فهرست مطالب

نشریه علوم آبزی پروری پیشرفته
سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لاله یزدانپناه گوهرریزی*، سید جلیل ابراهیم ذریه زهرا، عیسی شریف پور صفحات 1-12
    با افزایش تولید و مصرف محصولات آبزی پروری، احتمال ایجاد عفونت ها و بیماری های قابل انتقال میان انسان و دام نیز افزایش می یابد. برخی از عوامل بیماریزای بدست آمده از ماهی، صدف و سایر آبزیان که از طریق زخم های باز قابلیت انتقال میان انسان و دام را دارند عبارتند از:Aeromonas hydrophila ،Edwardsiella tarda ،Mycobacterium marinum،Streptococcus iniae ،  Vibrio vulnificus، Yersinia rukeri،Vibrio damselaو تعدادی دیگر ازعوامل بیماریزا. اینگونه عوامل بیماریزا همه بومی محیط زیست آبزیان بوده و پس از ورود به بدن باعث ایجاد بیماری می شوند. این باکتری های فرصت طلب، انسان را آلوده می نمایند و بیماری های ناشی از آنها بطور انفرادی و یا در افراد مبتلا به نقص ایمنی توسعه می یابند. اغلب این عفونت ها در ماهی باعث بیماری نمی شوند اما می توانند در انسان بیماری های مهمی را ایجاد نمایند. شیوع این عوامل بیماریزا اغلب به عوامل مدیریتی مانند عدم رعایت نکات بهداشتی، کیفیت و کمیت بد مواد غذایی موجود در آب و تراکم بالای انبارهای نگهداری مواد غذایی مربوط می شود که می تواند بارهای میکروبی را در سطح خارجی و محیط زندگی ماهی افزایش دهد.  ماهی های آلوده این توانایی را دارند که عفونت را به انسان منتقل کنند. این بررسی، گزارشی از بیماریهای زیونوز میان انسان و آبزیان در سرتاسر جهان بوده و راه های انتقال آنها را به انسان نشان میدهد.
    کلیدواژگان: زئونوز، آبزیان، راه های انتقال، عوامل بیماری زای فرصت طلب
  • ابوالفضل سپهداری، سلطنت نجار لشگری*، علیرضا باباعلیان، مسعود حقیقی، محمود محسنی صفحات 13-24
    این پژوهش به منظور پایش و ارزیابی عوامل خطر محیطی و مدیریتی موثر در بروز برخی از بیماری های ویروسی خاص در مرکز تولید ماهی قزل آلای رنگین کمان عاری از عوامل بیماری زای خاص (SPF) انجام شده است. به همین منظور فاکتورهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی آب ورودی و خروجی سالن قرنطینه درمرکز تحقیقات ماهیان سردآبی کشور- تنکابن نظیر اکسیژن، دما، pH، نیتریت، نیترات، آمونیوم، آمونیاک و کل باکتری ها به مدت 6 ماه از اردیبهشت تا مهر 1396 بر اساس روش های استاندارد مورد سنجش قرار گرفتند. همچنین ماهیان موجود در سالن قرنطینه جهت بررسی احتمال آلودگی به ویروس های IPN، IHN و VHS نمونه برداری شدند. نتایج بررسی ها نشان داد که میانگین دما، اکسیژن محلول، pH، نیتریت، نیترات، آمونیوم، آمونیاک و کل باکتری های آب ورودی سالن قرنطینه به ترتیب 17 درجه سانتی گراد، 32/8 میلی گرم بر لیتر، 98/8، 003/0 میلی گرم بر لیتر، 10/3 میلی گرم بر لیتر، 09/0 میلی گرم بر لیتر، 08/0 میلی گرم بر لیتر و 50/90 واحد کلنی در میلی لیتر و آب خروجی به ترتیب 59/17 درجه سانتی گراد، 20/8 میلی گرم بر لیتر، 18/8، 04/0 میلی گرم بر لیتر، 74/3 میلی گرم بر لیتر، 09/0 میلی گرم بر لیتر، 08/0 میلی گرم بر لیتر و 50/784 واحد کلنی در میلی لیتر بوده است. یافته های این پژوهش گویای آن است که در مدیریت تولید قزل آلای رنگین کمان عاری از عوامل بیماری زای خاص از مرحله پیش مولد تا مولد در سالن قرنطینه مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی کشور- تنکابن، جلوگیری از ورود عوامل بیماری زا مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: عوامل خطر، محیطی، مدیریتی، قزل آلای رنگین کمان، SPF
  • مینا سیف زاده*، فرشته خدابنده صفحات 25-39

    سس میگو فرآورده تخمیری است که به عنوان چاشنی غذایی در کشورهای آسیای جنوب شرقی استفاده می شود. مطالعه حاضر با هدف تهیه سس از زایدات منجمد میگوی ژاپنی تالاب انزلی، ارزیابی کیفی و زمان ماندگاری آن در دمای یخچال و با رویکرد استفاده اقتصادی از زایدات میگو انجام شد برای اجرای این مطالعه سه تیمار شامل سس عمل آوری شده با نمک خالص (SPS)، سس عمل آوری شده با سوکرالوز (CSS) و سس عمل آوری شده با برنج پخته (CRS) در نظر گرفته شد. به همه تیمارها مقادیر یکسان نمک (1:1) افزوده شد. به تیمارهای CSS و CRS مقادیر برابر اسید استیک، منو سدیم گلوتامات و سوربات پتاسیم اضافه گردید. در تیمارهای سس فاکتورهای شیمیایی، میکروبی و حسی طی شش ماه نگهداری در دمای یخچال تغییرات معنی دار نشان دادند (05/0>p). کلی فرم، اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس، سودوموناس، کپک و مخمر در تیمارهای سس مشاهده نشدند. ویژگی های حسی در تیمار CRS در مقایسه با سایر تیمارها  بهتر بود (05/0>p). ارزش غذایی و جذب نمک بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی دار نداشتند (05/0>p). مقدار سس در تیمار CRS بیشترین میزان و در تیمار  SPS کمترین میزان بود (05/0>p). تیمارهای آزمایشی تا پایان زمان ماندگاری در یخچال از کیفیت مطلوبی برخوردار بودند. با در نظر گرفتن این که طعم سس در تیمار CRS در مقایسه با سایر تیمارها بهتر ارزیابی گردید، پذیرش کلی و حجم سس تولید شده در این تیمار استفاده از برنج پخته برای تهیه سس از زایدات منجمد میگو قابل پیشنهاد است.

    کلیدواژگان: تالاب انزلی، سس میگو، زمان ماندگاری، کیفیت میکروبی، میگوی ژاپنی
  • کامیار جاوید رحمدل، بهرام فلاحتکار* صفحات 41-53

    ماهی سوف سفید (Sander lucioperca) یکی از گونه های تجاری مهم ایران است که در معرض خطر انقراض قرار دارد، بنابراین تکثیر آن در اسارت دارای اهمیت بالایی است. یکی از الزامات اساسی برای تکثیر ماهیان در محیط اسارت، شناخت بیولوژی تولیدمثل طبیعی هر گونه است. بنابراین، مقاله حاضر به بررسی بیولوژی تولیدمثلی ماهی سوف سفید پرداخته است. ماهی سوف سفید تولیدمثل سالانه در فصل بهار دارد. رسیدگی جنسی در این ماهی نیاز به گذراندن دوره سرما است و حداکثر کارایی تولیدمثلی آن در محدوده دمایی 15-8 سانتیگراد مشاهده می شود. سن بلوغ در نرها 3-2 سال و در ماده ها 4-3 سال است که با دمای آب رابطه معکوس دارد. این ماهیان در چاله های موجود در بستر رودخانه و یا روی ریشه گیاهان تخمریزی کرده و پس از ریختن تخم ها توسط ماهی ماده، ماهی نر به مراقبت از آ ن ها می پردازد. تخم ها چسبنده بوده و به اشیای مختلف می چسبند. قطر تخم ها پیش از آبکشی 4/1-5/0 میلی متر و پس از آبکشی 4/1-26/1میلی متر است. نرخ هماوری نسبی در این ماهی 400-150 تخم به ازای هر گرم وزن بدن مولد ماده بوده و نرخ هماوری مطلق تا 4/2 میلیون تخم است. طول دوره انکوباسیون در این ماهی در حدود 110 ساعت-درجه است. تکثیر این ماهی در محیط اسارت را می توان به شکل طبیعی یا نیمه طبیعی با فراهم کردن بستر تخمریزی انجام داد که تفاوت این دو روش، تزریق هورمون های القاکننده رسیدگی جنسی در روش نیمه طبیعی است. همچنین، امکان تکثیر مصنوعی ماهی با استفاده از تزریق هورمون و سپس تخم کشی دستی وجود دارد. انتخاب هر یک از این شیوه ها مستلزم داشتن اطلاعات صحیح از ویژگی های تولیدمثلی سوف سفید است که هدف نگارش مقاله حاضر است.

    کلیدواژگان: رسیدگی جنسی، رفتار تخمریزی، زرده سازی، زیست شناسی، سوف سفید، محور تولیدمثل
  • علیرضا ولی پور*، علی اصغر خانی پور، محمدجواد وثاقی، ایمان صوری نژاد صفحات 55-65

    یکی از مهمترین عوامل تولید شاه میگو های آب شیرین Astacus leptodactylus  صید اقتصادی آنها از مزارع پرورشی می باشد. شاه میگوها معمولا" با استفاده از تله های صیادی برداشت می شوند و بنابراین بکارگیری تله هایی که بیشترین بازده صید را در تلاش صیادی را داشته باشند از اهمیت ویژه ای برخوردار است.  در این گزارش چهار نوع از متداول ترین تله های صیادی شامل کوزه ای، قیفی، نیم کروی و استوانه ای مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تحقیقی در این خصوص نشان داد که بیشترین میانگین طولی شاه میگوهای صید شده مربوط به تله کوزه ای و کمترین آن  در تله استوانه ای بود. در آزمون تعقیبی ثابت شد که میانگین تلاش صیادی در تله های کوزه ای به طور معناداری بالاتر از تله های قیفی، نیم کروی و استوانه ای بود (p <0.001). به طور کلی برای برداشت تجاری شاه میگو استفاده از تله کوزه ای به عنوان الویت اول پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: شاه میگو، ASTACUS LEPTODACTYLUS، تله، روش صید، استخر خاکی
  • جلیل سبک آرا*، مرضیه مکارمی، شهرام عبدالملکی صفحات 67-86

    دریاچه های پشت سد از مهم ترین سازه های کنترل و تامین آب برای کاربری های مختلف هستند که می توانند اثرات زیست محیطی ، اجتماعی و اقتصادی گسترده ای به همراه داشته باشند این مطالعه بصورت  فصلی درسال 1390 با هدف ارایه راهکارهای مناسب برای بهره برداری بهینه و پایدار از آبزیان دریاچه سد مخزنی خندقلو انجام شد. جهت نمونه برداری فیتوپلانکتون یک لیتر آب (فیلتر نشده) وجهت نمونه برداری زیوپلانکتونی نیز 30 لیترآب ازایستگاه مورد نظر برداشته وتوسط تور زیوپلانکتون30 میکرون ، فیلتر و عصاره جمع شده محفظه جمع آوری کننده را درظرف نمونه برداری ریختیم ، درنهایت نمونه ها را با فرمالین به نسبت 4 درصد فیکس نموده و درآزمایشگاه بعد ازآماده سازی نمونه ها، با میکروسکوپ اینورت شناسایی و شمارش شد ند. در پژوهشهای فیتوپلانکتونی 41 جنس از 6 شاخه که شامل، شاخه های Cyanophyta ،Bacillariophyta ،Chlorophyta ،Euglenophyta ، Pyrrophyta و Xanthophyta  بوده که شاخه  Cyanophyta  با 3/74 درصد بیشترین درصد جمعیت فیتوپلانکتونی را در طول تحقیق داشت .در گروه زیوپلانکتون نیز4 شاخه و 11 جنس زیوپلانکتونی شناسایی شد .که شامل شاخه های  Rhizopoda، Ciliophora،  Rotifera وArthropoda بود، که بیشترین درصد جمعیت زیوپلانکتونی را شاخه Rotifera  با 7/67 درصد به خود اختصاص داد. مقایسه مشاهدات پلانکتونی و داده های فیزیکی و شیمیایی آب نشان داده که این سدمخزنی دارای استعداد و گونه های مناسب پلانکتونی جهت تغذیه و پرورش ماهیان و لاروهای آنها بوده ، بنابراین می توان از ذخایر طبیعی این منبع آبی جهت افزایش تولید ماهیان با ارزش شیلاتی استفاده کرد .

    کلیدواژگان: : فیتوپلانکتون، زئوپلانکتون، پتانسیل تولید شیلاتی، خندقلو، استان زنجان
|
  • Laleh Yazdanpanah *, Jalil Ebrahim Zorriehzahra, Essa Sharifpour Pages 1-12
    As the production and consumption of aquaculture products increase, so does the risk of diseases transmitted between humans and aquatic animals. Some pathogens derived from fish, oysters and other aquatic animals that can be zoonotic through open wounds include Aeromonas hydrophila, Edwardsiella tarda, Mycobacterium marinum, Streptococcus iniae, Vibrio vulnificus, Yersinia rukueri, Vibrio damsela and other pathogens. These pathogens are all native to the aquatic environment and cause disease after entering the body. These opportunistic bacteria infect humans, and the diseases that result from them develop individually or in people with immunodeficiency. Most of these infections in fish do not cause disease, but they can cause serious illness in humans. The prevalence of these pathogens is often related to management factors such as the quality and quantity of food in the water and the high density of storage, which can increase microbial loads on the external surface and living environment of the fish. As a result, infected fish can transmit the infection to humans. This review shows a report of Aquatic zoonotic diseases around the world and ways to transmit them to humans.
    Keywords: Zoonotic, Aquaculture, Transmission routes, Opportunistic pathogens
  • Abolfazl Sepahdari, Saltanat Najjar Lashgari *, Alireza Baba Alian, Massoud Haghighi, Mahmoud Mohseni Pages 13-24
    The aim of this study was to monitor and evaluate the environmental and directory risk factors affecting the occurrence of some specific viral diseases in the region in the region of establishing a large-scale project of rainbow trout production of specific pathogens free (SPF) in the country in order to achieve the guidelines for managing and reducing the risks assessed in the pre-quarantine hall and the SPF center. For this purpose, after completing the questionnaire of physical and chemical indicators of pre-quarantine water inlet and outlet such as oxygen, temperature, pH, nitrite, nitrate, ammonium, ammonia and total bacteria were measured for 6 months from May to October 2017 according to the standard method. Also fish in the pre-quarantine hall were sampled to check for the possibility of infection with IPN, IHN and VHS viruses. The results showed that the average temperature, soluble oxygen, pH, nitrite, nitrate, ammonium, ammonia and total count water of the pre-quarantine hall entrance were respectively 17±1.55°C, 8.32±0.65 mg/l, 8.98±0.37 mg/l, 0.003±0.000 mg/l, 3.10±0.71 mg/l, 0.09±0.10 mg/l, 0.08±0.09 mg/l and 90.50±86.58 colony units per ml and outlet water were respectively 17.59±1.46°C, 8.20±0.62 mg/l, 8.18±0.35 mg/l, 0.040±0.040 mg/l, 3.74±1.14 mg/l, 0.09±0.07 mg/l, 0.08±0.07 mg/l and 784.50±1329.95 colony units per ml. The findings of this study indicate that in the process of producing rainbow trout of Specific Pathogens Free (SPF) from pre-breeder to breeder stage in pre-quarantine hall, there has been avoidance the entry of pathogens. And fluctuations in the physical and chemical indicators of water during the breeding period, the lack of a central oxygen generator, problems with the aeration system and the low flow of incoming water were identified as risk factors.
    Keywords: risk factors, environmental, directory, viral, SPF, Rainbow trout
  • Mina Seifzadeh *, Fereshtej Khodabande Pages 25-39

    Sauce is widely used in the world as condiments, as flavoring, material in southeast Asian countries. The purpose of this study was economically use from shrimp waste, to determine the chemical microbial and sensory quality and shelf life of waste sauce produced of frozen shrimp from Anzali wetland. For this research, three treatments including frozen shrimp waste processed by salt (SPS), cooked rice (CRS) and sucralose (CSS) were considered. All treatments included 1: 1 salt. CSS and CRS treatments included same amount of acetic acid, glutamate and sorbate potassium. The experimental treatments were kept at refrigeration temperature for storage period of six months. In experimental treatments, chemical, microbial and sensory factors showed significant changes during storage (p < 0.05). Pseudomonas, Staphylococcus, Coliform, Escherichia coli, yeasts and molds were not observed in test treatments. The CRS treatment showed better sensory specifications compared to the others (p>0.05). Protein, fat, ash, moisture and salt absorption showed no significant difference among test samples (p>0.05). The amount of sauce production in CRS was highest and in SPS treatment was lowest (p < 0.05). The test treatments had good quality the end of storage period in the refrigeration. Considering the CRS treatment had better taste and overall acceptance than other treatments, the significant increase in the amount of sauce produced, therefore treatment processed by cooked rice is recommended for the preparation of sauce from shrimp waste.

    Keywords: Anzali Wetland, Macrobrachium nipponense, Microbial quality, Shrimp waste sauce, Shelf life
  • Kamyar Javid Rahmdel, Bahram Falahatkar * Pages 41-53

    The present article tried to describe the reproductive biology of pikeperch (Sander lucioperca). Pikeperch has annual reproduction in spring. Maturation in this fish needs cold period and its highest reproductive output is observed at temperature range of 8-15 °C. The puberty age is 2-3 for males and 3-4 for females and has a negative relationship with water temperature. Pikeperch spawn in holes located in the river bottom and after releasing the eggs by females, male fish protect them. Egg diameter is 0.5-1.4 mm before and 1.26-1.4 mm after hydration. Relative fecundity of this fish is 150-400 eggs per g of females body weight and absolute fecundity is up to 2.4 million eggs. Incubation period is around 110 degree-hours. Pikeperch is one the most valuable endemic species of Iran, but unfortunately is endangered. Therefore, having knowledge on reproductive biology and access to techniques of controlled captive reproduction is indispensable to preserve its survival.

    Keywords: maturation, Spawning behavior, Vitellogenesis, Reproduction axis, fecundity
  • Alireza Valipour *, Aliasghar Khanipour, Mohamadjavad Vesaghi, Iman Soorinejad Pages 55-65

    One of the most important Factors on crayfish production in ponds is their economic catch method. The crayfish usually are harvested by fishing traps and so use traps with the highest fishing efficiency in the fishing effort is so importance. In this report four most common fishing traps, including Hokkaido, funnel, Opera house and cylindrical were evaluated. The results showed that the highest and lowest mean length of caught crayfish estimated in Hokkaido and cylindrical traps, respectively. It was also proved catch per unit effort on Hokkaido was significantly higher than funnel, opera house and cylindrical traps (p < 0.001). In totally, for commercial harvest of crayfish in ponds use of Hokkaido trap as a first priority are suggested.

    Keywords: CRAYFISH, ASTACUS LEPTODACTYLUS, traps, fishing method, earthen pond
  • Jalil Sabkara *, Marziyeh Makaremi, Shahram Abdolmalaki Pages 67-86

    Lakes behind the dam are one of the most important structures for controlling and supplying water for different uses that can have wide environmental, social and economic effects. This quarterly study was conducted in 2011 with the aim of providing appropriate solutions for optimal and sustainable exploitation of the aquatic animals of Khandaghloo Reservoir Dam Lake. For phytoplankton sampling, one liter of water (unfiltered) and for sampling, zooplankton, also 30 liters of water from the station was collected by means of a 30 micron zooplankton net.The samples were fixed with formalin at a ratio of % 4 and identified and counted in the laboratory after preparation of the samples under an inverted microscope. In phytoplankton studies, 41 genera and 6 Phyla identified, including Cyanophyta, Bacillariophyta, Chlorophyta, Euglenophyta, Pyrrophyta and Xanthophyta, Cyanophyta with %74.3 had the highest percentage of phytoplankton population during the study. In zooplankton study, 4 Phyla and 11 genera were identified, which included the Phyla Rhizopoda, Ciliophora, Rotifera and Arthropoda, which have the highest percentage of zooplankton population belongs to the Phylum Rotifera with 67.7%. Comparison of planktonic observations and physical and chemical data of water, showed that Khandaghloo lake have talents and suitable planktonic species for feeding and rearing their fish. Thus, Natural reserves of this source can be used to increase the value of fishery fish.

    Keywords: Phytoplankton, Zooplakton, Fish production potential, Khandaghloo, Zanjan province