فهرست مطالب

مدیریت و چشم انداز آموزش - سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1400)

نشریه مدیریت و چشم انداز آموزش
سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم غفوری*، فاطمه مصدقی نیک صفحات 1-28

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی پیوند با مدرسه در رابطه میان سرسختی روان شناختی با پرخاشگری انجام شد. روش این مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر رامسر بودند. تعداد 217 نفر به عنوان حجم نمونه آماری و به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های پیوند با مدرسه رضایی شریف و حاجیلو (2016)، سرسختی روان شناختی لانگ و گولت (2003) و پرخاشگری آیزنگ و گلین ویلسون (1975) بود که روایی آن ها توسط صاحب نظران دانشگاهی و پایایی آن ها نیز از طریق آزمون ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. به منظور تحلیل داده ها از تکنیک معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار آماری Lisrel و نیز نرم افزار آماری Spss استفاده شد. یافته های کمی حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که میان سرسختی روان شناختی با پیوند با مدرسه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. میان پیوند با مدرسه با پرخاشگری دانش آموزان رابطه منفی و معناداری وجود دارد. میان سرسختی روان شناختی با پرخاشگری دانش آموزان رابطه منفی و معناداری وجود دارد و نهایتا پیوند با مدرسه در رابطه میان سرسختی روان شناختی با پرخاشگری دانش آموزان نقش میانجی داشته است.

    کلیدواژگان: پیوند با مدرسه، سرسختی روان شناختی، پرخاشگری دانش آموزان
  • شهاب بهرامی، محمدسعید کیانی*، لیلا نظری، لیلا شهبازپور صفحات 29-54

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مسئولیت اجتماعی دبیران ورزش بر بهینه سازی اوقات فراغت و پیشگیری از آسیب های اجتماعی دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش، توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر متوسطه مقطع دوم منطقه هفت شهر تهران به تعداد 2950 نفر بودند. حجم نمونه تحقیق بر اساس جدول کرجسی و مورگان 370 نفر تعیین شد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه استاندارد بارتون گاف (2012)، پرسشنامه محقق ساخته کاشفی و نظری (1397) و پرسشنامه آقایی و تیمورتاش (1389) بود. روایی پرسشنامه ها را به لحاظ صوری و محتوایی، استادان مدیریت ورزشی تایید و پایایی آن ها نیز از طریق آزمون ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار آماری Spss استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که مسئولیت اجتماعی دبیران ورزش بر بهینه سازی اوقات فراغت دانش آموزان و آسیب های اجتماعی اثرگذار است، همچنین اوقات فراغت نیز بر پیشگیری از آسیب های اجتماعی دانش آموزان اثرگذار است. گذران مطلوب اوقات فراغت به شکل جامع و اصولی خود می تواند جوانان و نوجوانان را برای ورود به عرصه های زندگی، تجربه کارگروهی، مهارت آموزی و ترسیم آینده ای روشن و امیدبخش یاری رساند.

    کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، اوقات فراغت، دبیران ورزش، مسئولیت اجتماعی، دانش آموزان
  • عظیمه متکلم* صفحات 55-88

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر پیامدهای انتخاب دانشجو در دانشگاه فرهنگیان است که به روش آمیخته انجام شده است. در این پژوهش در بخش کیفی از تکنیک دلفی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل اساتید دانشگاه فرهنگیان در پردیس های واقع در سه استان آذربایجان غربی، شرقی و اردبیل به تعداد 550 نفر است؛ که در مرحله کیفی 27 نفر از طریق نمونه گیری هدفمند در دسترس و در مرحله کمی 227 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که از روش بازخورد مشارکت کننده برای اعتبارسنجی آن استفاده شد و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که مقادیر میانگین واریانس استخراج شده (AVE) در تمامی مولفه ها بزرگ تر از مقدار 7/0 است. بنابراین پایایی پرسشنامه پژوهش مورد تایید است. برای تحلیل داده های کیفی از روش کدگذاری و برای تحلیل داده های کمی از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار PLS نسخه 3 استفاده شد. بر اساس یافته های بخش کیفی مهم ترین عوامل موثر بر پیامدهای انتخاب دانشجو در دانشگاه فرهنگیان عبارت اند از انتخاب فرایند محور، معیارهای انتخاب، ابزارهای انتخاب. نتایج بخش کمی نشان می دهد که مدل ساختاری موردبررسی از کیفیت مناسبی برخوردار است و مقادیر مشاهده شده خوب بازسازی شده اند و مدل موردبررسی توانایی پیش بینی بالایی دارد و می تواند متغیر مکنون درون زا را پیش بینی نماید.

    کلیدواژگان: انتخاب، دانشجو معلم، دانشگاه فرهنگیان، پیامدها
  • رضا شیبانی فر* صفحات 89-112

    همه گیری کرونا ازنظر برنامه های آموزشی فشار زیادی بر معلمان وارد کرده است. لذا پژوهش حاضر باهدف بررسی فرسودگی شغلی معلمان با توجه به نقش واسطه ای خودکنترلی و حمایت اجتماعی در همه گیری کرونا انجام شد. طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود و جامعه آن شامل 110 نفر معلمان مقطع ابتدایی شهر بروجرد در سال تحصیلی 1400-1399 بود. حجم نمونه 86 نفر تعیین شد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه های مورداستفاده شامل مقیاس حمایت اجتماعی شربورن و استوارت (1991)، خودکنترلی تانجی (2004)، فرسودگی شغلی مسلش (1981) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-21 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل از پژوهش رابطه معنی دار منفی به میزان (752/0-=r) میان خودکنترلی با فرسودگی شغلی معلمان را نشان داد. همچنین بین حمایت اجتماعی با فرسودگی شغلی معلمان رابطه منفی و معنی دار (821/0-r=) وجود داشت؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که خودکنترلی بالا و حمایت اجتماعی اطرافیان با کاهش فرسودگی شغلی معلمان رابطه دارد. با توجه به همه گیری کرونا این بحران بر عملکرد معلمان تاثیر داشته و زمینه فرسودگی شغلی آنان فراهم می نماید. با توجه به این مسئله ارایه آموزش ها و ایجاد سیستم های حمایتی و آموزش خودکنترلی بر پیشگیری فرسودگی شغلی معلمان در همه گیری کرونا ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، خودکنترلی، حمایت اجتماعی، کرونا
  • هدی عربی مکی آبادی*، حسین عباسیان صفحات 113-142

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش تلفیقی در مقایسه با تدریس سنتی در درس فارسی بر خلاقیت دانش آموزان بود. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل 1012 نفراز دانش آموزان دختر پایه سوم ابتدایی که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول تدریس در مدارس غیردولتی شهرستان سیرجان بودند که 20 نفر به عنوان نمونه به صورت تصادفی انتخاب شدند که تعداد 10 نفر به طور تصادفی و برابر در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفته اند. ابزار جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه بوده خلاقیت عابدی بوده که روایی محتوایی آن مورد تایید متخصصین از جمله استاد راهنما و استاد مشاور قرار گرفت. بررسی مقادیر آلفای کرونباخ نشان می دهد که میزان پایایی از حداقل 77/0 برای قابلیت سیالی تا حداکثر 89/0 برای خلاقیت کل به دست آمده است. نتایج پژوهش نشان داد که روش آموزش تلفیقی بر خلاقیت تاثیر معنادار دارد. سطح معنی داری مفروض در این پژوهش مقدار 0.05 انتخاب شد که سطح معنی داری آزمون کمتر از 0.05 (0.001>p) به دست آمد و نشان از تفاوت میانگین ها و اثربخشی مداخله داشت. میزان خلاقیت بین دانش آموزانی که به روش تلفیقی آموزش دیده بودند بیشتر از دانش آموزانی بود که به روش سنتی آموزش دیده بودند. بنابراین پیشنهاد می گردد که معلمان مدارس از این روش در خصوص ارتقاء سطح خلاقیت دانش آموزان بهره ببرند.

    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، آموزش سنتی، خلاقیت دانش آموزان
  • حسین آشفته*، الهه اورنگیان صفحات 143-179

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی میزان اثربخشی و محاسبه نرخ بازگشت سرمایه برگزاری دوره های آموزشی در کارخانه ها و کارگاه های تولیدی بود. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی از نوع مطالعه موردی، جامعه آماری کارخانجات تولیدی و نمونه آماری، یکی از کارخانجات تولیدی است که داده های مربوط به برگزاری دوره آموزشی در آن مورد بررسی قرار گرفته است. برای حصول این منظور، از الگوی کرک پاتریک در طراحی پرسشنامه ها و سنجش اثربخشی و از الگوی فیلیپس برای محاسبه بازگشت سرمایه بهره گیری شده است. روایی و پایایی داده های به دست آمده از پرسشنامه ها به ترتیب با نظرات خبرگان و آزمون آلفای کرونباخ، و تجزیه وتحلیل داده های حاصله با استفاده از آزمون های T تک نمونه ای، T دو نمونه ای و آزمون نرمالیتی چولگی- کشیدگی (آمار استنباطی) مورد پایش قرارگرفته اند و ویژگی های توصیفی داده ها (آمار توصیفی) نیز آورده شده است. نرم افزار استفاده شده در این پژوهش مایکروسافت اکسل و SPSS است، و برای تفکیک اثرات آموزش از دیگر معیارهای تاثیرگذار بر تغییرات در منافع پس از برگزاری دوره های آموزشی از روش آنتروپی شانون استفاده شده است. ضمنا، علاوه بر محاسبه بازگشت سرمایه، نسبت هزینه به فایده (سود) و ارزش فعلی خالص نیز به منظور تقویت نتایج و در نظر گرفتن ارزش زمانی پول، احتساب گردیده است. نتایج حاصل از پژوهش نشانگر نرخ بازگشت سرمایه بالای صددرصد، نسبت هزینه به فایده بالای یک و ارزش فعلی خالص مثبت و نهایتا توجیه مالی و اقتصادی برگزاری دوره آموزشی مورد سنجش بوده است.

    کلیدواژگان: بازگشت سرمایه، اثربخشی آموزشی، الگوی کرک پاتریک، الگوی فیلیپس، آنتروپی شانون
  • ملیحه اصغری*، حمید جعفریان یسار صفحات 181-209

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نیازهای بازار کار نسبت به تخصص هنرجویان شاخه های فنی - حرفه ای استان قم انجام شده است. این پژوهش پیمایشی و ازنظر هدف کاربردی است جامعه آماری شامل کلیه هنرآموزان استان قم و نمونه طبق فرمول کوکران 259 نفر و روش نمونه گیری سهمیه ای طبقه ای بود. داده ها توسط پرسشنامه محقق ساخته و چک لیست رشته ها در شاخه فنی- حرفه ای (40 رشته) و شاخه کاردانش (161 رشته) جمع آوری شد.. روایی محتوا توسط اساتید مربوطه مثبت ارزیابی شد و پایایی با آلفای کرونباخ 78/0 محاسبه شد. برای بررسی داده ها از آزمون کولموگروف اسمیرنوف، t تک نمونه، آزمون فریدمن استفاده شد. یافته ها نشان داد در حوزه آموزش های فنی - حرفه ای رشته های مکانیک خودرو (با میانگین رتبه ای 65/15)، تاسیسات مکانیکی (با میانگین رتبه ای 31/15)، صنایع دستی فرش (با میانگین رتبه ای 74/14) و در شاخه کاردانش، عیب یابی سیستم های رایانه ای، تولید و توسعه دهنده پایگاه های اینترنتی، ماشین های الکتریکی و برنامه نویسی بازی های رایانه ای، اولویت های بازار کار استان قم هستند. در این پژوهش موارد جدیدی برای مدیریت آموزشی در حوزه شاخه های فنی حرفه ای و کاردانش در استان قم معرفی گردید که درنهایت بستر مناسبی برای رشد اشتغال و کاهش بیکاری هنرجویان هنرستان ها فراهم می آورد. پیشنهاد می شود مدیران آموزشی اولویت های شناسایی شده را در برنامه های خود بگنجانند و مبنای فعالیت های آموزشی خود را بر اساس نتایج حاصله از تحقیقات علمی ازجمله تحقیق حاضر قرار دهند تا آموزش های ارایه شده به اثربخشی بیانجامد.

    کلیدواژگان: بازار کار، فنی حرفه ای، کاردانش، نیازسنجی، مدیریت آموزش
|
  • Maryam Ghafouri *, Fatemeh Mosadeghi Nik Pages 1-28

    The aim of this study was to determine the mediating role of school bonding in the relationship between psychological toughness and aggression. The method of this study was descriptive-correlative. The statistical population of the study was the second female high school students in Ramsar. A total of 217 students were selected as the statistical sample size by cluster sampling. Data collection tools were Rezaei Sharif and Hajiloo School Connection Questionnaires (2016), Long and Golett Psychological Hardiness(2003), and Eiseng and Glenn Wilson Aggression (1975), which were validated by academic experts and their reliability was confirmed by Cronbach alpha coefficient test. The structural equation technique was used to analyze the data, using Lisrel statistical software and Spss statistical software. Quantitative findings of testing the research hypotheses showed that there is a positive and significant relationship between psychological toughness and school bonding. There is a negative and significant relationship between school bonding and students' aggression. There is a negative and significant relationship between psychological toughness and student aggression, and finally, the link with school has played a mediating role in the relationship between psychological toughness and aggression of the student.

    Keywords: connection with school, psychological stubbornness, student aggression
  • Shahab Bahrami, MohammadSaeid Kiani *, Leila Nazari, Leila Shahbazpour Pages 29-54

    The aim of this study was to investigate the effect of social responsibility of sports teachers on optimizing leisure time and preventing social harms of students. The study method was descriptive- correlative. The statistical population of the study included all 2950female high school students in the seventh district of Tehran. The sample size was determined based on Krejcie and Morgan table of 370 students who were selected by means of cluster random sampling method. Data collection tools included the standard questionnaire of Barton Goff (2012), the researcher-made questionnaire of Kashefi and Nazari (2018) and the questionnaire of Aaghaii and Timurtash (2009). The validity of the questionnaires in terms of form and content was confirmed by sports management professors and their reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient test. Data analyzing was accomplished by Spss statistical software. Findings showed that the social responsibility of sports teachers is effective in optimizing students' leisure time and social harms. Furthermore, leisure time is effective in preventing students' social harms. Favorable ‌ spending of leisure time ‌ in a comprehensive and essential form ‌ ‌ ‌allows young people ‌ to meet the aspects of life; ‌ experience of teamwork; ‌ skills; ‌ and design a bright and promising future.

    Keywords: Social harm, Leisure, sports teachers, social responsibility, Students
  • Azimeh Motekalem * Pages 55-88

    The aim of this study is to identify and analyze the factors affecting the outcomes of student selection in Farhangian University, which has been done in a mixed method. Delphi technique has been used in the qualitative part in this research. The statistical population of the study includes 550 professors of Farhangian University in the campuses located in three provinces of West and East Azarbayjan, and Ardabil. 27 persons were available through purposeful sampling in the qualitative stage, and 227 persons were chosen through cluster sampling in the quantitative stage. The research tool was a semi-structured interview in the qualitative part, which was validated by means of the participant's feedback method. In the quantitative part, a researcher-made questionnaire was used. Average values of extracted variances (AVE) in all components are higher than 0.7. Therefore, the reliability of the research questionnaire is confirmed. Coding method was used for qualitative data analysis, and structural equation modeling was used for quantitative data analysis using PLS version 3 software. Based on the findings of the qualitative department, the most important factors affecting the consequences of student selection in Farhangian University are: process-based selection, selection criteria, and selection tools. The results of the quantitative section show that the studied structural model is of good quality and the observed values are well reconstructed and the studied model has a high predictive ability which can predict the endogenous latent variable.

    Keywords: Selection, a would-be teacher student, Farhangian University, Consequences
  • Reza Sheibanifar * Pages 89-112

    The corona epidemic has put a lot of pressure on teachers in terms of curricula. Therefore, the present study was conducted to investigate the burnout of teachers with regard to the mediating role of self-control and social support in corona epidemic. The research design was descriptive and correlative and its population included 110 primary school teachers in Boroujerd in the academic year 2020-2021. The sample size was 86 people who were selected by means of simple random sampling method. The applied questionnaires included the Sherborne and Stewart (1991) Social Support Scale, Tangier Self-Control (2004), and Masslash Occupational Burnout (1981). Data were analyzed by means of SPSS-21 software. Findings of the study showed a significant negative relationship (r = -0.752) between self-control and teachers' burnout. Also, there was a negative and significant relationship between social support and teachers' burnout (r = -0.821); Therefore, it can be concluded that high self-control and social support of people around are associated with reducing teacher burnout. Due to the corona epidemic, this crisis is affecting the performance of teachers and provides the ground for their burnout. Given this issue, it is necessary to provide training and support systems and self-control training to prevent burnout of teachers in the corona epidemic.

    Keywords: burnout, self-control, Social Support, corona
  • Hoda Arabi Makiabadi *, Hossein Abbasiane Pages 113-142

    The purpose of this study was to investigate the effect of integrated education in comparison with traditional teaching, in Persian lessons, on students' creativity. This research was conducted in terms of applied purpose and quasi-experimental method with pre-test-post-test design with control group. The statistical population includes 1012 female students in the third grade of elementary school who were educating in non-governmental schools in Sirjan in the academic year 2020-2021, and 20 students among whom were selected randomly, divided randomly in two and placed in the test group and control group. The data collection tool was Abedi's creativity questionnaire, the content validity of which was approved by experts, including the tutor and the consultant. Examination of Cronbach's alpha values shows that the reliability is obtained from a minimum of 0.77 for fluidity to a maximum of 0.89 for total creativity. The results showed that the method of integrated education has a significant effect on creativity. The assumed significance level in this study was 0.05 and the significance level of the test was less than 0.05 (p <0.001) and showed the difference between the averages and the effectiveness of the intervention. The level of creativity among students who were trained in the integrated method was higher than students who were trained in the traditional method. Therefore, it is suggested that school teachers use this method to promote the level of creat

    Keywords: Integrated education, Traditional Education, students' creativity
  • Hossein Ashofteh *, Elaheh Orangian Pages 143-179

    The aim of this study is to evaluate the effectiveness and calculate the rate of return on investment of training courses in factories and production workshops. To achieve this, Kirk Patrick's model was used to design the questionnaires and measure effectiveness, and the Phillips model was used to calculate the return on investment. The research method is descriptive-analytical case study, the statistical population of production factories and the statistical sample is one of the production factories in which the data related to the training course have been examined. The validity and reliability of the data obtained from the questionnaires were monitored by experts' opinions and Cronbach's alpha test, respectively, and the data were analyzed using one-sample t-test, two-sample t-test and skew-elongation normality test (inferential statistics). Descriptive features of the data (descriptive statistics) are also given. The software used in this research is Microsoft Excel,&SPSS, and Shannon entropy method has been used to differentiate the effects of training from other criteria affective on changes in benefits after training courses. Also, in addition to calculating the return on investment, the cost-benefit ratio and net present value have been calculated to reinforce the results and take into account the time value of money. The results of the study indicate a high rate of return on investment higher than 100%, a cost-to-benefit ratio higher than one and, a positive net present value, and finally the financial and economic justification for holding the training course.

    Keywords: return on investment, Effectiveness of Training Courses, Kirk Patrick model, Phillips Model, Shannon Entropy
  • Maliheh Asghariajiri *, Hamid Jafarian Pages 181-209

    The present study was conducted to investigate the needs of the labor market for the specialization of students in technical-vocational branches of Qom province. This research is a survey in terms of practical purpose. The statistical population included all teachers in Qom province and the sample according to Cochran's formula was 259 people, and sampling method was the stratified quota. Data were collected by a researcher-made questionnaire and a checklist of disciplines in the technical-professional branch (40 disciplines) and the vocational branch (161 disciplines). Content validity was evaluated positively by the relevant professors, and reliability was calculated to be 0.78 with Cronbach's alpha. Kolmogorov-Smirnov test, one-sample t-test, and Friedman test were used to analyze the data. Mechanical equipment (with an average rank of 15/31), carpet handicrafts (with an average rank of 14.74); and in its field of expertise, troubleshooting computer systems, production and development of Internet sites, electric machines and computer game programming in the branch of expertise are market priorities in the work market of Qom province. In this study, new cases for educational management in the field of technical-vocational branches and skills in Qom province were introduced, which ultimately provides a good platform for employment growth and reducing unemployment among high school students. It is suggested that educational administrators include the identified priorities in their plans and base their educational activities on the results of scientific research, including the present study, in order to make the provided training effective.

    Keywords: Labor Market, technical, vocational branches, needs assessment, Education Management