فهرست مطالب

جنگل ایران - سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1400)

مجله جنگل ایران
سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا عظیم نژاد، ضیاءالدین باده یان*، عبدالحسین رضایی نژاد صفحات 221-236

    به منظور بررسی ارتباط خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و همچنین ویژگی های اکوفیزیولوژیکی درختان بلوط با پدیده خشکیدگی در منطقه مله شبانان، 30 قطعه نمونه مربعی به روش منظم تصادفی به مساحت 2500 متر مربع و با استفاده از شبکه ای به ابعاد 200×200 متر مربع انتخاب شد. به کمک سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) نقشه واحدهای همگن منطقه تهیه شد. درصد خشکیدگی در هر قطعه نمونه محاسبه شد و نمونه برداری از خاک و برگ درختان انجام گرفت. برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مانند بافت، هدایت الکتریکی، اسیدیته، وزن مخصوص ظاهری، درصد خلل و فرج، کربن و مواد آلی و غلظت عناصر کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، نیتروژن و سدیم اندازه گیری شد. آنزیم های پراکسیداز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، مالون دی آلدهید، اسید آمینه پرولین، کلروفیل a، b، کلروفیل کل و رنگدانه کاروتنویید و غلظت عناصر کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، نیتروژن و سدیم در برگ درختان سنجش شد. نتایج نشان داد که بین طبقات مختلف خشکیدگی از نظر متغیرهای درصد رس، درصد شن، کلسیم و نسبت نیتروژن به فسفر برگ و غلظت مالون دی آلدهید اختلاف معنی داری وجود دارد. کلسیم برگ با افزایش طبقات خشکیدگی افزایش یافت، درحالی که مالون دی آلدهید ابتدا افزایش و سپس کاهش نشان داد. نتایج تحلیل تطبیقی متعارفی (CCA) نیز نشان داد که فراوانی درختان در طبقات خشکیدگی بالا و تعداد درختان کاملا خشکیده با وزن مخصوص ظاهری و درصد رس ارتباط مستقیم و با تخلخل، درصد شن و میزان منیزیم، پتاسیم و نیتروژن خاک ارتباط معکوس دارد.

    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، زوال بلوط، ویژگی های اکوفیزیولوژیک
  • کیومرث فتحی، مقداد جورغلامی*، سید عطاالله حسینی، شهرام خلیقی سیگارودی صفحات 237-250

    استفاده از ماشین آلات چوبکشی در مناطق پرشیب جنگل های شمال برای خروج چوب موجب افزایش وزن مخصوص ظاهری و کوبیدگی خاک و کاهش نفوذ آب در خاک مسیر چوبکشی، افزایش رواناب و هدررفت خاک می شود. این پژوهش با هدف تعیین فاصله بهینه بین زهکش های عرضی در مسیرهای چوبکشی به منظور کاهش رواناب در پارسل های 315 و 316 بخش گرازبن جنگل خیرود انجام گرفت. در این پژوهش، نه پلات با طول های 20، 30 و 40 متر در شیب های طولی 15، 25 و 35 درصد مسیرهای چوبکشی نصب شدند. در خروجی هر پلات، یک مخزن برای جمع آوری رواناب مستقر شد. در هر پلات، متغیرهای جرم مخصوص ظاهری خشک، درصد رطوبت وزنی، درصد ماده آلی و بافت خاک و نیز در هر واقعه بارندگی، مقدار بارندگی روزانه و رواناب جمع شده در مخزن اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که فاصله بهینه زهکش های عرضی در مسیرهای چوبکشی برای کاهش رواناب 30 متر است و مناسب ترین شیب مسیر چوبکشی به منظور کاهش رواناب، شیب تا 25 درصد است. براساس نتایج، مقدار رواناب با طول پلات دارای رابطه معنی دار است. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که مقدار بارندگی با رواناب در طول ها و شیب های مختلف پلات ها رابطه معنی دار دارد. از این رو برای کاهش رواناب در مسیرهای چوبکشی بهتر است تا حد امکان از ساخت این مسیرها در شیب های تند خودداری شود و بعد از عملیات چوبکشی، اقداماتی مانند ساخت زهکش های عرضی (با طول 30 متر و زاویه شیب 25-20 درصد) برای کاهش رواناب انجام گیرد.

    کلیدواژگان: جنگل خیرود، خصوصیات فیزیکی خاک، زهکش های عرضی، عملیات چوبکشی، کوبیدگی خاک
  • حسان علی*، جهانگیر محمدی، شعبان شتایی جویباری صفحات 251-270

    اندازه گیری دقیق زی توده و انتخاب مناسب ترین معادلات آلومتریک چالش بزرگی در ارزیابی زی توده درختان است. بنابراین توسعه معادلات آلومتریک برای برآورد دقیق زی توده ضروری است. این تحقیق با هدف برآورد زی توده تنه سه گونه سوزنی برگ کاج بروسیا، کاج بادامی و زربین در جنگل عرب داغ استان گلستان با استفاده از معادلات آلومتریک انجام گرفت. به منظور مدل سازی زی توده تنه درختان، سه مشخصه اصلی قطر برابرسینه، ارتفاع و چگالی چوب به صورت جداگانه و ترکیبی در برازش معادلات به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که در صورت استفاده از قطر برابرسینه به تنهایی برای گونه کاج بروسیا، معادله به دست آمده دارای بیشترین ضریب تبیین (90/0) بود. با اضافه کردن ارتفاع و چگالی چوب به قطر برابرسینه در معادلات آلومتریک زی توده تنه ضریب تبیین 9 درصد افزایش و درصد ریشه میانگین مربعات خطا 63/12 درصد کاهش یافت. برای گونه کاج بادامی، نتایج نشان داد که با اضافه کردن ارتفاع و چگالی چوب به قطر برابرسینه در معادلات آلومتریک زی توده تنه، میزان ضریب تبیین و درصد ریشه میانگین مربعات خطا بهبود نیافت. برای گونه زربین نتایج نشان داد که در صورت استفاده از قطر برابرسینه به تنهایی معادله به دست آمده دارای بیشترین ضریب تبیین (98/0) بود. با اضافه کردن ارتفاع و چگالی چوب به قطر برابرسینه در معادلات آلومتریک زی توده تنه میزان ضریب تبیین 1 درصد افزایش و درصد ریشه میانگین مربعات خطا 59/3 درصد کاهش یافت. از معادلات آلومتریک حاصل می تواند برای برآورد زی توده درختان با این گونه ها در شرایط آب و هوایی و خاک مشابه در مقیاس منطقه ای استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ارتفاع، چگالی چوب، زی توده تنه، قطر برابرسینه، معادلات آلومتریک
  • مریم یعقوب زاده*، عبدالرسول سلمان ماهینی، علیرضا میکائیلی تبریزی، افشین دانه کار، مریم مصلحی صفحات 271-284
    هدف این پژوهش، بررسی اثر پساب مزارع پرورش میگو بر ویژگی های رویشی و زایشی درختان حرا (Avicennia marina) در منطقه تیاب استان هرمزگان است. برای این کار ابتدا دو توده شاهد و آلوده به پساب خروجی مزارع پرورش میگو انتخاب و در هر کدام، یک توده سه هکتاری مشخص شد و نمونه برداری به روش خط نمونه انجام گرفت. بدین ترتیب که در هر یک از توده ها، سه ترانسکت 300 متری به صورت تصادفی- سیستماتیک پیاده شد و در هر ترانسکت، سه پلات 10×10 متری با فاصله 150 متر از یکدیگر مشخص و ویژگی های رویشی و زایشی درختان حرای با ارتفاع بیشتر از 1 متر اندازه گیری شد. مقایسه ویژگی های مورد بررسی با استفاده از آزمون تی استیودنت نشان داد که شادابی درختان حرا، میانگین ارتفاع درخت، طول تاج و تعداد نهال ها به ترتیب با مقادیر 57/2، 53/3 متر، 53/3 متر و 55/8 نهال در متر مربع در توده شاهد به طور معنی داری بیشتر از توده آلوده بود. نتایج بررسی مقدار فسفر و نیتروژن نیز نشان داد که مقدار نیتروژن و فسفر در رسوبات جنگل در توده آلوده به طور معنی داری بیشتر از مقدار آن در توده شاهد بود. هرچند تحقیقات بیشتری برای تایید عوامل کاهش دهنده رشد حرا لازم است، این پژوهش می تواند تاکیدی بر لزوم مطالعات بیشتر در خصوص مکان یابی صحیح و صدور مجوز احداث این مزارع و همچنین لزوم تضمین اقدامات موثر برای به حداقل رساندن تاثیر خروجی ها و فاضلاب حوضچه های پرورش میگو بر اکوسیستم های حرا باشد.
    کلیدواژگان: جنگل های حرا، خور تیاب، مواد مغذی، هرمزگان
  • حسن پوربابائی*، علی صالحی، سپیده سادات ابراهیمی، فاضل خداپرست صفحات 285-304
    این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیرات ارتفاع از سطح دریا و مهم ترین مولفه های خاک بر خصوصیات پوشش گیاهی در حوزه آبخیز اسالم انجام گرفت. 160 قطعه نمونه دایره شکل هر یک با مساحت 1000 متر مربع با استفاده از روش سیستماتیک- تصادفی در طول شیب تغییرات ارتفاعی پیاده شدند. نتایج بررسی ترکیب پوشش گیاهی در لایه های مختلف رویشی در طول شیب تغییرات ارتفاعی (100 تا 1700 متر) نوسان هایی را نشان داد. بررسی خصوصیات فیزیکی خاک در طول شیب محیطی ارتفاعی الگوی تغییرات مشخصی را نشان نداد. در بین خصوصیات شیمیایی، تغییرات مقدار کربن آلی با افزایش ارتفاع معنی دار بود. نتایج آنالیز تطبیقی متعارف نشان داد که در لایه درختی بین سطح مقطع برابرسینه گونه های بارانک، بلندمازو، انجیلی و خرمندی با درجه واکنش خاک رابطه مثبت وجود دارد. بین تعداد گونه های درختچه ای و عوامل محیطی رابطه معنی دار به دست آمد و گونه های ال اسبی و سیاه گیله با ارتفاع از سطح دریا، درصد فسفر و درصد سیلت خاک رابطه مستقیم و معنی دار نشان دادند. در نهایت، در لایه علفی درصد پوشش گونه های Festuca drymeja Mert. & W.D.J.Koch، Lathyrus laxiflorus (Desf.) Kuntze، Potentilla micrantha Ramond ، Veronica persica Poir. و Viola alba Besser با ارتفاع از سطح دریا و درصد کربن آلی خاک رابطه مستقیم نشان دادند. ارتفاع از سطح دریا عاملی اصلی در الگوی توزیع ترکیب پوشش گیاهی است. در طول شیب محیطی تغییر شرایط محیطی سبب ایجاد تغییرات پوشش گیاهی شد که بر کیفیت و کمیت ماده آلی خاک اثرگذار بوده و با تغییرات خصوصیات خاک، شرایط برای استقرار گونه گیاهی مشخص فراهم شده است.
    کلیدواژگان: اکوسیستم جنگلی، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، عوامل محیطی، غرب گیلان
  • زانکو کریمی، رقیه ذوالفقاری*، پیام فیاض، جواد رحیمیان صفحات 305-317
    خشکسالی به منزله عامل اولیه به همراه عوامل ثانویه ای مانند طغیان انواع آفات و امراض و نیز آتش سوزی در دهه های اخیر در جنگل های زاگرس موجب نابودی بسیاری از درختان به ویژه گونه بلوط ایرانی - اصلی ترین گونه درختی تشکیل دهنده جنگل های زاگرس- شده است. در این پژوهش، تفاوت ژنتیکی 51 درخت سالم و آسیب دیده بلوط ایرانی دانه زاد (Quercus brantii Lindl.) از جنگل خاییز با استفاده از دو نشانگر مولکولی ISSR و EST_SSR به ترتیب با چهار و پنج آغازگر بررسی شد. نتایج نشانگر مولکولی ISSR نشان داد که درصد چندشکلی و تنوع ژنتیکی کل درختان بلوط ایرانی به ترتیب حدود 83/95 درصد و 40/0 و مقادیر تنوع ژنتیکی برای جمعیت درختان سالم بیشتر از درختان آسیب دیده است. همچنین براساس نتایج تجزیه واریانس مولکولی تنها 82/6 درصد تفاوت ژنتیکی در بین دو جمعیت درختان سالم و آسیب دیده وجود داشت. از بین آغازگرهای بررسی شده، آغازگر 1IS با داشتن بیشترین درصد صحت (3/83 درصد)، از قدرت تفکیک بیشتری برای جداسازی درختان سالم و آسیب دیده برخوردار بود. نتایج نشانگر EST-SSR نیز نشان داد که جمعیت درختان سالم هتروزیگوتی بیشتری داشتند و گونه بلوط با استفاده از همه آغازگرها نقص هتروزیگوتی نشان داد. تفاوت ژنتیکی بین جوامع سالم و آسیب دیده نیز بسیار کم بود (011/0)، اما آغازگر FIR031 بیشترین فاصله ژنتیکی را با دیگر آغازگرها نشان داد. با توجه به نتایج می توان گفت تنوع ژنتیکی، نقش موثری در سازگاری به تنش خشکی در درختان سالم بلوط ایرانی دارد. همچنین استفاده از نشانگرهای مناسب برای شناسایی درختان مادری با ارزش ژنتیکی بیشتر، راهکاری برای افزایش موفقیت جنگلکاری هاست.
    کلیدواژگان: جنگل زاگرس، خشکیدگی بلوط، ساختار ژنتیکی، سازگاری، هتروزیگوتی
  • فرهاد قاسمی آقباش*، مریم بیرانوند صفحات 319-332
    کیفیت لاشبرگ تاثیر اساسی در فرایند تجزیه و پویایی عناصر غذایی آن دارد. در بیشتر پژوهش ها فرض بر این است که لاشبرگ ها در رویشگاه خود از سرعت تجزیه بیشتری برخوردارند. این نظریه هنوز به طور کامل تایید نشده است. بنابراین به منظور آزمون این نظریه و همچنین بررسی اثر کیفیت لاشبرگ بر نرخ تجزیه آن، در دو توده دست کاشت عرعر (آسمان دار) (Ailanthus altissima Mill.) و کاج سیاه (Pinus nigra Arnold) لاشبرگ های این دو گونه با استفاده از روش کیسه لاشبرگ به مدت 180 روز در پارک جنگلی شاهد ملایر بررسی شدند. کیفیت شیمیایی لاشبرگ ها، ضریب ثابت تجزیه، مزیت تجزیه خانگی لاشبرگ ها و اثرهای لاشبرگ های ترکیبی بررسی شدند. نتایج نشان داد که ضریب ثابت تجزیه لاشبرگ های عرعر (با مقادیر زیاد نیتروژن و کلسیم و نسبت کم C/N) بیشتر از سوزن های کاج سیاه بود (به ترتیب 09/0 و 05/0). به غیر از سوزن های ترکیبی کاج سیاه در توده خود، در بقیه ترکیب ها وضعیت رقابتی مشاهده شد. همچنین براساس نتایج تحقیق نرخ های تجزیه لاشبرگ های مورد بررسی با غلظت های نیتروژن (05/0> p ، 76/0=r) و فسفر (05/0> p ، 62/0=r) ارتباط معنی دار مثبت و با غلظت پتاسیم (05/0> p ، 74/0-=r) و نسبت C/N (05/0> p ، 76/0-=r) ارتباط معنی دار منفی داشت. تیوری مزیت تجزیه خانگی در مورد لاشبرگ های عرعر و کاج سیاه در رویشگاه های خودشان تایید شد. در کل نتایج تحقیق نشان داد که فرایند تجزیه تحت تاثیر هر دو عامل کیفیت لاشبرگ و شاخص مزیت تجزیه خانگی آن قرار می گیرد. با توجه به یافته های تحقیق، جنگلکاری های آمیخته این دو گونه در اقلیم های معتدله سردسیری غرب کشور پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: اثرهای غیرافزایشی، رویشگاه، ضریب ثابت تجزیه، لاشبرگ های آمیخته
  • بایزید یوسفی*، محسن کلاگری صفحات 333-348

    به دلیل کمبود مستندات صنوبرکاری های محلی، 50 قطعه نمونه در استان کردستان به صورت سیستماتیک-تصادفی انتخاب و ویژگی های رویشگاهی و رویشی آنها در سال 1397 ثبت شد. برای صفات رویشی درختان، 30 درخت در هر قطعه به صورت تصادفی اندازه گیری و داده ها براساس طرح آشیانه ای با فاکتورهای شهرستان و صنوبرکاری درون شهرستان تجزیه واریانس و برای صفات کیفی، فراوانی سطوح آنها محاسبه شد. نتایج نشان داد که 92 درصد صنوبرها گونه تبریزی (Populus nigra L.) و 8 درصد کبوده (P. alba L.) ؛ 80 درصد دارای تاج کشیده و تنه راست و 20 درصد با تاج گسترده، تنه موجدار و چندشاخه هستند؛ 90 درصد آنها با کاشت مستقیم قلمه های محلی به صورت گروهی یا در حاشیه نهرها و مزارع بودند. متوسط سن درختان 2/17 سال و 65 درصد آنها جست زا بودند. متوسط سطح صنوبرکاری ها 1628 متر مربع با میانگین 1481 درخت در هکتار، زنده مانی درختان 8/35 درصد، میانگین قطر برابرسینه و ارتفاع درخت به ترتیب 17/0 و 2/14 متر و حجم چوب درخت، حجم چوب در هکتار و رویش حجمی سالانه در هکتار به ترتیب برابر 21/0، 43/308 و 73/17 (دامنه 3/7 تا 5/27) متر مکعب بود. بین شهرستان ها و صنوبرکاری های درون شهرستان از لحاظ صفات رویشی اختلافات معنی داری (01/0≤p) وجود داشت. زمان بهره برداری صنوبرهای بومی 5/2 برابر، تراکم کاشت درختان هشت تا ده برابر، رشد قطری، ارتفاعی و حجم چوب آنها هم به ترتیب معادل 40، 54 و 45 درصد صنوبرهای اصلاح شده بود. در مجموع، اغلب صنوبرکاری های کردستان به صورت کشت مکمل (نه زراعت اصلی)، با کاشت و داشت سنتی، عملکرد چوب کم و رقابت ناپذیر با زراعت های مرسوم است.

    کلیدواژگان: پایش وضعیت، تولید چوب، زراعت چوب، صنوبر
|
  • Z. Azim Nejad, Z. Badehian *, A .Rezaei Nejad Pages 221-236

    To study the relationship between some physico-chemical properties of soil and ecophysiological properties of oak trees on dieback, Meleshabanan area in Lorestan Province was selected. Using the geographic information system (GIS), the landform map of study area was prepared. In this forest, 30 square sample plots with 2500 m2 area, in a random systematic grid (200*200) were selected. The percent dieback was measured and recorded. In each sample plot, soil and leaves of oak trees were sampled. Some soil properties such as texture, electrical conductivity, acidity, bulk density, porosity, organic carbon, organic matter, and concentrations of calcium, magnesium, nitrogen, phosphorus, potassium, and sodium were measured. Also peroxidase, catalase, and ascorbate peroxidase enzymes, MDA, proline, chlorophyll a, b, carotenoid pigment, and concentrations of calcium, magnesium, nitrogen, phosphorus, potassium, and sodium in leaves were measured. The results showed that there was a significant difference in clay, sand, soil texture, Ca content, N/P ratio, and, MDA concentration between different dieback classes. Leaf Ca concentration with increasing dieback increased, while MDA first increased and then decreased. Also, the results of canonical correspondence analysis (CCA) showed that the frequency of trees in high dieback classes and the number of dead trees were directly related to bulk density and %clay and inversely related to %porosity, %sand, Mg, K, and N content.

    Keywords: Ecophysiological properties, Oak decline, Soil Physic-o-chemical properties, Zagros forest
  • K. Fathi, M. Jourgholami *, S.A. Hosseini, Sh. Khalighi Sigaroodi Pages 237-250

    Using machinery wood extraction in steep slope in the Hyrcanian forests can increase the soil bulk density and soil compaction, decrease the infiltration water into soil of skid trail, which results in an increase runoff and soil loss and has detrimental effects on soil nutrients loss and sedimentation into the downstream infrastructure. The aim of this study was to investigate the optimal distance of water diversion in skid trails to mitigate sthe ediment and runoff in compartments 315 and 316 of Gorazbon district in Kheyrud forest. In this study, 9 plots with length of 20, 30 and 40 m and slope gradient of 15, 25 and 35% were established along the longitudinal slope of the skid trails. A tank was installed to collect runoff at the outlet of each plot. Also, runoff in each rain event as well as soil bulk density, moisture content, organic matter, and soil texture of the plots were measured. The results revealed that the optimal distance among water diversions in the skid trails to suppress the runoff was 30 m and the most appropriate slope for mitigating runoff on the skid trails was up to 25% slope gradient. Runoff had a significant relationship with plot length. The results showed that the amount of rainfall was significantly correlated with runoff at different lengths and slopes. Therefore, it should be avoided to plan the skid trails on steep slopes for mitigating runoff, and some engineering measures such as the installing water diversion structures (by length of 30 m and slope gradient of 20-25%) to decrease the runoff should be done.

    Keywords: Skidding operation, Soil compaction, Water diversion structure, Soil physical properties, Kheyrud Forest
  • H .Ali *, J. Mohammadi, Sh.Shataee Joybary Pages 251-270

    Accurate measurements of above-ground biomass and selection of the most appropriate allometric equations are major challenges in evaluating tree biomass. Therefore, the development of allometric equations for each species is essential for accurate above-ground-biomass estimation. This study aimed to estimate the stem biomass of three conifers Pinus brutia, Pinus pinea, and Cupressus sempervirens in Arabdagh reforest using the allometric equations. In order to model the stem biomass, three main characteristics of diameter at breast height (DBH), height (H) and wood density (𝜌), were used separately and in combination to fit the equations. The results of this study showed that if the DBH alone was available for the Pinus brutia, the obtained equation had the highest coefficient of determination (R2) (0.90). By adding H and 𝜌 into DBH in stem allometric equation, the R2 increased by 9% and RMSE % decreased by 12.63%. For Pinus pinea, the results showed that if the DBH was available the obtained equation had the highest R2 (0.99). By adding H and 𝜌 into DBH in stem allometric equation, the R2 and RMSE % values did not improve. The results of Cupressus sempervirens, showed that if the DBH was available the obtained equation had the highest R2 (0.98) and the lowest RMSE% (9.81%). By adding H and 𝜌 into DBH in stem alometric equations, the R2 increased by 1% and RMSE% decreased by 3.59%. The results can be used to estimate the above-ground biomass with these species in similar climate and soil conditions at a local scale.

    Keywords: Allometric equations, Stem biomass, Diameter at breast height, Height, Wood density
  • M. Yaghoobzadeh *, A. Salmanmahiny, A.R. Mikaeili Tabrizi, A. Danehkar, M. Moslehi Pages 271-284
    The aim of this study was to investigate the effects of shrimp farming effluent on vegetative and reproductive characteristics of grey mangrove in Tiab region of Hormozgan province. For this purpose, two stands, control and another stands next to the shrimp farm as a contaminated to shrimp farming effluent were selected and a three-hectare stand was identified in each of these two sites and sampling was performed by line sampling method. In this way, three 300-meter transects were selected using a random- systematic method in each stand. Also three plots (10×10), 150 meter apart from each other, were selected along the transects and the vegetative and reproductive characteristics of Avicennia marina (Forssk.) Vierh for trees higher than one were measured and analyzed using T-test. Results showed that, in the control site, vitality of trees, and the average quantity of tree height, crown length and the number of seedlings, with the amount of 2.57, 3.53 m, 3.53 m and 8.55 seedlings/m2 were significantly higher than those at the contaminated site. On the basis of the results, in the forest sediment of the contaminated site, the amount of phosphorus and nitrogen were significantly higher than those at the control site. Although more research is needed in order to confirm the factors reducing mangrove growth, this study can emphasize the need for more detailed and specialized studies for correct location selection and also licensing for these farms in order to guarantee and minimize the impact of shrimp farm outputs on mangrove ecosystems.
    Keywords: Grey mangrove forest, Khor-e-Tiab, nutrients, Hormozgan
  • H. Pourbabaei *, A. Salehi, S. Sadat Ebrahimi, F. Khodaparast Pages 285-304
    This study aims at assessing the effect of altitude and the most important soil components on vegetation characteristics in the Asalem Watershed basin. For this purpose, 160 0.1 ha circular plots, were established along altitude gradient. Vegetation layers and soil physio-chemical characteristics were measured within sampling plot. The results of vegetation composition in different vegetation layers showed a fluctuation along the altitude gradients. Soil physical characteristics did not indicate specific variation pattern. Whereas, soil organic carbon was increased significantly along altitude (P≤ 0.01). The results of Canonical Correspondence Analysis (CCA) indicated a positive correlation between soil Ph and diameter at breast height (DBH) of Diospyros lotus, Parrotia persica, Quercus castaneifolia and Sorbus torminalis species. In shrub layer, there was a significant correlation between density of species and environmental factors. The density of Evonymus latifolia and Vaccinium arctostaphylos had a significant relationship with altitude, the percentage of phosphorus and silt, directly. In the herbaceous layer, significant relationship belonged to percentage over of Festuca drymeia, Lathyrus laxiflorus, Potentilla micrantha, Veronica persica and Viola odorata with altitude and percentage of organic carbon. According to the results, it can be noted that the altitude is the main factor in the distribution pattern of vegetation composition in the study area. Changes in environmental conditions along the gradient, are effective on the quality and quantity of soil organic matter through vegetation changes which provide favorable conditions for the establishment of a specific plant species
    Keywords: Forest Ecosystem, Environmental Factors, Physical, chemical soil properties, West of Guilan
  • Z. Karimi, R. Zolfaghari *, P. Fayyaz, J. Rahimian Pages 305-317
    Drought as a primary factor along with other secondary factors such as outbreaks of pests and diseases as well as fires in recent decades in the Zagros forests have destroyed many trees, especially Quercus brantii as dominant tree species in Zagros forests.. So, genetic variability of 51 healthy and declined trees of Quercus brantii in Khaeez forests was evaluated by two molecular markers; 4 and 5 primers of EST-SSR and ISSR markers, and 28 and 15 band fragments were amplified, respectively.  Results of ISSR markers showed that polymorphism percentage and genetic diversity of all Q. brantii trees were 95.83% and 0.40, respectively and genetic diversity value was higher in healthy trees population than declined. Also, only 6.82 of genetic differentiation was observed between two populations of healthy and declined trees based on molecular variance analysis (AMOVA). ISSR1 showed the highest accuracy (83.3%) for distinctive healthy and declined trees compared to other ISSR primers. Results of EST-SSR also showed higher heterozygosity in healthy trees and there was heterozygote deficiency Q. brantii by using all primers. Also, genetic differentiation was very low between healthy and declined trees and FIR031 showed the highest value compare to other primers. In conclusion, results suggest that genetic diversity had an important role in adaptation to drought stress of healthy Q. brantii trees. Moreover, using appropriate markers for identifying mother trees with high genetic value can be considered for improving the reforestation.
    Keywords: adaptation, Heterozygoty, Oak dieback, Rehabilitation, Zagros forests
  • F. Ghasemi Aghbash *, M. Beyranvand Pages 319-332
    Litter quality plays a key role in the decomposition process and nutrients dynamics. In most studies, it is assumed that litter has a higher rate of decomposition in its ecological site. Evidence for this theory has not yet been fully confirmed. Therefore, in order to test this theory and also to investigate the effect of litter quality on its decomposition rate in two stands of european black pine (Pinus nigra Arnold) and tree of heaven (Ailanthus altissima Mill.) leaf-litters of P. nigra Arnold and A. altissima Mill were incubated for 180 days using the litterbag method in Shahed's forest park of Malayer. The chemical quality of litter, the rate constant for decomposition, the main ecological site advantage and the effects of mixtures litter were investigated through the relevant relations. Results showed that the rate constant for decomposition of A. altissima litter (with high levels of nitrogen and calcium and low C/N ratio) was higher than P. nigra (0.09 and 0.05, respectively). Competitive status was observed in all compounds except P. nigra samples in their sites. Also, the decomposition rates of the litters had a significant positive relationship with the concentrations of nitrogen (r = 0.76, p <0.05) and phosphorus (r = 0.62, p <0.05) and had a significant negative relationship with the concentration of potassium (r = -0.74, p <0.05) and C/N ratio (r = -0.76, p <0.05). The theory of home-field advantage was confirmed about european black pine and tree of heaven in their own ecological sites. In general, the results showed that the decomposition process is affected by both litter quality and home-field advantage of leaf-litter decomposition. According to the research results, mixed afforestation of these two species was suggested in the temperate cold climates of the west of the country.
    Keywords: Non-additive effects, Habitat, Constant decomposition coefficient, Mixture litters
  • B. Yousefi *, M. Kalagari Pages 333-348

    Due to the lack of documentation on local poplar farms, 50 sample plots in Kurdistan province were random-systematically- selected and their habitat and vegetative characteristics were recorded in 2018. For quantitative vegetative traits such as tree diameter and height, 30 trees within sample plot were randomly measured and data were analyzed based on nested design (including the factors of city, poplar plot within the city and trees within the plot in the city) and for qualitative traits, their frequencies werecalculated. The results showed that 92% of the poplars in the province belonged to the Populus nigra and 8% of them belonged to P. alba. About 80% of the poplars in the province were closed crown with right trunk and 20% had a wide crown with wavy trunk and multi-stemmed. About 90% of the sproutswere directly planted with 50- 150 cm (Khalf) cuttings in groups, cultivated at the margins of the river, agriculture and garden, and were  more than 6 years old. The average age of poplar stands was 17.2 years old and about 65% of them were second or third stage sprout farms. The average of ​​poplar areas was 1628 m2 with average of 1481 trees per hectare, average survival rate of trees 35.8%. The mean of tree DBH and height were 0.17 and 14.2 m, respectively and mean of tree volume and wood volume per hectare equal to 0.21 and 308.43 m3, respectively. Also, the mean of the average annual volume growth was 17.73 (range: 7.3-27.5) m3/ha and there were significant differences (p≤0.01) among the cities of the province as well as the stands in the cities for the mentioned quantitative characteristics. The results showed that the time of exploitation of the native poplar stands was 2.5 times more than modified and industrial farms, the planting density of trees was 8-10 times higher but the diameter, height and volume of wood of the native stands were 40%, 54% and 45% respectively of them. In addition, based on the results, most of poplar farms of Kurdistan province were as a complementary cultivation with traditional planting methods and low wood yield and non-competitive with conventional cultures, thus, should be improved in the wood cultivation and production programs.

    Keywords: Condition assessment, Populus spp, Wood farming, Wood production