فهرست مطالب

پژوهش های حسابداری مالی - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1400)

فصلنامه پژوهش های حسابداری مالی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منصور بارزمان، محمدحسین ستایش* صفحات 1-18

    مالیات به عنوان اصلی ترین درآمد دولت ها، همواره با چالش های زیادی از سوی مودیان روبه رو است؛ ازجمله، اجتناب و فرار مالیاتی، تعویق زمان پرداخت مالیات. بسیاری از چالش ها به دلیل مشکل ذاتی محاسبه سود مالیاتی رخ می دهند؛ بنابراین، به نظر می رسد تغییر در مبنای سود مالیاتی، راهگشای این چالش ها است. هدف پژوهش، ارایه الگوی بهینه مبنای محاسبه مالیات است. در این الگو از سود تاییدپذیر به عنوان مبنای محاسبه مالیات استفاده شده است. سود مذکور حاصل کسر خالص درآمدهای تاییدپذیر و هزینه های تاییدپذیر از منابع برون سازمانی است. جامعه آماری شامل اطلاعات مالی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران از سال 1376 الی 1395 است. در این پژوهش، ابتدا سود تاییدپذیر، به جای سود مالیاتی به عنوان یک مدل بهینه معرفی شد، سپس برای بررسی دقیق تر اطلاعات گذشته به محاسبه مجدد نرخ های مالیاتی در هر گروه صنعت - سال با استفاده از روش های میانه، میانگین، رگرسیون و الگوریتم لانه زنبور پرداخته شد. سپس نتایج ازطریق آزمون تی زوجی مقایسه شدند. درنهایت، تحلیل نرخی که با ضریب اطمینان 95 درصد کمترین اختلاف را با جامعه واقعی داشت، به عنوان نرخ منتخب در گروه صنعت - سال برگزیده شد. نتایج پژوهش نشان می دهند در صورت استفاده از روش جدید محاسبه مالیات، می باید در هر سال از نرخ منحصربه فرد گروه صنایع استفاده کرد؛ بدین معنی که نرخ مالیات هر گروه صنعت از سالی به سال دیگر براساس نرخ تورم و وضعیت اقتصادی متفاوت خواهد بود. همچنین، روش جدید انتفاع دولت از منابع مالیاتی را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: الگوی بهینه مبنای محاسبه مالیات، درآمدهای قابل تائید، هزینه های قابل تائید، سود قابل تائید
  • وحید اسکو*، محمد نوروزی صفحات 19-32

    یکی از کانون های نگرانی در رسوایی ها و بحران های مالی دهه های اخیر، موضوع معاملات با اشخاص وابسته در کشورهای توسعه یافته است؛ اما این موضوع در کشورهای درحال توسعه و اقتصادهای نوظهور به دلیل نقاط ضعف سیستم های راهبری شرکتی، بیشتر رخ می دهد که این می تواند تاثیرات منفی فراوانی بر عملکرد شرکت ها داشته باشد. افشای اطلاعات غیرمالی ازجمله مسئولیت اجتماعی شرکت، اثرات مخرب و نگرانی های اخلاقی در حوزه مدیریت را کاهش می دهد و سازوکاری برای کاهش رفتارهای فرصت طلبانه مدیران به شمار می آید. در همین راستا در پژوهش حاضر، تاثیر مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت بر رابطه بین افشای معاملات اشخاص وابسته و ارزش بازار واحد تجاری بررسی شده است. در این پژوهش، برای اندازه گیری مسئولیت اجتماعی شرکت از چک لیست دام و اسچولتن  17 استفاده شده است. آزمون فرضیه ها با استفاده از روش آماری تحلیل رگرسیون با داده های ترکیبی با استفاده از اطلاعات 138 شرکت در بازار سرمایه ایران در طی بازه زمانی 1393 تا 1398 صورت گرفته است. تحلیل های آماری پژوهش با استفاده از الگو های رگرسیون چندمتغیره طبق داده های ترکیبی با اثرات ثابت و روش حداقل مربعات تعمیم یافته انجام شده اند. همچنین، برای گردآوری اطلاعات از وب سایت سازمان بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان دادند بین معاملات اشخاص وابسته و عملکرد شرکت، رابطه منفی معناداری وجود دارد. همچنین، سایر نتایج نشان دادند مسئولیت اجتماعی شرکت اثر منفی و تضعیف کننده بر رابطه معاملات اشخاص وابسته و عملکرد شرکت دارد.

    کلیدواژگان: معاملات اشخاص وابسته، ارزش شرکت، مسئولیت اجتماعی شرکت
  • رامین مهرادی، یونس بادآور نهندی*، مهدی زینالی، رسول برادران حسن زاده صفحات 33-56
    در شرکت های دارای افشای ریسک محافظه کارانه، برای افشای اخبار خوب مرتبط با ریسک، تاییدپذیری بیشتری لازم بوده و برای افشای اخبار بد ریسک، استاندارد پایین تری از تاییدپذیری لازم است. محافظه کاری در افشای ریسک، با تحمیل آستانه بالاتری از قابلیت تایید، اطلاعات اتکاپذیرتری را فراهم می کند و با افشای سریع تر اخبار بد ریسک، به موقع بودن اطلاعات را افزایش می دهد. نتیجه این امر، بهبود کیفیت گزارش های ارایه شده ازسوی مدیریت و افزایش محتوای اطلاعاتی و شفافیت اطلاعات حسابداری خواهد بود. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر «محافظه کاری در افشای ریسک» بر محتوای اطلاعاتی اطلاعات حسابداری و هم زمانی بازده سهام است. روش پژوهش علی پس رویدادی بوده و جامعه آماری پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و تعداد نمونه بررسی شده، 167 شرکت است. دوره زمانی پژوهش از سال 1388 تا سال 1397 است. داده ها در نرم افزار Excel مرتب شدند و تجزیه وتحلیل آماری با استفاده از نرم افزار Eviews انجام شد. فرضیه های پژوهش با رویکرد داده های ترکیبی و با استفاده از آزمون کرامر و رگرسیون خطی چندگانه آزمون شدند. یافته ها نشان دادند محافظه کاری در افشای ریسک، محتوای اطلاعاتی اطلاعات حسابداری را افزایش می دهد. همچنین، نتایج نشان دادند محافظه کاری در افشای ریسک به واسطه افزایش شفافیت اطلاعات خاص شرکت، هم زمانی بازده سهام را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری در افشای ریسک، لحن افشای ریسک، ریسک نامطلوب، محتوای اطلاعاتی، همزمانی بازده سهام
  • حمیدرضا حیدری، الهام فرزانگان* صفحات 57-77
    پژوهش حاضر برای نخستین بار تاثیر رفتار گله ای بر نوسان پذیری غیرسیستماتیک مازاد بازار را در سطح صنایع فعال در بورس اوراق بهادار تهران، با استفاده از داده های روزانه 105 شرکت در قالب 21 صنعت در سال های 1398-1387 بررسی می کند که شامل حباب قیمت سهام و تحریم های هسته ای علیه ایران می شود. نتایج حاصل از مدل CSAD (انحراف مطلق مقطعی) تعمیم یافته نشان می دهند طی دوره های آشفتگی فوق، باوجود اینکه رفتار گله ای در سطح کل بازار وجود ندارد، این رفتار در برخی صنایع مشاهده می شود. به علاوه، احساسات و ترس سرمایه گذاران از زیان های شدید در آشفتگی های بازار موجب می شود اطلاعات شخصی خود را نادیده بگیرند و به تقلید از تصمیم گیری های معامله گرانی که آنها را مطلع می پندارند، بپردازند و به حرکات گله ای در سیزده صنعت وارد شوند. بر طبق یافته های حاصل از مدل GJR-GARCH تعمیم یافته، تاثیر رفتار گله ای بر نوسان پذیری در صنایع، متفاوت بوده است؛ به ویژه اینکه رفتار گله ای موجب کاهش نوسان پذیری غیرسیستماتیک شرطی در چهارده صنعت علاوه بر کل بازار شده است. به علاوه، چون معاملات حجیم سرمایه گذاران موجب افزایش معاملات آگاهانه می شود، تغییرات حجم معاملات تاثیر منفی بر نوسان پذیری غیرسیستماتیک شرطی در شانزده صنعت دارد.
    کلیدواژگان: رفتار گلهای، نوسان پذیری غیرسیستماتیک شرطی، آشفتگی بازار، تغییرات حجم معاملات، احساسات سرمایهگذاران
  • حمیدرضا ملک حسینی، مهدی عربصالحی*، داریوش فروغی صفحات 79-100
    فرهنگ سازمانی نقطه شروعی برای حرکت و پویایی است. همچنین، بسیاری از متخصصان، فرهنگ سازمانی را اساسی ترین زمینه تغییر و تحول بنیادی در سازمان، در راستای اجرای برنامه های جدید می دانند. هدف از اجرای این پژوهش، بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی ازطریق تکنیک های حسابداری مدیریت نوین بر عملکرد مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. جامعه آماری پژوهش، 27 شرکت برتر بورسی در سال 1398 است. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه استفاده شد. پرسشنامه اول مربوط به تکنیک های حسابداری مدیریت نوین بود که پژوهشگران طراحی کردند و حاوی 19 سوال در زمینه های هزینهابی بر مبنای فعالیت، ارزیابی متوازن، کایزن و هزینهابی بر مبنای هدف بود. پرسشنامه دوم برگرفته از پرسشنامه فرهنگ سازمانی دنیسون بود که حاوی 60 سوال در زمینه های درگیر کار شدن، سازگاری، انطباق پذیری و ماموریت بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهند فرهنگ سازمانی بر عملکرد مالی تاثیر دارد. همچنین، نتایج نشان می دهند با در نظر گرفتن تکنیک های حسابداری مدیریت نوین فرهنگ سازمانی بر عملکرد مالی شرکت ها تاثیرگذار است. این پژوهش اطلاعات سودمندی را در اختیار سهامداران قرار می دهد تا اعضای هییت مدیره ای را انتخاب کنند که دارای فرهنگ سازمانی بالایی باشند که با به کارگیری تکنیک های حسابداری مدیریت نوین، عملکرد مالی شرکت را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، تکنیک های حسابداری مدیریت نوین، عملکرد مالی، نوآوری
  • محمد امید اخگر*، پیمان امینی، آزاده مرادی صفحات 101-120

    ازجمله مخاطرات پیش روی سرمایه‌گذاران هنگام ورود به بازار سرمایه، ریسک سقوط قیمت سهام است و با توجه به اینکه امروزه، سازمان‌ها با الزامات گریزناپذیر برای مواجهه با چالش حفاظت محیط زیست روبه‌رو هستند، مدیریت مناسب زیست‌محیطی به عامل موفقیت سازمان‌ها تبدیل شده است. در سال‌های اخیر، بسیاری از مطالعات بر عملکرد محیط زیست شرکت، برای بررسی عوامل تعیین‌کننده و پیامدهای اقتصادی آن متمرکز شده‌اند. با وجود این، ادبیات، شواهد کافی درباره واکنش بازار به عملکرد محیطی شرکت ارایه نمی‌دهد. در پاسخ به این شکاف، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر عملکرد زیست‌محیطی شرکت‌ها بر ریسک سقوط قیمت سهام با تاکید بر ارتباطات سیاسی در بورس اوراق تهران می‌پردازد. به‌منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 109 شرکت از میان شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال‌های 1390 تا 1398 به روش نمونه‌گیری حذف سیستماتیک، انتخاب و درمجموع، 981 سال - شرکت در نظر گرفته شدند. همچنین، برای آزمون فرضیه‌ها از تخمین رگرسیون لجستیک و مدل داده‌های ترکیبی استفاده شده است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهند عملکرد زیست‌محیطی تاثیر منفی و معناداری بر ریسک سقوط قیمت سهام دارد. به عبارت دیگر، به هر اندازه که شرکت در راستای حفظ محیط زیست اهتمام ورزد، در راستای آن باعث کاهش ریسک سقوط قیمت سهام می‌شود؛ اما ارتباطات سیاسی شرکت تاثیری بر این رابطه نخواهد گذاشت.

    کلیدواژگان: عملکرد زیست محیطی، ریسک سقوط قیمت سهام، ارتباطات سیاسی
|
  • Mansour Barzaman, Mohammadhosein Setayesh * Pages 1-18

    As the main source of government revenue, the tax has always faced numerous challenges on the taxpayers’ part, such as tax evasion, late tax payment, and falsification of tax records. The problems with the calculation of taxable income cause these challenges. Therefore, a change in the calculation basis seems to serve as a solution to these challenges. This study aims to develop an optimal model for tax calculation, where the confirmable income act as the basis for tax calculation. Taxable income results from the subtraction of confirmable revenues and costs from extra-organizational financial resources. The study population consists of financial information of firms listed on the Tehran Stock Exchange from 1997 to 2016. Initially, instead of the taxable income, confirmable income is introduced as an optimal model; afterward, for the sake of accuracy, the tax rates for every firm and year are re-calculated using median, mean, regression, and artificial bee colony algorithm. Then the calculated taxes and real taxes were compared using paired t-tests. Finally, the rate that showed the slightest difference with the real rates, at the confidence level of 95%, is selected as the rate of the Industry/Firm-Year Group. The results show that this new method entails the use of the industry/firm group special rate every year; in other words, the tax rate of each group changes according to the inflation rate and economic conditions. This new method can also assist the government to gain more benefits from tax resources.

    Keywords: Optimal of Model Tax Calculation Basis, Verifiable Revenue Verifiable Expenses, Verifiable Net Income
  • Vahid Oskou *, Mohammad Norouzi Pages 19-32

    In recent financial scandals, related party transactionshave been a major concern. Acquisition of company resources through transactions with affiliates is common in developed countries, but in emerging economies due to the lack of foreign markets and poor corporate governance is more common, and this can have significant effects on the value of companies. Disclosure of non-financial information, including corporate social responsibility, can reduce the destructive effects and ethical concerns in the field of management and serve as a mechanism to reduce the opportunistic behaviors of managers. Therefore, based on this argument, the present study examines the relationship between the related party transactions and firm value of the company with emphasis on the moderating role of corporate social responsibility. For this purpose, the Livestock and Schultenchecklist [13]is used to measure the company's social responsibility. The hypotheses are tested using the statistical method of regression analysis with composite data using the information of 138 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2014 to 2019. The findings of the first hypothesis of the research indicate that there is a significant relationship between the related party transactions and firm value. Also, the result of the second hypothesis show that the social responsibility of the company weakens the negative effect of the related party transactions and firm value.

    Keywords: Related party transactions, company value, Corporate Social Responsibility
  • Ramin Mehradi, Younes Badavarnahandi *, Mehdi Zeinali, Rasoul Baradaran Hassanzadeh Pages 33-56
    In firms with conservative risk disclosure more validity is needed to disclose good risk news and a lower standard of validity is needed to disclose bad risk news. Conservatism in risk disclosure (CRD) can provide reliable information by imposing a higher threshold of verification capability and increase timeliness by faster disclosure of bad risk news. The result would improve the quality of management reports and increase the information content and transparency of accounting information. The purpose of this study is to investigate the effect of CRD on the information content of accounting information and stock return synchronicity. The research method is Ex-post facto and the statistical population of the research is the firms listed on the Tehran Stock Exchange and the number of samples studied includes 167 firms. The research period is from 2009 to 2018. Data are sorted in Excel software and statistical analysis is performed using E-views software. The research hypotheses are tested by panel data approach using kramer test and multiple linear regression. The findings show that CRD enhances the information content of accounting information. The results also show that CRD by increasing the transparency of firm-specific information reduces the stock return synchronicity.
    Keywords: Conservative Risk Disclosure, Risk Disclosure Tone, Downside risk, Information Content, Stock Return Synchronicity
  • Hamidreza Heidari, Elham Farzanegan * Pages 57-77
    This study investigates, for the first time,the herding behavior effect on the excessive market idiosyncratic volatility in the industries listed on the Tehran Stock Exchange. We use daily data of 105 firms in 21 industries for the period 2008 to 2020, which covers the stock price bubbles and nuclear sanctions against Iran. The result sof the modified cross-sectional absolute deviation(CSAD) model show that during such turmoil periods, herding does not exist in the whole market, but is observed in eight industries. Moreover, because of the fear of larg elosses during market turmoil, investors ignore their own information to imitate the decisions of in form edtraders, and, in turn, herding in thirteen industries. Moreover, the findings of the modified GJR-GARCH model highlight that herding has a different effect on volatility across the different industries. In particular, her dingnegatively affect tsthe conditional idiosyncratic volatility in fourteen industries along withthe whole market. Furthermore, because the larger trading volume results in higher informed trading,trading volume turnover egatively affects the conditional idiosyncratic volatility in sixteenin dustries.
    Keywords: Herding Behavior, Conditional Idiosyncratic Volatility, Market Turmoils, Trading Volume Turnover, Investor Sentiment
  • Hamidreza Malekhosseini, Mehdi Arabsalehi *, Daruosh Foroghi Pages 79-100
    Organizational culture is the starting point for movement and dynamism. Also, many experts consider organizational culture as the most fundamental context of change and organizational change in line with the new programs.The main purpose of this study was to investigate the effect of organizational culture on financial performance of listed companies in Tehran Stock Exchange through innovative managerial accounting techniques. Target sample consists of 27 of listed companies in Tehran Stock Exchange in 1398. Two questionnaires were used to collect the data. The first questionnaire was designed by the researchers and contained 19 questions related to managerial accounting techniques in the domains of Activity-Based Costing, Balanced Scorecard, Kaizen and Target Costing. The second questionnaire was adopted from Denison’s model and contained 60 question in the domains of Involvement, Consistency, Adaptability and Mission. Collected data were analyzed using the structural Equations Model. The findings of the study show that the organizational culture had effect on the financial performance. However, by adding the innovative managerial accounting techniques as a mediator, the findings demonstrated the effect of innovative managerial accounting techniques on organizational culture on financial performance. The findings of this study provide the shareholders with valuable information in electing board of directors in line with improvement of the company’s financial performance
    Keywords: Organizational Culture, innovative managerial accounting techniques, financial performance, innovation
  • MohammadOmid Akhgar *, Peyman Amini, Azadeh Moradi Pages 101-120

    Investors and shareholders are two groups that have a special interest in the information on risk and returns. Thus, the effect of environmental performance on stock price crash risk is the most important information considered by users. The present study examined the impact of companies’ environmental performance on stock price crash risk with an emphasis on political connection in Tehran Stock Exchange (TSE). This study was an applied and descriptive-correlational research in terms of purpose and nature. To achieve the research goal, 109 companies were selected from among those listed on TSE during the years of 2011-19 via the systematic elimination sampling method and a total of 981 years of the companies was considered for analysis. To study the relationships between the variables, multivariate regression analysis was used to fit the logistic regression pattern. Also, the combined data method was utilized to test the hypotheses. The findings showed that environmental performance had a significantly negative effect on stock price crash risk, but political connections as a mediator variable had no effects on the relationship between environmental performance and stock price risk.

    Keywords: Environmental Performance, Stock Price Crash Risk, Political Connection