فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال نهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تکتم مکی، حسین مصطفوی*، علی اکبر متکان، حسین عقیقی صفحات 1-10

    امروزه، گونه های مهاجم به عنوان یکی از تهدیدات مهم برای تنوع زیستی و کارکرد اکوسیستم ها به شمار می آیند. انتظار می رود زیستگاه مطلوب این گونه ها تحت تاثیر تغییر اقلیم آینده گسترش یابد که در این صورت حیات گونه های بومی را احتمالا با مشکل مواجه کنند. شناسایی محدوده پراکنش کنونی و بالقوه گونه های مهاجم برای مدیریت این نوع گونه ها ضروری است. در این مطالعه، زیستگاه های مطلوب ماهی گامبوزیا (Gambusia holbrooki) با استفاده از مدل حداکثر آنتروپی  MaxEnt در سناریوهای خوش بینانه و بدبینانه (RCP 4.5 وRCP 8.5) سال های 2050 و 2080 در مقیاس ایران پیش بینی شده است. بر مبنای پیش بینی های مدل، زیستگاه های مطلوب این گونه نه تنها شامل مناطق حضور کنونی آن می شود بلکه در برخی از حوضه های دیگر ممکن است گسترش یابد. یا به عبارتی دیگر انتظار می رود این گونه در مناطق مطلوب جدیدی تحت سناریوهای تغییر اقلیم در آینده، گسترش یابد. مطالعه ما نشان داد که میزان پراکندگی این گونه مهاجم در سطح 19 حوضه اصلی نسبتا زیاد است و در صورت عدم اقدامات پیشگیرانه، تاثیرات منفی گونه های مهاجم بر تنوع زیستی و پویایی اکوسیستم بالا خواهد بود. بنابراین، نتایج این مطالعه برای سیاست گذاران در مدیریت این گونه مهاجم و حفظ تنوع زیستی مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: گونه مهاجم، مدل سازی پراکنش گونه، تنوع زیستی، حفاظت
  • زانیار غفوری*، کیوان عباسی، سید محمد صلواتیان صفحات 11-20

    سیاه ماهی ارس Capoeta sevangi  گونه ای بومی از خانواده کپورماهیان در حوضه دریای خزر (رود ارس) بوده و از لحاظ اکولوژیکی و تا حدی اقتصادی اهمیت دارد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی ارتباط میزان هم آوری مطلق و نسبی با طول، وزن و سن این ماهی در بالادست رودخانه ارس بوده و نمونه برداری ماهیان از اسفند تا اوایل خرداد ماه 1391 و با استفاده از تورهای پرتابی و گوشگیر صورت گرفت. نتایج بررسی بر روی 72 نمونه ماهی ماده مراحل 4 تا 5 رسیدگی جنسی نشان داد میزان هم آوری مطلق در این ماهی 3056 تا 21213 (4085/0±10590/7) عدد تخمک و هم آوری نسبی 23/5 تا 39/8  (11/0±41/1) عدد تخمک به ازای هر گرم وزن بدن برآورد گردید و قطر تخمک های آماده 0/95 تا 1/85 (0/27±1/49) میلی متر می باشد.

    کلیدواژگان: : سیاه ماهی، Capoeta sevangi، هم آوری، تولیدمثل، ارس، ایران
  • مرتضی ایقانی، یوسف پیغمبری*، رسول قربانی، بنت هرمان صفحات 21-30

    این  تحقیق  با هدف  بررسی تاثیر استقرار ابزار جمع کننده ماهی (FAD) بر تنوع زیستی، ترکیب صید و توزیع فراوانی طولی ماهیان در صیدگاه های قلاب و طناب دستی در جزیره قشم انجام شد. عملیات نمونه برداری در سال 1395 در دو فصل بهار و پاییز در حدفاصل بین جزیره سوزا و هنگام صورت گرفت. دو عدد FAD در جزیره قشم مستقر شد. 4 شاخص تنوع زیستی شامل شاخص غنای گونه ای مارگالف، شاخص تنوع زیستی شانون-وینر، شاخص غالبیت سیمپسون و شاخص یکنواختی پیلو و همچنین ترکیب صید و توزیع فراوانی طولی ماهیان مورد محاسبه قرار گرفته و بین دو منطقه حضور و عدم حضور FAD و بین دو فصل بهار و پاییز مورد مقایسه قرار گرفت. مقایسه ترکیب صید بین دو منطقه حضور و عدم حضور FAD با آنالیز سیمپر نشان داد که 6 گونه، سارم دهان بزرگ، شانک زردباله، شیر ماهی، کوپر، گوازیم دم رشته ای و پرو چشم درشت مسیول ایجاد 03/78 درصد عدم تشابه در ترکیب عددی صید بودند. همچنین مقایسه ترکیب صید بین دو فصل بهار و پاییز نشان داد که 6 گونه، کوپر، پرو چشم درشت، گربه ماهی، شیر ماهی، گوازیم دم رشته ای و سنگسر مسیول ایجاد 77/82 درصد عدم تشابه در ترکیب عددی صید بودند. توزیع فراوانی طولی تمام گونه ها (به جز سنگسر) بین دو منطقه وجود و عدم وجود FAD اختلاف معنی داری داشت (P<0.05). تمام شاخص های تنوع زیستی محاسبه شده به طور معنی داری در منطقه وجود FAD کمتر از منطقه آزاد بود (P<0.05). ولی بین فصول بهار و پاییز تفاوت معنی داری در شاخص های تنوع محاسبه شده مشاهده نشد (P>0.05). به عبارتی، در منطقه وجود FAD تعداد گونه های محدود غالبیت صید را تشکیل می دادند. ارزیابی تنوع زیستی بر پایه شاخص های تنوع برای ایجاد سیاست های توسعه پایدار و برای دستیابی به ارتباطات اکولوژیکی بین گونه ها و عملکرد اکوسیستم بسیار ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، ترکیب صید، فراوانی طولی، FAD، جزیره قشم
  • مهدی جبارزاده شیاده، احسان کامرانی*، محمد محبی، محسن صفایی صفحات 31-40

    شگ ماهیان بویژه موتوماهیان از ذخایر با ارزش اقتصادی خلیج فارس بوده که نقش مهمی در زنجیره اکولوژیک و غذایی آن ایفاء می نمایند. پژوهش حاضر، طی سال های 1395-1394 با هدف تعیین میزان ذخایر موتوماهیان و تنطیم الگوی برداشت پایدار از آن در جزیره قشم انجام گرفت. نمونه برداری در سواحل جنوبی جزیره قشم از ماه مهر 94 تا ماه شهریور 95 در بنادر صیادی رمچاه، سوزا، مسن و سلخ صورت گرفت. در این تحقیق تعداد 2553 نمونه ماهی موتو زیست سنجی گردید. ماهیان صید شده در دامنه طولی 79/8- 22/4 سانتی متر با میانگین طولی 42/6 سانتی متر و میانگین وزن 2/2 گرم بود. بیشترین وزن کل ماهی صید شده معادل 36/6 گرم و کمترین وزن کل معادل 56/0گرم بود. در بررسی فراوانی ماهیان در طبقات 5 سانتی متری، بیشترین فراوانی مربوط به طبقه طول 7-5/6 سانتی متر با 5/36 درصد گزارش گردید. ماهیان مزبور در دامنه سنی صفر تا 3 ساله با میانگین سن 76/1 سال بود. از نظر ترکیب سنی، غالب ماهیان صید شده را ماهیان دوساله با 78/68 درصد به خود اختصاص داده بود. بیشینه طول کل حدود 03/11 سانتی متر و پیراسنجه رشد k با استفاده از روش شفرد برابر 52/0 بر سال و مقدار t0 برابر با 38/0- تعیین گردید. همچنین مقدار مرگ و میر طبیعی و صیادی به ترتیب معادل 3/1 و 84/0 و مقدار Z معادل 14/2 و مقدار ضریب بهره برداری معادل 39/0 بدست آمد. بر اساس مدل تامپسون - بل، در مقدار بیشینه ضریب مرگ و میر صیادی (Fmax) معادل 9/1، حداکثر صید قابل برداشت حدود 40000 کیلوگرم و زیتوده کل 91381 کیلوگرم بدست آمد درحالیکه مقدار صید صورت گرفته در دوره صیادی ذکر شده، معادل حدود 35400 کیلوگرم بوده که بیانگر امکان افزایش حدود 15 درصدی صید می باشد. بهرحال در حال حاضر، ذخیره موتوماهیان دارای شرایط نسبتا مناسبی است. اما پیشنهاد می گردد با توجه به اهمیت و جایگاه ویژه موتوماهیان در زنجیره اکولوژیک خلیج فارس بویژه جزیره قشم، میزان صید بطور محتاطانه در محدوده 36 تا 40 هزار کیلوگرم فراتر نرود.

    کلیدواژگان: ارزیابی ذخایر، موتوماهیان، حداکثر محصول قابل برداشت(MSY)، سواحل جزیره قشم، خلیج فارس
  • ارسلان بهلکه*، محمد قلی زاده، بهزاد ایری، صدیق عزیزی، حسینعلی عظیمی گلوگاهی صفحات 41-50

    گونه Oxynoemacheilus kurdistanicus مربوط به حوضه دجله و فرات و در دامنه وسیعی از ایران، عراق و ترکیه توزیع شده است و در آب های ایران اطلاعات محدودی درباره زیست شناسی این ماهی وجود دارد. جهت بررسی الگوی رشد این ماهی تعداد 209 عدد ماهی توسط الکتروشوکر از اردیبهشت تا مهر 1394 از رودخانه سیروان استان کردستان صید گردید. نسبت جنسی نر به ماده در جمعیت مورد مطالعه 62/0 : 1 و اختلاف معنی داری بین نسبت جنسی نر و ماده در جمعیت فوق وجود داشت (05/0p <  ، 49/11 =2χ). رابطه طول و وزن در ماده ها (90/0 =2r) 77/2TL 0157/0 W = و در نرها (93/0 =2r)86/2TL 0127/0 W = و در جمعیت (92/0 =2r)81/2TL 0141/0 W = بدست آمد. نتایج نشان داد که الگوی رشد از نوع آلومتریک منفی برای این گونه در منطقه مورد مطالعه می باشد (t-test, t male= 2.07, tfmle= 2.15, tpopulation= 3.33, p < 0.05).

    کلیدواژگان: O. kurdistanicus، رابطه طول و وزن، رودخانه سیروان، استان کردستان
  • محمدحسن نادری*، مسعود پورغلام آمیجی، رامین فضل اولی، آلتین قجقی، نرگس عرب صفحات 51-60

    بررسی وضعیت اکولوژیکی، هیدرولوژیکی و مطلوبیت زیستگاه رودخانه، از عناصر کلیدی در مدیریت اکوسیستمی رودخانه است. در این راستا در پژوهش حاضر به منظور ارزیابی شرایط پایدار اکولوژیک در رودخانه زرین گل استان گلستان، طی محاسبات گام به گام تحلیل اکوهیدرولیکی و هیدرومورفواکولوژیکی زیستگاه گونه سیاه ماهی Capoeta gracilis (Keyserling, 1861) و برآورد جریان اکولوژیکی با استفاده از روش های هیدرولوژیکی (تنانت و جریان پایه آبزیان) در طول دوره آماری 10 ساله (1398-1389)، روش هیدرولیکی (محیط خیس شده) و مدل شبیه سازی زیستگاه در فصول مختلف سال 1396 و 1397، مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، شبیه سازی فیزیکی زیستگاه بر مبنای منحنی های معیارهای مطلوبیت زیستگاه با مطالعات میدانی و نمونه برداری پارامترهای هیدرولیکی (عمق، سرعت و شاخص بستر) و اکولوژیکی (جوامع آبزیان) انجام گرفت. ابتدا با استفاده از نقشه توپوگرافی رودخانه زرینگل و نرم افزار  ARC-GIS، هندسه مدل رودخانه و مقاطع عرضی ایجاد شد. سپس شبیه سازی هیدرولیکی رودخانه با نرم افزار HEC-RAS انجام گرفت. در مرحله بعد شبیه سازی هیدرولیکی و زیستگاهی در مدل PHABSIM صورت گرفت. در این مدل اکولوژیکی-هیدرولیکی، رابطه بین هیدرولیک جریان و نیازهای زیستگاهی گونه هدف با استفاده از مساحت قابل استفاده وزنی برقرار گردیده و منحنی دبی -مطلوبیت زیستگاه گونه هدف در دبی های مختلف در دو گروه سنی بالغ و نابالغ استخراج شد و مطابق با آن یک روش طبقه بندی جدید رژیم جریان اکولوژیکی با توجه به شاخص های مطلوبیت زیستگاه (عمق آب، سرعت جریان و بستر)، در نظر گرفته شد. با استخراج منحنی دبی - مطلوبیت زیستگاه، مطلوبیت رودخانه از لحاظ مقدار و موقعیت، مورد بررسی قرار گرفت. بر پایه نتایج حاصله، رژیم جریان اکولوژیکی مطلوب برای تامین پتانسیل اکولوژیکی زیستگاه گونه شاخص با ترکیب روش های مختلف برای بازه های مورد بررسی در طول سال متفاوت بوده و بر این اساس، برای حفظ شرایط مطلوب و حفاظت از اجزای اکوسیستم و زیستگاه جوامع بیولوژیکی، محدوده رژیم جریان موردنیاز بین 43/1 (در ماه  تیر - بهمن) تا 76/3 مترمکعب برثانیه (در ماه فروردین)، با میانگین دبی سالانه زیستی 74/1 مترمکعب بر ثانیه (معادل 3/74 درصد جریان طبیعی رودخانه) بایستی در داخل رودخانه زرین گل، برقرار باشد. همچنین حساسیت گونه سیاه ماهی به تغییرات سرعت و مواد بستری زیاد می باشد و با ثابت ماندن عمق در شرایط مطلوب، مساحت قابل استفاده وزنی، نیز افزایش می یابد. بر اساس نتایج این مطالعه، توزیع مطلوبیت زیستگاهی در طول رودخانه زرین گل، تحت تاثیر پارامترهای هندسی، هیدرولیکی و میزان دبی جریان، بیانگر شرایط مطلوب زیستگاهی گونه سیاه ماهی در محدوده پایین دست و شرایط ضعیف در محدوده بالادست رودخانه می باشد.

    کلیدواژگان: رژیم اکولوژیکی، شبیه سازی زیستگاه، مطلوبیت زیستگاه، میانگین دبی سالانه، PHABSIM
  • مهتاب یارمحمدی*، رضوان الله کاظمی، ایوب یوسفی جوردهی، محمد حسن زاده صابر صفحات 61-70

    فیل ماهی (Huso huso) یکی از مهمترین گونه های پرورشی خاویاری ایران است که مدیریت موثر این گونه جهت حفظ ذخایر و توسعه آبزی پروری، نیاز به آگاهی از ساختار، الگوهای جفت شدن و تنوع ژنتیکی مولدین آن دارد. هدف از این پژوهش ارزیابی تنوع ژنتیکی مولدین پرورشی نسل اول در دو مرکز بانک ژن زنده موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر و مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی ماهیان خاویاری شهید بهشتی استان گیلان با استفاده از نشانگر مولکولی ریزماهواره بود. نمونه بافت باله دمی 147 مولد و پیش مولد فیل ماهی پرورشی در دو سایت پرورش ماهیان خاویاری (47 نمونه از مرکز بانک ژن و 100 نمونه از مرکز شهید بهشتی) در سال های 1399- 1397 جمع آوری شدند. DNA ژنومی جهت تکثیر جایگاه های ریزماهواره با استفاده از استات آمونیوم استخراج گردید. چهار جایگاه ریزماهواره (LS68، LS57، LS19 و LS39) جهت بررسی تنوع ژنتیکی در دو گروه از ماهیان مورد مطالعه تکثیر شد. از بین 147 نمونه فیل ماهی دو جمعیت مورد مطالعه، 198 آلل شناسایی شد (123 آلل در جمعیت مولدین بانک ژن و 75 آلل در جمعیت مولدین شهید بهشتی) که تمامی آن ها به صورت دو باندی بودند. تنوع ژنتیکی در دو جمعیت بانک ژن و مرکز شهید بهشتی به ترتیب 44/0 و 68/0 بود. نتایج نشان داد که مولدین مرکز شهید بهشتی از غنای آللی و تنوع ژنتیکی مناسب و مولدین بانک ژن از غنای آللی مطلوب ولی شاخص هتروزیگوسیتی کاهش یافته برخوردار بودند. شاخص تمایز ژنتیکی (FST) بین دو جمعیت 34/0 بود که نشان دهنده تمایز ژنتیکی پایین بین دو جمعیت مورد مطالعه بود. همچنین فاصله و شباهت ژنتیکی Nei بر اساس ماتریکس جمعیت به ترتیب، 491/1 و 225/0 بود، در حالیکه بر اساس آنالیز واریانس مولکولی (AMOVA) تنوع ژنتیکی بین دو جمعیت فیل ماهی مورد مطالعه 92 درصد و داخل جمعیت 8 درصد مشخص شد. مطالعه ژنتیکی جمعیت های فیل ماهی در دو مرکز مهم شیلاتی کشور توانست اطلاعات اولیه شرایط ژنتیکی ذخایر این ماهیان با ارزش را از نقطه نظر حفاظت ذخایر و نیز برنامه های مدیریتی آبزی پروری تجاری، فراهم سازد.

    کلیدواژگان: فیل ماهی، Huso huso، ریزماهواره، تنوع ژنتیکی، حفاظت ذخایر
  • سمیرا جعفریان*، جواد قاسم زاده، حجت الله جعفریان صفحات 71-80

    این تحقیق به منظور ارزیابی نقش محصولات پربیوتیکی (بهسام) و پروبیوتیکی (مولتی بهسیل) بر پارامترهای رشد، شاخص های بیوشیمیایی عصاره بدن و مقاومت در برابر تنشهای محیطی در نوزادان ماهی آمور به مدت 45 روز انجام شد. در این مطالعه تعداد 350 قطعه نوزاد ماهی آمور با وزن اولیه (mg) 12/10±15/625  در یک طرح کاملا تصادفی با 7 تیمار آزمایشی و سه تکرار (تعداد 50 قطعه در هر تکرار) شامل تیمار شاهد و سه سطح از محصولات تجاری بهسام و مولتی بهسیل (mg.kg-1 400،200 و 600) مورد استفاده قرار گرفت. در پایان آزمایش نتایج حاصل نشان داد که پارامترهای رشد اندازه گیری شده (شامل وزن نهایی، نرخ رشد ویژه، ضریب رشد حرارتی، سرعت رشد وزنی، ضریب رشد روزانه، درصد بقاء) تفاوت معنی داری را بین تیمارهای آزمایشی و تیمار شاهد از خود نشان دادند (05/0<p). همچنین بین پارامترهای بیوشیمیایی عصاره بدن (شامل AST، ALT ،کورتیزول) نیز بین تیمارهای آزمایشی و تیمار شاهد اختلاف معنی داری مشاهده شد (05/0<p) درحالی که بین مقادیر ALP، گلوکز، پروتئین کل و لیزوزیم تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0>p). اضافه نمودن بهسام و مولتی بهسیل به جیره غذایی همچنین باعث افزایش مقاومت لاروها در برابر تنشهای محیطی شد و تفاوت معنی داری بین تیمارهای آزمایشی و تیمار شاهد ثبت گردید (05/0<p). در مجموع نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که استفاده از محصولات تجاری بهسام و مولتی بهسیل در پرورش اولیه نوزادان ماهی آمور تاثیرات مثبتی بر پارامترهای رشد و مقاومت در برابر تنشهای محیطی، و اثرات متفاوتی بر شاخصهای بیوشیمیایی عصاره بدن در این گونه دارد.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، پری بیوتیک، آمور، لارو، تنش
|
  • Toktam Makki, Hossein Mostafavi*, AliAkbar Matkan, Hossein Aghighi Pages 1-10

    Today, invasive species are considered as one of the major threats to biodiversity and ecosystem functions. The suitable habitats of these species are expected to be expanded under the effects of future climate change hence it is likely to threaten the existence of native species. Consequently, identifying the current and potential distribution range of invasive species is essential for management of such species. In this study, suitable habitat of Gambusia holbrooki was predicted by using Maximum Entropy (MaxEnt) under optimistic and pessimistic (RCP 4.5 and RCP 8.5) scenarios of 2050 and 2080 at the scale of Iran. According to the modeling predictions, the suitable habitats of this species not only will include its current distribution range but also may expand in some other basins. In other words, it is expected to extend to new favorable regions under future climate change scenarios. Our study showed that the distribution of this invasive species in the 19 main basins is relatively high. If preventive measures are not employed, the negative effects of invasive species on biodiversity and ecosystem dynamics will be high. Therefore, this study will be helpful to policymakers for management of this invasive species and the conservation of biodiversity.

    Keywords: Invasive species, Species Distribution Modeling, Biodiversity, Conservation
  • Zaniar Ghafouri*, Keyvan Abbasi, Mohammad Salavatian Pages 11-20

    Capoeta sevangi is a native species of the Cyprinidae family in the Caspian Sea basin (Arass River) and is ecologically and economically important. The main purpose of this study to investgate the relationship between absolute and relative fecundity with length, weight and age of this species in the Arass River and sampling was carried out from March to June 2012 using cast-net and gill-net. The result of the study on 72 female specimens of previous stages to prepare spawning showed that the absolute fecundity of this fish is 3056 to 21213 (10590.7±4085.0) eggs and the relative fecundity is 23.5 to 98.3 (41.1±11.9) eggs per gram of body weight and the egg diameter is 0.95 to 1.85 mm measured

    Keywords: Capoeta sevangi, Reproduction, Fecundity, Arass River, Iran
  • Morteza Eighani, Yousef Paighambari*, Rasul Ghorbani, Bent Herrmann Pages 21-30

    The objective of the present study was to determine the effects of fish aggregation device (FAD) deployment on biodiversity, catch composition and length frequency distribution in the Qeshm Island handline fishery. Two FADs were deployed in the Qeshm Island. Four biodiversity indices including Margalef, Shannon-Weaver, Simpson and Pielou and also catch composition and length frequency distribution were calculated and compared between FAD and non-FAD area among spring and fall seasons. Comparing catch composition between FAD and non-FAD area by simper analysis showed that Scomberoides commersonnianus, Acanthopagrus latus, Scomberomorus commerson, Argyrops spinifer, Nemipterus japonicas and Caranx sexfasciatus were responsible for 78.03 dissimilarity. However, Comparing catch composition between spring and fall seasons indicate that A. spinifer, C. sexfasciatus, Netuma thalassina, S. commerson N, japonicas and Pomadasys kaakan were responsible for 82.77 dissimilarity. Length frequency distribution of all species (except P. kaakan) was differed significantly between FAD and non-FAD area (P<0.05). All of the biodiversity indices were lower significantly around the FAD area (P<0.05). But no significant difference was found in biodiversity indices between spring and fall seasons (P>0.05). In other mean, limited species comprise the catch dominantly. Quantifying biodiversity on the basis of diversity indices is essential both for sustainable development policies and for addressing ecological issues, such as the relationship between biodiversity and ecosystem functions.

    Keywords: biodiversity, catch composition, length frequency, FAD, Qeshm Island
  • Mehdi Jabbarzadeh Shiadeh, Ehsan Kamrani*, Mohammad Mohebbi, Mohsen Safaie Pages 31-40

    Clupeidae particularly Engraulidae is one of the most valuable supplies in the Persian Gulf, which plays an important role in the ecological and nutritional chain. The present study was done during from October 2015 to September 2016 with the aim of determining the amount of reserves of anchovies and adjusting its sustainable harvest pattern in Qeshm Island. Sampling was carried out in the southern shores of Qeshm Island in the fishing ports of Raش0165 Qeshm Island from October machah, Suza, Mesen and Salakh. In this research, 2553 fish samples were weighted. The caught fish were in the fork length range of 4.22-8.79 cm, with a mean fork length of 6.42 cm and an average weight of 2.2 g. The maximum weight of the fish caught was 6.36 g and the lowest total weight was 0.56 g. In the study of the frequency of fish in the 5 cm classes, the highest frequency was found in the range of 5.7-6 cm with 36.5%. The fish were in the range of 0 to 3 years old with an average age of 1.76 years. In terms of age composition, most of the fish were two years old with 68.78%. The maximum fork  length was 11.3 cm and the value of K was determined by using the Shepherd method of 0.52 × time -1 and the value of t0 was -0.88 years. Also, their natural (M), fishing (F) and total (Z) mortality rates were 1.2, 0.94 and 2.14 respectively, and the exploitation was equal to 0.44. Based on the Thompson-Bell equation, the maximum fishing mortality (Fmax) was 1.9, the maximum sustainable yield was about 38,000 kg and the total biomass was 89400 kg, while the amount of fishing carried out during the fishing period is equivalent to 35.400 kg, indicating an increase of 10% in catches. However, at present, the supply of anchovies is relatively good. Due to the importance and special position of anchovies in the Persian Gulf ecological chain, especially Qeshm Island, it is recommended that catching should not exceed more than 40,000 kg.

    Keywords: Stock Assessment, Anchovies, Maximum Sustainable Yield (MSY), Qeshm Beaches, Persian Gulf
  • Arsalan Bahalkeh*, Mohammad Gholizadeh, Behzad Eiri, Sedigh Azizi, HoseinAli Azimi Galougahi Pages 41-50

    Oxynoemacheilus kurdistanicus related to the Tigris and Euphrates basins and has been distributed in a wide range of Iran, Iraq and Turkey, There is limited information on the biology of this fish in Iranian waters. This study was carried out to evaluated growth pattern of this species with 209 fish samples that obtained from May up to October 2015 with Electroshocker devices. Sex ratio of male to female was 1: 0.62 that showed significant difference between sex ration of male to female in population (X2 = 11.49, p < 0.05). The weight - length relation of female was W = 0.0157 TL2.77 (r2 = 0.90) and the weight- length relation of male was W = 0.0127 TL2.86 (r2 = 0.93) and the total relation was W = 0.0141 TL2.81 (r2 = 0.98). The results showed positive allometric growth (t-test, tmale= 2.07, tfemale = 2.15, tpopulation= 3.33, p < 0.05).

    Keywords: O. kurdistanicus, Length, Weight Relationships, Sirvan River, Kurdistan Province
  • MohammadHasan Naderi*, Masoud Pourgholam Amiji, Ramin Fazloula, Altin Ghojoghi, Narges Arab Pages 51-60

    Investigation of ecological, hydrological status and habitat Suitability of river is one of the key elements in river ecosystem management. In this regard, in the present study, in order to evaluate the ecological sustainable conditions in Zarrin-Gol River of Golestan Province, during stepwise calculations, echo-hydraulic and hydromorphocological analysis of the habitat of Capoeta gracilis (Keyserling, 1861) and ecological flow were studied estimation using hydrological and flow methods (Tennant and Aquatic base Flow) during the 10-year statistical period (2009-2019), hydraulic method (wetted perimeter) and habitat simulation model in different seasons of 2017 and 2018. For this purpose, physical simulation of habitat based on habitat suitability criteria curves was performed by field studies and sampling of hydraulic (depth, velocity and bed index) and ecological (aquatic communities) parameters. First, the geometry of the river model and cross sections were created using the topographic map of Zarrin-Gol River and ARC-GIS software. Then hydraulic simulation of river was performed with HEC-RAS software. In the next step, hydraulic and habitat simulations were performed in PHABSIM model. In this ecological-hydraulic model, the relationship between hydraulic flow and habitat needs of the target species was established using the Weighted Usable Area and the flow- suitability curve of the target species was extracted in different discharges in both adult and juvenile tow age group and new method of classifying the ecological flow regime was considered according to the indices of habitat suitability (water depth, flow velocity and bed). By elicitation of flow-habitat suitability curve, suitability river in terms of quantity and location was investigated. Based on the results, the optimal ecological flow regime to provide the ecological potential of habitat of index species is different by combining different methods for the studied periods during the year and accordingly, to maintain optimal conditions and protect the ecosystem and habitat components of biological communities, The required flow between 1.43 (in July-February) to 3.76 m3/s (in April), with an mean annual bio-flow of 1.74 m3/s (equivalent to 74.3% of  natural stream of the river) should be inside of Zarrin-Gol River. Also, the susceptibility of the Capoeta gracilis species to changes in velocity and bed materials is high and the weighted usable area increases with the depth remaining in optimal conditions. According to the results of this study, the distribution of habitat suitability along the Zarrin-Gol River, under the influence of geometric, hydraulic parameters and flow rate, indicates the favorable habitat conditions of the Capoeta gracilis species in the downstream area and poor conditions in the upstream area.

    Keywords: Ecological Regime, Habitat Simulation, Habitat Suitability, Mean Annual Flow, PHABSIM
  • Mahtab Yarmohammadi*, Rezvanollah Kazemi, Ayub Yousefi Jordehi, Mohammad Hassanzadeh Saber Pages 61-70

    The great sturgeon, Huso huso, is one of the most important cultured sturgeon species in Iran, which effective management of aquaculture production of this species requires knowledge of broodstock structure, mating patterns, and genetic diversity of broodstock. The aim of the present study was the application of microsatellite DNA analysis for genetic diversity assessment in the first generation of cultured great sturgeon farmed at two centers of the live gene bank at the International Sturgeon Research Institute and Shahid Dr. Beheshti center for restoration and conservation of genetic stocks of sturgeon in Guilan province. Fin clips were sampled from 147 spawners and pre-spawners of great sturgeon at the two centers (47 samples from gene bank and 100 samples from Shahid Beheshti) in 1397-1399. Genomic DNA for amplification of microsatellite loci was extracted using ammonium acetate. Four microsatellite loci (LS68, LS57, LS19, and LS39) were amplified for examination of the genetic diversity of the two group studied sturgeons. Within 147 individuals of the great sturgeon, 198 alleles were detected (123 alleles in genebank and 75 alleles in Shahid Beheshti stocks) and all loci were disomic. The genetic diversity in gene bank and Shahid Beheshti populations were 0.44 and 0.68, respectively. Results showed that the Shahid Beheshti Center broodstocks had good allelic richness and genetic diversity and the gene bank broodstocks had good allelic richness but with reduced heterozygosity index. The genetic differentiation index (FST) between the two populations was 0.34, which indicated a low genetic differentiation between the two populations. Also, the genetic distance and similarity of Nei based on the population matrix were 1.491 and 0.225, respectively, while based on Analysis of Molecular Variance (AMOVA) genetic diversity between the two populations of great sturgeon was 92% and within the population was 8%. Genetic study of fish populations in two important fisheries centers of the country was able to provide basic information on the genetic conditions of the stocks of these valuable fish from the point of view of conservation of stocks as well as commercial aquaculture management programs.

    Keywords: great sturgeon, Huso huso, microsatellites, genetic diversity, conservation
  • Samira Jafaryan*, Javad Ghasemzadeh, Hojjatallah Jafaryan Pages 71-80

    This experiment was conducted to evaluate the effect of different levels two commercial prebiotic(Behdam) and probiotic(Moltibehsil) on the growth performance, biochemical parameters of body extract and resistance against the challenge tests of Ctenophryngodon idella for 45 days. This experiment conducted in a completely random design with seven treatments which contain triplicates. Three levels of probiotic and prebiotic (200 mg/kg, 400 mg/kg and 600 mg/kg of ration) were added to the basic diet. At the end of the feeding trial, the results some growth performance indices(including: weight gain, specific growth rate, Thermal Growth Coefficient,  Velocity of growth body weight, daily growth coefficend and Survival rate) on the grass carps larve had significantly difference with control group (P<0.05). Subsequently, elevated Body extract biochemical (AST, ALT and Cortisol) analyses was observed in C. idella fed with probiotic and prebioticcompared to control group (P<0.05). Whiles There were no significant differences in amount of ALP, Glocose, total protein and lysozyme among experimental groups (P>0.05). Also, the addition of Behsam and Moltibehsil to the diet increased larval resistance against the challenge tests and Significant differences were observed in expermentral treatment compar with control group (P>0.05). This study highlighted that the different levels of Behsam and Moltibehsil in rearing of grass carp larvae had positive effects on growth performance and resistance to challenge tests, but had a different effect on body extract biochemical parameters in this fish.

    Keywords: probiotic, prebiotic, Grass carp, Larvae, Challenge