فهرست مطالب

مجله علمی پزشکی جندی شاپور - سال بیستم شماره 3 (پیاپی 132، امرداد و شهریور 1400)

مجله علمی پزشکی جندی شاپور
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 132، امرداد و شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نورمحمد دانش، ابوالفضل دانش، کورش یوسفی حسن آباد، سید محمد تقدیسی حیدریان* صفحات 200-215

    آلودگی فلزات سنگین در مواد غذایی به خصوص آب شرب و آب های زیرزمینی به یک معضل جدی برای سلامتی انسان تبدیل شده است. این فلزات عمدتا عناصر تشکیل دهنده طبیعت هستند که به صورت گسترده ای در پوسته زمین توزیع شده اند و همچنین مقادیر قابل توجهی از آن ها نیز در کالاهای روزمره زندگی یافت می شوند. این عناصر معمولا به صورت ترکیباتی با اکسیژن، کلر یا گوگرد وآنیون های دیگر که عموما شامل ترکیبات معدنی و آلی هستند یافت می شوند. سرب یکی از فلزات سنگین با سمیت بالاست که مخاطرات جدی برای محیط و انسان ایجاد می کند. پیشرفت های اخیر در تحقیقات اسید نوکلییک منتج به شناسایی توالی های الیگونوکلیوتیدی شده اند که با تمایل اتصال بالا و به طور اختصاصی به مولکول های هدف از جمله پروتئین ها متصل می شوند. به چنین توالی های تک رشته ای اسید نوکلییکی « آپتامر» گویند. آپتامرها توالی های مصنوعی تک رشته ای DNA یا RNA 30 تا 100 نوکلیوتیدی هستند و ساختارهای دوم و سومشان به گونه ای تا می خورند که آن ها را برای اتصال به اهداف کاملا اختصاصی می سازند. اتصال آپتامرها به اهداف مختلف از یک تک سلول گرفته تا مولکول های بزرگ شیمیایی و بیولوژیک با میل ترکیبی بالا انجام می گیرد. از این ویژگی آپتامر برای شناسایی و آشکارسازی سرب استفاده می شود. در این مقاله مروری آپتاسنسورهای نوری طراحی شده جهت تشخیص سرب بررسی خواهند شد.

    کلیدواژگان: آپتاسنسورنوری، آلودگی، غذا، سرب
  • محمدرضا حق دوست*، ناصر سراج خرمی، بهنام مکوندی صفحات 216-225
    زمینه و هدف

     هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی معنادرمانی براضطراب مرگ‌، فاجعه‌پنداری درد‌، پذیرش درد و شدت درد بیماران مبتلا به سرطان پروستات بود.

    روش بررسی

    طرح پژوهش تجربی از نوع پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه کنترل بود. ابتدا به شیوه نمونه‌گیری هدفمند، چهل نفر از مردان مبتلا به سرطان پروستات به صورت تصادفی در دو گروه (آزمایش و کنترل) قرار گرفتند. گروه آزمایشی به مدت هشت جلسه 45دقیقه‌ای تحت درمان معنادرمانی قرار گرفتند. همه آزمودنی‌ها در ابتدای پژوهش و بعد از اتمام مداخله و یک ماه بعد از درمان (پیگیری یک‌ماهه) پرسش‌نامه اضطراب مرگ‌، فاجعه‌پنداری درد، پذیرش درد و شدت درد را تکمیل کردند. برای تحلیل داده‌ها از تحلیل واریانس یک‌راهه استفاده شد.

    یافته‌ ها

    نتایج حاصله از تحلیل واریانس نشان داد که معنادرمانی نسبت به گروه کنترل بر اضطراب مرگ، فاجعه‌پنداری درد، پذیرش درد و شدت درد اثربخشی بیشتری داشت. همچنین نتایج پیگیری نشان داد که اثربخشی معنادرمانی بر اضطراب مرگ، فاجعه‌پنداری درد، پذیرش درد و شدت درد پایدار بود.

    نتیجه‌گیری

     نتایج پژوهش نشان داد که معنادرمانی بر اضطراب مرگ، فاجعه‌پنداری درد، پذیرش درد و شدت درد بیماران مبتلا به سرطان پروستات تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: معنادرمانی، اضطراب مرگ، فاجعه سازی درد، پذیرش درد، شدت درد، سرطان پروستات
  • محسن چکی، زهرا فرزانگان، مرضیه طهاسبی*، آیدا کرمی صفحات 226-235
    زمینه و هدف

     با توجه به نقش تکنولوژیست‌های رادیولوژی در حفاظت از بیماران به همراه تهیه تصاویر باکیفیت، مطالعه حاضر برای تعیین سطح آگاهی دانشجویان سال آخر تکنولوژی رادیولوژی از اصول حفاظت پرتویی، سطح دز و ریسک سرطان ناشی از آزمون‌های تصویربرداری تشخیصی با پرتوهای یونیزان در بیمارستان‌های آموزشی دانشگاه علوم‌پزشکی جندی‌شاپور اهواز انجام شد.

    روش بررسی

     این مطالعه توصیفی‌مقطعی با استفاده از پرسش‌نامه طراحی‌شده توسط پژوهشگران انجام شد. حجم نمونه برابر چهل و تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 24 صورت گرفت.

    یافته‌ ها

    تنها 15 درصد از دانشجویان به پرسش مربوط به اثرات احتمالی پرتوهای یونیزان پاسخ صحیح دادند. در حالی که 70 درصد از پاسخگویان به سوال مربوط به دز متوسط یک سونوگرافی از شکم پاسخ صحیح دادند، تنها 2/5 درصد آنان دز متوسط یک اسکن پزشکی هسته‌ای میوکارد را می‌دانستند. در حیطه آگاهی از ریسک سرطان ناشی از پرتوهای یونیزان در آزمون‌های تصویربرداری، درمجموع پاسخ‌گویان 35 درصد نمره کل را کسب کردند.

    نتیجه‌ گیری

     آگاهی دانشجویان مورد‌بررسی از اصول حفاظت پرتویی در حد متوسط و از سطح دز پرتویی و ریسک سرطان ناشی از آزمون‌های مختلف تصویربرداری ناکافی بود. با توجه به نقش عمده تحصیلات تیوری و عملی در افزایش آگاهی و مهارت پرتوکاران، تکرار و تاکید بر اصول حفاظتی و پرداختن بیشتر به این سرفصل‌ها در واحدهای درسی و کارآموزی دانشجویان رادیولوژی ضروری است تا منجر به بهبود عملکرد دانشجویان و آمادگی آنان برای پذیرش مسئولیت‌های حرفه‌ای شود.

    کلیدواژگان: آگاهی دانشجویان تکنولوژی رادیولوژی، حفاظت پرتویی، سطح دز، ریسک سرطان
  • وحید تایید، عزیز زینی وند لرستانی*، مهبانو قادری، هادی قرنی، یاسر مهدی زاده، مرضیه هواسی صفحات 236-245
    زمینه و هدف

     دیابت ملیتوس افزایش وزن و درصد چربی رابطه مستقیمی با مبتلا شدن به دیابت دارد و به دنبال افزایش وزن تغییراتی در هورمو نهای مشتق از بافت آدیپوسیت یا آدیپوسایتوکاین ها شامل لپتین، آدیپونکتین، رزیستین و رتینول متصل به پروتئین 4 ایجادم یشود که منجر به تغییرات قابل توجهی در گلوکز خون ، مقاومت به انسولین و اختلال در انتقال GLUT4 م یشود.

    روش بررسی

     در این پژوهش نیم هتجربی چهل مرد مبتلا به دیابت نوع 2 بر اساس پرس شنامه تغذی های، قابلیتهای ورزشی، شاخص تودهبدنی، صحت و سلامت بدنی از بین داوطلبان انتخاب و به صورت تصادفی به چهار گروه تمرین، گزنه، تمرین+گزنه و کنترل تقسیم شدند.برنامه تمرینی مقاومتی به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته و با شدت 60 تا 70 درصد یک تکرار بیشینه و تمرین هوازی با شدت60 تا 80 درصد حداکثر ضربان قلب انجام گرفت. دز مصرفی گزنه 100 میل یگرم در روز بود. خو نگیری قبل و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، به صورت ناشتا انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی زوجی و تحلیل واریانس انجام شد.

    یافته ها

     سطوح انسولین و گلوکز ناشتا بین گروها تفاوت معن یدار داشت به ترتیب: 001 / P=0 و 001 / P=0 . در سطوح رتینول متصل به پروتئین 4 بین هیچک دام از گروها تفاوت معن یداری وجود نداشت.(096 / .p)

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد هر دو مداخله تمرین و گزنه سطح انسولین و گلوکز ناشتا را کاهش م یدهند، اما برای کاهش سطح رتینولمتصل به پروتئین 4، نیاز به مداخلات ورزش و گزنه است

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، تمرین ترکیبی، گزنه، رتینول متصل به پروتئین 4
  • آذر بابااحمدی، ثریا مرادی، الهام مراغی*، شیما یونس پور صفحات 246-255
    زمینه و هدف

    آگاهی از پراکندگی جغرافیایی سل ریوی منجر به درک درستی از وضعیت فعلی بیماری و مدیریت بهتر آن خواهد شد. با توجه به اهمیت پیشگیری از این بیماری، شناسایی مناطق دارای خطر نسبی بالا با استفاده از مدل سازی آماری، ضروری است. 

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه بوم شناختی است. به منظور برآورد خطر نسبی بروز سل ریوی اسمیر مثبت در هر استان، تعداد موارد با تشخیص قطعی SPTB و جمعیت در معرض خطر برای هر استان از مجموعه داده اداره سل و جذام وزارت بهداشت استخراج شد. برآورد خطر نسبی با استفاده از مدل های Log-Normal و BYM به دست آمد. معیار انحراف اطلاع برای مقایسه کارایی دو مدل استفاده شد. برآورد خطر نسبی در نرم افزار WinBUGS 1/4/3 محاسبه شده و نقشه آن با استفاده از نرم افزار ArcGIS 10/8 رسم شد.

     یافته ها

    در سال 1389، بیشترین خطر نسبی مربوط به استان سیستان و بلوچستان (3/73-4/32:IC%59) 02/4=Rو کمترین خطر نسبی مربوط به استان چهارمحال و بختیاری با (0/13-0/35 :IC%59) 22/0=RRبود. در سال 1398 نیز استان های تهران، خراسان رضوی، خوزستان، سیستان و بلوچستان، مازندران،گلستان ،گیلان و یزد استان هایی بودند که به طور معنی دار خطر نسبی بیش تر از یک داشته اند. بیشترین خطر نسبی مربوط به استان سیستان و بلوچستان (3/45-4/01:IC%59) 77/3= RR و کمترین خطر نسبی مربوط به استان کهگلیویه و بویراحمد با (0/10-0/36 :IC%59) 21/0=RR بود.

    نتیجه گیری

    خطر ابتلا به سل به طور کلی در استان های هم مرز با کشورهای دارای میزان بروز بالای سل و استان های با شرایط آب و هوایی مرطوب، بالا بود. حرکت و جابه جایی جمعیتی از استان های پرخطر و کشورهای مجاور را می توان به عنوان یکی از چالش های اصلی کنترل بیماری سل در کشور، در نظر گرفت. با وجود این، الگوی کاهش خطر در استان های هم مرز با کشورهای پرخطر، پیشرفت نسبتا خوبی در برنامه های کنترل سل را نشان داده و لزوم انجام مطالعات دقیق تر در خصوص الگوی افزایشی دیگر استان ها را یادآوری می کند

    کلیدواژگان: سل ریوی، نقشه بندی بیماری، توزیع جغرافیایی، خطر نسبی
  • جواد تفرجی، حسین حیدری*، سجاد رضوان، عنایت الله نوری صفحات 256-261
    زمینه و هدف

     نوتروپنی به صورت شمارش مطلق نوتروفیل کمتر از 1500 بر میلی‌متر مکعب تعریف می‌شود. با توجه به اهمیت تشخیص زودهنگام علت نوتروپنی و انجام اقدامات متناسب با آن در کاهش مورتالیتی وتحمیل هزینه‌های مالی، این مطالعه با هدف بررسی رابطه علت نوتروپنی و شدت نوتروپنی با علایم کلینیکی و آزمایشگاهی جهت انجام اقدامات مناسب انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مقطعی و از نوع توصیفی تحلیلی بود. در این پژوهش 111 بیمار مبتلا به نوتروپنی در یک دوره سه‌ساله از سال 1393 تا 1395 در بیمارستان حضرت معصومه (س) قم به صورت سرشماری بررسی شدند. اطلاعات لازم از پرونده پزشکی بیماران طی یک پرسش‌نامه به دست آمد. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 22 آنالیز شد.

    یافته‌ ها

    طی بررسی ارتباط بین علت نوتروپنی با یافته‌های جمعیت‌شناختی و آزمایشگاهی، نشان داد که بین علت بیماری با سن (P=‌0/007)، شدت نوتروپنی (P<0/001)، پیامد بیماری (P<0/001)، مدت زمان بستری (P<0/001)، میزان (P<0/001) Hb و (P<0/001) WBC ارتباط معنی‌داری وجود داشت. شیوع علل نوتروپنی نیز در بیماران مورد مطالعه به ترتیب شامل 54/1 درصد ویرال، 24/3 درصد سپسیس‌، 10/8 درصد بدخیمی، 4/5 درصد آنمی‌، 3/6 درصد ایدیوپاتیک و 2/7 ‌درصد‌ PTI بود.

    نتیجه‌ گیری

    مطالعه نشان داد که ارتباط معنی‌داری بین یافته‌های جمعیت‌شناختی و آزمایشگاهی با علت و شدت بیماری وجود دارد. بنابراین در نظر داشتن این فاکتورها در ابتدای بستری می‌تواند نقش کلیدی در پیشبرد یک مدیریت صحیح در درمان بیماران مبتلا به نوتروپنی ایفا کند

    کلیدواژگان: نوتروپنی، یافته های کلینیکی، یافته های آزمایشگاهی
  • شهرزاد صومعه سرایی ثابت، تینا دادگر*، هادی بزازی صفحات 262-271
    زمینه و هدف

     با گسترش روزبه‌روز مقاومت‌های باکتریایی، مطالعات برای یافتن آنتی‌بیوتیک‌های کارآمد با منشا طبیعی همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است. پرده آمنیوتیک و کنسانتره پلاکت دو فراورد‌ه بیولوژیکی هستند که دارای اثر ضد‌باکتریایی هستند. اثر ضد‌باکتریایی این دو فراورده بیولوژیک بر روی دو باکتری سودوموناس آیروژینوزا تولیدکننده بتالاکتاماز وسیع‌الطیف و استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی‌سیلین، هدف بررسی این پژوهش است.

    روش بررسی

    پرده آمنیوتیک، کنسانتره پلاکت، جدایه‌های استافیلوکوکوس اوریوس و سودوموناس آیروژینوزا همگی از بیمارستان‌های شهر گرگان جمع‌آوری شدند. تست‌های بیوشیمیایی تشخیصی جهت تایید جدایه‌ها و همچنین تست‌های دیسک ترکیبی و یودومتری برای تعیین جدایه‌های مقاوم به متی‌سیلین و سویه‌های تولیدکننده بتالاکتاماز صورت گرفت و اثر ضدباکتریایی کنسانتره پلاکت از طریق روش رقت‌های سریال از سوسپانسیون باکتری و چهار زمان پس از مجاورت با پلاکت، روی محیط کشت داده شد و سپس بررسی شد.همچنین اثر ضدباکتریایی پرده آمنیوتیک نیز از طریق روش دیسک دیفیوژن مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته‌ ها

     نتایج نشان‌دهنده این است که همه شش جدایه سودوموناس آیروژینوزا و شش جدایه استافیلوکوکوس اوریوس تولیدکننده بتالاکتاماز بودند. کنسانتره پلاکت دارای اثر ضدباکتریایی بر روی همه جدایه‌های استافیلوکوکوس اوریوس بود، ولی بر روی هیچ‌یک از جدایه‌های سودوموناس آیروژینوزا اثر ضدباکتریایی نشان نداد. پرده آمنیوتیک داری اثر ضدباکتریایی علیه همه جدایه‌های سودوموناس آیروزینوزا و استافیلوکوکوس اوریوس بود.

    نتیجه‌ گیری

     پرده آمنیوتیک و کنسانتره پلاکت پتانسیل ضد‌میکروبی بالایی علیه پاتوژن‌های دارای مقاومت چندگانه از خود نشان دادند، بنابراین می‌توان از فراورده‌های انسانی با منشا طبیعی به‌ عنوان منشایی برای جست‌وجوی آنتی‌بیوتیک‌های کارآمد استفاده کرد

    کلیدواژگان: اثر ضدمیکروبی، پلاکت، پرده آمنیوتیک
  • محمدحسین انباردار*، افروز افشاری، محمدجواد اشرف صفحات 272-279
    زمینه و هدف

     کمبود ید همه گرو ه های سنی را تحت تاثیر قرار م یدهد، ولی شیرخواران، زنان باردار و کودکان سنین مدرسه آسی بپذیرترین گرو ه ها هستند. در کشور ایران اختلالات ناشی از کمبود ید، با تظاهرات بالینی گسترد های همراه بوده و یکی از مشکلات عمده بهداشت یتغذی های کشور محسوب می شود. با توجه به اهمیت این موضوع، مطالعه حاضر، به منظور ارزیابی وضعیت ید ادراریکودکان 6- 6 1 ساله دو منطقه شهری و روستایی و مقایسه دو شاخص مختلف برای نشان دادن کمبود انجام شده است.

    روش بررسی

     دراین مطالعه توصیفی مقطعی 230 کودک 6- 6 1ساله دو منطقه شهری و روستایی به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند.در همه نمونه ها کراتینین و ید اندازه گیری شد.

    یافته ها

    میانه دفع ید ادرار، در کودکان مورد بررسی 3/ 14 میکروگرم بر دس یلیتر و در نقاط شهری و روستایی به ترتیب 6/ 15 و 9/ 12میکر وگرم بر دس یلیتر محاسبه شد که نشان دهنده کفایت دریافت ید است. همچنین میزان دفع ید بر اساس نسبت UI/Cr در کل کودکان 178/92 میکروگرم بر گرم اندازه گیری شد که میزان بیشتر از 50 میکروگرم بر گرم نشان دهنده کفایت دریافت ید است.

    نتیجه گیری

     یافته های این بررسی نشان می دهد که با استفاده از هر دو شاخص میانه ید ادراری و میانه نسبت ید ادراری برکراتینین، وضعیت ید دریافتی کودکان مورد بررسی نرمال است. همچنین طبق مطالعه حاضر توافق نسبتا خوبی بین دو شاخصذکرشده وجود دارد.

    کلیدواژگان: ید، ادرار، میانه، کراتینین، کمبود
  • پریسا نوروززاده، رقیه پوزش جدیدی* صفحات 280-289
    زمینه و هدف

     هدف از این تحقیق تعیین تاثیر یک دوره تمرین هوازی به همراه رژیم غذایی پرچرب بر eNOS و ROS بافت بیضه موش های صحرایی نر نوجوان بود.

    روش بررسی

     بدین منظور، 24 سر موش نر نوجوان (30روزه) به طور تصادفی به چهار گروه رژیم معمولی کنترل، رژیم معمولی تمرین، رژیم پرچرب کنترل و رژیم پرچرب تمرین تقسیم شدند. گروه تغذیه پرچرب به مدت 30 روز تحت رژیم غذایی پرچرب (HF: 817/5 kcal/g) قرار گرفتند. از روز شصت ام، رژیم غذایی با چربی معمولی (NF: 801/3 kcal/g) اعمال شد. برنامه تمرین هوازی به مدت چهار هفته سه روز در هفته (دوازده جلسه و از روز هفتادم تا نود و هشتم زندگی) انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مقدار ROS بافت بیضه موش های نر فقط در گروه رژیم پرچرب نسبت به سایر گروه ها بیشتر بود. همچنین در بین گروه ها از لحاظ مقدار eNOS بافت بیضه موش های نر تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    در کل بر مبنای نتایج این تحقیق ما نتیجه گیری کردیم که رژیم پرچرب سبب افزایش تولید گونه های فعال اکسیژن بافت بیضه می شود و تمرین هوازی بر آن تاثیر ندارد. همچنین در تقابل با بخش اکثر شواهد موجود، نه تمرین و نه مصرف رژیم پرچرب، تاثیری بر مقدار eNOS بافت بیضه نداشتند. بنابراین، به دلیل محدودیت های این تحقیق و کمبود شواهد همچنان در این زمینه نیاز به بررسی های بیشتر از فنوتیپ سلولی، سرنوشت اسپرم ها و شناسایی مسیرهای درگیر در بروز استرس اکسایشی و آثار متعاقب ناشی از فعال سازی eNOS در بافت بیضه در پاسخ به تمرین بدنی و چاقی باقی است

    کلیدواژگان: رژیم غذایی پرچرب، تمرین هوازی، ROS eNOS
  • محمدحسین سپهری، جواد نعمتی، مریم کوشکی جهرمی*، محمدهادی اسکندری، فرهاد دریانوش صفحات 290-299
    زمینه و هدف

     اشتها یکی از عوامل مهم مرتبط با چاقی است و فعالیت ورزشی و تغذیه می تواند بر اشتها موثر باشد.

    هدف پژوهش

    حاضر بررسی تاثیر تمرینات تناوبی با شدت زیاد بر-1GLP، اشتها و وزن در موش های چاق همراه با ادامه رژیم غذایی پرکالری است.روش بررسی 24 موش C57BL/6 با میانگین±انحراف معیار وزنی 1 7±/20 گرم انتخاب شدند و پس از مصرف رژیم غذایی پرکالری و چاق شدن (میانگین±انحراف معیار وزنی: 23/3 ± 95/30 گرم) به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. رژیم غذایی پرکالری در هر دو گروه ادامه یافت، اما گروه آزمایش به مدت هشت هفته برنامه تمرین تناوبی با شدت زیاد را اجرا کردند. هر جلسه اجرای HIIT شامل 30 دقیقه تمرین ورزشی بود که شدت آن به طور فزاینده 50 درصد تا 60 درصد در تناوب کم شدت و 85 تا 90 درصد در تناوب شدید افزایش یافت. از آزمون آماری تی مستقل و تحیل واریانس با اندازه گیری های مکرر جهت ارزیابی اطلاعات استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان -1GLP در گروه آزمایش HIIT در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری داشته است (P< 0/001)، در گروه آزمایش HIIT وزن بدن (P<0/001) و مقدار غذای مصرفی به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (P<0/001).

    نتیجه گیری

    در شرایط مصرف غذای پرکالری احتمالا تمرینات HIIT می تواند با واسطه افزایش -1GLP موجب کاهش اشتها و درنتیجه کاهش وزن شود

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی با شدت زیاد، اشتها، GLP-1، وزن
|
  • Noor Mohammad Danesh, Abolfazl Danesh, Koroush Yousefi Hassanabad, Seyed Mohammad Taghdisi * Pages 200-215

    Contamination of heavy metals in food, especially drinking water and groundwater, has become a serious problem for human health. These metals are mainly the constituent elements of nature widely distributed in the earth's crust, but significant amounts of them are also found in everyday goods. These elements are usually found in combinations with oxygen, chlorine, sulfur, and other anions that generally contain inorganic and organic compounds. Lead is one of the heavy metals with high toxicity that poses serious risks to the environment and humans. Recent advances in nucleic acid research have led to the identification of oligonucleotide sequences that bind with high affinity specifically to target molecules, including proteins. Such single-stranded sequences are called "aptamer" nucleic acids. Aptamers are synthetic single-stranded DNA or RNA sequences of 30 to 100 nucleotides, and their secondary and tertiary structures are folded to make them highly specific for binding to targets. The binding of aptamers to different targets, from a single cell to large chemical and biological molecules, is done with high affinity. This aptamer feature is used to detect lead. In this review article, the designed optical aptasensors for the detection of lead will be reviewed.

    Keywords: Optical aptasensors, Contamination, food, Lead
  • MohammadReza Haghdoost *, Naser Saraj Khoami, Behnam Makvandi Pages 216-225
    Background and Objectives

    This study investigated the effectiveness of logotherapy on death anxiety, pain catastrophizing, pain acceptance, and severity of pain in prostate cancer patients.Subjects and

    Methods

    The research design was an experimental pretest-posttest with a control group. At first, 40 hospitalized men in a treatment center were selected by using the purposive sampling method. The experimental group was treated for eight 45-minute sessions by training logotherapy. All subjects completed the questionnaire at the beginning of the study, immediately after the intervention, and one month after the treatment (one-month follow-up). For data analysis, 1-way analysis of variance was used.

    Results

    The results indicated that logotherapy in the experimental group was more effective than the control group in reducing death anxiety, pain catastrophizing, pain acceptance, and severity of pain in prostate cancer patients. The follow-up results also showed that the effect of logotherapy was sustained on death anxiety, pain catastrophizing, pain acceptance, and severity of pain in prostate cancer patients.

    Conclusion

    The results showed that Logotherapy has an effect on death anxiety, pain catastrophe, pain acceptance and pain intensity in patients with prostate cancer

    Keywords: Logotherapy, Death Anxity, Pain Catastrophizing, Pain Acceptance, Pain intensity, Prostate Cancer
  • Mohsen Cheki, Zahra Farzanegan, Marziyeh Tahmasbi *, Aida Karami Pages 226-235
    Background and Objectives

    Radiology technicians have a critical role in protecting patients along with providinghigh-quality images. The present study assessed radiology students' last semester about the principlesof protection, dose level, and cancer risk of ionizing radiation applied for diagnostic imaging. This studywas conducted in training hospitals of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz City, Iran.

    Subjects and Methods

     This cross-sectional descriptive study was performed using a study-designed questionnaire.The sample size was 40, and statistical analysis was performed in SPSS v. 24.

    Results

     Only 15% of students correctly answered the question of ionizing radiation stochastic effect. While70% of students stated the average dose of an abdominal ultrasound correctly, only 2.5% of them determinedthe average dose of a myocardial nuclear medicine scan correctly. In total, the respondents received 35% ofthe overall score of knowledge about cancer risk caused by ionizing radiation of imaging examinations.

    Conclusion

     The students' knowledge about the principles of radiation protection was moderate, andtheir knowledge about the level of radiation dose and cancer risk caused by various imaging procedureswas insufficient. Theoretical and practical education has a significant role in improving the knowledgeand skills of radiology technicians. So, repeating and emphasizing the principles of radiation protectionand paying more attention to these topics in the courses and internships of radiology technology studentsseems necessary. These measures will improve the performance of students and make them preparedto accept their future professional responsibilities.

    Keywords: Knowledge of radiology technology students, Radiation Protection, dose level, Cancer risk
  • Vahid Tayid, Aziz Zinivand Lorestani *, Mahbanoo Ghaderi, Hadi Gharani, Yaser Mehdizadeh, Marzieh Havasi Pages 236-245
    Background and Objectives

     Diabetes is one of the most common chronic diseases in the world, and itsincreasing growth has led to numerous health and socioeconomic problems in the community.

    Subjects and Methods

     In this quasi-experimental study, 40 men with type 2 diabetes were selected fromthe volunteers based on a nutritional questionnaire, exercise abilities, body mass index, and physicalhealth. They were randomly divided into four groups: exercise, nettle, exercise plus nettle, and control.The resistance training program was performed for 8 weeks, 3 sessions per week with an intensity of60% to 70% of a maximum repetition, and aerobic exercise with an intensity of 60% to 80% of maximumheart rate. The dose of nettle was 100 mg per day. Blood sampling was performed before fasting and48 hours after the last training session. Data were analyzed using paired t test and analysis of variance.

    Results

    After eight weeks of intervention, there was a significant difference in fasting insulin and glucoselevels between the groups (P= 0.001 and P= 0.001, respectively). There was no significant difference inthe retinol levels bound to protein 4 between all groups (P= 0.096).

    Conclusion

     The results showed that both exercise and nettle interventions reduce fasting insulin and glucoselevels, but reducing retinol levels bound to protein 4, exercise and nettle interventions are needed.

    Keywords: Type 2 diabetes, Exercise combination, Nettle, Retinol binded to protein 4
  • Azar Babaahmadi, Soraya Moradi, Elham Maraghi *, Shima Younespour Pages 246-255
    Background and Objectives

     According to the importance of preventing tuberculosis, it is necessary to identify areas with a high relative risk.

    Subjects and Methods

     This is an ecological study. To estimate the relative risk of SPTB (smear-positive tuberculosis), the number of SPTB cases and at-risk population for each province was extracted from the data set of the Tuberculosis and Leprosy Department of the Ministry of Health. Relative risk (RR) estimation was obtained using Log-Normal and BYM models. Deviance information criterion was used to compare the performance of the models. Analyses were done in WinBUGS1.4.3 and ArcGIS10.8 software.

    Results

    The highest relative risk was seen in 2010 for Sistan and Baluchestan Province as RR = 4.02 with (95%CI: 3.73-4.32) and the lowest for Chaharmahal and Bakhtiari Province with RR= 0.22 [95%CI: 0.13-0.35). The highest relative risk in Sistan and Baluchestan Province in 2020 was RR= 3.77 (95%CI: 3.45-4.01), and the lowest relative risk was in Kohgiluyeh and Boyer Ahmad Province with RR= 0.21 (95% CI: 0.10-0.36).

    Conclusion

     The risk of tuberculosis was generally high in provinces bordering countries with high rates of tuberculosis and provinces with humid climates. The movement of populations from high-risk provinces and high-burden countries can be one of the main challenges in controlling tuberculosis. However, the pattern of risk reduction in provinces bordering high-risk countries shows relatively good progress in TB control programs and reminds us of the need for detailed studies on the pattern of increase in other provinces

    Keywords: Relative risk, Smear Positive Tuberculosis, Iran, Spatial modellin
  • Javad Tafaroji, Hosein Heydari *, Sajad Rezvan, Enayatollah Noori Pages 256-261
    Background and Objectives

    Neutropenia is the absolute count of neutrophils less than 1500 per cubic millimeter. Because the early detection of the cause of neutropenia and appropriate measures to reduce its mortality and financial costs are important, this study was conducted to investigate the relationship between the cause of neutropenia and the severity of neutropenia with clinical and laboratory findings to take appropriate measures.

    Subjects and Methods

    This study was a cross-sectional descriptive-analytical study. In this study, 111 patients with neutropenia were studied in Hazrat Masoumeh Hospital in Qom City, Iran, by a census method in 3 years from 2014 to 2016. Necessary information was obtained from the patients' medical records through a questionnaire. Data were analyzed by SPSS software.

    Results

    The study findings showed relationships between the cause of the disease and variables of age (P= 0.007), the severity of neutropenia (P<0.001), disease outcome (P<0.001), length of hospital stay (P<0.001), Hb (P<0.001), and WBC (P<0.001). The causes of neutropenia in the studied patients were viral (54.1%), sepsis (24.3%), malignancy (10.8%), anemia (4.5%), idiopathic (3.6%) and ITP (2.7%).

    Conclusion

    The present study showed a significant relationship between demographic and laboratory findings with the cause and severity of the disease. Therefore, considering these factors at the beginning of hospitalization can play a crucial role in promoting proper management in the treatment of patients with neutropenia.

    Keywords: neutropenia, Clinical Findings, Laboratory findings
  • Shahrzad Someh Sarai Sabet, Teena Dadgar *, Hadi Bazzazi Pages 262-271
    Background and Objectives

    Regarding the increasing spread of bacterial resistance, researchers are always interested in finding effective antibiotics of natural origin. The amniotic membrane and blood platelet concentrate are two biological products with an antibacterial effect. The present study aimed to investigate the antibacterial effect of the biological products on broad-spectrum MBL-producing Pseudomonas aeruginosa and methicillin-resistant Staphylococcus aureus.

    Subjects and Methods

    The amniotic membrane, blood platelet concentrate, S. aureus, and P. aeruginosa isolates were collected from hospitals in Gorgan City, Iran. The isolates were identified using the biochemical tests. The methicillin-resistant S. aureus and MBL-producing P. aeruginosa strains were collected by the combined disk and iodometric methods. The antibacterial effects of platelet serial dilutions of bacteria were prepared using 0.5 McFarland turbidity standard suspension in tubes. Then, different concentrations of bacteria were mixed with platelet. After four different encounter durations, a sample was obtained and cultured on medium and bacterial growth was examined. The amniotic membrane was assessed by disk diffusion methods.

    Results

    The results showed that all isolates of P. aeruginosa and S. aureus were MBL producers. The platelet concentrate showed the antibacterial effect on all S. aureus isolates, whereas it lacked such an effect on P. aeruginosa isolates. It indicates that the amniotic membrane has an antibacterial effect on all S. aureus and P. aeruginosa isolates.

    Conclusion

    The amniotic membrane and platelet concentrate showed high antimicrobial potential against multidrug-resistant S. aureus and P. aeruginosa pathogens. Therefore, human-derived natural products can be used as a source for efficient antibiotics.

    Keywords: Antimicrobial effect, Blood platelets, Amniotic membrane
  • MohammadHossein Anbardar *, Afruz Afshari, MohammadJavad Ashraf Pages 272-279
    Background and Objectives

    Iodine deficiency affects the population of all age groups, but neonates, infants,pregnant women, and school children constitute the most vulnerable groups. Disorders caused byiodine deficiency are among the major health-nutritional problems in Iran. Because of the importance ofthis matter, the present study was done to evaluate the status of urinary iodine in 6-16 years old childrenin urban and rural areas and to compare measurement indices of urinary iodine.

    Subjects and Methods

     In this cross-sectional descriptive study, we included 230 6-16 years old children,including 128 urban and 102 rural children. In all samples, the creatinine amount was measured basedon the Jaffe reaction, and iodine was measured by the acid digestion method. Since iodine concentrationwas not normally distributed, the median value of urinary iodine was reported. Also, the urinary iodine/creatinine (UI/Cr) ratio index was calculated in all samples.

    Results

     The median value of urinary iodine in all examined children was 14.30 μg/dL and in children ofurban and rural areas were 15.6 and 12.9 μg/dL, respectively. Because these measurements were morethan 10 μg/dL, the urinary iodine was sufficient in children of both regions. Based on the median UI/Crratio, the iodine excretion was 178.92 μg/g in all children (more than 50 μg/g showing iodine sufficiency).

    Conclusion

     Based on median urinary iodine and median UI/Cr ratio, iodine intake in children was normal.Also, according to the present study, there is a fair agreement between both mentioned indices

    Keywords: Iodine, Deficiency, Urine, median, Creatinine
  • Parisa Norouzzadeh, Roghayeh Pouzesh Jadidi * Pages 280-289
    Background and Objectives

    This study aimed to determine the effect of a course of aerobic exercise with a high-fat diet on eNOS and ROS in testicular tissue of adolescent male rats. 

    Subjects and Methods

    A total of 40 adolescent male rats (30 days old) were randomized in the following groups: normal diet control, normal diet training, high fat diet control, and high-fat diet training. The high-fat diet rats were under a high-fat regimen (5.817 kcal/g) for 30 days, and then a normal fat diet (3.801 kcal/g) was continued after the 60th day of birth. Aerobic training was conducted for four weeks included three training sessions from the 70th to 98th days of life. 

    Results

    The results showed that the amount of ROS in the testicular tissue of male mice was higher only in the high-fat diet group. Also, there was no significant difference between the groups regarding eNOS testicular tissue in male mice.

     Conclusion

     A high-fat diet increases the production of reactive oxygen species in testicular tissue and is not affected by aerobic exercise. Also, neither exercise nor a high-fat diet had any effect on testicular eNOS. However, due to the limitations of this study and no evidence in this field, further studies are needed on cell phenotype, sperm fate, and identification of pathways involved in the occurrence of oxidative stress and subsequent effects of eNOS activation in testicular tissue in response to exercise and obesity.

    Keywords: High-fat diet, aerobic training, eNOS, ROS, Adolescent
  • MohammadHosein Sepehri, Javad Nemati, Maryam Koushkie Jahromi *, MohammadHadi Eskandari, Farhad Daryanoosh Pages 290-299
    Background and Objectives

    Appetite is an essential factor in obesity. The present study aimed to evaluate the effect of High-Intensity Interval Training (HIIT) on GLP-1, appetite, and weight of obese mice while maintaining a high caloric diet. 

    Subjects and Methods

    A total of 24 C57BL/6 mice with a Mean±SD weight of 20.7±1 g were selected. After implementing a high caloric dieting and making them fat (Mean±SD weight: 30.95±3.23 g), they were divided into two groups of training and control. A high caloric diet was maintained for both groups (training and control) until the end of the experiment, while the training group performed HIIT for 8 weeks. Every session of HIIT included 30 minutes of exercise with a progressive intensity of 50% to 60% in low-intensity intervals and 80% to 90% in high-intensity intervals. The independent t test and analysis of variance with repeated measures were used for data analysis. 

    Results

     Findings of the study indicated that GLP-1 increased significantly in the HIIT training group compared to the control group (P<0.05). In the HIIT group, body weight was significantly higher (P<0.001), and food intake was significantly lower (P<0.001) than those in the control group.

    Conclusion

    When consuming high-calorie food, HIIT training can probably cause weight loss through reducing appetite mediated by increasing GLP-1

    Keywords: High-intensity interval training, appetite, GLP-1, Weight