فهرست مطالب

پژوهشنامه تفسیر و زبان قرآن - سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1400)

پژوهشنامه تفسیر و زبان قرآن
سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جواد پورروستایی اردکانی، منیره السادات مدنی* صفحات 11-28

    یکی از حوادثی که جهان و جهانیان را برای برپایی قیامت آماده می سازد، «نفخ صور» است. بر اساس آیات و روایات با دمیده شدن در صور همه اهل آسمان ها و زمین صاعقه زده می شوند. در آیه 68 سوره زمر اطلاق «صعق» بر عموم، با تعبیر «إلا من شاء الله» مقید گشته است. در حقیقی یا مجازی بودن معنای این تقیید و بر فرض حقیقی بودن استثنا، در مصادیق آن، میان مفسران فریقین اختلاف نظر وجود دارد. تحقیق حاضر آراء مفسران فریقین را بر اساس تحلیل مفاهیم و عناصر موجود در متن آیه، بررسی انتقادی نموده است. نگارندگان، دیدگاهی که استثنا در این آیه را از نوع حقیقی و متصل دانسته است اثبات نموده اند. نظرگاه هایی چون استثنا بودن پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله، اهل بیت ایشان، اهل معرفت، شهدا و انبیا، موید با شواهد قرآنی، روایی و عقلی تشخیص داده شد. نظریه هایی چون استثناء فرشتگان، حضرت موسی علیه السلام، ارواح و... نقد گردید و دلالت آن به حقیقت امر مخدوش شناخته شد.

    کلیدواژگان: صعق، نفخ صور، سوره زمر، استثنا شدگان صعق، نقد آراء تفسیری
  • نسرین تیموری*، مینا جیگاره، نسرین فقیه ملک مرزبان صفحات 29-46

    در این پژوهش سعی می شود چگونگی انتقال معنا و مفهوم سازی قرآن در دو سوره طه و انبیاء مورد بررسی قرار گیرد. بسیاری از مفاهیم مجرد و انتزاعی چون وحدانیت؛ نبوت؛ معاد؛ هدایت و سرنوشت بشر در روز قیامت و بهشت و جهنم و... در قرآن وجود دارد که برای بشر ناآشناست. طرحواره های تصویری«تصوری» از دستاوردهای معناشناسی شناختی؛ با انواع (حرکتی، فضایی، قدرتی، حجمی..) نقش مهمی در محسوس ساختن مفاهیم ناآشنای ذهنی - انتزاعی و عقلی بر مبنای تجربیات حسی و تعامل انسان با محیط و فضاهای بدن مند دارند. ضرورت و هدف پژوهش، بررسی کارکرد انواع طرحواره های تصویری در انتقال مفاهیم انتزاعی قرآن است. شواهدی از سوره های طه و انبیاء قرآن با  روش توصیفی- تحلیلی بر مبنای الگوی جانسون مورد بررسی قرار گرفت. ضمن اینکه از نظر جرجانی بعنوان نماینده سنتی در این راستا استفاده گردید. یافته پژوهش بیانگر اینست که1. قرآن با تلفیق انواع طرحواره ها و تکیه بر تجربیات اجتماعی؛ فرهنگی؛ حسی- ادراکی انسان روشی خلاقانه ای در انتقال مفهوم بکار گرفته است 2. ازمجموع طرحواره های سوره طه و انبیاء، طرحواره قدرتی با بیشترین فراوانی و طرحواره شیء از کمترین فراوانی برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: قرآن، سوره طه و انبیاء، طرح واره تصویری، جرجانی
  • عباس اقبالی* صفحات 47-59

    در زبان شناختی متن یک داستان، که شخصیت های متفاوت حضور دارند، بر اساس نظریه چند صدایی باختین ، سخنان متفاوت برخاسته از باورهای گونه گون، حاکمیت چند صدایی و آزادی بیان را می رساند. رویکردی که ابزار بیان واقعیت و مایه برجسته گشتن متن است. برای مثال در داستان های قرآن، نقل عبارت سخن شخصیت هایی که باورهای گوناگون و گاهی حق ستیزانه دارند نشانه حاکمیت «چند صدایی» و رویکرد قرآن به آزادی بیان است. در این مقاله به سراغ سوره یوسف (7,) که حاوی «احسن القصص» (یوسف/3)و آکنده از سخنان متفاوت است رفته و با روش توصیفی  تحلیلی، و تبیین واژگان کلیدی این داستان به واکاوی پدیده چندصدایی در این داستان پرداخته و نشان داده شده است که در گفتگومندی این داستان؛ تعبیراتی همانند «یا ابت» و «معاذ الله» در سخنان یوسف (ع) و «یا بنی» و «سول» و «اجتبی»؛ در اظهارات یعقوب و پاره گفت های تاکیدی برادران یوسف، تعبیر«اکرمی» و «مثوی» در گفتار عزیز مصر و عبارت «هیت لک» زلیخا،  برخاسته از باورها و جهان بینی های متفاوت است ودنقل عین این گفتار ها آن هم بدون کم و کاست، یکی از جنبه های اعجاز بیانی قرآن در نشان دادن حاکمیت چند صدایی در این داستان است و رویکرد قرآن به آزادی بیان را می رساند.

    کلیدواژگان: اعجاز بیانی، یوسف، چند صدایی، آزادی بیان
  • مجتبی شکوری*، کرم سیاوشی صفحات 60-79

    موضوع تناسب بین سوره های قرآن کریم، یکی از موضوعات باسابقه و مهم در حوزه تفسیر قرآن کریم است. شناسایی مناسبات میان سوره های قرآن، می تواند رهیافت های جدیدی در حوزه زیبایی شناسی و اعجاز قرآن کریم ایجاد کند و اهمیت پرداختن به این موضوع، از همین دریچه روشن می گردد. فقدان مدل نظام مند در حوزه بیان تناسب سوره ها، یکی از ضعف های روشی در این علم است که انتقادهای فراوانی به این علم را در پی داشته است. هدف این مقاله آن است که با بهره گیری از مدل های حوزه تفسیر ساختاری قرآن کریم، الگویی مناسب برای بررسی تناسب بین سوره های همجوار قرآن بیابد. بدین منظور، در این مقاله تناسب بین دو سوره ذاریات و طور با استفاده از مدل سوره شناسی ساختاری و با روش توصیفی تحلیلی بررسی شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که استفاده از این مدل می تواند مناسبات و مشابهت های بین این دو سوره را از زوایای جدیدی به معرض دید گذاشته و موجب پیدایش تفاسیر و فهم جدید از سوره های قرآن و تناسب بین آنها گردد.

    کلیدواژگان: تناسب آیات و سور، سوره شناسی ساختاری قرآن، ذاریات، طور
  • داود اسماعیلیی*، محمدرضا حاجی اسماعیلی، اکرم مختاری صفحات 80-90

    از ویژگی هایی که قرآن برای انسان برشمرده دو ویژگی «ظلوم» و «جهول» در پایانه آیه امانت تامل برانگیز است. نگاه خداوند به انسان در ابتدای همین آیه با تصریح به این دو ویژگی به ظاهر تناقض نمون است؛ زیرا این دو وصف پس از بیان عرض امانت و پذیرش آن از جانب انسان که بر عظمت و بزرگی وی دلالت دارد، واقع گردیده است. این تناقض نمایی آشکار در ظاهر آیه باعث گردیده تا مفسران قرآن در مواجهه با آن دو نگرش گوناگون در دو طیف مدح و ذم ارایه نمایند. این پژوهش پس از بازخوانی آرای مفسران قرآن و تحلیل محتوای اندیشه های تفسیری ایشان با تاکید بر قراین درون متنی و سیاق آیات، باورمند گردیده که این دو ویژگی از جمله صفات انسانی است که آدمی در این آیه از قرآن کریم بدان ستوده شده. نتیجه آنکه تناقض ظاهری موجود در آیه امانت در پرتو شناخت این قراین و تاکید بر سیاق قابل رفع است.

    کلیدواژگان: امانت، حمل، انسان، ظلوم، جهول
  • باقر علیرضا*، علی علی محمدی، سیمین ولوی صفحات 91-103

    طی قرن های دوم تا پنجم مباحث بلاغی و ادبی قرآن تحت تاثیر رویکردهای کلامی و دینی مورد توجه شماری از عالمان و بلاغیان قرار گرفت و آثار مهمی در این دوران به نگارش آمد. اوج و پختگی این آثار به ظهور نظریه نظم جرجانی، زبان شناس ایرانی انجامید که وی در دو کتاب دلایل الاعجاز و اسرار البلاغه آن را تبیین ساخته است. نظریه نظم در قرن ششم، که یکی از دوران طلایی تفسیرنگاری در میان ایرانیان به شمار می آید، آوازه بلندی یافت و برخی از مفسران با الهام از این نظریه به تفسیر زبانی و بلاغی قرآن روی آوردند. از جمله مفسران مهم این قرن امام فخر رازی است که تفسیر مفاتیح الغیب را به نگارش درآورد. یکی از ویژگی های مهم این تفسیر، مباحث زبانی و بلاغی آن است. نویسندگان در این مقاله کوشیده اند با شیوه تحلیلی توصیفی و به روش کتابخانه ای تاثیرپذیری وی را از نظریه نظم جرجانی بررسی و تبیین کنند. بر این اساس پس از معرفی این نظریه از دیدگاه جرجانی و فخر رازی، شش موضوع مهم نظریه نظم یعنی تقدیم و تاخیر، حذف و ذکر، فصل و وصل، قصر، تاکید و تعریف و تنکیر را در تفسیر سوره انعام مفاتیح الغیب بررسی کرده و به این نتیجه رسیده اند که فخر رازی افزون بر اینکه از این نظریه تاثیر پذیرفته و وامدار جرجانی است، خود نیز نوآوری هایی در بیان دلالت های بلاغی به دست داده است.

    کلیدواژگان: نظریه نظم، عبدالقاهر جرجانی، فخر رازی، مرجعداری، معرفگی
  • امیر ابوالفتحی*، فتح الله نجارزادگان، محمد میرخانی صفحات 104-119

    خوانش ابتدایی آیه شانزدهم سوره إسراء، خواننده را با سه چالش مواجه می سازد. اولین چالش، تقدم اراده هلاکت از سوی خداوند (اردنا)، پیش از عمل فسق اهل قریه (ففسقوا) است؛ از این چالش در ادبیات کهن تفسیری به «تقدم جزاء بر عمل» و در ادبیات امروزی نیز به «قصاص قبل از جنایت» تعبیر می شود. مسئله چالش مزبور چرایی اراده هلاکت اهل قریه، پیش از ارتکاب فسق است. چالش دیگر، تعلق امر الهی بر فسق و قبح عقلی آن، طبق ظهور عبارت «ففسقوا» است. چالش سوم جبر و عدم اراده عبد است زیرا به سبب اراده محتوم الهی بر اهلاک، امر تکوینی بر بندگان نیز محقق شده است؛ اعم از اینکه «مامور به» طاعت باشد یا فسق، آنچه مهم است به دلیل تخلف ناپذیری امر الهی و هلاکت تکوینی بندگان اوست. این جستار که با روش توصیفی- تحلیلی سامان یافته است، با استحصال راه حل مفسران، توانسته از ترکیب تفسیر دو عبارت «اراده» و «امر» با ساختارهای ادبی محتمل عبارات «إذا اردنا ان نهلک قریه» و «امرنا مترفیها» چهل ودو احتمال استخراج کند. از میان این چهل ودو احتمال تفسیری، تنها پانزده احتمال، عاری از چالش های سه گانه مذکور است و می تواند موجه به حساب آید اما آنچه قابل مداقه است اینکه گریز از چالش های پیشین، ناگزیر از ملاحظات ادبی مجاز، حذف و یا تقدم و تاخر شرط و جزا نیست. ارجحیت مجاز بر سایر فنون ادبی، تاویل آیه را تنها بر سه وجه متمرکز می سازد.

    کلیدواژگان: چالش معرفتی، آیه اهلاک، تقدم جزا بر عمل، عقاب بلا بیان، جبر، اراده الهی، امرالهی
  • داود سلیمانی*، ناهید السادات موسوی، محمد صافحیان صفحات 120-132
    هدف اصلی مقاله، شناخت فضا و جو نزول قرآن، از معبر متن و زبان قرآن است. بیان مساله از تقابل و چالش بین دو روش در برخورد با فضا و جو نزول در تفسیر حکایت دارد. یک روش، راه یابی به فضا و جو نزول را از معبر بیرونی و خارج از متن جستجو می کند و روش دیگر، متن قرآنی را هم در کشف این فضا موثر می داند. سوال این است که: «آیا می توان از طریق آیات و زبان بکار گرفته شده نیز به فضا و جو نزول قرآن پی برد؟» با فرض مثبت بودن پاسخ، این فرضیه با روشی توصیفی _ تحلیلی  و با تحلیل زبانی و تکیه بر توصیف ویژگی هایی از زبان قرآن، چون«زبان واقع نما» و «زبان ارجاعی» نقش «زبان ادیبانه و فصیح قرآن» آیات مربوطه مورد مداقه قرار گرفت و نشان داده شد، که این امر مویدات بسیاری در پاسخ به سوال و فرضیه مذکور را داراست. دستاورد این پژوهش نشان می دهد، همانطور که شناخت اسباب، جو و فضای نزول آیات و سور قرآنی می توانند در فهم و تفسیر قرآن موثر باشند، آیات و سور قرآنی نیزدر شناخت جو و فضای نزول قرآن و آیات آن موثر و قابل اعتناست.
    کلیدواژگان: زبان قرآن، اسباب نزول، دلالتهای زبانی، فضای نزول
  • محمدرضا شاهرودی*، مهشید موسی پور، منصور پهلوان، سعید شفیعی صفحات 133-146

    تفسیر تسنیم، پدیدآمده توسط آیت الله جوادی آملی، ازجمله تفاسیر اجتهادی قرآن در دوران معاصر محسوب می شود که به اقتفای تفسیر المیزان عمدتا از روش قرآن به قرآن بهره گرفته است. نگارنده این تفسیر در مقام بیان معارف آیات کریمه، همت خود را مصروف تفسیری مستدل و روشمند از آیات کتاب الهی نموده و بر این پایه به آرای دیگر مفسران عنایت داشته و به نقد اندیشه های تفسیری آنان پرداخته است. مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی -تحلیلی، با بررسی نمونه هایی از تفسیر تسنیم با محوریت روش نقد، نشان می دهد که آیت الله جوادی آملی، ضمن رعایت اخلاق، به نقدی هدفمند از طریق به کارگیری قواعد تفسیری مورد قبول طرفین و احیانا نقد این قواعد در اندیشه تفسیری دیگر مفسران، اقدام کرده و با استدلالات عقلی و استنادات نقلی، مطابق با معیارهایی همچون: موافقت با دیگر آیات همسو، حجیت ظواهر، هماهنگی با سیاق آیات و مطابقت با عقل برهانی، نادرستی آرای برخی مفسران را تبیین نموده است. ایشان در تفسیر تسنیم با تحلیل نادرستی دلایل آن ها، برداشت های ناصواب آنان را نفی و مراد واقعی خداوند از آیات قرآن کریم را بیان می کند.

    کلیدواژگان: روش شناسی، نقد، تفسیرتسنیم، جوادی آملی
  • حبیب رضا ارزانی* صفحات 147-161
    در هشتاد و یک آیه از کلام الله مجید به ریشه (سجد) و مشتقات آن پرداخته شده است؛ اگرچه می توان مساله سجده را در برخی دیگر از آیات قرآن نیز جستجو کرد؛ اما تحقیق حاضر با توجه به تقارب تفسیری بیشتر آیات سجده، تنها به بررسی آیات 81  گانه سجده در قرآن پرداخته است؛ تا جایگاه و اهمیت ویژه مسجد و شبکه معنایی آیات مزبور را مورد مطالعه و واکاوی قرار دهد. مسجد، محوری ترین رکن جامعه اسلامی و عامل ایجاد وحدت، ایمان و همدلی است. آیات سجده در 32 سوره مکی و مدنی از قرآن و مجموعا مشتقات ریشه (سجد)، 92 مرتبه در هشتاد و یک آیه ی قرآن، تکرار شده اند؛ این آیات را می توان در 12 مقوله: سجده همگانی، عدم سجده ابلیس، ظالم ترین ظالمان، توجه به قبله، سجده شکر، حریم مسجد، آبادانی مسجد، معراج از مسجد به مسجد، حمایت از عبادتگاه ها، مسجد ضرار، تحقق وعده الهی و مسجد یادمان طبقه بندی کرد. با ایجاد ارتباط معنایی میان مقوله های دوازده گانه، محور بودن مسجد، رعایت حریم آن و توجه به قبله (مسجد الحرام) به خوبی روشن می شود. یکی از مهمترین عوامل ایجاد و احداث مساجد نیز انس و ارتباط با پروردگار است. سجده نیز نزدیک ترین حالت قرب مخلوق به خالق است، از این رو آبادگران مسجد نیز شرایط ویژه ای دارند و کسانی که قرار است نام آنها در تمدن ایمانی الهی، به یادگار بماند، با ایجاد بنای مسجد، این احیاگری، مانایی می یابد. معراج پیامبر از مسجد به مسجد بیان می شود؛ اراده خداوند بر حمایت از تمامی مکان های عبادی از جمله مساجد است و وعده ی الاهی به مومنان، در قالب ورود به مسجد الحرام و انجام شعایر و مناسک عبادی، محقق می شود. از دیگر سو ابلیس به جهت استنکاف از سجده، از درگاه الاهی رانده شده و کسانی که مسیر او را پیروی می کنند، حتی اگر مسجد هم بسازند، مسجد آنان مرکز اضرار به مسلمین شده و نابودی آن از بقا، زیبنده تر است، و در نهایت کسانی که مانع رفتن مومنین به مسجد می شوند ظالم ترین ظالمانند.
    کلیدواژگان: شبکه معنایی، آیات سجده، مساجد
  • اصغر هادوی*، ملیکا سادات سازور، زهرا سادات دادصفت، الهام روشن قیاس صفحات 162-174

    هدف این پژوهش «نقد و بررسی لطایف القرآن در تفسیر مفاتیح الغیب» می باشد. جامعه تحقیق در این پژوهش، متنی است و شامل سی جزء قرآن براساس تفسیر مفاتیح الغیب است. این تحقیق به لحاظ هدف، بنیادی و روش آن توصیفی - تحلیلی است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در تفسیر مفاتیح الغیب 233 مورد لطیفه (لطایف آیات) به کار رفته است که از این تعداد، 184 مورد آن نکته تفسیری، 28 مورد ادبی، 15 مورد تفسیری - ادبی، 5 مورد تفسیری - کلامی، و 1 مورد روایی است. این نکته ها در انواع مختلفی همچون: لطیفه معنوی، لطیفه لفظی، لطیفه عزیز، استعاره لطیف، و... ذکر شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد نکات تفسیری لطایف فخررازی نسبت به نکات دیگر لطایفش بیشتر است. از میان 233 لطیفه در 61 مورد به نوع لطیفه اشاره شده است و در 172 مورد واژه لطیفه را بدون قید بکار برده است و به نوع آن اشاره نشده است. به دو نکته در روش فخررازی و لطایفش اشاره می شود:1- روش بیان: بیان فخر در لطایفش بیانی استدلالی است. 2- روش نامگذاری انواع لطایف: فخر در نامگذاری انواع لطایفش معیار و ملاک کاملا مشخصی ندارد.

    کلیدواژگان: لطیفه (لطائف)، تفسیر مفاتیح الغیب، فخررازی، نکته ادبی، نکته تفسیری
  • محسن آرمین* صفحات 174-198
    آیه 37 سوره احزاب به ماجرای ازدواج پیامبر (ص) با زینب می پردازد، ماجرایی که یکی از مسایل بحث انگیز در تاریخ زندگی پیامبراست و به رغم آن که دست مایه طعن طاعنان علیه آن حضرت بوده کمتر موضوع پژوهش انتقادی تاریخی قرار گرفته است. متاسفانه گزارش های تاریخی در باره این موضوع به سان بسیاری از موضوع های دیگر به شدت مغشوش و متعارض است و از خطا و تحریف و اغراض مذهبی مصون نمانده است. در این پژوهش ابتدا با رویکردی نقادانه و از منظر تاریخی به بررسی گزارش های این ماجرا و عناصر مرتبط با آن پرداخته کوشیده ایم روایتی به سامان و عاری از تهافت به دست دهیم. سپس در پرتو یافته های تاریخی با رویکرد زمینه گرا و معناشناسی شناختی به بررسی آیه 37 سوره احزاب که ناظر به همین ماجراست، پرداخته ایم. در پرتو یافته های تاریخی فوق و رویکرد زمینه گرا و معناشناسانه می توان تفسیری به سامان و سازگار از آیه 37 سوره احزاب به دست داد. یکی از مهم ترین علل تهافت در روایات تاریخی درباره ازدواج پیامبر (ص) و زینب و نیز روایات تفسیری مربوط به آیه 37 سوره احزاب، فضیلت تراشی های خاندانی و انگیزه های مذهبی بوده است.
    کلیدواژگان: زید بن حارثه، زینب بنت جحش، ازدواج پیامبر و زینب، نهاد تبنی
|
  • Javad Pourroustaee Ardakani, Monireh Sadat Madani * Pages 11-28

    One of the events that prepares the world and the worlds for the resurrection is the "blowing of trumpets". According to verses and hadiths, all the people of the heavens and the earth are struck by lightning. In verse 68 of Surah Zumr, the application of "lightning" to the public is limited to the interpretation of "except for the will of God." There is a difference of opinion among the commentators of the two sects on whether the meaning of this restriction is real or virtual, and on the assumption that the exception is real.The present study has critically examined the opinions of the commentators of the two sects based on the analysis of the concepts and elements in the text of the verse. The authors have proved the view that the exception in this verse is real and connected. Opinions such as the exception of the Holy Prophet (PBUH), his Ahl al-Bayt, the people of knowledge, the martyrs and the prophets, were confirmed by Qur'anic, narrative and intellectual evidence. Theories such as the exception of angels, Prophet Moses (pbuh), spirits, etc. were criticized and its implication was recognized as distorted.

    Keywords: Sa'iqi', Bloating Tire, Surat al-Zomar, Exceptions to Sa'iqi, Interpretive views
  • Nasrin Teimuri *, Mina Jigareii, Nasrin Faghih Malek Marzban Pages 29-46

    In this research,It is tried to be examined how to convey the meaning and conceptualization of the Quran in two surahs of Taha and Anbia. There are many abstract concepts such as oneness prophecy , resurrection , guidance and human destiny on the Day of Judgement , heaven , hell and etc. In the Quran that are unfamiliar to human beinigs .Imagine schemas of cognitive-semantic achivments with types (kinetic,spatine,power,volume,…) play on important role in sensing unfamiliar mental-abstract and intellectual concepts based on sensory experience and human intraction with the envierment and body spaces.The necessity and purpose of the research is to invetigate the function of various image schemas in conveying abstract concepts of Quran. Evidance from the chapters of Taha and Anbia of Quran was examined by a descriptive-analytical method based on Johnson’s model. In addition , Jorjani was used as a traditional representative in ragard.The research finding in dicate that :1) By cobining various schemas and relying on sociocultural , sensory-perceptual experiences of human beings , the Qur’an has used a creative method in conveying concepts.2) From all of the schemas of surahs Taha and Anbia , the schematic of power has the highest frequency and the schema of the object has the lowest frequency.

    Keywords: Qur'an, “Taha, Anbia surah”, ” conceptual schemas”
  • Abbas Eghbaly * Pages 47-59

    In the linguistics of the text of a story, in which different characters are present, according to Bakhtin's theory of polyphony, it conveys different words arising from different beliefs, the rule of polyphony and freedom of expression. An approach that is a tool for expressing reality and highlighting texts. For example, in Qur'anic stories, quoting the words of characters who have different and sometimes anti-right beliefs is a sign of the rule of "polyphony" and the Qur'an's approach to freedom of expression. In this article, he has gone to Surah Yusuf (7), which contains "Ahsan Al-Qasas" (Yusuf / 3) and is full of different words, and with a descriptive-analytical method, and explaining the key words of this story, he has analyzed the polyphonic phenomenon in this story. And it is shown that in the dialogue of this story; Expressions such as Ya Abate" and " Ma'aza Allah" in the words of Yusuf (AS) and "Ya Bonay" and "Sawwal" and "ejtaba" in the; Yaqub's remarks and some of Yusuf's brothers' emphatic sayings, the interpretation of "Akrami" and "Masva" in the beloved speech of Egypt and the phrase "Hita Lak" of Zuleykha arise from different beliefs and worldviews and the quotation of these same words is the same. Without exception, one of the aspects of the Qur'an's expressive miracle is in showing the rule of polyphony in this story, and it conveys the Qur'an's approach to freedom of expression.

    Keywords: Expressive Miracle, Yousef, Polyphony, Freedom of Expression
  • Mojtaba Shakouri *, Karam Siyavoshi Pages 60-79

    The issue of coordination between the chapters of the Holy Quran is one of the most important issues in the field of interpretation of the Holy Quran. Identifying the relationships between the chapters of the Qur'an can create new approaches in the field of aesthetics and the miracle of the Holy Qur'an, and the importance of addressing this issue is clear from this perspective. The lack of a systematic model in the field of expressing the coordinations of the suras is one of the weaknesses of a method in this science that has led to many criticisms of this science. The purpose of this article is to find a suitable model for examining the fit between the adjacent chapters of the Qur'an by using the models of the field of structural interpretation of the Holy Quran. For this purpose, in this paper, the coordination between the two suras of Dhariyat and Tur has been investigated using the structural Surahology model and analytical descriptive method. The research findings show that the use of this model can expose the relations and similarities between these two suras from new angles and lead to the emergence of new interpretations and understandings of the suras of the Qur'an and the coordination between them.

    Keywords: coordination of verses, surahs, Structural Surahology of the Qur'an, Dhariat, Tur
  • Davod Esmaely *, MohammadReza Hajiesmaeili, Akram Mokhtari Pages 80-90

    Among the characteristics that the Quran enumerates for human beings of ‘oppression’ and ‘ignorance’ at the end of the verse are thought provoking. God’s view of man at the beginning of this verse by specifying these two characteristics is a seemingly contradictory example; Because these two descriptions have occurred after expressing the breadth of trust and accepting it by man; which indicates his greatness and greatness. This obvious contradiction in the appearance of the verse has caused the commentators of the Quran to after two different attitudes in the two spectrums of praise and condemnation. This study, after reading the opinions of the Quran and analyzing the content of their interpretive thoughts with emphasis on the contextual context and context of the verses, has come to believe that these two characteristics are among the human attributes that are praised in this verse of the Holy Quran. The conclusion is that the apparent contradiction in the light of recognizing these evidences and emphasizing the context.

    Keywords: Trust, Transportation, Human, oppression, ignorance
  • Alireza Bagher *, Ali Alimohammadi, Simin Valavi Pages 91-103

    During the 2th to 5th centuries, the rhetorical and literary discussions of the Qur'an, under the influence of discursive and religious approaches, have attracted the interest of a number of scholars and rhetoricians, and considerable works were written in that era. The apogee of these works resulted in the emergence of theory Nazm (order) outlined by Jurjāni, Iranian linguist, who has explained it in books called Asrār al-Balāga and Dalā’il al-I’jāz. During the 6th century which is regarded as one of golden periods of interpretation among Iranians, this theory indicated has gained a wide reputation and some exegetes, inspired by this theory, engaged in the linguistic and rhetorical interpretation of the Qur'an. One of the most important exegetes of this century is Imam Fakhr al-Rāzi who has written Mafātih al-Qayb; one of whose fundamental features is its linguistic and rhetorical discussions. In this paper, the authors have tried to investigate and explain his influence from Jurjāni's theory of order. Accordingly, after introducing this theory from Jurjāni and Fakhr al-Rāzi's point of view, the authors have examined six important issues of theory of order (namely priority and posteriority, omission and mention, disconnection and connection, Hasr and Ghasr (horismus), emphasis and definition and Tankir) in the interpretation of Surat Al-An’ām mentioned in Mafātih al-Qayb and they have come to this conclusion that Fakhr al-Rāzi, in addition to being influenced by the theory of order and inspired by Jurjāni, himself has also made innovations in expressing rhetorical implications.

    Keywords: theory of order, Abd al-Qāhir al-Jurjāni, Fakhr al-Rāzi, Tafsir Mafātih al-Qayb
  • Amir Abolfathi *, Fathallah Najarzadegan, Mohammad Mirkhani Pages 104-119

    The sixteenth verse of Surah Al-Isra 'which is mentioned is one of the Quranic similarities; It confronts the reader with three verbal challenges. The first challenge is the precedence of the will of destruction by God (desire) before the commit transgression in town (commit transgression)This challenge is interpreted in ancient literature as "precedence of punishment over action" and in modern legal literature as "retribution before crime". The problem is why God willed to destroy them before the town became commit transgression? Another challenge is the divine accrue to commit transgressions and its intellectual ugliness, According to the emergence of the phrase "Fafsqwa". The third challenge is the compulsion and unwillingness of the slave, Because of the inevitable divine will to perish, the evolutionary command to the servants has also been fulfilled, Including that obliged to obedience or transgression What is important is the inviolability of the divine order and destruction formative His servants.This research is organized by descriptive-analytical method; with using the way of commentators was able to combine two phrases "desire" and "commend" With possible literary structures of phrases "when we desire to destroy a town" and "we commend its affluent ones" extract forty-two possibilities. Of these forty-two interpretive possibilities, only fifteen possibilities are free of the three challenges mentioned and can be justified but what can be examined that Retreat from the theological challenges of the verse is not necessarily due to permissible literary considerations, omission or precedence and delay of the condition and punishment.

    Keywords: Retribution before the crime, Algebra, DIVINE WILL
  • Davoud Solymani *, Nahidalsadat Mousavi, Mohamad Safehian Pages 120-132
    The main purpose of this paper is to investigate the circumstance and context of revelation of the Holy Qur’an considering the text and language of the Qur’an. Problem statement includes the contrasts and challenges between the two methods of considering the circumstance and context of revelation. One method seeks to investigate the circumstance and context of revelation somewhere beyond the text of the Qur’an, and the other method considers the Qur'anic text. Here arises the question: "Is it possible to understand the circumstance and context of revelation of the Qur'an through the verses and the language used?" Assuming the answer is yes, "it is possible to understand the circumstance and context through verses or the “linguistic context”. Hence, using a descriptive and analytical method and linguistic analysis, such as "reality language "and" referential language ", the relevant verses were examined. The results of the study answered the research question and confirmed the hypothesis to a great extent. The implications of the study supported the interpretation theories of “Interpretation of the Qur'an by the Qur'an” and “Ma’soor interpretation”.
    Keywords: interpretation, circumstance of revelation, language of the Qur’an, context of revelation
  • MohammadReza Shahrodi *, Mahshid Mousapour, Mansor Pahlavan, Saeid Shafiei Pages 133-146

    Tasnim Tafsir, created by Ayatollah Javadi Amoli, is one of the ijtihad interpretations of the Qur'an in the contemporary era, which has mainly used the method of the Qur'an to the Qur'an, following the interpretation of Al-Mizan. The author of this commentary, in expressing the teachings of the Crimean verses, has devoted his efforts to a reasoned and methodical interpretation of the verses of the Divine Book, and on this basis, he has considered the opinions of other commentators and criticized their interpretive thoughts. Using a descriptive-analytical method, the present article, by examining examples of Tasnim's interpretation centered on the method of critique, shows that Ayatollah Javadi Amoli, while observing ethics, makes a purposeful critique by applying interpretive rules accepted by both parties and possibly criticizing these rules in The interpretive thought of other commentators has acted and explained the inaccuracies of the opinions of some commentators with rational arguments and narrative citations, in accordance with criteria such as: agreement with other similar verses, authority of appearances, harmony with the context of the verses and compliance with argumentative reason. In Tasnim's commentary, by incorrectly analyzing their reasons, he expresses their incorrect interpretations, denial and God's true intention from the verses of the Holy Quran.

    Keywords: methodology, criticism, interpretation, Javadi Amoli
  • Habibreza Arzani * Pages 147-161
    The root of 'SJD' and it's branches have used in 81 verses of the Holy Quran. Although we can find the usage of 'Mosqe' in other versas of Holy Quran, but in present reaserch only 81verses of 'sjd' have been studied. Knowing the Semantic network of 'sjd' root in Holy Quran to understand the status of Mosques, is very important. Mosque has an important role in Islamic society and the main factor of Islamic belief and Muslim sympathy. The sjd' verses have been mentioned in 32 chapters of the Holy Quran and 92 times have been repeated in the Holy Quran. These verses in 12 categories have been studied. Public prostration, not obeying of Iblis (Satan), Miraj (spiritual journey) from mosque to the mosque, spiritual centers protection, the zerar mosque, fulfilment of divine promise and memorial mosque of the Cave companion.There are relations between mosque and 'sjd' verses. Some of these relations are negative and others are positive.
    Keywords: Semantic network, 'sjd' verses, masques
  • Asghar Hadavi *, Melika Sadat Sazvar, Zahra Sadat Dadsefat, Elham Roshanghias Pages 162-174

    The purpose of this research was to investigate " assessment and evaluation the Allusions Quranic of the fakhre Razi". The research population in this research was textual including 30 Juz of the Qur'an based on the interpretation of Mafatih al-Ghayb. This research is fundamental in terms of objective, which employed a descriptive-analytical method. The research finding indicated that 233 causticity cases have been used in 30 Juz of the Qur'an in the interpretation of Mafatih al-Ghayb of which 183 cases were interpretative, 28 cases were literary, 15 cases were interpretive - literary, 5 cases were interpretive - verbal, 1 case was verbal, and 1 cases was narrative. Moreover, various types of spiritual epigram, verbal epigram, exact epigram, fantasy epigram, precious epigram, syntactic epigram, fine metaphor, fine meaning, fine mood, fine climax, fine secrets, etc. The results of this research showed that the commentary notes of Fakhr al-Din al-Razi's epigrams were more than any other notes of his epigrams, cited 61 types of epigram of the total 233 types, and used the term epigram in 172 cases unconditionally without mentioning the type.In Fakhr Razi's method in epigrams tow points can be mentioned1.expression method that the expression of Fakhr is argumentative2.how to name different types of epigrams:Fakhr in naming all kinds of epigrams does not have a specific criterion.

    Keywords: epigram (epigrams), Mafatih al-Ghayb, Literary Note, Commentary Note
  • Mohsen Armin * Pages 174-198
    Verse 37 of Surah Al-Ahzab deals with the story of the Prophet (PBUH) 's marriage to Zainab, a story that is one of the most controversial issues in the history of the Prophet' s life and despite being the subject of satire against him, it has been less the subject of historical critical research. Unfortunately, historical reports on this subject, like many others, are highly confusing and controversial, and have not been spared error, distortion, or religious motives. In this research, first of all, with a critical approach and from a historical perspective, we have examined the reports of this story and the related elements. Then, in the light of historical findings, with a contextualist approach and cognitive semantics, we have examined verse 37 of Surah Al-Ahzab, which deals with the same story. In the light of the above historical findings and contextualist and semantic approach, an orderly and consistent interpretation of verse 37 of Surah Al-Ahzab can be given. One of the most important causes of confusion in historical narrations about the marriage of the Prophet (PBUH) and Zainab, as well as interpretive narrations related to verse 37 of Surah Al-Ahzab, have been the virtues of family shaving and religious motives.
    Keywords: Zayd ibn Haritha, Zainab bint Jahsh, marriage of the Prophet, Zainab, institution of Tabani