فهرست مطالب

فصلنامه دولت پژوهی
پیاپی 26 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید حکیم* صفحات 1-26
    عوامل ژیوپلیتیک با توجه به مانایی و پایایی اثراتشان، همواره نقش قابل توجه در عرصه سیاست و رفتار دولت‎ها دارند؛ در تاجیکستان نیز با توجه به ویژگی‎های ژیوپلیتیکی این کشور، بررسی و توجه به این عوامل و تاثیرات آنها، نقش بسزایی در شناخت و پیش‎بینی سیاست‎ها و رفتار دولت‎ این کشور داشته و طبیعی است که این مهم با توجه به همسایگی و اشتراکات فراوان این کشور با جمهوری اسلامی ایران، اهمیتی مضاعف نیز می‎یابد. لذا نظر به این مهم، در این پژوهش با هدف تحلیل سیاست و رفتار دولت‎ تاجیکستان، پرسش پژوهش بر این مبنا شکل گرفته که ژیوپلیتیک تاجیکستان چه تاثیری بر سیاست و رفتار دولت‎ این کشور دارد؟ در مقام پاسخ، فرضیه تحقیق این است که ویژگی‏های ژیوپلیتیک تاجیکستان عواملی تنش‏زا هستند که در کنار ضعف این عوامل برای این کشور، به‎طور مستقیم و غیرمستقیم با ایجاد تهدید و مواردی مانند تنش، بی‏ثباتی و ناامنی بر سیاست و رفتار دولت تاجیکستان اثر داشته و باعث اقتدارگرایی و تمرکزگرایی دولت در عرصه داخلی و تسلط پذیری آن در عرصه خارجی شده است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی انجام شده و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه‎ای می‎باشد.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، تاجیکستان، دولت، رفتار، اقتدارگرایی
  • بهنام مدی* صفحات 27-61
    یکی از مباحث مهم در باب پدیده دولت، مساله شکل گیری دولت است. اما آنچه مهمتر از شکل گیری دولت است، بنظر مساله «انحلال» دولت باشد. این مقاله می کوشد مساله انحلال دولت را از منظر یکی از بزرگترین فیلسوفان سیاسی جهان مدرن، جان لاک، بررسی کند. پرسش اصلی مقاله این است که از منظر الاهیات سیاسی جان لاک، با اتکا به چه بنیادها یا مبانی می توان انحلال دولت را پذیرفت و از سوی دیگر چه شرایطی می بایست وجود داشته باشند تا بتوان به امکان انحلال یا ایجاد حق برای شهروندان بر انحلال دولت قایل شد. لاک معتقد است انسان در وضع طبیعی موجودی ذی حق است و به علاوه می تواند بر خود حکومت کند. انسان با حفظ بعضی از این حقوق وارد جامعه سیاسی می شود از جمله مهمترین این حقوق، حق افراد برای قضاوت در مورد عملکرد حکمرانان است. همچنین افراد حق دارند تا در صورت تخطی حکمرانان از تعهداتشان، آنان را عزل و حتی مجازات نمایند و اگر حکمرانان در برابر اراده مردم بایستند مردم می توانند به زور و انقلاب متوسل شوند. از نظر لاک، بدترین چیز در سیاست، انقلاب نیست بلکه استبداد است. از نظر لاک، انقلاب لازمه تضمین پایبندی حکمرانان به تعهداتشان است اما نکته مهمتر این است که انقلاب بنیاد آزادی است و بزرگترین تجلی حکومت انسان بر خود است.
    کلیدواژگان: لاک، حق، قانون، دولت، انحلال
  • بهروز صدقی شامیر* صفحات 63-90

    از آنجا که خواجه نصیر  الدین طوسی و توماس آکوییناس  هر دو فیلسوف و متکلم برجسته از دو دین ابراهیمی (اسلام  و مسیحیت)، عقلگرا، تحول خواه، و از قضا هردو همعصر بوده و در آثار خود به مبحث دین و دولت پرداخته اند، این پرسش قابل طرح است که آیا از دیدگاه این دو متفکر  تشکیل دولت و اداره آن، منحصرا امری دینی- الهی است یا امری طبیعی و مربوط به طبع مدنی انسان است؟این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی در صدد است که ضمن بررسی دیدگاه این دو متفکر اسلامی و مسیحی (خواجه نصیر و توماس آکوییناس)، به سیوال فوق الذکر پاسخ دهد. داده های این پژوهش نشان می دهد که هم توماس آکوییناس و هم خواجه نصیر الدین طوسی مشروعیت دولت را فارغ از الهی بودن یا عرفی بودنش؛ به عنوان امری طبیعی مشروط به  رعایت عدالت،  و برخورداری ازحکمت و خرد می دانند. از نظر خواجه نصیر الدین طوسی، اداره مدینه فاضله محدود به پیامبران و امامان که ممتاز به الهام الهی اند نیست بلکه حکما که ممتاز به قوت عقل اند نیز شایسته رهبری و اداره مدینه فاضله اند. از نظر توماس آکوییناس نیز هرحکومتی که عادلانه و عاقلانه عمل کند، درجهت خیر عموم و همسو با طبیعت و فطرت بشری است و لازم الاتباع خواهد بود.

    کلیدواژگان: دین و دولت، مدنی بالطبع، توماس آکوئیناس، خواجه نصیر
  • احمد گل محمدی*، نصیر عبادپور صفحات 97-124
    از دیدگاه نهادگرایانه، توسعه سیاسی اساسا به عنوان فرایند نهادینه ترشدن قدرت سیاسی در قالب نهاد دولت تعریف-می شود که نهادینه ترشدن «کسب قدرت سیاسی» یکی از شاخص های آن است. در این نوشتار تحول توسعه سیاسی در جمهوری اسلامی ایران ازلحاظ فرایند نهادینه تر شدن کسب قدرت سیاسی بازشناسی می شود تا نشان داده شود که دشواری های این بعد از توسعه سیاسی در ایران چه بوده است. تحلیل مضامین داده های گردآوری شده به روش اسنادی، حکایت ازآن دارد که فرایند نهادینه ترشدن کسب قدرت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران دو دشواری عمده داشته-است. یکی از آن دشواری ها با مناقشات پایدار برسر «هویت» مدعیان کسب قدرت پیوند دارد که مناقشه برسر هویت شخصیت های حقیقی و حقوقی (ازجمله تشکلات سیاسی و شبه سیاسی) را دربرمی گیرد. دشواری دوم هم با مناقشه برسر «فرایند کسب قدرت سیاسی» (ازجمله صلاحیت، نظارت و رای گیری) مرتبط است. هرچند موانع فراوانی برسر دست یابی به اسناد معتبر و گوناگون که دربرگیرنده داده های ارزشمند و مرتبط با دشواری های ذکر شده، وجود داشته-است اما یافته های این پژوهش می تواند هم انگیزه های نیرومندی برای گردآوری داده های بیشتر و انجام پژوهش های غنی تر فراهم سازد و هم منظرهای متفاوتی برای یافتن راهکارهای موثرتر درراستای تعدیل دشواری ها و موانع نهادینه-ترشدن فرایند کسب قدرت سیاسی عرضه کند.انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی ایران بی گمان با توسعه سیاسی نسبت دارد و این نسبت از دیدگاه های گوناگون کم وبیش بررسی شده است
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، توسعه سیاسی، نهادینه شدن، کسب قدرت، مناقشات انتخاباتی
  • امیرمسعود شهرام نیا*، خیرالله خیری اصل صفحات 125-156

    در مطالعات مربوط به علل ناکارآمدی احزاب سیاسی در ایران عمدتا بر علل و عوامل متعدد تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی تاکید می شود. معمولا در این زمینه مطالعات نهادگرایانه اندکی انجام می شود و بررسی سیاست های حزبی دولتی مورد غفلت واقع می شود. در این مقاله از منظر نهادگرایانه به بررسی سیاست های حزبی نظام سیاسی و تاثیر آن بر ناکارآمدی احزاب سیاسی در ایران پرداخته شده است. نظام های سیاسی سیاست های حزبی خود را با رویکردهای متفاوتی اتخاذ می کنند و بر همین اساس تاثیرات متفاوتی نیز بر حیات احزاب سیاسی در کشورها برجا می گذارند. از این رو در این مقاله رویکرد سیاست های حزبی جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با سیاست های حزبی جمهوری فدرال آلمان که پیشگام سیاستگذاری حزبی در جهان است، بررسی می شود. پرسش اساسی این است که سیاست های حزبی در ایران در مقایسه با سیاست های حزبی در آلمان چه تفاوت هایی دارد و این تفاوت ها چه تاثیری بر حیات احزاب سیاسی در ایران می گذارند؟ به زعم این مقاله رویکرد اتخاذ شده در سیاست های حزبی دولتی ایران رویکردی کنترل کننده و محدود کننده است و همین عامل به فرض مساعد بودن سایر شرایط؛ امکان شکل گیری، رشد و فعالیت موثر احزاب سیاسی در ایران را سخت کرده و موجب ناکارآمدی آنها شده است. در پایان مقاله نیز پیشنهادهایی در راستای سیاستگذاری مطلوب حزبی در ایران ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سیاست های حزبی، احزاب سیاسی، ایران، آلمان
  • مهدی فرجی*، بهزاد قاسمی صفحات 157-190
    پس از شکل گیری گفتارهای انتقادی علیه وضع موجود در دوره قاجاریه، اکثر آنها حملات خود را متوجه نظام استبدادی نموده و خواهان گذار از استبداد به حکومت قانون شدند. در نهایت، مشروطیت به مطالبه اصلی منتقدین تبدیل و فرمان مشروطه صادر شد. لکن در مرحله تدوین متمم قانون اساسی، مشروطه از سوی مشروعه طلبان، مغایر با شرع تلقی و از این طریق با چالش بزرگی مواجه شد. حبل المتین که از سال ها قبل با تبییناتی عرفی مشروطه را ترویج می کرد، پس از بروز چالش مزبور، تغییر موضع داده و مشروطیت را بر اساس ایده تفکیک شرع از عرف ترویج می کند. پرسش اساسی مقاله این است که حبل المتین بر اساس چه مبنا و اهدافی، ایده مزبور را تبیین و ترویج می کرد؟ یافته های تحقیق بر اساس روش توصیفی تبیینی نشان می دهد، پس از آنکه مشروطیت مغایر با شرع تلقی شد؛ این نشریه تبیین عرفی خود را از مشروطه بر اساس جواز فقهی علمای نجف، مبنی بر ضرورت تفکیک شرع از عرف در عصر غیبت ساماندهی کرده و بعنوان راهکاری برای پیوند زدن اندیشه دولت مدرن و شرع مطرح می کند.
    کلیدواژگان: حبل المتین کلکته، اندیشه مشروطیت، قانون اساسی، ایده تفکیک شرع از عرف
|
  • Hamid Hakim * Pages 1-26
    Owing to their lasting and permanent effects, geopolitical factors play a significant role in the politics and behavior of state. Given Tajikistan’s geopolitics, it is important to consider geopolitical factors and their effects in order to understand and predict policies and behavior of the state in Tajikistan. This is also of special importance due the proximity of Tajikistan to the Islamic Republic of Iran as well as myriad commonalities between the two. Adopting a descriptive–analytical method and relying on library research, the present study aims to analyze the politics and behavior of the state in Tajikistan by investigating the effects of Tajikistan’s geopolitics on the state. The hypothesis is that the geopolitical characteristics of Tajikistan are factors causing tension for the country and creating, directly or indirectly, threats, instability, and insecurity which all affect the politics and behavior of the state in Tajikistan. This has led to the state’s authoritarianism and centralism in the domestic arena and its dominated, submissive character in the foreign arena.
    Keywords: geopolitics, Tajikistan, State, behavior, Authoritarianism
  • Behnam Medi * Pages 27-61
    How the government is formed is one of the important themes about the phenomenon of government.  Yet more important is the issue of the dissolution of government.  This paper studies the dissolution of government from the viewpoint of John Locke as one of the greatest political philosophers in the modern world.  The main research questions are, what are the foundations in Locke’s political theology that can explain the dissolution of government? and what conditions should be met in order to concede the possibility of the dissolution of government or confer on citizens the right to it? Locke believes that in the state of nature, human beings have rights as well as the ability to govern themselves.  Human beings enter the political society with some rights, the most important of which is the right to judge the performance of rulers.  Moreover, they have the right to dismiss or even penalize rulers whenever they do not fulfil their obligations, and if rulers go against the popular will, people can resort to force and revolution.  For Locke, revolution is not the worst thing in politics but in the despotic politics.  In Locke’s viewpoint, revolution is necessary to ensure rulers’ adherence to their obligations.  More importantly, revolution is both the foundation of freedom and the greatest manifestation of humans’ self-government.
    Keywords: Locke, Right, law, Government, dissolution
  • Behrooz Sedghi Shamir * Pages 63-90

    Khawaja Nasir and his contemporary, Thomas Aquinas, are two prominent philosophers and theologians belonging to Abrahamic religions (Islam and Christianity). Considered as rationalistic and proactive, both scholars discussed religion and state in their works. The question arises as to whether they view the formation and administration of state as an exclusively religious–divine issue or a natural one related to the civil nature of mankind. Using a descriptive–analytical method, this paper tries to analyze Khawaja Nasir’s and Aquinas’ viewpoints in order to answer the above question. The data shows that both Aquinas and Khawaja Nasir consider the legitimacy of state as a matter of nature conditional on justice and wisdom regardless of whether state is divine or conventional. For Khawaja Nasir, the administration of Utopia is not limited to the prophets and imams—who are distinguished by divine inspiration—but the scholars who are distinguished by the power of reason are also entitled to the administration of Utopia. According to Thomas Aquinas, any government that acts justly and rationally is in the public interest and in line with human nature, so it must be obeyed.

    Keywords: Religion, State, Civil by Nature, Thomas Aquinas, Khawaja Nasir
  • Ahmad Golmohammadi *, Nasir Ebadpour Pages 97-124
    From an institutionalist point of view, political development is essentially defined as the process of institutionalization of political power within the state institution, an important criterion of which is the institutionalization of political power acquisition. This paper studies the evolution of political development in the Islamic Republic of Iran with respect to the institutionalization process of political power acquisition, aiming to identify the difficulties inherent in this dimension of political development in Iran. The content analysis of the data collected through a documentary method shows that there are two major difficulties in the institutionalization process of political power acquisition in the Islamic Republic of Iran. One of the difficulties is linked to the continuing dispute over the ‘identity’ of those who lay claim to power, which involves debates over the identity of natural and legal persons, including political and quasi-political groups. The second difficulty is related to the dispute over the ‘process’ of political power acquisition, including analyzing eligibility, monitoring, and voting. Despite many obstacles to access various and valid documents containing valuable data about these difficulties, the findings of the study can provide powerful impetus for collecting more data and conducting thorough research in future. They can also offer different perspectives for finding more effective ways to cope with the difficulties and face the obstacles inherent in the institutionalization of the process of political power acquisition.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Political Development, Institutionalization, Power acquisition, Electoral disputes
  • AmirMassoud Shahram Nia *, Kheirollah Kheiriasl Pages 125-156

    Studies on the ineffectiveness of political parties in Iran, mainly analyze the historical, cultural, social and economic factors. Usually, little institutional studies are carried out in this field and the party politics is completely neglected. In this article, we examine, from an institutional point of view, the political party politics of the political system and its impact on the ineffectiveness of political parties in Iran. Political systems adopt their own party politics with different approaches and, on this basis, can make different effects on the life of political parties in countries. Therefore, in this article, the approach of party politics of Islamic Republic of Iran is compared with that of Federal Republic of Germany. The basic question here is, what is the difference in political party politics in Iran compared to party politics in Germany and how do these differences affect the life of political parties in Iran? According to this article, the approach adopted in Iran's political party politics is a controlling and restrictive approach, and this has made it difficult for the political parties to form, grow, and effectively operate and it causes them to be ineffective. At the end of the article, there are some suggestions in favor of good political party politics in Iran. We believe that the approach of political party politics in Iran should be modified in a way that support parties.

    Keywords: Party politics, political parties, Iran, Germany
  • Mehdi Faraji *, Behzad Ghasemi Pages 157-190
    After the formation of critical discourses against the current situation in the Qajar period, most of them attacked the authoritarian regime and called for the transition from tyranny to the rule of law. Eventually, the constitution became the main critic's claim, and the constitutional order was issued. However, at the stage of drafting the constitutional amendment, constitutionalism was considered by shariatians to be contrary to sharia and thus faced a major challenge.The Habl-ol- matin, which had been promoting constitutionalism since many years ago, with secular explanations, after the challenge, changed its position and promoted constitutionality based on the idea of separating sharia from the custom.The basic question of the article is that Habl-ol- matin explained the idea on the basis of what basis and purpose?The findings of the research on the basis of the descriptive-explanatory method show that after the constitution was considered to be contrary to sharia, this publication regulates its secular explanation of constitutionalism on the basis of the jurisprudential permission of the Scholars of Najaf on the necessity of the separation of the sharia from the custom at the time of the absent, and as a way of linking the thinking of the modern state and sharia.
    Keywords: : Habl-ol- matin newspaper of Calcutta, Constitutional Theory, Constitution, The idea of separating the sharia from the custom