فهرست مطالب

نشریه علوم زمین
پیاپی 122 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/04
  • تعداد عناوین: 11
|
  • جمشید حسن زاده صفحه 0
  • نصرالله عباسی*، رضا اهری پور صفحات 1-12
    سازند میلا در برش منطقه تویه-دروار در باختر دامغان از پنج پاره سازند تشکیل شده است. پاره سازند پنجم شامل توالی شیل های آهکی، سنگ آهک و شیل های سبز زیتونی است. اثر فسیل های یافت شده در این پاره سازند شامل Cruziana problematica، Gordia isp، Helminthopsis abeli، Helminthopsis tenuis، Palaeophycus striatus، Planolites beverleyensis، Psammichnites gigas، Scolicia strozzii، Treptichnus pedum و Circulichnis montanus است. اثرفسیل Circulichnis montanus در افق های بالایی پاره سازند پنجم فراوان است و ساختمان لوله ای شکل و گرد دارد. این اثر فسیل به عنوان ساختمان تغذیه ای توسط جانوران کرمی اثرساز با بدن انعطاف پذیرو با رفتار تکاملی پیشرفته تر ایجاد شده است. این اثرفسیل در رخساره های تکراری نهشته های ریز دانه گسترش دارد و به نظر می رسد، با واحدهای سنگی حدواسط نهشته های توربیدایتی ارتباط داشته یاشد.
    کلیدواژگان: سیرکول ایکنوس، اثر فسیل، سازند میلا، اردوویسین، البرز
  • هادی امین رسولی*، حاجی حسین عزیزی، شهلا محمودیان صفحات 13-28

    توالی کرتاسه بالایی (UCS) در شمال پهنه سنندج-سیرجان، دربردارنده 5 واحد، به ستبرای2000 متر، شامل آهک، شیل، ماسه‏ سنگ، کنگلومرای درون سازندی، و گدازه‏ های بازالتی و آندزیتی است. این سنگ‏‏ ها ‏با ناپیوستگی بر روی نهشته‏ های کرتاسه پایینی و در زیر کنگلومرای پالیوسن جای دارند. الگوی عناصر نادر خاکی (REEs)، نسبت‏ های (22-18) Al2O3/TiO2،(24/4-5/43) La/LuCN (2/53-0/51) ، LREEs/HREEs (Nd/ErCN > 5) ،La/Sc (Th/Sc (0/42-0/68 و آنومالی ‏های منفی (0/89-0/26) * Eu/Eu و (0/82-0/14) * Nb/Nb نمونه‏ های شیل UCS نشان می ‏دهند که این نمونه ‏‏ها ‏بطور عمده نابالغ، رسوبات چرخه اول ناشی از فرسایش سنگ ‏های متوسط تا اسیدی کمان ماگمایی ‏هستند. سنگ های آتشفشانی در هنگام ذوب بخشی درون پوسته ایی قطعه اقیانوسی دگرسان شده فرورونده در رخساره گارنت- آمفیبولیت فشار بالا پدید آمده اند.ترکیب شیمیایی و تغییرات عمودی رخساره‏ های سنگی UCS، گویای تغییر محیط رسوبی در طی رسوبگذاری از دراز گودال به سراشیبی دراز گودال و حوضه جلوی کمان ماگمایی، ناشی از مهاجرت کمان ماگمایی به سوی قاره است. فعالیت آتشفشان‏ های کرتاسه پسین ‏منجر به Upwelling آب ‏های احیایی، مرگ گروهی پلانکتون‏ ها، و تشکیل پیریت در رسوبات شده است. در نمودار Th/Yb-Ta/Yb جاگیری نمونه ‏ها در بازه های ACM و WPVZ ‏ناشی از تحولات تکتونیکی از فرورانش با شیب کم به شرایط آتشفشانی کششی می ‏باشد.

    کلیدواژگان: شیل سنندج، ژئوشیمی، حوضه درازگودال، حوضه جلوی کمان، ژئودینامیک
  • اسماعیل خان چوبان*، بهزاد حاج علی لو، محسن موید، محمدرضا حسین زاده، مروت فرید آزاد صفحات 29-42

    در منطقه قزل داش داغی رخنمون قابل توجهی از فعالیت آتشفشانی میوسن با ترکیب آندزیتی به همراه نهشته های آذرآواری شامل توف، برش و آگلومرا وجود دارد. بافت این سنگ ها پورفیری تا میکرو پورفیری بوده و درشت بلور ها شامل پلاژیوکلاز، هورنبلند و اندکی بیوتیت است. منطقه-بندی بافت غربالی در دشت بلورهای پلاژیوکلاز این گدازه ها نشانه شرایط عدم تعادل حین انجماد ماگما است. این سنگ ها ماهیت کالک آلکالن دارند. ویژگی های ژیوشیمیایی گدازه های قزل داش داغی نظیر غنی شدگی LREEها نسبت به HREEها و همچنین غنی شدگی عناصر LILE به همراه بی هنجاری های منفی Nb، Ti و P بیانگر وابستگی آنها به مناطق فرورانش است. این سنگ ها حاوی مقادیر بالای SiO2، Sr، Sr/Y و La/Yb و مقادیر پایین تر Y، MgO و Yb نسبت به سنگ های آتشفشانی کالک آلکالن معمولی هستند و می تواند نشانگر ویژگی های آداکیتی گدازه ها باشد. بر پایه داده های ژیوشیمیایی این گدازه ها در اثر این گدازه ها در نتیجه ذوب بخشی پوسته اقیانوسی فرورانده شده ایجاد شده اند.

    کلیدواژگان: آداکیت، آندزیت، میوسن، مرند
  • محمود شرفی*، نسیم موسوی، مهران مرادپور، بیژن بیرانوند، ابراهیم عبدالهی، حسین مهاجر سلطانی صفحات 43-56
    براساس مطالعات سنگ شناسی، سازند چلکن در ناحیه دشت گرگان در برش مورد مطالعه به دو واحد ماسه سنگ پایین و مادستون بالایی تقسیم شده است. مطالعات پتروگرافی بیانگر ترکیب لیت آرنایت (کالک آرنایت) و ساب لیت آرنایت با بلوغ بافتی و ترکیبی پایین برای ماسه سنگ ها است. نهشته های کنگلومرا نیز در این سازند در برش مورد مطالعه از نوع ارتوکنگلومرای پلی میکتیت و متشکل از خرده های متنوع کربنات و چرت تعیین شده است. وجود تخلخل قابل توجه به فرم های حفره ای، کانالی و شکستگی در نهشته های ماسه سنگ و کنگلومرا و حتی گل سنگ استعداد بالای این رسوبات را به عنوان سنگ مخزن نشان داده و ضرورت انجام مطالعات اکتشافی در بخش ایرانی خزر جنوبی را مطرح می نماید. بر اساس جوان ترین نانوفسیل های یافت شده در سازند چلکن، سن نسبی این سازند در ناحیه مورد مطالعه انتهای میوسن تا پلیوسن میانی (؟) تعیین شده است. گسترش نانوفسیل های آهکی نشان دهنده وجود ارتباط بین حوضه خزر جنوبی با دریای سیاه و حوضه مدیترانه در انتهای میوسن- ابتدای پلیوسن و ایتدای پلییستوسن و عدم ارتباط در بخش عمده دوره پلیوسن است که برای اولین بار در این مطالعه مطرح می شود.
    کلیدواژگان: سازند چلکن، حوضه خزر جنوبی، مخزن، تخلخل، نانوپلانکتون های آهکی
  • مینا زمیاد، پیمان افضل*، محسن پورکرمانی، رضا نوری، محمدرضا جعفری صفحات 57-68

    محدوده تیرکا در استان سمنان واقع شده و بخشی از کمربند ماگمایی ترود- چاه‏شیرین که بیشتر از رسوبات پالیوژن و واحدهای سنگی آتشفشانی با ترکیب حدواسط تا بازیک ایوسن میانی- بالایی تشکیل شده است. هدف این تحقیق، بارزسازی دگرسانی های منطقه با استفاده از ترکیب روش های سنجش از دور و فرکتالی می باشد. بر این اساس ابتدا پردازش تصاویر ماهواره ای ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) با استفاده از روش انطباق سیمای طیفی برای تعیین دگرسانی های اکسید‏آهن، پروپیلیتیک، فیلیک و آرژیلیک انجام شد. سپس روش فرکتالی مقدار- تعداد برای رده بندی دگرسانی های مختلف مورد استفاده قرار گرفت. نتایج به دست آمده از روش فرکتالی نشان داد که روند اصلی دگرسانی های محدوده شمال شرقی-جنوب غربی با شش جامعه برای دگرسانی اکسیدآهن، چهار جامعه برای هر یک از دگرسانی های آرژیلیک و فیلیک و پنج جامعه برای دگرسانی پروپیلیتیک می باشند. آنومالی های شدید از دگرسانی ها با مقادیری با ارزش بیش از 223 برای اکسیدآهن، 204 برای آرژیلیک، 199 برای پروپیلیتیک و 199 برای فیلیک محاسبه گردید. به منظور اعتبارسنجی نتایج، مشاهدات صحرایی و مطالعات آزمایشگاهی شامل مطالعات پتروگرافی و کانی شناسی بر روی مقاطع نازک-صیقلی انجام شد. همچنین با استفاده از ماتریس Logratio داده های به دست آمده مورد راستی آزمایی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مدلسازی فرکتال، انطباق سیمای طیفی، دگرسانی هیدروترمال، تیرکا
  • مسعود مرسلی* صفحات 69-78
    پیش بینی میزان هجوم آب های زیرزمینی به تونل های در حال حفر، یکی از مهمترین مشکلات پروژه های تونلی است. روش های تجربی و تحلیلی بسیاری وجود دارند که تخمینی از آب ورودی به تونل می دهند، اما دقت آنها همواره پایین است. نفوذپذیری و بار آبی از مهمترین فاکتورهای تعیین کننده آب ورودی به تونل هستند. بدلیل پیچیدگی های شرایط زمین شناسی و آب زمین شناسی سازندهای سخت، بایستی عوامل دیگری نیز در تخمین آب ورودی به تونل مدنظر قرار گیرد. در این مقاله، برای اولین بار، طبقه بندی مقاومت ژیوموفولوژیکی توده سنگ (Geomorphological Rock Mass Strength (GRMS)) به عنوان معیاری در تخمین آب ورودی به تونل ها مد نظر قرار گرفت. داده های مرتبط با دو تونل که در شرایط زمین شناسی متفاوتی حفاری شده اند، جهت تاثیر این طبقه بندی در آب ورودی به تونل مورد استفاده قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که در هر دو تونل، معیار فوق، انطباق قابل توجهی با میزان آب ورودی به تونل ها داشته و می تواند از این پس در تخمین آب ورودی به تونل مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، تونل، طبقه بندی ژئوموفولوژیکی مقاومت توده سنگ
  • محمدامین جعفری، احد نظرپور، قدرت الله رستمی پایدار* صفحات 79-96

    در این پژوهش با استفاده از روش های فازی-گاما، تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و بر اساس وزن دهی به لایه های اکتشافی توسط نظر کارشناسان علوم زمین، مدل سازی پتانسیل معدنی عناصر سرب و روی در محدوده ورقه خنداب (بخشی از پهنه متالوژنی ملایر- اصفهان) صورت گرفت. لایه ژیوشیمی مربوط به عناصر سرب و روی با استفاده از روش شاخص سینگولاریتی (SI) که در شناسایی آنومالی ضعیف و پنهان دقت بالایی دارد تهیه شد. تمام لایه ها و زیرلایه های اکتشافی شامل لیتولوژی، ژیو شیمی، چگالی کانسارها و نشانه های معدنی سرب و روی، چگالی گسل ها و دگرسانی های سیلیسی و کربناته با استفاده از روش فازی- گاما وزن دهی و در دامنه 0 تا 1 قرار گرفتند و لایه های فازی سازی با مقدار گامای (γ) 95/0 با یکدیگر تلفیق و نقشه های پتانسیل یابی عناصر سرب و روی در منطقه مورد مطالعه حاصل شد. سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و با تشکیل دادن ماتریس مناسب برای لایه های اکتشافی، لایه ها وزن دهی شدند و نقشه پتانسیل یابی عناصر مورد نظر بدست آمد. نتایج حاصل نشان داد روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در مقایسه با روش فازی- گاما آنومالی های بیشتری را مشخص کرده و آنومالی های بدست آمده از این روش انطباق بیشتری با ذخایر سرب و روی موجود در منطقه نشان می دهد.

    کلیدواژگان: پتانسیل یابی سرب و روی، شاخص سینگولاریتی (SI)، فازی -گاما، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، ملایر- اصفهان
  • مرتضی دلاوری*، خدیجه قربانی، امیرعلی طباخ شعبانی صفحات 97-110

    کمربند ماگمایی ارومیه - دختر به موازات زمین درز زاگرس و در نتیجه فرورانش لیتوسفر اقیانوسی نیوتتیس به زیر حاشیه جنوبی اورازیا تشکیل شده است. سنگ های آتشفشانی مورد تحقیق در محدوده رزن- آوج بخشی از ماگماتیسم نوار ارومیه - دختر هستند. این سنگ ها شامل الیوین بازالت، بازالت تا معدودی تراکی آندزیت با ماهیت آلکالن هستند. روابط چینه شناختی میان لایه ای افق های آتشفشانی با رسوبات سازند قم موید سن الیگومیوسن آنهاست. تمرکز عناصر اصلی و کمیاب سنگ های آتشفشانی و مدلسازی شیمیایی نشان دهنده نقش بارز فرایند تبلور تفریقی (35 تا 45 درصد) با مشارکت کانی های الیوین، کلینوپیروکسن و پلاژیوکلاز در تحول ترکیب مذاب است. شیمی سنگ کل این سنگ ها نشان دهنده غنی شدگی زیاد LREE/HREE و نبود تهی شدگی HFSE همانند مذاب های OIB است. به نظر می رسد پس از فعالیت ماگمایی گسترده ایوسن در نوار- ارومیه دختر که مشخصات بارز ماگماتیسم قوسی دارد، در الیگومیوسن منشا مذاب ها به گوشته عمیق تر آستنوسفری تغییر پیدا کرده است. احتمالا پس از آغازین مراحل برخورد پلیتی عربی- اوراسیایی در ایوسن پایانی- الیگوسن آغازی و عقبگرد لیتوسفر فرورونده، جریانی از گوشته آستنوسفری به درون گوه گوشته ای تزریق شده و به طور ضعیفی تحت تاثیر مواد فرورانشی قرار گرفته است که باعث شکل گیری مذاب های الیگومیوسن شده است.

    کلیدواژگان: بازالت آلکالن، الیگومیوسن، رزن- آوج، ارومیه - دختر
  • مهرداد موحدی*، محمد یزدی، مهرداد بهزادی صفحات 111-122

    کانسار اسکارنی عشوند در اثر تزریق توده نفوذی فلسیک در سنگ های کربناته به سن پرمین و تریاس و تبادل یونی بین آن ها تشکیل شده است. به منظور تعیین ویژگی های سیال کانه ساز، میانبارهای سیال در کانی های کوارتز و کلسیت زون کانی سازی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج اندازه گیری ها نشان می دهد که در این کانی ها دو دسته میانبار سیال نوع (L+V) با شوری کم تا متوسط و گستره دمای همگن شدگی 149 تا 480 درجه سانتیگراد و نوع (V+L) با شوری کم تا متوسط و گستره دمای همگن شدگی 338 تا 448 درجه سانتیگراد وجود دارد که هر دو در مرحله پسرونده اسکارن ایجاد شده اند. خاستگاه میانبارهای سیال نوع (L+V) ماگمایی_جوی و دگرگونی و نوع (V+L) سیالات دگرگونی هستند. فرآیندهای آمیختگی هم دمای سیالات با شوری مختلف و رقیق شدگی سیالات بر اثر مخلوط شدن آب های جوی با سیالات ماگمایی_دگرگونی عوامل اصلی تکوین سیالات کانه ساز در این کانسار هستند. فشار سیالات در طول زمان تشکیل کانسنگ از کمتر از 50 تا اندکی بیش از 150 بار متغیر بوده و دمای تقریبی تشکیل کانسار بین 200 تا 360 درجه سانتیگراد بوده است. بر این اساس می توان عمق تشکیل کانسار اسکارن عشوند را حدود 650 متر نسبت به سطح ایستابی قدیمی تخمین زد.

    کلیدواژگان: ریزدماسنجی، میانبارهای سیال، اسکارن، عشوند، غرب ایران
  • ابراهیم غلامی*، اصغر احمدی، محمدمهدی خطیب، سعید معدنی پور صفحات 123-138

    رشته کوه بزقوش با روند تقریبی خاوری- باختری و رشته کوه چهل نور با روند تقریبی شمالی- جنوبی در شمال باختر فلات ایران، با روندی متفاوت و به تقریب عمود نسبت به یکدیگر واقع شده اند. هیچ مطالعه دما - زمان سنجی به منظور تعیین زمان شکل گیری اولیه، همچنین نرخ فرآیش و فرازش این دو کوهستان صورت نگرفته است. نتایج آنالیزهای دما- زمان سنجی درجه حرارت پایین اورانیوم-توریوم/هیلیوم در آپاتیت (AHe) به دست آمده در این مطالعه و تلفیق آن با داده های ساختاری، نشان می دهند سن سردشدگی رشته کوه بزقوش (25 - 19~ میلیون سال) نسبت به سن سردشدگی رشته کوه چهل نور - قافلانکوه (15 ~ میلیون سال) قدیمی تر است. به نظر می رسد الیگوسن آغازی شروع دگرشکلی رشته کوه بزقوش بوده درحالیکه آغاز تغییر شکل رشته کوه چهل نور و قافلانکوه که از لحاظ ساختاری یک سیستم هستند، مربوط به میوسن میانی است. بنابراین به احتمال شروع تغییرشکل این دو روند ساختاری در نتیجه بخش شدگی یک تغییرشکل منفرد نبوده است و در زمانهای متفاوت و در نتیجه بازسازی مجدد راستاهای کوتاه شدگی ناحیه ای ایجاد شده اند. همچنین نتایج این بررسی نشان می دهند پیوستگاه رشته کوه های چهل نور و بزقوش خاوری در واقع بخشی از رشته کوه بزقوش است.

    کلیدواژگان: رشته کوه بزقوش، رشته کوه چهل نور، فرآیش، فرازش، دما- زمان سنجی درجه حرارت پایین اورانیوم-توریوم، هیلیوم در آپاتیت .(AHe)
|
  • Page 0
  • Nasrollah Abbassi *, Reza Aharipour Pages 1-12
    Mila Formation includes five members in the Tuyeh-Darvar section, west Damghan. Fifth Member of formation comprises alternations of calcareous shale, limestone and green shales. Trace fossils of this member includes Cruziana problematica, Gordia isp., Helminthopsis abeli, Helminthopsis tenuis, Palaeophycus striatus, Planolites beverleyensis, Psammichnites gigas, Scolicia strozzii and Treptichnus pedum. Circulichnis montanus abundant in the upper most layers of the fifth Member and is circular cylindrical ring in shape. Circulichnis is a fodinichnion, that produced by progressive and plasticity behaviors of annelids. It seems that these trace fossils are belong to the mid parts of the turbidite rhythmic sequences and formed in the turbidity conditions of the sedimentary environment.
    Keywords: Circulichnis trace fossil, Mila Formation, Ordovician, Alborz
  • Hadi Amin Rasouli *, Hossein Azizi, Shahla Mahmodyan Pages 13-28

    The Upper Cretaceous succession (UCS) of the north Sanandaj-Sirjan zone consists of five units. The units are 2000 m thick, including shale, sandstone, limestone, intrafomational conglomerate with interbedded basaltic- andesitic lava. This succession is unconformably underlain by Lower Cretaceous and overlain by Paleocene conglomerates. The geochemistry of the samples represents ratios of Al2O3/TiO2 (18-22), La/LuCN (5.43-24.4), La/Sc (0.51-2.53), Th/Sc (0.42-0.68), LREE/HREE (Nd/ErCN > 5), and negative anomalies of Eu/Eu* (0.26-0.89) and Nb/Nb* (0.14-0.82). These characteristics indicate that the samples are immature, first-order sediments, and were eroded from intermediate to acidic arcs in the subduction zone. The volcanic rocks were formed during the intracrustal melting of an altered oceanic slab at high pressures in the garnet-amphibolite facies. The geochemical compositions and vertical lithofacies stacking patterns of the UCS imply that the depositional environment has changed during sedimentation from a trench to trench slope and forearc basins arising from continent-ward migration of the magmatic arc. The activities of Late Cretaceous volcanism resulted in the upwelling of anoxic water, demise of planktonic, and formed pyrite in the deposits. Samples on the Th/Yb-Ta/Yb diagram fall in the ACM and WPVZ fields, indicating tectonic evolution from low-gradient subduction to extensional volcanic conditions.

    Keywords: Sanandaj shale, Geochemistry, Tranch-basin, Forearc-basin, Geodynamic
  • Ismail Khanchuban *, Behzad Haj Alilou, Mohsen Moayyed, Mohamadreza Hosseinzadeh, Morovat Faridazad Pages 29-42

    In the Gezeldash_daghi region, there is a significant outcrop of Miocene volcanic activity with andesitic composition associated with pyroclastic deposits including tuff, breccia and agglomerate. These rocks have porphyry to microporphyry texture with coarse crsytals of pagioclase, and matrix includes plagioclase, hornblende and minor biotite. Zoning, sieve texture in the coarse crystals of these lavas is an indicative of unstable conditions during magma solidification. These lavas have calc-alkaline nature. The geochemical characteristics of Gezeldash_daghi lavas such as LREE enrichment than HREE as well as enrichment of LILE elements with negative Nb, Ti and P anomalies indicate their affilliation to subduction setting. These rocks contain high amounts of SiO2, Sr, Sr / Y and La / Yb, and lower values of Y, MgO, and Yb than classic calc-alkaline volcanic rocks, and may indicate lava adakitic features. Based on the geochemical data, these lavas had formed partial melting of subducted oceanic crust. The depletion of rare earth elements indicates a residue containing garnet and hornblende in the source area.

    Keywords: Adakaite, Andesite, Miocene, Marand
  • Mahmoud Sharafi *, Nasim Mousavi, Mehran Moradpour, Bijan Biranvand, Ebrahin Abdollahi, Hossein Soltani Pages 43-56
    Based on lithostratigraphy analysis, Cheleken Formation in the studied section of the Gorgan plain, subdivided into lower sandstone and upper mudstone/marl units. Based on petrographic analysis, the sandstone sediments include low textural and compositional maturity litharenite and sublitharenite. Conglomerates are polymictite orthoconglomerate with variables carbonate and chert grains. High percentage of the porosity as vuggy, channels and fractures in the sandstone and conglomerates and even mudstone deposits displays high reservoir potentional for the studied sediments and hence necessitates the exploration studies in the Iranian part of the SCB. Based on the youngest nannofossil species, a late Miocene to middle Pliocene (?) age is defined for the Cheleken Fm. in the studied area. Nannofossils distribution of the studied succession displays the SCB was connected to the Black Sea and Mediterranean Basin in the late Miocene- early Pliocene and the Pleistocene and was isolated in the main part of the Pliocene.
    Keywords: Cheleken Formation, South Caspian basin, Reservoir, porosity, Calcareous nannoplankton
  • Mina Zamyad, Peyman Afzal *, Mohsen Pourkermani, Reza Nouri, Mohammadreza Jafari Pages 57-68

    Tirka area is situated in NE Iran as a part of the TCMB which consists of Paleogene sediments and volcanic rock units with a combination of Eocene intermediate to basic rocks. The research aim is to determine the alteration zones using C-N fractal model based on ASTER satellite images. First, the ASTER data was processed using SFF method for determination of iron oxide, propylitic, phyllic, and argillic alteration zones. The C-N fractal model is utilized for the separation of different parts of alteration zones. The results derived via the C-N fractal model showed that the main trend of the alteration zones is in NE-SW direction. Also, based on the C-N log-log plots, there are six geochemical populations for iron oxide alteration, four geochemical populations for argillic and phyllic alterations, and five geochemical populations for propylitic alteration. There is a high intensity of alteration zones commences with 223 for iron oxide, 204 for argillic, 199 for propylitic and phyllic alteration zones. In order to validate the results, field observations and petrographical studies based on thin-polish sections were carried out. These data confirmed the alteration zones obtained by the modeling. the data obtained from the combination methods, were verified by Logratio matrix,

    Keywords: Fractal modeling, SFF, Hydrothermal alteration, Tirka
  • Masoud Morsali * Pages 69-78
    Prediction of groundwater inflow into tunnels during excavation is one of the most important problems of tunneling projects. There are many analytical and empirical methods to predict the amount of groundwater entering the tunnels, which are generally not highly accurate. Permeability and water head are the main affecting parameters in estimation of groundwater inflow in current prediction methods. Due to the complexity of the geological and hydrogeological conditions of hard rock formations, it is necessary to enter other geological factors to estimate groundwater inflow into the tunnel. In this paper, for the first time, Geomorphological Rock Mass Strength (GRMS) classification is used as a criterion for estimating the groundwater entering the tunnel. The obtained data from two tunnels in different geological setting were used to study the effect of rock mass classification parameter on estimation of groundwater entering the tunnel. The results show that for both tunnels, GRMS have a significant correlation with the amounts of groundwater inflow into the tunnels.
    Keywords: Groundwater, Tunnel, Geomorphological rock mass strength classification
  • MohammadAmin Jafari, Ahad Nazarpour, Ghodratollah Rostami Paydar * Pages 79-96

    In this research, using fuzzy logic (gamma) methods, analytic hierarchical analysis (AHP), and based on the weighting of exploratory layers by the opinion of geoscientists, modeling of mineral potential for lead and zinc metals in the Khondab sheet. The geochemical layer related to Pb-Zn metals has been prepared using the singularity index (SI) method, which has high accuracy in detecting weak and hidden anomalies. All exploratory layers and substrates including lithology, geochemistry, the density of lead and zinc deposits and mineral signs, the density of faults and silica and carbonate alterations were weighted using the fuzzy logic (gamma) method and ranged from 0 to 1 and fuzzy layers with gamma value (γ) of 0.95 were combined with each other and prepared the potential maps for Pb-Zn metals in the study area. Then, using the AHP method and forming a suitable matrix for the exploratory layers, the layers were weighed and a potential map of the desired metals was obtained. The results showed that the AHP method identified more anomalies compared to the fuzzy logic (gamma) method and the anomalies obtained from this method show more compliance with the Pb-Zn deposits in these regions.

    Keywords: Pb-Zn potential detection, Singularity Index (SI), Fuzzy-Gamma, Analytic Hierarchy Process (AHP), Malayer-Isfahan
  • Morteza Delavari *, Khadijeh Ghorbani, AmirAli Tabbakh Shabani Pages 97-110

    The Urmieh- Dokhtar magmatic belt (UDMB) lying parallel to the Zagros suture zone is resulted from the subduction of Neotethyan oceanic lithosphere beneath the southern margin of Eurasia. The studied volcanic rocks of the Razan- Avaj area are part of UDMB magmatism. These rocks are composed of olivine-basalts, basalts and occasional trachyandesites with alkaline nature. The interlayered stratigraphic relationships of volcanic horizons with sediments of Qom Formation implies Oligo-Miocene age. Major and trace element contents of volcanics and chemical modeling are indicative of significant role of olivine + clinopyroxene + plagioclase fractional crystallization (35-45%) in melt compositional trend. Bulk rock chemistry of theses rocks displays LREE/HREE enrichment and lack of HFSE negative anomaly similar to oceanic island basalts (OIB). It seems that after Eocene magmatic flare-up with obvious magmatic arc signatures in UDMB, during the Oligo-Miocene the origin of magmas has shifted to a deeper asthenospheric mantle. Probably, after the initial stages of the Arabian-Eurasian plate collision in the Late Eocene-Early Oligocene and the slab roll-back, an upwelling asthenospheric mantle is injected into the mantle wedge and is weakly affected by the subduction material, which is the source of Oligo-Miocene melts.

    Keywords: Alkali basalt, Oligo-Miocene, Razan-Avaj, Urumieh-Dokhtar
  • Mehrdad Movahedi *, Mohammad Yazdi, Mehrdad Behzadi Pages 111-122

    The Oshvad skarn type deposit was formed during the intrusion of a felsic mass into the Permian and Triassic carbonate rocks and ion exchange occurred between the intrusion mass and these units. In order to determine the properties of the mineralizing fluid in this skarn, several fluid inclusions in quartz and calcite minerals of the mineralization zone were analyzed. The results show that these minerals have two types of fluids inclusion. The first group includes L+V type, low to medium salinity, and with homogenization temperature of 194 to 480°C. The second group includes V+L type, low to moderate salinity, and homogenization temperature of 338 to 448°C. The origin of L+V type fluid inclusions are magmatic-meteoric and metamorphic type and V+L fluid inclusions are metamorphic type. Mixing and dilution of fluids occurred during the mixing of meteoric waters with magmatic-metamorphic fluids. These processes are the main factors of mineralization in this deposit. Fluid inclusions data show that fluid pressure has been 50 to 150 bars during the ore-forming minerals. Also, the fluid temperature has been between 200 to 360°C. The data suggest that the ore minerals have been formed in depth of 650 meters lower than the old water table.

    Keywords: Microthermometry, Fluid inclusion, Skarn, Oshvand area, W of Iran
  • Ebrahim Gholami *, Asghar Ahmadi, Mohammadmahdi Khatib, Saeed Madanipour Pages 123-138

    Located at the Arabia-Eurasia collision zone, the E-W trending Bozgoosh Mountain aligned perpendicularly to N-S trending Chehel-Nour Mountain in the northwest of the Iranian Plateau. There is not any thermochronometry study has been performed to determine the initial time of their uplift and exhumation. Our low-temperature Thermochronometry analysis in the apatite U-Th/He (AHe) system in combined with previously unpublished data set at central Bozghush Mountains and structural data show that the onset of the Late Cenozoic uplift and exhumation of the Bozgoosh Mountain (~19-25 Ma) is a bit older than Chehel-Nour - Gaflankuh Mountain (~15 Ma). It seems that deformation of the Bozgoosh Mountains started at with respect to middle Miocene unset time of deformation at Chehl-Nour and Gaflankuh Mountain. Then it can be concluded that these two perpendicular maountain ranges have not been formed in a single phase of partitioned deformation. On the other hand N-S trending Chehel-Nour and Ghaflankuh Mountains have similarly deformedsynchronous with the N-S trending part of the southern Talesh Mountains in its eastern border. Our results have also document that the Bozgoosh and Chehl-Nour mountains intersection is actually a part of Bozgoosh mountain.

    Keywords: Bozgoosh Mountain, Chehel-Nour Mountain, exhumation, Uplift, low-temperature Thermochronometry analysis in the apatite U-Th, He (AHe)