فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 48 (پاییز 1400)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 48 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن اسفندیاری*، ابراهیم متقی، مهدی نصر صفحات 1-17

    اوباما معتقد بود دنبال کردن سطحی منافع آمریکا در گذشته و توجه نکردن به شرایط داخلی کشورهای این منطقه به بروز نارضایتی های مردمی در این کشورها انجامیده است و این مسئله به صورت بالقوه تهدیداتی برای اهداف بلندمدت آمریکا در منطقه به شمار می رود. رهیافت دونالد ترامپ و تیم محافظه کار سیاست امنیتی آمریکا به این رویکرد معطوف است که برنامه ریزی دفاعی، راهبردی و عملیاتی آمریکا در امتداد محدود کردن و تقابل با چنین بازیگرانی به شمار می آید. ارزیابی سیاست امنیت ملی و الگوی کنش راهبردی آمریکا نیازمند شناخت تفاوت های ادراکی روسای جمهور نیز خواهد بود. هدف از این پژوهش ارزیابی مقایسه ای سیاست امنیت ملی آمریکا در دوران باراک اوباما و دونالد ترامپ در جنوب غرب آسیاست. روش این تحقیق کیفی است و در پایان این نتیجه حاصل شد که ساختار سیاست امنیت ملی آمریکا مبتنی بر شناخت چالش امنیت ملی اقتدار های بزرگ، تهدیدات ناشی از نقش بازیگران منطقه ای، تجدیدنظرطلبی بازیگران نوظهور و چگونگی مقابله با تهدیدات است؛ سیاست امنیت ملی اوباما و ترامپ، مخاطرات امنیتی برای آمریکا در سطح جهانی را تقریبا یکسان می داند؛ همانند شناختن کشورهای ایران و کره شمالی به عنوان حکومت های عصیان گر.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، سیاست خارجی، دکترین، سند امنیت ملی آمریکا، راهبرد
  • حسن عابدینی کشکوئیه، حسین مسعودنیا*، مهناز گودرزی صفحات 18-35

    سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران در دوره ریاست جمهوری ترامپ، با بد خواندن توافق هسته ای آغاز شد و در ادامه برای رسیدن به توافقی بهتر، از برجام خارج شد و قطعنامه 2231 سازمان ملل متحد را نقض کرد. در نهایت با بازگرداندن یک جانبه تحریم ها علیه ایران و همچنین ایجاد پیش شرط برای مذاکره مجدد، دیگر اعضای برجام را برای خروج از این توافق تحت فشار قرار داد. دولت ترامپ با استفاده از گزینه فشار حداکثری و ابزارهای قدرت به جای روش های دیپلماتیک و مسالمت آمیز، سیاست برد - باخت را به جای سیاست برد - برد انتخاب کرد. هدف دولت ترامپ در رسیدن به توافقی جدید، توافقی بهتر و به نام دولت خودش با جمهوری اسلامی ایران بود که بیشتر از منافع ملی آمریکا، متاثر از شخصیت وی بود. از آن جایی که وی با شعارهای پوپولیستی، نخبگان حاکم بر آمریکا و ساختار آمریکا را فاسد می خواند، سعی بر نابودی تمام دستاوردهای دولت قبلی دموکرات آمریکا در ابعاد داخلی و خارجی داشت.

    کلیدواژگان: ترامپ، ایران، آمریکا، برجام، نظریه آناگرام
  • محمدرضا جلالی، بهرام یوسفی*، روح الله شهابی، حامد عامری گلستانی صفحات 36-54

    این مقله به بررسی رویکرد آمریکا به نظام بین الملل در دوران اوباما و ترامپ می پردازد پژوهش حاضر عهد دار پاسخ به این پرسش است که نقش متغیر فرد (اوباما و ترامپ) در رویکرد آمریکا به نظام بین الملل به چه میزان تاثیرگذار بوده است؟ در پاسخ به این سوال، فرضیه مقاله عبارتست از اینکه با توجه به نقش تعیین کننده رییس جمهور در سیاست خارجی آمریکا و همچنین افکار و دیدگاه های متفاوت اوباما و ترامپ، متغیر "فرد" تاثیر زیادی در رویکرد آمریکا به نظام بین الملل داشته است. اهداف مد نظر این مقاله بررسی میزان و چگونگی تاثیرگذاری عامل«فرد» در رویکرد آمریکا به نظام بین المل و شناخت علمی و واقع بینانه از ویژگی های شخصیتی اوباما و ترامپ و میزان تاثیر آنها بر سیاست خارجی و رویکرد آمریکا به نظام بین الملل است. بر اساس یافته های مقاله می توان گفت نقش و تاثیرگذاری متغیرهای فردی در سیاست خارجی این کشور در این مقطع زیاد بوده است؛ به طوری که سیاست خارجی آنها را به این دلیل که دو شخصیت متفاوت و به نوعی متضاد بودند، که عمدتا از ویژگی های فردی آنها نشات گرفته بود.

    کلیدواژگان: نظام بین الملل، سیاست خارجی، اوباما، ترامپ، متغیر فرد
  • مجید غلامپور، غفار زارعی*، علی محمد حقیقی صفحات 55-70

    هدف اصلی پژوهش حاضر، «ارزیابی تاثیر مولفه‏ های فرهنگ راهبردی ایرانیان بر واکنش تهران در برابر دیپلماسی قهرآمیز واشنگتن» است و این پرسش مطرح شده است که «فرهنگ راهبردی ایرانیان چه تاثیری بر پاسخ تهران در برابر خواسته ‏های واشنگتن مبنی بر کوتاه‏‏ آمدن از آرمان‏های انقلاب اسلامی داشته است؟» یافته‏ های پژوهش که با روش‏ شناسی استنتاجی بدست آمده و با تکیه بر قوه فهم فردی تجزیه و تحلیل شده‏ اند، نشان می‏دهند که 9 مولفه اصلی فرهنگ راهبردی ایرانیان در حوزه دیپلماسی و دفاعی شامل «شهادت طلبی»، «مقاومت»، «تاکید بر بازدارندگی»، «انعطاف ‏‏پذیری تاکتیکی»، «ابهام راهبردی»، «صبر راهبردی»، «خوداتکایی»، «تنهایی راهبردی و احساس آسیب‏‏ پذیری» و «رسالت رهبری اسلام و منطقه» و 5 ویژگی نهفته در آنها شامل «دست‏ یافتن به حقیقت توکل»، «شجاعت»، «زیرکی و خردگرایی»، «رهبری هوشندانه و مدبرانه» و «ماهیت ترکیبی و چندبعدی» باعث شده است تا ایرانیان با درک ماهیت زیاده خواه و خودتقویت کننده دیپلماسی اجبار و پی ‏بردن به اهمیت مقاومت در برابر فشارهای ایالات متحده مانع از شروع دومینوی باج ‏خواهی‏ های واشنگتن شوند. به همین دلیل، برهم‏کنش‎های چهار دهه گذشته میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده همواره یا برپایه اصل «امتیاز در برابر امتیاز» یا «عمل ‏متقابل» بوده است.

    کلیدواژگان: انعطاف‏پذیری تاکتیکی، خردگرایی، دیپلماسی اجبار، فرهنگ راهبردی ایرانیان، مقاومت
  • محمد محمودی کیا* صفحات 71-91

    این مقاله با کاربست نظریه چرخه قدرت در پاسخ به این سوال که آیا پاندومی کرونا، امکان انتقال قدرت از غرب به شرق و شکل گیری یک نظم نوین جهانی مبتنی بر ارزش های شرقی با محوریت چین را دارد یا خیر؟ چنین استدلال می کند که با عنایت به روندهای موجود مبنی بر افول نسبی قدرت قاعده ساز و هژمونیک ایالات متحده در عرصه بین المللی و نیز خیزش چین به عنوان یک عنوان یک قدرت نوظهور در عرصه بین المللی دارد، به نظر می رسد نظام بین الملل شاهد دوره گذار و انتقال قدرت از غرب به شرق است. هرچند این انتقال قدرت یک روند تدریجی است و چین در حال حاضر از تمامی وجوه و قابلیت های لازم برای تبدیل شدن به یک قدرت هژمون برخوردار نیست. یافته این پژوهش حاکی از آن است، چین برای ارتقای خود به یک کنشگر قاعده ساز در صدد تحمیل ارزش های سیاسی خود به جهان پیرامونی نیست و این مهم را از طریق پیشرفت در حوزه اقتصادی و نیز افزایش توان تکنولوژیک و نظامی خود دنبال می کند.

    کلیدواژگان: چین، آمریکا، نظم بین الملل، کروناویروس، چرخه قدرت
  • فرزاد نویدی نیا*، سجاد مرادی کلارده صفحات 92-109

    منطقه ی خاورمیانه طی یک دهه گذشته(2020-2011) دستخوش تحولات فراوانی شده است که یکی از مهم ترین آنها را سیالیت روابط بازیگران در این منطقه تشکیل می دهد. در این چارچوب عربستان و اسراییل به عنوان دو بازیگر محوری در منطقه خاورمیانه طی یک دهه گذشته روابط دوجانبه و منطقه ای را گسترش داده اند. هدف اصلی در این پژوهش بررسی روابط این دو بازیگر با محوریت تحولات جدید منطقه است. این پژوهش با روش تبیینی و با بکارگیری نظریه موازنه تهدید این سوال اصلی را مطرح می کند که مهم ترین علت گسترش روابط عربستان و اسراییل طی یک دهه اخیر چیست؟ همچنین این فرضیه مطرح شده است که دلیل اصلی گسترش روابط طرفین، همکاری مشترک در مقابله با ایران در چارچوب موازنه تهدید است. یافته ها نشان می دهد که عربستان و اسراییل، ایران را به عنوان تهدیدی مشترک محسوب کرده و سعی در مقابله با آن در قالب ایران هراسی، حمایت ازگروه های تروریستی، ایجاد چالش برای متحدین منطقه ای ایران، شیعه هراسی، ترغیب آمریکا برای خروج از برجام و عادی سازی روابط دارند.

    کلیدواژگان: عربستان، اسرائیل، موازنه تهدید، ایران هراسی، ائتلاف سازی
  • ابراهیم معراجی*، حسین دهشیار، محمدرضا دهشیری صفحات 110-124

    برنامه ریزی صحیح و مبتنی بر روندهای آتی برای پیشبرد اهداف امنیت ملی و تامین منافع ملی، از مهمترین وظایف استراتژیست ها در هر کشور است. نظر به اهمیت برنامه ریزی سناریویی در مطالعات استراتژیک، در مقاله حاضر نویسنده سعی داشته با روش تحقیق آینده پژوهی و با استفاده از مدل تایدا که با تاکید بر پنج رویکرد " تعقیب، تحلیل، تصور، تصمیم، و اقدام" درصدد است چارچوبه ای مفهومی جهت سناریوهای آینده به دست آورد، سناریوهای محتمل و پیش رو پیرامون نظم منطقه ای در صورت خروج نیروهای آمریکایی از منطقه را مورد بررسی قرار دهد. با این بیان سوال اصلی پژوهش حاضر عبارت است از: سناریوهای محتمل پیرامون نظم منطقه ای در صورت خروج نیروهای آمریکایی از منطقه چگونه خواهد بود؟ سناریوها عبارتند از:- خلاء قدرت و توسعه فعالیت نیروهای غیر دولتی همانند داعش و بی نظمی حاصل از آن. - احتمال قدرت گیری برخی کشورهای منطقه و شکل گیری نظم آن بر مدار منافع آنها.- شکل گیری همگرایی منطقه ای جهت تامین امنیت توسط کشورهای منطقه به صورت مشترک.در نهایت نویسنده سعی خواهد داشت سناریوی مطلوب از نقطه نظر جمهوری اسلامی ایران را بیان دارد.

    کلیدواژگان: آمریکا، ایران، سناریوسازی، نظم منطقه ای، مدل تایدا
|
  • Hassan Esfandiairi *, Ebrahim Mottaghi, Mehdi Nasr Pages 1-17

    Obama believed that the mere and superficial pursuit of American interests in the past and the lack of attention to the internal situation of the countries in this region has led to popular dissatisfaction in these countries; This is a potential threat to US long-term goals in the region. comes. Assessing US national security policy and the pattern of US strategic action will also require recognizing the perceptual differences of presidents. Comparative US security policy requires recognition of the national security document, the four-year defense document, State Department documents, and analytical formats published in the field of US security policy. In addition to the Presidential National Security Document, which is published in turn, there are various indications of the security models and processes available to the State Department, the Department of Defense, and strategic agencies. The US Department of Defense has been publishing the US defense strategy for four years. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the comparisons of US national security policy during the time of Barack Obama and Donald Trump in Southwest Asia. The research method was qualitative.

    Keywords: National Security, Foreign policy, doctrine, US National Security Document, strategy
  • Hasan Adediny Koshkoueieh, Hossein Masoudnia *, Mahnaz Goodarzi Pages 18-35

    US foreign policy toward Iran during Donald Trump's presidency began with misread of the nuclear deal, and then withdrew from the JCPA in 8102 to reach a better agreement, violating UN statement 8820 .finally, by unilaterally reinstating sanctions against Iran, as well as creating preconditions for renegotiation, it pressured other members of the JCPA to withdraw from the agreement.The Trump government chose a win-lose policy over a win-win policy, using the option of maximum pressure and the tools of power instead of diplomatic and peaceful methods. The goal of the Trump administration in reaching a new agreement was a better agreement in the name of its own government with the IslamicRepublic of Iran, which was more influenced by his character than the national interests of the United States. He sought to destroy all the gains of the previous Democratic administration, both internally and externally, by populist rhetoric, corrupting the ruling elites and the American structure. In this article, by analyzing the personality of the US President based on Anagram theory, an attempt has been made to this question is answered how much Trump's personality has caused the US government to pursue its policies towards Iran with an aggressive approach.

    Keywords: Trump, Iran, USA, JCPA, Sanctions, Anagram Theory
  • Mohammad Reza Jalali, Bahram Yousefi *, Rouhollah Shahabi, Hamed Ameri Golestani Pages 36-54

    This article looks at America's policy regarding international system during Obama and Trump presidency. This research tries to answer the question as to what role did the "individual"variables(Obama and Trump)play in America's approach towards international system, and how influential they were? In answering this question, therefore, the hypothesis of the article is:" given the deciding role of presidents in American foreign policy making; and also the difference in terms of thought and outlook bye the two presidents, the " individual" variable has had a great influence on America's approach to international system. The purpose of this article is to examine the extent to which the "individual" factor influences the US approach to the international system and the scientific and realistic knowledge of Obama and Trump's personality traits and their impact on US foreign policy and the US approach to the international system. Based on the findings of the article, it can be said that the role and influence of individual variables in the foreign policy of this country has been high at this time; So that their foreign policy was due to the fact that they were two different and somewhat contradictory personalities, which originated mainly from their individual characteristics.

    Keywords: International system, Foreign policy, Obama, Trump, individual variable
  • Majid Gholampour, Ghaffar Zarei *, Ali Mohammad Haghighi Pages 55-70

    This study is to "evaluate the impact of Iranian strategic culture on Tehran's response to Washington's coercive diplomacy. The question is, "How has the strategic culture of Iran affected its response to Washington's wills i.e. giving up the ideals of the Islamic Revolution. The findings of the study, obtained through an inferential methodology and analyzed relying on the power of individual understanding, show that the nine components of Iranian strategic culture in regard of diplomacy and defense, including "martyrdom", "resistance", "emphasis on deterrence", tactical flexibility, "Strategic ambiguity", "strategic patience", "self-reliance", "strategic loneliness and a sense of vulnerability" and "the mission of the leadership of Islam and the region" and its 5 characteristics including "achieving the truth of trust", "courage" , "rationalism", "intelligent and thoughtful leadership" and "hybrid and multidimensional nature has led Iran to understand the extravagant and self-reinforcing nature of coercive diplomacy and the importance of resisting US pressure and to prevent an onset for the domino of being blackmailed by US. Thus, the interactions between Iran and US during the past four decades have been based on either the principle of "privilege for privilege" or "reciprocity."

    Keywords: Coercive diplomacy, Iranian strategic culture, Rationalism, Resistance, Tactical flexibility
  • Mohammad Mahmoodikia * Pages 71-91

    The outbreak of the coronavirus has raised the question of whether it is possible to transfer power from the West to the East and form a new world order based on China-centric Eastern values.Using the power cycle theory in response to this question, this article argues that given the current trends in the relative decline of US regulatory and hegemonic power in the international arena, as well as China's rise as an emerging power in the international arena. , The international system seems to be witnessing a period of transition and transfer of power from west to east; However, this transfer of power is a gradual process, and China does not currently have all the resources and capabilities to become a hegemonic power. Issues such as the yuan's influence and parity against the dollar in the international economy, the attractiveness and universality of Chinese values, human rights, civil liberties, and China's controlling system are among the most important issues influencing the speed of the power cycle.

    Keywords: China, USA, International Order, Coronavirus, Power Cycle theory
  • Farzad Navidinia *, Sajad Moradi Kelardeh Pages 92-109

    Saudi Arabia and Israel, two key players in the Middle East, have expanded bilateral and regional relations over the past decade. The main purpose of this study is to investigate the relationship between these two actors with the focus on new developments in the region. This descriptive-analytical study, using the theory of threat balance, raises the main question: what is the most important reason for the expansion of Saudi-Israeli relations over the past decade and how can it be explained? In response, it pursues the main hypothesis that the main reason for the expansion of bilateral relations is joint cooperation with Iran in the region. The findings show that Saudi Arabia and Israel, based on the variables of threat balance theory including total power, geographical proximity, offensive power and offensive intentions, consider Iran as a threat and try to form a coalition and balance against it. The most important joint approaches of the two sides in dealing with Iran also include Iranophobia, supporting terrorist groups, challenging Iran's regional allies, Shiaophobia, influencing the US withdrawal from the JCPOA and expanding the normalization of relations with Israel among the Arab Gulf states.

    Keywords: Saudi Arabia, Israel, the threat Balance, Iran phobia, Coalation Bulding
  • Ebrahim Meraji *, Hossein Daheshiar, Mohammadreza Dehshiri Pages 110-124

    Proper planning based on future trends to advance national security goals and national interests is one of the most important tasks of strategists in each country.Considering the importance of scenario planning in strategic studies, present paper attempts to use the research methodology of the future research and using the TAIDA model, which focuses on the five approaches of " Tracking, Analyzing, Deciding, and Action", The author seeks to examine possible scenarios for regional order in the event of the withdrawal of US troops from the region. With this statement, the main question of the present study is: What will be the possible scenarios regarding the regional order of the withdrawal of American troops from the region?Scenarios include: - The vacuum of power and the development of the activities of non-governmental forces such as ISIS and the resulting disorder.- The possibility that some countries in the region will prevail and its order will be formed based on their interests.- Formation of regional convergence for security by the countries of the region.Finally, the author will try to express the desired scenario from the point of view of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Iran, Regional Order, Scenarios, TAIDA model, the United States