فهرست مطالب

نشریه علوم زمین
پیاپی 121 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 14
|
  • امین جمشیدی* صفحات 1-8
    برآورد دقیق سرعت حفاری چرخشی در سنگ می تواند منجر به صرفه جویی زمان و هزینه عملیات اکتشافی در پروژه های ژیوتکنیکی مانند سدها، تونل ها، چاه های نفت و گاز و معادن سنگ ساختمانی شود. در این پژوهش سرعت حفاری چرخشی در سنگ آهک بر اساس شاخص های شکنندگی برآورد شده است. برای رسیدن به این هدف، مقادیر سرعت حفاری، مقاومت فشاری تک محوری (UCS)و مقاومت کششی برزیلین (BTS) در سه چاه اکتشافی حفر شده در سنگ آهک تعیین شدند. بر اساس داده ها، روابط رگرسیون یک، دو و سه متغیره میان سرعت حفاری به عنوان پارامتر وابسته و شاخص های شکنندگی به عنوان پارامتر مستقل توسعه داده شد. نتایج نشان می دهد که بر اساس روابط رگرسیون یک و دو متغیره، سرعت حفاری چرخشی می تواند بر اساس شاخص های شکنندگی با دقت تقریبا مناسبی برآورد شود. علاوه بر این نتایج نشان داد که رابطه رگرسیون سه متغیره نسبت به یک و دو متغیره، دارای دقت بیشتری در برآورد سرعت حفاری می باشد. نهایتا، رابطه سه متغیره ارایه شده در این پژوهش می توانند در مراحل ابتدایی عملیات اکتشافی پروژه های ژیوتکنیکی در سنگ های آهکی مناسب باشند که این باعث صرفه جویی در زمان و هزینه می شود.
    کلیدواژگان: سنگ آهک، سرعت حفاری چرخشی، شاخص شکنندگی
  • روژان همتی، منوچهر قرشی*، علی سلگی، عبدالله سعیدی صفحات 9-16

    منطقه مورد مطالعه در پهنه برخورد قاره ای عربی و ایران جای دارد. این پهنه شامل زاگرس مرتفع وچین خورده در سوی باختر به عنوان حاشیه غیرپویای زاگرس و یک پهنه خردشده و پهنه زمین درز شامل نهشته های بستر اقیانوس، سنگ آهک های محیط سکوی قاره حاشیه پویا و باقیمانده پوسته اقیانوسی تتیس جوان و سنگ های آذرین ناشی از فرورانش پوسته اقیانوسی و نفوذ آن ها در حاشیه پویا می باشند که به وسیله ی گسل موچی- ملاعلی کرم بر روی پهنه ی چین خورده رانده می شود. تمامی سنگ های پهنه برخورد بارها به روی هم رانده شده اند و در حقیقت همبری بیشتر واحدهای سنگی در پهنه خرد شده گسله می باشد. برپایه ی موازنه ی برش عرضی در دو پهنه نرخ کوتاه شدگی در پهنه چین خورده و(252/6)کیلومتر و در پهنه خرد شده و(040/2)کیلومتر برآورد شده است. باتوجه به تفاوت ساختاری، سنگ شناختی و سیستم دگرشکلی در هردو پهنه، الگو سازی ساختارهای دو پهنه به ویژه در بخش زمین درز به دشوار امکان پذیرگردید. در این پژوهش کوشش شده است که در سه برش ساختاری تعیین شده نرخ کوتاه شدگی پوسته قاره ای برآورد گردد. بسیار روشن است که نرخ کوتاه شدگی در پهنه زمین درز خیلی بیشتر از زاگرس چین خورده است. بر پایه موازنه برش های عرضی نرخ کوتاه شدگی در برش های 2 و 3 به ترتیب (040/2)و (531/6)کیلومتر است. در برش (1) که در گستره اسلام آباد غرب برداشت شده است نرخ کوتاه شدگی (252/6)کیلومتر به دست آمده است .

    کلیدواژگان: ژئودینامیک، کینماتیک، پهنه برخورد، کوتاه شدگی، زمین درز
  • نسیم عسکری، رضا زارعی سهامیه*، جعفر عمرانی، محمدهاشم امامی، کارملا واکارو، خوزه فرانسیسکو سانتوس صفحات 17-28

    دایک های مافیک منطقه زرین با روند شمال باختر- جنوب خاور در توده گرانیتوییدی زرین واقع در باختر بلوک یزد، ایران مرکزی را جای گرفته اند. این دایک ها از نوع گابروهای ساب آلکالن، دارای بافت اینترگرانولار و در برخی موارد میلونیتی می باشند. داده های ژیوشیمیایی نشان داده اندکه آنها حاصل ذوب بخشی خاستگاه گوشته ای اسپینل پریدوتیتی بوده و مقادیر نسبت های ایزوتوپی 87Sr/86Sr (7028/0-7044/0) و 144Nd/143Nd (5122/0- 5123/0) نیز خاستگاه گوشته لیتوسفری دایک های مافیک منطقه زرین را تایید می کند. الگوی پراکندگی عناصر فرعی بهنجار شده نسبت به گوشته اولیه از لحاظ غنی شدگی از LILEs نسبت به HFSEs و آنومالی مثبتRb, Ba و آنومالی منفی Nb, Ta, Zr, Th نشان دهنده ماگماتیسم وابسته به فرورانش و متاسوماتیزم شدن خاستگاه آنها توسط سیالات حاصل از فرورانش است. تشکیل دایک های منطقه زرین را می توان به ذوب گوشته لیتوسفری در اثر بالاآمدگی استنوسفر در یک محیط کششی وابسته به فرورانش نسبت داد.

    کلیدواژگان: دایک مافیک، داده های ایزوتوپی Sr-Ndسنگ کل، بلوک یزد، زون ایران مرکزی
  • نرگس قادر*، علی اصغر ثیاب قدسی، میر امیر صلاحی، محمدصادق زنگنه صفحات 29-38

    در پژوهش حاضر به منظور انجام مطالعات زیست چینه نگاری روزن داران شناور سازند قم و تعیین سن آن، برش چینه شناختی سگتلو در شمال خوی واقع در استان آذربایجان غربی (حوضه پیش کمانی سنندج-سیرجان)، انتخاب و ازآن نمونه برداری به عمل آمده است. برش مورد مطالعه دارای 216 متر ضخامت بوده وسنگ شناسی آن شامل تناوبی از شیل، سیلت سنگ، کنگلومرا و ماسه سنگ می باشد. مرز زیرین این نهشته ها، آبرفت های با سن نامشخص بوده و مرز فوقانی آن با نهشته های سخت فرسای سنگ آهکی سازند قم قابل تشخیص است. مطالعه اجتماعات روزن داران شناور یافت شده در برش مذکور به شناسایی 16 جنس و 37 گونه متفاوت از فرم های شاخص مناطق گرمسیری و نمیه گرمسیری انجامیده است. در این پژوهش 4 زیست زون شامل Subbotina linapert assemblage Zone، Paragloborotalia opima Highest-occurrence Zone، Ciperoella ciperoensis Partial-range Zone و Globigerinoides italicus Assemblage Zone مورد شناسایی قرارگرفتند که از نظر سنی معادل با پریابونین- بوردیگالین و قابل مقایسه با زیست زون های استاندارد جهانی می باشند.

    کلیدواژگان: زیست چینه نگاری، روزن داران شناور، سازند قم، سنندج-سیرجان، خوی
  • رضا شکورشهابی، علی نوری قراحسنلو*، سید رضا عظیمی، عادل متحدی صفحات 39-48

    باوجود سهم انکارناپذیر معادن کوچک مقیاس مقیاس و سنتی (ASMs) در بخش صنعت معدنی و کسب کارهای کوچک مقیاس (SME) تعریف مشخص و فراگیری برای این گونه معادن ارایه نشده یا هر کشوری استانداری متناسب با شرایط خود ارایه کرده و در بیشتر موارد این بخش زیرشاخه SME منظور شده است. حال آنکه نحوه فعالیت این معادن از نوع ذخیره تا روش استخراجی و فروش، کاملا متفاوت با معادن بزرگ مقیاس (LSM) می باشد. لذا ارایه مدل جامعی در ترکیب با تعاریف SME و LSMs می تواند موجب تسهیل در سیاست گذاری، نظارت و تحلیل عملکرد آنها گردد . در این تحقیق طی بررسی کارهای پیشین، استاندارد کشورهای مختلف در حال توسعه در رابطه با معادن کوچک مقیاس جمع آوری گردید تا معیارهای اصلی یک تعریف واحد حاصل شود. در ادامه، با تلفیق رویکردهای مذکور و بررسی استانداردهای مرتبط کشور، مدل جامعی برای دسته بندی معادن در چهار طبقه کوچک، متوسط، بزرگ و خیلی بزرگ براساس چهار معیار اصلی نوع ذخیره یا معدن، تعداد نیروی انسانی، میزان سرمایه گذاری ثابت و صورت مالی سالیانه ارایه شد. مرزهای سطوح در دو معیار اول براساس استاندارها و تعاریف موجود در داخل کشور تعریف شد تا طبقه بندی ارایه شده کمترین چالش را با شرایط فعلی داشته باشد.

    کلیدواژگان: معدن، معادن کوچک مقیاس و سنتی، کسب وکارهای کوجک مقیاس، طبقه بندی
  • طاهره پارسا، منیره خیرخواه*، میر علی اصغر مختاری صفحات 49-60

    سنگ های آتشفشانی سنوزوییک جنوب رودخانه قزل اوزن، در پهنه ماگمایی البرز باختری-آذربایجان و بخش شمالی فلات ایرانی- ترکی واقع شده اند. گدازه های اسیدی الیگوسن در شمال زنجان، ترکیب ریولیتی تا داسیتی دارند و بافت های هیالوپورفیریتیک تا هیالومیکرولیتیک پورفیریتیک را نشان می دهند. این گدازه ها در امتداد گسیختگی های اصلی منطقه بیرون ریخته اند. فلدسپار (سانیدین)، بیوتیت و آمفیبول (هورنبلند) درشت بلورهای عمده این سنگ ها هستند که در خمیره ای از شیشه و کانی های ریزبلور فلسیک (فلدسپارها و کوارتز) و مافیک (بیوتیت و آمفیبول) قرار گرفته اند. با مطالعات ژیوشیمیایی، این سنگ ها دارای ماهیت کالک آلکالن پتاسیم بالا تا شوشونیتی، در زمره سنگ های اسیدی متاآلومین و I-Type  قرار می گیرند. در نمودارهای عناصر کمیاب خاکی بهنجار شده نسبت به کندریت، این نمونه ها الگوهای غنی از LREE با نسبت بالای LREE/HREE را نشان می دهند. غنی شدگی از عناصر کمیاب خاکی سبک و تهی شدگی از عناصر کمیاب خاکی سنگین از ویژگی های سنگ های کالک آلکالن حاشیه فعال قاره ای است. همچنین، این سنگ ها غنی شدگی از عناصر LILEs و آنومالی منفی از عناصر HFSEs (Nb, Ta و Ti) دارند که ویژگی سنگ های ماگمایی مربوط به محیط های فرورانشی Post-COLG  می باشد. شواهد ژیوشیمیایی دلالت بر این دارند که ماگمای مادر اسیدی منطقه از ذو ب بخشی پوسته پایینی در طی کاهش فشار و درطی کشش های موضعی حاصل شده است.

    کلیدواژگان: ژئوشیمی، پترولوژی، ریولیت، الیگوسن، قزل اوزن
  • محیا نظریان*، محمد لطفی، آرش گورابجیری پور، مجید قاسمی سیانی صفحات 61-72

    معدن پلی متال چومالو در بخش باختری قوس ماگمایی البرز-آذربایجان و در بخش مرکزی ایالت فلز زایی طارم-هشتجین قرار گرفته است. واحدهای آتشفشانی ایوسن در معدن چومالو متشکل از الیوین بازالت، آندزیت بازالت، آندزیت-تراکی آندزیت و داسیت تا ریولیت بوده که توده های نفوذی ایوسن با ترکیب کوارتزمونزونیت، مونزوسینیت و کواتزمونزودیوریت در آنها تزریق شده است. سنگ های الیوین بازالتی از فنوکریست های الیوین و پلاژیوکلاز، واحد آندزیت-تراکی آندزیتی از کانی های پلاژیوکلاز و کلینوپیروکسن و واحد داسیت-ریولیتی عمدتا از کانی های پلاژیوکلاز، فلدسپات پتاسیک و کوارتز تشکیل شده و بافت غالب این واحدها پورفیریتیک است. واحدهای آتشفشانی چومالو در سری کالک آلکالن پتاسیم بالا تا شوشونیتی قرار گرفته و متعلق به حاشیه فعال قاره ای در ارتباط با زون فرورانش هستند. در نمودار عناصر بهنجار شده نسبت به گوشته اولیه سنگ های آتشفشانی مورد بررسی، غنی شدگی عناصر LILE و تهی شدگی عناصر HFSE مشاهده شد که منطبق با ماگماتیسم در زون فرورانش است. الگوی عناصر کمیاب خاکی بهنجار شده نسبت به کندریت، غنی شدگی عناصر LREE نسبت به HREE را نشان می دهد. مطالعات ژیوشیمیایی یک ماگما اولیه را برای منشا واحدهای آتشفشانی پیشنهاد کرد که از ذوب بخشی گوشته سنگ کره ای متاسوماتیسم شده در ارتباط با کمان فرورانش تشکیل شده و تحت تاثیر تفریق بلوری و آلودگی با مواد پوسته ای طی تحولات ماگمایی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ژئوشیمی، جایگاه زمین ساختی، چومالو، ایالت فلززایی طارم- هشتجین
  • نیر بایسته هستی، حسین معتمدی، محمود الماسیان* صفحات 73-82

    تمرکز این پژوهش بر روی نتایج حاصل از داده های لرزه ای موجود می باشد. اولین مرحله از شکل گیری حوضه، مرحله باز شدن دریای نیوتتیس است که با رسوب گذاری سازندهای دشتک، کنگان و خانه کت هم زمان شده که پس ازآن یعنی در تریاس بالایی یک ناپیوستگی نیز روی داده و بر روی رسوبات تریاس آغازین تا میانی مشخص شده است که می توان به عنوان توسعه حوضه رسوبی از آن یادکرد. این مرحله از باز شدن حوضه سبب شکل گیری گسل های بزرگ و به احتمال پی سنگی در منطقه شده است که مطالعه این گسل ها و حرکات آن ها موضوع این مقاله است. مرحله بعدی یعنی تحول و تکامل حوضه زمانی آغاز می شود که حوضه شروع به بسته شدن می کند و درباره زمان دقیق آن اختلاف نظر وجود دارد؛ اما آنچه واضح است چهار رویداد فشاری است که در زمان های سنومانین-تورونین تا ماستریشتین، رویداد فشارشی اواخر پالیوسن- اوایل ایوسن، رویداد فشارشی اواخر الیگوسن- میوسن، رویداد فشارشی اواخر میوسن تا کواترنری است که به ترتیب سبب فرارانش افیولیت ها و درنهایت رسوب گذاری گورپی به همراه فرسایش در برخی مناطق، رسوب گذاری پابده و همچنین فرسایش منطقه ای، فرسایش و از بردن سازندهایی چون آسماری و گچساران و درنهایت آخرین فاز همان فاز کوهزایی زاگرس است که فرایند فشارش همچنان ادامه دارد.

    کلیدواژگان: داده های لرزه ای سه بعدی، زون تکتونیکی، زون فرورانش، کوه زاد زاگرس، تنگه هرمز
  • محمود شرفی*، ارسلان زینل زاده، ئارام بایت گل، بیژن بیرانوند، مهران مرادپور، فرید طاعتی صفحات 83-94

    رسوبات آواری میوسن با ضخامت 338 متر در جنوب نکا در یال شمالی البرز مورد مطالعه قرار گرفته است. مطالعات دقیق رسوب شناسی منجر به شناسایی چهار مجموعه رخساره ای دشت دلتایی، کانال های شاخه ای، پیشانی و انتهای دلتا گردید. مجموعه دشت دلتایی و پهنه جزر و مدی از رسوبات ناجور سنگی شیل-سیلت-ماسه و سنگ آهک های با فابریک فنسترال تشکیل شده اند. مجموعه کانال های شاخه ای و پیشانی دلتا از ماسه سنگ های نازک تا ضخیم لایه کانالی شکل تشکیل شده که به همراه مجموعه بخش انتهایی دلتا سیکل های ضخیم شونده رو به بالا را تشکیل می دهند. اثر فسیل های پراکنده Ophiomorpha nodosa و Thalassinoides در این ماسه سنگ ها بیانگر شرایط پر استرس مانند بستر متحرک، آشفتگی و تغییرات مکرر درجه شوری در محیط رسوبی است. رسوبات شیلی انتهای دلتا/ دور از ساحل دارای مقادیر قابل توجه پیریت های خوشه ای و پرکننده حجرات و مواد آلی بوده که بیانگر شرایط احیایی در بستر رسوبی بوده است. با توجه به معرفی رسوبات میوسن منشا هیدروکربن در نواحی همجوار ایران از جمله ترکمنستان و روسیه و خصوصیات رسوب شناسی شیل های بخش انتهایی دلتا/ دور از ساحل در توالی مورد مطالعه، این رسوبات به عنوان کاندیدای منشا هیدروکربن معرفی میگردد.

    کلیدواژگان: پاراتتیس، خزر جنوبی، میوسن، دلتا، تکتونیک
  • نجلا ساکی، قاسم قربانی* صفحات 95-108

    منطقه مورد مطالعه در شمال طرود، در جنوب شاهرود و در شمال شرق زون ساختاری ایران مرکزی واقع است. دایک های بازالتی فراوانی در این منطقه به داخل سنگ های آتشفشانی ایوسن نفوذ نموده و حاوی انکلاوهای گابرویی فراوانی نیز هستند. پلاژیوکلاز (بایتونیت-آنورتیت)، آمفیبول (کلسیک، پارگازیت و مگنزیوهاستینگزیت) و پیروکسن (کلسیک، دیوپسید-اوژیت) از کانی های شاخص این سنگ ها هستند. با توجه به شیمی کانی ها، ماهیت سازنده این سنگ ها عمدتا ساب آلکالن و فوگاسیته اکسیژن طی تشکیل و تبلور آنها بالا بوده است. دماسنجی های انجام گرفته در این سنگ ها بیانگر دماهای توقف تبادل و تعادل نهایی کانی ها در دماهای ºC1200-1100 برای پیروکسن و ºC 888-825 برای آمفیبول بوده است. محاسبه ژیوبارومتری این سنگ ها با استفاده از میزان آلومینیم کل آمفیبول در سنگ های بازالتی میزبان، دایک های بازالتی و انکلاوها به ترتیب بین 51/8 تا 21/9 کیلوبار (عمق 30 تا 33 کیلومتر)، 41/7 تا 16/9 کیلوبار (عمق 27 تا 33 کیلومتر) و 84/6 تا 46/7 کیلو بار (عمق 25 تا 27 کیلومتر) برآورد می شود. ویژگی های شیمی کانی های سنگ های مورد مطالعه در نمودارهای مختلف، تشابهات ترکیبی قوی را نشان می دهد و بیانگر آن است که منشا آنها یکسان و به احتمال زیاد مخزن ماگمایی سنگ های بازالتی مورد مطالعه در اعماق 33 تا 25 کیلومتری پوسته تحتانی بوده است.

    کلیدواژگان: دما-فشارسنجی، بازالت، گابرو، طرود، شمال شرق ایران
  • الهام ابراهیم زاده، ابراهیم رحیمی*، وحید باقری صفحات 109-124
    تعیین مناطق حساس و مستعد لغزش، زمینه ای برای برنامه های پایدارسازی دامنه ها و کاهش خسارات احتمالی فراهم می آورد. در حوضه آبریز حبله رود از شبکه های عصبی مصنوعی و منطق فازی (FL) به عنوان یکی که از روش های تحلیل تصمیم گیری چند معیاره مبتنی بر ArcGIS در ارزیابی علمی نواحی مستعد زمین لغزش، استفاده شده است. در این زمینه از نرم افزارهای MATLAB، IDRISI وArcGIS بهره گرفته شد. بعد از تهیه نقشه های حساسیت زمین لغزش، پهنه های مستعد پیش بینی شده توسط منطق فازی و شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چندلایه (MLP-ANN) ، با بانک اطلاعاتی (نقشه پراکنش) زمین لغزش های حوضه مقایسه شدند. نتایج، بیانگر هم پوشانی خوب بین پهنه های مستعد پیش بینی شده توسط شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چندلایه و برداشت های صحرایی زمین لغزش می باشد. نهایتا، عملکرد روش های مختلف در تولید نقشه های حساسیت زمین لغزش با استفاده از شاخص های صحت سنجی "جمع مطلوبیت (Qs)" و "منحنی مشخصه عملکرد سیستم (ROC)" با یکدیگر مقایسه شد تا روش مطلوب و کاربردی برای مدیریت خطر زمین لغزش حوضه تعیین شود. با تحلیل نقشه های پهنه بندی و با توجه به مقادیر جمع مطلوبیت و مقدار "سطح زیر منحنی (AUC)" حاصله مشاهده می شود که مقدار Qs (1.6299) و AUC (0.806- خیلی خوب) حاصل از MLP-ANN، بیشتر از مقداری است که برای نقشه های حساسیت حاصل از عملگرهای مختلف FL محاسبه شده است.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، نگاشت حساسیت، حوضه آبریز حبله رود، منطق فازی، شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چندلایه
  • حمیده نوروزپور* صفحات 125-134

    سازند مبارک در شمال شهرستان دامغان از گسترش قابلتوجهی برخوردار است. در این پژوهش یک برش چینه شناسی در منطقه تالو (شمال غرب دامغان) جهت مطالعه زیست چینه نگاری و لیتواستراتیگرافی براکیوپودهای کربونیفر زیرین در سازند مبارک انتخاب شده است. سازند مبارک در برش تالو 580 متر ضخامت داشته وبه طورعمده از آهک های خاکستری تیره و شیل های سیاه (غنی از مواد آلی) تشکیل شده است. این سازند در برش مورد مطالعه به صورت پیوسته برروی سازند جیرود قرارگرفته و آهک های ورمیکوله قاعده سازند الیکا با یک سطح فرسایشی روی سازند مبارک را می پوشاند. از نمونه های برداشت شده دراین برش تعداد 25جنس و 30گونه براکیوپود مورد شناسایی قرار گرفت. با توجه به گستردگی براکیوپودهای مقطع مورد مطالعه، 4واحد زیستی تجمعی دررسوبات کربونیفر آغازین مشخص گردید. زیست زون1 (تورنزین پیشین): این زون با اجتماع گونه های شاخص زیر شناخته می شود: Rugosochonetes cf. hardrensis (Phillips,1841)،Spinocariniferanigra Rossirhynchusadamantinus, Shumardella sp., Cleiothyridina transversa؛ زیست زون2 (تورنزین میانی): Spirifermissouriensis، Spirifer attenuatus (Sowerby,1839)، Spirifer cf. trigonalis (Martin, 1809)، Athyrishibernica Syringothyriscospidata؛ زیست زون3 (تورنزین پسین): Marginatia aff. burlingtonensis (Hall,1893)،Tomiproductus elegantulus، Leptagonia cf. regularis, Marginatiaburlingtonensis, Fusellatornacensis؛ زیست زون4 (ویزین پیشین-میانی): Buxtonia cf. praejuresanensis، Marginatia cf. kinghirica، Cleiothyridina cf. okensis (Grunt,1980) بر اساس این مطالعه سن سازند مبارک در برش تالو تورنزین تا ویزین میانی تعیین شده است. براساس مطالعه انجام شده براکیوپودهای سازند مبارک در محیط های لاگون، سد و جلوی ریف می زیسته اند.

    کلیدواژگان: سازند مبارک، زون بندی زیستی، براکیوپود، دامغان، کربونیفر زیرین
  • مرضیه رستمی*، مرتضی طالبیان، عباس بحرودی صفحات 135-144
    دو کمربند کوهزایی زاگرس و کپه داغ از نظر ساختاری شباهتهای بسیاری دارند. در هر دو منطقه تاقدیس ها بوسیله گسل های عرضی با روند غالب شمال-باختر-جنوب خاور بریده شده اند. راستای مایل این گسل ها نسبت به جهت تنش بیشینه، موجب چرخش پادساعتگرد بلوک ها می شود که کوتاه شدگی در عرض و کشیدگی در راستای کمربند را در خود جای می دهد. اما گسل های راستالغز این دو منطقه تاثیر متفاوتی را بر روی محور تاقدیس ها نشان می دهد. به منظور درک بهتر تکامل ساختارهای وابسته به چرخش بلوک ها و تاثیر گسل های راستالغز بر روی کمربند چین خورده-رانده؛ دو مدل فیزیکی با پنج بلوک مایل، با لایه های متفاوت و متناسب با چینه شناسی دو زون ساختاری، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مدلسازی آنالوگ بیانگر تاثیر لایه های شکل پذیر بر چگونگی بروز سطحی گسلها و چرخش محور چین ها است. در منطقه زاگرس به دلیل وجود افق های شکل پذیر (همانند سازند هرمز) جابجایی در راستای گسل های راستالغز پی سنگی عمدتا به صورت انحنای محور چین خوردگی ها دیده می شود. اما در کپه داغ به دلیل کمتر بودن لایه های شکل پذیر این جابجایی در سطح به صورت بریدگی محور چین ها نمایان است. رخنمون گسلها در سطح در کپه داغ نسبت به زاگرس پیوسته تر، درازا و جابجایی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: کپه داغ مرکزی و زاگرس مرکزی، مدلسازی فیزیکی، چرخش پادساعتگردی، گسل راستالغز راست بر
  • زینب منوچهری*، طیبه محتاط، سید علی آقانباتی، مرتضی خلعت بری جعفری، فاطمه وکیل باغمیشه صفحات 145-156

    سازند قم در برش تاقدیس نواب در جنوب شرقی کاشان واقع شده که 447 متر ضخامت داشته که 440 متر آن متعلق به میوسن می باشد. جنس رسوبات آن عموما سنگ آهک و مارن بوده که مرز زیرین آن ناپیوستگی فرسایشی و مرز بالایی ناپیوستگی غیرموازی است. تعداد کل فسیل های یافته شده در این مقطع 69 گونه، 72 جنس و 46 خانواده می باشد. این رسوبات در یک شلف باز و در زیر محیطهای دریای باز و لاگون تشکیل شده اند. تنوع و فراوانی فرم های فرامینیفرهای بنتیک و حضور اندک فرم های پلاژیک گواهی بر کم عمق بودن حوضه در این برش دارد که با مطالعه سایر فسیل ها نیز تایید می گردد. از ویژگی های شاخص این برش حضورگونه های Ammonia بویژه Ammonia pakinsonia است. این برش دارای توالی کاملی از ممبرهای سازند قم است. سن واحد سنگی مورد مطالعه بر اساس حضور فرامینی فرهای بنتیک و پلاژیک الیگوسن بالایی- میوسن زیرین است. مجموعه فرامینی فرهای موجود در مقطع تاقدیس نواب قابل قیاس با زون تجمعی Borealis Melo Group- Meandropsina Iranica به سن آکی تانین و زون تجمعی Miogypsinoides- Archaias- Valvulinid به سن بوردیگالین از زون بندی Adams& Bourgeois (1967) است.

    کلیدواژگان: تاقدیس نواب، سازند قم، الیگومیوسن، فرامینی فرها، زیست چینه نگاری
|
  • Amin Jamshidi * Pages 1-8
    Accurate estimation of the rotary drilling rate of the rock can save time and cost on exploration operations of the geotechnical projects such as dams, tunnels, oil and gas wells and building stone mines. In this study, the rotary drilling rate in limestone is estimated based on brittleness indices. To achieve this goal, the values of rotary drilling rate, Uniaxial compressive strength (UCS) and Brazilian tensile strength (BTS) were determined in three exploratory wells drilled in limestone. Based on the data, the regression relationships of one, two and three variables between rotary drilling rate as a dependent parameter and brittleness indices as an independent parameter were developed. The results suggest that based on one- and two-variable regression relationships, rotary drilling rate can be estimated based on brittleness indices with relatively good accuracy. In addition, the results showed that the three-variable regression relationship was more accurate than the one- and two-variable in estimating the rotary drilling rate. Finally, the three-variable relationship presented in this study could be appropriate in the early stages of exploration operations for geotechnical projects in limestone, which saves time and money.
    Keywords: Limestone, Rotary Drilling Rate, brittleness index
  • Rojan Hemati, Manouchehr Ghorashi *, Ali Solgi, Abdollah Saidi Pages 9-16

    The Zagros suture zone is one of Key regions. Continent - Continent collision between Arabian plate and Iranian Block. This region is coincided by High Zagros and Zagros Simply Fold Zones in Western side and in other side is the Sanandaj- Sirjan Zone. The region of this research in situated in Northern part of suture zone. The Zagros suture is oriented parallel to the other collision Structures as passive and active margins of Neo- Tethys Basin and also to Magmatic Arc (Urmiyeh - Dokhtar Arc).The main Faults in this region which we can mention by name are Zagros Main Thrust Fault and Zagros Main Recent Fault, Which they are also parallel to others structures. This region of suture zone in highly deformed and structures as folds, faults and nappes are the evident of a long compression Tectonics. The aim of this research firstly is analysing of folds and secondly is calculation of shortening rate of crust in this part of collision Zone. Three structural section (Eslam Abad- e- Gharb - Mahidasht, Kamyaran and Gazorkhani) have been balanced and the rate of shortening which is obtained respectively is 6252m , 6530m and 2040m.

    Keywords: Geodynamics, Kinematics, Collision Zone, Shortening, Suture
  • Nasim Askari, Reza Zarei Sahamieh *, Jafar Omrani, Mohamad Heshem Emami, C., Vaccaro, J. F. Santos Pages 17-28

    Zarrin Mafic dikes, which outcrop in the Western Yazd block, Central Iran, trending NW–SE, emplaced into the Zarrin granitoid. They are sub-alkaline gabbro; characterized by intergranular and mylonitic foliated texture. Geochemical data reveal the Zarrin mafic dikes are from the partial melting lithospheric mantle, a spinel-peridotitic source. Furthermore, they are characterized by 87Sr/86Sr ratio of (0.7044-0.7028) and 144Nd/143Nd ratio of (0.5123- 0.5122), that consistent with the derivation from a lithospheric mantle. Their primitive mantle normalized trace elemental patterns display enrichment in LILEs compared to HFSEs, and positive Rb, Ba, and U but negative Ta, Nb, Th, and Zr anomalies, carrying characteristics subduction-related magmatism and metasomatism by subduction-related fluids. The petrogenesis of the Zarrin mafic dikes are related to melting of the lithospheric mantle, and upwelling asthenospheric mantle in the extensional basin which was associated with the subduction.

    Keywords: Mafic dike, Whole-rock Sr–Nd isotopes, Yazd block, Central Iran zone
  • Narges Ghader *, Ali Asghar Ciabeghodsi, Mir Amir Salahi, Mohammad Sadegh Zangeneh Pages 29-38

    In the present study, In order to study of the planktonic foraminiferal biostratigraphy of Qom Formation in north of Khoy city, West Azarbayjan province (Sanandaj-Sirjan fore-arc basin), stratigraphic section of Sagatlu was selected and sampled. Thickness of Sagatlu section 216 meters was measured. Lithology of this section contain shale, siltstone, conglomerate and sandstone. The lower boundary of these deposits is alluvium, and its upper boundary is hard limestone deposits of Qom Formation. Study of the planktonic foraminifera communities found in the mentioned section to identify 16 genera and 37 species of planktonic foraminifers. In this research, 4 biozone are included, Subbotina linaperta assemblage Zone, Paragloborotalia opima Highest-occurrence Zone, Ciperoella ciperoensis Partial-Range Zone, Globigerinoides italicus assemblage Zone were identified as being age equivalent to Priabonian-Burdigalian and comparable to world standard biozones..

    Keywords: Biostratigraphy, Planktonic Foraminifera, Qom Formation, Sanandaj–Sirjan, Khoy
  • Reza Shakorshahabi, Ali Nouri Qarahasanlou *, Seyed Reza Azimi, Adel Mottahedi Pages 39-48

    Despite the undeniable contribution of small-scale and artisanal mines (ASMs) in the mining industry and small-scale enterprises (SMEs), no clear and comprehensive definition has been provided. Each country and governorate have defined this sector. However, ASMs are entirely different from large-scale mines (LSM). Therefore, collective decision making will not lead to successful results for this sector. A review of previous definitions provided by the various developing countries is a sign of disagreement over a single definition in the first part of the paper. Therefore, in the next section, the objectives of presenting a definition and its effects at different levels for different countries, especially developing countries (Africa, Asia, and Latin America), are examined. Then, the definitions to obtain the main criteria of a single definition were gathered. Apart from this, it should be noted that the presentation of a single definition also depends on internal criteria and inter-organizational interactions to achieve the most appropriate case. Therefore, in the last section, a multi-criteria definition consisting of four elements of mineral characteristics, amount of human resources, amount of investment, and an annual financial statement was presented.

    Keywords: Mine, Artisanal, Small-Scale Mines, Small, Medium Enterprises, Classification
  • Tahereh Parsa, Monireh Kheirkhah *, Mir Ali Asghar Mokhtari Pages 49-60

    Cenozoic acidic volcanic rocks at the south of Qezel Ozan River are located within the Western Alborz-Azarbaijan magmatic zone and northern part of the Iranian-Turkish Plateau. The Oligocene acidic lavas in north part of Zanjan show rhyolitic to dacitic composition.  Hyaloporphyritic to hyalomicrolithic porphyritic textures are the main texture in these rocks. They were erupted along the main faults in this area. Feldspars, biotites and hornblendes are the major phenocrysts which are embedded in a glass matrix or micro phenocrysts of felsic and mafic minerals. By Geochemical studies it is indicated that these rocks have high-K calc-alkaline to shoshonitic nature and classified as meta-aluminous and I-type acidic rocks. In the chondrite normalized rare earth elements diagram, these rocks demonstrate LREE enrichment and high LREE/HREE ratio. Enrichment in LREE and depletion in HREE is characteristic of the calc-alkaline rocks in active continental margins. Furthermore, these rocks show enrichment in LILEs and negative anomalies of HFSEs (Ti, Nb and Ta) which is the feature of magmatic rocks associated with Post-COLG subduction zones. The geochemical evidences suggest that the parental acidic magma is resulted from partial melting of lower crust as a result of pressure reduction during the local tension mechanism.

    Keywords: Geochemistry, Petrology, Rhyolite, Oligocene, Qezel Ozan
  • Mahya Nazarian *, Mohammad Lotfi, Arash Gourabjeripour, Majid Ghasemi Siani Pages 61-72

    The Chomalu Polymetallic deposit is located in western part of Alborz magmatic belt (Alborz-Azarbaijan) and central part of Tarom-Hashtjin metallogenic province. Eocene volcanic settings in the Chomalu deposit consist of basic rocks (olivinebasalt), intermediate (andesite basalt, andesite to trachyandesite) and acidic rocks (dacite to rhyolite) which is intruded by quartz monzodiorite, monzosyenite and quartz monzonite intrusive rocks of Eocene. The main texture of volcanic rocks is more porphyritic. Olivine and plagioclase are the main phenocrysts in the olivinebasalt, andesite rocks compose of plagioclase and clinopyroxene and dacite to rhyolite consist of plagioclase, alkali feldspar and quartz. On the basis of AFM diagram, Chomalu volcanic rocks located in the high- K calc- alkaline to shoshonitic affinities in relation to subduction zone magmatism. Primitive mantle-normalized of volcanic rocks indicate that LILE enrichment and HFSE depletion in consistent with subduction zone magmatism. Chondrite-normalized REE patterns show LREE/HREE enrichment. Geochemical results suggesting primary source magmas source for volcanic rocks were generated by partial melting of the metasomatized lithospheric mantle-wedge in relation to subduction arc and were subsequently affected by both fractional crystallization and crustal contamination during magmatic evolution.

    Keywords: Geochemistry, Tectonic setting, Chomalu, Tarom-Hashtjin metallogenic zone
  • Nayyer Bayeste Hasti, Hosein Motamedi, Mahmoud Almasian * Pages 73-82

    This study has focused on the result of seismic data. The first stage of basin formation is the opening of Neo- Tethys Sea which is Simultaneous with Dashtak, Kangan and Khaneh kat Formation and after that on the early to middle Triassic sediments an unconformity that can be named as an expansion of sedimentary basin in the upper Triassic happened. This stage of basin opening caused the formation of big faults and probably basement faults in the area that studying on this faults and their movements is the main goal of this study. The next stage of evolution of basin starts when the basin began to closure and still there is disagreement about the exact time; but the obvious thing is the four compressional events: first, from Cenomanian- Turonian up to Masstrichtian; second, Late Paleocene- Early Eocene; third, Late Oligocene-Miocene and the forth, Miocene up to Quaternary. All events caused to obduction of Ophiolite and sedimentation of Gurpi with partly erosion and Pabdeh with regional erosion, then disappearing formations such as Asmari and Gachsaran and at the end, the late Zagros orogenic phase which is the compression that is continues to this day.

    Keywords: 3D seismic data, Tectonic Zone, Subduction zone, Obduction Zone, Zagros Orogeny
  • Mahmoud Sharafi *, Arsalan Zeinalzadeh, Aram Bayet-Goll, Bijan Biranvand, Mehran Moradpour, Farid Taati Pages 83-94

    Miocene siliciclastic sediments with 338m thick are studied in the southern Neka of Northern Alborz flank. Detailed sedimentology study allows recognition four facies associations consist of delta plain, distributary channel, delta front and pro-delta. Delta plain and tidal flat include heterolithic shale-silt-sand and limestone with fenestral fabric. Distributary channel and delta front associations consist of thin to thick channel shape sandstone, which display coarsening-thickening upward cycles with pro-delta/offshore association. Scares Ophiomorpha nodosa and Thalassinoides in these sandstones indicate a stressful condition such as sandy mobile substrate, turbidity and highly salinity fluctuation in the sedimentary environment. Shale-silty sediments of the pro-delta association with abundant framboidal and chamber filling pyrite and organic material display anoxic condition of the sedimentary substrate. Introducing Miocene hydrocarbon sediments in the neighboring region like Turkmenistan and Russia and sedimentary characteristics of the pro-delta/offshore shale of the studied succession allow us to introduce those as high potential candidate for hydrocarbon source.

    Keywords: Paratethys, South Caspian, Miocene, Delta, Tectonic
  • Najla Saki, Ghasem Ghorbani * Pages 95-108

    The study area is located in the N Turood, S Shahrood, and NE of Central Iran structural zone. Many basaltic dikes in this area intruded into the Eocene volcanic rocks and they also contain many gabbroic enclaves. Plagioclase (labradorite, bytownite-anorthite), amphibole (calcic, pargasite- magnesiohastingsite), and pyroxene (calcic, diopside-augite) are the essential minerals of these rocks. With the attention of the minerals chemistry, magma forming of these rocks has mainly subalkaline nature and during their crystallization fugacity of oxygen has been high. Geothermometry of these rocks suggest crystallization equilibrium temperatures are at 1100-1200°C for pyroxenes, and 825-888°C for amphiboles. Geobarometry calculation by using of Altot of amphiboles in host basaltic rocks, basaltic dikes and enclaves estimated between 8.51 to 9.21 kbar (depth of 30 to 33 km), 7.41 to 9.16 kbar (depth of 27 to 33 km) and 6.84 to 7.46 kbar (depth of 25 to 27 km), respectively. The chemical characteristics of studied minerals in differents diagrams show strong compositional similarities and indicate that nature and origin of these rocks are the same and most likely the magmatic reservoir or reservoirs of the studied basaltic rocks were at depths of 33 to 25 km of the lower crust.

    Keywords: Geothermobarometry, basalt, Gabbro, Turood, Northeast Iran
  • Elham Ebrahimzadeh, Ebrahim Rahimi *, Vahid Gagheri Pages 109-124
    Identifying landslide-prone areas provides a basis for slope-stabilization and mitigation programs. In Hablehroud watershed, artificial neural network and fuzzy logic (FL) as one of the methods of multicriteria-decision analysis based on ArcGIS were used in the scientific evaluation of landslide-prone areas. For this purpose, MATLAB, IDRISI and ArcGIS software were used. After preparing landslide-susceptibility maps, the prone zones predicted by FL and multilayer perceptron artificial neural network (MLP-ANN) were compared with the Hablehroud landslide database (distribution map). The results indicate a good overlap between the prone zones predicted by the MLP-ANN and landslide field observations. Finally, the performance of different methods in generating landslide-susceptibility maps were compared to each other using the validation indicators of "quality-sum index (Qs)" and "receiver-operating-characteristic curve (ROC)" to specify the optimal and applicable method for the landslide risk management of the Hablehroud watershed. By analyzing the obtained zoning maps and considering the Qs and "area-under curve (AUC)" values of different FL operators and MLP-ANN for the landslide-susceptibility maps, it is observed that the Qs (1.6299) and AUC (0.806–very good) values of the MLP-ANN are higher than those calculated for the sensitivity maps by different FL operators.
    Keywords: Landslide, Sensitivity mapping, Hablehroud watershed, Fuzzy logic, Multilayer perceptron artificial neural network
  • Hamideh Noroozpour * Pages 125-134

    In this research the biostratigraphy and lithostratigraphy of the Talou section (northwest Damghan) have been studied based on brachiopods of Lower Carboniferous in Mobarak Formation. The 580 me thick Mobarak Formation in Talou section consists of dark gray limestone with intercalation of organic rich black shale. This formation in the studied area is conformably overlie on Jeirud Formation. Vermiculate limestone of Elika Formation overlies the Mobarak Formation with an erosional surface. In the studied interval 25 genera and 30 species of brachiopods were identified. 4 assemblage zones have been identified in the early Carboniferous.Biozone 1 (Early Tournaisian): this zone is characterized by the following indicator species community. Spinocarinifera nigra, Rugosochonetes cf. hardrensis (Phillips,1841), Rossirhynchus adamantinus, Shumardella sp., Cleiothyridina transversa., Rossirhynchusadamantinus, Shumardella sp.; Biozone 2 (Middle Tournaisian): Spirifermissouriensis, Spirifer attenuatus (Sowerby,1839), Spirifer cf. trigonalis (Martin, 1809), Athyrishibernica Syringothyriscospidata; Biozone 3 (Late Tournaisian): Tomiproductus elegantulus, Marginatia aff. burlingtonensis (Hall,1893), Leptagonia cf. regularis, Fusellatornacensis, Marginatiaburlingtonensis; Biozone of 4 (Early- Middle Visean): Buxtonia cf. praejuresanensis, Marginatia cf. kinghirica, Cleiothyridina cf. okensis (Grunt,1980). therefore, the age of Mobarak Formation in the Talou section, is Tournaisian to Middle Visean. The sedimentary environment of Brachiopods of the Mobarak Formation are lagoon, bar or reef and fore-reef.

    Keywords: Mobarak Formation, Biozonation, Brachiopod, Damghan, Early Carboniferous
  • Marzieh Rostami *, Morteza Talebian, Abbas Bahroudi Pages 135-144
    Anticline axes in both orogenic belts of the Zagros and Kopeh Dagh are offset by NW-SE trending transvers faults. These faults are rotating anticlockwise due to their oblique orientation relative to maximum stress vector, causing shortening across the belt and elongation along the strike. The transverse faults move right laterally and known as prominent faults of Bajgiran, Quchan, Shokranlou, Baghan in central Kopeh Dagh; and Kazerun, Karehbas, Sabzpushan, Sarvestan in central Zagros. Faults in two regions, however, show different pattern of offset. We proposed two different physical models, consist of rotating blocks at the base overlaid by sand with and without silicon layers, resembling variation of stratigraphy in two belts. In the Zagros model, where we have more incompetent layers, offset on the basement faults causes bending of the fold axes at the surface prior to any offset. While in the Kopeh Dagh, where we have less incompetent layers, the fold axes are offset with no major change in their orientation.
    Keywords: Central Kopeh Dagh, Central Zagros, Physical modelling, Block rotation, Strike Slip Fault
  • Zeinab Manouchehri *, Tayebeh Mohtat, Seyed Ali Aghanabati, Morteza Khalatbari Jafari, Fatemeh Vakil Baghmisheh Pages 145-156

    The sediments are generally limestone and marl. The lower boundary with the loer red Formation is disconfomity and the upper boundary with the equivalent formatin of Bakhtiari Firmation is paraconformity. The total number of fossils found in this section is 69 species, 72 genera and 46 families. These sediments are formed in an open shelf and under the open sea and lagon environment. The variety and abundance of bentic foraminifer’s forms and the low presence of plagic forms testify to the shallow basin in this section, which is also confirmed by the study of other fossils. One of the Markable features of this section is the presence of Ammonia species, especially Ammonia parkinsonia. This section has a complete sequence of members of Qom Formation. This species are profe of shallow water and continental shelf for this carbonates. This section consist all of members of Qom Formation and based on identified foraminifera comparable to assemblage zone 1 & 2 introduced by Adams & Bourgeois (1967). These zones that inclod: 1-Borealis Melo Group- Meandropsin; 2- Miogypsinoides- Archaias- Valvulinid. Based on index foraminifer's species and their stratigraphic distribution the age of this section is Chatian- Burdigalian (Upper Oligocene-Lower Miocene)

    Keywords: Navab Anticlinal, OligoMiocene, Qom Formation, Foraminifera, Biostratigraphy