فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی معاصر - پیاپی 24 (پاییز 1400)

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 24 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصور امینی، مونا عبدی* صفحات 1-31
    یکی از شروط بسیار مهم در قابلیت مطالبه خسارات، بحث قطعیت خسارت وارده است. برای این که خسارتی قابل مطالبه باشد، صرف حدس و گمان برای مطالبه آن کافی نیست و لازم است خسارت وارده قطعی باشد. ازجمله خساراتی که اصل وقوع خسارت در آن قطعی است اما در میزان خسارت وارده عدم قطعیت هایی وجود دارد، «خسارت از دست دادن حق استفاده از اموال» است که بیشتر در حوزه مسئولیت مدنی و پرونده های مربوط به تصادفات مورد مطالبه گیرد؛ هرچند که محدود به این مورد نیست. با توجه به این که در نظام حقوقی ما این نوع خسارت باوجود اهمیت و کاربرد گسترده، تاکنون مورد بررسی و تحلیل نویسندگان این حوزه قرارگرفته است، در این نوشتار تلاش شده است تا با رویکردی تطبیقی، به معرفی این خسارت پرداخته شود و مهم ترین استدلال های مطروحه در موافقت و مخالفت پذیرش آن مورد تحلیل قرار گیرد. همچنین تفاوت های آن با خسارت عدم النفع بررسی شود و رایج ترین شیوه های ارزیابی و محاسبه آن معرفی گردد. یافته های این تحقیق نشان می دهد که پذیرش این خسارت در تمامی نظام های حقوقی جهت نیل به اصل مهم و بنیادین «جبران کامل خسارات» ضرورتی انکارناپذیر است و پذیرش آن در نظام حقوقی ما نیز با توجه به مواد 328 ، 331 قانون مدنی با مانعی مواجه نیست.
    کلیدواژگان: خسارت، عدم قطعیت، از دست دادن حق استفاده، روشهای ارزیابی، مواد 328 و 331 ق.م
  • ابراهیم شعاریان ستاری*، سارا صاحب جمع صفحات 33-79
    یکی از موضوعات مهم نقض قرارداد، سلسله مراتب میان ضمانت اجراها و امکان تغییر آن ها است. تحقیق حاضر بر پایه این سوال بنا شده است که آیا سلسله مراتب و اولویتی میان ضمانت اجراها وجود دارد یا خیر و آیا زیاندیده استحقاق دارد پس از انتخاب ضمانت اجرای مورد نظر خویش، آن را تغییر داده و ضمانت اجرای دیگری انتخاب کند؟ اسناد بین المللی راجع به قراردادها مانند اصول حقوق قراردادهای اروپا و اصول یونیدرو برخی از جنبه های موضوع را مورد توجه قرار داده اند؛ با این حال قانون مدنی ایران در این خصوص ساکت است و اگرچه برخی نویسندگان دیدگاه هایی در مورد سلسله مراتب ضمانت اجراها مطرح نموده اند، اما تغییر ضمانت اجرا در حقوق ایران هیچ گاه موضوع تحقیق قرار نگرفته است. مقاله حاضر با مطالعه تطبیقی می کوشد تا موضوع تحقیق را نسبت به ضمانت اجراهای الزام به ایفای تعهد، فسخ قرارداد، خسارت و تقلیل ثمن مورد تحلیل قرار دهد. بدیهی است که یافته های تحقیق حاضر در قلمرو قراردادهای داخلی و بین المللی کاربرد داشته و فواید عملی آن در دعاوی ناشی از قرارداد غیرقابل انکار است.
    کلیدواژگان: سلسله مراتب ضمانت اجراها، تغییر ضمانت اجرا، الزام، فسخ، خسارت، اسناد بین المللی، حقوق ایران
  • مراد عباسی*، فضل الله فروغی صفحات 81-104
    اجتماع طولی عوامل به دو حالت اجتماع « سبب و مباشر » و « اجتماع اسباب » قابل تصور است. حقوقدانان اسلامی، برای شناخت عامل ضامن در صورتی که آن عامل«سبب» باشد، به نظریه های مختلفی از جمله دون ظریه مشهور « سبب اقوی از مباشر » و « سبب مقدم در تاثیر » استناد کرده اند. به دلیل عدم تبیین معیار روشن برای استناد به این دو نظریه در جایگاه مشخص و واقعی هر یک، شاهد نوعی تداخل در کاربرد این دون ظریه هستیم تا جایی که دادرسان در پرونده هایی که از لحاظ مبانی مشترک اند، با تمسک به این دو نظریه، گاهی حکم به ضمان « سبب اقوی از مباشر » و گاهی « سبب مقدم در تاثیر » می دهند. مقاله حاضر در پی بررسی مبانی و دلایل استنادی هر یک از این دو نظریه، جایگاه واقعی این دو را تبیین و در نهایت به این نتیجه می رسد که رابطه آنها به صورت « عموم و خصوص مطلق » بوده و « سبب مقدم در تاثیر » ، همان «سبب اقوی» است. از این رو ، می توان گفت که در دونظریه مذکور ملاک و معیار ضمان، اقواییت است که با وجود نظریه«عامل اقوی» ضرورتی به استناد«سبب مقدم درتاثیر» نیست.
    کلیدواژگان: سبب، مباشر، شرط، رابطه استناد، اجتماع طولی
  • حجت مبین*، امین امیرحسینی صفحات 105-135
    یکی از موضوعاتی که امروزه در نظام اقتصادی ایران به عنوان مانعی برای تحقق اقتصاد مقاومتی به شمار می رود، نقض رقابت سالم بین تجار از طریق دامپینگ است. دامپینگ به معنی فروش یک کالا در یک بازار خارجی با قیمتی کمتر از هزینه نهایی تولید یا ارزش عادی محصول یا محصول مشابه آن کالا در کشور عرضه کننده، با هدف کسب مزیت در رقابت با دیگر عرضه کنندگان همان کالاست. دامپینگ سبب نقض رقابت پذیری بازار و تضعیف تولید ملی شده و به همین سبب از موانع مهم تحقق اقتصاد مقاومتی تلقی می گردد. از این رو، برای مقابله با دامپینگ، باید بر اساس مبانی حقوقی و فقهی راهکارهایی ارایه گردد تا از نظام اقتصادی و تولید ملی حمایت شده و زمینه تحقق اقتصاد مقاومتی فراهم گردد؛ در این راستا حقوق ایران با در نظر گرفتن راهکارهایی نظیر وضع عوارض جبرانی، سهمیه بندی، مقابله با طفره فریب کارانه و راهکارهایی نظیر آن، به حفظ سلامت اقتصاد یاری رسانده و زمینه ترک فعالیت های دامپینگی را فراهم می سازد. در فقه امامیه نیز با پیش بین ضمانت هایی اجرایی نظیر جبران خسارت و ضمان مبتنی بر قاعده لاضرر، کیفر دهی و مجازات اخلالگران در سلامت نظام اقتصادی و هم چنین با استرداد سود حاصله از رفتارهای دامپینگی، می توان افراد را از دامپینگ بازداشته و سلامت نظام اقتصادی را رشد و ارتقا و در نهایت مقاوم شدن اقتصاد را تضمین نمود.
    کلیدواژگان: جبران خسارت، دامپینگ، رقابت، اقتصاد مقاومتی
  • سمیرا محمدی نژاد، علی غریبه*، حسن پاشازاده صفحات 137-169
    امروزه آزادی اراده طرفین، در تعیین قواعد رسیدگی در داوری تجاری بین المللی، به یک اصل حایزاهمیت تبدیل شده است، که در اغلب قوانین ملی و مقررات نهادها و سازمان-های بین المللی ،به رسمیت شناخته شده است. به موجب این اصل طرفین اختلاف با تعیین مکانیسم داوری به عنوان روشی برای حل و فصل اختلاف، از آزادی گسترده ای در تعیین قواعد حاکم برآیین داوری که توسط داوران مورد تبعیت قرار می گیرد، بهره مند می شوند.البته از آنجا که آزادی بی حد و حصر طرفین در انتخاب قواعد رسیدگی، منجر به نقض داوری منصفانه و برهم خوردن نظم عمومی خواهد شد، لذا طرفین آزاد نیستند تمام مقررات یک سیستم حقوقی و یا برخی از عناصر خاص آن سیستم را حذف نمایند . طرفین در تعیین قانون حاکم بر آیین داوری محدود به رعایت قواعد آمره محل داوری و محل اجرای رای داوری هستند.همچنین آن ها ملزم به رعایت اصول عدالت طبیعی در راستای حفظ نظم عمومی هستند.طرفین پس از آغاز داوری نیز جهت تغییر آنچه مورد توافق آن ها گردیده، محدودیت هایی دارند که آن ها را وادار به کسب موافقت داوران می کند. همچنین داوران نیز دارای اختیاراتی جهت تغییر توافق طرفین در اعمال قواعد آیین داوری هستند.
    کلیدواژگان: آزادی، اراده، آیین، داوری، داوری تجاری بین المللی
  • سید جواد ورعی* صفحات 171-192
    قضاوت مهم ترین رکن برقراری عدالت است. به همین جهت در نظام قضایی اسلام راهکارهای متعددی مثل: اشتراط اجتهاد و عدالت در قاضی، و شرایطی دشوار در شهود برای اثبات جرم، لزوم رفع نیاز قاضی از بیت المال، پرداخت ضرر و زیانی که در اثر خطای قاضی پیش می آید؛ و در نظام های حقوقی دیگر ساز و کارهایی مثل: پیش بینی هییت منصفه در دادگاه های رسیدگی کننده به جرایم مطبوعاتی و سیاسی، دادگاه های انتظامی قضات، دو مرحله ای کردن رسیدگی به جرایم در نظر گرفته شده است. قضاوت شورایی نمونه دیگری است از نزدیکتر شدن دادرسی به عدالت. موضوع شناسی قضاوت شورایی بخش ابتدایی مقاله و بررسی حکم آن بخش اصلی را به خود اختصاص داده است. «فقدان دلیل»، «منشا اختلاف بودن»، «از سنخ ولایت بودن قضاوت»، «استقلال قاضی»، «انصراف روایات قضا» و «رای واحد معلول قاضی واحد» دلایل ممنوعیت قضاوت شورایی شمرده شده است. مقاله با بررسی این دلایل نشان می دهد که نه تنها هیچ کدام بر ممنوعیت قضاوت شورایی دلالت ندارند، بلکه دلایل متعددی مانند: «عدم اشتراط وحدت قاضی در ادله قضاوت»، «دقیق تر بودن قضاوت شورایی»، «سازگاری با فلسفه قضاوت»، «مطابقت با احتیاط» و «سیره عقلا» بر جواز و مشروعیت قضاوت شورایی دلالت می کنند؛ حتی می توان برتری قضاوت شورایی بر قضاوت فردی را در رسیدگی به برخی از جرایم به دست آورد.
    کلیدواژگان: قضاوت، قضاوت فردی، قضاوت شورایی، موضوع شناسی، عدالت
  • محمدرضا ویژه*، مهناز فرید صفحات 193-220

    عوامل زوال مجازات کیفری، اسبابی هستند که ولو با اثبات وقوع بزه،مانع اجرای مجازات می گردند. عوامل عینی سقوط مجازات عبارتند از مرور زمان کیفری، اعتبار امر مختوم،عفو عمومی،نسخ قانون جزا و عوامل شخصی عبارتند از توبه،فوت ، گذشت متضرر از جرم و جنون. نوشتار حاضر به بررسی عوامل زوال مجازات انتظامی در حقوق اداری ایران و فرانسه می پردازد و در پی پاسخ به این سوال است که آیا تمام عوامل مسقط مجازات در حقوق جزا عینا سبب سقوط مجازات اداری می گردند؟یا اینکه بین اسباب سقوط مجازاتهای تنبیهی در حقوق کیفری و اداری تفاوت هایی در نظام های حقوقی مزبور وجود دارد؟با بررسی قوانین مربوط به نظر می رسد گرچه صراحتا در هیچ مقرره قانونی اشاره نشده که اسباب سقوط مجازات کیفری قابل تسری به تخلفات اداری می باشدو اگر سکوت قانون گذار را عامدانه بدانیم باید بپذیریم هیچ یک از عواملی که سبب زوال مجازات کیفری می شوند باعث اسقاط مجازات انضباطی نمی گردند چراکه قانون گذار در هیچ یک از مواد قانونی اشاره ننموده است ولی با توجه به روح حاکم بر نظام حقوقی کشورهای مورد مطالعه و قیاس اولویت بدین نحو که جرم از درجه اهمیت بیشتری نسبت به تخلف دارد لذا وقتی عاملی سبب زوال مجازات کیفری می گردد به طریق اولی سبب زوال مجازات انتظامی می شود همچنین اصل تفسیر مواد قانونی به صورت هماهنگ با یکدیگر می توان ادعا کرد، قواعد عمومی حاکم بر زوال پاسخ های تنبیهی کیفری می توانند اسباب سقوط مسئولیت انتظامی نیز باشند، هرچند که قواعد متفاوتی متناسب با هر حوزه باید در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: اسباب، عینی، شخصی، تخلف، اداری
  • صالح یمرلی* صفحات 221-248
    مطابق ماده 401 قانون مدنی، در خیار شرط، مدت می بایست معلوم باشد و ضمانت اجرای آن بطلان شرط و عقد است. در حالتی که متعاملین خیار شرط را به مدت عمر خود یا ثالث قرار دهند، قانون مدنی، موضع سکوت را برگزیده است. با توجه به درج چنین شرطی در قراردادهای تنظیمی متعاملین، بررسی وضعیت فقهی و حقوقی این شرط برای اصحاب دعوا و دادرس اهمیت بسیار دارد. این امر در بین فقهاء و حقوقدانان نیز مورد اختلاف است؛ برخی چنین شرطی را به دلیل معلوم و معین بودن و کفایت علم اجمالی صحیح می دانند. گروه دیگر، چنین شرطی را بدلیل مجهول و غرری بودن، سرایت جهل شرط به عوضین و خلاف مقتضای ذات عقد بودن باطل می دانند. نظر ما در این تحقیق، تفکیک این شرط در عقود مبتنی بر تسامح و تغابن و پذیرش صحت چنین شرطی در عقود مبتنی بر تسامح و قایل بودن به بطلان چنین شرطی به جهت مجهول و غرری بودن در عقود مبتنی بر مغابنه، است. پس چنین شرط مجهول و باطلی، عقد را نیز غرری و باطل می کند و فساد عقد اصالت دارد.
    کلیدواژگان: خیار، مدت، عمر، شرط، عقد
|
  • Mansour Amini, Mona Abdi * Pages 1-31
    One of the most important requirements for claiming damages is certainty of damages. In order to be able to claim a damage, it is not enough to speculate it, but it is necessary to determine damages with certainty. Loss of use is such damages the occurrence of which is certain but the amount of damage is uncertain. This kind of damage often occurs in civil responsibility and the case of accidents. In our legal system, despite its importance and extensive use, this kind of damage has not yet been analyzed by the legal authors. In this article seeks to introduce this damage with pros and cons of acceptability of it and also the most important differences between loss of use and loss of profit and the common methods of assessing and calculating of this damage. Findings of this research show that the acceptance of this damage is necessary to achieve the fundamental “principle of full compensation” in all legal systems and it does not seem to be a barrier for accepting it in our legal system, particularly based on the articles 328 & 331 of civil code.
    Keywords: Uncertainty in amount of damages, Loss of use of a chattel, Methods of assessing, calculating, Articles of 328 & 331 of civil code
  • Ebrahim Shoarian *, Sara Sahebjam Pages 33-79
    One of the most significant issues concerning breach of contract is the hierarchy between the remedies and the possibility of their change. This article examines the hierarchy of remedies and an aggrieved party’s ability to change his initially-sought remedy to another one. While international instruments of contract law such as the Principles of European Contract Law and UNIDROIT Principles have addressed some aspects of the issue, the Iranian Civil Code is silent on the matter. Although the legal literature addresses some features of the hierarchy of remedies, it has not touched upon the change of a remedy.  This article investigates the issue in relation to main remedies including specific performance, termination, of contract, damages, and price reduction. It is a truism that the findings of the research are generalizable to the context of domestic contracts as well as international ones, and its practical usefulness is undeniable in contract litigations.
    Keywords: Hierarchy of Remedies, Change of Remedy, Specific Performance, Termination, Damages, International Instruments, Iranian Law
  • Morad Abasi *, Fazlullah Forughi Pages 81-104
    Longitudinal plurality of the two states' plurality "cause and steward" and "plurality of causes "is conceivable. To consider a Sponsor Factor, if it is the Factor of "causes", Islamic jurists have referred to both the well-known theory of "the cause of front-impact" and "the stronger cause from steward". Due to the lack of clear criteria for referring to these two theories to explain the actual specific position of each, there is a kind of interference in the use of these two theories. Hence, whenever there are common principles, by resorting to these two theories, sometimes we can have verdict to guarantee "the cause of front-impact" and "the stronger cause from steward". This article seeks to examine the basis and reasons for retaining each of these two theories, explain the actual position of the two theories. It is concluded that the relationship between these two theories is defined as " public and private of absolute", "the cause of front-impact" and "the stronger cause from steward" . Hence, we can say that in theory the criterion of liability is “being strong” - meaning that in the presence of the theory of "the stronger factor", "the cause of front-impact" is not necessarily invoked.
    Keywords: cause, Steward, condition, Citing relationship, Longitudinal plurality
  • Pages 105-135
    One of the issues affecting the realization of economic resilience in Iranian system is the violation of the competition between merchants by dumping. Dumping means selling a product in a foreign market at a lower price than its final cost or the normal price or the cost/price of a similar product in the supplier country, with the aim of gaining an advantage in competing with other suppliers of the same product. Dumping is an instrument for violation of market competitiveness and undermining national production and is therefore considered as an important obstacle against the realization of economic resilience. Thus, for anti-dumping practices, the solutions based on legal and Islamic jurisprudential should be presented to support the economic system and national production and realization of the economic resilience. Therefore, in Iranian law, solutions such as counter-vailing duty, quotas, anti-circumvention and etc. have been proposed as ways of maintaining the health of the economy and providing the basis for the abandonment of dumping activities. In Shia Islamic jurisprudence, sanctions such as compensation and civil liability based on rule "La-Zarar", punishment of the disruptors in the health of the economic system and refund of the profits from dumping activities have been considered as ways of preventing dumping, upgrading the health of the economic system and guaranteeing the resilience of the economy.
    Keywords: compensation, Dumping, Competition, Economic Resilience
  • Samira Mohamadinejad, Ali Gharibeh *, Hassan Pashazadeh Pages 137-169
    Nowadays, party autonomy in determination of arbitration procedural law becomes a guiding principle in international commercial arbitration. The principle is recognized not only by national laws, but also by international institutions’ rules and provisions. In fact, when the parties choose the arbitration mechanism as a dispute resolution method, they enjoy wide freedom to determine the procedural law which is followed by arbitrators. But absolute freedom for parties will breach the due process of arbitration and will also violate public policy. So they are not completely free to eliminate a system of law or certain elements of a system of law. Actually their freedom is limited to observing mandatory rules of the seat of arbitration and the place of enforcing of arbitral award. Also, parties have to adhere to the principles of natural justice to protect the public policy. Additionally, after beginning of arbitration, party autonomy has some limitations which bound parties to get arbitrators consent for change of arbitral procedure. Besides, arbitral tribunal has the discretion to change what the parties have agreed about arbitration procedural law.
    Keywords: Party Autonomy, Arbitral Procedure Law, International Commercial Arbitration, Due Process, Public Policy
  • Seyed Javad Varei * Pages 171-192
    Judgment is the most significant pillar of justice. Therefore, in the Islamic judicial system, several strategies are considered such as the condition of Ijtihad and justice in the judge, and problematic state of affairs in intuition to prove a crime, the necessity to satisfy the judge's need from Bayt al-mal, compensation for damages caused by a judge's error. In other legal systems, mechanisms such as predicting the jury in the courts dealing with the press and political crimes, disciplinary courts of judges and two-step criminal investigation have been proposed. Council judgment is another example of closer proceedings to justice. Investigation of the subject matter of the council's judgment is the initial part of the paper and the review of its verdict is the leading part. "Lack of reason", "being a source of disagreement", "becoming a kind of Velayat (Guardianship of the Islamic Jurist,) based judgment, "independence of the judge", "cancellation of the narrations of the judge" and "single judgment as an effect of one judge" are reasons for banning the council judgment. Observing these reasons, this research shows that they do not imply a ban on council judgment; there are also several reasons for the legitimacy and validity of council judgment such as "no condition for the unity of the judge in the evidence of judgment", " accuracy of the council judgment", "compatibility with the philosophy of judgment", "compliance with caution" and "the conduct of the wise". It is even possible to gain the superiority of council judgment over individual judgment in dealing with some crimes
    Keywords: Judgment, individual judgment, Council Judgment, Subjectology, justice
  • MohammadReza Vijeh *, Mahnaz Farid Pages 193-220

    Deteriorating factors of criminal punishment result in preventing enforcement of punishment, even if the crime is proven. Objective factors deteriorating criminal punishment include the lapse of time, resjudicta principle, general amnesty and abrogation of code.  Personal factors include repentance, death, forgiveness of victim and madness. This paper examines causes of decline of disciplinary punishment in administrative law of Iran and France and seeks to answer the question whether deteriorating factors of penal punishments in criminal law lead to the fall of disciplinary punishment or whether there are some differences. When relevant laws are examined in depth, it seems that no legal regulation stating the causes of the fall of criminal punishment can be extended to administrative infractions, and if we consider the legislature’s neutral attitude towards the concept of intentional, we must accept that none of the factors cause the criminal punishment to decline. The legislature does not explicitly mention this but according to the spirit of the legal system of the countries under study and rule of priority when a factor leads to the decline of criminal punishment, it is clear that that factor can also lead to decline of disciplinary punishments. Also, it can be argued that the general rules governing the decline of criminal sanctions can lead to the decline of disciplinary liability, and some different rules may apply to each area.

    Keywords: Objective, personal factors declining punishment, Disciplinary faults, Criminal, administrative law, Iranian, French legal system
  • Saleh Yamrali * Pages 221-248
    According to Article 401 of the Civil Code, in the optional condition, the term must be known and the guarantee of its implementation is the invalidity of the condition and the contract. In the event that the parties to the option choose the condition for their lifetime or to a third party, the civil law has chosen the position of silence. Considering that in practice, such a condition is included in the regulatory contracts of the parties, it is very important for the litigants and the judge to study the jurisprudential and legal status of this condition. This matter is also disputed among jurists and lawyers; some consider such a condition to be valid because of its certainty and the adequacy of general knowledge. Another group considers such a condition to be invalid due to its ignorance and arrogance, the spread of ignorance of the condition to strangers, and contrary to the nature of the contract. Our view in this study is to distinguish such a condition in ease-based and profit-based contracts and to accept the validity of such a condition in ease-based contracts and to invalidate such a condition for being ignorant and arrogant in profit-based contracts. Therefore, such an unknown and invalid condition also makes the contract avoid and invalid. The invalidity of the contract is independent.
    Keywords: option, Time, Life, condition, Contract