فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 89، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهسا صدیقی، مهدی شکیبایی* صفحات 307-321

    نانوبیوتکنولوژی راهکارهای امیدبخش تشخیصی و درمانی نوینی را ایجاد کرده است که قابلیت فراهم کردن طیف وسیعی از عوامل عکس برداری برپایه نانومواد و داروها را برای مصارف انسانی دارند. مطالعاتمتعددی نشان داده اند که سطح نانومواد پس از تماس با پلاسما یا سایر سیالات زیستی فورا با پروتئین های معلق پوشانده می شود و کمپلکس های کرونا پروتئین-نانوذره را تشکیل می دهند. سلول پس از در معرض قرار گیری با این کمپلکس ها به آن ها واکنش می دهد. از آنجا که سرنوشت زیستی و عملکردهای نانومواد براساس پاسخ های فیزیولوژیکی به کمپلکس های نانوذره-پروتئین تعیین می گردد، در این مقاله، اثرات پروفایل های پروتئینی و خواص فیزیکی و شیمیایی نانوذره در محیط زیستی بر تشکیل پروتئین کرونا و به دنبال آن پاسخ های زیستی ایجاد شده مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین مروری بر روش های آنالیز پروتئین کرونا انجام شده است. بررسی ها نشان می دهد که اثرات زیستی ناشی از حضور پروتئین کرونا می تواند در کاربردهای زیست پزشکی نانومواد سودمند و یا نامطلوب باشد. برهمکنش های پروتئین کرونا-سلول، انتقال هدفمند و جذب سلولی نانوذرات درمانی را تسهیل کرده و در برخی موارد اثرات سمیت سلولی ناخواسته نانوذرات را کاهش می دهند. از سویی دیگر، این برهمکنش ها می توانند پاک سازی سریع نانوذرات از بدن و نیز فعال سازی پاسخ های التهابی ناخواسته را به همراه داشته باشند؛ از این رو، مطالعه مکانیسم تشکیل و اثرات زیستی پروتئین کرونا نقش مهمی در طراحی نانوذرات با خواص فیزیکی و شیمیایی اختصاصی متناسب با فعالیت زیستی مورد نظر آن ها دارد.

    کلیدواژگان: مشخصه زیستی، نانوبیوتکنولوژی، پروتئین کرونا، انتقال هدفمند
  • آرزو علیپور، سمیه رهایی*، هاجر رجایی لیتکوهی، سعید قنبری حسن کیاده صفحات 322-334
    زمینه و هدف

    اسانس های گیاهی به دلیل داشتن مقادیر فراوان از ترکیبات زیست فعال دارای فعالیت های بیولوژیکی ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی هستند که آن ها را به گزینه ای مناسب جهت استفاده در صنایع غذایی و دارویی تبدیل کرده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی محتوای فنولی کل، مقایسه فعالیت های بیولوژیکی اسانس های مختلف گیاه میخک، مریم گلی، مرزه و مرزنجوش در شرایطin vitro  است.

    روش تحقیق

    در این مطالعه تجربی، میزان ترکیبات فنولی کل اسانس ها تعیین و ظرفیت آنتی اکسیدانی آن ها (به روش جذب رادیکال آزاد DPPH) سنجیده شد. به منظور شناسایی ترکیبات موجود در اسانس نیز از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. همچنین، فعالیت ضدباکتریایی اسانس ها به روش انتشار دیسک، حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) آن ها به روش ماکرودایلوشن براث مورد ارزیابی قرار گرفت. اختلاف معنی دار داده ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) از طریق آزمون چند دامنه دانکن تعیین شد.

    یافته ها

    بیشترین میزان فنول کل به میزان 37/2± 05/157 میلی گرم گالیک اسید به ازای گرم ماده خشک برای اسانس مرزنجوش به ثبت رسید. بالاترین درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH نیز برای اسانس مرزنجوش به میزان 142/98 درصد تعیین شد. بر اساس نتایج حاصل از کروماتوگرافی GC/MS، مونوترپن ها بیشترین اجزای اسانس مرزنجوش را تشکیل می دهند که بالاترین مقدار آن متعلق به آلفا_ پینن (04/74 درصد) بود. همچنین نتایج فعالیت ضدباکتریایی اسانس ها نشان داد که بیشترین میزان هاله عدم رشد با قطر 81/0±44 میلی متر متعلق به اسانس مرزنجوش است. کمترین مقدار MIC و MBC به ترتیب در غلظت های 275/0 و 55/0 میلی گرم بر میلی لیتر، برای اسانس های مرزنجوش و مرزه علیه باکتری گرم مثبت Bacillus cereus مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که اسانس های مطالعه شده به خصوص اسانس مرزنجوش دارای فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدباکتریایی خوبی علیه باکتری ها به ویژه باکتری های گرم مثبت بوده و می توانند به عنوان یک ترکیب ضدباکتریایی مناسب در محصولات غذایی و فرآورده های بهداشتی و درمانی مطرح باشند.

    کلیدواژگان: فعالیت ضدباکتریایی، آنتی اکسیدانی، ترکیبات زیست فعال، اسانس
  • حدیث محمدی، نوشا ضیاء جهرمی*، عبدالرسول نامجو صفحات 335-345
    زمینه و هدف

    بیماری کبد چرب غیر الکلی با علایمی شامل استیاتوز، فیبروز و سیروز کبدی همراه است. کرفس کوهی به دلیل اثرات محافظتی بر کبد مورد توجه می باشد. ژن PNPLA3 عمدتآ در کبد بیان شده و نقش مهمی در سرعت تجزیه تری گلیسریدهای کبدی دارد؛ بنابراین در تحقیق حاضر به بررسی اثر عصاره کرفس کوهی بر بیان ژن PNPLA3 در رت های مبتلا به کبد چرب و رت های سالم پرداخته شد.

    روش تحقیق

    در این مطالعه تجربی از 24 سر رت نر نژاد ویستار در گروه های کنترل (فاقد تیمار)، گروه چاق (دریافت کننده رژیم غذایی پر چرب، گروه تیمار 1 (رژیم  غذایی پر چرب به همراه عصاره کرفس کوهی 400 میلی گرم/ کیلوگرم) و گروه تیمار 2 (رژیم غذایی پر چرب به همراه عصاره کرفس کوهی 800 میلی گرم/ کیلوگرم) به مدت 6 هفته استفاده گردید. سپس از موش ها خونگیری و فاکتورهای کلسترول، تری گلیسرید، قند، HDL و LDL اندازه گیری شد. پس از نمونه برداری از کبد رت ها، تاثیر کرفس کوهی بر بیان ژن PNPLA3 به کمک تکنیک Real time RT-PCR بررسی و با کمک آزمون آماری SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در تحقیق حاضر بررسی عصاره کرفس کوهی با دوز 800 میلی گرم/کیلوگرم سبب کاهش بیشتر بیان ژن PNPLA3 در رت های مبتلا به کبد چرب نسبت به دوز400 میلی گرم/کیلوگرم شد که این کاهش بیان از نظر آماری نسبت به گروه بیمار معنادار است (05/0P<). نتایج تست های بیوشیمیایی بهبود کبد را در رت های تیمار شده با دوز 800 میلی گرم/کیلوگرم تایید کرد.

    نتیجه گیری

    می توان گفت گیاه کرفس کوهی بر کاهش چربی خون اثر مطلوب داشته و باکاهش بیان ژن PNPLA3 باعث کاهش تجمع تری گلیسیرید در کبد و بهبود ساختار بافتی کبد می شود؛ بنابراین با بررسی های بیشتر استفاده از آن به عنوان مکمل و کاهنده چربی خون می تواند مطرح می گردد.

    کلیدواژگان: کرفس کوهی، کبد چرب غیر الکلی، PNPLA3
  • سمیرا نومیری، زهرا کیانی*، ریحانه هوشیار، سمیه حیاتی صفحات 346-355
    زمینه و هدف

    بیسفنول A (BPA) با توجه به کاربرد فراوان، در دسته مختل کننده های هورمونی قرار دارد و مطالعات متعددی، سمیت آن را در دوزهای مختلف نشان داده اند. با این وجود مطالعه آن روی سیستم کلیوی محدود بوده است. بر همین اساس تاثیر آن بر عملکرد سیستم کلیوی در رت ها مورد بررسی قرار گرفت.

    روش تحقیق

    ابتدا رت ها در 6 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه یک فقط ماده حامل را دریافت کردند؛ اما گروه دوم تا ششم به ترتیب با دوز mg/kg/BW/day 100 و 50، 10، 1، 1/0 BPA، به مدت 29 روز و به روش گاواژ تیمار شدند. در روز 30، بعد از جمع آوری ادرار 24 ساعته، خون گیری از قلب و جداسازی بافت کلیه انجام شد. سپس، پارامترهای بیوشیمیایی شامل اوره، کراتیتنین و پروتئین تام سرم و ادرار و آلبومین سرم اندازه گیری شدند. در نهایت بافت کلیه برای تست های بافت شناسی به آزمایشگاه فرستاده شد.

    یافته ها

    میزان کراتینین سرم در رت های تیمار شده با دوزهای مختلف بیسفنولA  اختلاف معنی داری نداشت؛ اما در ادرار میزان آن در دوز 50 میلی گرم نسبت به دوزهای 1و 10 میلی گرم افزایش یافته بود (001/0>P). اوره سرم و ادرار فقط در دوز 10 میلی گرم نسبت به دوزهای 1 و 1/0 افزایش معنی داری داشت (001/0>P). آلبومین سرم در دوز 100 میلی گرم نسبت به کنترل کاهش یافته بود. پروتئین تام در دوز های 50 و 100 میلی گرم نسبت به کنترل در سرم کاهش و در ادرار در دوز 50 افزایش داشت (001/0>P). نسبت پروتئین/کراتینین در دوز های 1 تا 50 به طور معنی داری افزایش یافته بود (001/0>P). نتایج بافت شناسی نیز نشان داد که در روند وابسته به دوز BPA باعث تغییرات تحلیل برنده، ارتشاح و اتساع در بافت کلیه شده است.

    نتیجه گیری

    بررسی های ما نشان داد که BPA در غلظت های 50 و 100 میلی گرم می تواند منجر به آسیب بافت کلیوی رت شده و به دنبال آن نارسایی در کلیه را در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: سمیت حاد کلیوی، نشانگرهای بیوشیمیایی، بیسفنول A، آسیب شناسی بافتی
  • سپیده صائب، فرزانه صباحی، زهره مظاهری، مهرداد روانشاد* صفحات 356-364
    زمینه و هدف

    عفونت ویروس هپاتیت C (HCV) یک عامل خطر مهم در ایجاد سرطان کبد است. پروتئین غیرساختاری 3 (NS3) ویروس HCV که نقشی کلیدی در چرخه زندگی ویروس ایفا می کند، می تواند بر فعالیت های طبیعی سلولی مانند: تکثیر سلول، مرگ سلولی و مسیرهای پیام رسانی سلولی تاثیر بگذارد همچنین شاید بتواند در ایجاد بدخیمی موثر باشد. از سوی دیگر دو ژن سلولی Heat Shock Protein 70 (HSP70) و Glypican3 (GPC3) که در این مطالعه ارزیابی می شوند، نقش های مهمی در تنظیم مسیرهای پیام رسانی سلولی از جمله تکثیر سلولی دارند. هدف از این مطالعه، ارزیابی تاثیر پروتئین HCV NS3 بر بیان این دو ژن در مدل موش Balb / C بود.

    روش تحقیق

    در این مطالعه، سه گروه موش نر  Balb / C (n=8) در نظر گرفته شد: گروه اول که پلاسمید NS3 را دریافت کردند، گروه دوم که پلاسمید HBx ویروس هپاتیت B را دریافت کردند و گروه کنترل منفی که آب مقطر دریافت نمودند. دو تزریق از طریق ورید دم انجام شد و پس از آخرین تزریق، RNA از بافت کبد استخراج شد، سپس سنتز cDNA و Real Time PCR برای ژن های مربوطه صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیان نسبی ژن های انتخاب شده در گروه NS3 در مقایسه با گروه کنترل منفی معنی دار بود. (برای ژن GPC3، 0/0229=P و برای ژن HSP70، 0/0020=P) اما تفاوت معنی داری بین گروه NS3 در مقایسه با گروه HBx وجود نداشت (برای ژن GPC3، 0/4516=P و برای ژن HSP70، 0/6740=P).  

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان داد که NS3 شاید بر افزایش بیان ژن های ذکر شده موثر باشد؛ اما برای فهم دقیق تر، مطالعات بسیار بیشتری باید انجام شود؛ مانند: ارزیابی تاثیر NS3 بر سایر پروتئین های درگیر در مسیرهای پیام رسانی سلولی، مطالعه سایر دومین های NS3، انجام آزمایش های پاتولوژیک و بافت شناسی، تغییر روش های آزمایش، ارزیابی نقش NS4A به عنوان یک فاکتور برای NS3 و استفاده از وکتورهایی با پایداری بیشتر.

    کلیدواژگان: Glypican3، ویروس هپاتیت سی، کارسینومای هپاتوسلولار، HSP70، NS3
  • مصطفی حسین زاده، عباسعلی رمضانی، علی یوسفی نیا، مریم خراشادی زاده، قائم براتی، مریم خدادادی* صفحات 365-374
    زمینه و هدف

    کرونا ویروس تبدیل به یک پاندمی جهانی شده و بیشتر کشورهای جهان را درگیر نموده است. آرایشگاه به عنوان یکی از اماکن عمومی است که اغلب در اثر رعایت نکردن اصول بهداشتی و استفاده از لوازم آلوده می تواند بیماری های واگیر نظیر ایدز، هپاتیت و بیماری های پوستی را منتقل کند. این مطالعه با هدف بررسی رعایت پروتکل ها و دستورالعمل های موجود در خصوص پیشگیری و کنترل بیماری کرونا در آرایشگاه های مردانه شهر بیرجند در سال 1399 انجام شد.

    روش تحقیق

    در مطالعه مقطعی - تحلیلی حاضر با روش نمونه گیری تصادفی، به 145 آرایشگاه در سطح شهر بیرجند مراجعه شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه چک لیست تهیه شده از آیین نامه راهنمای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بود. داده های به دست آمده توسط نرم افزار آماری 18 SPSS و با استفاده از آزمون های من ویتنی و کروسکال والیس در سطح معناداری (05/0P≤) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میانگین کلی رعایت پروتکل های بهداشتی و الزامات سلامت محیط و کار، 52/2±28/24 و میانگین رعایت دستورالعمل های بهداشتی در حیطه بهداشت و حفاظت فردی، بهداشت ساختمان، بهداشت ابزار و تجهیزات و بهداشت مواد غذایی به ترتیب 08/2±73/13، 68/0±31/2 ،64/0±22/7 و 11/0±01/1 بود. ارتباط معناداری بین میزان رعایت دستورالعمل های بهداشتی و متغیر سن و منطقه جغرافیایی مشاهده شد (05/0P≤).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه، لزوم آموزش در جهت رعایت دستورالعمل های بهداشتی و نظارت مداوم توسط کارشناسان بهداشتی در آرایشگاه های مردانه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، آرایشگاه، پروتکل های بهداشتی
  • زهره گزیده کار*، حسن جهانی، علیرضا داوری، حسین برنا صفحات 375-384
    زمینه و هدف

    کووید 19 یک بیماری نوپدیدی است که اولین مورد آن در دسامبر سال 2019 گزارش شد و به سرعت سراسر جهان را درگیرنمود؛ لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی و عوامل مرتبط با ابتلا و مرگ و میر ناشی از کووید 19 در قاین انجام گردید.

    روش تحقیق

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی گذشته نگر، از منابع اطلاعات پورتال بیمارستان شهدا قاین از اسفند 1398 تا آذر 1399 که از 1124 بیمار مشکوک به عفونت تنفسی مراجعه کننده به بیمارستان جمع آوری شده بود، استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو و تست دقیق فیشر برای بررسی روابط تک متغیره و رگرسیون لجستیک دووجهی برای بررسی روابط علیتی مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت و (05/0>P) از لحاظ آماری معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه از تعداد 1124 نفر با میانگین سنی 5/24±6/51 سال 546 نفر (6/48 درصد)، دارای نتیجه تست مثبت کرونا به روش RT-PCR بودند و از این تعداد 65 نفر (9/11 درصد) فوت کردند. علایم بدن درد، سرفه و اسهال و تنگی نفس با نتیجه مثبت تست مرتبط و محل سکونت، دیابت، بیماری های قلبی و ریوی، سن و شغل از عوامل خطر ابتلا به کرونا، و بستری در بخش ICU و سن به عنوان عوامل خطر فوت ناشی از کرونا شناخته شدند (05/0>P).

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر، سرفه و تنگی نفس بیشترین فراوانی را در بین بیماران و افراد فوت شده داشته و از آنجا که این علایم با پیش آگهی بدتری ممکن است همراه باشد، توجه ویژه کادر درمان به این علایم حایز اهمیت است. همچنین یافته ها نشان می دهد که سالمندان بیشتر از سایر گروه های سنی در خطر مرگ و میر ناشی از این بیماری قرار دارند که نیاز به آموزش و توجه بیشتر به این قشر از جامعه را می رساند.

    کلیدواژگان: علائم بالینی، کووید 19، بیماری های زمینه ای
  • زینب سیارفرد، پرویز آزادفلاح*، حجت الله فراهانی صفحات 385-401
    زمینه و هدف

    ذهنی سازی عاطفه رویکرد جدیدی است که با دیدگاهی پویا، فرآیند تنظیم هیجان را بیان می کند. از آنجا که متغیرهای شناختی-اجتماعی و بافت فرهنگی در فرآیند ذهنی سازی عاطفه نقش مهمی ایفا می کنند؛ در پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس ذهنی سازی عاطفه در نمونه ای ایرانی صورت گرفته است.

    روش تحقیق

    تعداد 447 نفر از دانشجویان شاغل به تحصیل کشور با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. نسخه فارسی مقیاس ذهنی سازی عاطفه، همزمان با سایر مقیاس ها اجرا شد. برای بررسی روایی مقیاس، از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. همچنین روایی ملاک همزمان و روایی واگرای این مقیاس با سایر مقیاس ها بررسی و اعتبار مقیاس توسط آلفای کرونباخ، تتای ترتیبی و اعتبار مرکب محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، چهار عامل شناخت هیجان، پردازش هیجان، ردیابی هیجان و ابراز هیجان را نشان داد و نتایج تحلیل عاملی تاییدی مطلوب بودن مدل را نشان دادند. همبستگی معنادار عوامل مقیاس با مقیاس های استفاده شده، دلالت بر روایی ملاکی همزمان و روایی واگرای مقیاس ذهنی سازی عاطفه داشتند. ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 93/0 گزارش شد. اعتبار مرکب عوامل در دامنه 82/0 تا 89/0 و تتای ترکیبی کل مقیاس برابر با 98/0 به دست آمد. با توجه به میزان میانگین واریانس استخراج شده (AVE) بیشتر از 5/0 و اعتبار مرکب بیشتر از 8/0، روایی همگرای عوامل احراز شد.

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی مقیاس ذهنی سازی عاطفه ابزاری معتبر و روا در حوزه تنظیم هیجان و شناخت اجتماعی است که می توان آن را در مورد جمعیت های ایرانی استفاده نمود. ساختار عاملی دربرگیرنده 4 عامل است.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، ساختار عاملی، مقیاس ذهنی سازی عاطفه، ویژگی های روان سنجی
  • فائزه محمدی*، حسین صفاسپهر، سیما هاشمی پور، منیر سادات میرزاده صفحات 402-407

    تغییرات پاتوفیزیولوژیک در دهان بیماران مبتلا به دیابت ملیتوس زمینه را برای رشد بیش از حد کاندیدا آلبیکنس فراهم می نماید. هدف از این مطالعه ارزیابی قدرت تولید آنزیم های هیدرولیتیک کاندیدا آلبیکنس جدا شده از دهان بیماران دیابتیک می باشد. در این مطالعه، فعالیت پروتییناز و فسفولیپاز 51 سویه کانددیا آلبیکنس ارزیابی شد. به طور کلی، میزان فعالیت پروتیولیتیک و فسفولیپاز سویه های کاندیدا آلبیکنس دهانی در بیماران دیابتیک کنترل شده و غیر کنترل شده، به ترتیب 2/90 % و 5/72 % ارزیابی گردید. تفاوت معنی داری بین فعالیت پروتییاز و فسفولیپاز در هر دو گروه بیماران مشاهده نگردید، در حالیکه بین فعالیت آنزیم های هیدرولیتیک با میزان HbA1C و دندان مصنوعی در گروه دیابتیک غیرکنترل شده  اختلاف معنی داری مشاهده شد. با توجه به اهمیت فعالیت پروتیولیتیک کاندیدا آلبیکنس در بیماران دیابتیک، بهداشت دهان و دندان مبتلایان به دیابت جهت کنترل و جلوگیری از پیشرفت بیماری در این بیماران ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: کاندیدیازیس دهانی، پروتئیناز، فسفولیپاز، دیابت
  • عطیه طالب زاده، سید غلامرضا مرتضوی مقدم*، وجیه الله رئیسی، بیتا بیجاری صفحات 408-413

    با توجه به نقش ایمنورگولاتوری ویتامین D و نقش آن در بیماری انسدادی مزمن ریه(COPD)، در مطالعه حاضر سطح سرمی ویتامین D در حملات حاد بیماری COPD مورد بررسی قرار می گیرد. در این مطالعه، 70 بیمار در مرحله تشدید بیماری که در بخش عمومی بیمارستان بستری بودند، انتخاب شدند. گروه بندی بیماران بر اساس معیار های Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) انجام شد. از تمامی بیماران خون گیری انجام و پس از جداسازی سرم برای اندازه گیری سطح ویتامین D به آزمایشگاه ارسال شد. اسپیرومتری در شرایط کنترل حمله تشدید بیماری و  یک ماه پس از ترخیص انجام شد. میانگین سنی بیماران 3/13±44/65 سال بود. 33 نفر (1/47%) از بیماران دچار کمبود ویتامین D، 28 نفر (40%) دارای سطح ناکافی و 9نفر (7/11%) سطح سرمی ویتامین D نرمال بود. میانگین سطح سرمی ویتامین D در کل بیماران ng/dl 98/1±1/14 بود. در بیماران مورد مطالعه اختلاف معناداری بین میانگین ویتامین D بر حسب شدت COPD وجود نداشت. بر اساس نتایج به دست آمده، اکثر بیماران دچار حمله حاد COPD مبتلا به کمبود ویتامین D هستند که تاکید بر پیگیری و تجویز ویتامین D در این بیماران ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بیماری انسدادی مزمن ریه، پاسخ ایمنی، 25-هیدروکسی ویتامین D
|
  • Mahsa Sedighi, Mehdi Shakibaie* Pages 307-321

    Nanobiotechnology has provided promising novel diagnostic and therapeutic strategies which capable to create a broad spectrum of nano-based imaging agents and medicines for human administrations. Several studies have demonstrated that the surface of nanomaterials is immediately coated with suspended proteins after contact with plasma or other biological fluids to form protein corona-nanoparticle complexes. Cells react after exposure with these complexes. since, the biological fate and functions of nanomaterials are determined by physiological responses to protein -nanoparticle complexes in this article, we aimed to review some studies about the effects of the protein profiles and physicochemical characteristics of nanoparticles in the biological environment on the formation of protein corona and subsequent the biological responses upon exposure to nanoparticles. Also, some used methods for of protein corona analysis has been reviewed. It has been shown that the biological impacts of protein corona may be both constructive and/or destructive in the biomedical applications of nanomaterials. The protein corona–cell interactions can facilitate targeted delivery and cellular absorption of therapeutic nanomaterials and also, they mitigate the unfavorable cytotoxic effects of nanoparticles. On the other hand, these interactions may cause rapid clearance of nanoparticles from the body as well as the activation of undesirable inflammatory responses. Hence, the study of the formation mechanism and biological effects of protein corona plays an important role in the design of nanoparticles with specific physicochemical properties proportional with their intended biological activity.

    Keywords: Biological identity, Nanobiotechnology, Protein corona, Targeted delivery
  • Arezou Alipour Kakroudi, Somayeh Rahaiee*, Hajar Rajaei Litkohi, Saeed Ghanbari Hassan Kiadeh Pages 322-334
    Background and Aims

    Herbal essential oils (EOs) have antimicrobial and antioxidant activities due to the high amount of bioactive compounds; therefore, they are considered good candidates for applications in the food and pharmaceutical industries. The present study aimed to assess the total phenolic content and in vitro comparative study of the biological activities of EOs from different plants (e.g., clove, common sage, savory, and organum).

    Materials and Methods

    In this experimental study, total phenolic content in EOs was determined, and their antioxidant capacity was measured by the DPPH free radical scavenging method. The components of essential oil were identified using a Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) device. Moreover, the antibacterial activity of EOs was evaluated by the disk diffusion method, and minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were evaluated by the broth macro dilution method. Data were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA) and Duncan's multiple range test.

    Results

    The highest content of total phenol (157.07±2.37 mg GAL/g dry weight) was recorded for EO of organum. Moreover, the highest percentage of free radical scavenging was determined at 98.142% for organum. The results of GC/MS analysis depicted that monoterpenes were the main compounds of Eos of organum, and the highest value was obtained for the alpha-pinene (74.04%). Furthermore, the results of antibacterial activity of EOs demonstrated that the highest zone of inhibition with a diameter of 44±0.81 mm was observed for the EO of organum. The lowest values of MIC and MBC were reported as 0.275 and 0.55 mg/mL for the EOs of organum and savory against gram-positive Bacillus cereus, respectively.

    Conclusion

    As evidenced by the results of the current study, the assessed Eos, specifically those of organum, have effective antioxidant and antibacterial activity against bacteria strains, especially gram-positive ones, and can be used as safe antimicrobial compounds in food and health products.

    Keywords: Antibacterial activity, Antioxidant, Bioactive compounds, Essential oil
  • Hadis Mohammadi, Noosha Zia-Jahromi*, Abdul Rasul Namjoo Pages 335-345
    Background and Aims

    Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is associated with such symptoms as steatosis, fibrosis, and liver cirrhosis. Kelussia has attracted assiduous attention due to its protective effects on the liver. The PNPLA3 gene is mainly expressed in the liver and plays a major role in the degradation rate of hepatic triglycerides. Therefore, the present study aimed to assess the effect of Kelussia extract on PNPLA3 gene expression in rats with fatty liver and healthy rats.

    Materials and Methods

    This experimental study was conducted on 24 male Wistar rats in the control group (no treatment), obese group (which received a high-fat diet), treatment group 1 (which received a high-fat diet with Kelussia extract 400 mg/kg) and treatment group 2 (a high-fat diet with Kelussia extract 800 mg/kg) for six weeks. Blood samples were taken from rats and the factors of (LDL, HDL, Cholesterol, Triglyceride, and fasting sugar) were measured. After sampling the rat liver, the effect of Kelussia on PNPLA3 gene expression was investigated using the Real-time reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) technique and analyzed in SPSS software (version 22).

    Results

    Based on the results, Kelussia extract at a dose of 800 mg/kg resulted in a more dramatic decrease in PNPLA3 gene expression in rats with fatty liver, compared to a dose of 400 mg /kg, and this reduction was statistically significant, compared to the fatty liver group (P<0.05). The results of biochemical tests confirmed liver improvement in the rats treated with Kelussia extract at a dose of 800 mg/kg.

    Conclusion

    It can be said that Kelussia had a beneficial effect on the reduction of blood lipids; moreover, it reduces the accumulation of triglycerides in the liver and improves the tissue structure of the liver by reducing the expression of PNPLA3 gene; therefore, with more studies, it can be considered a supplement to reduce blood lipids.

    Keywords: Kelussia, Non-alcoholic fatty liver, PNPLA3 gene
  • Samira Nomiri, Zahra Kiani*, Reyhaneh Hoshyar, Somayeh Hayati Pages 346-355
    Background and Aims

    Bisphenol A (BPA) falls in the category of hormonal disruptors due to its widespread application, and several studies have revealed its toxicity in different doses. However, few studies have investigated the effect of BPA on the renal system. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of BPA on renal system function in rats.

    Materials and Methods

    Initially, the rats were divided into 6 groups (n=6). Group 1 received only the carrier substance. The rats in the second to sixth groups were gavaged with BPA in 0.1, 1, 10, 50, and, 100 mg/kg/BW/day doses for 29 days, respectively. On the 30th day, blood samples were taken from the heart and kidney tissues were separated after collecting 24 h urine. Biochemical parameters including urea, creatinine, total urine and serum protein, and serum albumin were measured subsequently. Eventually, kidney tissue was sent to a laboratory for histological examination.

    Results

    There was no significant difference in serum creatinine levels in rats treated with different doses of bisphenol A. However, its level in urine increased at 50 mg/kg dose, compared to 1 and 10 mg/kg doses (P<0.001). Serum and urine urea increased significantly only at of 10 mg/kg dose, compared to 1 and 0.1 mg/kg doses (P<0.001). Serum albumin was reduced at 100 mg/kg dose, compared to controls. Total serum protein decreased at doses of 50 and 100 mg/kg, compared to controls and increased in urine at 50mg/kg dose (P<0.001). The protein/creatinine ratio increased significantly at doses of 1 to 50 mg/kg (P<0.001). Histological examination also revealed that BPA caused degenerative, infiltration, and dilation changes in kidney tissue in a dose-dependent manner.

    Conclusion

    Based on the obtained data, BPA at 50 and 100 mg/kg concentrations could lead to kidney tissue damage in rats and subsequent renal failure.

    Keywords: Acute renal toxicity, Biochemical markers, Bisphenol A, Histopathology
  • Sepideh Saeb, Farzaneh Sabahi, Zohreh Mazaheri, Mehrdad Ravanshad* Pages 356-364
    Background and Aims

    Hepatitis C virus (HCV) infection is an important risk factor for the development of liver cancer. The HCV NS3 protein plays a key role in the virus life cycle and can affect normal cellular activities, such as cell proliferation, cell death, and cell signaling pathways. Moreover, it may influence malignancy development. Two cellular genes, heat shock protein 70 (HSP70) and Glypican3 (GPC3), that are assessed in this study, play important roles in the regulation of the cell signaling pathways, including cell proliferation. This study aimed to evaluate the effects of HCV NS3 protein on the expressions of these two genes in the Balb/C mouse model.

    Materials and Methods

    This study was performed on three groups of male mice of Balb/C (n=8). The first group received NS3 plasmid, the second group received hepatitis B virus HBx plasmid, and the negative control group received distilled water. Two injections were administered via the tail vein, and after the last injection, RNA was extracted from the liver tissue. Next, the cDNA synthesis and real-time polymerase chain reaction for relevant genes were performed.

    Results

    Findings revealed that the relative expression of the selected genes in the NS3 group was significant in comparison with the negative control group (P=0.0229 for GPC3 and 0.0020 for HSP70). However, there was no significant difference between the NS3 group and the HBx group (P=0.4516 for GPC3 and 0.6740 for HSP70).

    Conclusion

    Results showed that NS3 protein may affect the increasing expression of the mentioned genes. Nevertheless, for more precise understanding, much more studies should be performed, such as evaluation of the effect of NS3 on other involved proteins in cell signaling pathways, studying other domains of NS3, performance of pathological and histological tests, usage of various experimental methods, assessment of the role of NS4A as a cofactor for NS3, and usage of vectors with more stability.

    Keywords: Glypican3, Hepatitis C virus, Hepatocellular carcinoma, HSP70, NS3
  • Mostafa Hosseinzadeh, Abbas Ali Ramezani, Ali Yousefinia, Maryam Khorashadizadeh, Ghaem Barati, Maryam Khodadadi* Pages 365-374
    Background and Aims

    The Coronavirus has become a global pandemic that has affected most countries in the world. Hairdresser salon as a public place can transmit infectious diseases, such as AIDS, hepatitis as well as viral, fungal, and skin diseases that are often due to non-compliance with hygiene principles. This study aimed to investigate the observance of health instructions regarding the prevention and control of Coronavirus disease in men's hairdresser salons in Birjand, Iran, in 2020.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional descriptive study, 145 hairdresser salons in Birjand were selected through the random sampling method. The data collection tool was a checklist that was prepared according to the guidelines of the Ministry of Health and Medical Education. The obtained data were analyzed in SPSS software (version 18) using Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests at a significance level of ≤ 0.05.

    Results

    The findings showed that the total mean score of the observance of workplace health and hygiene guidelines was 24.28±2.52 and the average observance of health instructions in the field of health and personal protection, building hygiene, tool and equipment hygiene, and food hygiene were 13.73±2.08, 2.31±0.68, 7.22±0.64, and 1.01±0.11, respectively. Observance of health instructions was found to have a significant relationship with age and geographical region (P≤0.05).

    Conclusion

    According to the results, it seems necessary to train hairdressers in terms of observing health instructions. Moreover, men’s hairdresser salons should be continuously monitored by health experts.

    Keywords: Coronavirus, Hairdressers, Health Instructions
  • Zohre Gozidehkar*, Hassan Gahani, Alireza Davary, Hossein Borna Pages 375-384
    Background and Aims

    Coronavirus disease 2019 (COVID-19) is an emerging disease, whose first case was reported in December 2019, and rapidly affected the world. Therefore, the present study was conducted to investigate the frequency and factors associated with morbidity and mortality due to COVID -19 in Ghaen, Iran.

    Materials and Methods

    This retrospective descriptive-analytical study used the information sources of the portal of Shohada Ghaen Hospital, Gaen, Iran, from March 2020 to December 2021, which was collected from 1,124 patients with suspected respiratory infection referring to the hospital. Data using Chi-square and Fisher's exact test for univariate relationships. Moreover, two-way logistic regression was used to investigate the causal relationships, and P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    In this study, the mean age of participants (n=1,124) was obtained at 51.6±24.5 years, and 546 (48.6%) subjects had a positive COVID-19 test by reverse transcription polymerase chain reaction, among whom 65 (11.9%) cases passed away. Clinical symptoms of body aches, coughs, diarrhea, and shortness of breath were associated with a positive COVID-19 test. It was also revealed that habitat, diabetes, cardiovascular and lung diseases, age, and job were risk factors of COVID-19 infection, and hospitalization in the ICU and age were identified as risk factors for COVID-19-caused death (P<0.05).

    Conclusion

    In the present study, cough and shortness of breath were found to be the most frequent symptoms among patients and deceased individuals. Since these symptoms may be associated with a worse prognosis, they require the special attention of medical staff. The findings of this study also showed that the elderly were more at risk of death from this disease than other age groups, which increased the need for more education and attention to this group of society.

    Keywords: Clinical signs, Covid-19, underlying diseases
  • Zeinab Sayarfard, Parviz Azadfallah*, Hojatollah Farahani Pages 385-401
    Background and Aims

    Mentalized affectivity is a new approach that expresses the process of emotion regulation through a dynamic perspective. Since social-cognitive variables and cultural context play a major role in the process of mentalized affectivity, the present study aimed to assess the psychometric properties of the Mentalized Affectivity Scale in Iran.

    Materials and Methods

    A total of 447 students were selected via the convenience sampling method. The Persian version of Mentalized Affectivity Scale was administered simultaneously with other scales. exploratory and confirmatory factor analyses was used to evaluate the validity of the scale. Moreover, convergent validity and divergent validity of this scale were assessed with other scales. The reliability of the scale was calculated by Cronbach's alpha, coefficient theta, and composite reliability.

    Results

    The results of exploratory factor analysis showed four factors of emotion recognition, emotion processing, emotion tracing, and emotion expression. The significant correlation of factors with the used scales pointed to the content validity and divergent validity of the scale. Cronbach's alpha coefficient for the entire scale was 0.93. The composite reliability of the factors was in the range of 0.82-0.89, and the coefficient theta of the scale was reported as 0.98. With respect to average variance extracted (AVE) greater than 0.5 and composite reliability greater than 0.8, the convergent validity of the factors was confirmed.

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, the Persian version of the Mentalized Affectivity Scale is a valid scale in the field of emotion regulation and social cognition that can be used for Iranian populations. The factor structure includes four factors.

    Keywords: Emotion regulation, Factor structure, Mentalized affectivity Scale, Psychometric properties
  • Faezeh Mohammadi*, Hossein Safasepehr, Sima Hashemipour, Monirsadat Mirzadeh Pages 402-407

    Pathophysiological changes in the mouth of patients with diabetes mellitus (DM) predispose to overgrowth of Candida albicans. Various virulence factors such as proteinase and phospholipase production are involved in the process of degradation of the host cell membrane. These enzymes are involved in binding Candida species, especially in the hyphae stage, to the target tissue. In this study, the proteinase and phospholipase activity of 51 C. albicans strains was evaluated. Overall, the rates of proteolytic and phospholipase activities in controlled and uncontrolled diabetic patients were 90.2% and 72.5%, respectively. No significant difference was observed between proteinase and phospholipase activities in both groups of patients (P>0.05), while there was a significant difference between the activity of hydrolytic enzymes with HbA1C and dentures in the uncontrolled diabetic group (P<0.05). According to the importance of hydrolytic enzymes activity of C. albicans species in diabetic patients, oral health of diabetic patients to control and prevent disease progression in these patients is essential.

    Keywords: Diabetes, Oral candidiasis, Phospholipase, Proteinase
  • Atie Talebzadeh, Sayyed Gholamreza Mortazavimoghaddam*, Vajehallah Raeesi, Bita Bijari Pages 408-413

    Regarding immune-regulatory roles of vitamin D as well as its effect on Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), the present study aimed to evaluate serum vitamin D levels in patients with COPD exacerbation. The study population included 70 patients with COPD exacerbation who were hospitalized in the general ward of an affiliated hospital with Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran. Blood samples were taken from the patients and transmitted to the laboratory for vitamin D serum levels assessment after serum separation. The patients were staged according to Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) criteria. Spirometry was performed during the disease exacerbation and one month after discharge. The Mean±SD age of the studied patients was 65.44±13.3 years. Out of the70 studied patients in this study, 33 (47.1%), 28 (40%), and 9 (11.7%) cases had vitamin D deficiency,  insufficient levels of vitamin D, and normal serum levels of vitamin D, respectively. Mean±SD vitamin D serum level in the studied patients was obtained at 14.1±1.98 ng/dl. No significant difference was observed between vitamin D serum levels in different stages in terms of severity of COPD (P=0.26). Based on the obtained results, most patients with COPD exacerbation suffer from vitamin D deficiency. Therefore, the measurement of vitamin D serum level and prescription of vitamin D supplements seem to be a necessary measure for these patients.

    Keywords: Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Immune response, Serum 25-hydroxy Vitamin D