فهرست مطالب

تحقیقات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 51 (پاییز 1400)

فصلنامه تحقیقات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 51 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/29
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید حسین سجادی، محمدحسین صفرزاده، باقر خدری سونکی* صفحات 5-22

    با توجه به تاثیر و سودمندی ابزارهای حسابداری مدیریت، کاربرد آن ها در اداره مطلوب و بهینه دانشگاه ها امری ضروری است. هدف پژوهش بررسی کاربرد ابزارهای حسابداری مدیریت و اثربخشی هر یک از آن ها، توسط مدیران مالی دانشگاه های دولتی ایران بوده است. این پژوهش از نوع پیمایشی بوده و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است و روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است. در این راستا، پرسشنامه ای بین 90 مدیر مالی در 90 دانشگاه دولتی ایران توزیع شد. نتایج تحقیق نشان داد مدیران مالی دانشگاه ها از ابزارهای کایزن و تجزیه و تحلیل انحراف ها استفاده کرده اند، اما از نظر آنان، هزینه یابی بر مبنای فعالیت، مدیریت بر مبنای فعالیت، هزینه یابی بر مبنای هدف، حسابداری سنجش مسئولیت و کارت ارزیابی متوازن در دانشگاه ها کاربرد نداشته است. افزون بر این، دانشگاه های تحت نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به صورت قابل توجهی نسبت به دانشگاه های تحت نظارت وزارت علوم،تحقیقات و فناوری از این ابزارها بیشتر استفاده کرده اند. همچنین، ابزارهای حسابداری مدیریت مورد استفاده در دانشگاه ها، از اثر بخشی لازم برخوردار بوده اند و بین سطح دانشگاه، رشته تحصیلی مدیر مالی، نوع دانشگاه از نظر تابعیت وزارتخانه و اثربخشی ابزارهای حسابداری مدیریت تفاوت معناداری وجود داشته است.

    کلیدواژگان: ابزارهای حسابداری مدیریت، اثربخشی، کاربرد، دانشگاه های دولتی ایران
  • علی ابراهیمی کردلر، محمد مرادی، قاسم بولو، همت جعفری* صفحات 23-38
    سهم عمده شرکتهای دولتی در ساختار بودجه ایران نشان از اهمیت آنها در اقتصاد و مالیه عمومی کشور دارد؛ شفافیت شرکتی در مدیران انگیزه بهبود عملکرد خود برای استمرار سمت مدیریت ایجاد می نماید. توجه به اهمیت شرکت های دولتی در اقتصاد ایران به دلیل سهم آنها از اقتصاد و فعالیت آنها در ارایه کالا و خدمات عمومی و ضرورت اداره شفاف شرکت های مذکور، کاملا بدیهی است. این پژوهش با استفاده از روش تحلیل تم، ضمن بررسی وضع موجود شفافیت شرکت های دولتی ایران و بررسی ادبیات شفافیت در بیانیه ها و دستوالعمل های مرتبط در کشورهای مختلف، نتایج آن را با خبرگان مطرح نموده و نظر آنان را در خصوص عناصر مرتبط با شفافیت در شرکت های دولتی ایران اخذ می نماید تا با مشخص نمودن عناصر بهبود شفافیت شرکت های دولتی، شرایط را برای ارایه مدل بهبود شفافیت و اطلاع ذی نفعان از نحوه اداره شرکت و محیط فعالیت آن فراهم نماید. بر اساس نتایج پژوهش مجموعه ای از اقدامات، ملاحظات و عناصر مرتبط با نقش و مسئولیت های کمیته حسابرسی، افشای اطلاعات، بودجه و مدیریت مالی دولتی، حسابرسی داخلی، اهداف کنترل های داخلی، ارتباط با ذی نفعان، سیاست های جبران خدمات معرفی گردیده است که استفاده از آنها می تواند بستر مناسبی برای بهبود شفافیت شرکت های دولتی را فراهم نماید. تدوین کنندگان مقررات می توانند با لحاظ کردن نتایج مطالعه در ارایه مقررات موجبات بهبود شفافیت فعالیت ها و اطلاعات و افزایش رضایت ذینفعان (جامعه)  فراهم آورند.
    کلیدواژگان: شفافیت، راهبری شرکتی، شرکت های دولتی، هیات مدیره، کمیته حسابرسی
  • محمدرضا نیک بخت*، ثریا ویسی حصار، علی فاطری صفحات 39-58

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین توانایی مدیرعامل و عدم شفافیت اطلاعاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. فرضیه های پژوهش بر مبنای یک نمونه آماری متشکل از 106 شرکت طی دوره 9 ساله از سال 1388 لغایت 1396 و با استفاده از الگوهای رگرسیونی چند متغیره مورد آزمون قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان می دهد بین توانایی مدیرعامل و عدم شفافیت اطلاعاتی شرکت (شامل: رتبه شاخص عدم شفافیت اطلاعات شرکت و معاملات تجاری) رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین، بین توانایی مدیرعامل و عدم شفافیت اطلاعاتی شرکت (شامل: اختلاف قیمت خرید و فروش سهام و خطای پیش بینی تحلیل گران بازار سهام) رابطه منفی و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: توانایی توانایی مدیرعامل، معاملات تجاری، اختلاف قیمت خرید و فروش سهام، خطای پیش بینی تحلیل-گران بازار سهام
  • رضا جامعی*، اسرین حسینی صفحات 59-80
    مساله کیفیت حسابرسی و کمیته حسابرسی پس از سقوط شرکت های بزرگ آمریکایی نظیر انرون،کورسینگ، تیکو،  مورد توجه جدی قرار گرفته است. این مساله سبب جلب توجه جهانی به نقش مهم و برجسته نظام راهبری شرکت در سازمان ها و راه های موثر برای جلوگیری از تکرار چنین رویداد هایی شده است. نظام راهبری ضعیف سبب پنهان نگه داشتن اطلاعات و ضعف نظارت و کنترل و انتشار اطلاعات توسط سازمان ها می شود که خود می تواند زمینه ساز ورشکستگی شرکت شود.  بنابراین هدف اصلی این پژوهش بررسی ااثر ویژگی های کمیته حسابرسی و مشخصات هییت مدیره بر کیفیت حسابرسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی - همبستگی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 79 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391- 1396 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع 474 سال - شرکت که جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شد. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از الگوی رگرسیونی چندمتغیره و نیز داده های ترکیبی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد بین تخصص حسابداری کمیته حسابرسی و کیفیت حسابرسی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد.، همچنین بین استقلال کمیته حسابرسی و کیفیت حسابرسی رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد، در ارتباط با نسبت اعضای غیر موظف هییت مدیره و کیفیت حسابرسی رابطه مثبت و معناداری با کیفیت حسابداری وجود دارد، همچنین نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که بین دوگانگی وظیفه مدیرعامل و رییس هییت مدیره و کیفیت حسابرسی رابطه معنادار و منفی وجود دارد. همچنین یافته های حاصل از پژوهش نشان می دهد بین تغییر در اعضای هییت مدیره و کیفیت حسابرسی رابطه معنادار و منفی وجود دارد نتایج نشان داد بین مدرک تحصیلی اعضای هییت مدیره و کیفیت حسابرسی رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، ویژگی های کمیته حسابرسی، مشخصات هیئت مدیره
  • حجت الله صیدی*، عذرا صفری صفحات 81-94

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر کفایت سرمایه بر عملکرد بانک ها و این که این تاثیر از کشوری به کشور دیگر با توجه به عوامل فرهنگی، جغرافیایی و... چگونه است، به بررسی مقایسه ای کفایت سرمایه و تاثیر آن بر عملکرد بانک های تجاری بورسی کشورهای ایران و ترکیه در قلمرو زمانی سال های 2009 تا 2015 می پردازد. جهت آزمون فرضیه ها، از آزمون همبستگی و آزمون رگرسیون خطی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد تاثیر متغیر مستقل کفایت سرمایه بر سود عملیاتی براساس مجموع داده‎های ‎تحقیق و به تفکیک داده‎های ‎هر دو کشور به صورت مثبت و معنادار تایید شده است. تاثیر متغیر مستقل کفایت سرمایه بر سود خالص به تفکیک داده‎های ‎کشور ترکیه به صورت مثبت و معنادار تایید شده است، اما براساس داده‎های ‎کشور ایران تایید نشده است، به همین علت فرضیه چهارم یعنی مقایسه تاثیر از کفایت سرمایه بر سود خالص در بین دو کشور آزمون نشد. رابطه تاثیر از کفایت سرمایه بر سود عملیاتی در بین دو کشور تفاوت معناداری ندارد. همچنین میانگین بازده دارایی، بازده حقوق صاحبان‎سهام‎ و نسبت بدهی به دارایی در بین بانک‎های ‎تجاری دو کشور تفاوت معناداری ندارند.

    کلیدواژگان: بازده حقوق صاحبان سهام، بازده دارایی، عملکرد بانک، کفایت سرمایه
  • حسام علیزاده، پری چالاکی* صفحات 95-110
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی گری ساختار سررسید بدهی در تبیین رابطه بین متغیرهای کلان اقتصادی و محافظه کاری حسابداری می باشد. بدین منظور 105 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1395 برای نمونه آماری انتخاب گردید. برای اندازه گیری شاخص محافظه کاری از مدل گیولی و هاین (2000) و برای اندازه گیری ساختار سررسید بدهی از نسبت بدهی های بلندمدت به کل بدهی ها استفاده شده است. همچنین متغیرهای کلان اقتصادی در این پژوهش شامل نرخ رشد تولید ناخالص داخلی، تورم و عرضه پول می باشد. جهت آزمون فرضیه ها از رگرسیون چندگانه با داده های ترکیبی و آزمون سوبل بهره گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که رابطه منفی و معنادار بین نرخ رشد تولید ناخالص داخلی، تورم و عرضه پول و ساختار سررسید بدهی با محافظه کاری حسابداری وجود دارد. نتایج به دست آمده از آزمون سوبل نیز بیانگر آن است که ساختار سررسید بدهی در تبیین رابطه بین نرخ رشد تولید ناخالص داخلی، تورم و عرضه پول با محافظه کاری حسابداری، نقش میانجی ایفا نمی کند.
    کلیدواژگان: تورم، ساختار سررسید بدهی، عرضه پول، محافظه کاری حسابداری، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی
  • سعید محمدی، زهرا پورزمانی* صفحات 111-126
    چنانچه قانون مالیات های مستقیم مصوب به عنوان یکی از مهمترین قوانین مالی و اقتصادی کشور از قابلیت درک و خوانایی لازم برخوردار نباشد، به کارگیری آن نیز توسط گروه های مختلف استفاده کننده با مشکل و تضاد مواجه خواهد بود. نتیجه این موضوع وجود برداشت های مختلف از قانون، پیچیده شدن مراحل اخذ مالیات، طولانی شدن مراحل دادرسی و حجم انبوه پرونده های مالیاتی در مراحل مختلف دادرسی می باشد، لذا با توجه به اینکه اندازه گیری خوانایی متون یکی از ابزارهایی است که به سنجش درجه پیچیدگی یا دشواری زبانی متن می پردازد. مسئله مورد بررسی در تحقیق حاضر، ارزیابی خوانایی و قابلیت فهم قانون مالیات های مستقیم توسط دو گروه از مهمترین و اصلی ترین استفاده کنندگان از قانون یعنی حسابرسان مالیاتی و مدیران مالی شرکت ها می باشد. نتایج بررسی های صورت گرفته نشان دادند که طبق روش فلش از میان فصول منتخب، فصل معافیت ها از نظر سطح خوانایی دشوارترین فصل و فصل ترتیب رسیدگی ساده ترین فصل قانون مالیات های مستقیم می باشد همچنین نتایج روش کلوز برای گروه آزمودنی حسابرسان مالیاتی و مدیران مالی با نتایج روش فلش مطابقت دارد ، مطابق نتیجه روش کلوز برای حسابرسان مالیاتی خوانایی فصل معافیت ها در سطح متوسط و خوانایی فصل ترتیب رسیدگی در سطح مستقل و برای مدیران مالی خوانایی دو فصل مذکور در سطح متوسط می باشد.
    کلیدواژگان: قانون مالیات های مستقیم، خوانایی، روش فلش، روش کلوز
  • محمدرضا پورعلی*، علی اکبر رجبی، یوسف تقی پوریان، رضا فلاح صفحات 127-142

    عوامل کلیدی موفقیت در موضوعات مختلف امری مهم و ضروری است زیرا به مدیران و ذینفعان کلیدی سازمان کمک میکند تا به جای توجه به انواع متعدد متغیرهای محیطی، به موارد خاصی توجه نموده و امکانات سازمان را به نحو کاراتری به کار گیرند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر عوامل کلیدی موفقیت بر عملکرد نظام حسابرسی داخلی میباشد. نوع تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی وبا رویکردی کمی است. جامعه آماری این تحقیق اعضای هییتمدیره و اعضای کمیته حسابرسی داخلی شرکتهای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی فعال و حاضر در بورس اوراق بهادار تهران است. از تعداد 245 پرسشنامه ارسالی برای جامعه آماری،تعداد 185 مورد سالم در تحلیل مورد استفاده قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های تحلیل عاملی و تحلیل رگرسیون چندگانه مرحله ای استفاده شده است. نتایج نشان میدهد که هر سه مولفه های رفتاری، زمینهای و ساختاری عوامل کلیدی موفقیت بر عملکرد نظام حسابرسی داخلی تاثیر دارند اما مولفه ساختاری تاثیر بیشتری نسبت به سایر مولفه ها بر عملکرد دارد. همچنین نتایج نشان داد که به ترتیب در زمینه مولفه رفتاری شاخص ارتباطات همهجانبه منابع انسانی، مولفه زمینهای، شاخص امکان تامین منابع مالی مورد نیاز از خارج سازمان و مولفه ساختاری، شاخص ارتقای سیستمهای اطلاعاتی تاثیر بیشتری بر عملکرد حسابرسی داخلی دارد.

    کلیدواژگان: عوامل کلیدی موفقیت، نظام حسابرسی داخلی، مولفه های رفتاری، زمینهای و ساختاری
  • پرویز دیندار فرکوشی، حسین پناهیان*، حسین جباری صفحات 143-164
    هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر عدم اطمینان اقتصادی و خطر سقوط قیمت سهام بوده است. عدم اطمینان اقتصادی بر اساس چهار شاخص نرخ بهره، نرخ رشد اقتصادی، نرخ تورم و نرخ ارز اندازه گیری شده است. برای اندازه گیری خطر سقوط قیمت سهام خاص شرکت از دو معیار ضریب چولگی منفی و نیز نوسان پذیری پایین به بالا بهره گرفته شد. در همین راستا اطلاعات مالی 131 شرکت، طی دوره 1393 تا 1397 بررسی شده است. از آماره F لیمر (چاو) و هاسمن برای تعیین نحوه برازش رگرسیون ها استفاده شده است. بی ثباتی گیری از شاخص های عدم اطمینان اقتصادی با استفاده از روش آرچ و گارچ انجام شده است. جمع بندی نتایج به دست آمده از هر دو الگوی برآوردی رگرسیونی در تناظر با فرضیه های تحقیق نشان داد که بین عدم اطمینان ناشی از بی ثباتی سیاست های کلان اقتصادی در ابعاد تورم، نرخ بهره، نرخ ارز و رشد اقتصادی با خطر سقوط قیمت سهام ارتباط مستقیم وجود داشته و افزایش در سطح این بی ثباتی ها به افزایش در امکان سقوط قیمت های سهام منجر می شود. یافته های پژوهش می تواند برای سرمایه گذاران، ارکان نظارتی، قانون گذاران و متولیان امور حایز اهمیت باشد.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، نرخ بهره، نرخ تورم، نرخ رشد اقتصادی، خطر سقوط سهام
  • حسین علی جلالی مولود، زهرا لشگری، حسین ایزدی* صفحات 165-186
    هدف

    با توجه به نقش و اهمیت گزارش های مالی در پیش بینی جریان های نقدی و به تبع آن اهمیت حسابداری تعهدی به عنوان مبنای پدیدآورنده این گزارش ها، پژوهش های زیادی به بررسی نقش اقلام تعهدی در پیش بینی جریان های نقد آتی پرداخته اند. اما در این پژوهش به بررسی نقش جریان های نقدی و ویژگی های آن (شامل زمانبندی و تطابق) و همچنین نقش مکمل متغیرهای جریان وجوه نقد و متغیرهای درآمد در پیش بینی اقلام تعهدی پرداخته شده است.

    روش

    در این راستا، فرضیه های پژوهش با توجه به مبانی نظری تدوین و به منظور آزمون آن، 124 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1388 تا 1397 انتخاب گردید. و آزمون فرضیه ها از طریق تحلیل رگرسیون صورت گرفت.

    یافته ها و نتایج

    نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد تغییر در درآمدهای شرکت تاثیر مثبت و معناداری بر اقلام تعهدی دارد، و چرخه نقد عملیاتی شرکت این رابطه را بطور معناداری تحت تاثیر قرار می دهد. تغییر جریان های نقدی نیز تاثیر معناداری بر اقلام تعهدی می گذارد و مطابق پیش بینی، افزایش همبستگی سریالی تغییر جریان های نقدی، تاثیر معناداری بر این ارتباط می گذارد.

    کلیدواژگان: اقلام تعهدی، ویژگی های جریان های نقدی، تغییر در درآمدها، همبستگی سریالی تغییرات جریان های نقدی
  • نرگس محقق کیا*، ناهید برمکی، اکرم اقدامی صفحات 187-198

    سواد مالی، ترکیبی از آگاهی، دانش، مهارت، نگرش و رفتار لازم برای تصمیم گیری های درست و دستیابی به رفاه مالی فردی است. امروزه با توجه به پیچیدگی بازارهای مالی، توسعه دامنه فعالیت موسسات مالی و تلاش افراد برای افزایش سهم در بازارهای مالی، لزوم آگاهی از سواد مالی اهمیت به سزایی یافته است. یکی از عناصر سواد مالی، رفتارمالی می باشد رفتارهایی نظیر  برنامه ریزی در هزینه و پس اندازکردن یک حاشیه امن مالی ایجاد می کند و در مقابل آن رفتارهایی نظیر استفاده بیش از حد از اعتبارات مالی می تواند سلامت مالی را تهدید کند. عنصر دیگر تاثیر گذار بر سواد مالی نگرش مالی است. تعریف سواد مالی نشان می دهد که حتی اگر یک فرد دانش و توانایی کافی مالی، برای انجام فعالیتی مالی را داشته باشد، نگرش وی بر تصمیم او مبنی بر  اینکه آیا آن فعالیت را انجام دهد یا نه تاثیر گذار است. این تحقیق  با هدف بررسی سواد مالی و رابطه ی آن با رفتار مالی و نگرش مالی انجام گرفته است. روش این  پژوهش توصیفی - همبستگی است .جامعه آماری کلیه دانشجویان موسسه آموزش عالی پرندک می باشد . نمونه آماری شامل 200 نفر از این دانشجویان بوده است . داده ها از روش پرسشنامه ای جمع آوری و با نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شده است.نتایج پژوهش بیانگر آن بود که دانشجویان موسسه آموزش عالی پرندک از سطح سواد مالی نسبتا خوبی برخوردار هستند. و ارتباط معنا داری بین سواد مالی با رفتار و نگرش مالی وجود دارد.

    کلیدواژگان: سواد مالی، رفتار مالی، نگرش مالی
|
  • Sayyed Hossein Sajjadi, MohammadHossein Safarzadeh, Bagher Khedri Sunaki * Pages 5-22

    Considering the impact and usefulness of management accounting tools, their application in optimal and optimal management of universities is essential. The purpose of this study has been examining the Application of management accounting tools and the effectiveness of each tool by financial managers of Iranian Governmental Universities. This survey study is a kind of research, and for collecting data, we used questions whose validity and reliability have been approved. In this regard, a questionnaire was   distributed among 90 financial managers in 90 Iranian Governmental Universities. The research results showed that financial managers of universities used kaizen and variance analysis tools, but activity-based costing, Activity- based Management, target-based costing, responsibility accounting and Balanced Scorecard at universities Not applicable. In addition, universities under the supervision of the Ministry of Health and Medical Education have used these tools more than universities under the supervision of the Ministry of Science, Research and Technology. Also, the management accounting tools used in universities have been the necessary effectiveness and there was a significant difference between university level, academic degree of finance manager, university type in terms of the citizenship of the ministry and the effectiveness of management accounting tools.

    Keywords: Management Accounting Tools, effectiveness, Application, Iranian Governmental Universities
  • Ali Ebrahimi Kordlar, Mohammad Moradi, Ghasem Blue, Hemmat Jafari * Pages 23-38
    The major portion of Iran's annual budget belongs to state-owned companies. Their crucial role in public finances is clearly evident due to their contribution to the national economy and providing public goods and services. All these characteristics boost the need for transparent management of the companies. Using a theme analysis method, this study examines the current state of transparency of Iranian state-owned companies and examines the literature of transparency in related statements and guidelines in different countries, and presents its findings to experts and asks their views on the elements. Then this work seeks to identify the elements of improving the transparency of state-owned companies, providing information based on transparency improvement elements can lead beneficiaries' knowledge to operating environment and how the company is run. Based on the results of the study, a set of actions, considerations and elements related to the role and responsibilities of the Audit Committee, disclosure of information, budgeting and government financial management, internal audit, internal control objectives, stakeholder engagement, policies Compensation services have been introduced. These elements can be used to set a good platform for improving the transparency of public companies. Regulators can improve the transparency of activities and accountability and increase stakeholder satisfaction by incorporating study results into the provision of regulations.
    Keywords: Transparency, Corporate Governance, State Owned Companies, Board of Directors, Audit Committee
  • MohammadReza Nikbakht *, Soraya Weysihesar, Ali Fateri Pages 39-58

    The main purpose of this research is to investigate the relationship between managers' ability and lack of transparency of information in companies listed in Tehran Stock Exchange. Research hypotheses based on a statistical sample consisting of 106 companies during a 9-year period from 2009 to 2017 were tested using multivariate regression models. The results of this research show that there is no significant relationship between CEO's ability and lack of transparency in company information (including: index rate of lack of transparency in company information and trading volume). Also, there is a negative and significant relationship between the CEO's ability and lack of transparency in company information (including: the price difference in company stock trading and the stock market analysts’ prediction error).

    Keywords: Managers’ Ability, Trading Volume, Price Difference in Stock Trading, Stock Market Analysts’ Prediction Error
  • Reza Jameie *, Asrin Hoseini Pages 59-80
    The issues of audit quality and audit committee have received huge consideration from the auditing profession, the general public population and the government controllers particularly after the prominent corporate outrages in firms like Enron, Global Crossing, Tyco, and WorldCom. These concerns discourage investors to invest in foreign and local businesses. The primary objective of the current study is to explore the relation between board characteristics and audit committee characteristics on audit quality in companies Listed on the Tehran Stock Exchange.  In terms of purpose. This study is practical and it is descriptive-correlative in terms of nature, in order to achieve the purpose and by systematic elimination sampling method, 79 firms selected as a final sample during 1391 to 1396 which in general 6and examine the hypothesis we have been used the Logistic Regression method and panel data. The findings of the study show that there is a positive and significant relationship between Audit committee expertise and audit quality, also there is a positive and significant relationship between Audit committee independence and audit quality. Also, the findings show that there is positive and significant relationship between Non - Executive Directors and audit quality. In addition, the results of the research show that there is a negative and significant relationship between dual duty executive board director and audit quality. Also, there is a negative and significant relationship between board change and audit quality. The findings show that there is not a significant relationship between educational degree and audit quality.
    Keywords: Audit Quality, board characteristics, Audit Committee Characteristics
  • Hojatolah Saydi *, Azra Safari Pages 81-94

    The purpose of this study was to investigate the effect of capital adequacy on the performance of banks and how this impact from one country to another according to cultural, geographic and other factors, is to examine the adequacy of the capital and its impact on the performance of commercial banks in Iran and Turkey. In the realm of time from 2009 to 2015. To test the hypotheses, correlation test and linear regression test have been used. The results of the study show that the effect of the independent capital adequacy variable on the utilization rate is confirmed positively and significantly on the basis of the totality of the research data and the data of each country separately. The effect of the independent variable of capital adequacy on profitability is confirmed positively and significantly by the separate data of Turkey, but according to Iran's data, the fourth hypothesis is the comparison of the effect of capital adequacy on profitability between the two The country was not tested. The relationship between the effect of capital adequacy on the utilization of the two countries is not significant. Also, there is no significant difference between the average return on assets, return on equity and debt to equity ratio between the two banks.

    Keywords: Return on Equity, Bank Performance, Capital Adequacy
  • Hesam Aliadeh, Pari Chalaki * Pages 95-110
    The purpose of this study is to review the mediation role of debt maturity structure in explaining the relationship between macroeconomic variables and accounting conservatism. For this purpose, 105 companies were selected among listed companies in the Tehran Stock Exchange during the years 2012 to 2017 for statistical sample. To measure the conservatism, the model of Givoly & Hayn (2000) was used, a long-term debt to total debt ratio was used to measure the debt maturity structure. Also, macroeconomic variables in this study include GDP growth rate, inflation and money supply.To test the hypotheses, multiple regression with combined data and Sobel test has been used. The results show that there is a negative relation between the growth rate of GDP, inflation and money supply, and the debt maturity structure with accounting conservatism. The results of the Sobel test also show that the maturity structure does not play a mediator role in explaining the relationship between the GDP growth rate, inflation and the supply of money with accounting conservatism.
    Keywords: Accounting conservatism, Debt Maturity Structure, Gross Domestic Product, Inflation, Supply of money
  • Saeed Mohammadi, Zahra Pourzamani * Pages 111-126
    If rule of approved direct taxes as one of the most important country economic and financial rules hasn`t had enough understanding ability and readability, its use by different groups of users will be encountered with difficulty and contraction. The results of this topic are the existence of direct understanding of rule, being complicated of tax getting level, extending of judgment levels and mass volume of tax files in judgment different level, so readability measure of the texts is one of the instruments which measures complexity degree or text lingual difficulty. The research investigates readability evaluation and direct tax rule understanding by the two most important and authentic users of rule that are tax auditors and financial managers of the companies. This study sample, according to the Cochran Formula in 5 percent error level, includes384 individuals. The research results indicate that based on the Flash Method chapter of exemptions is the most difficult chapter from readability level and order arrangement is the simplest chapter of direct tax rule, moreover; Clocouse Method readability of exemption chapter for tax auditors is in the middle level and readability of order arrangement is in the independent level and the mentioned two chapters are in the middle level for the financial managers.
    showed that there was no significant difference between tax risk prior to and after the amendment of the Act..
    Keywords: readability, Flash Method, Clocouse Method. Direct Tax Rule
  • MohammadReza Pourali *, AliAkbar Rajabi, Yousef Taghi Pourian, Reza Fallah Pages 127-142

    Critical Success Factors in a variety of issues are important because they help managers and key stakeholders of the organization focus on specific issues rather than focusing on the multiple types of environmental variables and make the organization's capabilities more efficient. The purpose of this study is to investigate the impact of Critical success factors on the performance of the internal audit system. In this study, Critical success factors and performance evaluation model, based on Rajabi study (2019) are considered. Accordingly, the statistical population of this research is all 32 active and present companies listed in Tehran Stock Exchange in the field of oil, gas and petrochemical in 1397. Given the presence of 3 to 5 members of the board of directors and the audit committee of these companies, the total number of samples or individuals is 265 persons, of  the questionnaires distributed among these individuals,185 healthy questionnaires were tested. Factor analysis and regression analysis were used to analyze the data. The results show that all three behavioral, contextual and structural components of critical success factors influence the performance of the internal audit system, but the structural component has a greater impact on performance than other components. The results also showed that in terms of behavioral component, Comprehensive Communication Resources Index, in terms of contextual component, Indicator of Out-of-Organization Financing required and in the structural component, the information systems upgrade index has a greater impact on performance.

    Keywords: Critical success factors, Internal Audit System, Behavioral, Contextual, and Structural Components, function
  • Parviz Dindar Farkoushy, Hossein Panahian *, Hossein Jabbari Pages 143-164
    uncertainty and stock price crash risk. Economic uncertainty has been measured by the instability of the four interest rate indices, economic growth rate, inflation rate and exchange rate. Two measures of negative skewness coefficient and low to high volatility were used to measure the stock price crash risk. In this regard, financial data of 131 companies during the period 2014 to 2019 have been analyzed. F-Lemmer and Chasman statistics were used to determine how the regressions fit. Instability of economic uncertainty indices has been done by Arch & Garch method. Summarizing the results of both regression estimation models in line with the research hypotheses showed that the relationship between uncertainty due to macroeconomic policy instability, interest rate, exchange rate and economic growth is associated with the stock price crash risk. There has been a direct uptick and an increase in the level of these volatility has led to an increase in the possibility of stock price crash risk. Research findings can be important for investors, supervisory bodies, legislators and policy makers.
    Keywords: Exchange rate, Interest Rate, inflation rate, Economic Growth, Stock Price Crash Risk
  • HossinAli Jalali Moloud, Zahra Lashgari, Hossin Izadi * Pages 165-186
    Objective

    Given the role and importance of financial statements in predicting cash flows and consequently the importance of accrual accounting as the originator of these reports, many studies have investigated the role of accruals in predicting future cash flows. But in this study, the role of cash flows and their characteristics (including timing and matching) as well as the complementary role of cash flow variables and income variables in predicting accruals have been investigated.

    Methods

    In this regard, the research hypotheses were formulated according to the theoretical foundations and 124 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period1388 to 1397 were selected and the hypotheses were tested by regression analysis.

    Results and Conclusion

    The results show that changes in firm earnings have a positive and significant effect on accruals, and the firm's operating cash cycle significantly affects this relationship. Changes in cash flows also have a significant effect on accruals and, according to forecasts, increased serial correlation of cash flows changes has a significant effect on this relationship.

    Keywords: Accruals, Cash-Flow Properties, Revenue Changes, Serial Correlation of Cash Flow Changes
  • Narges Mohaghegh Kia *, Nahid Barmaki, Akram Eghdami Pages 187-198

    Financial literacy is a combination of knowledge, consciousness, skills, attitudes and behavior .that is necessary for making the right financial decisions.Today,due to the complexity of financial markets, the development of the scope of financial institutions and the efforts of individuals to Increasing the share of financial markets, the importance of knowing financial literacy is Necessary.financial literacy and understanding of its implications for students are of particular importance. Because financial decisions taken during the student period have an important role in their financial condition after graduation. One of the essential elements of financial literacy is Financial behaviors such as cost planning and saving a margin of financial security, and certain behaviors such as excessive use of financial resources can threaten financial health. Another is Financial Attitude ,Financial literacy definition shows that even if a person has sufficient financial knowledge and ability to perform financial activities, his attitude effective to his decision. The purpose of this study was to investigate financial literacy and its relationship with financial behavior and financial attitude. The method of this descriptive-correlational research is statistical. The statistical population includes all students of the Parandak Institute. The sample consists of 200 students. Data were collected by a questionnaire and analyzed by SPSS software.

    Keywords: Financial Literacy, financial behavior, Financial Attitude