فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی روانشناختی - سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1400)

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/28
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فاطمه سمیعی*، مرضیه جلالی، سهیلا بابایی صفحات 1-16
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی نقش آرزوهای تحصیلی-شغلی و مهارت های مقابله ای در ایجاد تردید مسیر شغلی در میان دانشجویان دانشگاه اصفهان است. طرح این تحقیق که یک پژوهش بنیادی به شمار می آید، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانشجویان دانشگاه اصفهان در مقطع کارشناسی در سال 1398-1397 تشکیل می دهند. گروه نمونه به تعداد 248 نفر (154 زن و 94 مرد) با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، شامل سه پرسشنامه تردید شغلی (CDQ)، آرزوهای تحصیلی-شغلی (ACAQ) و مهارت های مقابله ای (CI) بود. داده ها به کمک روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیری در نرم افزار SPSS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان می دهد مهارت مقابله ای وظیفه گرا و آرزوهای تحصیلی-شغلی با تردید مسیر شغلی رابطه ای منفی و معنادار دارند. همچنین مهارت مقابله ای اجتنابی با تردید مسیر شغلی رابطه ای مثبت و معنادار دارد. علاوه براین، مهارت مقابله ای اجتنابی در گام اول، 34 درصد و سپس همراه با آرزوهای تحصیلی و شغلی در گام دوم، 36 درصد از واریانس تردید مسیر شغلی را پیش بینی کردند؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت استفاده از مهارت مقابله ای اجتنابی، تردید مسیر شغلی دانشجویان را افزایش می دهد. همچنین داشتن آرزوهای تحصیلی و شغلی در کنار مهارت مقابله ای اجتنابی در تردید مسیر شغلی آن ها نقش دارد.
    کلیدواژگان: تردید مسیر شغلی، آرزوهای تحصیلی-شغلی، مهارت های مقابله ای، اجتنابی، وظیفه گرا
  • عطیه سادات متقی قمصری، جواد حاتمی*، هادی بهرامی احسان، مسعود لواسانی صفحات 17-36
    هدف مطالعه بنیادی حاضر بررسی رابطه عوامل روان شناختی (ویژگی های شخصیتی، افسردگی و حمایت عاطفی) با عملکرد حافظه رویدادی و معنایی و بررسی نقش واسطه ای کارکردهای اجرایی در بزرگسالان 50 سال به بالا است. روش تحقیق همبستگی و از نوع معادلات ساختاری است. جامعه پژوهش مدنظر بزرگسالان 50 ساله و بالاتر ساکن تهران هستند. از این جامعه نمونه ای به حجم 435 نفر (299 خانم، 134 آقا و 2 نفر با جنسیت نامعلوم) به روش نمونه گیری دردسترس در فاصله زمانی مهر 93 تا اسفند 94 انتخاب شدند. به منظور اندازه گیری متغیرهای پژوهش از پرسشنامه شخصیتی NEO-FFI (فرم کوتاه)، زیرمقیاس افسردگی پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21)، آزمون های حافظه رویدادی (EM)، سیالی واژگان (WF)، رنگ- واژه استروپ (SCWT)، بلوک های کرسی (CBT) و فراخنای ارقام روبه عقب (BDS) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش آماری همبستگی پیرسون، آزمون بوت استرپ و مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد. داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و Mplus نسخه 8 تحلیل شدند. نتایج آزمون همبستگی پیرسون ارتباط بین ویژگی های شخصیتی روان رنجورخویی و گشودگی، حمایت عاطفی، حافظه فعال و فقدان بازداری با حافظه رویدادی و سیالی واژگان را نشان می دهد. براساس نتایج مدلسازی معادلات ساختاری نیز مدل اصلاح شده با داده های نمونه برازش مناسب دارد. در این مدل، ویژگی های شخصیتی روان رنجورخویی و گشودگی، حمایت عاطفی و فقدان بازداری با میانجیگری حافظه فعال، حافظه رویدادی و سیالی واژگان پیش بینی شده است. این مدل می تواند تبیین عملکرد حافظه رویدادی و معنایی را در سالمندان تسهیل کند.
    کلیدواژگان: حافظه رویدادی، سیالی واژگان، ویژگی های شخصیتی، کارکردهای اجرایی، مدلسازی معادلات ساختاری
  • آسیه شریعتمدار، فریناز عمادی*، آتوسا کلانتر هرمزی صفحات 37-57
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر خانوادگی در اضطراب بازگشت به خانه دانشجویان دختر ساکن خوابگاه است. این پژوهش بنیادی است و به منظور درک عوامل خانوادگی، به روش کیفی و با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان دختر خوابگاهی مجرد تشکیل دادند که در حال تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه علامه طباطبایی استان تهران بودند و تا پایان سال تحصیلی 1397-1396 فارغ التحصیل شدند. از میان این دانشجویان دختر، 10 نمونه به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف، از نوع نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و ادراکات آن ها از عوامل موثر مربوط به خانواده در اضطراب بازگشت به خانه از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته بررسی شد. به منظور تحلیل یافته ها از روش هفت مرحله ای کلایزی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها به شناسایی 24 مفهوم اولیه منجر شد که در 12 مضمون فرعی طبقه بندی شدند. از طبقه بندی مجدد این مضامین، چهار تم یا مضمون اصلی سبک ارتباطی ناکارآمد در خانواده، مرزهای مغشوش خانوادگی، فقدان تصمیم گیری کارآمد و سبک های فرزندپروری ناکارآمد به دست آمد. یافته های پژوهش نیز به صورت جدول هایی طبقه بندی و ارایه شدند. نتایج نشان می دهد ناکارآمدی در هریک از حیطه های سبک ارتباطی، مرزهای خانوادگی، تصمیم گیری و سبک های فرزندپروری به اضطراب بازگشت به خانه دانشجویان دختر خوابگاهی منجر می شود؛ بنابراین می توان با آگاهی بخشی به خانواده ها، به ویژه در بافت آموزش خانواده در رسانه های عمومی و مدارس فرزندان، احتمال بازگشت دانشجویان دختر را به خانه افزایش داد و زمینه ثبات نهاد خانواده را فراهم کرد.
    کلیدواژگان: عوامل خانواده، اضطراب، بازگشت به خانه، دانشجویان خوابگاه
  • غلامعلی افروز، سیده ثریا علوی نژاد*، مرتضی ولایی، معصومه ضابطی آرانی، سمانه بوتیماز صفحات 59-84
    پژوهش حاضر، با هدف واکاوی عوامل موثر در ادراکات زنان به فرزندآوری در دوره کووید-19 به انجام رسید. روش پژوهش مطالعه حاضر کیفی است و با رویکرد پدیدارشناسی توصیفی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، مادران سی ساله، دارای یک فرزند و حداقل تحصیلات کارشناسی است که در بازه زمانی 1 تیر 1399 تا 15 آبان 1399 در شهر تهران مطالعه شدند. نمونه پژوهش نیز 20 نفر از مادرانی است که به روش نمونه گیری هدفمند از نوع ملاکی انتخاب شدند. داده های این پژوهش با تکیه بر تجارب زیسته مادران و با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته درباره ادراک زنان به فرزندآوری در دوره کووید-19 واکاوی شد. برای بررسی روایی صوری پرسش های مصاحبه نیز با استادان گروه روان شناسی و صاحب نظران حوزه پژوهش های کیفی مشورت صورت گرفت. سپس تمامی داده های به دست آمده با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی و نرم افزار MAXODA نسخه 12 تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش حاضر در هشت بن مایه اصلی، خطرات ابتلا به بیماری با سه بن مایه، استرس با شش بن مایه، تمایل به بارداری با سه بن مایه، شرایط اقتصادی با سه بن مایه، امنیت روانی با چهار بن مایه، بهبود روابط خانواده با هشت بن مایه، تحقیق و مطالعه با دو بن مایه و آینده نگری با پنج بن مایه به دست آمد؛ درنتیجه به دلیل افزایش آگاهی عمومی از اهمیت دوران بارداری، بیشتر زنان ترجیح دادند تا با برنامه ریزی برای بارداری اقدام کنند؛ بنابراین پرداختن به عوامل مربوط به ادراک زنان به فرزندآوری در دوران پرمخاطره کووید-19 می تواند به آگاهی جامع مادران و بارداری ایمن بینجامد.
    کلیدواژگان: ادراک، بارداری، فرزندآوری، کووید-19
  • ریحانه فیروزی خجسته فر، کریم عسگری*، مهرداد کلانتری، فیروزه رئیسی، زهرا شاهواری صفحات 85-104

    اعتیاد جنسی یک اختلال رو به رشد است که عوارض فردی و اجتماعی قابل توجهی  به همراه دارد. پژوهش بنیادی حاضر با هدف بررسی و کشف عوامل موثر در ایجاد اعتیاد جنسی، با نگاهی کیفی به بررسی تجارب، افکار و احساسات بیماران مبتلا به اعتیاد جنسی پرداخت . با استفاده از روش پژوهش کیفی، 13 نفر (10 مرد و 3 زن)   از بیماران مبتلا به اعتیاد جنسی 50-21 ساله شهر تهران در سال 1398 و با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته پاسخ دادند. سپس مصاحبه ها با ساتفاده  از روش هفت مرحله ای کلایزی مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش در 3  طبقه اصلی، " عوامل فردی"،  "ناکارآمدی خانواده" و "بی توجهی جامعه نسبت به آموزش جنسی" و 11  طبقه فرعی دسته بندی شد. یافته های پژوهش حاضر، دانش متخصصین سلامت روان را درباره اعتیاد جنسی افزایش می دهد. علاوه بر این مشخص می کند  که با توجه به فقدان  برنامه ریزی ها و سیاستگزاری های جامعه در حوزه آموزش موضوعات جنسی به معلمین، والدین و جوانان، مسئولیت والدین در زمینه آموزش رفتارهای جنسی سالم به کودکان و نوجوانان بسیار مهم و قابل توجه است.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، اعتیاد جنسی و مطالعه کیفی
  • الهه حجازی، فاطمه نارنجی ثانی*، عاطفه غفرانی صفحات 105-127
    هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های روان شناختی مرتبط با موفقیت دانشجویان در محیط یادگیری ترکیبی است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ نحوه گردآوری یافته ها کیفی است. همچنین با استفاده از شیوه مطالعه مروری نظام مند انجام شده است. برای دستیابی به هدف مطالعه، مرور منظم و گسترده پیشینه پژوهشی بر مبنای هفت مرحله الگوی سندلوسکی و باروسو (2006) انجام شده است. بدین منظور منابع مرتبط با حوزه پژوهش از پایگاه های اطلاعاتی الزویر، اسکپوس، پروکویست، اریک، امرالد، اشپرینگر و با استفاده از کلیدواژه های مناسب جست وجو شد. پس از بررسی منابع علمی، 480 منبع مرتبط با موضوع تحقیق و براساس معیارهای مشخص شناسایی شد. پس از بررسی موضوع پژوهش، چکیده و محتوای آن ها، درنهایت 58 مقاله انتخاب و تحلیل نهایی شد. سپس تحلیل یافته ها به شناسایی 75 مفهوم منجر شد که پس از بررسی ارتباط مفهومی و محتوایی در قالب 9 مقوله و درنهایت 5 مولفه طبقه بندی شد. نتایج پژوهش نشان می دهد مولفه های روان شناختی مرتبط با موفقیت دانشجویان در محیط یادگیری ترکیبی شامل راهبردها و مولفه های هیجانی-انگیزشی (احساسات مثبت و باورهای انگیزشی)، ارتباطی (پیوندجویی، مهارت های برقراری ارتباط) شناختی (تفکر سطح بالا و درگیری تحصیلی)، فراشناختی (خودمدیریتی در یادگیری و خودآگاهی برای یادگیری) و شخصیت هستند که از این میان، نقش مولفه ها و راهبردهای هیجانی-انگیزشی و پس از آن با اختلاف اندکی مولفه های فراشناختی از دیگران پررنگ تر بوده است.
    کلیدواژگان: یادگیری ترکیبی، مولفه های روان شناختی، دانشجویان، پساکرونا، نظام آموزش عالی
  • هوشنگ گراوند*، مسلم قبادیان صفحات 129-155
    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه اهداف و آرزوها در ایران است. این مطالعه کاربردی طرحی روان سنجی است و جامعه آماری آن را دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی در سال تحصیلی 1392-1391 تشکیل می دهند. از میان این دانشجویان، 250 نفر (115 دختر و 135 پسر) به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به شاخص آرزو (AI) و مقیاس جهت گیری مذهبی (ROS) پاسخ دادند. روایی و پایایی، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 22 و Lisrel-8.8 بررسی شد. نتایج حاصل از تحلیل اکتشافی مرتبه اول، ساختار ده عاملی اهداف و آرزوها با 41 گویه در جمعیت جوانان ایرانی را تایید کرد که در تحلیل عاملی اکتشافی مرتبه دوم، تمام ده خرده مولفه در سه شاخص آرزوهای بیرونی، درونی و تعالی خود طبقه بندی شدند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم، موید برازش خوب مدل و همچنین روایی همگرای پرسشنامه مناسب است. آلفای کرونباخ برای خرده مولفه ها بین 57/0 تا 86/0 و برای اهداف ذاتی 90/0، بیرونی 90/0 و تعالی خود 82/0 به دست آمد؛ بنابراین می توان به محققان و دست اندرکاران آموزشی و تربیتی پیشنهاد داد که از این پرسشنامه در پژوهش های مربوط به تعیین اهداف و آرزوها بهره بگیرند و درصورت نیاز از طریق این ابزار، زمینه را برای بازنگری اهداف زندگی جوانان فراهم کنند.
    کلیدواژگان: اهداف و آرزوها، ویژگی های روان سنجی، ساختار عامل
  • هانیه زراعت کار، محمدعلی بشارت*، رضا رستمی، کیوان صالحی، عبدالرحمان رستمیان صفحات 157-169

    التهاب یکی از سازوکارهای زیربنایی بسیاری از بیماری های خودایمنی، قلبی-عروقی و دیابت نوع 2 است؛ از این رو مطالعه حاضر با هدف مقایسه پژوهش های انجام شده درباره تجربه بدرفتاری و استرس های دوران کودکی با سطح نشانگرهای التهابی CRP-IL-6 انجام شده است. با جست و جو در پایگاه های داده های پژوهشی Pub Med، Springer، Elsevier از سال 2000 تا 2019 و با زبان انگلیسی سی مقاله به دست آمد. از این میان، پس از بررسی چکیده مقالات، یازده مقاله که به بررسی ارتباط تروماها و بدرفتاری های دوران کودکی (زیر 18 سال) با نشانگرهای التهابی (CRP-IL-6) در دوران بزرگسالی پرداخته بودند، انتخاب و بررسی شدند. در پژوهش های مرورشده، درمجموع برای نشانگر التهابی CRP 16867 نفر و برای نشانگر IL-6 6728 نفر بررسی شدند. نتایج تاثیر تصادفی فراتحلیل نشان می دهد افرادی که در کودکی در معرض بدرفتاری ها، استرس های شدید یا ترومای روانی قرار گرفته اند، به طور معناداری سطح پایه CRP (2/3=Z، 09/0-05/0= CI 95 درصد) و IL-6 (1/3=Z، 19/0-31/0= CI 95 درصد) بیشتری در بزرگسالی دارند. این مطالعه حاکی از آن است که تجربه بدرفتاری و استرس های شدید در دوران کودکی در ایجاد شرایط پیش التهابی در دوران بزرگسالی دخالت دارد؛ بنابراین با توجه به حساسیت و اهمیت این حوزه، کاوش بیشتری برای روشن شدن بسیاری از سازوکارهای واسطه ای نیاز است.

    کلیدواژگان: دلبستگی، بدرفتاری های دوران کودکی، سایکونوروایمونولوژی، التهاب
  • شفیقه ایمان زاده، مرضیه علیوندی وفا*، تورج هاشمی، معصومه آزموده صفحات 171-190
    هدف این پژوهش تعیین نقش اتحاددرمانی در اثربخشی درمان با میانجی گری همراهی مراجع است. جامعه آماری مطالعه را افرادی تشکیل می دهند که در سال 1398 برای دریافت خدمات مشاوره روان شناختی به مراکز مشاوره بهزیستی، شرکت نفت و شهرداری تبریز مراجعه کرده بودند. نمونه تحقیق حاضر، 324 نفر (225 نفر زن و 99 نفر مرد) هستند که با نمونه گیری هدفمند و براساس معیار ورود و خروج پس از جلب رضایتشان انتخاب شدند. پژوهش حاضر از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از حیث روش از نوع پژوهش های توصیفی-همبستگی است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های فرم کوتاه اتحاددرمانی (WAI-SR)، همراهی مراجع (CES)، رضایتمندی مراجع (CSQ) و پیامد درمان برای مراجع (COM) استفاده شده است. همچنین برای تحلیل داده ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزار Amos24 استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که اتحاددرمانی با میانجی گری همراهی مراجع می تواند تغییرات اثربخشی درمان (رضایتمندی مراجع و پیامد درمان برای مراجع) را تبیین کند. همچنین نتایج آزمون میانجی نشان می دهد همراهی مراجع رابطه میان اتحاددرمانی و پیامد درمان را به صورت جزیی، اما رابطه بین اتحاددرمانی و رضایت مراجع را به طور کامل میانجی گری می کند. نتایج شاخص های نیکویی برازش نشان می دهد مدل اندازه گیری شده با مدل نظری تحقیق برازش مناسبی دارد. این مطالعه نشان می دهد همراهی مراجع یک متغیر میانجی در تبیین اثربخشی درمان است و درمانگران باید علاوه بر انتخاب رویکردهای درمانی مناسب، به نقش همراهی مراجع در اثربخشی درمان توجه ویژه ای داشته باشند.
  • شهاب افراز، منصوره حاج حسینی* صفحات 191-211
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه پرورش مهارت های تفکر، مدل برکفیلد بر پیشرفت تحصیلی، تاب آوری تحصیلی و تفکر انتقادی دانش آموزان صورت گرفته است. پژوهش حاضر از نظر روش نیمه آزمایشی و از نظر هدف کاربردی است و در چارچوب طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه قرار دارد. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پسر مشغول به تحصیل رشته تجربی متوسطه دوم استان البرز در سال تحصیلی 1398-1397 است که در یکی از آزمون های آزمایشی معتبر سطح کشور برای آمادگی کنکور سراسری شرکت داشتند. نمونه گیری به روش نمونه دردسترس انجام شده و شامل سی دانش آموز پسر متوسطه دوره دوم رشته تجربی یکی از دبیرستان های شهر کرج است که به صورت تصادفی در دو گروه پانزده نفری به گروه های آزمایشی و گواه منصوب شدند. برای گردآوری اطلاعات در این پژوهش از پرسشنامه سیاهه تاب آوری تحصیلی سامویلز (SARI) و سیاهه گرایش به تفکر انتقادی ریکتس (CTDI) و نمره تراز آزمون آزمایشی استفاده شد. برنامه اجرایی به مدت هشت جلسه آموزش گروهی 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد، اما گروه گواه، آموزشی دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیره و نرم افزار IBM SPSS (نسخه 23) استفاده شد. یافته ها حاکی از معناداری اثر برنامه در ارتقای تفکر انتقادی دانش آموزان در سه مولفه خلاقیت، بلوغ شناختی و درگیری ذهنی، و تاب آوری تحصیلی در دو مولفه مسئله محور-مثبت نگر و جهت گیری آینده و پیشرفت تحصیلی بود. براساس نتایج پژوهش گنجاندن این مقوله در برنامه آموزشی دانش آموزان متوسطه دوره دوم که در آزمون های آمادگی کنکور با ناکامی مواجه هستند، می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: مهارت های تفکر، تفکر انتقادی، تاب آوری تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان
  • نوری کعب عمیر*، نسرین ارشدی، مرتضی کرمی صفحات 213-233
    هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش گروهی-مجازی «برنامه مداخله ای حمایت از نیازها» بر کامروایی نیازهای اساسی روان شناختی و بهزیستی کارکنان است. روش پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و طرح پژوهش نیز نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه گواه است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان و سرپرستان بلافصل آنان در شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در سال 1399 است. از این جامعه، 30 سرپرست به روش نمونه گیری هدفمند و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) انتخاب شدند. از میان کارکنان هر سرپرست، 2 تا 3 نفر به منظور بررسی تاثیر مداخله آموزشی به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند که مجموع تعداد آن ها 83 نفر (81 نفر مرد و 2 نفر زن) بود. ابزار پژوهش شامل مقیاس کامروایی نیازها در محیط کار (NSa-WS) تاولین و استنلینگ و مقیاس بهزیستی کارکنان (EWB) ژنگ و همکاران بود. مداخله شامل آموزش برنامه مداخله ای حمایت از نیازها در هشت جلسه 90 دقیقه ای بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد. نتایج نشان می دهد، آموزش برنامه مداخله ای حمایت از نیازها بر کامروایی نیاز به خودمختاری، نیاز به شایستگی و نیاز به ارتباط و نیز افزایش سطح بهزیستی کارکنان تاثیر معنا داری دارد (05/0p<). با توجه به نتایج این پژوهش، آموزش برنامه مداخله ای حمایت از نیازها مداخله ای اثرگذار است که سازمان ها می توانند از این برنامه برای ارتقای بهزیستی کارکنان و نیز کامروایی نیازهای روان شناختی آنان استفاده کنند.
    کلیدواژگان: نیازهای اساسی روان شناختی، کامروایی نیازها، بهزیستی کارکنان، برنامه مداخله ای حمایت از نیازها
  • عاطفه محمدی فیض آبادی، سوگند قاسم زاده*، علی اکبر ارجمندنیا صفحات 235-254
    هدف این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس شیوه های فرزندپروری ارجمندنیا در نمونه ای از خانواده های دارای فرزند با آسیب بینایی است. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی، همبستگی و با هدف بنیادی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل والدین دارای فرزند با آسیب بینایی در سال 1398 در شهر تهران است که از میان آن ها 300 نفر از مادران شامل 185 والد دانش آموز پسر و 115 نفر والد دانش آموز دختر به روش نمونه گیری دردسترس و با مراجعه به مدارس آموزشی کودکان با آسیب بینایی شهر تهران انتخاب شدند. داده های این پژوهش با استفاده از پرسشنامه شیوه های فرزندپروری ارجمندنیا (APMQ) و مقیاس سبک های فرزندپروری بامریند (BPS) گردآوری شده و تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 24 و LISREL 8.8 تجزیه و تحلیل شد. شاخص های برازش مدل مناسب بود و تحلیل عاملی تاییدی نشان از درستی سازه مدل پنج عاملی مقیاس داشت. مولفه های شیوه های فرزندپروی ارجمندنیا شامل فرزندپروری دموکراتیک، همکاری با همسر در فرزندپروری، نقش فامیل، فرزندپروری مقتدرانه و وابستگی به والدین بود. همچنین 28 سوال پرسشنامه تایید شد. آزمون های آلفای کرونباخ و همبستگی قابلیت اعتماد مطلوب این مقیاس و مولفه های آن را تایید کردند. مقیاس شیوه های فرزندپروری ارجمندنیا ابزاری ایرانی مناسب برای بررسی سبک فرزندپروری است و می تواند در والدین کودکان دارای آسیب بینایی یا در نمونه های مشابه با نمونه پژوهش حاضر شود.
    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، تحلیل عاملی تاییدی، شیوه های فرزندپروری، آسیب بینایی
  • نسیم ظفر قلیزاده، علی خادمی*، رضا تسبیح سازان مشهدی صفحات 255-288
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی استعداد روابط فرازناشویی براساس نقش جنیستی دوگانه و خردمندی با درنظرگرفتن نقش میانجی رابطه جنسی در زنان متاهل انجام شده است. این مطالعه بنیادی و طرح پژوهش توصیفی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان متاهل ساکن شهر ارومیه در سال 1397-1396 بود که 800 نفر از آنان با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس استعداد روابط فرازناشویی ظفرقلی زاده، خادمی و تسبیح سازان مشهدی (EAPS)، پرسشنامه نقش جنسیتی بم (BSRI)، مقیاس سه بعدی خردمندی آردلت (3D-WS) و مقیاس رابطه جنسی هاگز و اسنل (SRS) است. در تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری، با نسخه 22 نرم افزار SPSS و AMOS و برای آزمون مسیرهای غیرمستقیم از آزمون سوبل استفاده شد. نتایج نشان داد همه متغیرهای پژوهش جز جهت گیری مبادله ای رابطه منفی معناداری با استعداد روابط فرازناشویی داشتند (01/0>P). نتایج حاکی از برازش مناسب مدل است که در آن هم نقش جنسیتی دوگانه و هم خردمندی به صورت مستقیم و غیرمستقیم (از طریق رابطه جنسی) استعداد روابط فرازناشویی را پیش بینی کردند. دوگانه جنسیت و خردمندی در کنار سایر عوامل از جمله چگونگی درک افراد از روابط جنسی شان، نقشی کلیدی در استعداد روابط فرازناشویی ایفا می کنند و لزوم توجه به این عوامل در موقعیت های مشاوره ای ضروری است.
  • سمیه شاهمرادی*، رعنا آقابابایی، زهرا حبیبی صفحات 289-305

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه "الگوهای ارتباطی" و "جو عاطفی" خانواده مبدا با نگرش به ازدواج با توجه به نقش میانجی گر تمایزیافتگی بود. این مطالعه با روش کمی همبستگی از نوع تحلیل مسیر انجام شد. جامعه آماری دانشجویان مجرد شهر تهران و نمونه شامل 325 دانشجو (230 دختر و 90 پسر) بود. ابزارهای مورد استفاده، مقیاس های نگرش به ازدواج (MAS)، الگوی ارتباطی خانواده (RFCP)، جوعاطفی (Hill-Bern)، تمایزیافتگی (DSI-SF) بود. داده ها با استفاده از تحلیل مسیر و با کمک نرم افزا SPSS-24وAMOS مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که از بین الگوهای ارتباطی خانواده مبداء، الگوی "گفت و شنود" و الگوی "همنوایی" ارتباط معناداری با تمایزیافتگی دارند. همچنین، بین "جو عاطفی خانواده مبداء" با تمایزیافتگی و بین تمایزیافتگی و نگرش خوشبینانه، واقع گرایانه و ایده آل نسبت به ازدواج رابطه معناداری وجود داشت. به علاوه، نتایج نشان داد که تمایز یافتگی در ارتباط بین الگوی "گفت و شنود" و "جوعاطفی" خانواده مبدا با نگرش خوشبینانه به ازدواج، نقش میانجی دارد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که با بهبود الگوهای ارتباطی و جو عاطفی خانواده مبداء و در نتیجه با افزایش تمایزیافتگی افراد میتوان به کسب نگرش خوشبینانه، واقع گرایانه و ایده ال گرایانه نسبت به ازدواج کمک کرد.

    کلیدواژگان: نگرش نسبت به ازدواج، تمایزیافتگی، الگوی ارتباطی، خانواده مبداء، جو عاطفی خانواده
  • اکرم محمدلو*، ذکرالله مروتی، مجید یوسفی افراشته صفحات 307-333

    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی توان بخشی شناختی رایانه ای بر مسئله گشایی خلاق و سرعت پردازش اطلاعات دانش آموزان ابتدایی صورت گرفت. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را، کلیه دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شهرستان خرم دره در سال تحصیلی 99-98 تشکیل می دادند که، 30 نفر از آن ها به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی، در دو گروه کنترل (15 نفر) و آزمایش (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه (هر هفته دو جلسه 40 دقیقه ای) تحت آموزش توان بخشی شناختی رایانه ای با نرم افزار کاپیتان لاگ قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ برنامه ای را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه حل مسئله خلاق باسادر (1995) و آزمون رایانه ای استروپ (کلاسیک) جمع آوری و با نرم افزار Spss و آزمون تحلیل کواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بعد از ارایه برنامه توان بخشی شناختی رایانه ای میزان سرعت پردازش اطلاعات و مسئله گشایی خلاق گروه آزمایش افزایش یافته است و بین نمرات پس آزمون گروه آزمایش و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (01/0<p) بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت، برنامه های توانبشی شناختی رایانه ای بر بهبود مسئله گشایی خلاق و افزایش سرعت پردازش اطلاعات دانش آموزان ابتدایی موثر بوده است.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی رایانه ای، مسئله گشایی خلاق، سرعت پردازش اطلاعات، دانش آموزان ابتدایی
  • گلنوش رهبری زاده، فاطمه دهقانی آرانی*، حجت الله فراهانی صفحات 335-352

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین قضاوت اخلاقی افراد و شخصیت و اختلالات آن و همچنین نقش همدلی به عنوان مولفه تعدیل کننده انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه افراد 18 تا 36 ساله و دارای حداقل تحصیلات لیسانس بود. در مطالعه حاضر پس از اجرای آزمون بالینی چندمحوری میلون 3 روی داوطلبین واجد شرایط، 40 نفر به روش هدفمند انتخاب و در دو گروه عادی و دارای اختلال شخصیت همتا شدند. سپس کل آزمودنی ها به پرسشنامه های قضاوت اخلاقی DIT و واکنش های بین فردی IRI پاسخ دادند. همچنین در این پژوهش از ابزار ردیابی چشم جهت سنجش همدلی استفاده شده است. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و مدل رگرسیون لجستیک در نرم افراز SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین اختلال شخصیت و قضاوت اخلاقی رابطه معنادار وجود دارد (p=0.03) اما نفش همدلی به عنوان تعدیل گر در این رابطه معنی دار نشد. بررسی رقابتی دو ابزار سنجش گر همدلی نیز در پژوهش حاضر معنادار نشد. نتایج حاکی از آن است که اختلالات شخصیت باعث کاهش قضاوت اخلاقی در افراد میشود. پژوهش حاضر گام اولیه ای بود در راستای کاربرد تکنولوژی نوین ردیاب چشمی در بررسی و مطالعه سازه های روان شناختی.

    کلیدواژگان: شخصیت، همدلی، قضاوت اخلاقی، ردیاب چشمی
  • مرضیه عروتی عزیز* صفحات 353-369

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی ترکیب درمان شناختی- رفتاری و درمان روان پویشی کوتاه مدت بر افزایش نیرومندی من وکاهش علایم اختلال اضطراب فراگیر صورت گرفت. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل افراد دارای اختلال اضطراب فراگیر بودند که در فاصله زمانی سالهای 1395- 1397 به یکی از مراکز مشاوره همدان مراجعه کرده بودند و بر اساس مقیاس اضطراب همیلتون و تشخیص روانپزشک واجد ملاک های اختلال اضطراب فراگیر بودند. گروه آزمایش به صورت جداگانه و به مدت 15 جلسه 90 دقیقه ای، درمان تلفیقی دریافت کرد ، گروه کنترل در لیست انتظار بود. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب همیلتون، سیاهه روانشناختی قدرت من استفاده شد. نتایج به دست آمده به وسیله آزمون کوواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل داده های پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری در کاهش اضطراب و افزایش نیرومندی من در بین آزمودنی های گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل وجود داشت (p<0.05). نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که ترکیب درمان شناختی- رفتاری و درمان روان پویشی کوتاه مدت در افزایش نیرومندی من و کاهش علایم اختلال اضطراب فراگیر موثر است.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، نیرومندی من، درمان شناختی- رفتاری، روانپویشی کوتاه مدت
  • محمود امیربیگی، مهدی رضا سرافراز*، امیدرضا قاسمی، علی فیروزآبادی صفحات 371-394

    این پژوهش به منظور بررسی پیوستار خودشیفتگی و نقش واسطه ای فرایندهای خودشناسی در ارتباط میان شفقت خود، ارزش خود و خودشیفتگی در دو گروه بالینی و غیربالینی صورت گرفته است. پژوهش حاضر بنیادی و برحسب شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کارمندان اراده های دولتی و خصوصی شیراز و مراجعان به کلینیک های روا ن شناسی/ روان پزشکی در سال 1398-1397 است. 140 نفر از کارمندان اداره ها به عنوان نمونه غیربالینی و 128 نفر از مراجعان به کلینیک های روان شناسی/ روان پزشکی به عنوان نمونه بالینی به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند که درمجموع 268 نفر (135 مرد و 133 زن) به عنوان نمونه در این پژوهش شرکت کردند. پرسشنامه های خودمهارگری، خودشناسی انسجامی و بهوشیاری برای بررسی فرایندهای خودشناسی، پرسشنامه های ناپایداری هدف و مقیاس برتری، به منظور بررسی خودشیفتگی و پرسشنامه های شفقت خود و ارزش خود در اختیار داوطلبان قرار داده شد. روش آماری استفاده شده برای بررسی نقش واسطه ای فرایندهای خودشناسی تحلیل مسیر بود. همچنین برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد. نتایج نشان می دهد فرایندهای خودشناسی بین خودشیفتگی از یک سو و شفقت خود و ارزش خود از سوی دیگر در هر دو گروه بالینی و غیربالینی نقش واسطه ای ایفا می کنند (05/0<p). یافته های این پژوهش بر اهمیت شفقت خود به عنوان قطبی سالم تر در تحول پیوستار خودشیفتگی تاکید می کند و فرایندهای خودشناسی را واسطه ای در این تحول می داند.

    کلیدواژگان: خودشیفتگی، شفقت خود، ارزش خود، فرایندهای خودشناسی
  • زهره السادات امیرارجمندی، پانته آ جهانگیر*، مژگان نیکنام صفحات 395-409

    هدف پژوهش حاضر تبیین تعهد زناشویی در زنان متاهل براساس طرحواره های ناسازگار اولیه و مکان کنترل با میانجیگری معنویت است. روش پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی-همبستگی و جامعه آماری نیز زنان متاهل مراجعه کننده به سراهای محله به تعداد 1.095.000 نفر در سال 1397 است که از میان آن ها 347 نفر به روش تصادفی دومرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه تعهد زناشویی (MCI)، مقیاس تجارب معنوی روزانه (DSES)، پرسشنامه طرحواره یانگ (YSQ) و مقیاس مکان کنترل راتر (RLCS) بود. داده های پژوهش حاضر با استفاده از الگویابی معادله های ساختاری، نرم افزارهای SPSS-24 و Amos-24 تحلیل شدند. در پژوهش حاضر، ضریب مسیر غیرمستقیم میان طرحواره های ناسازگار اولیه (079/0-=β، 001/0=P) و مکان کنترل (171/0-=β، 001/0=P) با تعهد زناشویی منفی و معنادار بود. براساس یافته های حاضر می توان گفت طرحواره های ناسازگار اولیه و مکان کنترل بر میزان معنویت زنان متاهل تاثیر می گذارد که موجب افزایش یا کاهش تعهدات زناشویی آن ها می شود.

    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، طرحواره، معنویت، مکان کنترل
  • الهام شیرودآقایی، آزیتا امیرفخرایی*، اقبال زارعی صفحات 411-428

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی بازی درمانی شناختی-رفتاری و درمان تعامل والد-کودک بر کنش های اجرایی کودکان با اختلال مقابله ای/ نافرمانی است. روش این تحقیق از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و تحقیق به لحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل دختران دچار اختلال مقابله ای/ نافرمانی مقاطع اول تا سوم ابتدایی شهر تنکابن در سال تحصیلی 1399-1398 است. با انتخاب دومرحله ای تصادفی مدارس، 39 نفر به عنوان نمونه با غربالگری انتخاب شدند که با همگن سازی و تصادفی سازی در سه گروه بازی درمانی شناختی-رفتاری و درمان تعامل والد-کودک و گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش حاضر شامل پرسشنامه علایم مرضی کودکان (CSI)، پرسشنامه عملکرد اجرایی (BRIEF)، بسته بازی درمانی شناختی-رفتاری (CBPTP) و بسته درمان تعامل والد-کودک بود (PCITP). داده های پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند. نتایج نشان می دهد بین اثربخشی بازی درمانی شناختی-رفتاری و درمان تعامل والد-کودک بر مهارت های تنظیم رفتار با ضریب اتای 765/0 و فراشناخت با ضریب اتای 779/0 در کودکان با اختلال مقابله ای/ نافرمانی تفاوت وجود دارد (001/0=P). به نظر می رسد هر دو درمان با بهبود کنش های اجرایی کودکان دچار اختلال مقابله ای/ نافرمانی اثرگذار باشند، اما اثرگذاری بازی درمانی شناختی-رفتاری بیشتر است.

    کلیدواژگان: اختلال مقابله ای، نافرمانی، بازیدرمانی شناختی-رفتاری، کنش های اجرایی، والد-کودک
|
  • Fatemeh Samiee *, Marzieh Jalali, Soheila Babaie Pages 1-16
    The aim of the present study is to investigate the effects of coping skills and career aspirations on career doubts among undergraduate students at Isfahan University. The design of this study, which is a basic research, is descriptive and correlational. The statistical population includes all BA students of Isfahan University in the academic year 2018–2019. The sample group consists of 248 students (154 females and 94 males) that was selected using stratified random sampling proportional to the sample size. The data collection instruments includes Career Doubt Questionnaire (CDQ), Academic and Career Aspirations Questionnaire (ACAQ), and Coping Inventory (CI). Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multivariate regression analysis in SPSS-23 software. The results indicate that there is a significant negative relationship between task-oriented coping skills, educational and career aspirations, and career doubts. There is also a significant positive relationship between disengagement orientation coping skills and career doubts. Besides, disengagement coping skills predicted 34% of the variance in career doubts in the first step and 36% in the second step along with academic career aspirations. Thus, it can be concluded that the use of coping skills other than engagement increases students' career doubts.Moreover, academic career desires along with disengagement-oriented coping strategies play a role in career doubts.
    Keywords: Career doubt, Education-career aspirations, Coping skills, task-orientation, Disengagement-orientation
  • Atieh Sadat Mottaghi Ghamsari, Javad Hatami *, Hadi Bahrami Ehsan, Masoud Gholamali Lavasani Pages 17-36
    The aim of this study is to investigate the relationship of psychological factors (personality traits, depression, and emotional support) with episodic and semantic memory (word fluency), with a mediating role of executive functions in adults aged 50 years and older. This research is fundamental in terms of its objectives. The research method is correlational and structural equations. The study population is all adults aged 50 years and older living in Tehran. From this population, a sample of 435 people (299 women, 134 men and 2 people of unknown gender) was conveniently selected from September 2014 to March 2016. The NEO-FFI Personality Questionnaire (short form), Depression subscale of the Depression, Anxiety and Stress Scale-21 (DASS-21) short version, episodic memory, word fluency, Stroop color word test, Corsi blocks, and reverse digit span test were used to measure the variables. Pearson correlation, bootstrap test, and structural equation modeling (SEM) methods were used to analyze the data. Data were analyzed using SPSS-16 and Mplus-8 software. Pearson correlation test results showed the relationship of personality traits of neuroticism and openness, emotional support, working memory and inhibition loss with episodic memory and word fluency. SEM results also showed that the modified model fit the sample data well. In this model, neuroticism and openness, emotional support, and inhibition loss predicted episodic memory and word fluency with mediation of working memory: This model may facilitate the explanation of episodic memory and word fluency function in the elderly.
    Keywords: episodic memory, word fluency, Personality Traits, executive functions, Structural Equation Modeling
  • Asieh Shariatmadar, Farinaz Emadi *, Atousa Kalantar Hormozi Pages 37-57
    The purpose of this study is to determine the effective familial factors in the anxiety of going home of female college students living in dormitories. In order to understand the familial factors, the study was qualitative and used a phenomenological approach. The statistical population of the study consists of single female students living in a dormitory who were pursuing a master's degree at Allameh Tabatabaei University in Tehran Province and graduated at the end of the academic year 2017-2018. Among these female students, 10 samples were selected by purposive sampling method, snowball sampling method and their perceptions of effective factors related to family in anxiety of going home were investigated through semi-structured interviews. The results were examined. The seven-step method was used to analyze the results. Data analysis resulted in the identification of 24 primary concepts that were classified into 12 subthemes. From the reclassification of these themes, 4 major themes or topics emerged such as dysfunctional family communication style, confused family boundaries, and lack of effective decision making. Inefficient parenting styles were identified and the research results were classified and tabulated. The results show that ineffective parenting styles in each of the areas of communication style, family boundaries, decision making, and kindness styles lead to anxiety about going home among female dormitory students. Therefore, by informing families, especially in the context of family education in public media and children's schools, it is possible to increase the likelihood of female college students going home and lay the foundation for the stability of the family institution.
    Keywords: family factors, anxiety, Homecoming, Students Living in a Dormitory
  • Gholamali Afrooz, Seyede Soraya Alavinezhad *, Morteza Valaei, Masoome Zabeti Arani, Samane Butimaz Pages 59-84
    The present study was conducted to investigate the factors affecting women's perception of fertility during the Covid-19 pandemic. The research method is qualitative and has a descriptive phenomenological approach. The statistical population of the study is 30-year-old mothers with one child and at least a bachelor's degree during the period from June 21, 2020 to November 5, 2020 in Tehran. 20 mothers were selected by purposive sampling according to the criterion type. The data of this study were analyzed based on the mothers' lived experiences and by conducting a semi-structured interview about the women's perceptions of fertility during the Covid-19 period. For the validity and formality of the interview questions, the professors of the Department of Psychology and experts in the field of qualitative research were consulted. Then all data were analyzed using Colaizzi's seven-step method and MAXODA version 12 software. The results of the present study are provided in 8 main themes, disease risks with 3 subthemes, stress with 6 subthemes, desire for pregnancy with 3 subthemes, economic conditions with 3 subthemes, psychological security with 4 subthemes, improvement of family relations with 8 subthemes, research and study with 2 subthemes, and foresight is obtained with 5 subthemes. As a result, due to the increasing public awareness of the importance of pregnancy, most women prefer to plan their pregnancy. Therefore, addressing the factors related to women's perception of fertility in the high-risk period of Covid-19 may lead to comprehensive maternal awareness and safe pregnancy.
    Keywords: perception, pregnancy, fertility, COVID- 19
  • Reihneh Firoozi Khojastefar, Karim Asgari *, Mehrdad Kalantari, Firoozeh Raisi, Zahra Shahvari Pages 85-104

    Sexual addiction is a growing disorder which is accompanied with many personal and social consequences. The current fundamental study aims to investigate and discover the factors affecting the development of sexual addiction, with a qualitative view at the experience, thoughts and feelings of patients with sex addiction. Using a qualitative method, 13 patients with sex addiction (10 male and 3 female) aged 21–50 were selected by purposeful sampling and interviewed in 2019 in Tehran with a semi-structured interview. Then, the data was analyzed by using a seven-step Colaizzi method. The results were categorized into three main categories including personal issues, family inefficiency and inattentiveness of the society about sex education, and further categorized into 11 subcategories. Our findings provide invaluable insights into sex addiction for physicians and other mental health providers. Given the lack of community planning and policy regarding the sex education for teachers, parents and youth, we emphasize the responsibility of parents in teaching healthy sexual behaviors to their children and adolescents.

    Keywords: Lived Experience, sex addiction, Qualitative study
  • Elaheh Hejazi, Fatemeh Narenji Thani *, Atefee Ghofrani Pages 105-127
    This study aims to identify the psychological components related to student success in a blended learning environment. The research method is applied , and data collection was conducted using a qualitative approach through a systematic review method. To achieve the goal of the study, a systematic and comprehensive review of the research background was conducted based on Sandlowski and Barroso's (2006) seven-step model. For this purpose, resources from databases (Elsevier, Scopus, ProQuest, Eric, Emerald, Springer) and related keywords were searched. After reviewing 480 papers from theoretical and scientific sources related to the research topic based on specific criteria and removing unrelated papers, a full review of the remaining 58 studies was performed. The systematic review of the research background resulted in the identification of 5 components, 9 concepts, and 75 codes. The results of the meta-synthesis indicate that the psychological components of students who want to succeed in the blended learning environment at the university include the following: emotional strategies and components (positive emotions and motivational beliefs), communication (connection resources, communication skills), cognitive (high-level thinking and academic engagement), metacognitive (self-management in learning and self-perception of learning), and personality.Among these, the role of emotional and metacognitive strategies and components is more important than others. Therefore, they have a greater impact on the success of blended learning.
    Keywords: Blended learning, Post COVID-19, Psychological Components, Strategies, students, Higher Education System
  • Houshang Garavand *, Moslem Ghobadiyan Pages 129-155
    This study aims to investigate the psychometric properties of the Goals and Aspirations inventory. In this applied study, a psychometric design was used and the statistical population consisted of students of Allameh Tabatabaei University during the academic year 2011–2012. Among the students of Allameh Tabatabai University, 250 people (115 girls, 135 boys) were selected through an available sampling method and answered the Aspirations Index (AI) and the Religious Orientation Scale (ROS). Validity and reliability, exploratory and confirmatory factor analysis were analyzed using SPSS-22 and Lisrel-8.8 software. The results of the first-order exploratory analysis confirmed the structure of the operational decade of goals and aspirations with 41 items in the Iranian youth population. In the second-order exploratory factor analysis, all ten subcomponents were classified into three indices: external, internal, and self-transcending aspirations. The results of the first and second level confirmatory factor analysis confirmed the good fit of the model and also the convergent validity of the questionnaire. Cronbach's alpha ranged from 0.77 to 0.86 for the components and was 0.90 for the intrinsic aspirations index, 0.90 for the external aspirations index, and 0.82 for the self-transcendence index. Therefore, researchers and educators can be suggested to use this questionnaire in research related to assigning goals and aspirations and, if necessary, use this instrument to provide a basis for reviewing adolescents' life goals.
    Keywords: goals, aspirations, Psychometric Characteristics, Factor Structure
  • Haniyeh Zeraatkar, MohammadAli Besharat *, Reza Rostami, Keyvan Salehi, Rahman Rostamian Pages 157-169

    This study was conducted since inflammation is one of the underlying mechanisms of many autoimmune diseases, cardiovascular diseases, type 2 diabetes, etc. The aim of this study is to collect and compare research findings on the relationship between childhood maltreatment and attachment styles with the level of CRP-IL-6 inflammatory markers. A systematic search of Pub Med, Springer, and Elsevier from 2000 to 2019 yielded approximately 30 English-language papers. Finally, 11 papers met the research criteria and were included. In the included studies, a total of 16,867 subjects were screened for CRP inflammatory markers and 6728 subjects were screened for IL-6 markers. And the random effect meta-analysis results show that people who were exposed to abuse as children, childhood maltreatment, or severe stress or psychological trauma had significantly higher baseline CRP (Z = 3.2, 95% CI= 0.05-0.09) and more IL-6 (Z = 3.1, 95%CI = 0.19-3.19) in adulthood. This systematic review suggests that the experience of severe abuse and stress in childhood contributes to the development of preinflammatory conditions in adulthood. Given the sensitivity and importance of this topic, further research is needed to elucidate many intermediary mechanisms.

    Keywords: attachment, Childhood maltreatment, Psychoneuroimmunology, inflammation
  • Shafigheh Imanzadeh, Marziyeh Alivandi Vafa *, Touraj Hashemi, Masoumeh Azemoudeh Pages 171-190
    The purpose of this study is to determine the role of the therapeutic alliance in treatment effectiveness through mediation of client engagement. Individuals who had approached counseling centers of welfare organization, oil company, and Tabriz municipality in 2019 were selected as the statistical population. The statistical sample of the present study consists of 324 participants (225 women and 99 men) who were selected through purposive sampling based on entry and exit criteria, after obtaining their consent. The Working Alliance Inventory-Short Revised (WAI-SR), Client Engagement (CES), Client Satisfaction (CSQ), and Client Outcome (COM) questionnaires were used to collect data, and the data were analyzed using structural equation modeling and Amos24 software. Results showed that therapeutic alliances with client engagement mediation were able to explain changes in treatment effectiveness. In addition, the results of the mediation test showed that client engagement partially mediated the relationship between the therapeutic alliance and treatment outcome, but fully mediated the relationship between the therapeutic alliance and client satisfaction. The results of the fit indices indicated that the measured model was in good agreement with the theoretical research model. In conclusion, this study showed that client engagement was a mediating variable in explaining treatment efficacy, so therapists should pay special attention to the role of client engagement in treatment efficacy in addition to selecting appropriate treatment approaches.
    Keywords: Therapeutic Alliance, Client Engagement, Treatment Efficacy
  • Shahab Afraz, Mansoureh Hajhosseini * Pages 191-211
    The purpose of the present study is to evaluate the effectiveness of thinking skills development program (based on Brookfield's model) on academic achievement, academic resilience and critical thinking The method of the study is a quasi-experimental study with pretest-posttest with a control group and was applied based on the purpose. The statistical population of the study consists of male high school students of Alborz Province of the 2018-2019 academic year who participated in one of the nationally validated pilot tests for the college entrance examination. The sample consists of thirty male high school students at one of the high schools in Karaj who were randomly assigned to an experimental group and a control group. The measures used in the study included: examinations test scores, Samuels’ Academic Resilience Inventory (ARI) and Ricketts Critical Thinking Disposition Inventory (CTDI). The program was conducted in 8 sessions of 90 minutes group training for the experimental group while the control group received no training. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used to evaluate the effectiveness of the program using the software IBM SPSS (version 23). The results show that implementing the Thinking Skills Development Program for studensts improved critical thinking (in three components: innovativeness, cognitive maturity, and engagement), academic achievement, and academic resilience (in two components: problem-oriented-positive and future-oriented). Communication skills were not statistically significantly different) among high school students. The results of the study confirm that it may be useful to include the program in the curriculum for high school students who fail the pilot tests for college entrance exams.
    Keywords: Thinking Skills, Brookfield, critical thinking, Academic Resilience, academic achievement
  • Noori Kaabomeir *, Nasrin Arshadi, Morteza Karami Pages 213-233
    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of the Needs Support Intervention Program's virtual group training on employee satisfaction and well-being with their basic psychological needs. The research method is applied in relation to the purpose and the research design is a quasi-experimental pre-test-post-test with a control group. The statistical population of the study comprises all employees and their immediate supervisors in Maroon Oil and Gas Producing Company in 2020. From this population, 30 supervisors were selected through purposive sampling and randomly assigned to an experimental group and a control group (15 individuals in each group). Of the employees in each supervisor group, 2 to 3 individuals (83 in total; 81 men and 2 women) were selected through simple random sampling to study the effect of the intervention. The instrument of the study includes Tafvelin and Stenling's Needs Satisfaction at Workplace Scale (NSa- WS) and Zheng et al.'s Employee Well-Being Scale (EWB). The intervention includes the Needs Support Intervention Program training in eight 90-minute sessions. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance in SPSS-24 software. The results showed that Needs Support Intervention Program training had a significant effect on satisfying the needs of autonomy, competence, and relatedness, as well as on increasing the well-being of employees (p<0.05). According to the results of this study, teaching the Needs Support Intervention Program is an effective intervention that organizations can use to improve employees' well-being and meet their psychological needs.
    Keywords: basic psychological needs, Needs Satisfaction, Employee Well-Being, Needs Support Intervention Program
  • Atefe Mohammadi Feizabadi, Sogand Ghasmzadeh *, Aliakbar Arjmandnia Pages 235-254
    The present study aims to investigate the study of psychometric properties of Arjmandnia questionnaire on parenting methods among families with visually impaired children. The method of the present study was descriptive survey and correlation study a fundamental purpose. The population of this study includes all visually impaired parent residing in Tehran during 2019-2020, of which 300 mothers including 185 parents of male students and 115 parents of female students were available for sampling and visits to schools for visually impaired children in Tehran city were selected. Data was collected using Arjmandnia Parenting Style Questionnair (APMQ) and Bumrind's Modern Parenting Style Scale (BPS) and analyzed using SPSS 24 and LISREL 8.8 software. The model fit indices were appropriate and confirmatory factor analysis showed that the structure of the 5-factor model of the scale was correct. The components of Arjmandnia parenting style include democratic parenting, cooperation with spouse in parenting, family role, exthedra parenting and parental dependence. In addition, all 28 questions of the questionnaire were approved. Cronbach's alpha and correlation tests indicate a favorable evaluation of this scale and its components. The Arjmandnia Parenting Styles Scale is a suitable Iranian instrument to study parenting styles and can be used in families with visually impaired children or in samples similar to the sample of the present study.
    Keywords: Psychometric Properties, Confirmatory Factor Analysis, parenting styles, visual impairment
  • Nasim Zafar Gholizadeh, Ali Khademi *, Reza Tasbihsazan Mashhadi Pages 255-288
    The purpose of this study is to predict the propensity to have extramarital affairs based on psychological androgyny and wisdom considering the mediating role of the sexual relationship. This study is basic and the research method was descriptive and a structural equation modeling. The statistical population includes married women in Urmia in 2017–2018, and 800 of these women were selected through an available sample. The research instruments were the Extramarital Affairs Scale (EAPS) by Zafar Gholizadeh, Khademi & Tasbihsazan Mashhadi (2021), the Sex Role Inventory (BSRI) by Bem (1974), the Three-Dimensional Wisdom Scale (3D-WS) by Ardelt (2003), and the Sexual Relations Scale (SRS) by Hughes & Snell (1990). The results showed that all variables in the study, except for exchangeable orientation, had a significant negative relationship with the propensity to have extramarital affairs (P≤0/01). The data were analyzed using Pearson moment correlation coefficient and structural equation modeling technique with SPSS version 22 and AMOS software, and to test the significance of the indirect paths, Sobel test was used. The results indicated that the model fit well, with both psychological androgyny and wisdom directly and indirectly (via sexual relationship) predicting the propensity to have extramarital affairs. Psychological androgyny and wisdom appear to play a key role in the propensity to have extramarital affairs, along with other factors including how people perceive their sexual relationships, and it is necessary to pay attention to these factors in the counseling situation.
    Keywords: extramarital affairs proneness, psychological androgyny, wisdom, sexual relationship
  • Somayeh Shahmoradi *, Ranaa Aghababaie, Zahra Habibi Pages 289-305

    The aim of the present study was to investigate the relationship between “communicational patterns” and “emotional atmosphere” of the family of origin with the “attitude towards marriage” according to the mediating role of “self-differentiation”. This study was performed by correlation method of path analysis. The statistical population was single students in Tehran and the sample consisted of 325 students(230 girls/90boys). The instruments used were Marriage Attitude Scale(MAS), Family Communicational Pattern(RFCP), Emotional(Hill-Bern), Self-differentiation(DSI-SF). Data were analyzed using path analysis using SPSS-24 and AMOS software. The results showed that among the communication patterns of the family of origin, "dialogue" and “conformity” pattern have a significant relationship with self-differentiation. There was a significant relationship between the “emotional atmosphere” of the family of origin and self-differentiation. There was a significant relationship between self-differentiation and optimistic, realistic and ideal attitude towards marriage. The results showed that self-differentiation mediates the relationship between the "dialogue" patterns and "emotional atmosphere" of the original family with an optimistic attitude about marriage. It can be concluded that by improving the communication patterns and emotional atmosphere of the family of origin and thus increasing the self-differentiation of individuals, one can help to acquire an optimistic, realistic and idealistic attitude towards marriage.

    Keywords: Attitudes toward Marriage, Self-Differentiation, Communication Pattern, Family of Origin, Family emotional atmosphere
  • Zekrollah Morovati, Majied Yousefi Afrashteh Pages 307-333

    solving and information processing speed of elementary students. This research was a quasi-experimental study with pre-test design, post-test with control group. The statistical population of the study consisted of all sixth grade elementary school female students in Khorram Dareh city in the academic year of 2020 of whom were selected as the sample by available sampling method and divided into two groups of control(n = 15)‌and experimental(15 people) were located. The experimental group underwent computer cognitive rehabilitation training with Captain Log software for 10 sessions(two 40-minute sessions per week) and the control group did not receive any program.Data were collected using the Basader Creative Problem Solving Questionnaire (1995) and the Stroop Computer Classic test and analyzed by SPSS software and analysis of covariance. The results showed that after Intervention program,‌The results showed that after presenting the computer cognitive rehabilitation program, there was a significant difference between the post-test scores of the experimental group and the control group. (P <.0/01).‌Thus It can be concluded that providing intervention based on computer cognitive rehabilitation programs has been effective in improving creative problem solving and increasing the speed of information processing of elementary students.

    Keywords: Computer-Based cognitive rehabilitation training, creative problem solving, information processing speed, elementary students
  • Golnoush Rahbarizade, Fateme Dehghani Arani *, Hojjatollah Farahani Pages 335-352

    Personality is a unique factor that can lead to abnormalities, and empathy is an emotional-cognitive trait of a person. Developing a model of the interaction of these variables can be a step towards expanding the study fundamentals of the mental system. In this study, after conducting the Milon3 on eligible candidates,, 40 individuals were selected in a targeted method and were matched into two groups of normal people and people with personality disorders. Then the subjects were placed behind the eye tracker system in the cognitive laboratory and answered the DIT ethical judgment questionnaire and the IRI interpersonal response scale while capturing their eye movements' details. Data were analyzed using descriptive statistics and logistic regression model in SPSS software. The results showed that there was a significant relationship between personality disorder and moral judgment (p = 0.03) but empathy as a moderator was not significant in this regard. Competitive study of two empathy measuring instruments was not significant in the present study. The results indicate that personality disorders reduce moral judgment in individuals. The present study was a first step in the application of new eye tracker technology in the study of psychological structures.

    Keywords: Moral judgment, Personality Disorder, empathy, Eye tracker
  • Marzieh Orvati Aziz * Pages 353-369

    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of Integrative therapy short-term psychodynamic psychotherapy & cognitive-behavioral therapy in increasing ego strength and reducing generalized anxiety disorder. The research method was quasi-experimental with pretest-post-test design with control group. The statistical population of the study consisted of all individuals with generalized anxiety disorder referring to counseling centers in Hamadan during 2017 - 2019, subjects with a diagnosis of general generalized anxiety were selected based on Hamilton anxiety rating scale (HRSA), and psychiatrist diagnosis and were randomly assigned into two experimental and control groups. The experimental group individually received Integrative therapy for 15 sessions of 90 minutes, the control group was on the waiting list. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed that by controlling for pre-test effect, there was a significant difference between post-test scores of experimental and control group on ego strength and generalized anxiety (p<0.05). As a result Integrative therapy was effective on increasing ego strength and decreasing general anxiety of the experimental group.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Generalized anxiety disorder, Ego Strength, short-term psychodynamic
  • Mahmood Amirbeigi, Mehdi Reza Sarafraz *, Omidreza Ghasemi, Ali Firouzabadi Pages 371-394

    This paper aims to investigate the continuum of narcissism and the mediating role of self-knowledge processes in the relationship between self-compassion, self-esteem, and narcissism in clinical and non-clinical samples. The present study is basic in terms of its objectives and descriptive-correlational in terms of data collection. The research population consists of government and private employees in Shiraz and clients of psychological and psychiatric hospitals. 140 employees as non-clinical sample and 128 patients as clinical sample were selected by random sampling method. A total of 268 subjects (135 men and 133 women) participated in the current study (2019). Self-knowledge processes were measured using the self-control scale, self-knowledge scale, and mindful attention scale. Goal instability and superiority scales were used to measure narcissism, and Rosenberg Self-Esteem Scale and Self-Compassion Scale were used to measure self-esteem and self-compassion, respectively. The statistical method used in the study to examine the mediating role of self-knowledge processes was path analysis. SPSS 24 software were used to analyze data. The results showed that self-knowledge processes played a mediating role in the relationship between narcissism and self-esteem and self-compassion in both the clinical and non-clinical groups (ps <0.05). These findings highlight the importance of self-compassion as a healthier pole in the development of the narcissism continuum and indicate the mediating role of self-knowledge processes in this development.

    Keywords: Narcissism, Self-compassion, self-esteem, Self-Knowledge Processes
  • Zohreh Amirarjmandi, Pantea Jahangir *, Mojgan Niknam Pages 395-409

    The purpose of this study is to explain marital commitment among married women based on early maladaptive schemas and locus of control with the mediating role of spirituality. The research method is purposive and descriptive-correlational. The statistical population consists of all married women who visited a total of 1095,000 households in the neighborhood in 2019, of which 347 individuals were selected through two-stage random sampling. Study instruments included the Marital Commitment Inventory (MCI), the Daily Spiritual Experience Scale (DSES), the Young Schema Questionnaire (YSQ), and the Rotter Locus of Control Scale (RLCS). The data in the present study were analyzed using structural equation modeling and SPSS-24 and Amos-24 software. In the present study, the indirect path coefficient between early maladaptive schemas (β=-0.079, P=0.001) and locus of control (β=-0.171, P=0.001) with marital commitment was negative and significant. Based on the present results, it can be said that early maladaptive schemas and locus of control influence the level of spirituality of married women, which in turn increases or decreases their marital commitment.

    Keywords: Locus of control, Marital, schema, Spirituality
  • Elham Shiroodaghaei, Azita Amirfakhraei *, Eghbal Zarei Pages 411-428

    The purpose of this study is to compare the effectiveness of cognitive-behavioral play therapy and parent-child interaction therapy on executive functions in children with oppositional defiant disorder. The method of this study is quasi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group and the study is applied in terms of objective. The statistical population of the study includes girls with oppositional defiant disorder studying in first to third grade in Tonekabon City during the 2019-2020 school year. A two-stage sampling procedure was used to select 39 samples through screening, which were divided into three cognitive-behavioral play therapy and parent-child interaction therapy and control groups through homogenization and randomization. The present research instruments include the Child Symptom Inventory (CSI), the Behavior Rating Inventory of Executive Function (BRIEF), the cognitive-behavioral play therapy package, and the parent-child interaction therapy package. The data of the study were analyzed using the covariance analysis method and SPSS-24 software. The results showed that there was a significant difference between the effectiveness of cognitive-behavioral play therapy and parent-child interaction therapy on behavioral regulation with an Eta coefficient of 0.765 and metacognitive skills with an Eta coefficient of 0.779 in children with oppositional defiant disorder (P=0.001). Both therapies seem to be effective in improving the executive functions of children with oppositional defiant disorder, but cognitive-behavioral play therapy was more effective.

    Keywords: cognitive-behavioral play therapy, executive function, oppositional defiant disorder, parent-child, play therapy