فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای اقتصادی
پیاپی 5 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تیمور آمار*، رضا صمیمی صفحات 1-14
    نقد نشانگر پویایی در عرصه های علمی است و علم جغرافیا نیز به عنوان یک علم ریشه دار به ویژه بعد از سال 1923 با نقد انس گرفته است و وجود بسترهای انتقادی را الهام بخش پیشرفت نظریه های علمی و دگرگونی در روش های موجود می داند. اگر صف بندی روش های علمی در جغرافیا را متاثر از دیدگاه های هارتشورن و شیفر و در قالب استثناگرایی و مکتب علم فضایی بدانیم، گرایش های موجود در روش های تحلیل در این علم را نیز می بایست در دو مقوله کمی و کیفی دنبال نماییم. دغدغه جغرافیدانان در به کارگیری کمیت رسیدن به چارچوبی است که بر مبنای آن مطالعات جغرافیایی به قوانینی علمی برسد که بدین منظور به کارگیری استدلال های کمی، علوم جغرافیایی را در رسیدن به این هدف یاری می رساند. براین اساس رویکرد غالب در جغرافیای کشور ما نیز به این طیف فکری گرایش داشته و ابعاد این روش علمی به ویژه دهه اخیر در پایگاه های علمی کشور رشد شتابانی پیدا کرد که مصادیق آن نگارش پایان نامه ها و مقالات فراوان با تحلیل کمی است. این پژوهش به آسیب شناسی روش های کمی در جغرافیای معاصر ایران می پردازد و برای مصادیق این آسیب ها تحلیل محتوای مقالات را در سه مجله علمی - پژوهشی داخلی را دستمایه این بررسی قرار داده است. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش با استفاده از منابع اسنادی و بهره گیری از محتوای مقالات فصلنامه های «پژوهش های جغرافیای انسانی»، «مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی» و «فضای جغرافیایی» به دست آمده است. داده ها با استفاده از اطلاعات مستخرج از این مجلات و تطبیق محتوای این پژوهش ها با مفاهیم، محورها و رسالت های جغرافیدانان مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته اند. نتایج این پژوهش نشان داد که در 6/92 درصد از تحقیقات شیوه گردآوری اطلاعات به صورت میدانی و در 7/64 درصد از آن ها تکنیک پرسشنامه به عنوان شیوه غالب مورد استفاده قرار گرفته است. در بین سوالات اساسی جغرافیا هنوز پیگیری چیستی و کجایی پدیده ها غلبه دارد و در 3/79 درصد مقالات شیوه کمی در تحلیل داشته که در بخشی از آنها جهت اثبات بین متغیرها نیازی به همبستگی و تحلیل رگرسیونی وجود نداشته است نتیجه بررسی مقالات در مجلات این پژوهش نشان داد که دغدغه های جغرافیای مدرن در اغلب نوشته های جغرافیایی دیده نمی شود، بطوریکه تنها 30 درصد از پژوهش ها به مسایلی چون «نظریه ای اجتماعی»، «اقتصاد سیاسی» و «نظریه های فرهنگی» پرداخته اند که تا حدی بر محافظه کار بودن پژوهش های جغرافیایی ایران گواهی می دهد.
    کلیدواژگان: روش شناسی، مطالعات جغرافیا، کمی گرایی، جغرافیای مدرن، جغرافیای انتقادی
  • سمیه علیزاده*، اکبر اصغری زمانی صفحات 15-31

    عدم توانمالی عوامل اجرایی ومدیریت شهری درکمک به برنامه های مسکن وتامین هزینه های خدمات شهری، در روند شکل گیری و ماهیت تراکم شهری و نیز تحقق تراکم های پیش بینی نشده در طرح های توسعه‏ ی شهری موثر بوده است. بنابراین دردودهه‏ی اخیر، سیاست فروش مازاد تراکم ساختمانی توسط شهرداری ها، موجب ایجاداختلال در نظام شهری کشور، سازمان فضایی و سیمای شهری گردیده است. لذاهمین عوامل باعث کمبود کاربری های خدماتی و افزایش ازدحام جمعیی گردیده که به مرور زمان موجبات تبدیل شهرها به بستری جهت سوداگری زمین و مسکن را فراهم نموده است. در مقاله‏ ی حاضر برآنیم با بررسی تغییرات تراکم ساختمانی در شهرک زعفرانیه شهر تبریز به سنجش پارادایم های تاثیرگذار بر روند شکل گیری تراکم های ساختمانی در محدوده مورد مطالعه بپردازیم. روش پژوهش حاضر از لحاظ هدف،کاربردی و از نظرماهیت جز تحقیقات توصیفی - تحلیلی محسوب می شود. بر همین اساس جهت جمع آوری داده ها و اطلاعات از دو شیوه‏ی عمده کتابخانه ای - میدانی بهره گرفته شده است. بدین ترتیب که پس از بررسی مبانی نظری پژوهش، ابتدا با استفاده از طرح های مصوب شهر تبریز، تعداد طبقات و ضوابط مربوط به تراکم های شهری محدوده‏ی مورد مطالعه طی بازه زمانی 1399 - 1390 استخراج گردید؛ سپس با مراجعه به شهرداری منطقه 2 تبریز، تعداد پروانه های صادر شده، تعداد طبقات ساختمانی و درآمدهای حاصل از فروش تراکم مشخص شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها، با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی Arc GIS و مدل های نظیر: کراس تب، مدل هلدرن و مدل شانون، تغییرات تعداد طبقات ساختمانی، میزان رشد شهرک زعفرانیه و میزان پراکندگی قطعات تغییر یافته مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد در بازه زمانی 1399 - 1390 تغییرات تراکم ساختمانی در محدوده مورد مطالعه کاملا محسوس بوده که مهم ترین عامل تاثیرگذار در این زمینه، فروش تراکم برای تامین درآمد شهرداری  بوده است.

    کلیدواژگان: تراکم ساختمانی، تراکم جمعیت، پروانه های ساختمانی، کلانشهر تبریز
  • حسن مومنی*، وحید ریاحی، وحیدرضا سلامت صفحات 32-44

    نقش فعالیت اقتصاد روستایی در دنیا بسیار مهم تلقی شده و در ابعاد ملی، منطقه‏ای و حتی بین المللی ارزشمند است. اما جایگاه اصلی بازاریابی تولیدات روستایی و سهم پایین دریافت ناشی از فروش تاکنون نتوانسته شایستگی ‏های خود را کاملا به اثبات برساند. این امر بیشتر ناشی از نقایص موجود در ساختار بازار محصولات روستایی است. باتوجه به اهمیت موضوع و فقدان رویکرد بازاریابی یکپارچه در بخش محصولات، بویژه در تشکل ها و تعاونی های روستایی به ‏عنوان متولیان تولید و توزیع، لزوم توجه هرچه بیش‏تر علمی و عملی به مبحث بازاریابی یادآور می‏شود، دراین راستا روش تحقیق به صورت ارزیابی عملکرد اقتصادی با ارایه مدل‏سازی ساختاری تفسیری و تعیین ارتباط بین مولفه های اعتبار یافته انجام شده است. تحلیل پژوهش با استفاده از به ‏کارگیری مولفه‏ های موثر در بازاریابی محلی در نواحی روستایی از مجموعه ابعاد محیطی، اجتماعی و اقتصادی با برداشت از مطالعات مشابه و تایید خبرگان دانشگاهی کسب شده است، که با نظرات مجموعه مذکور به صورت کاراکترهای جداگانه در ماتریس خود تعاملی ساختاری به وجود آمد. بر این اساس مولفه‏ های مناسب سازی زیرساختی و کالبدی، تجهیز فروشگاه مزرعه، تولید انبوه و تنوع محصولات، تحکیم ارتباط کشاورزی، زیرساخت‏هایICTو گسترش دامنه بازاریابی یکپارچه تنه اصلی مدل را شکل می‏دهد، همچنین مولفه‏ ی توسعه مزیت‏های رقابتی توانسته بیش‏ترین ارتباط را با مولفه کارآمدی صندوق‏های تسهیل کننده برقرار کند. در نتیجه مدل ارایه شده بازاریابی محلی در نواحی روستایی با رویکرد مدل‏سازی ساختاری تفسیری برای حصول به جایگاه مناسب خود تاکید بر شبکه یکپارچه با نقش بازیگران روستایی، سازمان های سازنده در استراتژی توسعه ‏ی پایدار دارد و منتج به چارچوب راهبردهای محرومیت‏زدایی روستایی خواهد بود که به صورت فرآیند زنجیره‎ای ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بازاریابی محلی، تولیدات روستایی، زنجیره شبکه ای، جریان‏های فضایی و مدل‏سازی ساختاری تفسیری
  • هادی یاقوت حردانی*، سید حسن مطیعی لنگرودی، دادور خانی فضیله صفحات 45-64

    رویکرد ارزیابی استراتژیک محیط زیست سیستمی پیشگیرانه و ساختار یافته برای پیش بینی، شناسایی و ارزیابی اثرات محیط زیستی، اقتصادی و اجتماعی گزینه های توسعه در سطوح راهبردی نظام تصمیم گیری است. هدف پژوهش، کاربرد رویکرد مذکور به منظور غربالگری اقدامات رشد و توسعه روستایی با تاکید بر «سند راهبردی توسعه اقتصادی شهرستان های منطقه 2 برنامه ریزی استان خوزستان» است. تحقیق از نظر هدف، کاربردی و مبتنی بر شیوه توصیفی پیمایشی است. غربالگری با استفاده از چک لیست و ماتریس و در چارچوب فن دلفی و نظرسنجی از 26 نفر از خبرگان و کارشناسان مسیول در حوزه های مختلف برنامه ریزی در ارتباط با سه سازه کلیدی و 36 معیار انجام شده است. نتایج نشان داد، اقدام راهبردی از نظر ارتباط با جهت گیری های فراگیر توسعه اقتصادی و اجتماعی در سطوح ملی، منطقه ایی و محلی به ویژه برای بهبود رفاه و معیشت انسانی جوامع روستایی تحت پوشش از اهمیت قابل توجه برخوردار است. بخش های برنامه ریزی، براساس دستورالعمل های قانونی، جزو حوزه های توسعه دارا/ و یا همراه با اثرات زیست محیطی بالقوه قابل توجه شناخته می شوند و از نظر پیوند و اثرگذاری بر دیگر اقدامات راهبردی، اهمیت محیط زیستی قابل توجه دارد. درجه پیچیدگی مسایل، مشکلات و محدودیت های محیط زیستی مرتبط با حوزه های برنامه ریزی هدف در نواحی روستایی تحت پوشش، بالاتر از حد قابل توجه است. درجه توجه اقدام راهبردی نسبت به جریان سازی و یکپارچه سازی ملاحظات و نگرانی های محیط زیستی به ویژه درنظر گرفتن استانداردها، ارزش ها، قوانین و مقررات (الزامات حقوقی/ مدنی) مرتبط با محیط زیست کمتر از حد قابل توجه است. افزون بر این، اقدام راهبردی در هر یک از بخش های برنامه ریزی هدف، چارچوبی برای ایجاد و توسعه دیگر فعالیت ها و پروژه های عملیاتی در سطوح خرد تدارک دیده است و براساس اجماع خبرگان، می تواند منجر به بروز اثرات بالقوه قابل توجه با ماهیت و کیفیت گوناگونی بر محدوده های جغرافیایی و طبیعی و نواحی فرهنگی از جمله سکونت‏گاه های روستایی و شهری با جمعیت متراکم و مناطق با کاربری فشرده در شهرستان های آبادان و خرمشهر شود.

    کلیدواژگان: اقدامات راهبردی، توسعه روستایی، استان خوزستان، رویکرد ارزیابی استراتژیک محیط زیست، غربالگری
  • نبی موسی زاده*، زهرا خوشنواز، پارسا پاشایی، مفید شاطری صفحات 65-82

    ریک جامعه اطلاعاتی، دانش و مهارت انسان‏ها سرمایه ‏های آن جامعه محسوب می‏شوند. پیشرفت جوامع بشری درعصرحاضر به علت پیدایش بسترهای مناسب که یکی ازمهمترین آن‏ها فناوری ارتباطات و اطلاعات است، به دوراز دغدغه مکان جغرافیایی و فواصل آنها با مراکز تمدن، تنها با اتکای به دانش وتوانمدی ریتی آن‏ها امکان‏پذیراست. بهره ‏گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات می‏تواند سبب توانمندسازی و تاثیرگذاری آگاهانه این قشر فراموش شده درروند پایداری محیط روستاهای کشورگردد و توجه به آموزش ‏هایICTروستایی می‏تواند از ابعادمختلف درتوسعه پایدارروستایی موثرواقع شود. این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی (در بخش توصیفی از آماره های میانگین، درصد فراوانی و در بخش استنباطی از مقایسه میانگین و آزمون اسپیرمن استفاده شده است) در راستای توسعه پایدار سکونت‏گاه ‏های روستایی دهستان بشیوه پاطاق انجام گرفته است که اطلاعات از روش میدانی (220پرسشنامه) واسنادی به دست آمده و نتایج حاکی ازآن است که، رابطه معنی داری بین فناوری اطلاعات و ارتباطات و توسعه‏ی روستایی در سطح خیلی بالایی وجود داشت به ‏طوری که روستای پاطاق با درجه توسعه یافتگی 674/0 در رتبه اول و روستای کوسه ‏ها با درجه‏ ی توسعه یافتگی 289/0 در رتبه اخر قرار گرفتند. که از دلایل عدم تاثیرگذاری می توان به موقعیت بخش مورد مطالعه و سطح پایین سواد روستاییان و عدم امکانات کافی برای استفاده عموم از این فناوری شاره کرد. بنابراین، مسیولین اجرایی محدوده‏ی مورد مطالعه پیشنهاد می‏گردد اقدام به تاسیس دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات در روستای ذکر شده کنند تا بدین وسیله شکاف ایجاد شده در توسعه یافتگی روستای مذکور نسبت به روستاهای دیگر برطرف شود.

    کلیدواژگان: جامعه‏ ی اطلاعاتی، مدیریت روستا، توانمندسازی، توسعه ‏ی پایدار، دهستان بشیوه پاطاق
  • سروه شریفی، مهدی فیض الله پور*، رامین کیامهر، افشین زهدی، جمشید عینالی صفحات 83-101

    امروزه ژیوتوریسم راهکاری نوین برای تبیین و تشریح علوم زمین و شناخت سرمایه های طبیعی هر منطقه است که علاوه بر ایفای نقش آموزشی علمی، سبب توسعه توریستی یک منطقه می شود. ژیوپارک ناحیه ای است با محدوده های کاملا تعریف شده و دارای مساحت کافی به منظور توسعه اقتصادی منطقه در آینده این محدوده شامل چندین پدیده جالب زمین شناسی (در ابعاد گوناگون و بدون در نظر گرفتن مقیاس ها) با ترکیبی از ویژگی‏های علمی، کمیابی یا زیبایی پدیده ، نمایش تاریخ زمین شناسی منطقه، نمایش فرایند هایی با ارزش زمین شنسی و باستان شناسی، بوم شناسی، تاریخ یا فرهنگ شناسی نیز ارزشمند هستند. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی تعدادی از ژیوسایت های شهرستان ماه نشان (دودکش جن مادآباد، قلعه بهستان، معدن انگوران، کوه های رنگی آلاداغلار، کوه بلقیس، آبگیر خندقلو، دودکش های جن قره دره انگوران،)جهت احداث ژیوپارک می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و از لحاظ ماهیت بصورت توصیفی تحلیلی است. روش گردآوری داده ها از طریق پرشسنامه بوده و جامعه آماری پژوهش 41 نفر از کارشناسان ذی ربط می باشند. تجزیه و تحلیل داده ها نیز به دو صورت کمی و کیفی و با استفاده از مدل کومانسکو و نرم افزار SPSS انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که شهرستان ماه نشان توانمندی و پتانسیل لازم جهت احداث ژیوپارک را دارد و ژیوسایت های قلعه بهستان و دودکش جن مادآباد با کسب امتیاز های (64/0) و (61/0) در رتبه های اول و دوم قرار گرفتند و ژیوسایت های کوه های رنگی آلاداغلار (593/0)، کوه بلقیس (591/0)، معدن انگوران (557/0)، دریاچه خندقلو (534/0) و دودکش های جن قره دره انگوران (528/0) به ترتیب با امتیاز های بسیار نزدیک به هم در رتبه های بعدی هستند. بیش‏ترین امتیاز میانگین های به دست آمده از داده ها مربوط به ارزش علمی و ارزش زیبایی شناختی است.

    کلیدواژگان: ژئوپارک، میراث زمین شناسی، زمین گردشگری، کومانسکو، ماه نشان
|
  • Teimour Amar *, Reza Samimi Pages 1-14
    Criticism indicates dynamism in scientific fields and the science of geography as a rooted science, especially after 1923, has become accustomed to criticism. And considers the existence of critical contexts as the inspiration for the development of scientific theories and the transformation of existing methods. If we consider the alignment of scientific methods in geography to be influenced by the views of Hartshorn and Schaefer and in the form of exceptionalism and the space science, The tendencies in the methods of analysis in this science should also be followed in two categories: quantitative and qualitative. This study deals with the pathology of quantitative methods in contemporary Iranian geography, For the examples of these injuries, the content analysis of articles in three domestic scientific-research journals has been studied. The information required for this research has been obtained by using documentary sources and using the content of articles in the quarterly journals "Human Geography Research", "Human Settlement Planning Studies" and Geographical Space. The data have been analyzed using the information extracted from these journals and matching the content of these studies with the concepts, axes and missions of geographers. The results of this study showed that in 92.6% of the researches the method of data collection was field and in 64.7% of them the questionnaire technique was used as the dominant method. Among the basic questions of geography, the pursuit of what and where phenomena still prevails. And in 79.3% of the articles, the quantitative method has prevailed in the analysis of the phenomenon that in some of them, there was no need for correlation and regression analysis to prove between the variables. Finally, the concerns of modern geography were less questioned in the articles studied in this study, Only 30% of the researches have dealt with issues such as "social theory", "political economy" and "cultural theories, which to some extent testifies to the conservatism of Iranian geographical research.
    Keywords: methodology, geography studies, quantification, critical geography
  • Somayyeh Alizadeh *, Akbar Asghari Zamani Pages 15-31
    Background

    Statement of Problem: Lack of financial capacity of executive agents and urban management in helping housing programs and financing of urban services has been effective in the process of formation and nature of urban density and also the realization of unforeseen densities in urban development plans.Therefore, in the last two decades, the policy of selling excess building density by municipalities has caused disruption in the country's urban system, space organization and urban image. Therefore, these factors have led to a lack of service uses and increased mass congestion, which over time has turned cities into a platform for land and housing business.

    Objectives

    In the present article, we intend to study the changes in building density in Zafaranieh town of Tabriz to measure the paradigms affecting the formation of building densities in the study area.

    Method

    The present research method is descriptive-analytical in terms of purpose, application and nature. Accordingly, two main library-field methods have been used to collect data and information. Thus, after reviewing the theoretical foundations of the research, first, using the approved plans of the city of Tabriz, the number of floors and criteria related to urban densities of the study area during the period 1390 - 1399 were extracted; Then, referring to the municipality of Tabriz region 2, the number of issued permits, the number of construction floors and the revenues from the sale of density were determined.In order to analyze the data, using Arc GIS geographic information system and models such as: CrossTeb, Holdern model and Shannon model, changes in the number of building floors, the growth rate of saffron town and the distribution of altered parts are analyzed.Result and

    Conclusion

    The results of this study show that in the period 1390 - 1399, changes in building density in the study area were quite noticeable that the most important factor in this field was the sale of density to provide municipal revenue.

    Keywords: Building density, Population density, building permits
  • Hassan Momeni *, Vahid Riyahi, Vahidreza Salamat Pages 32-44

    The role of rural economic activity in the world is considered very important and is valuable in national, regional and even international dimensions. But the main marketing position of rural products and the low share of sales revenue have not yet been able to fully prove their competence. This is mostly due to defects in the structure of the rural products market. Due to the importance of the issue and the lack of an integrated marketing approach in the products sector, especially in rural organizations and cooperatives as custodians of production and distribution, the need for more scientific and practical attention to marketing is reminded, in this regard, research method is performance evaluation Economics has been done by providing interpretive structural modeling and determining the relationship between validated components. The analysis of the research has been obtained by using effective components in local marketing in rural areas from a set of environmental, social and economic dimensions by taking similar studies and approval of academic experts. A structure was created. Based on this, the components of infrastructure and physical adaptation, equipping the farm shop, mass production and variety of products, strengthening the agricultural relationship, ICT infrastructure and expanding the scope of integrated marketing form the main body of the model. Establish facilitator funds. As a result, the proposed model of local marketing in rural areas with an interpretive structural modeling approach to achieve its proper position emphasizes an integrated network with the role of rural actors, constructive organizations in sustainable development strategy and will result in rural deprivation elimination strategies. The chain process is presented. That rural households that do not have an economy dependent on agriculture and increase the share of marketing in livelihood resources and use it. The chain process is presented. That rural households that do not have an economy dependent on agriculture and increase the share of marketing in livelihood resources and use it.

    Keywords: Local marketing, rural production, network chain, spatial flows, interpretive structural modeling
  • Hadi Yaghoot Hardani *, Seyed Hassan Motiee Langroudi, Fazileh Dadvar Khani Pages 45-64

    Strategic environmental assessment system is a preventive and structured approach for predicting, identifying and evaluating the environmental, economic and social impacts of development options at different levels of the planning system.The purpose of this research is to use the strategic environmental assessment method to screen strategic measures for rural development with emphasis on the "Strategic Document of Economic Development of Planning Region 2 of Khuzestan Province". The present research is applied based on the purpose and type of research, and descriptive and survey (analytical) methods in terms of nature and method. Screening has been done by using checklist and screening matrix in the framework of Fuzzy Delphi Method and with the advice and survey of 26 responsible practitioners in various fields of planning about 3 components and 36 key environmental criteria. The results showed that strategic action is of significant importance in terms of communication with the comprehensive and common directions of economic and social development at the national, regional and local levels, especially for improving the welfare and human livelihood of rural communities. Screening showed that based on legal and formal guidelines, planning areas covered by strategic action are identified and introduced as areas of development with potentially significant environmental impacts and strategic action is of significant environmental importance in terms of linking and influencing other strategic actions in the planning system. Also, the results showed that the degree of complexity and importance of environmental issues, problems and constraints related to the target planning areas in the covered rural areas is higher than significant. The degree of streamlining and integration of environmental considerations and concerns, especially the consideration of standards, values, laws and regulations (legal/civil requirements) related to the environment, is less than significant. In addition, the screening results showed that strategic action in each of the target planning departments has provided a framework for the creation and development of other activities and operational projects at the micro level and, based on the consensus of experts, can Lead to significant potential effects with diverse nature and quality on geographical and natural areas and cultural areas, including rural and urban settlements with dense population and densely populated areas in the counties of Abadan and Khorramshahr.Given that, it can be concluded that the strategic plan for many screening criteria and key environmental components are vital. Furthermore, its implementation can have significant effects and consequences and irreversible damage to the environment of rural and urban areas. Thus, based on the findings of environmental screening, the need for accurate environmental and technical assessments of the strategic initiatives to identify and analyze the effects and, if necessary, review, modify, improve or change the designed content and strategies. Also, it is recommended to anticipate and prepare appropriate mitigation actions.

    Keywords: Strategic Actions, Rural Development, Khuzestan Province, Strategic Environmental Assessment (SEA), Screening
  • Nabi Moosazadeh *, Zahra Khoshnavaz, Parsa Pashaei, Mofid Shateri Pages 65-82

    In an information society, human knowledge and skills are the assets of that society. The development of human societies in the present age due to the emergence of suitable contexts, one of the most important of which is communication and information technology, away from the concern of geographical location and their distances from the centers of civilization, is possible only by relying on their knowledge and management ability. Is. Utilization of information and communication technology can empower and consciously influence this forgotten group in the process of sustainable environment of rural areas of the country and attention to rural ICT training can be effective in various dimensions in sustainable rural development. This research is descriptive-analytical (in the descriptive part of the statistics, the average frequency, frequency and in the inferential part, the comparison of the mean and Spearman test is used) for the sustainable development of rural settlements in Bishiveh Patagh rural area. (220 questionnaires) and documents were obtained and the results indicate that there was a significant relationship between information and communication technology and rural development at a very high level so that Patagh village with a degree of development of 0.674 in the first place and The village of sharks was ranked last with a degree of development of 0.289. The reasons for the lack of impact can be attributed to the situation of the study area and the low level of literacy of the villagers and the lack of sufficient facilities for public use of this technology. Therefore, it is suggested that the executive officials of the study area establish an information and communication technology office in the mentioned village in order to close the gap created in the development of the said village compared to other villages. Therefore, the executive officials of the study area suggest Establish an information and communication technology office in the mentioned village in order to close the gap created in the development of the mentioned village compared to other villages.

    Keywords: Information Society, Village Management, empowerment, Sustainable development, Bashih Patagh village
  • Sarve Sharifi, Mehdi Feyzolahpour *, Ramin Kiamehr, Afshin Zohdi, Jamshid Einali Pages 83-101
    Bachground

    Geotourism is relatively a new form of sustainable tourism and has been developing rapidly over the past two decades. Tourism land is a new concept in recognizing the aesthetic value and the nature of the economic heritage of geology, which is presented by researchers and in a range of definitions. Some have concealed it from geographical, social, economic, and cultural concepts, and they are considered as a subset of geographic tourism, which is scientifically the concept of geoparks.

    Objectives

    The city of Mahneshan is a typical example of the diversity and complexity of processes and events occurring in the province and due to its diverse and attractive ecotourism and geotourism capabilities, as well as its historical and ancient features, it has the potential and potential to become a geopark of inter- International. Therefore, our aim is to evaluate the capabilities and capabilities of our city to create a geopark.

    method

    the present research is a practical and, in terms of its nature, the dominant approach to analytic descriptive space. Data gathering in this research is based on library and field method, using Comansko models and GIS software for drawing maps. In the present research, the questionnaires are based on the Comanescu model.

    Result

    In the overall assessment of the data obtained from the mean sum (total value) ‌ for each of the geosites based on the five Comanescu values, it was concluded that the scientific value score in the geocytes was different, the highest and lowest The highest score is for the castle of Behestan and Anguran mines.

    conclusion

    According to the evaluations obtained from the geosites, the scientific and aesthetic value indices have the highest scores indicating the potential of geosites in these two fields. In the final ranking for each of the geosites, castle of Behestan and Madabad were ranked first to second, respectively. In addition to their high abilities, factors such as having a fairly accessible access point Having landscapes, the Ghezel uzan River near the castle of Behestan, and more advertising by the tourism organizations are involved in these rankings.

    Keywords: geopark, geological heritage, Land use, Comanescu, Mahneshan