فهرست مطالب

پژوهشهای روستایی - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1400)

فصلنامه پژوهشهای روستایی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مسلم دریکوند، پگاه مریدسادات*، محمدتقی رضویان صفحات 426-445

    توسعه پایدار کشاورزی شهری و پیراشهری برای مقابله با بحران ها می تواند موثر باشد. این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر در توسعه پایدار کشاورزی شهری و پیراشهری با رویکرد کارآفرینانه تدوین شده است. منطقه موردمطالعه این پژوهش بخش مرکزی شهرستان خرم آباد با تاکید بر شهر و پیراشهر خرم آباد بوده است. پژوهش حاضر به لحاظ روش کمی، از نظر هدف بنیادی و به روش توصیفی - تحلیلی است. گردآوری داده ها و اطلاعات مبتنی بر شیوه های اسنادی و میدانی صورت پذیرفته و ابزار گردآوری داده‎ها مشاهده و پرسشنامه محقق ساخته بوده است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل دو گروه خبرگان و بهره برداران هستند. از کل جامعه آماری به تعداد 14086 خانوار و با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه خانوار 364 خانوار محاسبه گردید. یافته های به دست آمده نشان می دهد که عوامل موثر بر توسعه پایدار کشاورزی شهری و پیراشهری با رویکرد کارآفرینانه عبارت اند از: 1- فراهم کردن زمینه های اقتصادی و سرمایه گذاری در کشاورزی شهری و پیراشهری - توسعه زیرساخت های کشاورزی شهری و پیرا شهری 3- توسعه نوآوری، روش ها و فناوری های نوین در کشاورزی شهری و پیراشهری 4- توانمند سازی و مشارکت بهره برداران کشاورزان شهری و پیراشهری 5- توسعه فرهنگ و روحیه کارآفرینی کشاورزی در منطقه و بهره برداران محلی 6- توسعه نهادی در راستای کارآفرینی کشاورزی شهری و پیراشهری. توسعه نوآوری و فناوری های نو، خلق ایده های نو و به کارگیری روش های کارآفرینانه در توسعه پایدار کشاورزی شهری و پیراشهری در منطقه موردمطالعه موثر است.

    کلیدواژگان: کشاورزی شهری و پیراشهری، توسعه پایدار، شهر خرم آباد و پیراشهر آن، رویکرد کارآفرینانه
  • محمد نجارزاده*، محمدرضا اسدی زارچ، روح الله جهانیان بهنمیری صفحات 446-463

    هدف از پژوهش بررسی نقش تصویر مقصد و اثرات ادراک شده ساکنان محلی و گردشگران در توسعه گردشگری مناطق روستایی بابلسر است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی است و در دسته تحقیقات توصیفی همبستگی قرار دارد. جامعه آماری تحقیق شامل گردشگرانی است که حداقل یک بار به روستاهای بابلسر (کرفون، عربخیل، عزیزک) سفر کرده اند. نمونه آماری گردشگران شامل 265 نفر از گردشگران است که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند و نمونه آماری مردم محلی شامل 210 نفر از ساکنین روستاهای منطقه بابلسر هستند که به صورت نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده اند. داده ها توسط پرسشنامه و به صورت 5 سطح لیکرت جمع آوری شده اند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و lisrel تحلیل شده اند. یافته های پژوهش نشان دادند که تصویر مقصد ساکنان محلی و گردشگران هم به طور مستقیم و هم به طور غیرمستقیم با میانجی اثرات ادراک شده اجتماعی - فرهنگی و محیطی بر توسعه گردشگری تاثیرگذار هستند. اما فقط تصویر مقصد گردشگران به طور غیرمستقیم با میانجی اثرات ادراک شده اقتصادی بر توسعه گردشگری تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: تصویر مقصد، ساکنان محلی، اثرات ادراک شده گردشگران، توسعه پایدار
  • مسلم سواری*، لیلا برفی زاده صفحات 464-480

    خشکسالی یکی از بلایای طبیعی است که فراوانی آن به ‏ویژه در نواحی خشک و نیمه خشک بسیار زیاد است. این پدیده در هر منطقه ای می تواند رخ دهد و انسان و محیط زیست را تحت تاثیر قرار دهد، هرچند اثرات آن در مناطق روستایی به دلیل وابستگی معیشت به نزولات جوی بسیار بیشتر از سایر مناطق است. در این زمینه خشکسالی‏ های گذشته حس تعلق مکانی خانوارهای روستایی به شدت کاهش داده است. بنابراین، عواملی که می‏ تواند در این زمینه اثرگذار باشد از ضرورتی انکارناپذیر برخوردار است. در این راستا این پژوهش با هدف کلی اثرات سرمایه اجتماعی بر حس تعلق مکانی خانوارهای روستایی در شرایط خشکسالی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه خانوارهای روستایی - کشاورز شهرستان دورود بود. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 375 سرپرست خانوار برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه‏ ای بود که روایی آن توسط پانل متخصصان و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. تجزیه وتحلیل داده‏ ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم ‏افزارهای SPSS23 و Lisel8.54 انجام شد. نتایج گروه ‏بندی خانوارهای روستایی نشان داد که از آنان از نظر سطح تعلق مکانی و سرمایه اجتماعی در وضعیت مناسبی قرار ندارند. علاوه بر این، نتایج مدل سازی معادلات ساختاری پژوهش نشان داد که ابعاد سرمایه اجتماعی با ضریب تبیین 51 درصد (0/71 =t= 11/89,  γ) اثر مثبت و معنی‏ داری بر حس تعلق مکانی خانوارهای روستایی در شرایط خشکسالی دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، حس تعلق، شرایط خشکسالی، خانوارهای روستایی، استان لرستان
  • محمدرضا بخشی*، ملیحه فلکی، کبری پیرداده بیرانوند صفحات 482-500

    مطالعه و سنجش رفاه اجتماعی به منظور پایش و اصلاح سیاست ها و برنامه های رفاه و تامین اجتماعی به ویژه در سکونتگاه های روستایی که با چالش ها و مشکلات متعددی مواجه هستند، ضرورتی انکار ناپذیر است. هدف این پژوهش، ارزیابی و تعیین سطح رفاه ذهنی سرپرستان خانوارها و عوامل موثر بر آن در سکونتگاه های روستایی شهرستان کوهدشت است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر نظریات اینگلهارت و استرلین و بهره گیری از ابزار پرسشنامه است. نمونه موردمطالعه با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب به تعداد 375 نفر انتخاب شد. بر اساس یافته های تحقیق، سطح رفاه ذهنی 70 درصد سرپرستان خانوارها در حد متوسط و پایین تر است و اغلب شاخص های رفاه ذهنی شامل «احساس سلامت»، «خوشبختی و شادکامی»، «امید به آینده» و «اعتماد اجتماعی» دارای وضعیت نامطلوب هستند. تحلیل های آماری نشان داد متغیرهای فردی (جنسیت، سن)، متغیرهای جمعیتی (بعد خانوار، تعداد افراد شاغل در خانواده) و متغیرهای اقتصادی (نوع شغل سرپرست خانوار، وضعیت مالکیت اراضی) دارای تاثیر معناداری بر سطح رفاه ذهنی سرپرستان خانوارها در سکونتگاه های روستایی شهرستان کوهدشت هستند. لذا بهبود رفاه اجتماعی در نواحی روستایی، نیازمند درک صحیح از رفاه و بازنگری سیاست های گذشته و تطابق برنامه ها با نیازها و انتظارات جوامع روستایی است.

    کلیدواژگان: رفاه ذهنی، نواحی روستایی، رضایت از زندگی، کوهدشت
  • فاطمه منوچهری، رحمت بهرامی*، مجید پریشان، رضا قادری صفحات 502-518

    هدف کلی این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی راهبردهای توانمندسازی جوامع محلی در توسعه پایدار نواحی روستایی دهستان بازان است، روش پژوهش توصیفی-تحلیلی از نوع پژوهش های کاربردی - توسعه ای است.گردآوری اطلاعات به شیوه اسنادی و میدانی با استفاده از پرسشنامه انجام شد. منطقه مورد مطالعه دهستان بازان در بخش مرکزی شهرستان جوانرود، استان کرمانشاه و جامعه آماری پژوهش روستاهای دهستان بازان است، روستاهای نمونه، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، 10 آبادی انتخاب شدند. در این روش مرحله اول روستاهای بالای 20 خانوار به جهت دارا بودن آستانه جمعیتی جهت دریافت امکانات و خدمات و در مرحله دوم با توجه به فاصله از مرکز شهرستان مد نظر قرار گرفتند. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه ای است که روایی آن توسط متخصصان و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ تایید شد (7/0<α). این پرسشنامه شامل، ویژگی های عمومی پاسخ گویان، سنجش وضعیت اقتصادی، سنجش انسجام اجتماعی، وضعیت کالبدی و محیطی است، برای تجزیه وتحلیل داده ها، در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی از نرم افزار SPSS22 و پیاده سازی مدل های SWOT و QSPM از نرم افزار اکسل استفاده شد.یافته ها نشان داد نقاط قوت وفرصت های مناسبی در دهستان بازان وجود دارد، پتانسل هایی چون توسعه کشت زعفران، گردشگری مذهبی، واحدهای بلوک زنی، وجود باغات و محصولات جالیزی، ضرورت توانمندسازی این پتانسیل ها نظیر حمایت از احداث صنایع بسته بندی در قالب تعاونی های تولید و ایجاد زمینه های لازم برای مشارکت روستاییان در بازاریابی این محصولات مهم ترین راهبرد انتخاب شده مدل (QSPM) بودند همچنین به نقش جوامع محلی در استفاده از این پتانسیل ها و توانمند سازی آن ها تاکید شده است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، جوامع محلی، توسعه پایدار، QSPM، SWOT
  • محمد آصف شایق، خلیل کلانتری*، علی اسدی، علی اکبر براتی صفحات 520-535

    توسعه روستایی یکی از دغدغه های اصلی کشورهای درحال توسعه است. پیامدهای توسعه نیافتگی مناطق روستایی از قبیل فقر گسترده، بیکاری و مهاجرت موجب توجه به توسعه روستایی گردیده است. بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار افغانستان (1399)، از مجموع جمعیت این کشور حدود 4/23 میلیون نفر (71 درصد) در نواحی روستایی سکونت دارند. این در حالی است که نواحی روستایی با چالش های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، مدیریتی و محیط زیستی مواجه هستند. بنابراین، شناسایی چالش های توسعه روستایی افغانستان پیش شرط تدوین سیاست ها، برنامه ریزی و ارایه الگویی انعطاف پذیربرای دستیابی به توسعه پایدار روستایی است. در همین راستا، این مطالعه با هدف شناسایی و تحلیل عمده ترین چالش های موجود در حوزه توسعه روستایی افغانستان انجام شد. جامعه آماری این تحقیق شامل 60 نفر از کارشناسان مسایل توسعه روستایی و کشاورزی این کشور بود. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و روش آن مصاحبه حضوری بود. برای تجزیه وتحلیل و توصیف داده ها علاوه بر آماره های پراکندگی و مرکزیت، از ضریب تغییرات و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که به ترتیب چالش های اقتصادی، مانند کمبود اعتبارات و سرمایه گذاری در روستاها، اجتماعی، نظیر پایین بودن مشارکت زنان در فعالیت های روستایی، محیط زیستی، از جمله بهره برداری بی رویه از منابع آب زیرزمینی، فیزیکی کالبدی، مانند ضعف یا فقدان شبکه شهری روستایی و در نهایت مدیریتی، به ویژه غلبه نیروی کار غیرمتخصص در فعالیت های اقتصادی روستا، از جمله موثرترین چالش های توسعه روستاها در افغانستان هستند که تلاش در جهت رفع آن ها نقش قابل توجهی در دستیابی به توسعه پایدار روستایی و در نتیجه ملی این کشور خواهد داشت.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، فقر روستایی، جامعه روستایی، موانع توسعه روستایی، کشور افغانستان
  • صادق صالحی*، سونا حبیبی، احمد رضایی، علی اصغر فیروزجائیان صفحات 536-551

    هدف تحقیق حاضر، بررسی زمینه های اجتماعی و فرهنگی مشکلات محیط زیستی در روستاهای غرب استان گیلان؛ مناطق روستایی طوالش با رویکرد کیفی و مبتنی بر نظریه داده بنیاد است. با استفاده از نمونه گیری هدفمند با 20 نفر از روستاییان و کارشناسان در بهار 1399، مصاحبه های عمیق صورت گرفت. روایی و پایایی این پژوهش بر اساس کنترل یا اعتباریابی توسط مشارکت کنندگان ارزیابی گردید. تحلیل داده ها طی سه مرحله کدگذاری صورت گرفت. در کدگذاری باز، 10 مفهوم شناسایی و در کدگذاری محوری، 29 مقوله عمده استخراج گردید. همچنین، از طریق کدگذاری انتخابی بین مقولات عمده، هسته اصلی کشف و مدل نهایی پارادایمی ترسیم شد. «تخریب محیط زیست» به عنوان پدیده اصلی شناخته شد. شرایط علی شامل: موانع زیرساختی، خلا قانونی، ضریب مشارکت، خوش نشینی، فقدان آینده نگری، چگالی ارزش؛ شرایط مداخله گر شامل: گردشگری گذرا، آبادسازی متعارض، خلا اعتباری و گذرگاه های خلاف قانون ارایه شد. در مجموع، یافته ها نشان داد که تخریب محیط زیست یک پدیده چند علیتی است که همگرایی مجموعه شرایط علی و مداخله گر در بستر اجتماعی جامعه روستایی، زمینه های بروز آن را موجب شده اند. بازنگری در قوانین و تجهیز زیرساخت ها، توسعه بوم گردی و ارتقاء آموزش همگانی به عنوان راهبردهای تعاملی، پیامدهایی چون کاهش تصرف و تخریب، مدیریت بهینه پسماند، گردشگری پایدار و حفظ محیط زیست را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: زمینه های اجتماعی-فرهنگی، نظریه داده بنیاد، روستاهای طوالش، تخریب محیط زیست، حفظ محیط زیست
  • مهوش مرادی، محمد اکبرپور* صفحات 552-571

    مفهوم زیست پذیری از جمله مفاهیم جدید در حوزه برنامه ریزی روستایی است که به دنبال توجه به کیفیت زندگی روستاها، موردتوجه قرار گرفته است. اساس برنامه ریزی صحیح برای افزایش سطح زیست پذیری روستاهای پیرامون شهری تنها اکتفا به بحث آسیب پذیری این مناطق نیست و نیازمند شناخت وضعیت زیست پذیری این روستاها است زیرا با شناسایی صحیح شاخص های زیست پذیری و عوامل تاثیرگذار بر آن می توان مشکلات موجود در این روستاها را تا حدودی رفع کرد و میزان زیست پذیری آن ها را ارتقا داد و شرایط توسعه پایدار را فراهم کرد. هدف این تحقیق واکاوی زیست پذیری روستاهای دهستان درودفرامان شهرستان کرمانشاه است، این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از روش پیمایشی و ابراز پرسشنامه انجام گرفته است. داده های جمع آوری شده نیز با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شدند. همچنین برای رتبه بندی روستاهای موردمطالعه از نظر وضعیت زیست پذیری از مدل آنتروپی شانون و کوپراس استفاده شده است. جامع آماری تحقیق شامل 20 روستای دارای سکنه دهستان درودفرامان است که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 459 نفر تعیین گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که وضعیت زیست پذیری در روستاهای دهستان درودفرامان در سطح پایینی قرار دارد و همچنین روستاهای این دهستان در سه سطح مطلوب، متوسط و نامطلوب رتبه بندی شدند که روستاهای ده پهن، شهرک صنعتی-فرامان، بیجانه، گاکیه و موریان شرایط مطلوب تری نسبت به بقیه روستاها دارند و مابقی چندان شرایط مساعدی ندارند.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، روستاهای پیرامون شهری، دهستان درودفرامان
  • فائزه اسدپور، جمال الدین مهدی نژاد*، علی شرقی، بهرام صالح صدق پور صفحات 572-589

    سیما و منظر روستایی به عنوان عناصر موثر بر درک بصری مردم از محیط، یکی از مسایل مهم امروزی بوده که در حال حاضر برای متولیان و برنامه ریزان روستایی قابل تامل است. از آنجایی که ماهیت طراحی و نظارت بر جنبه های بصری موثر در غنی سازی و شکل‎گیری محیط روستایی و تجربه روستاییان از سیمای کالبدی آن، با کاستی هایی رو به رو است، جهت تشریح بیشتر، شناسایی عوامل ساماندهی بصری و بررسی میزان اثرگذاری آن بر سیمای کالبدی روستا ضرورت دارد. این پژوهش از لحاظ ماهیت، اکتشافی و از حیث روش گردآوری داده ها، توصیفی - پیمایشی است. داده های موردنیاز تحقیق از طریق تحلیل محتوای اسنادی و پیمایش دلفی گردآوری شد. جامعه آماری در بخش دلفی، 21 نفر و در بخش پیمایشی، 265 نفر متخصص است که پس از تایید روایی و پایایی پرسشنامه توسط اساتید و تکنیک آلفای کرونباخ، مورد پرسشگری قرار گرفتند. در این پژوهش جهت تحلیل داده ها از آزمون T تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد که نتایج نشان داده است؛ از 53 شاخص ارزیابی شده در ابعاد چهارگانه شامل: زیبایی شناختی - فرمی، کارکردی - فعالیتی، ادراکی - شناختی و طبیعی - زیستی، شاخص های تزیینات و مواد و مصالح با امتیاز وزنی کل (52/4) بیشترین اثرگذاری و شاخص تعادل با امتیاز (24/2) کمترین اثرگذاری را بر ساماندهی بصری روستا دارند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داده است؛ 61 درصد از عوامل ساماندهی بصری، موجب بهبود سیمای کالبدی روستا می شود، که از میان عوامل چهارگانه، عامل ادراکی-شناختی با ضریب تاثیر 378/0 بیشترین اثر را بر بهبود سیمای کالبدی روستا دارد.

    کلیدواژگان: سیمای کالبدی، منظر روستا، ساماندهی بصری
  • علیرضا هادیزاده، عبدالمجید نورتقانی* صفحات 590-606

    هدف از پژوهش حاضر بررسی سازوکار انطباق سیستم فعالیت ها با تغییرات پیکره بندی گونه های مسکن بومی و مهندسی ساز روستایی از طریق دسته بندی فعالیت ها و اندازه گیری داده های نحوی خانه ها بود. بدین منظور تعداد 382 خانه از دو گونه مسکن روستایی اشکور گیلان به صورت تصادفی طبقه بندی با توجه به روش مبتنی بر هدف و ملاحظات انتخاب شد. برای تحلیل فعالیت ها از مصاحبه ساختارمند، مشاهده و ثبت فعالیت ها استفاده گردید. همچنین جهت پیدایی تفاوت و مهم ترین فعالیت و مکان انجام آن آزمون مجذورکای، تحلیل بالونی و خوشه ای استفاده شد. نتایج به طورکلی نشان داد دو گونه مسکن از پیکره بندی های متفاوتی برخوردار هستند که باعث شده دسته بندی فعالیت ها، مکان رخداد آن ها و روابط بین آن ها در این مساکن متفاوت باشد؛ اما باوجود تغییر پیکره بندی فضایی سیستم فعالیت ها تغییر نکرده است و ساکنان خود را با فضاهای موردنظر انطباق داده اند. مشخص شد ساکنان از طریق دسته بندی فعالیت ها، انتخاب مکان خصوصیات مشابه و چند کارکردی کردن فضاها بدون حذف فعالیتی، خود را با تغییرات فضایی انطباق می دهند که این امر ناشی از قانونمندی های فرهنگی و اجتماعی است. توانایی انطباق پذیری ساکنان باعث شده از تمام فضاهای خانه استفاده کنند و به هماهنگی با محیط های مسکونی برای رفع نیازها، ارزش ها و رفتارهای خود بپردازند. یافته ها، ضرورت توجه به انطباق پذیری را در تحلیل های نحوی محیط های مسکونی مورد تایید قرار می دهند.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری، تغییر، پیکره بندی فضایی، سیستم فعالیت، گونه مسکن
  • لیلا بیگم هاشمیان، مهرداد متین*، مریم ارمغان صفحات 608-630

    مفهوم قرارگاه رفتاری شاخه ای از روان شناسی محیط است که حاصل تعامل محیط و انسان است. بین تمام مولفه های قرارگاه رفتاری (کالبد ی و الگوهای رفتاری) د رهم تنید گی وجود د ارد. این ویژگی را هم ساختی (سینومرفی) می نامند. مقاله حاضر با بررسی مولفه های سینومرفی و مطالعه مورد ی خوانش از د استان خوند شت نوشته ناصر وحد تی د ر حوزه اد بیات د استانی - اقلیمی به منزله اسناد ی که حاوی اطلاعات بسیاری د رباره شیوه زند گی، اقلیم، معماری و... است د ر پی پاسخ به این پرسش ها است: 1. کد ام مولفه های سینومرفی بیشترین تاثیر د ر شکل گیری قرارگاه های رفتاری د ر خانه های محلی را د ارند؟ 2. این عوامل به چه شکل و بر کد ام مولفه های قرارگاه های رفتاری اثر گذارند. روش تحقیق برحسب هد ف کاربرد ی و از حیث گرد آوری د اد ه ها از نوع توصیفی - تحلیلی است. بخش توصیفی مبتنی بر شیوه اسناد ی و مطالعه د ر نمونه مورد ی است. بخش تحلیلی با تکیه بر روش تحلیل محتوای تلفیقی (کمی و کیفی) انجام گرفته. نتایج بررسی حاکی از این است که بر اساس استناد به مطالعه مورد ی، واکنش های آموخته شد ه و شکل ظاهری محیط مهم ترین عوامل سینومرفی د ر شکل گیری قرارگاه های رفتاری د ر خانه محلی مطالعه مورد ی هستند.

    کلیدواژگان: قرارگاه رفتاری، سینومرفی، خانه محلی روستایی، ادبیات داستانی - اقلیمی، تحلیل محتوا
  • محمدرضا رضوانی* صفحات 632-652

    شهرها و روستاها با مجموعه ای از جریان ها و پیوندهای با یکدیگر تعامل دارند. این تعاملات جغرافیای مختلفی را شامل می شود که اغلب فراتر از مرزهای اداری محلی و ناحیه ای است. این تعاملات و پیوندها می تواند علاوه بر آثار مثبت،آثار منفی نیز به همراه داشته باشد. مدیریت شهری و روستایی همیشه به طور جداگانه قادر به مدیریت آثار جریان ها و پیوندها برای توسعه پایدار شهری و روستایی نیست. همکاری روستایی - شهری و به طور خاص شراکت روستایی - شهری، الگوی موثری برای پاسخگویی به ضرورت حکمرانی این تعاملات در راستای رفاه و توسعه اقتصادی ناحیه ای است. مقاله حاضر با استفاده از روش مرور روایتی به تشریح مفاهیم و ابعاد شراکت روستایی-  شهری و بررسی تجربه های جهانی در این زمینه و نیز تاثیرات آن بر توسعه اقتصادی - اجتماعی و پایداری ناحیه ای می پردازد. یافته ها نشان می دهد نواحی شهری و روستایی دارایی های مختلف و غالبا مکمل یکدیگر دارند. درواقع، شراکت موثر روستایی - شهری با استفاده از این دارایی ها می تواند در تحقق اهداف توسعه اقتصادی و افزایش تولید کالاهای عمومی و همچنین دستیابی به صرفه جویی ناشی از مقیاس در ارایه خدمات عمومی نقش موثری داشته باشد، و ظرفیت شرکا را برای تصمیم گیری در زمینه های دارای تاثیرات قلمروی افزایش دهد. علاوه بر این ،شراکت می تواند به توسعه فرصت های جدید اقتصادی در شهر و روستا کمک نماید.

    کلیدواژگان: جریان ها و پیوندهای روستایی- شهری، همکاری روستایی- شهری، شراکت روستایی-شهری، توسعه پایدار ناحیه ای
|
  • Moslem Drikvand, Pegah Moridsadat *, MohammadTaghi Razavian Pages 426-445

    Sustainable development of urban and suburban agriculture can be effective in dealing with crises. This study aims to investigate the factors affecting the sustainable development of urban and suburban agriculture with an entrepreneurial approach. The study area of this study was the central part of Khorramabad city with an emphasis on the city and sub-city of Khorramabad. The present study is quantitative in terms of method, fundamental in purpose and descriptive-analytical. Data and information were collected using documentary and field methods and the data collection tool was observation and a researcher-made questionnaire. The statistical population of the present study included two groups of experts and users. 14086  households were calculated from the total statistical population and 364 households were selected using Cochran's formula. Findings show that the factors affecting the sustainable development of urban and suburban agriculture with an entrepreneurial approach are: 1- Providing economic opportunities and investment in urban and suburban agriculture; 2- Development of urban and suburban agricultural infrastructure; 3- Development of innovation and new methods and technologies in urban and suburban agriculture; 4- Empowerment and participation of urban and suburban farmers; 5- Development of culture and spirit of agricultural entrepreneurship in the region and for local farmers; and 6- Institutional development in the direction of entrepreneurship, urban and suburban agriculture. The development of innovation and new technologies, the creation of new ideas and the application of entrepreneurial methods are effective in the sustainable development of urban and suburban agriculture in the study area.

    Keywords: Urban, suburban agriculture, Sustainable Development, Khorramabad, its suburbs, Entrepreneurial Approach
  • Mohammad Najjarzadeh *, MohammadReza Asadi Zarch, Roholah Jahanian Bahmnamiri Pages 446-463

    This study aims to investigate the role of Destination image and the perceived effects of local residents and tourists in the tourism development of the rural tourism region of Babolsar. The present study is an applied research in terms of purpose and it is a descriptive-correlation study. The population of the study consists of tourists who have visited the villages of Babolsar (Azizak, Karfun, Arabkhail) at least once. The statistical sample of tourists consists of 265 tourists selected using the convenience sampling method, and the statistical sample of the local population consists of 210 residents of the Babolsar region, where the villages have been selected using multi-stage cluster sampling. Data were collected by questionnaire with five Likert scales. The data were analyzed by SPSS and LISREL software. The results showed that the Destination image of local residents and tourists affects tourism development both directly and indirectly by the mediating role of perceived socio-cultural and environmental effects, but only the Destination image of tourists affects tourism development indirectly by the mediating role of perceived economic effect.

    Keywords: Destination image, Perceived influences, Local residents, Sustainable Tourism Development
  • Moslem Savari *, Lial Barfizadeh Pages 464-480

    Drought is one of the natural disasters that is very common, especially in arid and semi-arid areas. This phenomenon can occur in any region and affect humans and the environment; however, its effects in rural areas are much greater than in other areas due to the dependence of livelihood on rainfall. As a result, past droughts have severely reduced the sense of spatial belonging of rural households. Therefore, the factors that can affect this field are undeniably necessary. Accordingly, this study was conducted with the general purpose of studying the effects of social capital on the sense of spatial belonging of rural households in drought conditions. The statistical population of the study included all rural households - farmers of Dorud County. The sample size consisted of 375 heads of households selected for the study using the Krejcie and Morgan table. For collecting data, a questionnaire was designed. The validity of this questionnaire was confirmed by a panel of experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was performed in two sections of descriptive and inferential statistics using SPSS23 and Lisrel8.54 software. The results of grouping rural households showed that they are not in a good position in terms of spatial belonging and social capital. In addition, the results of structural equation modeling showed that the dimensions of social capital with a coefficient of explanation of 51% (γ = 0.71, t = 11.89) have a positive and significant effect on the sense of spatial belonging of rural households in drought conditions.

    Keywords: Social capital, sense of belonging, Drought Conditions, Rural Households, Lorestan Province
  • MohammadReza Bakhshi *, Malihe Falaki, Kobra Pirdadeh Beyranvand Pages 482-500

    The study and measurement of social welfare in order to monitor and reform social welfare policies and programs, especially in rural settlements facing many challenges and problems, is an undeniable necessity. The purpose of this study was to evaluate the level of subjective well-being of households and determine the factors affecting it in rural settlements of Kuhdasht County. The research method is descriptive-analytic based on Inglehart’s and Easterlin’s theories and utilizing the questionnaire tool. Using the Cochran formula and stratified random sampling method, 375 rural householders were selected as the sample of the study. The results showed that the level of subjective well-being of 70% of the heads of households is moderate and lower, and most of the indicators of subjective well-being including "feeling of health", "happiness", "hope for the future" and "social trust" are undesirable. Statistical analysis indicated that the individual variables (gender, age), population variables (household size, number of persons employed in the family), and economic variables (type of household head job, land ownership status) are the most important factors causing differences in the level of welfare of households in rural settlements of Kuhdasht County. Therefore, improving social welfare in rural areas requires a review of past policies and adaptation of plans to the needs and expectations of rural communities.

    Keywords: Life Satisfaction, kuhdasht, Rural Areas, Subjective Well-Being
  • Fatemeh Manouchehri, Rahmatollah Bahrami *, Majid Parishan, Reza Ghaderi Pages 502-518

    The purpose of this study is to determine strategies for empowering local communities in rural areas of Bazan, Javanrood County. The principal research tool was a questionnaire whose validity was confirmed by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient (α <0.7). The method of the present research is descriptive-analytical and it is an applied-developmental study. The required information and data were collected using documentary and field surveys by distributing the questionnaire. There are relatively good strengths and opportunities for empowering local communities in Bazan rural district: "Creating the necessary grounds for the participation of villagers in marketing and sales of handicraft products" and "Supporting the economic strength of the villagers in the form of organizations and production cooperatives" are the most important strategies proposed to empower local communities in Bazan rural areas. Establishing necessary conditions for the villagers’ involvement in marketing and sales of handicraft products is proposed as one of the strategies for empowering local communities in the rural areas. Small rural industries are feasible and have a high employment relative to investment. It is estimated that with a certain amount of investment in this category of industries, it is possible to create much more jobs than in large industries.

    Keywords: Empowerment, Local communities, Sustainable Development, SWOT, QSPM
  • Muhammad Asef Shaiq, Khalil Kalantari *, Ali Asadi, AliAkbar Barati Pages 520-535

    Rural development is one of the main concerns of developing countries. The consequences of lack of development in rural areas such as widespread poverty, unemployment and migration have led to more attention to rural development. According to the latest report of the Statistics Center of Afghanistan (2020), out of the total population of this country, about 23.4 million people (71%), live in rural areas. At the same time, rural areas face various economic, social, cultural, managerial and environmental challenges. Therefore, identifying Afghanistan's rural development challenges is a prerequisite to developing policies, plans, and providing a flexible model for achieving sustainable rural development. In this regard, the main purpose of this study was to identify and analyze the major challenges of rural development in Afghanistan. The statistical population included 60 experts on agricultural and rural development. The data collection tool was a questionnaire and its method was face-to-face interview. For data analysis, coefficient of variation and confirmatory factor analysis were used. The results of this study showed that several challenges including economic (such as lack of credits and investments in rural areas), social (such as women’s low participation in rural activities), environmental (such as improper exploitation of groundwater), physical (such as the weakness or lack of rural-urban network), and managerial (especially the dominance of unskilled laborers in rural economic activities) challenges, have influenced rural development in Afghanistan, respectively. Undoubtedly, any effort to eliminate them will play a significant role in achieving sustainable rural and consequently national development of this country.

    Keywords: Rural Development, Rural poverty, rural Society, Barriers to Rural Development, Afghanistan
  • Sadegh Salehi *, Sona Habibi, Ahmad Rezaei, AliAsghar Firozjayan Pages 536-551

    The purpose of this study is to investigate the social and cultural contexts of environmental issues among western villages of Gilan province, rural areas of Tavalesh with a qualitative approach based on grounded theory. In-depth interviews were conducted with 20 villagers as well as some experts in the spring of 2020 using targeted sampling. The validity and reliability of this study were evaluated based on control or validation by the participants. Data analysis was performed in three coding stages. In open coding, 10 concepts were identified and in axial coding, 31 major categories were extracted. Also, through selective coding of major categories, the core of the discovery and the final paradigm model were drawn and "Environmental degradation" was recognized as the main phenomenon. Causal conditions include infrastructure barriers, legal vacuum, participation rate, second home ownership, lack of foresight, and value density. Furthermore, the results show that the Intervention conditions included: transient tourism, conflicting settlements, credit vacuum, and illegal crossings. Overall, the findings showed that environmental degradation is a multifactorial phenomenon that convergence of a set of causal and intervening conditions in the social context of rural society has caused its occurrence. Revision of laws and equipping of infrastructure, development of ecotourism and promotion of public education as interactive strategies will have consequences such as reduction of occupation and destruction, optimal waste management, sustainable tourism and environmental protection.

    Keywords: Socio-cultural contexts, Grounded theory, Tavalesh villages, Environmental Degradation, Environmental Protection
  • Mahvash Moradi, Mohammad Akbarpour * Pages 552-571

    The concept of livability is one of the new concepts in the field of rural planning that has been considered following the quality of life in rural areas. The basis of proper planning to increase the level of the livability of villages around the city is not enough to discuss the vulnerability of these areas and it is necessary to know the livability status of these villages. Because by correctly identifying the indicators of livability and the factors affecting it, the existing problems in these villages can be solved to some extent and their viability can be improved and the conditions for sustainable development can be provided. The purpose of this study is to investigate the viability of villages in the Dorodfaraman district, Kermanshah city. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature, which has been done using survey method and questionnaire. The collected data were analyzed using SPSS software. Shannon and Copras entropy model has also been used to rank the studied villages in terms of livability status. The statistical population of the study includes 20 villages inhabited by the Droudfaraman rural district, which was determined using Cochran's formula with a sample size of 459 people. The results show that the living conditions in the villages of Dorodfaraman rural district are at a low level and also the villages of this rural district were ranked in three levels of favorable, average and unfavorable, which have more favorable conditions than other villages. Dehpahn, Shahrakesanati Faraman, Bijaneh, Gakiyh, Mourian  and the rest do not have very favorable conditions.

    Keywords: livability, suburban villages, Dorodfaraman rural district
  • Faezeh Asadpour, Jamal E Din Mahdi Nejad *, Ali Sharghi, Bahram Saleh Sedghpour Pages 572-589

    Today, the nature of the design and monitoring the visual aspects affecting the enrichment and formation of the rural environment and the villagers’ experiences of its physical appearance face shortcomings. It is necessary to identify the factors of the visual organization and study its effect on the physical appearance of the village to provide a more comprehensive description of this phenomenon. This research is exploratory in nature and descriptive survey in terms of the data collection method. The data required for the research were collected through documentary content analysis and the Delphi survey. The statistical population consists of 10 people in the Delphi section and 265 experts in the survey section who were interviewed after the validity and reliability of the questionnaire was confirmed by professors and Cronbach's alpha technique. To analyze the research data, one-sample t-test, Pearson correlation coefficient and Regression Analysis were used, the results of which showed that out of 53 evaluated indicators in four aspects of aesthetics-formal, activity-functional, cognitive-perceptual, and biological-natural, decorations and materials had the highest effect with an overall weight of 4.52, and the balance indicator with the score of 2.24 had the lowest impact on the visual organization of the village. Furthermore, the research findings showed a significant positive relationship between the stated factors and indicators. According to the regression analysis, 61% of the factors of the visual organization result in improving the physical appearance of the village. Among the four factors, the cognitive-perceptual factor with the impact factor of 0.378 had the most effect on the improvement of the physical appearance of the village.

    Keywords: Physical Appearance, village landscape, Visual Organization
  • Alireza Hadizadeh, Abdolmajid Nourtaghani * Pages 590-606

    The purpose of this study was to investigate the mechanism of adaptation of the system of activities to changes in the configuration of native housing and rural engineering through classification of activities and measurement of syntactic data of houses. For this purpose, 382 houses from two types of rural housing in Eshkorat, Guilan were randomly selected according to the method based on purpose and considerations. Structured interviews, observation and recording of activities were used to analyze the activities. Also, chi-square, balloon and cluster analysis were used to find the differences, as well as the most important activity and its place. The results generally showed that the two types of housing have different configurations that have caused the classification of activities, their location and the relationship between them in these housings is different. However, despite the change in the spatial configuration, the system of activities has not changed and the residents have adapted to the desired spaces. It was found that residents adapt to spatial changes through the categorization of activities, choosing the location of similar features and multi-functional spaces without deleting activities, which is due to cultural and social laws. Residents' adaptability has enabled them to use all the spaces of the house and to coordinate with the residential environment to meet their needs, values and behaviors. The findings confirm the need to pay attention to adaptability in the syntactic analysis of residential environments.

    Keywords: Adaptability, Change, spatial configuration, activity system, type of housing
  • Leila Beigom Hashemiyan, Mehrdad Matin *, Maryam Armaghan Pages 608-630

    The concept of behavioral settings, which is a branch of environmental psychology, means a stable behavioral pattern in place resulting from the interaction of the environment and human beings. There is entanglement between all components of the behavioral settings (body and behavioral patterns). This feature is called synomorphism. The present article examines the synomorphy components by reading the story of Khondasht written by Nasser Vahdati in the field of  Regional Novels as documents that contain a lot of information about lifestyle, climate, architecture, etc., and seeks to answer the following two questions: 1. Which synomorphy components have the greatest impact on the formation of behavioral settings in Native homes? 2. How do these factors affect components of behavioral settings? The research method is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of data collection. The descriptive part is based on the documentary method and the case study. The analytical part is based on the method of integrated content analysis (quantitative and qualitative). The results of the study indicate that based on the case study, the learned reactions and the appearance of the environment are the most important synomorphy factors in the formation of behavioral settings in the native home of the case study.

    Keywords: Behavioral setting, Synomorphy, Native house, Region Novel, Content analysis
  • MohammadReza Rezvani * Pages 632-652

    Urban and rural areas interact with wide flows and linkages. These interactions involve a variety of geographies that often transcend local and regional administrative boundaries. In addition to the positive effects, these interactions, flows and links can also have negative effects. Urban and rural management are not always able to manage these interactions separately for sustainable urban and rural development. Rural-urban cooperation and in particular rural-urban partnership is an effective model for responding to the need to govern these interactions for the welfare and economic development of the region. The present article describes the concepts and dimensions of rural-urban partnership using a narrative review method and examines global experiences in this field as well as its effects on socio-economic development and regional sustainability. Findings show that urban and rural areas have different and often complementary assets. In fact, effective rural-urban partnerships using these assets can play an effective role in achieving economic development goals and increasing the production of public goods, as well as achieving economies of scale in the provision of public services, and increasing the capacity of partners to decide in areas with territorial impacts. In addition, partnerships can help develop new economic opportunities in urban and rural areas.

    Keywords: Rural-urban flows, linkages, rural-urban cooperation, rural-urban partnership, sustainable regional development