فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 203 (آذر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 20
|
  • زینب عبدی، محمد عزیزیان، ناصر عباسی، اتوسا دارابی، خدیجه ابدال* صفحات 1-10
    سابقه و هدف

    امروزه درمان ایمپلنت، از پرطرفدارترین درمان های دندانپزشکی است.برای داشتن یک درمان ایمپلنت موفق با طول عمربالا، حضور مقدار کافی از استخوان در ناحیه مورد نظر اهمیت دارد. با توجه به اثرات مثبت داروی سیمواستاتین در استخوان سازی، این مطالعه با هدف مقایسه اثر داربست استخوانی سنتزشده از روش خشک کردن انجمادی آلوگرفت به تنهایی و آغشته به سیمواستاتین در ساکت دندان کشیده شده موش صحرایی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     این مطالعه تجربی از نوع مداخله ای بر روی 72 موش نر نژاد ویستار با وزن 300 گرم انجام شد. سپس موش ها به صورت تصادفی به دو گروه مساوی (کنترل و مداخله) تقسیم شدند و پس از کشیدن دندان سانترال چپ فک بالا، استخوان خشک شده فریز شده آلوگرفت به تنهایی و آغشته به سیمواستاتین در ساکت دندان گروه های مورد مطالعه (کنترل و مداخله) قرار داده شد و بعد از 4 هفته و سپس 8 هفته استیوژنزیس، التهاب و بافت گرانوله، در هر 4 گروه ارزیابی شد. داده ها، توسط آزمون ANOVA و Tukey و 22SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

     پس از بررسی نمونه های میکروسکوپی، میزان استخوان سازی در بین گروه های مداخله (FDBA با سیمواستاتین و FDBA به تنهایی) در هفته چهارم و هشتم تفاوت معنی داری داشت (0/001=P). در هفته های چهارم و هشتم میزان التهاب در گروه مداخله (FDBA با سیمواستاتین) کم تر از گروه کنترل بود که تفاوت آن معنی دار بود (0/001<p) و در هفته چهارم و هشتم میزان بافت گرانوله در موش های گروه مداخله (FDBA با سیمواستاتین) کم تراز گروه مداخله (FDBA) بود (0/05<P).

    استنتاج

    با توجه به یافته های مطالعه حاضر، سیمواستاتین می تواند میزان استخوان سازی را به طور معنی داری افزایش دهد، همچنین اثربخشی آن در کاهش التهاب و کاهش بافت گرانوله نیز دیده شد.

    کلیدواژگان: ساکت دندان، سیمواستاتین، استئوژنزیس، ایمپلنت
  • منیر حسنی پرور، سعید کریما، مجید سیرتی ثابت، افسانه گودرزی* صفحات 11-22
    سابقه و هدف

    افزایش آنزیم سیترات لیاز وابسته به ATP (ACLY)، در افراد با کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) مشاهده شده است. یکی از ترکیباتی که امروزه جهت پیشگیری از کبد چرب مورد توجه قرار گرفته است، تاثیر تری گلیسریدهای متوسط زنجیر (MCT) می باشد. در این مطالعه تاثیر پیشگیرانه MCT بر روی تغییرات بیان ژن آنزیم ACLY و میزان استیلاسیون لیزین 27 هیستون 3 (H3K27ac) در مدل حیوانی بررسی شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه 18 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار به سه گروه 6 تایی کنترل، تغذیه شده با رژیم فروکتوز و تغذیه شده با رژیم فروکتوز+MCT تقسیم شدند. پس از 6 هفته تغذیه با رژیم های ذکر شده، موش ها کشته شدند، بیان ژن آنزیم ATP سیترات لیاز با استفاده از روش Real-time qPCR ارزیابی شد. همچنین استیلاسیون H3K27 از طریق وسترن بلاتینگ بررسی شد. آنالیز واریانس یک طرفه با شرط 0/05 P< بکار گرفته شد.

    یافته ها

     ایندکس کبدی در موش های تغذیه شده با فروکتوز+MCT نسبت به گروه فروکتوز افزایش معنی داری نشان داد (0/05<p). میزان تجمعات قطرات تری گلیسرید در لام های تهیه شده از گروه تغذیه شده با فروکتوز+MCT نسبت به گروه تغذیه شده با فروکتوز تغییر چشمگیری نداشت. اگرچه فروکتوز بیان ژن ACLY را افزایش داد، اما تغییرات بیان ژن ACLY در گروه تغذیه شده با فروکتوز+MCT نسبت به گروه کنترل و تغذیه شده با فروکتوز معنی دار نبود (0/05<p). فروکتوز+MCT، میزان H3K27ac را نسبت به گروه کنترل و تغذیه شده با فروکتوز به صورت معنی داری کاهش داد (0/05<p).

    استنتاج

    براساس یافته های مطالعه حاضر استفاده از MCT به همراه فروکتوز در پیشگیری از ایجاد کبد چرب غیرالکلی بی تاثیر است.

    کلیدواژگان: کبد چرب غیرالکلی، آنزیم سیترات لیاز وابسته به ATP، تری گلیسریدهای متوسط زنجیر، استیلاسیون هیستون
  • فرشته طالب پور امیری، مهرنوش به نیا، منصوره میرزایی، پردیس سید پور، سارا اسدپور، سکینه شفیعا* صفحات 23-38
    سابقه و هدف

    سندرم استرس پس از سانحه (PTSD) یک اختلال روانی است که به دنبال حوادث تروماتیک ایجاد می شود. داروهای مهار کننده انتخابی برداشت سروتونین (SSRI s) اولین خط درمانی می باشند. هدف این مطالعه بررسی اثر ورزش تردمیل با شدت متوسط و داروی فلوکستین و اثر توام آنان بر رفتار اضطرابی و حافظه فضایی و همچنین بررسی سلول های آپوپتوزی در ناحیه هیپوکمپ در رت های نر و ماده مبتلا به PTSD بود.

    مواد و روش ها

     رت های نر و ماده به دو گروه Sham و SPS تقسیم شدند. از SPS (Single prolonged stress) به عنوان یک مدل برای القای PTSD استفاده شد. بعد از دو هفته، مداخله ورزشی (4 هفته، 5 روز در هفته)، مداخله دارویی (فلوکستین با دوز mg/kg/day10) و مداخله توام انجام گرفت و سپس تست های حافظه فضایی و اضطراب و تست تانل انجام شد.

    یافته ها

     رت های نر و ماده با مدل SPS، افزایش سطح اضطراب را در اتاق تاریک- روشن و افزایش سلول های آپوپتوتیک را نشان دادند. آسیب حافظه فضایی فقط در رت های نر مشاهده شد. مداخله ورزش، دارو و تاثیر توام آن ها سبب کاهش رفتارهای شبه اضطراب و بهبود حافطه فضایی و کاهش سلول های تانل مثبت شد. علاوه بر آن درمان توام ورزش و دارو در مقایسه با درمان دارویی به تنهایی، موثرتر بود. در جنس ماده، تست های رفتاری نتیجه بهتری را نشان داد.

    استنتاج

    مداخله توام ورزش و فلوکستین، می تواند یک روش درمانی مفیدتر در درمان آسیب های رفتاری و سلولی در بیماران PTSD باشد.

    کلیدواژگان: سندرم استرس پس از سانحه، استرس طولانی مدت تک واحدی، ورزش متوسط، فلوکستین، اضطراب، حافظه فضایی، سلول های تانل مثبت
  • علی اربطی، حسن متین همایی*، محمدعلی آذربایجانی، صالح رحمتی احمدآباد صفحات 39-49
    سابقه و هدف

    استفاده از تستوسترون انانتات در بین ورزشکاران، به ویژه رشته های مقاومتی افزایش یافته است. مطالعه حاضر به مقایسه اثرات مستقل و تعاملی تمرین مقاومتی، تستوسترون و عصاره گرده نخل خرما بر بیان ژن های آدیپونکتین و GLUT4 و همچنین برخی شاخص های فشار اکسایشی در بافت چربی قهوه ای موش های صحرایی نر می پردازد.

    مواد و روش ها

     36 موش صحرایی نر به گروه های کنترل، تمرین، عصاره گرده لقاح خرما، تستوسترون انانتات، عصاره گرده لقاح خرما+تمرین و تستوسترون انانتات + تمرین تقسیم شدند. گروه های تمرینی، برنامه تمرین مقاومتی را به مدت چهار هفته (5 روز در هفته) اجرا نمودند. در روزهای تمرین، عصاره گرده لقاح خرما و تستوسترون (با دوزهای به ترتیب 100 و mg/kg2) به موش های گروه های مربوطه خورانده شد. 48 ساعت پس از آخرین مداخله، حیوانات قربانی شدند و بافت چربی قهوه ای از نظر میزان بیان ژن های آدیپونکتین و GLUT4 و فعالیت سوپراکسیددیسموتاز (SOD) و مالون دی آلدهید (MDA) بررسی شد.

    یافته ها

    تمرین مقاومتی موجب افزایش بیان ژن های آدیپونکتین و GLUT4، افزایش فعالیت SOD و کاهش فعالیت MDA بافت چربی قهوه ای شد. تستوسترون باعث افزایش SOD و کاهش MDA بافت چربی قهوه ای شد. گرده خرما موجب افزایش بیان ژن های آدیپونکتین، افزایش فعالیت SOD و کاهش فعالیت MDA بافت چربی قهوه ای شد. استفاده هم زمان از تمرین و تستوسترون/گرده خرما اثر هم افزایی نسبت به مداخله تستوسترون و گرده خرما به تنهایی بر MDA بافت چربی داشت.

    استنتاج

    نتایج مطالعه حاضر، فرضیه استفاده از گرده نر نخل خرما به عنوان یک ماده طبیعی به جای تستوسترون سنتتیک را تقویت می کند.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، بافت چربی قهوه ای، تستوسترون، عصاره گرده نخل خرما، استرس اکسیداتیو
  • مرسده میرکاظم، مهدی سهمانی، احسان عالی، مجید قربانی نهوجی، امیر جوادی، کوروش گودرزوند چگینی* صفحات 50-60
    سابقه و هدف

    لیپاز پانکراسی از مهم ترین آنزیم های گوارشی در هضم و جذب چربی ها است و مهار فعالیت آن همواره از اهداف محققین جهت کنترل چاقی و اختلالات مربوطه بوده است. عوامل مهارکننده موجود دارای عوارض متعددی هستند. این مطالعه با هدف بررسی مهاری گیاهان Ferula persica،Ginkgo biloba ، Nelumbo nucifera و داروی دی سیکلومین بر فعالیت آنزیم لیپاز پانکراسی انجام پذیرفت

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، گیاهان Ferula persica، Ginkgo biloba و Nelumbo nucifera تحت عصاره گیری به روش سوکسیله قرار گرفتند. عصاره های متانولی یا آبی گیاهان یا داروی دی سیکلومین در غلظت های 10، 25، 50، 100، 200، و 400 میکروگرم در میلی لیتر تهیه و بر غلظت ثابت لیپاز پانکراسی تجاری اثر داده شد. عصاره ترکیبی گیاهان Ferula persica و Nelumbo nucifera نیز به صورت سهم بندی در نسبت های 1:3، 2:2، 3:1 و بدون سهم بندی بر آنزیم اثر داده شد. اندازه گیری فعالیت لیپاز، براساس آزادسازی متیل رزورفین به صورت سنجش کالریمتری انجام پذیرفت.

    یافته ها

     عصاره گیاهان Ferula persica و Nelumbo nucifera هر یک به تنهایی و به صورت ترکیبی با نسبت یک به دو در غلظت 50 میکروگرم در میلی لیتر موجب کاهش بیش تری در فعالیت لیپاز پانکراسی در مقایسه با آنزیم مواجهه نیافته گردید. اما از گیاه Ginkgo biloba و داروی دی سیکلومین اثر مهاری قابل توجهی در غلظت ها و نسبت های مذکور مشاهده نگردید.

    استنتاج

    عصاره گیاهان Ferula persica و Nelumbo nucifera به صورت تک به تک و ترکیبی دارای اثر مهارکنندگی بر فعالیت آنزیم لیپاز پانکراسی بودند. انجام کارآزمایی بالینی جهت بررسی اثربخشی و ایمنی این ترکیبات پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: لیپاز پانکراسی، Ferula persica، Nelumbo nucifera، Ginkgo biloba، Dicyclomine
  • غزاله الهی، حمیدرضا گلی، مریم صالحیان، مهرداد غلامی* صفحات 61-72
    سابقه و هدف

    سودوموناس آیروژینوزا یک پاتوژن فرصت طلب و دومین علت اصلی عفونت های بیمارستانی، بویژه در بخش مراقبت های ویژه (ICU) است. این مطالعه با هدف تعیین الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی و شیوع سویه های مقاوم به چند داروی سودوموناس آیروژینوزا جدا شده از بیماران بستری در مراکزآموزشی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 80 سویه سودوموناس آیروژینوزا از نمونه های بالینی مختلف جمع آوری شد. حساسیت آنتی بیوتیکی ایزوله ها با روش دیسک آگار دیفیوژن طبق دستورالعمل CLSI انجام شد. در نهایت براساس الگوی مقاومت به دست آمده، ایزوله های (MDR) Multidrug-resistant و Extensively drug-resistant (XDR) و Pandrug-resistant (PDR) شناسایی شدند.

    یافته ها

     از مجموع 80 ایزوله جدا شده، بیش ترین نمونه از بخش ICU (58/75 درصد) جمع آوری شد. بالاترین مقاومت آنتی بیوتیکی در تیکارسیلین-کلاولونات (95 درصد)، مروپنم (80 درصد) و سفتازیدیم (75 درصد) مشاهده شد. آنتی بیوتیک های پیپراسیلین- تازوباکتام و سفپیم به ترتیب با57/5 و 51/25 درصد حساسیت، بیش ترین اثر ممانعت کنندگی را از خود نشان دادند. در این میان 88/75درصد از سویه ها MDR و 46/25 درصد از سویه ها XDR بودند. فنوتیپ PDR در میان سویه های بالینی مشاهده نشد.

    استنتاج

    نتایج نشان داد سویه های سودوموناس آیروژینوزا به طیف وسیعی از آنتی بیوتیک ها مقاوم هستند. با توجه به اهمیت این باکتری در عفونت های بیمارستانی به ویژه در بخش ICU، ضروری است اقدامات فوری جهت شناسایی به موقع و درمان قطعی با آنتی بیوتیک های مناسب انجام شود و همچنین از گسترش سویه های مقاوم این باکتری، جلوگیری به عمل آید.

    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، مقاومت آنتی بیوتیکی، MDR، XDR، ایران
  • محمد باقری، شیرزاد غلامی، سید عبدالله حسینی، احمد دریانی، شهاب الدین سروی* صفحات 73-82
    سابقه و هدف

    ژیاردیا و بلاستوسیستیس انگل های شایع انسان با طیف گسترده ای از میزبانان است. هدف ازمطالعه حاضر شناسایی مولکولی ژنوتیپهای انگل های ژیاردیا لامبلیا و بلاستوسیستیس هومینیس از نمونه های مدفوع مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی و درمانی در شهرستان باوی استان خوزستان در سال 98-1399 بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه تعداد 30 نمونه مدفوع از مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی در شهرستان باوی استان خوزستان از آبان ماه 1398 تا دی ماه 1399 که با روش میکروسکوپی از نظر هر کدام از انگل های ژیاردیا و بلاستوسیستیس مثبت شده بودند، جمع آوری شد. سپس استخراج DNA از نمونه های انگل های مدفوع انجام شد. PCR با استفاده از پرایمرهای ژن GDH برای ژیاردیا و S rRNA 18 برای بلاستوسیستیس انجام شد و محصولات PCR برای تعیین ژنوتایپ، سکانس شد و درخت فیلوژنیک ترسیم شد.

    یافته ها

     پس ازتکثیر ژن نواحی مورد نظر، آنالیز سکانس روی محصول PCR از ژیاردیا براساس ژن GDH صورت گرفت. براساس نتایج سکانس همه نمونه های شناسایی شده به assemblage B (BIV) تعلق داشتند. آنالیز سکانس روی محصولات PCR از بلاستوسیستیس براساس ژن S rRNA 18 نشان داد که همه نمونه های شناسایی شده به ساب تایپ ST3 تعلق داشت.

    استنتاج

    نتایج این مطالعه نشان داد که ژنوتایپ غالب ژیاردیا در شهرستان باوی استان خوزستان از نوع BIV بوده، که حاکی از وجود چرخه زیونوتیک انگل در این منطقه می باشد. علاوه بر این ساب تایپ غالب انگل بلاستوسیستیس در این منطقه ST3 بوده، که اغلب در چرخه انتقال انسان به انسان مشاهده می شود، هر چند گزارشاتی از وجود چرخه بین حیوان و انسان نیز وجود دارد. بنابراین ضمن انجام اقدامات بهداشتی برای کنترل این دو انگل در این منطقه، بررسی های اپیدمیولوژی در حیوانات آن منطقه برای تعیین چگونگی انتقال این انگل ها به آن ها توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ژنوتیپ، ژیاردیا، بلاستوسیستیس، خوزستان
  • پوریا صیدی، معصومه باقری نسامی*، رضاعلی محمدپور تهمتن، حامد چراغ مکانی، زهرا مدنی صفحات 83-94
    سابقه و هدف

    سردرد میگرنی علی رغم دریافت داروها بسیار ناتوان کننده است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر طب فشاری بر شدت سردرد میگرن حاد بیماران مراجعه کننده به بخش اورژانس انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی، با کد IRCT20110906007494N30، در سال 1398 روی 84 نفر بیمار میگرنی مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان بوعلی ساری انجام شد. بیماران توسط نرم افزار، به صورت تصادفی به سه گروه (28 =n) طب فشاری، کنترل و شم تقسیم شدند. طب فشاری در گروه مداخله از طریق 8 نقطه از بدن به مدت 8 ثانیه و به دنبال آن 2 ثانیه استراحت و تکرار این توالی برای 3 دقیقه برای هر نقطه انجام گرفت. برای گروه کنترل فقط درمان دارویی و برای گروه شم در 8 نقطه غیر مرتبط فشار اعمال شد. قبل و سپس بعد از 24 دقیقه ماساژ، درد بیماران توسط مقیاس دیداری (VAS) Visual Analog Scale) ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کروسکال-والیس و من-ویتنی یو انجام شد.

    یافته ها

     قبل از مداخله، میانه (چارک سوم- چارک اول) شدت درد در گروه های مداخله 6 (75/6-5)، شم 5 (6-5) و کنترل 5 (6-5) (175/0 =P)، و این میزان بعد از مداخله، در گروه های مداخله 5/1 (2-1) شم 3 (4-3) و کنترل 5 (6-5) بود (001/0 >P). بعد از مداخله میانگین رتبه های شدت درد در گروه مداخله به طور معناداری پایین تر از گروه های شم (001/0 >P) و کنترل (001/0 >P) بود. این میزان در گروه شم به طور معنی داری پایین تر از گروه کنترل بود (001/0 >P).

    استنتاج

    طب فشاری می تواند جهت کاهش شدت درد ناشی از سردرد حاد در کنار سایر درمان ها برای بیماران میگرنی مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: طب فشاری، میگرن، سردرد، اختلالات میگرنی
  • یاسر محبی راد، محمدرضا فدائی چافی*، علیرضا علمیه صفحات 95-104
    سابقه و هدف

    فتق دیسک کمر یکی از شایع ترین نوع کمردرد می باشد و از میان روش های درمان آن، تمرینات نوین ورزشی مورد توجه بسیاری از محققان بوده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر تمرینات تعلیقی بر الکترومیوگرافی مردان مبتلا به فتق دیسک بود.

    مواد و روش ها

     22 مرد مبتلا به فتق دیسک در شهر رشت، در این کارآزمایی بالینی در سال 1399 شرکت کردند و به صورت تصادفی به دو گروه تمرینات تعلیق (تعداد: 12 نفر، سن: 81/8±25/34 سال، BMI: 7/01±2/24 کیلوگرم بر متر مربع) و کنترل (تعداد: 10نفر، سن: 67/6±4/34 سال، BMI: 45/76±1/23 کیلوگرم بر متر مربع) تقسیم شدند. میزان فعالیت الکتریکی عضلات راست شکمی، مایل داخلی و خارجی و ارکتوراسپاین توسط دستگاه الکترومیوگرافی و قدرت عضلات شکمی با آزمون پایین آوردن مستقیم پاها، قبل و بعد از یک دوره مداخله اندازه گیری شد. دوره مداخله گروه های تمرین شامل 8 هفته تمرینات تعلیق بود، در حالی که گروه کنترل فقط پیگیری می شدند. برای مقایسه درون گروهی از t همبسته و برای مقایسه بین گروهی از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

     الکترومیوگرافی هر 4 عضله و آزمون قدرت در پس آزمون نسبت به پیش آزمون درگروه تعلیق بهبود معنی داری را نشان داد (05/0<p) در حالی که در گروه کنترل تغییر معنی داری دیده نشد. همچنین گروه تعلیق در الکترومیوگرافی عضلات بهبود معنی داری نسبت به گروه کنترل نشان دادند (05/0<p) اما در آزمون قدرت عضلات تنه، تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    استنتاج

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که تمرین تعلیق باعث بهبود فعالسازی عضلات مرکزی و قدرت عضلات شکمی شد، بنابراین می توانند در مراحل توانبخشی کمردرد ناشی از فتق دیسک مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: کمردرد مزمن، فتق دیسک، الکترومیوگرافی، تمرینات تعلیق
  • آرمان اسلامی، زهرا کاشی، مطهره خردمند، محمود موسی زاده* صفحات 105-116

    مطالعات ارتباط ان با بیماری های مزمن گزارش شده است. هدف مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین شمارش پلاکتی ودامنه توزیع پلاکت ها با بیماری دیابت می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در بستر کوهورت طبری انجام شد. کوهورت طبری بخشی از کوهورت پرشین می باشد. تعداد نمونه مورد بررسی در این مطالعه برابر 10251 نفر بوده است. متغیرهای PCT، PLT، PDW ، MPV ، سطح قندخون، سن، جنسیت، سطح اقتصادی- اجتماعی، تحصیلات، منطقه سکونت، سیگاری بودن، تحرک بدنی، نمایه توده بدنی، دور کمر پس از اخذ کد اخلاق از کوهورت طبری دریافت شد. آنالیز داده ها با درصد، میانگین، انحراف معیار، کای اسکویر، تی تست مستقل و رگرسیون لجستیک انجام گرفت.

    یافته ها

     تعداد 1765 نفر (2/17 درصد) از نمونه های بررسی شده مبتلا به دیابت بودند. براساس نتایج رگرسیون لجستیک چند متغیره، نسبت شانس ابتلا به دیابت به طور معنی داری در افراد با سطح PCT 0.17-0.19 با فاصله اطمینان 95درصد (98/0-71/0) 83/0 برابر افراد با سطح PCT کم تر از 17/0 و در افراد با سطح MPV بین 89/7-70/7 با فاصله اطمینان 95 درصد، (47/1-04/1) 24/1 و سطح MPV بین 29/8-90/7 با فاصله اطمبنان 95 درصد (36/1-02/1) 18/1 برابر MPV کم تر از 70/7 بوده است.

    استنتاج

    این مطالعه نشان داد که سطح PCT بین19/0-17/0 عامل محافظت کننده و سطح MPV بین 89/7-70/7 و 29/8-90/7 عامل خطر پیش بینی کننده دیابت هستند. هر چند با توجه به این که داده های این مطالعه از فاز ثبت نام (مقطعی) مطالعه کوهورت طبری می باشد، بایستی با احتیاط به این موضوع نگریسته شود.

    کلیدواژگان: پلاکت، دیابت، کوهورت
  • نسرین بازگیر، رامین کرمی، زهرا خلیقی، علی اشرف مظفری، ایرج احمدی، الهام شفیعی، مریم ملکی* صفحات 117-126
    سابقه و هدف

    آرتریت روماتویید (RA) یک بیماری خود ایمنی التهابی مزمن است که مشخصه آن درگیری لایه سینوویال، التهاب و تخریب مفصل می باشد و عدم کنترل مناسب آن باعث تخریب غضروف، استخوان، لیگامان و تاندون ها می شود و در برخی موارد منجر به ناتوانی افراد مبتلا می شود. این مطالعه با هدف بررسی نقش احتمالی نسبت نوتروفیل به لنفوسیت (NLR) به عنوان یک مارکر التهابی در تعیین شدت RA (Disease Activity Score 28 [DAS28]) انجام شد.

    مواد و روش ها

    50 بیمار مبتلا به RA مراجعه کننده به کلینیک روماتولوژی بیمارستان شهید مصطفی خمینی شهر ایلام از نظر فعالیت بیماری مورد معاینه (فیزیکی و بررسی تست های آزمایشگاهی) قرار گرفتند. NLR و شدت فعالیت بیماری براساس فرمولDAS28، محاسبه شد.

    یافته ها

     34درصد از بیماران دارای 2/6< DAS28 در دسته remission و 66درصد با 2/6 > DAS28 در دسته بندی خفیف و متوسط قرار گرفتند. 86درصد از بیماران زن و 14درصد آنان مرد بودند. میانگین سن بیماران در گروه خفیف و متوسط51/30 و در گروه remission،36/82 سال بود. میانگین NLR در گروه remission، 1.80 و در گروه خفیف و متوسط 1/93 بود و ارتباط معنی داری بین NLR در دو گروه مورد مطالعه DAS28 وجود نداشت (0/99 =P). بین DAS28 و میزان رسوب گلبول قرمز (ESR) رابطه معنی داری وجود داشت (0/02=P) و رابطه ضعیفی بین DAS28 با سن، جنس و دارو وجود داشت (0/1≤P).

    استنتاج

    بر اساس نتایج، در بیماران RA با 3/2DAS28<  احتمالا ESR، نسبت به NLR، می تواند یک عامل پیش آگهی برای تعیین سطح فعالیت بیماری باشد.

    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، DAS28، نسبت نوتروفیل به لنفوسیت
  • محمدرضا شیران، رضا فلاحی، اسماعیل بابانژاد، سیما جعفری راد، فاطمه خالقی* صفحات 127-139
    سابقه و هدف

    مصرف گسترده اشکال مختلف گیاهان دارویی، نظارت و پایش مستمر بر تولید وعرضه این گیاهان و بررسی آلاینده های فلزی و سموم کشاورزی درگیاهان دارویی را به جهت جلوگیری ازمخاطرات احتمالی ناشی ازمصرف آن ها، ضروری می سازد. لذا در مطالعه حاضر آلاینده ها و سطوح عناصر معدنی گیاهان دارویی پرمصرف در استان مازندران بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی، 19 نمونه گیاهی شامل بادرنجبویه، نعنا فلفلی، گل گاوزبان، به لیمو، گل رز و... از 4 مزرعه تولید گیاهان دارویی در استان مازندران در شهرستان های بهشهر، ساری، بابل و بلده نور در بهار و تابستان سال 1399 جمع آوری شد. اندازه گیری عناصر موجود در گیاه با دستگاه پلاسمای جفت شده القایی و بررسی باقیمانده سموم کشاورزی با روش کروماتوگرافی گازی انجام شد.

    یافته ها

    در گیاهان مورد مطالعه، هیچ مقداری از سموم کشاورزی تشخیص داده نشد. سطوح متفاوتی از فلزات سنگین و عناصر ضروری در نوع یکسانی از گیاهان، می تواند ناشی از عوامل متعددی از جمله آلودگی آب، خاک و هوا باشد. بیش ترین مقدار سرب برای گیاه به لیمو از شهرستان بهشهر با مقدار ppm 5/938 و پس از آن ppm 4/431 برای گیاه نعنا فلفلی از شهرستان بابل بود. بیش ترین میزان کادمیوم گزارش شده در نمونه های گیاهی مربوط به گیاه استویا از شهرستان ساری (ppm 0/291) بود.

    استنتاج

    با وجود فقدان نسبی خطرات حاصل از یافته های مطالعه حاضر، بهتر است اشکال مختلف گیاهان دارویی با احتیاط مصرف شوند. همچنین لازم است مزارع کشت گیاهان دارویی به طور منظم از نظر وجود آلاینده ها مورد پایش قرار گرفته و احتیاط هایی برای مهار آلودگی فلزات سنگین در غذاهای گیاهی انجام شود

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، عناصر معدنی، ایمنی غذایی، مخاطرات بهداشتی
  • سید عباس میرزایی، زهرا نوری مطلق*، نعمت جعفرزاده، فاطمه صحرایی، بهروز بیاتی، محمدرضا ولی زاده، مروارید کرمخانی صفحات 140-151
    سابقه و هدف

    این مطالعه برای اولین بار با هدف تولید کربن فعال (AC) از دور ریز چوب گون جهت دستیابی به جذب سطحی حداکثری جاذب انجام گرفت. بنابراین هدف از این مطالعه حذف رنگزای اسید اورانژ7 (AO7) با استفاده از AC سنتز شده طی فعال سازی فیزیکی بود.

    مواد و روش ها

    فعال سازی AC در روش فیزیکی با گاز نیتروژن در دمای 700 درجه سانتی گراد انجام شد. مشخصات ساختاری جاذب، با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی و تکنیک ایزوترم تعیین شد. اثر پارامترهای راهبری، سپس ایزوترم ها و سینتیک های واکنش، مطالعه شد.

    یافته ها

     AC سنتز شده دارای سطح ویژه m2/g 774 و حجم کلی حفرات m3/g181/49 است. حداکثر جذب رنگ mg/g57/127 (کارایی 91/4 درصد) در شرایط بهینه آزمایشگاهی شامل 3=pH، 0/04 گرم جاذب در ml 50 محلول، mg/L 50 رنگ در زمان 75 دقیقه به دست آمد. نتایج نشان داد که داده های جذب از مدل ایزوترم جذب لانگمویر و سینتیک شبه درجه دوم پیروی می کنند. قابلیت استفاده مجدد از جاذب با روش حرارت دهی نشان داد که این جاذب می تواند برای 3 مرتبه متوالی با کارایی مناسب استفاده شود. ضرایب همبستگی (R2) برنامه ژنتیک و شبکه عصبی به ترتیب برابر با 0/98 و0/99 بود که بیانگر تطابق داده های آزمایشگاهی با مدل هاست.

    استنتاج

    کربن فعال تهیه شده از دور ریز چوب گون به روش فعال سازی فیزیکی پتانسیل بالایی در جذب AO7 از محلول های آبی دارد.

    کلیدواژگان: شبکه عصبی، فعال سازی فیزیکی، رنگ، کربن فعال، جذب سطحی، برنامه نویسی ژنتیک
  • فاطمه رویانیان، محمد آزادبخت*، فرشته طالب پور امیری، حسین عسگری راد، علی داوودی، فاطمه اکبری، شروین امیرخانلو، مریم سلمانی سراجی صفحات 152-162
    سابقه و هدف

    زخم عارضه ای با شیوع بالا در جامعه است. نیازمندی اصلی برای مدیریت زخم، التیام سریع و کامل زخم، بدون پخش شدن عفونت می باشد. منابع طبیعی با دسترسی آسان و ارزان قیمت به عنوان یکی از کلیدی ترین گزینه های درمان پیشنهاد شده است، لذا هدف از این مطالعه بررسی اثر فرمولاسیون لیپوژل حاوی عصاره های گیاه زولنگ (Eryngium campestre L.) و مرزه (Satureja hortensis L.) بر بهود زخم در رت های نر نژاد ویستار بود.

    مواد و روش ها

     جهت تهیه فرمولاسیون لیپوژل، فرمولاسیون هایی با نسبت های مختلف پارافین، پلی اتیلن و عصاره تهیه و برای یافتن بهترین فرمولاسیون آزمایش شد. بدین منظور 20 رت به چهار گروه (5=n) نرمال سالین، پایه لیپوژل، لیپوژل عصاره ها و اکتیو واتر تقسیم شدند.زخم با ضخامت کامل به مساحت 2/5 در 2/5 سانتی متر در پشت حیوان ایجاد شد. ابعاد زخم و مطالعات هیستوپاتولوژی در روزهای 3،5 ،7 و 12 بررسی شد.

    یافته ها

     فرمولاسیون حاوی 95 درصد پارافین و 5 درصد پلی اتیلن به دلیل پوشانندگی بهتر پوستی، قوام مناسب و یکنواختی بهتر، به عنوان فرمولاسیون نهایی لیپوژل انتخاب شد. نتایج مطالعات درون تنی نشان داد که ابعاد زخم در گروه درمان نسبت به بقیه گروه ها تفاوت معنی دار آماری دارد (0/05>P). نتایج حاصل از مطالعات بافت شناسی نشان داد، رسوب کلاژن در گروه های لیپوژل عصاره ها و پایه لیپوژل بالاتر از بقیه گروه ها بود. همچنین بلوغ فیبروبلاست گروه لیپوژل عصاره در مقایسه با گروه نرمال سالین تفاوت معنی داری داشت (0/05>P).

    استنتاج

    بر اساس یافته های این مطالعه لیپوژل حاوی عصاره مرزه و زولنگ در بهبود زخم با ضخامت کامل موثر است.

    کلیدواژگان: بهبود زخم، طب سنتی ایرانی، گیاهان دارویی، لیپوژل
  • مهشید مهدیزاده، حسین بنکچی، فرزانه توکلی، مریم نیکونژاد، عباس حاجی فتحعلی، مسعود سلیمانی* صفحات 163-172
    سابقه و هدف

    پیوند سلول های بنیادی خونساز اتولوگ یکی از بهترین گزینه های درمانی برای برخی بیماران مبتلا به بدخیمی های خونی محسوب می شود. روند لانه گزینی سلول های بنیادی در مغز استخوان و تولید و تکثیر جمعیت جدید سلول ها که پیوندپذیری نامیده می شود، از مهم ترین فاکتورهای موفقیت در پیوند سلول های بنیادی در نظر گرفته می شود. هدف از این مطالعه یافتن عوامل موثر در زمان پیوندپذیری و بستری بیماران تحت پیوند می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه گذشته نگر، بیماران تحت پیوند سلول های بنیادی اتولوگ مبتلا به لنفوم و مالتیپل میلوما که طی سال های 88 الی 98 به بیمارستان آیت اله طالقانی تهران مراجعه کرده بودند وارد مطالعه شده و بررسی عوامل موثر در زمان پیوندپذیری و طول مدت بستری بیماران با استفاده از اطلاعات موجود در پرونده بیماران صورت گرفت.

    یافته ها

     بیماران با تشخیص هوچکین نسبت به بیماران با تشخیص مالتیپل میلوما پیوندپذیری میلوییدی دیرتری داشتند (0/06=P) و به ازای یک واحد افزایش در تعداد تزریق پلاکت، پیوندپذیری میلوییدی دیرتر رخ می دهد (0/09=P). بیماران با تشخیص هوچکین نسبت به بیماران با تشخیص مالتیپل میلوما که میزان پیوندپذیری پلاکتی دیرتری داشتند به ازای یک واحد افزایش در تعداد تزریق پلاکت، پیوندپذیری پلاکتی دیرتر رخ می دهد (0/05=P). عوامل خطر معنادار در تجزیه و تحلیل تک متغیره وارد مدل چندگانه شدند که در میان آن ها تعداد تزریق کیسه خون با مدت زمان بستری در ارتباط بود (0/0001<p).

    استنتاج

    پیوندپذیری میلوییدی و پلاکتی با میزان دریافت فرآورده های خونی در ارتباط می باشند و حمایت های ترانسفیوژن می بایست به میزان صحیح و نه بیش از حد برای بیمار صورت گیرد. زیرا ممکن است طول مدت بستری بیماران را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی اتولوگ، پیوندپذیری، طول مدت بستری
  • نازنین رزازیان، پونا احمدی، منصور رضایی، نگین فخری* صفحات 173-179
    سابقه و هدف

    از بین داروهای تعدیل کننده سیر بیماری، فینگولیمود اولین دارو با روش مصرف خوراکی برای بیماری مالتیپل اسکلروزیس (MS) است. این پژوهش به بررسی اثربخشی و عوارض جانبی یک ساله فینگولیمود می پردازد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی 26 بیمار مبتلا به MS مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه، به مدت یک سال (1398-1397) تحت درمان با فینگولیمود بودند و قبل و بعد از درمان از نظر شدت ناتوانی (نمره EDSS) و فراوانی ضایعات فعال درMRI و همچنین از نظر بروز عوارض مرتبط با دارو بررسی شدند. داده ها با نرم افزار آماری 25 SPSS آنالیز شد.

    یافته ها

    بازه سنی نمونه ها 17 تا 44 سال با میانگین 6/9±34/23سال بود. 20 نفر (76/9 درصد) زن و 6 نفر (23/1 درصد) مرد بودند. طول مدت بیماری به طور متوسط 4/7±7/63سال بود. 23 مورد (88/5 درصد) از نوع RRMS (عود کننده- فروکش کننده) و 3 مورد (11/5درصد) از نوعPRMS (پیشرونده عودکننده) بودند. نمره EDSS در پایان مطالعه (2/0±2/29) نسبت به شروع مطالعه (1/9±3/12) به طور قابل توجهی کاهش یافت (0/001=P). درصد فراوانی موارد دارای ضایعات فعال در MRI بعد از درمان (40/0 درصد) نسبت به قبل از درمان (63/6 درصد) کاهش یافت اما از نظر آماری معنی دار نبود (0/05<P). هیچ گونه عارضه فوری گزارش نشد؛ اما عوارض تاخیری در 27 درصد بیماران RRMS شامل ریزش مو 1 مورد، افزایش آنزیم های کبدی 3 مورد، عوارض قلبی 2 مورد و افسردگی 1 مورد رخ داد. بیماران PRMS عوارض تاخیری نداشتند.

    استنتاج

    فینگولیمود در بیماران RRMS و PRMS اثربخشی مناسبی با عوارض جانبی قابل تحمل دارد.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، فینگولیمود، اثربخشی، عوارض جانبی
  • طیبه آذرمهر، زهرا پیشکار مفرد، سید نورالدین موسوی نسب، ابراهیم نصیری، هوشنگ اکبری* صفحات 180-186
    سابقه و هدف

    هیپوترمی عارضه ای شایع در حین بیهوشی و جراحی می باشد که خود نیز منجر به بروز عوارضی از جمله لرز، تاخیر در زمان ریکاوری و طولانی شدن زمان بستری بیماران می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه پیشگیری از هیپوترمی بر لرز و زمان ریکاوری در بیماران تحت عمل های جراحی شکم، طراحی و انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سوکور، بر روی 80 بیمار که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند و به طور تصادفی در یکی از دو گروه مداخله (برنامه پیشگیری از هیپوترمی) و کنترل قرار گرفتند، انجام شد. بیماران از نظر لرز و زمان ریکاوری ارزیابی شدند. داده های مطالعه در نرم افزار 21SPSS وارد و با آزمون آماری t_test و کای دو تجزیه و تحلیل آماری شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد تغییرات درجه حرارت در دو گروه در طی زمان متفاوت است (0/001= P). گروه کنترل 82/5درصد لرز را تجربه کردند، ولی در گروه مداخله 7/5درصد بیماران دچار لرز شدند و میزان بروز لرز در دو گروه اختلاف آماری معناداری داشت (0/001=P). مدت زمان ریکاوری نیز در گروه کنترل و مداخله متفاوت بود و این تفاوت به نفع گروه مداخله بود(0/001 =P).

    استنتاج

    باتوجه به عوارض ناشی از هیپوترمی، اجرای برنامه پیشگیری از هیپوترمی می تواند از بروز لرز، و طولانی شدن زمان ریکاوری و بروز دیگر عوارض تا حد زیادی پیشگیری کند. لذا توصیه می شود این برنامه مراقبتی کم هزینه و موثر برای بیماران تحت اعمال جراحی بزرگ مانند شکم و توراکس و در بیماران سالمند تحت عمل جراحی بکار برده شود.

    کلیدواژگان: برنامه پیشگیری از هیپوترمی، لرز، زمان ریکاوری، جراحی شکم
  • سارا شعبان زاد، ابراهیم نصیری*، محمود موسوی، هوشنگ اکبری صفحات 187-193
    سابقه و هدف

    هر سال در جهان میلیون ها نفر تحت عمل جراحی قرار می گیرند. خانواده ها در حین انتظار عمل جراحی برای بیماران خود، بالاترین سطح اضطراب را تجربه می کنند. اطلاع رسانی وضعیت بیمار به همراهان، از اضطراب آن ها می کاهد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر به کارگیری سامانه اطلاعاتی پیام کوتاه بر میزان اضطراب و رضایتمندی همراهان بیمار در حین جراحی بود.

    مواد و روش ها

     این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 128 عضو خانواده بیماران تحت عمل جراحی الکتیو و اورژانس در بیمارستان دولتی طالقانی چالوس طی سال 1400-1399 در دو گروه 64 نفره مداخله و روتین انجام شد. پیامک های وضعیت بیمار به تلفن همراه خانواده بیماران در گروه مداخله ارسال شد. میزان اضطراب توسط پرسشنامه آشکار و پنهان اسپیلبرگر در دو مرحله و رضایتمندی توسط پرسش میزان رضایت در زمان ترخیص از اتاق عمل سنجیده شد. تحلیل آماری با استفاده از آزمون های کای دو، تی تست، من ویتنی صورت گرفت.

    یافته ها

     ویژگی های دموگرافیک مانند جنس و تحصیلات و نوع عمل جراحی بیماران در دو گروه مشابه بود. بعد از مداخله میانگین نمرات اضطراب آشکار و پنهان در گروه مداخله به طور معناداری از گروه روتین کم تر بود (0/001<p). همچنین میانگین نمرات رضایتمندی از اطلاع رسانی وضعیت بیمار در گروه مداخله به طور معنی داری بالاتر از گروه روتین بود (0/001<p).

    استنتاج

    ارسال پیام از طریق سامانه اطلاعاتی پیام کوتاه بر کاهش اضطراب و افزایش رضایتمندی خانواده بیماران تحت اعمال جراحی کم خطر موثر می باشد، بر این اساس اختصاص امکانات در راستای حمایت و مراقبت اعضای خانواده بیماران تحت جراحی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پیام کوتاه، اضطراب، همراهان بیمار، خانواده بیمار، عمل جراحی
  • محمد فلاح، لطف الله داودی، رویا نجفی وثوق، محمد سرداری، شیرافکن کردی، فریبا فیضی، لیلا آذرگون، عباسعلی افرابندپی، حسن زارع، علی اکبر شجاعی، عیسی سلیمانی* صفحات 194-200
    سابقه و هدف

    توکسوکاریازیس یکی از عفونت های منتقله از حیوانات است که در شرایط خاص می تواند چشم، احشاء و حتی سیستم عصبی انسان را درگیر کند. این عفونت که دارای گستردگی جهانی است در مناطق با سطح بهداشت پایین خصوصا روستاها بیش تر وجود دارد. از آن جایی که هیچ مطالعه سرمی در این خصوص در شهرستان قایم شهر انجام نشده بود، در این پژوهش شیوع سرمی توکسوکارا در مناطق روستایی قایم شهر با روش سرولوژی الایزا و همچنین عوامل خطر آن ارزیابی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 370 نفر از مناطق مختلف روستایی انتخاب و بعد از تکمیل پرسشنامه و خونگیری و جدا کردن سرم ها، آنتی بادی ضد توکسوکارا با استفاده از کیت الایزا (نواتک، آلمان) اندازه گیری شد. نتایج در نرم افزار SPSS24 ثبت و با استفاده از رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     159 نفر (42/97 درصد) دارای آنتی بادی ضد توکسوکارا بودند. در هیچ متغیری ارتباط معنادار مشاهده نگردید. فقط در دو منطقه روستایی از مناطق پنج گانه انتخاب شده به طور چشمگیری شیوع سرمی بیش تری مشاهده گردید (0/05< P).

    استنتاج

    تاکنون این مطالعه بیش ترین شیوع سرمی گزارش شده توکسوکارا در ایران بوده است. پیشنهاد می شود پزشکان این منطقه این عفونت را با بیماری هایی که علایم مشابهی دارند مورد توجه بیشتری قرار دهند. باتوجه به شیوع سرمی بالای توکسوکارا در این منطقه، پیشنهاد می شود مطالعات تکمیلی در مناطق دیگر استان مازندران که اقلیم مشابهی دارند انجام گردد.

    کلیدواژگان: توکسوکاریازیس، توکسوکارا، الایزا، شیوع سرمی، قائم شهر
  • محمد شکرزاده، ابراهیم نصیری، جمال رضایی اوریمی*، پیمان طالبی، قاسم محمودپور صفحات 201-206
    سابقه و هدف

    مسمومیت با داروی ترامادول از فوریت های مهم پزشکی و از شایع ترین انواع مسمومیت های دارویی است. هدف این مطالعه، تعیین ویژگی های اپیدمیولوژیک بیمارانی است که به دلیل مسمومیت ناشی از مصرف ترامادول توسط اورژانس پیش بیمارستانی شهرستان قایمشهر در سال 1395 امدادرسانی شده اند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، پرونده تمام بیمارانی که در فاصله زمانی اول فروردین 1395 تا انتهای اسفند 1395 به دلیل مسمومیت در اورژانس پیش بیمارستانی قایمشهر امدادرسانی شده بودند، بررسی شد. اطلاعات مورد نیاز از پرونده بیماران جمع آوری و آنالیز داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS ورژن 22 انجام شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد، مسمومیت با ترامادول 29/6 درصد از کل مسمومیت ها و 50 درصد از مسمومیت های دارویی را شامل می شود. از مجموع 118 مورد مسمومیت ناشی از ترامادول، 94/9 درصد مرد و 5/1 درصد زن بودند. میانگین سنی بیماران26/61 سال و بیش تر مراجعه کنندگان (66/1 درصد) جوانان رده سنی 30-21 سال بودند. روش مصرف ترامادول به شکل خوراکی و بیش ترین علت مسمومیت با ترامادول در اثر سوء مصرف (94/1 درصد) بود. 65/3 درصد بیماران سابقه هیچگونه بیماری نداشتند و 29/7 درصد دارای سابقه مصرف مواد مخدر بودند.

    استنتاج

    نتایج نشان می دهد مسمومیت با ترامادول شایع ترین نوع مسمومیت دارویی بود و بیش تر در افراد جوان و به علت سوء مصرف اتفاق می افتد. لذا آگاه سازی خانواده ها و جوانان از پیامدهای سوءمصرف ترامادول، نظارت جدی در تحویل دارو و کاهش تجویز ترامادول می تواند در پیشگیری و کاهش مسمومیت ناشی از ترامادول موثر باشد.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، مسمومیت، ترامادول، فوریت های پزشکی، اورژانس پیش بیمارستانی
|
  • Zeinab Abdi, Mohammad Azizian, Naser Abbasi, Atosa Darabi, Khadijeh Abdal* Pages 1-10
    Background and purpose

    Today, implant treatment is one of the most popular dental treatments. To have a successful long-lasting implant treatment, enough bone is needed in that area. Given the positive effects of simvastatin on osteogenesis, this research aimed to compare the effect of freeze-dried bone allograft with and without simvastatin in extracted tooth socket in rats.

    Materials and methods

    This experimental study was conducted in 72 Wistar rats (300 gr). Then rats were randomly divided into two groups (control and intervention). We evaluated osteogenesis, inflammation and granulation tissue formation after four and eight weeks. Data analysis was done applying ANOVA and Tukey post-test in SPSS V22.

    Results

    After four and eight weeks, there were significant differences in the rate of osteogenesis between the intervention groups (FDBA+Simvastatin and FDBA) (P= 0.001). A thsese times, the rates of inflammation were found to be significantly lower in animals that received FDBA+Simvastatin compared to the control group (P<0.001). At weeks four and eight, the amount of granulation tissue was lower in FDBA+Simvastatin group than the FDBA group (P<0.05).

    Conclusion

    The study showed that simvastatin can significantly increase the amount of osteogenesis and also could reduce inflammation and granulation tissue formation.

    Keywords: dental socket, simvastatin, osteogenesis, implant
  • Monir Hassani Parvar, Saeed Karima, Majid Sirati-Sabet, Afsaneh Goudarzi* Pages 11-22
    Background and purpose

    Increase in ATP-dependent Citrate Lyase (ACLY) is observed in individuals with nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD). One of the compounds considered for the prevention of fatty liver is Medium chain triglycerides (MCT). In this study, the preventive effect of MCT on ACLY enzyme gene expression and the level of histone 3 lysine 27 acetylation (H3K27ac) were investigated in an animal model.

    Materials and methods

    In this study, 18 male Wistar rats were divided into three groups: control (n=6), fructose-fed (n=6), and fructose+MCT (n=6). Six weeks after the initiation of diets, the mice were sacrificed. ACLY gene expression was measured by Real-time qPCR. Also, H3K27 acetylation was investigated by western blotting. Data were analysed by one-way analysis of variance.

    Results

    The liver index in mice fed with fructose+MCT showed a significant increase compared to those fed with fructose alone (P<0.05). Accumulation of triglyceride droplets in the slides prepared from the fructose+MCT group did not show significant changes compared to the fructose fed group (P<0.05). Fructose increased ACLY gene expression, but the changes were not found to be significant in the fructose+MCT group compared to the controls and fructose-fed group (P<0.05). Fructose+MCT significantly reduced the amount of H3K27ac compared to the control and fructose-fed groups (P<0.05).

    Conclusion

    The study showed that MCT alongside fructose is ineffective at preventing the development of non-alcoholic fatty liver.

    Keywords: non-alcoholic fatty liver, ATP-dependent citrate lyase enzyme, medium chain triglycerides, Histone acetylation
  • Fereshteh Talebpour Amiri, Mehrnoosh Behnia, Mansoureh Mirzae, Pardis Seyedpour, Sara Assadpour, Sakineh Shafia* Pages 23-38
    Background and purpose

    Post-traumatic stress disorder (PTSD) is a condition that develops after experiencing major trauma. Selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) are first-line treatment for PTSD. This study aimed at investigating the effects of moderate treadmill exercise and fluoxetine on anxiety, spatial memory, and positive tunnel cells in the hippocampus in a rat model of PTSD.

    Materials and methods

    We used single prolonged stress (SPS) model as an animal model for PTSD. Male and female rats were divided into two groups: Sham and SPS. After Two weeks, interventions, including treadmill exercise (4 weeks, 5 days per week), fluoxetine (10 mg/kg/day), and combined treatment were performed. Then, anxiety and memory test and tunnel assessments were done.

    Results

    SPS rats exhibited increased anxiety levels in light/dark box and enhanced hippocampal apoptotic cells. Male SPS rats showed impaired spatial memory in object-location memory task. Treadmill exercise, fluoxetine, and combined treatment reduced anxiety levels, improved spatial memory, and decreased positive tunnel cells in the hippocampus. Furthermore, combined treatment with fluoxetine and treadmill exercise was found to be more effective than fluoxetine alone. Female rats had more resilience than male rats.

    Conclusion

    Combined intervention with moderate exercise and fluoxetine is more useful in treatment of behavioral and cellular injuries in PTSD patients.

    Keywords: post-traumatic stress disorder, single prolonged stress, moderate exercise, fluoxetine, spatial memory, positive tunnel cells
  • Ali Arbati, Hasan Matinhomaee*, MohammadAli Azarbayjani, Saleh Rahmati Ahmadabad Pages 39-49
    Background and purpose

    The use of testosterone enanthate has increased in athletes, especially in resistance trainings. The present study aimed at comparing the independent and interactive effects of resistance training, testosterone, and Phoenix dactylifera extract on the expression of adiponectin and GLUT4, as well as some oxidative stress indices in brown adipose tissue in male rats.

    Materials and methods

    Thirty-six male rats were divided into different groups, including a control group, exercise training, phoenix dactylifera extract, testosterone, phoenix dactylifera extract + exercise training, and testosterone+ exercise training groups. Resistance trainings were done for four weeks (5 sessions/week) in experimental groups. On days of exercise, the rats were fed with phoenix dactylifera extract and testosterone (100 and 2 mg/kg, respectively). Forty-eight hours after the last intervention, the animals were sacrificed and brown fat tissues were removed. Then, the gene expression of adiponectin and GLUT4, activity of superoxide dismutase (SOD), and malondialdehyde (MDA) levels were measured.

    Results

    Resistance training increased the expression of adiponectin and GLUT4, increased SOD activity and decreased MDA level. Testosterone also increased SOD activity and decreased MDA level in brown adipose tissue. Phoenix dactylifera increased the expression of adiponectin and the activity of SOD, and decreased MDA level. Exercise and simultaneous use of testosterone/phoenix dactylifera have synergistic effect on adipose tissue MDA compared to testosterone and phoenix dactylifera intervention alone.

    Conclusion

    This study reinforces the hypothesis of using phoenix dactylifera as a natural substance instead of synthetic testosterone.

    Keywords: resistance training, brown adipose tissue, testosterone, Phoenix dactylifera extract, oxidative stress
  • Mercede Mirkazem, Mehdi Sahmani, Ehsan Aali, Majid Ghorbani Nohoohji, Amir Javadi, Koorosh Goodarzvand Chegini* Pages 50-60
    Background and purpose

    Pancreatic lipase is a major digestive enzyme in digestion and absorption of fats.  Inhibition of the pancreatic lipase activity has always been one of the goals of researchers to control obesity and related disorders. Current inhibitory agents have several side effects. The aim of this study was to investigate the inhibitory effect of Ferula persica, Ginkgo biloba, Nelumbo nucifera, and Dicyclomine on pancreatic lipase activity.

    Materials and methods

    In this experimental study, Ferula persica, Ginkgo biloba, and Nelumbo nucifera were extracted by soxhlet method. Methanolic or aqueous extracts of plants and dicyclomine at 10, 25, 50, 100, 200, and 400 μg/ml were prepared and their inhibitory effect on a fixed concentration of commercial pancreatic lipase were investigated. The combined extracts of Ferula persica and Nelumbo nucifera were also applied to the enzyme at the ratio of 1:3, 2:2, 3:1, and without quotas. Lipase activity was measured based on the release of methyl resorphine as colorimetric assay.

    Results

    Extracts of Ferula persica and Nelumbo nucifera alone or combined in a ratio of 1:2 at 50 μg/ml led to further decrease in pancreatic lipase activity compared to the unexposed enzyme. Ginkgo biloba and Dicyclomine did not show any considerable inhibitory effect at concentrations and ratios studied.

    Conclusion

    The extracts of Ferula persica and Nelumbo nucifera, alone or in combination, showed inhibitory effect on pancreatic lipase activity. Further studies, especially clinical trials are suggested to evaluate the efficacy and safety of these compounds.

    Keywords: pancreatic lipase, Ferula persica, Nelumbo nucifera, Ginkgo biloba, Dicyclomine
  • Ghazaleh Elahi, HamidReza Goli, Maryam Salehian, Mehrdad Gholami* Pages 61-72
    Background and purpose

    Pseudomonas aeruginosa is an opportunistic pathogen and the second leading cause of nosocomial infections, especially in the intensive care unit (ICU), and is responsible for high mortality rates. The aim of this study was to determine the pattern of antibiotic susceptibility and prevalence of multiple drug resistance strains of P. aeruginosa isolated from hospitalized patients in Mazandaran province, Iran 2020.

    Materials and methods

    In this descriptive cross-sectional study, 80 strains of P. aeruginosa were collected from different clinical specimens. Antibiotic susceptibility of the isolates was determined by disk agar diffusion method according to the instructions of Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI). Finally, based on the resistance pattern, multi-drug resistant (MDR), extensive-drug resistant (XDR), and pandrug-resistant (PDR) isolates were identified.

    Results

    Out of 80 P. aeruginosa isolates, the highest number of samples was collected from ICU (58.75%). The highest antibiotic resistance was observed against ticarcillin-clavulanate (95%), meropenem (80%), and ceftazidime (75%). Piperacillin-tazobactam and cefpime showed the highest inhibitory effect against P. aeruginosa isolates with 57.5% and 51.25% sensitivity, respectively. Altogether, 88.75% and 46.25% of the isolates were categorized as MDR and XDR, respectively. In this study, PDR phenotype was not observed among our tested strains.

    Conclusion

    This study showed that P. aeruginosa strains are resistant to a wide range of antibiotics. Given the role of this bacterium in nosocomial infections, especially in ICU, it is necessary to take immediate measures for timely identification, definitive treatment with appropriate antibiotics, and preventing the spread of resistant strains of this bacterium.

    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, antibiotic resistance, MDR, XDR, Iran
  • Mohammad Bagheri, Shirzad Gholami, Seyed Abdollah Hosseini, Ahmad Daryani, Shahabeddin Sarvi* Pages 73-82
    Background and purpose

    Giardia and Blastocystis are common parasites of humans with a wide range of hosts. The aim of this study was to identify the genotypes of Giardia intestinalis and Blastocystis hominis in individuals attending Bavi health centers in Khuzestan province, Iran.

    Materials and methods

    In this study, 30 positive stool samples of Giardia and Blastocystis were collected from individuals attending Bavi health centers in 2019-2020. Then DNA extraction was performed on fecal samples. PCR was performed using GDH gene for Giardia and 18S rRNA region for Blastocystis and PCR products were drawn to determine sequence type and phylogenetic tree.

    Results

    Sequence analysis was performed on PCR products from Giardia based on amplification of GDH gene. Based on the results of DNA sequence, all identified samples belonged to assemblage BIV. Sequence analysis was performed on PCR products from Blastocystis according to amplification of 18S rRNA gene and all identified samples belonged to ST3 subtype.

    Conclusion

    The study showed that the predominant genotype of Giardia in Bavi was BIV which indicates a zoonotic cycle in this region. In addition, the predominant subtype of blastocystis was previously reported in this region (ST3) often seen in human-to-human transmission cycle, although there have been reports of animal-to-human cycle. Therefore, alongside health measures to control these two parasites in this area, molecular epidemiology studies in local animals is necessary to determine the zoonotic transmission of Giardia and Blastocystis parasites in this region.

    Keywords: genotypes, Giardia, Blastocystis, Khuzestan
  • Pouria Seydi, Masoumeh Bagheri Nesami*, Reza Ali Mohammadpour Tahamtan, Hamed Cheraghmakani, Zahra Madani Pages 83-94
    Background and purpose

    Migraine is a very debilitating disorder despite medication treatments. The aim of this study was to determine the effect of acupressure on severity of acute migraine headaches.

    Materials and methods

    This randomized controlled trial was performed in 84 migraine sufferers attending the Emergency Department in Sari Buali Hospital, Iran 2019. Patients were randomly divided into three groups (n=28) of acupressure, control, and sham using Random Allocation Software. In intervention group, acupressure was applied to eight points for 8 seconds in each acupoint followed by two-second rest periods and this sequence was repeated for 3 minutes. The control group received only medical treatments and in sham group, acupressure was applied to eight unrelated points. Pain intensity was measured by Visual Analog Scale (VAS) before and 24 minutes after acupressure. Data were analyzed using Kruskal-Wallis test and Mann-Whitney U test.

    Results

    Before the intervention, the median (Q3-Q1) pain intensity in intervention, sham, and control groups were 6, 5, and 5, respectively (P=0.175). After the intervention, the values were 1.5, 3, and 5 in intervention group, sham, and control groups, respectively (P<0.001). After the intervention, the mean score for pain intensity was significantly lower in intervention group than the sham (P<0.001) and control (P<0.001) groups. This rate was significantly lower in sham group than the control group (P<0.001).

    Conclusion

    Acupuncture alongside other treatments can be helpful in reducing the severity of pain caused by acute headaches.

    Keywords: acupressure, migraine, headache, migraine disorders
  • Yasser Mohebbi Rad, MohammadReza Fadaei Chafy*, Alireza Elmieh Pages 95-104
    Background and purpose

    Lumbar disc herniation is one of the most common types of low back pain and researchers are interested in novel exercises in treatment of this condition. The aim of this study was to investigate the effect of suspension exercises on electromyography in men with disc herniation.

    Materials and methods

    Twenty two men with disc herniation in Rasht participated in this clinical trial in 2020 and were randomly divided into two groups of suspension exercises (n=12, age: 34.25±8.81, BMI: 24.02±01.7) and control (n=10, age: 34.4±6.67, BMI: 23.1±76.45). Before and after an intervention period, the electrical activity of rectus abdominis, internal and external oblique and erector spinae muscles were measured by electromyography and abdominal muscle strength was investigated using straight leg raising test. The intervention period consisted of 8 weeks of suspension exercises, while the control group was only followed up. Paired sample t-test and analysis of covariance were used for intragroup and intergroup comparisons, respectively.

    Results

    Electromyography of four muscles and strength test showed significant improvements in post-test compared to pre-test in intervention group (P<0.05) while no significant change was observed in control group (P˃0.05). Patients who did suspension exercises were found with significant improvements in muscle electromyography compared to the control group (P<0.05), but no significant difference was observed in abdominal muscle strength test (P˃0.05).

    Conclusion

    In current study, suspension exercise improved core muscle activation and abdominal muscle strength, so, it could be considered in rehabilitation of low back pain caused by disc herniation.

    Keywords: chronic low back pain, disc herniation, electromyography, suspension exercise
  • Arman Eslami, Zahra Kashi, Motahhareh Kheradmand, Mahmood Moosazadeh* Pages 105-116
    Background and purpose

    Diabetes mellitus is a metabolic disorder. There are reports on the association between platelet indices and chronic diseases. In this study, we aimed to investigate the relationship between platelet indices and diabetes mellitus in a large-scale population based cohort study.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, we utilized data collected from Tabari Cohort Study (TCS). In enrollment phase of TCS, 10251 people participated. Following ethics committee approval, laboratory parameters, including fasting blood sugar (FBS), platelet count (PLT), plateletcrit (PCT), platelet distribution width (PDW), and mean platelet volume (MPV) were measured. Other variables such as age, gender, socioeconomic level, education, place of residence, smoking, physical activity, and waist circumference were also collected. Chi-squared test, independent t-test, and logistic regression were applied to analyze the data.

    Results

    Among total population studied, 17.2% (n=1765) had diabetes. Multivariate logistic regression showed that odds of having diabetes in participants with PCT levels of 0.17-0.19 (95% CI=0.71-0.98) were 0.83 higher compared to those with PCT level less than 0.17. On the other hand, OR of having diabetes in participants with MPV levels of 7.70-7.89 and 7.90-8.29 were 1.24 (95% CI=1.04-1.47) and 1.18 (95% CI=1.02-1.36), respectively.

    Conclusion

    The study showed that PCT levels of 0.17-0.19 have a protective role against diabetes, and MPV levels of 7.70-7.89 and 7.90 - 8.29 could predict the risk of developing diabetes. These findings are resulted from a cross-sectional study, therefore, should be interpreted with caution.

    Keywords: platelet indices, diabetes, cohort
  • Nasrin Bazgir, Ramin Karami, Zahra Khalighi, Ali Ashraf Mozafari, Iraj Ahmadi, Elham Shafeie, Maryam Maleki* Pages 117-126
    Background and purpose

    Rheumatoid arthritis (RA) is a chronic inflammatory autoimmune disease characterized by synovitis, inflammation, and joint destruction that if not well controlled can destroy cartilage, bone, ligaments and tendons, and in some cases cause disability. The aim of this study was to evaluate the possible role of the ratio of neutrophil-lymphocyte (NLR) as an inflammatory marker in determining the severity of RA (Disease Activity Score 28 [DAS28]).

    Materials and methods

    Fifty patients with RA attending the rheumatology clinic in Ilam Shahid Mostafa Khomeini Hospital, Iran, were examined for disease activity using physical and laboratory tests. NLR and disease severity were determined based on DAS28.

    Results

    The disease activity, including remission and mild/moderate were seen in 34% (DAS28<2.6) and 66% (DAS28 2.6), respectively. The patients were 86% women and 14% men. Mean ages of patients with mild/moderate and remission RA were 51.30 and 36.82 years, respectively. The mean NLR was 1.80 in patients with remission RA and 1.93 in those with mild/moderate RA and no significant relationship was found in NLR between these two groups (P=0.99). There was a significant relationship between DAS28 and erythrocyte sedimentation rate (ESR) (P=0.02), and a weak relationship between DAS28 and age, gender, and medication (P≥0.1).

    Conclusion

    According to the results, perhaps ESR rather than NLR could be a prognostic factor for determining disease activity levels in RA patients with DAS28 <3.2.

    Keywords: rheumatoid arthritis, DAS28, neutrophil to lymphocyte ratio
  • MohammadReza Shiran, Reza Fallahi, Esmaeil Babanezhad, Sima Jafarirad, Fatemeh Khaleghi* Pages 127-139
    Background and purpose

    Extensive use of various forms of medicinal plants makes it necessary to continuously monitor the production and supply of these plants. Also, it is important to study metal and pesticide contaminants in medicinal plants in order to prevent hazards from their consumption. This study aimed at investigating the pollutants and mineral element levels in widely consumed medicinal plants in Mazandaran province, Iran.

    Materials and methods

    In this descriptive study, 19 plant samples, including Melissa officinalis, Mentha piperita, Echium amoenum, Lippia citriodora, Rosa damascena, etc. were collected from four medicinal plant farms in Behshahr, Sari, Babol, and Baladeh Noor in Mazandaran province in spring and summer of 2020. Measurement of elements in plant samples was performed using induction coupled plasma device (ICP) and Determination of agricultural pesticide residues was carried out using GC/MS.

    Results

    Among the samples examined, residues of agricultural pesticides were not detected in any samples. Different levels of heavy metals and essential elements in the same species of plants could be due to various factors, including water, soil, and air pollution. The highest amount of lead was observed in lemon beebrush (5.938 ppm) in Behshahr and peppermint (4.4 31 ppm) in Babol. The highest amount of cadmium was detected in stevia collected (0.291 ppm) from Sari.

    Conclusion

    Despite the relative lack of risk of samples studied, different forms of medicinal plants should be used with caution. Medicinal plant farms also need to be regularly monitored and precautions must be taken to control heavy metal contamination in plant-based foods.

    Keywords: medicinal plants, minerals, food safety, health hazards
  • Seyyed Abbas Mirzaee, Zahra Noorimotlagh*, Neemat Jaafarzadeh, Fatemeh Sahraeei, Behruz Bayati, MohammadReza Valizadeh, Morvarid Karamkhani Pages 140-151
    Background and purpose

    This study was conducted for the first time to produce activated carbon (AC) from Milkvetch wood by physical activation in order to achieve the maximum adsorbent capacity in adsorption of dye. The aim of this study was to remove acid orange 7 (AO7) dye using AC produced by physical activation with nitrogen gas.

    Materials and methods

    AC activation was performed by physical method using nitrogen gas at 700°C. Scanning electron microscopy and isotherm technique were used to determine the structural characteristics of the adsorbent. The effect of operating parameters was investigated. The isotherms and kinetics of the dye adsorption were also studied.

    Results

    The synthesized AC-700°C sample had a specific surface area and a total pore volume of 774 m2/g and 181.49 m3/g, respectively. The maximum adsorption of dye was 57.125 mg/g (removal efficiency 91.4%) that occurred at pH= 3, 0.04 g absorbent in 50 ml of solution, and 50 mg/l of dye in 75 min. The adsorption data followed the Langmuir adsorption isotherm model and the pseudo-second order model kinetics. Also, the ability to reuse the adsorbent using the heating method showed that the synthesized adsorbent can be used for three consecutive times with good performance. Correlation coefficients (R2) for genetic program and neural network were 0.98 and 0.99, respectively, indicating the agreement of laboratory data with the models.

    Conclusion

    The as-prepared AC by physical activation has a high potential for adsorption of AO7 dye from aqueous solutions.

    Keywords: neural network, physical activation, dye, activated carbon, adsorption, genetic programming
  • Fatemeh Royaniyan, Mohammad Azadbakht*, Fereshteh Talebpour Amiri, Hosein Asgarirad, Ali Davoodi, Fatemeh Akbari, Shervin Amirkhanloo, Maryam Salmani Seraji Pages 152-162
    Background and purpose

    Wound is a type of injury with high prevalence in the society. The main requirement for wound management is rapid and complete wound healing without the spread of infection. Medicinal plants are affordable and accessible and suggested as one of the key treatment options. The aim of this study was to investigate the effect of lipogel formulations containing the extracts of Eryngium campestre L. and Satureja hortensis L. on wound healing in Wistar rats.

    Materials and methods

    In order to prepare the lipogel formula, several formulations were designed with different ratios of paraffin, polyethylene, and extracts which were all examined to find the best formulation. To this end, 20 rats were divided into four groups (n=5 per group), including normal saline, lipogel base, lipogel containing extracts, and active water. Full thickness wounds (2.5 * 2.5 cm) were made on the dorsal neck area. Wound size evaluation and histopathological study were done on days 3,5,7, and 12.

    Results

    The formulation containing 95% paraffin and 5% polyethylene was selected as the final lipogel formulation due to better skin coverage, good consistency, and better uniformity. In vivo results showed significant differences in wound size between treatment group and other groups (P<0.05). According to histological studies, the rates of collagen deposition in groups treated with lipogel containing extracts and lipogel base were higher than other groups. Furthermore, fibroblast maturity was found to be significantly different between the rats treated with lipogel containing extracts and normal saline group (P< 0.05).

    Conclusion

    This study showed that lipogel containing extracts of Eryngium campestre L. and Satureja hortensis L. was effective in full thickness wound healing.

    Keywords: wound healing, traditional Iranian medicine, medicinal plants, lipogel
  • Mahshid Mehdizadeh, Hossein Bonakchi, Farzaneh Tavakoli, Maryam Nikoonezhad, Abbas Hajifathali, Masoud Soleimani* Pages 163-172
    Background and purpose

    Autologous hematopoietic stem cell transplantation may be one of the best treatment options for some patients with hematological malignancies. The process of stem cell homing in the bone marrow and the production and proliferation of denovo cell populations is called engraftment and could be considered as one of the key factors in the success of stem cell transplantation. The aim of this study was to investigate the main success factors in stem cell transplantation.

    Materials and methods

    In this retrospective research, patients undergoing autologous stem cell transplantation (between 2009 and 2019) with lymphoma and multiple myeloma were included and the factors affecting engraftment time and the hospital length of stay were studied using patients' records.

    Results

    In patients with Hodgkin's diagnosis, myeloid engraftment took longer than that in patients with multiple myeloma (P= 0.06). One-unit increase in platelet transfusion led to late myeloid engraftment (P= 0.09). Patients diagnosed with Hodgkin lymphoma also had a later platelet engraftment than patients diagnosed with multiple myeloma (P= 0.008) and increase in unit of platelets transfused caused later platelet engraftment (P= 0.05). Significant risk factors in multivariate analysis were entered into multiple models, among which only the number of packed cells transfusion was associated with duration of hospitalization (P<0.0001).

    Conclusion

    Myeloid and platelet engraftment are associated with numbers of transfusions and transfusion support should be provided for patients at the correct rate to avoid hospital length of stay.

    Keywords: autologous stem cell transplantation, engraftment, hospitalization
  • Nazanin Razazian, Poona Ahmadi, Mansour Rezaei, Negin Fakhri* Pages 173-179
    Background and purpose

    Fingolimod, is one of the first oral disease-modifying treatments (DMT) that has shown efficacy in advanced clinical trials for the treatment of multiple sclerosis (MS). The present study examined the one-year effectiveness and side effects of fingolimod.

    Materials and methods

    In this quasi-experimental study, 26 MS patients attending Kermanshah Imam Reza Hospital were treated with fingolimod for one year (2018-19). Before and after treatment, the severity of disability (EDSS score), frequency of active lesions on MRI, and incidence of drug-related complications were studied. Data were analyzed using SPSS V25.

    Results

    The mean age of patients was 34.23 ± 6.9 (17-44 years old), including 20 (76.9%) females and 6 (23.1%) males. The average duration of disease was 7.63±4.7 years. Relapsing-remitting multiple sclerosis (RRMS) and relapsing progressive (PRMS) were observed in 23 (88.5%) and 3 (11.5%) patients, respectively. The EDSS score was significantly lower at the end of the study (2.29±2.0) than the beginning of the study (3.12±1.9) (P= 0.001). The frequency of cases with active lesions in MRI was 63.6% before the treatment that decreased to 40.0% after treatment (P>0.05). No immediate side effects were reported, but delayed complications occurred in 27% of RRMS patients, including hair loss (n=1), increased liver enzyme levels (n=3), cardiac complications (n=2), and depression (n=1). PRMS patients had no delayed complications.

    Conclusion

    Fingolimod has a good effect in RRMS and PRMS patients with tolerable side effects.

    Keywords: multiple sclerosis, Fingolimod, effectiveness, side effect
  • Tayebeh Azarmehr, Zahra Pishkar Mofrad, Seyednourodin Mousavinasab, Ebrahim Nasiri, Hooshang Akbari* Pages 180-186
    Background and purpose

    Hypothermia is a common complication during anesthesia and surgery which leads to complications such as shivering, delay in recovery, and prolonged hospital stay. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of hypothermia prevention program on shivering and recovery time in patients undergoing abdominal surgery.

    Materials and methods

    This single-blind clinical trial was performed in 80 patients who met the inclusion criteria and were randomly assigned to either an intervention group that received hypothermia prevention program (using warm prep solution, warm serum during surgery, and hot water bag to retain heat in recovery) or a control group. The patients were evaluated for shivering and recovery time. Data analysis was performed in SPSS V21 using t-test and Chi-square.

    Results

    According to findings, temperature changes were different over time between the two groups (P=0.001). In control group, 82.5% had shivering, while in intervention group only 7.5% experienced shivering (P= 0.001). Recovery time was also significantly lower in intervention group (P= 0.001).

    Conclusion

    Due to the complications of hypothermia, implementing a hypothermia prevention program can greatly prevent the chills, shorten recovery time, and lower the risk of other complications. Therefore, it is recommended as a low-cost and effective care program in patients undergoing major surgeries such as abdomen and thorax and also in surgical practices of elderly patients.
     
    (Clinical Trials Registry Number: IRCT20200304046691N1)

    Keywords: hypothermia prevention program, shivering, recovery time, abdominal surgery
  • Sara Shabanzad, Ebrahim Nasiri*, Mahmoud Moosavi, Hooshang Akbari Pages 187-193
    Background and purpose

    Millions of people undergo surgery worldwide each year. Families experience the highest levels of anxiety while waiting for a relative undergoing a surgical procedure. Communication between families and health care professionals reduces their anxiety at this time. The aim of this study was to determine the effect of Short Message Service (SMS) on the level of anxiety and satisfaction of patient companions during surgery.

    Materials and methods

    This clinical trial was performed in 128 family members of patients undergoing surgery in Chalous Taleghani Hospital, 2020-2021. The participants were divided into an intervention group (n=64) and a control group (n=64). In intervention group, text messages were sent to companions and they were informed about their patient’s condition, while the control group received routine information about their patient. Anxiety levels were measured by Spielberger overt and covert questionnaire at two stages and satisfaction was measured by asking the level of satisfaction at the time of operating room discharge. Statistical analysis was performed using Chi-square, t-test, and Mann-Whitney test.

    Results

    Demographic characteristics, including sex, educational level, and type of surgery were similar between the two groups. After the intervention, the mean scores for overt and covert anxiety were significantly lower in intervention group than the control group (P<0.001). Also, the mean score for satisfaction with the information provided about patient's condition was significantly higher in intervention group compared to the control group (P<0.001).

    Conclusion

    Using SMS is effective in reducing the anxiety level and increasing families’ satisfaction during the wait for a relative undergoing low-risk surgery, therefore, allocating facilities to support and care for families is recommended.

    Keywords: text messaging, anxiety, social support, companion, family, surgery
  • Mohammad Fallah, Lotfollah Davoodi, Roya Najafi Vosough, Mohammad Sardari, Shirafkan Kordi, Fariba Faizi, Leila Azarghoon, AbbasAli Afrabandpey, Hassan Zare, AliAkbar Shojaei, Eissa Soleymani* Pages 194-200
    Background and purpose

    Toxocariasis is a zoonotic infection that can affect the human eye, some viscera, and even the nervous system. The infection is worldwide and is more prevalent in areas with poor hygiene such as rural areas. This investigation aimed at studying the seroprevalence of toxocariasis in Qaemshahr, north of Iran, for the first time, and recognizing its risk factors in rural areas.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, 370 people were selected from different rural areas and after completing a questionnaire, blood samples were collected. After isolation of serums, anti-Toxocara antibody was examined by ELISA kit (Novatec, Germany). Data were analyzed in SPSS V24 using logistic regression.

    Results

    Anti-Toxocara antibodies were detected in 159 (42.97%) patients. No significant association was observed between positive anti-Toxocara and variables studied (P>0.05). Among five selected areas, the rates of positive anti-Toxocara were significantly higher in two rural areas (P<0.05).

    Conclusion

    To the best of our knowledge, this study reported the highest seroprevalence of Toxocara in Iran. Physicians in this area are suggested to pay more attention to this infection. Due to the high seroprevalence of Toxocara in this region, further studies are required in other regions in Mazandaran province with a similar climate.

    Keywords: Toxocariasis, Toxocara, ELISA, seroprevalence, Qaemshahr
  • Mohammad Shokrzadeh, Ebrahim Nasiri, Jamal Rezaei Orimi*, Peyman Talebi, Ghasem Mahmodpoor Pages 201-206
    Background and purpose

    Tramadol poisoning is a serious medical emergency and one of the most common causes of drug poisoning. The present study aims to determine the epidemiological features of patients who were served by Qaemshahr pre-hospital emergency care due to tramadol toxicity in 2016.

    Materials and methods

    In this descriptive cross-sectional study, medical records of patients with toxicity that received pre-hospital emergency care in Qaemshahr, Iran (2016-2017) were studied and relevant information were extracted.  Data analysis was done in SPSS V22.

    Results

    Tramadol toxicity included 29.6% of the total poisonings and 50% of drug toxicity cases. There were 118 cases with tramadol poisoning, including 94.9% men and 5.1% women. The average age of patients was 26.61 years and the majority (66.1%) aged 21-30 years old. All patients took tramadol orally and the main cause of toxicity was drug abuse (94.1%). Among the patients, 65.3% had no medical history and 29.7% had the history of narcotic abuse.

    Conclusion

    In this study, tramadol toxicity was the most prevalent cause of drug poisoning especially in young people due to drug abuse. Therefore, informing young people and their families about the consequences of tramadol abuse, extra precautions in its distribution, and lower prescription rates are effective in preventing and reducing tramadol toxicity.

    Keywords: epidemiology, poisoning, tramadol, emergency medical service, pre-hospital emergency