فهرست مطالب

نوآوری های مدیریت آموزشی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، بهار 1392)

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید آرش*، فرهاد احمدی اصل، جعفر عباسی، داوود علیپور صفحات 6-14

    هدف ازاین مقاله بررسی رابطه بین جامعه پذیری سازمانی و برونداد های نقش معلمان تازه کار است.معلمانی که سابقه کاری بین 0تا 5 سال دارند. درسال1390، تعداد آنهادر شهر تهران 293 نفر بوده است. که همه به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه جامعه پذیری سازمانی و پیامدهای نقش جونز استفاده شده است برای کسب روایی پرسش نامه نظر صاحبنظران را جویا شدیم و پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد و مقدار آن 73/ 0 به دست آمد. برای توصیف داده ها  از آمار توصیفی (میانه، میانگین، درصدو...)و تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی (ضریبهمبستگیپیرسون) استفاده شده است و از نرم افزار SPSS برای تحلیل داده ها استفاده شد.نتایج به دست آمده مبین این نکته است که بین جامعه پذیری سازمانی و بروندادهای نقش معلمان رابطه معناداری وجود داردو بین جامعهپذیریسازمانیوجهت یابی نقشرابطه مثبت و بین جامعهپذیریسازمانیوابهام و تعارض نقش رابطه منفی بر قرار است. این نتایج بیانگر اهمیت جامعه پذیری سازمانی در مراکز آموزشی است.ضرورت این فرایند زمانی بیشتر احساس می شود که این فرایند منجر به رسیدن به هدف غایی کل نظام آموزشی یعنی یادگیری دانش آموزان می شود .

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: جامعه پذیری سازمانی، بروندادهای نقش
  • غلامرضا آزادیان*، محمدرحیم رسولی آزاد*، طاهره حسومی صفحات 15-24

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیرات اجتماعی مدیریت بحران بر تصمیم گیری مدیران منطقه 8 دانشگاه آزاد اسلامی است تا از این طریق بتوان راه کارهایی مناسب در اختیار مدیران قرار داد که منجر به بهبود کار آنان و در نهایت، بهبود تصمیم ها در شرایط دشوار اجتماعی گردد. روش این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش تمامی 146 نفر مدیران منطقه 8 دانشگاه آزاد اسلامی بوده اند که از این تعداد 110 نفر به صورت تصادفی ساده با استفاده از جدول کرجسی مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر، پرسش نامه ای محقق ساخته شامل دو قسمت است: قسمت اول اطلاعات عمومی مدیران، شامل: جنسیت، وضعیت تاهل، مدرک تحصیلی، سابقه خدمت و سابقه مدیریت  و قسمت دوم شامل: 33 سوال اختصاصی است. یافته ها حاکی از آن است که بین شناسایی و کنترل بحران در جنبه های اجتماعی و تصمیم گیری موثر مدیران، رابطه معنی داری وجود دارد. هم چنین بین پیشگیری از وقوع بحران و تصمیم گیری موثر مدیران رابطه معنی داری وجود داشته است. مطابق یافته ها، پیشنهاد شده که مدیران را از راه های مختلفی مانند: افزایش سطح اطلاعات اجتماعی آنها، افزایش سطح آگاهی های مدیریتی، شرکت در همایش های علمی مدیریت بحران، استفاده صحیح از تکنولوژی پیشرفته آموزشی بایستی توسعه داد. هم چنین می توان با به کارگیری مدیران با تجربه و دارای مدرک تحصیلی مرتبط با مدیریت، برای شناسایی بحران های مختلف و استفاده از تجربه های اجتماعی مدیران در  بهبود شرایط اجتماعی و تصمیم گیری نهایی می توان نهایت بهره را برد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران
  • جواد ایمانی*، شاپور امین شایان جهرمی صفحات 25-39

     هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه ی بین عدالت سازمانی با تعهد سازمانی و رضایت شغلی در بین معلمان می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی479  نفر معلمان شاغل در مدارس استثنایی استان هرمزگان در سال تحصیلی 90-1389 می باشند و حجم نمونه مورد پژوهش تعداد 214 نفر بوده که به روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. این بررسی به روش توصیفی از نوع همبستگی صورت گرفته و جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه عدالت سازمانی(مورمن و نیهوف[1]، 1993)، تعهد سازمانی(آلن و مایر، 1990) و رضایت شغلی(اسپکتر، 1985) بهره گرفته شده است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و ضریب رگرسیون چندگانه استفاده شده که نتایج حاصل بدین شرح است: متغیر عدالت سازمانی قادر به پیش بینی تعهد سازمانی نمی باشد. بین عدالت سازمانی و رضایت شغلی رابطه ای معنی دار وجود دارد. و از طرف دیگر مولفه های عدالت سازمانی با رضایت شغلی دارای رابطه ای معنی دار هستند و از این مولفه ها، تنها عدالت رویه ای قادر به پیش بینی رضایت شغلی می باشد.



    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، تعهد سازمانی، رضایت شغلی
  • محمدرضا بهرنگی*، سید محمد شبیری، محمدرضا سرمدی، ابوالفضل عرفانی نژاد صفحات 40-52

     هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی نظارت دبیر محور بر بهبود کیفیت یادگیری شیمی دوم بوده است. برای این منظور نمونه ای به حجم 80 نفر از دانش آموزان پسر در درس شیمی دوم دبیرستان شهر قم و دبیران شیمی آنان، به صورت خوشه ای چند مرحله ای در قالب 4 کلاس انتخاب شده و در دو گروه مساوی کنترل و آزمایش تقسیم شدند. برای آزمون تاثیر چرخه سه مرحله ای نظارت دبیر محور بر گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، از روش نیمه تجربی و طرح پیش آزمون و پس آزمون  در هر  دو گروه برای مدت 2 ماه و گردآوری داده ها با آزمون محقق ساخته استفاده شد. نتایج استخراج شده از نرم افزارSPSSنشان داد، بین عملکرد دو گروه در سطح کمتر از 05/0 تفاوت معنی داری وجود دارد، یعنی چرخه نظارت دبیر محور بر بهبود کیفیت یادگیری دانش آموزان (به عبارت دیگر عملکرد دبیران درس شیمی دوم)آنچنان تاثیر معناداری داشته است که می توان آن را برای اصلاح آموزش دبیران و بهبود کیفیت یادگیری دانش آموزان توصیه کرد.

    کلیدواژگان: نظارت دبیر محور، یادگیری، اصلاح آموزش
  • سیروس حدادنیا*، حجت الله فانی، سید احمد هاشمی صفحات 53-70

    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین عدالت سازمانی با اعتماد سازمان و رفتار مدنی سازمانی می باشد. پژوهش به روش توصیفی (پیمایشی) می باشد. جامعه آماری، کلیه مدیران گروه های آموزشی واحد های منطقه یک دانشگاه آزاد اسلامی به تعداد 315 نفر در سال 90-91 می باشد. که تعداد 118 نفر از آنها با بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی ساده، به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. از سه پرسش نامه ی عدالت سازمانی، اعتماد سازمانی و رفتار مدنی سازمانی، به عنوان ابزار پژوهش استفاده گردید که ضریب پایایی پرسش نامه ها به ترتیب  831/0، 828/0، 884/0 بر آورد شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ماتریس ضریب همبستگی، رگرسیون ساده و چند گانه و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد که:  1. بین ابعاد عدالت سازمانی بر اعتماد سازمانی و رفتار مدنی سازمانی رابطه معنادار مثبت وجود دارد. 2. بین عدالت سازمانی، رفتار مدنی سازمانی و اعتماد سازمانی رابطه مثبت وجود دارد،3. بین بعد نوع دوستی و احترام، وظیفه شناسی، فضیلت و جوانمردی از ابعاد رفتار مدنی سازمانی با عدالت سازمانی رابطه معنادار مثبت وجود دارد و 4. بین بعد صلاحیت و بعد قابلیت اعتماد و خیر خواهی از ابعاد اعتماد سازمانی با ابعاد عدالت سازمانی رابطه معنادار مثبت وجود دارد.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، اعتماد سازمانی، رفتار مدنی سازمانی، مدیران گروه
  • فریبا کریمی*، لیدا شش پری صفحات 71-81

     هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سبک رهبری با راهبردهای مقابله با تعارض مدیران بود که با روش توصیفی از نوع همبستگی انجام گردید. جامعه آماری مدیران مدارس متوسطه شهر اصفهان به تعداد 141 نفر بودند که 102 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده از بین آنها انتخاب شد. جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه سبک رهبری بس و اولیو[1] (2000) و پرسش نامه مدیریت تعارض پوتنام و ویلسون[2] (1994) استفاده گردید. روایی محتوایی پرسش نامه ها توسط صاحب نظران مورد تایید قرار گرفت و پایاپی از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 84/0 و 85/0 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام و t مستقل استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که ضریب همبستگی بین سبک رهبری تحولی و تبادلی با راهبرد راه حل گرایی، سبک رهبری عدم مداخله با راهبرد عدم مقابله و کنترل معنا دار بوده است. بین سبک رهبری تحولی و تبادلی با راهبرد عدم مقابله و کنترل و بین سبک رهبری عدم مداخله با راهبرد راه حل گرایی رابطه معنا دار مشاهده نشد. بهترین پیش بینی کننده راهبرد عدم مقابله سبک رهبری عدم مداخله، راهبرد راه حل گرایی سبک رهبری تحولی و راهبرد کنترل در گام اول سبک رهبری عدم مداخله و در گام دوم سبک رهبری تبادلی بوده است. 

    کلیدواژگان: سبک رهبری، تحولی، تبادلی، عدم مداخله، راهبردهای مقابله با تعارض
  • صمد کریم زاده* صفحات 82-92

    هدف این پیش بینی درگیری شغلی اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن بر اساس ذهنیت فلسفی آنان می باشد. مساله اصلی این پژوهش پاسخ به این سوال است که:آیا ذهنیت فلسفی در تبیین سطح درگیری شغلی آنان نقش دارد؟ روش تحقیق به کار رفته در این مطالعه بر مبنای مفروضه تحقیقات همبستگی است. برای جمع آوری اطلاعات نیز از دو پرسش نامه ذهنیت فلسفی و درگیری شغلی با مقیاس اندازه گیری فاصله ای با طیف لیکرت 5 درجه ای استفاده شد. 130 نفر از اعضای هیات علمی  بر اساس روش های نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم جامعه (گروه های تحصیلی) انتخاب شدند. نتایج نشان داد که 19 درصد از واریانس درگیری شغلی توسط ذهنیت فلسفی تبیین می شود. برای نوشتن فرمول هم با استفاده از ضرایب استاندارد شده و هم ضرایب استاندارد نشده استفاده کرده و نتیجه نیز به شرح زیر می باشد. درگیری شغلی(ضرایب استاندارد نشده) = 8/394 + 224/0 (ذهنیت فلسفی) درگیری شغلی (ضرایب استاندارد شده) = 0/435 (ذهنیت فلسفی)

    کلیدواژگان: درگیری شغلی، ذهنیت فلسفی
  • حسن محجوب عشرت آبادی*، سید محمد میرکمالی، ولی مراد کیانی صفحات 93-107

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین عدالت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی کارمندان ناحیه 1 و 2 آموزش و پرورش شهر خرم آباد انجام گردیده است. روش تحقیق استفاده شده توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارمندان این دو ناحیه بوده است که با روش تصادفی ساده از بین آنها، 168 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های محقق ساخته عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی بوده و تجزیه و تحلیل داده ها از طریق شاخص های آمار توصیفی و آزمون های آماری (همبستگی پیرسون، رگرسیون، تحلیل واریانس یک راهه، تی مستقل) انجام گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی همبستگی مثبتی در سطح 01/0 وجود دارد. همچنین، یافته های حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که فقط مولفه وفاداری قادر به پیش بینی عدالت سازمانی است. نتایج آزمون تی مستقل نیز آشکار ساخت که بین جنسیت کارمندان تفاوت معناداری وجود دارد و در پایان نتایج تحلیل واریانس یک راهه بین عدالت سازمانی با متغیر دموگرافیکی سطح تحصیلات آشکار ساخت که تفاوت معنی داری بین آنها وجود دارد.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی
|
  • Majid Arash *, Farhad Ahmadi-Asl, Jafar Abbasi, Davood Alipoor Pages 6-14

     The purpose of this paper is to investigate the relationship between organizational socialization and role outputs of novice teachers. 293 teachers in Tehran who had 0 to 5 years teaching experience were all selected as sample in 1390. To collect data, Jone's questionnaire of organizational socialization and role outputs questionnaires were used.  To obtain the validity of the questionnaire, the experts' views were asked and the reliability was calculated as 0.73 using Cronbach alpha. To describe the data we used descriptive statistics (median, mean, Percentage, etc.) and to analyze the data we used inferential statistics (Pearson correlation coefficient). The SPSS software was also used for data analysis. The results showed that there was a significant relationship between role outputs of teachers and organizational socialization, a positive relationship between organizational socialization and role Orientation, and a negative relationship between role conflict and role ambiguity and organizational socialization. These results indicated the importance of socialization in educational centers. The necessity of this process is more felt when it will lead to the ultimate goal of an educational system that is students learning.

    Keywords: organizational socialization, role outputs
  • Gholamreza Azadian *, Mohammad Rahim Rasooli-Azad, Tahereh Hasoomi Pages 15-24

    The purpose of this study is to investigate the social effect of crisis management on decision-making of managers in IAU, region 8. It is believed that this way can provide managers with better strategies to improve both the quality of their work and their decision-making in social crisis. The method of this research is descriptive surveying. 110 out of all 146 managers in region 8 of IAU were randomly selected, and a researcher-made questionnaire with two sections was used for the purpose of data collection. The first section included general information about managers, such as their gender, marital status, educational degree, job background, and management experience. The second section included 33 researcher-made questions. The results of data analysis revealed that there was a significant relationship between identifying (and controlling) social crises and decision-making by managers. Also, there is a meaningful relationship between decision-making and preventing crisis. Accordingly, it has been suggested that managers can be prepared to cope with social crisis through following ways: increasing their social information, raising their management awareness, attending scientific seminars about crisis management, appropriate use of instructional technology, employing experienced managers with certificates in the fields of identifying and managing crises, using the social experience of well-experienced managers, and improving the social conditions.

    Keywords: Key terms: Decision-making, IAU, managers, crisis managemen
  • Javad Imani *, Shaporamin Shayan Jahromi Pages 25-39

    The goal of this study is to study the relationship between organizational justice and organizational commitment and job satisfaction among teachers of schools for the disabled. The population in this study includes all 479 teachers employed in schools for the disabled in Hormozgan province in 2010-2011. To determine the sample fot this study, 214 out of 479 were selected through random sampling. The method of this research is descriptive and correlational, and the following questionnaires were used for data collection: Organizational Justice (Moorman & Niehoff, 1993), Organizational Commitment (Allen & Meyer, 1990), and Job Satisfaction (Spector, 1985). Data analysis was done through Pearson's coefficient correlation and polygamist coefficient regressions and the results were as follows:  organizational justice variable is not able to predict organizational commitment. There is a significant relation between organizational justice and job satisfaction. On the other hand, there are significant relationships between job satisfaction and organizational justice dimensions out of which only procedural justice can predict job satisfaction.

    Keywords: Organizational Justice, Organizational Commitment, Job Satisfaction, schools for the disabled, Hormozgan province
  • Mohammadreza Behrangi *, Mohammad Shobeiri, Mohammadreza Sarmadi, Abolfazl Erfaninezhad Pages 40-52

     This study aimed at investigating the effect of teacher-centered supervision on improving learning Chemistry II. To achieve this aim, a sample of 80 male high school students (at level 2) in Qom who had chemistry course besides their Chemistry teachers participated in this study. They were selected through cluster sampling and were divided equally to 4 groups (2 as control and 2 others as experimental groups). To test the effect of 3-atep circulatory process of teacher-centered supervision on the experimental group, compared with the control group, the quasi-experimental method (pretest-posttest) was r used. At the end of experiment (after 2 months) the researcher-made posttest was given to subjects of each group and then the data was collected.  The collected data underwent SPSS analysis and the results showed significant differences between control and experimental groups at 0.05 level of significance. That is, the circulatory process of teacher-centered supervision used by Chemistry teachers had such a significant effect on the students learning that can be recommended for improving the quality of both teacher training and students learning.

    Keywords: Key terms: teacher-centered supervision, learning, improving the quality of teacher training, Qom
  • Siros Hadadnia *, Hojatollah Fani, Ahmad Hashemi Pages 53-70

     The purpose of this study is to examine the relationship between Organizational justice and Organizational Trust and Organizational Behaviour Citizenship. The research method is descriptive (surveying). The population consists of 315 heads of different departments of Islamic Azad University (region one) in 2010-11.  118 of whom were selected through simple random sampling. Three questionnaires of Organizational justice, Organizational Trust, and Organizational Citizenship Behaviour were used as the study instruments. Their reliability was estimated as 0.831, 0.828, and 0.884 respectively. For data analysis, SPSS, and the statistical methods of correlation coefficient matrix, simple and multiple regressions and path analysis were used. The findings showed (a) there is a positive significant relationship between the components of Organizational justice, Organizational Trust and Organizational Behaviour Citizenship; (b) There is a positive relationship between Organizational justice, Organizational Trust, and Organizational Citizenship Behaviour; (c) There is a positive relationship between the Trust of friendship and respect, duty, virtue and generocity of the civic dimensions of organizational behavior, and (d) there is a positive relationship between the Competence, Reliability, and benevolence of the dimensions of organizational trust and organizational justice.

    Keywords: organizational justice, Organizational Trust, organizational citizenship behaviour, head of department
  • Fariba Karimi *, Lida Sheshpari Pages 71-81

     The purpose of the current research was to investigate the relationship between leadership styles and conflict management strategies of high school principals. This was a descriptive research and a correlational one. 102 high school principals participated in this study. They were selected out of 141 through simple random sampling. Two questionnaires he purpose of data collection: (a) Bass & Avolio's Leadership Style (2000) and (b) Putnam and Wilson's Conflict Management (1994). Content validity of questionnaires was confirmed by experts and their reliability was calculated through Cronbach’s alpha coefficient accounting as 0.84 and 0.85 respectively. Pearson's Correlation, step by step Regression, and Independent T were used for data analysis. The results of research showed a meaningful correlation coefficient between transformational and transactional leadership styles and solution– oriented strategy, and also between laissez–faire leadership style with control and non–intervention strategy. But no meaningful relationship was observed between transformational and transactional leadership styles and control and non– intervention strategy, and also between laissez–faire leadership style with solution–oriented strategy. The best anticipation for non–intervention is strategy laissez–faire leadership style, solution oriented strategy transformational leadership style and control strategy in first step and laissez–faire leadership style and transactional leadership style in the second step.

    Keywords: leadership style, transformational, transactional, laissez–faire, conflict management strategies
  • Zamad Karimzadeh * Pages 82-92

     The aim of this study was to predict the job involvement of IAU faculty members, Roudehen Branch, based on their philosophical mind-set. The main issue of this study is to answer the question whether philosophical mind-set has any role in determining job involvement. The research method used in this study was based on the assumptions of correlation studies. Two questionnaires of philosophical mind-set and job involvement (5-degree Likert Scale) were used for the purpose of data-collection. 130 faculty members, selected based on a stratified random sampling, proportional to population size (study group) participated in this study. The results showed that 19 percent of the variance in job involvement could be explained by the philosophical mind-set. To write formulas, the standardized coefficients and non-standardized coefficients were both used and the result is as follows: Philosophical mindset × .0224 + 394/8 = stuck in Job (not standard coefficients) Philosophical mindset × 0/435 J= stuck in ob standard coefficients)

    Keywords: Job involvement, philosophical mind-set, faculty member
  • Hassan Mahjub Eshrat Ab *, Mohammad Mirkamaly, Vali Morad Kiani Pages 93-107

     The aim of this research was to explore the relationship between organizational justice and organizational citizenship behavior among the employees of regions 1 and 2 of the Education Ministry in Khorramabad. The used research method was descriptive and correlation. All employees in these two districts constituted the population of this study; from among them168 employees were selected, using random sampling. Instruments for this study included two researcher-made questionnaires: Organizational Justice and Citizenship Behavior Questionnaires. The collected data was analyzed through descriptive statistics indices and statistical tests, including Pearson correlation, regression, one-way ANOVA, and independent t-test. The results of data analysis indicated that there was a positive relationship between organizational justice and organizational citizenship behavior (P< .0.1). In addition, results from stepwise regression revealed only the loyalty component could predict organizational justice. The results of t-test also showed a significant difference between the employee’s genders. And finally, results of one-way ANOVA indicated that the difference between organizational justice and the education level, that was actually a demographic variable, was significant.

    Keywords: Organizational Justice, organizational citizenship behavior