فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت کسب و کار هوشمند
پیاپی 37 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نسیبه پوطی*، محمدرضا تقوا صفحات 1-68

    برنامه ریزی راهبردی نقش کلیدی در موفقیت آتی سازمانها دارد. فناوری اطلاعات به عنوان یک حوزه نوظهور در سازمانهای ایرانی، برای موفقیت نیازمند برنامه ریزی راهبردی است. در این تحقیق پس از مرور نظام مند روش های تدوین برنامه راهبردی فناوری اطلاعات و ارایه سیر تکوین این روش ها، یک روش بومی برای تدوین برنامه راهبردی فناوری اطلاعات شرکتهای توزیع برق ارایه شده است. این روش یک فراترکیب کمی-کیفی است. طی این تحقیق که شامل 5 فاز است، شناخت سازمان براساس معماری اطلاعاتی فرآیندها انجام می شود و سپس براساس چشم انداز همسویی کسب و کار و فناوری اطلاعات، دستیابی به وضعیت بهینه در به روش های کتابخانه زیرساخت فناوری اطلاعات به عنوان یکی از روش های همسویی کسب و کار و فناوری اطلاعات با رویکرد حاکمیت فناوری اطلاعات، دنبال می شود. با تطبیق فرآیندهای کسب و کار توزیع برق و فرآیندهای کتابخانه زیرساخت فناوری اطلاعات، وضعیت موجود و وضعیت مطلوب در هر فرآیند براساس نظرات خبرگان کسب و کار تعیین شد. بر این اساس فرآیندهای مدیریت تداوم خدمت، مدیریت کاتالوگ خدمت و مدیریت سبد خدمت دارای بیشترین فاصله از وضعیت مطلوب بودند و برای سایر فرآیندها نیز همین تحلیل فاصله انجام شد. براساس تحلیل فاصله، راهبردهای متناسب به ازای هر یک از فرآیندهای کتابخانه زیرساخت فناوری اطلاعات براساس به روش ها ارایه شد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، توزیع برق، کتابخانه زیرساخت فناوری اطلاعات
  • آنیتا حاجی زاده*، محمدجواد ارشادی، محمدرضا نباتچیان صفحات 69-108

    خطاناپذیرسازی رویکردی است که هدف اصلی آن غیرممکن ساختن اشتباهات است. این تکنیک می تواند با ایجاد تغییراتی در فرایند، و یا فرهنگ سازی مناسب فرصت رویدادن اشتباهات را حذف کرده و با ارسال پیام مناسب، جلوی انجام اشتباه را بگیرد. استفاده از ابزارها یا فناوری های نوین برای ارتقاء سطح کیفیت مورد انتظار مشتری در صورت استفاده از خطاناپذیرسازی وفاداری مشتریان را به شدت افزایش خواهد داد. خطاناپذیرسازی گرچه دهه های مختلفی است که در تولید مورد استفاده قرار می گیرد، اما در خدمات و نیز فناوری اطلاعات و به ویژه در سامانه های اطلاعاتی سابقه اندکی دارد. در این پژوهش برپایه پژوهش های پیشین ابعاد اصلی راهکارهای خطاناپذیرسازی دسته بندی شده و سپس با استفاده از پرسشنامه به جمع آوری نظرات خبرگان در مورد اولویت بندی راهکارهای خطاناپذیرسازی پرداخته شده است. همچنین براساس تکنیک گروه های اسمی معیارهای نهایی را انتخاب کرده و سپس عواملی که نقش موثردر خطاناپذیرسازی سیستم های اطلاعاتی دارند را بر پایه روش وزن دهی بهترین-بدترین یا BWM اولویت بندی می گردد. نتایج این پژوهش نشان داد طرحریزی مناسب برنامه های مدیریت کیفیت، کارکنان ماهر، تسهیلات و تجهیزات پیشرفته، قابلیت طراحی و در نهایت استفاده از کنترل کننده های مناسب به عنوان مهمترین عوامل خطاناپذیرسازی سامانه های اطلاعاتی می توانند به عنوان اولویت اصلی مدیران سازمان های خدمت محور مورد توجه قرار گیرند. همچنین، ارایه پیش فرض های مناسب برای اقلام اطلاعاتی و ساختارهای بهبود داده شده مدل داده می تواند رویکردهای فناورانه و نوآورانه را در سامانه های اطلاعاتی تقویت کند.

    کلیدواژگان: پوکایوکه، خطاناپذیرسازی، سیستم های اطلاعاتی، BWM، تصمیم گیری با معیارهای چندگانه
  • محمد احسان بصیری*، شیرین حبیبی، شهلا نعمتی صفحات 109-134

    با همه گیر شدن بیماری کووید-19، قرنطینه شدن مردم و فاصله گذاری اجتماعی، افراد بیش از پیش نظرات خود درباره ویروس کرونا را در شبکه های اجتماعی مانند توییتر منتشر می‏کنند. با این حال، هنوز مطالعه‏ای برای تحلیل نظرات برخط افراد به منظور درک احساسات آن‏ها در مورد همه گیری کووید-19 در ایران گزارش نشده است. در این پژوهش به تحلیل احساسات موجود در نظرات مردم ایران در شبکه اجتماعی توییتر در طول بحران کرونا پرداخته می‏شود. برای این منظور یک مدل شبکه عصبی عمیق ارایه می‏شود. با توجه‏ به این‏که داده ‏های برچسب‏گذاری شده از توییت ‏های مرتبط با کرونا در دسترس نیست، مدل پیشنهادی ابتدا روی مجموعه داده Sentiment140 دانشگاه استنفورد شامل یک میلیون و ششصدهزار توییت آموزش داده شده، سپس برای طبقه‏بندی دوکلاسه‏ی احساسات موجود در توییت های جمع ‏آوری شده مرتبط با کرونا در ایران استفاده می‏شود. نتایج نشان می‏دهد درصد توییت‏ها دارای احساسات منفی نسبت به توییت‏های مثبت به شکل معنی داری بیشتر است. همچنین، تغییر احساسات منفی افراد در ماه‏های مختلف متناسب با تغییر در آمار بیماران می‏باشد.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، کووید-19، تحلیل احساسات، نظرکاوی، شبکه عصبی عمیق
  • مصطفی قلیچ خانی*، یحیی صمدی مقدم، کیامرث فتحی هفشجانی صفحات 135-184

    تحول دیجیتال تجمیع و یکپارچگی فناوری های دیجیتال در تمامی نواحی یک سازمان است و تغییرات اساسی در تمام ابعاد آن ایجاد می کند. تحقیق حاضر، با هدف ارایه مدل ارزیابی بلوغ تحول دیجیتال در سازمان های صنعتی، از روش تحقیق آمیخته علم طراحی استفاده می کند. در گام کیفی به منظور گرداوری داده ها، ابتدا با استفاده از رویکرد مرور سیستماتیک ادبیات، مقالات مرتبط، در بازه زمانی 2015 تا 2021 مورد مطالعه قرار گرفت و 49 مقاله انتخاب شد. همزمان مصاحبه با خبرگان صورت پذیرفت. سپس با استفاده از نظریه داده بنیاد و نرم افزار MAXQDA10، مراحل کد گذاری محوری و نظری انجام شد و داده ها در 4 بعد و 12 مقوله دسته بندی شدند. جهت طراحی مدل پارادایمی عوامل علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردی و پیامدی شناسایی شدند. در بخش کمی، داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شدند ومدل با استفاده از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزارSmart-PLS آزمون شد. جهت کاربردی کردن تحقیق، مدل ارزیابی بلوغ قابلیت تحول دیجیتال مطابق استاندارد 15504 در شش سطح فقدان، آغاز شده، اجراشده، مدیریت شده، برپا شده و بهینه شده طراحی شد و پرسشنامه ای مطابق آن شامل چهل و هشت سوال محقق ساخته طراحی گردید. مدل ارایه شده در یک سازمان صنعتی حوزه الکترونیک مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد، در سازمان تحول آغاز شده است و در سطح بلوغ دوم قرار دارد، کانون توجه سازمان، جنبه فناورانه تحول است و ضروری است وجوه مدیریتی و سازمانی نیز متناسب با آن ها توسعه یابد.

    کلیدواژگان: تحول دیجیتال، علم طراحی، مدل بلوغ قابلیت، صنعت نسل چهارم، سازمان صنعتی
  • مجید کلانتری*، سید رسول البرزی گهروئی، الهه لطفی زاده دهکردی، احمدرضا کسرایی صفحات 185-214

    بحران جهانی ناشی از گسترش ویروس کرونا، سناریوهای مدیریتی جدیدی را در بخشهای مختلف اقتصادی و اجتماعی ایجاد کرده است. در این زمینه، علم و فناوری نقش اساسی در حل مسئله و رفع چالشهای مرتبط، ازجمله افزایش میزان مصرف آب دارد. در این پژوهش با معرفی کنتورهای آب هوشمند و بررسی میزان اثربخشی آنها در فرایند قرایت از راه دور و کاهش میزان مصرف آب مشترکین، به دنبال استفاده از مزایای راهکارهای فناوری اطلاعات در صنعت آب، به منظور کاهش و یا حذف مخاطرات ناشی از بحران های پیش رو هستیم. برای این منظور و برای اولین بار در سطح کشور، با بهره گیری از داده های حاصل از پروژه های پایلوت اجرا شده و با استفاده از روش های آمار استنباطی و آزمون مقایسه زوجی، به بررسی تغییرات مصرف آب مشترکین خانگی، قبل و بعد از نصب کنتورهای آب هوشمند و همچنین در دوران شیوع ویروس در کشور می پردازیم که براساس آن به تاثیر مثبت استقرار این گونه تجهیزات اندازه گیری هوشمند در مواجه با بحران کم آبی ناشی از استقرار ویروس مذکور صحه گذاشته شده است.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، کنتور آب هوشمند، قرائت از راه دور، آزمون تی زوجی
  • احسان کاشی*، مهری شهریاری صفحات 215-232

    اخبارها و شایعات مربوط به شیوع ویروس کرونا در رسانه های اجتماعی تاثیرات قابل توجهی بر مردم می گذارد. هدف این پژوهش بررسی اثرات روانی بحران موجود بر جامعه و تاثیر آن بر کسب وکار و زندگی روزمره مردم است که بدین منظور موضوعات مورد بحث مردم در مورد ویروس کرونا در رسانه های اجتماعی از ابتدای شیوع کرونا تا پایان فصل بهار سال 1399 بررسی و خوشه بندی شده و سپس با نظرات مردم در ماه های آذر و دی سال 1399 مقایسه شدند. داده های پژوهش از نظرات مردم در پست های مربوط به اخبار کرونا از صفحه های خبری فارسی اینستاگرام جمع آوری و با استفاده از روش متن کاوی و خوشه بندی کا- میانگین تحلیل شدند. بر اساس نتایج پژوهش موضوعات بحث شهروندان از ابتدای شیوع کرونا تا پایان فصل بهار به 10 خوشه تقسیم-بندی شدند که عبارتند از: کمبود تجهیزات بهداشتی، عدم توجه به قرنطینه، اخبار و شایعات، وضعیت روحی، اطلاع رسانی نشانه ها، پیشگیری، کنترل و درمان، اقدامات دولتی و مردمی، عدم رعایت بهداشت فردی، میزان مرگ در مبتلایان و نحوه دفن، تعطیلی فعالیتهای آموزشی و مشکلات اقتصادی. سپس با موضوعات در دو ماه آذر و دی مقایسه شدند که برخی موضوعات نظیر دسترسی به واکسن، محدودیت های ساعتی تردد و ویروس جهش یافته به نگرانی های مردم افزوده شده است و برخی از آنها نیز با تدابیر دولت مرتفع شدند.

    کلیدواژگان: کرونا، رسانه اجتماعی، خوشه بندی، متن کاوی
  • حمید بکامیری، محمد لگزیان*، علیرضا پویا، حسین شریف صفحات 233-266

    پژوهش حاضر ضمن شناسایی مهمترین شاخص های کلیدی موثر بر صنعت بانکداری، به دنبال ترسیم وضعیت بانکداری ایران در آینده می باشد. در این پژوهش از برنامه ریزی مبتنی بر سناریو و ماتریس تاثیر متقاطع استفاده شده است. در میان تمامی عوامل شناسایی شده، 29 عامل کلیدی موثر بر آینده این صنعت از طریق تحلیل سلسه مراتبی فازی انتخاب و سپس با تحلیل ماتریس تاثیر متقاطع ماهیت و نحوه اثرگذاری هریک از این عوامل بر صنعت بانکداری مشخص و در ادامه از روش تحلیل بالانس اثرات متقابل برای سناریونویسی استفاده شد. براین اساس از میان کل سناریوی های ترکیبی، سناریوهای محتمل قوی با استفاده از خوشه بندی کی مودز در 5 دسته کلی خوشه بندی شدند. در پایان نیز 4 سناریو شامل خوشبینانه برای بانک، تحول صنعت بانکی، شرایط تورمی و تحریم شناسایی شدند. بر این اساس امکان برنامه ریزی راهبردی و عملیاتی برای بانک کشاورزی مبتنی بر تحلیل عدم قطعیت های پیش روی برای هریک از سناریوها مهیا شد.

    کلیدواژگان: صنعت بانکی، برنامه ریزی مبتنی بر سناریو، آینده نگاری، ماتریس تاثیرات متقاطع، تحلیل ساختاری
  • اسلام ناظمی*، شهریار محمدی صفحات 267-296

    داده های شبکه های اجتماعی یکی از موثرترین و دقیق ترین شاخص های احساسات عمومی است، بطوریکه تجزیه و تحلیل این اطلاعات می تواند نتایج جالبی از احساسات کاربران نسبت به هر شخصیت، موضوع، محصول و خدمات را برای محققین نمایان سازد. در این پژوهش، ضمن بررسی نظرات کاربران در شبکه اجتماعی توییتر در مورد ویژگی های مختلف دو محصول رقیب تلفن همراه در بازار یعنی Iphone X شرکت اپل و Galaxy S9 شرکت سامسونگ، احساسات آنان را براساس جنسیت مصرف کنندگان این دو محصول مورد بررسی قرار می دهیم. این بررسی با استفاده از روش مبتنی بر رابطه در مرحله استخراج ویژگی و رویکرد مبتنی بر لغت نامه احساسی در مرحله تعیین قطبیت نظرات انجام می گیرد. نتایج این تحقیق بیان می دارد که محبوبیت ویژگی های مختلف محصول بین کاربران مرد و زن متفاوت بوده و براساس این نتایج، صاحبان کسب و کار می توانند اقدام به تولید محصولاتی با تمرکز بر جنسیت افراد کرده و یا به طراحی برنامه های هوشمند تبلیغاتی با توجه به علایق آنان بپردازند. این اقدامات در نهایت به افزایش سوددهی کسب و کار و رضایت مندی مشتریان منجر می گردد.

    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل احساسات، توییتر، استخراج ویژگی، تعیین قطبیت نظرات
  • میترا دانش پرور، زهره دهدشتی شاهرخ* صفحات 297-346

    امروزه شاهد تاثیر زیاد شبکه‌های اجتماعی بر خرید بسیاری از محصولات در صنایع گوناگون هستیم. یکی از صنایعی که در سال‌های اخیر تحت تاثیر شبکه‌های اجتماعی قرار گرفته است، صنعت پوشاک می‌باشد. از این رو، این پژوهش به دنبال شناسایی عوامل موثر بر خرید پوشاک در شبکه‌های اجتماعی و تدوین مدل رفتار خرید مصرف‌کننده در شبکه های اجتماعی برای صنعت پوشاک است. در انجام این تحقیق از روش ترکیبی استفاده شده است. در بخش کیفی ازطریق مصاحبه با مدیران شرکتهای فروش پوشاک در شبکه‌های اجتماعی متونی تهیه و کدگذاری گردید، 46 مفهوم شناسایی شد که در چهار مقوله اصلی و 16 مقوله فرعی دسته‌بندی و در قالب مدل اولیه ارایه شدند. سپس در بخش کمی، بر اساس مدل اولیه، پرسشنامه‌ای تدوین و در اختیار 385 نفر از خریداران پوشاک در شبکه‌های قرار گرفت و مدل نهایی رفتار خرید مصرف‌کننده برای خرید پوشاک از طریق شبکه‌های اجتماعی ارایه گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که عوامل فردی، عوامل مربوط به شرکت و عوامل اجتماعی و فرهنگی به طور مستقیم و همچنین با نقش میانجی اعتماد، تاثیر معنی‌داری بر تصمیم مصرف کننده به خرید پوشاک و به دنبال آن تاثیر معناداری بر وفاداری، خرید مجدد و توصیه خرید به دیگران از طریق شبکه های اجتماعی دارند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، صنعت پوشاک، عوامل فردی، عوامل اجتماعی و فرهنگی، عوامل مربوط به شرکت
  • امین حبیبی راد*، علی پناهی صفحات 347-372

    امروزه بیت‌کوین یکی از مهمترین رمزارزهایی است که بیشترین حجم مبادلات در بازار رمزارزها و بین کسب‌وکارها را به خود اختصاص داده است. ویژگی امکان پرداخت‌های آنلاین بین افراد و کسب‌وکارها بطور مستقیم و بدون مراجعه به موسسه مالی باعث شده قیمت این رمزارز برای کسب‌و-کارها و معامله‌گران حایز اهمیت و مبنای تصمیم‌گیری باشد. بنابراین مسئله قابلیت پیش‌بینی قیمت آن موضوع مهمی است که حجم جستجو می‌تواند بر آن اثرگذار باشد. هدف از این تحقیق، مطالعه و بررسی رابطه حجم جستجوهای اینترنتی و تاثیر آن بر قیمت این رمزارز است. همچنین، یکی دیگر از اهداف مقاله حاضر، معرفی گوگل ترندز به عنوان ابزار دسترسی به داده‌های بزرگ جهت انجام پژوهش‌ها در حوزه کسب و کار است. داده‌های لازم از گوگل ترندز در بازه زمانی سال 2016 تا 2021 است استخراج شد. حجم داده‌ها 5742 بوده و از کل جامعه آماری استفاده شده است. روش تحقیق، توصیفی-اکتشافی است که با هدف تبیین ارتباط بین «شاخص حجم جستجوی گوگل» و «قیمت بیت-کوین» انجام گرفته است. داده‌ها با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل گردید. یافته‌ها حاکی از ارتباط قوی و بسیار قوی بین شاخص‌های مورد بررسی است که تبیین شده است.

    کلیدواژگان: رمزارز، بیت کوین، گوگل ترندز، شاخص حجم جستجوی گوگل، همبستگی
|
  • Nasibeh Pouti *, Mohammad Reza Taghva Pages 1-68

    Strategic planning plays a key role in the future success of organizations. Information technology as an emerging field in Iranian organizations requires strategic planning to succeed. In this study, after a systematic review of the IT strategy development methods and the evolution of these approaches, an indigenous approach is developed to develop the IT strategy of the distribution companies. This method is a quantitative-qualitative hybrid. During this five-phase study, the organization's cognition is based on the information architecture of processes, and then based on the business and IT alignment perspective, achieving optimal status in information technology infrastructure library as one of the business and information technology alignment methods with the IT governance approach, is followed. By matching the business processes of the electricity distribution and information technology infrastructure library, the status quo and the desired status in each process were determined based on the opinions of business experts. Accordingly, the processes of service continuity management, service catalog management and service portfolio management were the most distant from the desired situation, and for the other processes the same gap analysis was performed. Based on the distance analysis, appropriate strategies were provided for each of the information technology infrastructure library processes according to the best practices.

    Keywords: Strategic planning, Information Technology, information technology infrastructure library
  • Anita Hajizadeh *, Mohammad Javad Ershadi, Mohammad Reza Nabatchian Pages 69-108

    Mistake proofing is an approach whose main purpose is to make mistakes impossible. This technique can eliminate the possibility of errors by making changes in the process, or by appropriate culture, or by preventing them from making a mistake by sending the appropriate message. Using new tools or technologies to improve the quality expected of the customer. The use of the miscalculation will dramatically increase customer loyalty. Although it has been decades in the making, it has a limited track record in services as well as in information technology and especially in information systems. In this study, based on previous research, the main dimensions of the error-solving strategies are categorized. Then, using the questionnaire, the experts' opinions on prioritization of nonlinearity strategies are discussed. We also select the final criteria based on the nominal batch technique and then prioritize the factors that play an important role in making the information systems unreliable based on the best-worst or BWM weighting method. The results showed that proper planning of quality management programs, skilled staff, advanced facilities and equipment, design capability and finally the use of appropriate controllers as the most important factors of information systems malfunction can be considered as the top priority of service managers. Also, providing appropriate assumptions for information items and improved data model structures can reinforce technological and innovative approaches to information systems.

    Keywords: Pokayoke, BWM, Information Systems, Foolproofing, MCDM
  • Mohammad Ehsan Basiri *, Shirin Habibi, Shahla Nemati Pages 109-134

    With the spread of Covid-19 disease, quarantine, and social isolation, people are increasingly posting their opinions about the coronavirus on social networks such as Twitter. However, no study has yet been reported to analyze online opinions of individuals in order to understand their feelings about the Covid-19 epidemic in Iran. This study analyzes the emotions in the opinions of the Iranian people on the social network Twitter during the Corona crisis. For this purpose, a deep neural network model is presented. As there is no labeled dataset of Covid-19 tweets, the proposed model is first trained on the Stanford University Sentiment140 dataset, which contains 1.6 million tweets, and then used to classify the two classes of emotions contained in the collected corona-related tweets in Iran. The results show that the percentage of tweets with negative emotions is significantly higher than positive tweets. Also, the change in negative emotions of people in different months is proportional to the change in patient statistics.

    Keywords: Corona virus, COVID-19, Sentiment Analysis, Opinion Mining, Deep Neural Network
  • Mostafa Ghelichkhani *, Yahya Samadi Moghadam, Kiamars Fathi Hafashjani Pages 135-184

    Effecting fundamental changes in all organizational dimensions, digital transformation refers to the aggregation and integration of digital technologies in all areas of an organization. The design science methodology was used in this study to propose a maturity assessment model for digital transformation in industrial organizations. . For data collection in the qualitative phase, a systematic review of the literature was conducted to analyze relevant papers within the 2015–2019 period. As a result, 49 papers were selected. At the same time, the experts were interviewed. Axial and theoretical coding phases were then implemented through the grounded theory in MAXQDA 10 to classify data as four dimensions and 12 categories. Causal conditions, context conditions, intervening conditions, strategies, and consequences were then identified to design the paradigm model. In the quantitative phase, research questionnaires were used for data collection, and the structural equation modeling technique was employed for model testing in SmartPLS. According to the ISO 15504, the capability maturity model for digital transformation was designed at incomplete, initial, performed, managed, established, and optimized levels in order to make research practical, and a corresponding 48-item researcher-made questionnaire was then developed. The proposed model was analyzed in an industrial organization of the electronics sector to determine the organizational maturity level.the result showed that the organization is at the second level of maturity and transformation has begun in it.the focus of the organization has been on the technology aspect and it is necessary to develop organization aspects accordance with them.

    Keywords: digital transformation, design science, capability maturity model.Forth industrial revolution.indusryal organization
  • Majid Kalantari *, Seyed Rasoul Albourzi Gahroei, Elaheh Lotfizadeh Dehkurdi, Ahmad Reza Kasraei Pages 185-214

    The global crisis caused by the spread of the coronavirus has created new management scenarios in various economic and social sectors. In this study, by introducing smart water meters and examining their effectiveness in the process of remote reading of water consumption of subscribers, we seek to use the benefits of information technology solutions in the water industry to reduce or eliminate the risks of future crises. To do so and for the first time in the country by implementing of data obtained from nationwide projects as well as using paired t test, we will examine changes in water use before and after the implementation of smart household water meters and during the outbreak of the virus, according to which the positive impact of the deployment of such smart measuring equipment in the face of the water shortage crisis caused by the deployment of the virus has been confirmed.

    Keywords: Coronavirus, Smart water meter, Remote reading, Paired t Test
  • Ehsan Kashi *, Mehri Shahriari Pages 215-232

    News and rumors about the prevalence of corona virus on social media have a significant impact on people. The aim of this study is to examine the topics discussed by people about corona disease in social media from the beginning of corona prevalence to the present day. The research data were collected from people’s comments in posts related to Corona News on Instagram and analyzed using the method of text mining and clustering. Based on the results of the research, the topics of discussion of the citizens were divided into 10 clusters, which are: Lack of sanitary equipment, lack of attention to quarantine, news and rumors, mental condition, information about symptoms, prevention, control and treatment, government and public actions, lack of personal hygiene, death rate in patients and burial, closure of educational activities And economic problems. Then they were compared with the issues in December and January, when some issues such as access to vaccines, hourly traffic restrictions and the mutated virus were added to the concerns of the people, and some of them were addressed by government measures.

    Keywords: Corona, Social Media, Clustering, Text-Mining
  • Hamid Bekamiri, Mohammad Lagzian *, Alireza Pooya, Hossein Sharif Pages 233-266

    While this study identifies the most important key indicators that influence the banking industry, it also attempts to provide a forecast for the Iranian banking industry in the future. Scenario planning and cross-impact matrix are used in this study. Among all the identified factors, 29 key factors influencing the future of the industry were selected through a fuzzy analytical hierarchical process and then the impact of each of these factors was determined through analysis of the cross-impact matrix. The cross-impact balance was then used to write scenarios.Accordingly, of all combined scenarios, the most likely strong scenarios were clustered into five general categories using K-mode clustering. Finally, four scenarios were identified, including optimism for the bank, banking industry development, inflationary conditions and sanctions. It was therefore possible to define action plans for each of the scenarios.

    Keywords: Banking Industry, Foresight, Scnario Planing, Structural analysis, Cross-Impact Analysis
  • Eslam Nazemi *, Shahriar Mohammadi Pages 267-296

    Social media data is one of the most effective and accurate indicators of public sentiment, so that analyzing this information can provide researchers with interesting results from users' sentiment about characters, subjects, products, and services. In this study, while reviewing users' opinion on Twitter about the various features of two competing mobile phone products on the market, Apple's Iphone X and Samsung's Galaxy S9, we examine their sentiment based on the gender of consumers of these two products. This study is performed using the relation-based method in the feature extraction step and Lexicon-Based in the polarity of opinions step. The results of this study show that the popularity of different product features varies between male and female users, and based on these results, business owners can produce products that focus on people's gender or design smart advertising plan according to their interests. These measures ultimately lead to increased business profitability and customer satisfaction.

    Keywords: Sentiment Analysis, Twitter, Feature extraction, Polarity of opinions
  • Mitra Daneshparvar, Zohreh Dehdashti Shahrokh * Pages 297-346

    Today, we see the great impact of social networks on the purchase of many products in various industries. One of the industries that has been affected by social networks in recent years is the clothing industry. Therefore, this study seeks to identify the factors affecting the purchase of clothing in social networks and to develop a model of consumer shopping behavior in social networks for the clothing industry. In this research, a combined method has been used. In the qualitative section, through interviews with clothing sellers active in social networks, texts were prepared and coded, 46 concepts were identified, which were classified into four main categories and 16 sub-categories and presented in the form of a prototype. In the quantitative part, based on the initial model, a questionnaire was developed and distributed to 385 clothing buyers in networks, and the final model of consumer purchasing behavior for purchasing clothing through social networks was presented. The results showed that individual factors, company-related factors and social and cultural factors directly and also with the mediating role of trust, had a significant effect on the consumer's decision to buy clothing, followed by a significant effect on loyalty, repurchase and Advise others to buy through social media.

    Keywords: Social networks, Clothing Industry, individual factors, Social, Cultural Factors, corporate factors
  • Amin Habibirad *, Ali Panahi Pages 347-372

    Nowadays, Bitcoin is one of the most important cryptocurrencies that has the largest volume of exchanges in the cryptocurrency market and between businesses. The feature of the possibility of online payments between individuals and businesses directly and without referring to the financial institution has made the price of these cryptocurrencies important for businesses and traders and the basis for decision making. Therefore, the issue of price predictability is an important issue that can be affected by search volume. The purpose of this research is studying and investigating the relationship between the volume of Internet searches and its effect on the price of these cryptocurrencies. In addition, another goal of this article is to introduce Google Trends (GT) as a tool for accessing big data for business researches. The required data was extracted from Google Trends in the period 2016 to 2021. The volume of data was 5742 and the whole statistical population was used. The research method is descriptive-exploratory with the aim of explaining the relationship between "Google search volume index" and "bitcoin price". Data were analyzed using Spearman correlation test. Findings indicate a strong and very strong relationship between the studied indicators, which is explained.

    Keywords: cryptocurrency, Bitcoin, Google Trends Google search volume index (GSVI), Correlation