فهرست مطالب

Journal of Contemporary Research on Islamic Revolution
Volume:3 Issue: 10, Autumn 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا مجیدی، الهه خانی آرانی*، محمد عبدالهی صفحات 1-25

    هر کدام از کشورهای اروپایی برای مواجهه با حضور مسلمانان در کشور خود، سیاست و روش خاصی را اتخاذ کرده اند. به طور کلی میتوان این سیاست ها را در قالب سه مدل و الگوی رفتاری انگلیسی، آلمانی و فرانسوی دسته بندی کرد. الگوی انگلیسی عبارت است از تکثرگرایی فرهنگی، الگوی آلمانی عبارت است از الگوی ادغام مسلمانان در جامعه آلمان. و الگوی فرانسوی، الگوی ذوب یا دیگ مذاب است که بر این دستور کار قرار دارد که مسلمانان باید در جامعه فرانسه حل و ذوب شوند و هر نوع هویت دینی و مذهبی آنها باید حذف و محو گردد. سایر کشورهای اروپایی نیز هر یک دنباله رو یکی از این سه مدل هستند. اما سوال این است که این رهیافت ها، مدلها و روش ها چه تاثیری بر وضعیت زندگی مسلمانان و کل جامعه آن کشور داشته است؟ آیا رهیافتها روی کاغذ بوده اند یا در صحنه عمل هم پیاده شده اند؟ کدام رهیافتها، آسانگیرانه یا سخت گیرانه در مبارزه با افراط گرایی اسلامی (تروریسم تکفیری) و افراط گرایی سکولار (تروریسم اروپایی) موفقیت بیشتری داشته اند؟ و نتیجه عملی هر یک از این رهیافت ها در وضعیت اجتماعی و امنیتی سه کشور اروپای غربی چه بوده است؟ پاسخ این سوالات، موضوع این تحقیق را تشکیل می دهد.

    کلیدواژگان: اروپا، مسلمانان، مسلمانان اروپا، اسلام، اسلام اروپایی، اسلام هراسی
  • حامد آل یمین، محمدهادی آل یمین*، محمدحسین مختاری، مجید قربانعلی دولابی صفحات 27-42

    سیاست و نظام سیاسی برترین موقعیت را جهت تحقق عدالت برای نیل به آرمانهای والای انسانی دارند. اهمیت این موضوع تا به آنجاست که تحقق عدالت در ابعاد مختلف از طریق سیاست عدل و عدالت و حاکمان آن امکان پذیر است. با توجه به این مساله، هدف پژوهش حاضر واکاوی و شناسایی ظرفیت های موجود در نسبت میان سیاست و عدالت در اندیشه فقهی سیاسی حضرت آیت الله خامنه ای (مدظله) با روش توصیفی تحلیلی است و در راستای هدف پژوهش نقش سیاست درتحقق عدالت اجتماعی، الزامات سیاسی عدالت، سیاست و موانع تحقق عدالت و گزاره های بیانگر رابطه عدالت و سیاست مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد در اندیشه فقهی سیاسی حضرت آیت الله خامنه ای عدالت از موقعیت ممتازی برخودار می باشد به طوری که یکی از مبانی اساسی فقه سیاسی ایشان و جوهره فضایل و به مثابه راهبردی جهت نیل به اهداف عالی انسانی و معیار است. به عنوان مهم ترین بعد خلیفه الهی انسان، سیاست یا مسئولیت سرنوشت جمعی خویش است که در ذیل آن، تحقق و استمرار عدالت جلوه می نمایاند. عدالت از طریق نظام سیاسی واقعی یعنی نظام مبتنی بر قوانین الهی و از طریق اصولی مانند قانون عادلانه، اجرا، نظارت، مشارکت عمومی و توازن اجتماعی تحقق می یابد.

    کلیدواژگان: عدالت، سیاست، مقام معظم رهبری، اندیشه سیاسی، نظام سیاسی
  • مرجان باوفا*، عبدالله میراحمدی صفحات 43-56
    استعمارگر با جاه طلبی حق مستضعفین را استثمار می کند.آنها برای رسیدن به آرمان های خود کارهایی را انجام می دهند که اگر به کارکرد آنها آگاهی پیدا شود؛ بهتر می توان مانع عملکرد آنها شد. مغنیه اندیشمند دینی معاصر است که بسیار دغدغه ظلم ستیزی دارد. او در سخنوری ها و نگاشته های فراوانی به این امر اشاره داشت. برای شناخت کارکرد استعمار، لازم است تمام مباحث مغنیه که در زمینه استعمار اشاره شده مورد تحلیل و ارزیابی قرار گیرد تا مشخص شود در اندیشه مغنیه، استعمار چه عملکردی دارد تا از این طریق بهتر بتوان جاه طلبان و استثمارگران را شناخت.براین اساس در نوشتار حاضر، به گونه توصیفی- تحلیلی تمام مطالب استعمار و آمریکا که نماد استعمار نوین است و همچنین صهیونیسم که دست نشانده ی آمریکا است مورد واکاوی قرار گرفت و مشخص شد؛ سه کارکرد کلی برای استعمار بیان می شود. از آن جمله استحاله واژگان است که استعمار برای رسیدن منافع خود ماهیت بعضی واژگان مانند: اصلاح طلب، علم، دین و سرمایه داری را تغییر می دهد. افزون بر این عملکرد، استثمار برای رسیدن به اهداف خود از ابزارهای جنگی روانی و فیزیکی استفاده می کند. عملکردهای دیگری که مغنیه اشاره می کند؛ وجود مزدور و دو قطبی سازی جامعه است.
    کلیدواژگان: مغنیه، کارکرداستعمار، آمریکا، صهیونیسم
  • پوران میرزایی، حسن محمدمیرزایی* صفحات 57-79

    انقلاب اسلامی ایران به عنوان یکی از بزرگترین پدیده های قرن بیستم، مهمترین انقلاب سیاسی دینی جهان شناخته می شود که تاثیرات مختلفی را در سطوح ملی و بین المللی از خود بر جای گذاشته است. ایدیولوژی شیعی، عنصری کلیدی در بحث ریشه شناسی این انقلاب است و از جمله بن مایه های اساسی این ایدیولوژی، مفهومی تحت عنوان فقه سیاسی است که ارتباطی دو سویه با پدیده انقلاب اسلامی دارد. این مقاله سعی دارد با روش کیفی و مطالعه اسنادی به تاثیرات متقابل فقه سیاسی تشیع و انقلاب اسلامی بپردازد. از این رو با بررسی اسناد و منابع کتابخانه ای، داده های مورد نیاز در قالب فیش های تحقیقاتی استخراج، و در فرآیند انجام این تحقیق استفاده شده است. بر اساس یافته های به دست آمده، از یک سو امام خمینی (ره) به عنوان بنیان گذار انقلاب اسلامی، با بهره گیری از فقه سیاسی تشیع، این انقلاب را پی ریزی و به پیش برده است؛ اما از سوی دیگر انقلاب اسلامی نیز با ایجاد فضا و عرصه های بدیع، تاثیر بسیاری در تحول و ارتقای فقه سیاسی شیعه داشته است. البته طبیعی است این رابطه متقابل با موانع، چالش ها و آسیب هایی نیز همراه باشد که این مقاله تا حدی به آن ها پرداخته است.

    کلیدواژگان: اسلام شیعی، فقه سیاسی شیعه، انقلاب اسلامی ایران، رابطه متقابل، آسیب شناسی
  • سید محمد موسوی* صفحات 81-101

    بحران بحرین به دلیل محدودیت قدرت بازیگران داخلی ومنافع بازیگران خارجی درآن، برای قدرت های منطقه و فرا منطقه اهمیت ویژه ژیوپلیتیکی پیدا کرده است. هدف از این نوشتاربررسی بحران بحرین و تعارضات مذهبی و ژیوپلیتیکی ایران و عربستان سعودی است، مقاله کوشیده است، بااستفاده ازچارچوب نظری سازه انگاری و روش تحقیق توصیفی تحلیلی، علل و ریشه های رویکرد های متعارض جمهوری اسلامی ایران وعربستان را در قبال بحران بحرین بررسی کند. یافته های پژوهش نشان می دهدکه این تعارضات قبل از انقلاب اسلامی ایران شروع و با خیزش اخیر مردم بحرین به اوج خود رسید. ایران و عربستان سعودی دو بازیگر منطقه ای اصلی تاثیر گذار در بحران بحرین به حساب می آیند که رویکردهای فعالانه اما متعارضی را دنبال می کنند. این دو رویکرد متعارض باعث تنش های جدی در روابط عربستان سعودی با جمهوری اسلامی ایران شده است.

    کلیدواژگان: بحران بحرین، موقعیت ژئواستراتژیک، تعارضات مذهبی و ژئوپولیتیکی، ج. ا. ایران، عربستان سعودی
  • علیرضا خسروی* صفحات 103-126
    رهیافت اسلامی به روابط بین الملل فارغ از تشابهی که با جریان انتقادی در خصلت نقد به جریان اصلی و پارادایم غالب دارد؛ در رد و انتقاد متوقف نمی ماند، بلکه بواسطه برخورداری از مبانی هستی‎شناسانه، انسان‏شناسانه و معرفت‏ شناسانه خاص، ظرفیت ارایه جایگزین می یابد. در مقاله پیش‏رو ضمن برشمردن مبانی فرانظری و مفروضات پارادایم غالب در روابط بین‏ الملل و تشریح چهار دیدگاه انتقادی به آن، به رهیافت متمایزی در قالب رهیافت اسلامی اشاره و به این پرسش اساسی پرداخته می شود که نقطه عزیمت این رهیافت برای ارایه جایگزین و نظم سازی بدیل در روابط بین‏ الملل کجاست؟ یافته های حاصله موید آن است که رهیافت مذکور جفت‏ پنداری متضاد و برساخته‏ ی ناشی از مبانی فرانظری جریان اصلی و پارادایم غالب نظیر: مادی/ معنا، طبیعت/ مابعدالطبیعه، خلقت/طبیعت، واقعیت/حقیقت را از طریق ضرورت بخشی به تاکیدات پارادایم غالب، و همزمان با اصالت‏ بخشی به حقیقت و نه عینیت مادی؛ بی اعتبار و دوگانه های جدیدی را نظیر: مستضعفین/مستکبرین برمی سازد که امکان نظم سازی بدیل را مهیا می کند. چنین رهیافتی با مبانی فرانظری منحصری که دارد از طریق تعمیم اصالت بر ضرورت و خلقت بر طبیعت در پی عام کردن حقیقت جویی بر ماده ‏گرایی است.
    کلیدواژگان: روابط بین الملل، جریان اصلی، پارادایم رئالیسم، جریان انتقادی، رهیافت اسلامی
|
  • Mohammad Reza Majidi, Elahe Khani Arani *, Mohammad Abdollahi Pages 1-25

    The European countries have adopted a particular policy and manner to conflict with Muslims in their countries. These policies are classified into three behavioral patterns of British, German, and French. The British model is cultural pluralism, the German is Muslims’ integration in German society, and the French are melting melt pot. In their belief, Muslims must be dissolved in French culture and eliminated their religious identity. Other European countries follow one of these three models. The present study aimed to answer the following questions: ‘What effect have these strategies and patterns had on the living conditions of Muslims and the whole society of that country?’ ‘Were the approaches a plan or practical?’ ‘Which policies have been more successful quickly or strictly in confronting Islamic extremism (Takfiri terrorism) and Secular extremism (European terrorism)?’ ‘What was the practical result of these approaches in the Western European countries' social and security conditions?’

    Keywords: Europe, Muslims, European Muslims, Islam, European Islam, Islamophobia.
  • Hamed Aleyamin, Mohammad Hadi Aleyamin *, Mohammad Hosein Mokhtari, Majid Qorbanali Doulabi Pages 27-42

    Politics and the political system have the best opportunity to fulfil justice in achieving lofty human ideals. Therefore, complete justice in various dimensions is possible through the policy of justice and its rulers. With the descriptive-analytical method, the present study aimed to analyze and identify the existing relationships between politics and justice in Imam Khamenei's political jurisprudential thought. To this aim, investigated the role of politics in the fulfillment of social justice, political requirements of justice, politics, and obstacles to the realization of justice, and statements expressing the relationship between justice and politics. The results indicated that in Imam Khamenei's political jurisprudential thought, justice has a privileged position. So, it is the basic principles of his political jurisprudence, the essence of virtue, and a strategy to achieve high human goals and standards. As the most crucial dimension of the divine caliph of humans, politics or responsibility of his collective destiny caused the manifestation of justice realization and continuation. Justice is achieved through an open political system, that is, a system based on divine laws, and through principles such as just law, enforcement, oversight, public participation, and social balance.

    Keywords: Justice, politic, Imam Khamenei, political thought, political system
  • Marjan Bavafa *, Abdollah Mirahmadi Pages 43-56
    The colonialists exploit the rights of the oppressed with ambition. To achieve their ideals, they take actions to better prevent its performance with awareness of its function. Allameh Mughniyeh is a contemporary religious thinker who is very concerned about anti-oppression. He refers to this subject in his many speeches and writings. To understand the function of colonialism, we should analyze and evaluate all of Mughniyeh's topics mentioned in this field to determine what function colonialism has in his mind. So can know better colonialists and ambitious. The present study aimed to, with the descriptive-analytical method, analyze all the content of colonialism and America, which is the symbol of modern colonialism, and Zionism, which is the stooge of America. The results indicated that there are three general functions for colonization. First is the transmutation of words that colonialism changes the nature of some words such as reformist, science, religion, and capitalism to achieve its interests. Then, colonialism uses psychological and physical tools of war to achieve its goals. Finally, is the existence of mercenaries and the polarization of society.
    Keywords: Mughniyeh, Function, Colonialism, America, Zionism
  • Pouran Mirzaei, Hassan Mohammadmirzaei * Pages 57-79

    The Islamic Revolution of Iran is known as one of the superb phenomena of the twentieth century, the essential political-religious revolution globally, which has left various effects at the national and international levels. Shia ideology is a crucial element in the etymology of this revolution. One of the basic principles of this ideology is political jurisprudence that has a two-way relationship with the Islamic Revolution. With a qualitative method and documentary study, the present study aimed to analyze the interaction between Shia political jurisprudence and the Islamic Revolution. To this aim, we reviewed documents and library resources and extracted the required data in research files. The results indicated that, on the one hand, Imam Khomeini, as the founder of the Islamic Revolution, by using Shia political jurisprudence, has founded and promoted this revolution. On the other hand, the Islamic Revolution has significantly impacted the development and promotion of Shia political jurisprudence by creating innovative spaces and arenas. This interrelationship is also associated with obstacles, challenges, and harms that the present article has partly addressed.

    Keywords: Shia Islam, Shia political jurisprudence, Islamic Revolution of Iran, interrelationship, pathology
  • Sayyed Mohammad Mousavi * Pages 81-101

    The Bahraini crisis has particular geopolitical importance for regional and trans-regional powers regarding the limited ability of domestic actors and the interests of foreign actors in it. The present study aimed to examine the crisis in Bahrain and the religious and geopolitical conflicts between Iran and Saudi Arabia. To this aim, investigated the causes and roots of the conflicting approaches of the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia to the Bahrain crisis using the theoretical framework of constructivism and descriptive-analytical research methods. The results indicated that these conflicts began before the Islamic Revolution of Iran and culminated in the recent uprising of the Bahraini people. Iran and Saudi Arabia are two prominent regional actors in the Bahraini crisis that pursue active but conflicting approaches. This contradictory approach has caused severe tensions in Saudi Arabia's relations with the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Bahrain Crisis, Geostrategic Situation, Religious, Geopolitical Conflicts, Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia
  • Alireza Khosravi * Pages 103-126
    With the help of Islamic principles, it is possible to critique the mainstream and the dominant paradigm in International Relations. Still, the capability of the Islamic tenets is higher and does not remain at the level of rejection and criticism. Instead, it can provide alternatives by having specific ontological, anthropological, and epistemological foundations. The present study enumerates theoretical foundations and assumptions of the dominant paradigm in international relations. It describes four critical perspectives and then refers to a distinct view in the Islamic approach. After that, address this fundamental question: 'where is the turning-point of this approach for alternative presentation and construction of an alternative order in International Relation?’ The results indicated that according to the Meta-theoretical foundations of the dominant paradigm, they had created contradictory concepts. They are including material/meaning, nature/metaphysics, and reality/truth but by prioritizing truth (over material objectivity), those dualities become invalid and new dualities are drawn, such as the weak / the arrogant, which can design an alternative to the current dominant system. According to these principles, the effects of originality on the necessity and the priority of creature on nature is emphasized, and truth-seeking generally replaces materialism.
    Keywords: International relation, Mainstream, Paradigm, Realism, Critical approach, Islamic Approach