNs, which may be an interesting topic.In this paper, we show that the HFNs can be ordered in a natural way. To introduce a meaningful ordering of HFNs, we use a new lattice operation on HFNs based upon extension principle and  defining the Hamming distance on them.Finally, the applications of them are explained on optimization and decision-making problems.

    Keywords: Hesitant fuzzy number, extension principle on hesitant fuzzy sets, arithmetic operations on hesitant fuzzy number, ordering of hesitant fuzzy numbers
  • A. Parchami *, H. Iranmanesh, B. Sadeghpour Gildeh Pages 115-124

    Testing the capability of a productive process on the basis of the flexible fuzzy quality  using Yongting's index is proposed in this paper by the Monte Carlo simulation.The theoretical approach and detailed steps of an algorithm are given to simulate the critical-value-based and also p-value-based approaches to statistical testing fuzzy quality. Also, the probability of type textit{II} error of the quality test simulated by Monte Carlo  approach. Moreover, a real-world case study is provided to show the performance of the proposed algorithm for triangular and trapezoidal fuzzy qualities.

  • E. Asici * Pages 125-140

    In this paper, we propose construction methods for triangular norms (t-norms) and triangular conorms (t-conorms) on bounded lattices by using interior and closure operators, respectively. Thus, we obtain some proposed methods by Ertuu{g}rul, Karac{c}al, Mesiar cite{Ertugrul} and c{C}ayl{i} cite{Gul} as results. Also, we give some illustrative examples. Finally, we show that the introduced construction methods can not be generalized by induction to a modified ordinal sum for t-norms and t-conorms on bounded lattices. This paper has further constructed the t-norms and t-conorms on bounded lattices from a mathematical viewpoint.

    Keywords: Bounded lattice, t-norms, t-conorms
  • M. Miahi *, F. Mirzaee, H. Khodaei Pages 141-151

    We investigate the stability problems of the $n$-dimensional Cauchy-Jensen type and the n-dimensional Pexiderized Cauchy-Jensen type fuzzy number-valued functional equations in Banach spaces by using the metric defined on a fuzzy number space.Under some suitable conditions, some properties of the solutions for these equations such as existence and uniqueness are discussed. Our results can be regarded as important extensions of stability results corresponding to single-valued functional equations and set-valued functional equations, respectively.

    Keywords: Fuzzy number-valued mapping, stability, Pexiderized Cauchy-Jensen equation, Fuzzy analysis
  • M. Borza *, A. S. Rambely Pages 153-168

    This paper presents an efficient and straightforward method with less computational complexities to address the linear fractional programming with fuzzy coefficients (FLFPP). To construct the approach, the concept of $alpha$-cut is used to tackle the fuzzy numbers in addition to rank them.  Accordingly, the fuzzy problem is changed into a bi-objective linear fractional programming problem (BOLFPP) by the use of interval arithmetic. Afterwards, an equivalent BOLFPP is defined in terms of the membership functions of the objectives, which is transformed into a bi-objective linear programming problem (BOLPP) applying suitable non-linear variable transformations. Max-min theory is utilized to alter the BOLPP into a linear programming problem (LPP). It is proven that the optimal solution of the LPP is an $epsilon$-optimal solution for the fuzzy problem. Four numerical examples are given to illustrate the method and comparisons are made to show the efficiency.

    Keywords: Efficient solution, $epsilon$-optimal solution, bi-objective programming, membership function
  • G. Sirbiladze * Pages 169-186

    A new approach of fuzzy processes, the source of which are expert knowledge reflections on the states on Stationary Discrete Extremal Fuzzy Dynamic  System (SDEFDS) in extremal fuzzy time intervals, are considered.  A fuzzy-integral representation of a stationary discrete   extremal fuzzy process is given.A method and an algorithm  for identifying the transition operator of SDEFDS are developed.  The SDEFDS transition operator is restored by means of  expert knowledge reflections on the states of SDEFDS. The regularization condition for obtaining of the quasi-optimal estimator of the transition operator is represented by the theorem. The corresponding calculating algorithm is provided. The results obtained are illustrated by an example in the case of a finite set of SDEFDS states.

    Keywords: Sugeno's type extremal fuzzy measures, integrals, extremal fuzzy time intervals, SDEFDS, identification of the SDEFDS integral model
  • A. Xie *, Z. Yi Pages 187-198

    Uninorms and nullnorms are special 2-uninorms. In this work, we  construct 2-uninorms on bounded lattices. Let L be a bounded lattice with a nontrivial element d. Given two uninorms U_1 and U_2, defined on sublattices [0,d] and [d,1], respectively, this paper presents two methods for constructing binary operators on L which extend both U_1 and U_2.  We show that our first construction is a 2-uninorm on L if and only if U_2 is  conjunctive  and our second construction is a 2-uninorm on L if and only if U_1 is  disjunctive. Moreover, we prove that the two  2-uninorms are, respectively,  the  weakest  and the strongest 2-uninorm among all 2-uninorms, the restrictions of which on [0,d]^2 and [d,1]^2 are respectively U_1 and U_2.

    Keywords: Bounded lattices, 2-uninorms, uninorms, nullnorms