فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد حاجی زاده، ابراهیم حسین نجدگرامی*، حسین مصطفوی صفحات 1-10

    بر  اساس گزارشات موجود، هیچگونه تردیدی در بروز پدیده ی تغییر اقلیم وجود ندارد و اکوسیستم های آب شیرین بیشتر در معرض تبعات این پدیده قرار خواهند داشت. حوضه دریاچه ارومیه و رودخانه های آن در طول دهه گذشته به علت فعالیت های انسانی و همچنین تغییرات اقلیم دستخوش تغییرات اساسی شده اند. در این مطالعه با استفاده از روش مدل سازی توزیع گونه ای (Species distribution modelling) اثرات تغییر اقلیم بر پراکنش ماهی کولی ارومیه (Acanthalburnus urmianus) در رودخانه های حوضه دریاچه ارومیه توسط نه الگوریتم مختلف  GLM،GAM ، CTA، ANN، SRE ، GBM ،RF ، MARS، FDA در دو سناریو خوش بینانه و بد بینانه در سالهای 2050 و 2080 بررسی شد. همچنین برای بررسی توسط این الگوریت ها  اطلاعات مربوط به مشاهدات این گونه و نیز متغیرهای محیطی  (شیب، ارتفاع) در رودخانه های حوضه دریاچه ارومیه و همچنین کل ایران برای مشخص نمودن پتانسیل پراکنش گونه مورد نظر در مقیاس این حوضه و ایران ،در سناریوهای اقلیمی خوشبینانه (RCP2.6) و بدبینانه (RCP8.5) در سالهای 2050 و 2080 مدل سازی گردید. نتایج نشان داد که طبق شاخص TSS پتانسیل حضور گونه  کولی ارومیه فقط در خود حوضه در حالت خوشبینانه و بدبینانه برای سال 2050 حالت افزایشی و  برای حالت خوشبینانه و بدبینانه در سال 2080 فقط کاهشی مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: Acanthalburnus urmianus، توزیع گونه ای، الگوریتم، سناریوهای اقلیمی، دریاچه ارومیه
  • مهدی نادری جلودار*، همایون حسین زاده صحافی، رضا صفری، حسن نصرالله زاده ساروی، محمدعلی افرایی بندپی، ابوالقاسم روحی صفحات 11-20

    تعداد 251 نمونه ماهی سفید صید شده بوسیله پره های صید ماهیان استخوانی در سواحل جنوبی دریای خزر (مازندران) طی سال های 99-1396 به منظور بررسی روند رشد این گونه مورد مطالعه قرار گرفتند. در این مطالعه طول بی نهایت (L∞)  و ضریب رشد سالانه (K) ماهی سفید به ترتیب 79/71 سانتی متر و 13/0 برآورد گردید. نتایج تولید مثل طبیعی این گونه در رودخانه خیرود به طول 2 کیلومتر نشان داد که  در سال 97-1396 بیش از 30 هزار عدد از مولدین ماده ماهیان دریایی رود کوچ جهت تولید مثل به رودخانه خیرود مهاجرت نمودند و بیش از 97 درصد آن را ماهی سفید تشکیل می داد. در نتیجه این مطالعه بیش از 5250000 عدد بچه ماهی سفید تولید و آماده رفتن به دریا شدند (سال 97-1396). نتایج نشان داد که مشارکت های بهره برداران و جوامع محلی روستایی می تواند بر ضریب نفوذ تولید مثل طبیعی ماهی سفید تاثیر مثبت بگذارد (05/0<p).. نتایج نشان داد که میزان ضریب نفوذ صیادان (35 درصد) و زنان روستایی (30 درصد) تحت پوشش طرح بیشتر از میزان ضریب نفوذ دانش آموزان (7/16) بودند (05/0<p). بدین ترتیب با حفاظت از تولید مثل طبیعی ماهی سفید، سایر گونه های ماهیان رودکوچ (Anadromous) دارای موفقیت های تولید مثلی در رودخانه خیرود می شوند که این روش سبب برقراری تعادل اکولوژیک مطلوب و بهره برداری از ظرفیت برد اکولوژیک اکوسیستم خواهد شد.

    کلیدواژگان: حفاظت، تولید مثل طبیعی، ظرفیت برد، رودخانه خیرود، دریای خزر
  • مرضیه ابوالفتحی*، آرش اکبرزاده، عبدالمجید حاجی مرادلو، حمیدرضا جوشقانی صفحات 21-30

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر اندازه و فصل بر پروفیل پروتئین موکوس و ساختار اپیدرم پوست ماهی قزل آلای رنگین کمان می باشد. نمونه های موکوس و پوست در طی سه فصل متوالی شامل اواخر زمستان (اسفند)، اواسط بهار (اردیبهشت) و اوایل پاییز (مهر) در سال های 1394-1393 تهیه شدند. در هر فصل، نمونه گیری به طور مجزا از چهار گروه وزنی شامل 20-2 گرم (W1)، 200-100 گرم (W2) و 600-400 گرم (W3) انجام شد. نتایج آنالیزهای بافت شناسی نشان داد که تراکم سلول های جامی شکل و ضخامت اپیدرم پوست قزل آلای رنگین کمان با افزایش دما از فصل زمستان تا فصل پاییز در همه گروه های وزنی افزایش یافت. اندازه سلول های جامی شکل در بچه ماهی ها (W1) تحت تاثیر فصل نبود، در حالی که در ماهیان بزرگتر W2 و  W3اندازه این سلول-ها با افزایش دما در فصل پاییز کاهش یافت. بین اندازه ماهی و تراکم سلول های جامی شکل نیز یک ارتباط مثبت و معنی دار مشاهده شد. آنالیز بیوشیمیایی موکوس پوست قزل آلای رنگین کمان نشان داد که همزمان با افزایش تراکم سلول های جامی شکل در فصل بهار غلظت پروتئین محلول موکوس نیز در هر سه گروه وزنی مورد مطالعه افزایش یافت. پروفیل پروتئین موکوس قزل آلای رنگین کمان نیز اختلاف فصلی در هر سه گروه وزنی نشان داد. در پاییز، پروتئین های با وزن مولکولی کمتر از 35 کیلو دالتون غالب بودند، در حالی که در زمستان این پروتئین ها مشاهده نشدند. هیچ اختلاف معنی داری در پروفیل پروتئین بین گروه های وزنی مختلف مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: سلول های جامی شکل، ضخامت اپیدرم، پروتئین محلول، الکتروفورز
  • رسول قربانی*، قاسم عسگری، حامد پاک نژاد، حدیثه کشیری صفحات 31-40

    ساردین ماهیان نقش کلیدی در حلقه اولیه زنجیره تولید در دریا دارند و برداشت ناآگاهانه از آنها سبب ایجاد آسیب های جبران ناپذیری به اکوسیستم دریا می گردد. همچنین انجام مطالعات ژنتیکی می تواند به حفظ تنوع زیستی کمک نموده و در جهت سیاست حفاظت از ذخایر گام برداشت. در این تحقیق پویایی جمعیت ماهی ساردین Amblygaster sirm و حداکثر محصول پایدار بررسی و محاسبه گردید و در نهایت با کمک نشانگرهای ژنتیکی به ارزیابی تنوع ژنتیکی آن پرداخته شد. این مطالعه در خلیج فارس و دریای عمان (سواحل استان هرمزگان و بوشهر) در محدوده بندرلنگه تا بندر جاسک انجام گرفت. در این تحقیق تعداد 1046 ماهی سیرم در طی دوره صید 1394-1393 بصورت ماهانه صید گردید. نتایج نشان داد که الگوی رشد ماهی سیرم آلومتریک منفی بوده و  حداکثر طول چنگالی ماهی به 29/11 سانتی متر با ضریب رشد 4/1 محاسبه گردید. مرگ و میرطبیعی ماهی سیرم بالا بوده (3/2 بر سال) و نرخ بهره برداری 49/0، میانگین بیوماس 4/33 تن، مقدار بیوماس کل ماهی به حدود 3/43 تن و میزان MSY (حداکثر محصول پایدار) معادل حدود 3/41 تن محاسبه گردید. نتایج ژنتیکی نشان داد که نمونه های سیرم منطقه دلوار (بوشهر) کاملا جدا از سایر نمونه های مناطق دیگر قرار گرفته است. نمونه های دو ایستگاه بستانه و گرزه شباهت بیشتری به یکدیگر داشته و نمونه های ایستگاه دلوار با فاصله بیشتری از آنها قرار گرفته است. در مجموع، به دلیل مرگ و میر طبیعی بالای ماهی سیرم، بنظر می رسد میزان صید این ماهیان در وضعیت مناسب قرار دارد.

    کلیدواژگان: Amblygaster sirm، استان های هرمزگان و بوشهر، پویایی جمعیت، ژنتیک
  • کیوان عباسی*، عطا مولودی صالح، سهیل ایگدری، نسرین نیک مهر صفحات 41-50

    طی سال 1398 به منظور بررسی رابطه طول-وزن، طول-طول و شاخص وضعیت گونه ماهی سفید خزری (Rutilus kutum)، تعداد 339  قطعه از رودخانه های چلوند، خاله سرا، سفیدرود، خشک رود و شیرود، تالاب انزلی  و ساحل ترکمن از حوضه دریای خزر صید شدند. برای محاسبه رابطه طول-وزن از معادله W = aTLb، رابطه طول-طول از FL=a+bTL و برای محاسبه شاخص وضعیت از فرمولK = (W/L3) ×100  استفاده شد. دامنه پارامتر برای b  جمعیت های مورد مطالعه 17/3-47/2 تا و مقدار شاخص وضعیت 01/1-85/0 محاسبه شد. بیشترین و کمترین مقدار پارامتر b  و شاخص وضعیت محاسبه شده به ترتیب مربوط به جمعیت های خشک رود، ترکمن و تالاب انزلی و سفیدرود بود. همچنین الگوی رشد نیز برای جمعیت های، چلوند، خشک رود و شیررود آلومتریک مثبت، برای جمعیت خاله سرا ایزومتریک و برای سایر جمعیت ها آلومتریک منفی به دست آمد.

    کلیدواژگان: Rutilus kutum، طول-وزن، حوضه دریای خزر، آلومتریک مثبت
  • صفورا ابرقویی، سید علی اکبر هدایتی*، مجتبی رئیسی، بهزاد شیرکوند هداوند، حسن رضایی، امیررضا عابد، علم دوست صفحات 51-60

    میکرو پلاستیک ها به عنوان آلاینده های نو ظهور شناخته شده اند و نگرانی های گسترده ای در مورد اثرات سمی بالقوه آن ها وجود دارد. بررسی عوارض آسیب شناسی بافتی یکی از روش های مناسب در تشخیص تاثیرات آلاینده های محیطی بر آبزیان است. در این تحقیق تجمع و جذب میکرو پلاستیک های پلی استایرن (PS-MPs) در آبشش ماهی کاراس طلایی (Carassius auratus) شناسایی و اثرات سمی آن بر بافت شناسی کلاسیک آبشش بررسی شد. تعداد 232 عدد ماهی مولد سالم با متوسط وزنی 41/2±55/18 گرم، جهت انجام آزمایش ها انتخاب شد. میکروپلاستیک ها در دو محدوده اندازه (μm) 25/0 و 8 با دو عملکرد متفاوت (فلیورسنت و غیر فلیورسنت) سنتز شدند. آزمایش ها در دو مرحله انجام شد. در ابتدا بعد از دوره سازگاری، 64 عدد ماهی در غلظت ثابت (PS-MPs)  µg/L300 از هر دو اندازه (μm) 25/0 و 8 (PS-MPs) فلیورسنت، قرار گرفتند. نمونه برداری از بافت آبشش در زمان های 24، 48 و 168 ساعت صورت گرفت و از نمونه ها با استفاده از میکروسکوپ فلیورسنت تصویر برداری شد. سپس جهت تعیین عوارض هیستوپاتولوژیک 168 عدد ماهی به مدت 28 روز در معرض میکرو پلاستیک های غیر فلیورسنت در غلظت های متفاوت (ppm5، 5/0، 05/0، 0) ، قرار گرفته و به روش بافت شناسی کلاسیک آنالیز شدند. پس از 168 ساعت مواجهه ماهیان در غلظت ثابت µg/L300 از ذرات فلیورسنت، مشخص شد هر دو ابعاد (μm) 25/0 و 8 در بافت آبشش تجمع پیدا کرد. بالا ترین غلظت ذرات MPs تجمع یافته در بافت آبشش به طور متوسط در ذرات با ابعاد (μm) 8 (098/0 ± 701/0) و (μm) 25/0(046/0 ± 272/0)، میکرو گرم به ازای هر میلی گرم وزن خشک آبشش تعیین شد. با بررسی آسیب شناسی بافت آبشش عوارضی مانند آنوریسم لاملایی، برآمدگی اپیتلیوم تیغه ی ثانویه، انحراف لاملایی، اتصال تیغه های ثانویه، کوتاه شدگی لاملا و سنگفرشی شدن در هر دو گروه اندازه نسبت به گروه شاهد مشاهده شد، اما شدت بروز عوارض، در غلظت های مختلف متفاوت بود. می توان نتیجه گرفت اگرچه میکرو پلاستیک ها در آبشش ماهیان تجمع پیدا کرده اند و بر روی بافت تاثیر داشته اند ولی اثرات سمی بالقوه آن ها تا حدود زیادی نامشخص است و نیاز به مطالعات تکمیلی در این زمینه وجود دارد.

    کلیدواژگان: آلودگی، بافت آبشش، سم شناسی، ماهی قرمز، میکروپلاستیک
  • مهدی برمر، حبیب الله محمدی*، وحید زادمجید، ادریس قادری صفحات 61-70

    این مطالعه با هدف بررسیشاخص های غذایی ماهی گارا (Garra rufa)، در رودخانه قشلاق سنندج، از رودخانه های استان کردستان انجام شد. نمونه برداری بصورت فصلی طی فصول بهار، تابستان، پاییز و زمستان سال 1397 با استفاده از الکتروشوکر و ساچوک به قطر چشمه 20 میلی متر صورت گرفت. جهت آنالیز رژیم غذایی، 40 نمونه از گونه Garra rufa مورد بررسی قرار گرفت. این نمونه ها در دامنه طولی 56 تا 137 میلی متر و دامنه وزنی بین 5/2 تا 37 گرم قرار داشتند. میزان شاخص طول نسبی روده (RLG) در این گونه بطور میانگین 25/2±22/8 می باشد که که گیاهخوار بودن (پریفیتون خوار) آن را مشخص می کند. میزان شاخص گاستروسوماتیک (GaSI) بطور میانگین 28/5±67/11، میزان شاخص فاکتور وضعیت (K)، 23/0 ± 35/1، شاخص خالی بودن روده (CV)، 10، همچنین با توجه به درصد فراوانی گروه های غذایی در محیط و دستگاه گوارش ماهی مشاهده گردید که این ماهی جهت تغذیه به ترتیب تمایل بیشتری به جنس هایNitzschia ،Gomphonema ،Amphora ،Cocconeis ،Rhabdoderma  وDiatoma  دارد و ارجح ترین آیتم های غذایی در طول فصول نمونه برداری برای این ماهی می باشند و جنس Ocillatoria با مقدار 8/0- کمترین اولویت را به خود اختصاص داد. از میان آیتم های غذایی شناسایی شده در دستگاه گوارش این ماهی، جنس های پریفیتونیCocconeis ،Cymbella ، Diatoma،Gomphonema ، Melosira،Nitzschia ،Synedra  و Navicula بعنوان غذای اصلی، جنس های Cyclotella، Pediastrum ،Stephanodiscus ،Cymatopleura ،Gyrosigma،Gloeotrichia  وSpirulina  به عنوان غذای اتفاقی و آیتم هایAmphora ،Chlorella ، Cosmarium، Ocillatoria، Rhabdoderma وScenedesmus  بعنوان غذای فرعی مصرف شده بود.

    کلیدواژگان: شاخص های تغذیه ای، ماهی گارا Garra rufa، رودخانه قشلاق، استان کردستان
  • سالار درافشان*، نصرت الله نوری، امین مخلص آبادی فراهانی صفحات 71-80

    تغییرات دمایی یکی از معمول ترین تنش هایی است که ماهیان در طی حمل ونقل یا شرایط پرورشی با آن مواجه می شوند. قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) تریپلویید، به دلیل مزایای حاصل از عقیمی مورد توجه است. در این مطالعه 24 قطعه قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن 23/0±13 (میانگین± انحراف معیار) مربوط به دو تیمار دیپلویید و ترپیلویید تحت تاثیر تنش دمایی تغییر دما از 13 به 20 درجه سانتی گراد به صورت ناگهانی قرار گرفته و به مدت 10 دقیقه در دمای مذکور نگهداری شدند. قبل از اعمال تنش و 24 ساعت پس از آن، خونگیری از 5 قطعه ماهی از هر سطح پلوییدی انجام و شاخص های خونی آن ها بررسی شد. نتایج نشان داد که تنش دمایی باعث کاهش معنادار شاخص های خونی اولیه نظیر تعداد گلبول قرمز و هماتوکریت در هر دو گروه ماهیان دیپلویید و تریپلویید می شود، به طوری که تعداد گلبول های قرمز از حدود 25/1 میلیون سلول در میلی متر مکعب خون به ترتیب به حدود یک میلیون تا 900 هزار سلول در میلی متر مکعب خون به ترتیب در ماهیان دیپلویید و تریپلویید کاهش یافت. همچنین، میزان هماتوکریت در هر دو گروه از ماهیان مورد آزمایش تا حدود 25% نسبت به قبل از تنش کاهش یافت. با این وجود، تعداد گلبول های سفید و میزان هموگلوبین تنها در انواع تریپلویید کاهش یافت و در گروه ماهیان دیپلویید تغییر معنی داری در این شاخص ها در اثر تنش دیده نشد (05/0>p). نتایج نشان داد که اثر تنش حرارتی بین انواع دیپلویید و تریپلویید قزل آلای رنگین کمان از منظر شاخص های خونشناسی یکسان نبوده و اثرگذاری آن در انواع تریپلویید شدیدتر است. ارزیابی دیگر انواع تنش در ماهیان تریپلویید پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، تنش دمایی، دیپلویید، تریپلویید، خون شناسی
|
  • Ahmad Hajizadeh, Ebrahim H. Najdegerami*, Hossein Mostafavi Pages 1-10

    According to the reports of the International Panel Climate Change (IPCC) there is no doubt about climate change occurring. All ecosystems on the earth have being concerned by the effects of climate change. Urmia lake basin and its rivers exposed to numerous anthropogenic stressors such as hydrological, morphological, connectivity and water quality pressures. The main objective of this study is to determine the effects of climate change on Acanthalburnus urmianus (Günther, 1899) distribution under optimistic and pessimistic scenarios in 2050 and 2080. For this purpose, Species Distribution Modelling (SDM) method was used. In the beginning, any data related to fish observation as well as environmental variables like elevation, slope, maximum air temperature, range temperature, precipitation and maximum width were collected. And then, with different models including GLM, GAM, GBM, RF, CTA, FDA, MARS, ANN and SRE as well as Ensemble model (in order to reduce the uncertainty), the potential distributions of A. urmianus at the scale of Lake Urmia basin and Iran with above mentioned climatic scenarios were predicted. The results indicated that climate change affects on the distribution of A. urmianus under all optimist and pessimistic scenarios and in contrast to  2050 in both scenarios, reduction in distribution in 2080 was observed.

    Keywords: Acanthalburnus urmianus, Species Distribution, climate scenario, Urmia lake
  • Mehdi Naderi Jolodar*, Homayoun Hosseinzadeh Sahafi, Reza Safari, Hassan Nasrollahzadeh Saravi, MohammadAli Afraei Banpei, Aboulghassem Roohi Pages 11-20

    251 specimens of kutum fish caught by bony fish persine on the southern shores of the Caspian Sea (Mazandaran) during the years 2017-2019 were studied to study the growth trend of this species. In this study, maximum estimated length (L∞) and annual growth coefficient (K) of kutum fish were estimated 71.79 cm and 0.13, respectively. The results of natural reproduction of this species in Kheirud river with a length of 2 km showed that in 2017-2018, more than 30,000 breeders (female) of anadromous fish migrated to Kheirud river for reproduction and more than 97% of it were kutum fish. As a result of this study, more than 525,000 kutum fish fry were produced and prepared to migrate to sea. (2017-2018). The results showed that the partnerships of fishermen and local rural communities can have a positive effect on the natural reproduction Influence coefficient of kutum fish (P <0.05). The results showed that the penetration coefficient (effectiveness) of fishermen (35%) and rural women (30%) ) were more than the students' effectiveness (16.7) (P <0.05). Thus, by protecting the natural reproduction of kutum fish, other species of anadromous fish have reproductive successes in the Kheirud river, which will establish the desired ecological balance and exploit the ecological carring capacity of the ecosystem.

    Keywords: Conservation, Natural reproduction, Carring capacity, Kheirud river, Caspian Sea
  • Marzieh Abolfathi*, Arash Akbarzadeh, Abdolmajid Hajimoradloo, HamidReza Joshaghani Pages 21-30

    The aim of this study was to investigate the effect of fish size and seasonality on the epidermis structure and protein profile of the skin mucus of Rainbow trout. Skin mucus samples were collected over three consecutive season periods including late winter, mid spring and early autumn. In each season, sampling was performed separately from three different weight groups including 2-20 gr fish (W1), 100-200 gr fish (W2) and 400-600 gr fish (W3). The results of histological analysis showed that goblet cell density and epidermal thickness increased with increasing temperature from winter to autumn in all weight groups. In juvenile (W1 fish), the size of goblet cells was not affected by the season, while in larger fishes (W2 and W3), the size decreased with increasing temperature in the autumn. There was a positive and significant relationship between fish size and density of goblet cells. Biochemical analysis of skin mucus showed that protein concentration increased simultaneously with an increase in goblet cell density. The protein profiles of rainbow trout mucus showed seasonal variations in all three weight groups. In autumn, the small proteins with molecular weights less than 35 kDa were more prominent, while these proteins were not observed in the winter. There were no significant differences in the mucus protein profile among different weight groups

    Keywords: goblet cell, epidermal thickness, soluble protein, SDS-PAGE
  • Rasoul Ghorbani*, Ghasem Asgari, Hamed Paknejad, Hadis Kashiri Pages 31-40

    Fish sardines play a key role in the primary chain of production in the sea, and unknowing harvesting of them causes irreparable damage to the marine ecosystem. Also, genetic studies can help preserve biodiversity and take steps to protect the reserves. In this research, the population dynamic of the Amblygaster sirm and it,s the maximum sustainable yield (MSY) were surveyed and calculated and finally, genetic markers were used to evaluate its genetic diversity. This study was conducted in the Persian Gulf and the Oman Sea (Hormozgan and Busher Provinces) in Bandar-e-Lengeh to the Jask ports. Sampling was carried out monthly during 2014-2015. The results showed that fish has negative almeteric growth pattern and infinity fork length was 11.29, and growth coefficient of 1.4/year, natural mortality was high (M=2.3 ind/year) and exploitation rate was 0.49, biomass and MSY were evaluated 43.3 and 41.3 tons. The genetic results showed that samples of A.sirm in the Delvar area (Bushehr) were completely isolated from other samples of other areas. Samples of the Bostane and Garze stations are more similar to each other, and samples of the Delvar station are far more than them.  In general, due to the high natural mortality of A.sirm, it seems that the fish catch ration is in suitable situation.

    Keywords: Amblygaster sirm, Hormozgan, Busher provinces, Population Dynamic, Genetic
  • Keyvan Abbasi*, Atta Mouludi Saleh, Soheil Eagderi, Nasrin Nikmehr Pages 41-50

    During 2019, the length-weight, length-length relationships and condition factor of Caspian kutum, Rutilus kutum  (Kamensky, 1901) were studied by catching a total of 339 specimens were collected from Chelvand, Khalehsara, Sefid, Khoshk and Shir rivers, Anzali Wetland and Turkmen Shores of the Caspian Sea basin. The equation W =aTLb was used to calculate the length-weight relationship, FL=a + bTL for the length-weight relationship, and K= (W / L3) × 100 to calculate condition factor. The b-value were estimated from 2.47 to 3.17 and condition factor from 0.85 to 1.01. Maximum and minimum parameter of b-value and condition factor were related to the Khoshk River, Torkman shore and Anzali wetland and Sefid River, respectively. In addition, the growth pattern was positive allometric for the Chelvand, Khoshk and Shir populations, isometric for the Khalesara population and negative allometric for others.

    Keywords: Rutilus kutum, Length-weight, Caspian Sea basin, Positive allometric
  • Safoura Abarghouei, Seyea Aliakbar Hedayati*, Mojtaba Raeisi, Behzad Shirkand Hadavand, Hasan Rezaei, Amirreza Abed Elmdoust Pages 51-60

    Microplastics are known to be emerging contaminants and there are widespread concerns about their potential toxic effects. Histopathological study is one of the appropriate methods in diagnosing the effects of environmental pollutants on aquatics. In this study, the accumulation and adsorption of polystyrene microplastics (PS-MPs) in the gills of Goldfish were identified and its toxic effects on gill histology were investigated. A total of 232 healthy, productive fish, with an average weight of 18.55±2.41 g, were selected. Microplastics were synthesized in two size ranges (0.25 and 8 μm) with two different functions (fluorescent and non-fluorescent). The experiments were performed in two stages. Initially, after the adaptation period, 64 fish were exposed to a constant concentration (PS-MPs) of 300 µg/L of both sizes (0.25 μm) and 8 (PS-MPs) fluorescent. Gill tissue was sampled at 24, 48 and 168 hours and samples were taken using a fluorescent microscope. Then, to determine the histopathological lesions, 168 fish were exposed to non-fluorescent microplastics at different concentrations (0,0.05, 0.5 and 5 ppm) for 28 days and were analyzed for histological lesions. After 168 hours of exposure at 300 µg/L of fluorescent particles, it was found that both dimensions (0.25 and 8 μm) were accumulated in gill tissue. The highest concentration of MP particles accumulated in gill tissue averaged in particles with dimensions of 8 (0.701±  0.098) μm and 0.25 (0.272 ±  0.046) μm, was determined as μg of gill dry weight per milligram. Examination of gill pathology revealed complications such as lamellar aneurysm, secondary blade epithelium protrusion, lamellar deviation, secondary blade connection, lamella shortening and paving in both size groups compared to the control group, but the severity of complications was different in each concentration. It can be concluded that although microplastics have accumulated in the gills of fish and have affected tissues, their potential toxic effects are largely unknown and further studies are needed.

    Keywords: Gill tissue, Goldfish, Microplastic, Pollution, Toxicology
  • Mehdi Barmar, Habibollah Mohammadi*, Vahid Zadmajid, Edris Ghaderi Pages 61-70

    This study was conducted to survey the feeding indices of Garra rufa in Gheshlagh River, Kurdistan Province. Seasonal sampling carried out during spring, summer, autumn and winter of 2018 using electrofishing and cast net with 20 mm mesh size. For diet analysis, 40 number of Garra rufa was used. The length and weight of sampled fishes was renged of 56 to 137 cm and 2.5 to 37 g, respectively. The average of RLG index was 8.22±2.25 that specified the herbivory or prephyton feeder. The mean of gastro- somatic index, condition factor (K) and vacuity index (CV) was 11.67±5.28, 1.35±0.23 and 10 respectively. Also, according to the percentage of food groups in the environment and gastrointestinal tract of fish, it was observed that this fish is more inclined to Nitzschia, Gomphonema, Amphora, Cocconeis, Rhabdoderma and Diatoma genera for feeding, respectively and They are the most preferred food items for this fish during the sampling seasons and the genus Ocillatoria with a value of -0.8 had the lowest priority. The genera Cocconeis, Cymbella, Diatoma, Gomphonema, Melosira, Nitzschia, Synedra and Navicula as the main food, The genera Cyclotella, Pediastrum, Stephanodiscus, Cymatopleura, Gyrosigma, Gloeotrichia and Spirulina as the supplementary food and the genera Amphora, Chlorella, Cosmarium, Ocillatoria, Rhabdoderma and Scenedesmus as the incidental food of Garra rufa

    Keywords: feeding indicies, Garra rufa, Gheshlagh River, Kurdistan Province
  • Salar Dorafshan*, Nasratullah Noori, Amin Mokhlesabady Farahany Pages 71-80

    Temperature fluctuation is one of the most common stressors during fish transportation and aquaculture condition. Triploid rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) get more attention because of its sterility. In this study, 24 rainbow trout belong to diploid and triploid group, average weight 13±0.23 g were subjected to temperature change from 13 to 20 ºC, and kept under tension for 10 min. Before applying the tension and 24 h after, blood samples were taken from 5 individuals from each ploidy groups and some haematological parameters were analysed. Temperature tension caused significant reduction in red blood cell (RBC) counts and haematocrits in both diploid and triploid fish, where the RBC were reduced from 1.25 × 106 cells to 1 and 0.9 × 106 cells in diploid and triploid groups, respectively (P<0.05). On the other hand, the haematocrits levels were reduced up to 25% in both groups after tension applied. While, there were no significant changes observed in white blood cell counts and hemoglobin levels in diploid, the significant changes were visible in triploid ones (P<0.05). The results showed that triploid rainbow trout affected more than diploid ones by thermal stress. Study on some other common stressors on triploid fish were highly recommended.

    Keywords: rainbow trout, thermal stress, diploid, triploid, hematology