فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 35 (پاییز 1400)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 35 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر قره خانی*، علی حسین غلامی یلقون آقاج صفحات 1-18

    عترت طاهره (ع) یکی از دو یادگار گران بهای پبامبر اسلام (ص) و ازجمله موضوعات مهمی است که می توان آن را در کلام امام علی (ع) مورد مطالعه قرار داد. شناسایی و شناساندن عترت (ع) و بیان فضایل آن ها در نهج البلاغه از جایگاه حایز اهمیتی برخوردار است که در شناختن عترت (ع)، مسلمین را یاری خواهد نمود. چرا که شناخت عترت و شناساندن آن یکی از تکالیف مهم اسلامی است و هر مسلمانی وظیفه دارد پس از معرفت خدای متعال و پیامبرش، وصی پیامبر (ص) و امام خویش را بشناسد، پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی، به بازشناسی سیمای عترت (ع) در نهج البلاغه پرداخته است. با توجه به گستردگی موضوع شش خطبه شامل خطبه های 2، 87، 97، 138، 147، 152 به عنوان پیکره پژوهش مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفت. برآیند پژوهش نشان داد که امام (ع) در بخش های مختلف نهج البلاغه به جایگاه والای عترت (ع) اشاره فرموده اند که می توان آن را در عناوین: خصایص پیامبر (ص)، امام علی (ع)، امام مهدی (عج)، اهل بیت و عترت (ع) دسته بندی نمود. اهتمام امام (ع) به این موضوع نشانگر عظمت جایگاه آنان از جنبه های مختلف اخلاقی، اعتقادی، علمی، سیاسی است که از سویی چهره واقعی عترت (ع) را نشان می دهد و از سوی دیگر حقانیت آن ها را بیان می کند. اهمیت شناخت عترت (ع) در کلام امام (ع) تا جایی است که ورود به بهشت منحصر به کسانی است که آن ها را به حق بشناسند و ورود به دوزخ سزاوار کسانی که آنان را انکار کنند.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، شناسایی و شناساندن، عترت(ع)، نهج البلاغه
  • علی اصغر شهبازی*، علیرضا شیخی صفحات 19-35
    تنوع مثل ها و مثل واره های نهج البلاغه در کنار کارکردهای دینی، تربیتی و اخلاقی، از منظر زبان شناسی شناختی اهمیتی برجسته دارد. اثربخشی این گونه های ادبی، در رسایی مضمون، آفرینش تصویر و برجسته سازی معنا، آشکار بوده و هویت فکری و فرهنگی آن روزگار را به نمایش می گذارد. الگوهای سازنده بسیاری از این امثال، جایگاهی مفهومی در اندیشه داشته و براساس طرحواره ها و فضاهای ذهنی شکل یافته اند. در پژوهش حاضر طرحواره های تصوری امثال در نهج البلاغه، با تکیه بر الگوی ایوانز و گرین، مورد تحلیل قرار گرفت. معیار گزینش این امثال، مبتنی بر کتاب «الامثال و الحکم المستخرجه من نهج البلاغه» غروی بوده است. یافته های جستار حاضر حاکی از توصیف ملموس و حسی بسیاری از مفاهیم ذهنی و انتزاعی در برابر ذهن ساده عرب آن دوره بوده است. مصادیق فراوانی از طرحواره های فضا، نیرو، ظرف بودگی، توازن، جابجایی، و غیره، برای مفهوم سازی پدیده های مجرد به کاررفته است که در این میان طرحواره ظرف بودگی، فراوانی قابل توجهی نسبت به دیگر اقسام دارد. در این امثال، رابطه مستقیمی بین بسامد طرحواره های تصوری و میزان کاربرد اسامی حیوانات، عناصر طبیعت و فعالیت انسانی و اعضای بدن انسان، وجود دارد که موجب ارتباط موثرتر و درک بیش تر مفاهیم مجرد گشته است.
    کلیدواژگان: ضرب المثل، طرحواره های تصویری، معناشناسی شناختی، نهج البلاغه
  • حسین معین ابادی بیدگلی* صفحات 37-54

    کنش های نخبگان حاکم بر ساختار رسمی قدرت از موضوعات مهم در دانش سیاسی است و یافته های دانش نظری علوم سیاسی بر وجوه چهارگانه دولت شامل وجه عمومی، خصوصی، ایدیولوژیک و وجه سرکوب یا اجرای قوانین حکایت دارد. مسئله موردنظر این مقاله شناسایی کنش های سیاسی حاکمان در اندیشه اسلامی و تشیع است. گفتمان اسلامی دولت و کنش های سیاسی نخبگان حاکم از تجربه زیست سیاسی امام علی (ع) و مدون شدن آن در کتاب نهج البلاغه قابل بازیابی است. شناخت کارکردهای نخبگان سیاسی در چارچوب دولت اسلامی از اهداف این مقاله است و سوال اصلی پژوهش شناسایی انواع کنش های سیاسی حکمرانان از دیدگاه نهج البلاغه است. روش تحلیل مضمون کیفی برای بررسی متن مورداستفاده قرار گرفت و یافته های پژوهش نشان داد امام علی (ع) پنج مضمون فراگیر کنش سیاسی نخبگان حاکم را در سیاست گذاری اقتصادی، استفاده از روش های صلح آمیز حل وفصل اختلافات، حفظ امنیت امت اسلامی، رایزنی و مشورت با دیگران و اشراف اطلاعاتی نسبت به اوضاع کشور و کنش های سیاسی در چارچوب اخلاق دینی مدنظر دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل مضمون، کنش سیاسی، حکمرانان، امام علی(ع)، نهج البلاغه
  • سید اسماعیل حسینی اجداد نیاکی*، مهرانگیز خدابخش نژاد صفحات 55-72

    نحو یک متن منفعل با نحو یک متن فعال تفاوت چشم گیری دارد؛ زیرا نوع جمله ها (اسمیه و فعلیه) و نوع افعال به کار رفته (متعدی، لازم، معلوم، مجهول و...) و نحوه به کارگیری آن ها در هرکدام، متفاوت از دیگری می باشد. یک سبک شناس با واکاوی امور مزبور می تواند دیدگاه و اندیشه گوینده را از خلال گفته های او کشف نماید. صدای دستوری سبک، یکی از متغیرهای لایه نحوی است که وی را برای دستیابی به هدف مذکور، یاری می رساند و حالت شرکت کنندگان را به هنگام رخداد یا حالت فعل در فرآیند فعلی تبیین می نماید. صدای فعال و صدای منفعل معمول ترین صداهای دستوری، در غالب زبان ها است. این پژوهش با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی می کوشد تا به بررسی دو صدای مذکور در خطبه 221 و نامه 69 نهج البلاغه بپردازد. در باب انگیزه اصلی انتخاب خطبه 221، باید گفت که این خطبه، تاثیرگذارترین خطبه نهج البلاغه پیرامون مرگ و حالات مردگان است. دقت بالای حضرت علی (ع) در گزینش کلمات و واژگان مناسب با موضوع جوی کاملا سرد، بی روح و منفعل را بر سرتاسر خطبه حاکم نموده که با صدای دستوری منفعل کاملا مطابقت دارد. از سوی دیگر، خطبه ها و نامه هایی که صدای دستوری فعال دارند، به وفور در نهج البلاغه یافت می شوند که نامه 69 بدین منظور انتخاب شد. نتایج نشان می دهد که در خطبه 221 که به بیان حالات آدمی در آستانه مرگ و در عالم برزخ پرداخته، صدای دستوری منفعل از بسامد بیشتری برخوردار است؛ اما در نامه 69 که حضرت علی (ع) به عنوان حاکم جامعه اسلامی، آن را در قالب منشور اخلاقی به کارگزاران حکومتی خود املا نموده، صدای فعال نمود بیشتری دارد. غلبه صدای منفعل، نشان گر دیدگاه قهرآمیز امام (ع) در مقابل پدیده اسرارآمیز مرگ است. نکته قابل توجه در این میان آن است که بافت و فضای متن و موضوع آن، نقش به سزایی در تعیین نوع صدای دستوری ایفا می کند.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، لایه نحوی، صدای دستوری، نهج البلاغه، خطبه 221، نامه 69
  • یوسف فتحی* صفحات 73-92

    رابطه اخلاق و سیاست از مسایل مهم تاریخ اندیشه سیاسی است. سوال ‎اساسی این است که آیا قدرت و حفظ آن اصالت دارد، یا ارزش ها و اصول اخلاقی مهم هستند و سیاست، ابزار تامین آن ها است؟ این مقاله، جهت گیری امام علی (ع) در برابر  این مسئله را براساس روش توصیفی- تحلیلی در نهج البلاغه با رویکرد جامعه شناختی بررسی کرده است. قلمرو تحقیق، خطبه ها، نامه ها وکلماتی است که وجه سیاست و اخلاق دارند. یافته های تحقیق نشان می دهند که در عرصه حکومت داری، اجرای عدالت، آزادی، احقاق حقوق و قانون گرایی، اصول اساسی سیاست اخلاقی در دولت علوی هستند. تفکر انتقادی- آگاهی، ضابطه مندی قدرت، عقل جمعی، دور اندیشی و مدارا، شیوه های مهم تامین این مولفه ها هستند، در مقابل، ظلم، استبداد، تضییع حقوق و رفتارهای سلیقه ای، همگی ضد ارزش در سیاست اخلاقی هستند و مهم ترین زمینه آن ها، چاپلوسی، اطلاق قدرت، استبداد رای، عجله، خشونت، فقر دانش و عقل گریزی هستند. نتیجه پژوهش نشان داد که: 1- بهبود و ارتقای رابطه دولت و مردم و ثبات سیاسی و اجتماعی وابسته به تحقق ارزش های سیاست خلاقی است. 2- ضد ارزش ها، جامعه را دچار آشفتگی و بی ثباتی می کند 3- هدف گذاری دولت باید رعایت اصول اخلاقی باشد. 4- استفاده از عقلانیت جمعی و تجارب بشری در حکومت داری، مهم است. 5- پیروزی سیاست غیر اخلاقی، نشانه انحطاط سیاست و جامعه است.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، استبداد، آزادی، حقوق، عدالت، قانون، نهج البلاغه
  • زهرا حسینی* صفحات 93-110

    نفس یا همان حقیقت انسان دارای ساحت های مختلف وجودی است که همواره در دین و عرفان به آن توجه شده است. آموزه های دینی میزان و محکی دقیق برای تعریف حقیقت انسان است؛ زیرا همه جوانب وجودی او را در نظر گرفته و راه و شیو ه صحیح زیستن را به انسان آموخته است. هدف از این پژوهش که به روش توصیفی - تحلیلی سامان یافته، آن است که یکی از مهم ترین مباحث شناخت شناسی حوزه دین و عرفان یعنی معرفت نفس در نهج البلاغه و مثنوی های عطار واکاوی شود. با توجه به این که عطار در فرهنگ اسلامی بالیده است، در عمده مباحث معرفتی از متن دین متاثر شده است و از این حیث با نهج البلاغه که کلام قرآن ناطق است، بسیار شبیه است. عطار همانند حضرت علی (ع) اصالت انسان را مربوط به بعد روحانی او می داند که با جسم مادی از لحاظ ماهوی در تقابل است. در کشاکشی که بین روحانیت انسان و جسمانیت وی صورت می گیرد، میزان انسانیت فرد هویدا می‎شود. در نهج البلاغه از این انسانیت با عنوان قلب یاد می شود و عطار، جان پاک را نشان انسانیت انسان می داند. برای سلامت قلب انسانی ضروری است که انسان راه کمال خویش را بشناسد و عوامل یاری رسان و موانع راه را تشخیص دهد. این آثار، تفکر و اولیای الهی را در جایگاه عوامل رشد و کمال نفس انسان معرفی می کنند و از تثلیث نفس اماره، شیطان و دنیا در جایگاه موانع اصلی کمال انسان یاد می کنند.

    کلیدواژگان: معرفت نفس، کمال، نهج البلاغه، مثنوی های عطار
  • سید حسن حسینی* صفحات 111-127

    یکی از اهرم های مبارزه با فساد در سیستم حکومتی، شفافیت است. شفافیت مقوله ای است که در جهت تقویت رابطه حکومت با شهروندان، یک حرکت اساسی در بهبود سیاست گذاری قلمداد می شود. امام علی (ع) برای شفافیت چنان جایگاهی قایل است که وجود آن را در حکومت امری ضروری قلمداد می کند. می توان گفت این نوع نگاه در بین رهبران تاریخ پرفرازونشیب جوامع انسانی بی نظیر است. هدف پژوهش حاضر، کشف مولفه های تحقق شفافیت در حکومت با استناد به فرمایشات آن امام همام در نهج البلاغه بوده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که از دیدگاه امام علی (ع) در نهج البلاغه، ارایه اطلاعات و اخبار حکومتی به مردم، نظارت و کنترل در امور حکومتی، پاسخگویی و مسئولیت پذیری، مشورت و عدم تکیه بر افکار فردی، حضور در اجتماع و ارتباط صمیمی با مردم، ازجمله مولفه های تحقق شفافیت در حکومت اند که حاکم و کارگزاران حکومتی باید از آن ها بهره جویند؛ تا بسترهای فساد و رانت از جامعه رخت بربندد و آرامش بر جامعه حاکم شود و زمینه مشارکت حداکثری برای رشد و آبادانی جامعه فراهم شود و جامعه سیری به سوی کمال و سعادت پیدا کند.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، نهج البلاغه، حکومت، شفافیت، مولفه های تحقق
|
  • Naser Gharakhani *, Ali Hussain Gholami Pages 1-18

    Etrat Tahere (pure family of the Prophet (peace be upon them)) is one of the invaluable commemorations of the Holy Prophet and among the important issues that can be examined in the words of Imam Ali (pbuh). Knowing and introducing Etrat (peace be upon them) to others and referring to their virtues in Naj ul-Balaghah has a particular importance in Nahj ul-Balaghah and can help Muslims to know Etrat because knowing them and introducing them to others is among the important Islamic duties and any Muslim is to know the Prophet’s executor and successor after knowing Allah the Almighty and the Prophet. Therefore, the present study is an attempt to analyze and recognize the characteristics of the Prophet’s family in Nahj ul-Balaghah using an analytical descriptive method. Considering the extensiveness of the issue, six sermons of Nahj al-Balaghah including sermons numbered 2, 87, 97, 138, 147 and 152 were examined and analyzed as the main framework of the study. The results showed that Imam Ali (pbuh) has referred to the high position of the Prophet’s family in different parts of Nahj ul-Balaghah; these references can be classified under ‘the virtues of the Prophet (pbuh)’, Imam Ali (pbuh), Imam Mahdi (pbuh), Ahl ul-Bait (the household of the Prophet (pbuh)) and the Prophet’s family (peace be upon them). The importance Imam Ali (pbuh) gives to this issue is indicative of the high position of this family in ethical, belief, scientific and political aspects, which shows a real picture of the family, on the one hand, and their legitimacy, on the other. Knowing the Prophet’s family is so important, according to Imam Ali (pbuh), that entering paradise is special to those who know them rightfully and entering the hell is special to those who deny them.

    Keywords: Imam Ali (pbuh), Nahj ul-Balaghah, Etrat (the Prophet’s family), Knowing, Introducing
  • Aliasghar Shahbazi *, Alireza Shaikhi Pages 19-35
    The variety of parables and parable-like stories of Nahj al-Balaghah is of great significance from a stylistic and linguistic point of view, along with the religious, educational and moral functions such stories serve. The effectiveness of these literary genres is evident in their richness of themes, creating images, highlighting meaning, and showing the cultural and intellectual identity of the time. These seemingly short and independent phrases are semantically related to the other elements of the text, whose literary and cultural meaning could be analyzed through cognitive semantics. The present study applies a cognitive analysis of the types of imaginary schemas of these concise expressions in Nahj-al-Balaghah. To fulfill this aim, the selected proverbs were analyzed based on the model presented by Evans and Hans. The results indicate the existence of schemas of space, force, containment, balance, and locomotion, among which the schemas of space and containment were significantly frequent. There is a direct relationship between the frequency of imaginary schemas and the rate of animal names, elements of nature, human activity, and human organs in these parables. Addition of space and locomotion to these abstract phenomena leads to more effective communication and greater understanding of such concepts.
    Keywords: Nahj al-Balaghah, proverbs, imaginary schemas, Cognitive Semantics
  • Hossein Moeini Abadi Bidgoli * Pages 37-54

    The actions of the elites governing the formal structure of power are important issues in political science, and the theoretical knowledge of politics is four aspects of government, including public, private, ideological and repressive. The purpose of this article is to identify the political actions of the rulers in Islamic and Shiite thoughts. The Islamic discourse of the government and the political actions of the ruling elites can be retrieved from the bio political experience of Imam Ali and its codification in Nahj al-Balagha. Qualitative content analysis method was used to examine the text. The findings showed that five political actions such as economy policy- making, peaceful method of dispute resolution, national security, consultation with others and informed about country and actions within the framework of religious ethics are important.

    Keywords: thematic analysis, Political actions, Rulers, Imam Ali, Nahj al-Balagha
  • Seyed Esmail Hosaini Ajdad *, Mehrangiz Khodabakhshnejad Pages 55-72

    The syntax of a passive text differs dramatically from that of an active text because of the type of sentences (noun and verb) and the type of verbs used (plural, necessary, known, unknown, etc.) and how they are used. They are different in each. A stylist, by analyzing these things, can discover the speaker's point of view through his words. Light grammatical voice is one of the syntactic layer variables that help him to achieve this goal. The grammatical voice describes the state of the participant (active, passive, etc.) during the event or the state of the current process. Active and passive sounds are the most common grammatical sounds in most languages. This research uses descriptive-analytical method to investigate the two voices mentioned in verse 221 and the letter of Nahj al-Balagha. The results of the study show that in passage 221 which deals with the expression of human states on the eve of death and in the limbo world, the passive grammatical voice has a higher frequency, but in letter 69 that Prophet Ali (pbuh) as leader and ruler of society Islam, spelled it out in the form of a code of ethics to its government agents, has a more active voice. The passage of the passive voice in the sermon reflects the compulsive and enforced view of the Imam (AS) against the mysterious phenomenon of death. It is worth noting that the context and context of the text and its subject play an important role in determining the type of grammatical sound.

    Keywords: stylistics, Syntactic Layer, Grammatical Voice, Nahj al-Balagha, Letter 221, Letter 69
  • Yousef Fathi * Pages 73-92

    The relationship between ethics and politics is one of the important issues in the history of political thought. Here is the fundamental question: “Is power and It's retention Important?”vice versa“Are values and moral principles important?”This article examines the approach of Imam Ali( p.h) to this issue on the documentary-analytical method in Nahj al-Balaghah. The scope of study is all sermons, letters, and sayings which have a political and ethical themes.Research findings show that justice, freedom, rights and law are fundamental values in Alavi government and critical thinking, power controlling, collective rationality, tolerance and public awareness are of the important factors in providing these components.In contrast, oppression, despotism, and arbitrary behaviors are anti social and political values. the most important contexts of them are: flattery, power abuse, oppression, poverty of knowledge, and irrationality.The final conclusion of this study consist of these statements: 1. The improvement of the relationship between state and people and the political and social stability depend on the realization of the first parts of these dualities.2. The negative aspects of these dualities, threaten and destabilize the society.3. The goal of the government should be improving moral principles.4. The use of collective rationality and human experience in governance are of the fundamental principles. 5. The victory of immoral politics is a sign of the destruction of politics and society.

    Keywords: freedom, Rights, justice, Law, despotism
  • Zahra Hosseini * Pages 93-110

    Self, or the truth of man, has different aspects of being has always been investigated in the religion and mysticism. The religious teachings are the exact criterion for the definition of humanity; because it has been considered all aspects of his being and taught man the right way of life. This article which has been done by a descriptive analytical method, the aim was to study one of the most important epistemological topics in the field of religion and mysticism, namely self-scrutiny in Nahj-ol-Balaghe and Attar's couplet-poems. Much of the epistemological topics has been affected by the religion because he grows in the Islamic culture. In Attar's words like imam Ali's words in Nahj-ol-balaghe. The findings of the study show that Attar, like Imam Ali attributes human authenticity to the spiritual dimension of man, which is in essence opposed to the Physical body. In the struggle between the human spirituality and his corporeality, the extent of one's humanity becomes apparent. In Nahj-ol-Balaghe, this humanity is referred to as the heart, and Attar calls it the pure soul. It is essential for human heart health to know the path to perfection and to know what helps or disables it. Also these works believes that contemplation and God's saints are as development and perfection factors and ego, Satan and world are the main obstacles to human perfection.

    Keywords: self-scrutiny, perfection, Nahj-ol-Balaghe, Attar's couplet-poems
  • Seyed Hasan Hosseini * Pages 111-127

    One of the most important principles and one of the basic components in Islamic government is the issue of transparency. Transparency is a category that strengthens the relationship between government and individuals in society. The roots of the concept of transparency can be found in the Alawite teachings, especially during the short period of his rule; Because he considered transparency in the government a necessity. Therefore, in this research, this issue has been the basis of analysis from the point of view of Imam Ali (as) in Nahj al-Balaghah and has been explained according to the designed conceptual framework that he believes in order to achieve this realization and principle in governance. That the ruler and ruler of the Islamic society should use tools such as honesty and frankness with the members of the society under any circumstances; Legalism and the rule of law; Kindness and tolerance towards the members of the society and avoiding violence, and avoiding artificial behavior and modesty. Society is full of perfection and happiness.

    Keywords: Imam Ali, Nahj al-Balaghah, Government, transparency, components of realization