فهرست مطالب

مطالعات تاریخ فرهنگی - پیاپی 48 (تابستان 1400)

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 48 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پدرام جم* صفحات 1-26

    یکی از تصورات رایج در تحقیقات علمی دو سده اخیر آن است که سرزمین جنوب دریای مازندران در سنت زرتشتی، ماوای دیوان و دروجان بوده. این تصور در برخی از وقایع تاریخی همچون چیرگی اریه ها بر مردمان بومی و جدال دین زرتشتی با دین بومی آن سرزمین ریشه دارد. تحقیق حاضر به شکل گیری و تحول این تصویر می پردازد، عوامل پدید آورنده آن را بررسی می کند و برای سنجش اعتبار آن، توصیف این مناطق را در سنت زرتشتی بازمی نمایاند. این تحقیق نشان می دهد که در متون زرتشتی، گیلان و مازندران نه جایگاه دیوان، بلکه مامن دین کهن و پناهگاه ایرانیان تصور شده است. دیدگاه منفی درباره این نواحی، پدیده ای جدید در تحقیقات ایران شناسی است و بنیادی در سنت زرتشتی ندارد.

    کلیدواژگان: نواحی جنوب دریای مازندران، سنت زرتشتی، اوستا، متون فارسی میانه زرتشتی، گیلان، مازندران، ورنه
  • فرشته جهانی*، سید محمد طاهری مقدم صفحات 27-55

    آشنایی با اصول تمدن، فرهنگ، علوم و دانش کشورهای غربی و به کارگیری تجارب و دانش آنها در ایران با اعزام محصل به آن کشور ها، از جمله موضوعاتی بود که توجه بسیاری از دولتمردان و مصلحان را به خود معطوف کرد. بعد از دوره مشروطه، یکی از کشورهایی که برای برون رفت ایران از عقب ماندگی آموزشی به آن توجه شد، کشور آمریکا بود. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی، و با تکیه بر اسناد منتشر نشده درپی پاسخ به این سوال هاست که چرا محصلان ایرانی به کشور آمریکا تمایل داشتند؟ دیپلمات های ایران در آمریکا در ورود محصلان ایرانی به این کشور چه نقشی داشتند؟ و محصلان در چه حوزه ای به تحصیل پرداختند؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که ضعف نظام آموزشی ایران و بی نتیجه بودن اعزام محصل به اروپا سبب شد نمایندگان سیاسی ایران در آمریکا، سیاست اعزام محصل را به آمریکا پی گیری کنند. علیقلی خان نبیل الدوله و حسین علایی از جمله دیپلمات هایی بودند که با ارسال گزارش های متعدد به مقامات دولتی مبنی بر توسعه و تحول آمریکا در عرصه نظام علمی و آموزشی، موفق شدند زمینه ورود محصلان ایرانی (حتی محصلان دختر) را به آمریکا و تحصیل در رشته هایی همچون فنون نظامی، زراعت و فلاحت، طب، فنی و مهندسی فراهم آورند؛ به طوری که در آخرین سال های حکومت قاجاریه، مناسبات علمی و آموزشی ایران و آمریکا رو به ترقی گذاشت و شمار قابل توجهی از محصلان ایرانی که به آمریکا اعزام شده بودند پس از فارغ التحصیلی و بازگشت به ایران منشا خدمات شایسته ای شدند.

    کلیدواژگان: آمریکا، پزشکی، دانش نظامی، دیپلمات ها، کشاورزی، محصلان
  • محمدامین خجسته قمری، حسین سلطان زاده* صفحات 57-82

    روابط رضاشاه با آلمان پس از به قدرت رسیدن هیتلر و حکومت نازی، تحولات جدیدی را در ایران موجب شد. حکومت آلمان نازی و متخصصان و مهندسان آن کشور، در تحول اقتصاد، صنعت و ساخت و ساز ابنیه در مناطق مختلف ایران از جمله منطقه آذربایجان و شهرهای تبریز، ارومیه و اردبیل  نقش موثر و قابل توجهی ایفا کردند. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر روابط ایران و آلمان نازی در شکل گیری و تغییرات کالبدی و معماری ابنیه حکومتی و عمومی منطقه آذربایجان در شهرهای پیش گفته است. این مقاله با رویکرد تاریخی و روش توصیفی تحلیلی و براساس داده های منابع تاریخی ، اسنادی و مشاهدات میدانی، ویژگی های مشترک ابنیه منتخب آذربایجان و آلمان را در فاصله سال های1312 تا 1320خورشیدی به صورت تطبیقی بررسی می کند. نتایج تحقیق نشان داد که روابط با آلمان نازی و حضور متخصصان و مهندسان آلمانی، در ظهور معماری نیوکلاسیک غربی در عناصر معماری و فضایی ابنیه حکومتی و عمومی ایران و منطقه آذربایجان و شهرهای مهم آن نقش مهمی داشته و نیز توجه بیشتر به تکنیک های ساخت و استفاده از مصالح جدید و مدرن را سبب شده است.

    کلیدواژگان: معماری پهلوی اول، آذربایجان، آلمان نازی، ابنیه ی حکومتی و عمومی
  • حسینعلی قربانی*، مهدی زمانی احمد محمودی صفحات 83-113

    در عموم روایت ها درباره موسسه های مطبوعاتی کیهان و اطلاعات پیش از انقلاب اسلامی، اطلاق واژه روزنامه رسمی یا حکومتی دیده می شود. بر اثر چنین نگرشی، وجوه غیرحکومتی آن دو موسسه پوشیده مانده و برخی کوشش های نویسندگان مستقل آن نادیده گرفته شده است. ازاین رو، پژوهش حاضر به این مسئله پرداخته است که اطلاعات و کیهان به عنوان بزرگترین رسانه های مطبوعاتی کشور در عصر پهلوی دوم چه رویه ای در حوزه فرهنگ کشور اتخاذ کردند؟ نتایج پژوهش در صورتبندی کلی تجدد بومی یا بومی گرایی عرضه شده است که نشان می دهد روزنامه نگاران این دو موسسه از گفتمان بومی گرایی به شدت تاثیر پذیرفتند و نقدهای صریحی به تجدد وارد کردند. رویه نویسندگان بومی گرای این دو موسسه ابعاد مثبت و منفی داشت؛ گاهی بدون بررسی علمی و سنجش آثار هنرمندان، به نقد و نفی آنان پرداختند و با مقایسه و مقابل هم قراردادن هنرمندانی همچون فروغ فرخزاد با پروین اعتصامی و طاهره صفارزاده، به دوگانه انگاری فرهنگی دامن زدند. با این همه، تلاش های آنان یا به عبارتی خوانش حداکثری از بومی گرایی، ابعاد مثبتی چون تعدیل غرب گرایی افراطی از طریق احیای هویت بومی و تاکید مجدد بر ارزش های اصیل بومی، ارایه رویکردهای جدید در حوزه تعلیم و تربیت و در نهایت، معرفی و ستایش هنر و هنرمندان بومی نگر در پی داشت.

    کلیدواژگان: بومی گرایی، اطلاعات، کیهان، روزنامه، فرهنگ
  • ایوب مرادی* صفحات 115-139

    گسترش اندیشه‌ پسامدرن و رویکردهای پساساخت گرایانه در جهان معاصر، تغییرات عمده ای در نگرش‌های اساسی انسان ایجاد کرد. یکی از زمینه‌های مهمی که متاثر از این موضوع به تغییرات عمده‌ای دچار شد،‌ نسبت میان داستان و تاریخ است. سالیان سال اندیشمندان علوم انسانی، به جدایی ژرف میان این دو عرصه قایل بودند. تاریخ، علمی تلقی می‌شد که به بازنمایی واقعیت می پردازد و ادبیات عرصه جولان تخیل به‌شمار می‌آمد. اندیشه پسامدرن ضمن به چالش‌کشیدن فرض یادشده،‌ این ایده را مطرح کرد که گزارش تاریخی هم گونه‌ای از روایت است و نویسندگان آثار تاریخی همچون داستان‌نویسان در انتخاب و بیان وقایع تاریخی از پیرنگی استفاده می‌کنند که ماخوذ از قوه خیال است. لیندا هاچن بر پایه این ایده و همچنین مفهوم فراداستان،‌ نوع جدیدی از داستان تاریخی را پیشنهاد کرد که در آن نویسنده ضمن آشکارکردن شگردهای داستان‌نویسی،‌ به‌شکلی آگاهانه درصدد تحریف تاریخ برمی‌آید. رمان نوجوان «ادسون آرانتس دوناسیمنتو و خرگوش هیمالیایی‌اش»‌ اثر جمشید خانیان، یکی از نمونه‌های قابل‌توجه در این نوع است. نویسنده در این اثر کوشیده با استفاده از قالب فراداستان،‌ به موضوع تاریخی آتش‌سوزی سینمارکس آبادان بپردازد. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی‌، در پی واکاوی رمان یادشده از نگاه اصول فراداستان‌های تاریخ‌نگارانه است. نتایج نشان می‌دهد که نویسنده رمان ضمن استفاده صحیح از برخی شگردهای فراداستانی همچون آشکار کردن تصنع (داستان نوشتن داستان)، اتصال کوتاه،‌ سلب اقتدار مولف و فرجام چندگانه،‌ در اثنای داستان به‌خوبی به موضوع تاثیر دو عنصر ناخودآگاه و تخیل بر فرایند نگارش داستان‌های تاریخی پرداخته است.

    کلیدواژگان: پسامدرنیسم، فراداستان تاریخ نگارانه، لیندا هاچن، رمان نوجوان، رمان «ادسون آرانتس دوناسیمنتو و خرگوش هیمالیایی اش»
  • جمشید نوروزی*، مژگان صادقی فرد صفحات 141-169

    امیران آل مظفر (713-795ق.) با بهره گیری از ایدیولوژی دینی، برای کسب مشروعیت سیاسی، تثبیت حکومت و نیز رسیدن به مقبولیت عامه می کوشیدند. انتشار و تثبیت ایدیولوژی دینی در تعامل با علمای دین دست یافتنی بود. در دوره آل مظفر که روح مذهبی بر تمام مسایل سیاسی و اجتماعی سایه انداخته بود، حکام و علما روابطی دو سویه و بسیار نزدیک داشتند. اندیشمندان حوزه دین که انگاره های اجتماعی قدرتمند داشتند، با حمایت حاکمیت و مساعدت وضعیت عمومی دوره آل مظفر، به قدرت قابل توجهی دست یافتند. سوال اصلی این پژوهش، جایگاه علمای دین در حکومت آل مظفر و چگونگی نقش آفرینی آنها در این حکومت است. یافته های این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای انجام شده، مبین آن است که عالمان دینی به واسطه جایگاه و منزلت قابل توجه در این حکومت، افزون برعهده داری نقش های آموزشی و فرهنگی و نیز تصدی مناصب قضایی، ندرتا به وزارت هم دست یافتند؛ همچنین با نقش آفرینی سیاسی، اموری همچون شفاعت بین گروه های متخاصم در جنگ های بی شمار عصر فترت، صدور فرمان تکفیر بر ضد گروه های مخالف حکومت و نیز حمایت از برخی تصمیمات امرای آل مظفر را عهده دار شدند. به موازات این اقدامات علما، نقش برجسته سلاطین، شاهزادگان، وزراء و خواتین آل مظفر را در فعالیت هایی مانند احداث مدارس، مساجد، کتابخانه ها و تخصیص موقوفات شاهدیم که با هدف جلب نظر علما و گسترش تعالیم دینی در سطح جامعه انجام می شد. آنچه از این گونه تعاملات نصیب حکمرانان آل مظفر شد، مشروعیت یافتن حکام و تثبیت حکومت آنان بود.

    کلیدواژگان: آل مظفر، علماء دینی، وزارت، قضاوت، تدریس، وعظ
|
  • Pedram Jam* Pages 1-26

    One of the common misconceptions in the historical research of the last two centuries is that the southern part of the Caspian Sea in the Zoroastrian tradition has been the refuge of Diwan and Drujan. This idea is rooted in some historical events such as the domination of the Aryans over the indigenous people and conflict between the Zoroastrian religion and the indigenous religion of the region. The present study investigates the formation and evolution of this image,  examines the causes of this image and measures its validity The research shows that in Zoroastrian texts, Gilan and Mazandaran are not considered the place of the court, but the refuge of the ancient religion and Iranians. Negative views about these areas are a new phenomenon in Iranian studies and have no basis in the Zoroastrian tradition.

    Keywords: southern littoral of the Caspian Sea, Zoroastrian tradition, Avesta, Zoroastrian Middle Persian texts, Gilan, Mazanadarn, Varena
  • Fereshteh Jahani, Seyed Mohammad Taheri Moghadam Pages 27-55

    Familiarity and interest in the principles of civilization, culture, science and knowledge of Western countries and the application of their experiences and knowledge in Iran by sending students to those countries including the United States, was cone of the ideas of many Iranian statesmen and reformers. The present article focuses on these questions: why Iranian students were interested in going to the United States? What role did Iranian diplomats in the United States play in the entry of Iranian students into this country? And in what field did the students study? The paper, based on unpublished documents uses the descriptive-analytical method. The findings of the study indicate that the weakness of the Iranian education system and the ineffectiveness of sending students to Europe led Iranian political representatives in the United States to pursue the policy of studying Iranian students in the United States. Ali Qoli Khan Nabil al-Dawla and Hossein Alaei were among the diplomats who, by sending numerous reports to the government about US development in the field of science and education, succeeded in allowing Iranian students (even female students) to enter the United States and study in fields such as military technology, agriculture, medicine and engineering. In the last years of Qajar rule, scientific and educational relations between Iran and the United States improved, therefore, a significant number of Iranian students who were sent to the United States after graduation returned to Iran to serve the country.

    Keywords: America, Medicine, Diplomats, military science, agriculture, students
  • MohammadAmin Khojasteh Ghamari, Hossein Sultanzadeh Pages 57-82

    Reza Shah's relations with Germany and the Nazi regime brought about new developments in Iran. The German engineers in this period played an important role in the development of the economy, industry and construction of buildings in various parts of Iran, including the region of Azerbaijan and  the cities of Tabriz, Urmia and Ardabil. The purpose of this study is to explore the impact of the relations between Iran and Nazi Germany on the formation of a new architecture of public buildings in the aforementioned cities. The research uses the descriptive-analytical method and based on the historical documentary sources and field observations, investigates the common features of the selected buildings of Azerbaijan and German buildings between1312 to 1320 AH. The study shows the impact of the relations with Nazi Germany and the presence of German engineers in the emergence of Western neoclassical architecture in Iran. Also, it demonstrates that this development has led to the emergence of a new style of construction and the use of modern materials in the Azarbaijan region.

    Keywords: Pahlavi Architecture, Azerbaijan, Nazi Germany, Government, Public Buildings
  • HossainAli Ghorbani *, Mehdi Zamani Ahmad Mahmoodi Pages 83-113

    Most narratives and analyses about Kayhan and Ettelaa’at newspapers that were published before the Islamic Revolution, consider these newspapers as the explicit criticisms of modernity, however, they criticize parts of the newspapers, for instance, in these newspapers by comparing and contrasting artists such as Forough Farrokhzad with Parvin Etesami and Tahereh Saffarzadeh, cultural dualism was fostered. At the same time, the authors praise the positive dimensions of the newspapers such as moderating extreme Westernization by reviving indigenous identity, re-emphasizing original indigenous values, introducing new approaches in the field of education, and finally, introducing and praising the indigenousness art.

    Keywords: Nativism, Ettelaat, Kayhan, newspaper, culture
  • Ayoob Moradi* Pages 115-139

    The spread of postmodern thought and poststructuralist approaches brought about major changes in fundamental human attitudes. One of the important areas that underwent major changes is the relationship between story and history. For years, the thinkers of humanities have made a profound distinction between the two. History was considered a science that represented reality, and literature was considered a field of imagination. Postmodern thought, while challenging this hypothesis, propose that historical writings are a kind of narrative and historians in selecting historical events like novelists use a plot, derived from the power of imagination. Based on this idea as well as the concept of metanarrative, Linda Hutchen focus on a new type of historical story in which while authors exposing the techniques of storytelling consciously seek to distort history. The novel "Edson Donacimento and His Himalayan Rabbit" by Jamshid Khanian is one of the notable example. In this work, the author tries to deal with the historical event of Abadan Cinema's fire by using the meta-story format. The present article uses a descriptive-analytical method to analyze the novel from the perspective of historiographical metanarratives. The research shows that the author of the novel, while correctly using some meta-fiction techniques such as revealing artificiality (story writing story), short circuit, ‌ deprivation of the author's authority and multiple endings, is well aware of the effect of imagination and unconsciousness during the process of storytelling

    Keywords: Postmodernism, Historical meta-narrative, Linda Hutcheon, teen novel, Edson Arants Donacimento, his Himalayan rabbit
  • Jamshid Norouzi*, Mozhgan Sadeghfard Pages 141-169

    The emirs of Al-Muzaffar (713-795 AH) used their religious ideology to gain political legitimacy, and get public popularity. The consolidation of religious ideology was achieved through interaction with religious scholars. During the reign of Al Muzaffar,  the religious spirit overshadowed political and social issues, and rulers and religious scholars had a very close relationship. Religious thinkers with strong social role also gained considerable political power with the support of the government. This research attempts to show the important position of the religious scholars in the government of Al-Muzaffar and demonstrates how this position was created. This study which uses a descriptive-analytical method indicates that the religious scholars of this period in addition to educational, cultural and Judicial positions were also had a political role, such as interceding for rival factions in the countless wars of the Fitrat era, issuing takfir orders against opposition groups, and supporting some of the decisions of the Muzaffar rulers. In parallel with the important role of the ulema, the sultans, princes, ministers and women were also active and had a prominent role in areas like the construction of schools, mosques, libraries and allocation of endowments. The research concludes that these affairs and interactions between the rulers and the ulama helped the rulers to gain great political legitimacy.

    Keywords: Al-Muzaffar, religious scholars, ministry, Judgment, teaching, sermon