فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و بانکداری اسلامی
پیاپی 36 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/17
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمد غفاری فرد، عباس علمدار* صفحات 7-35

    در مقاله حاضر سعی شده تا میزان کامیابی شبکه بانکی ایران در تحقق اهداف نظام اقتصاد اسلامی در استان های این کشور مورد سنجش قرار گیرد. در این خصوص از منابع اسلامی، اهداف نظام اقتصادی اسلام و عملکرد نظام بانکی در این نظام شناسایی و برای وزن دهی، اولویت بندی شاخص ها، نرمال سازی و تجزیه وتحلیل داده ها، روش ترکیبی تحلیل سلسه مراتبی- تاپسیس به کار گرفته شده است. براساس معیار های اصلی اهداف نظام اقتصادی اسلام، یافته های تحقیق نشان می دهد رعایت عدالت اقتصادی، رشد اقتصادی، استقلال اقتصادی و  توسعه سرمایه اجتماعی از نگاه خبرگان از اهداف مهم  نظام اقتصادی اسلام است که می بایست سیستم بانکی به آن توجه ویژه داشته باشند. استان تهران در سه عنصر اصلی، عدالت اقتصادی، استقلال اقتصادی و سرمایه اجتماعی در رتبه های اول و استان های سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی و هرمزگان به ترتیب در رتبه های آخر و در عنصر اصلی رشد اقتصادی استان خراسان جنوبی در رتبه اول و استان آذربایجان غربی در رتبه آخر قرار گرفته است. براساس نتایج شاخص های کل ترکیبی در عملکرد شبکه بانکی جهت تحقق اهداف نظام اقتصاد اسلامی استان های، تهران، خراسان جنوبی و چهارمحال و بختیاری به ترتیب در رتبه های اول، دوم و سوم و استان های کرمانشاه، همدان و گلستان به ترتیب در رتبه های بیست نهم، سی ام و سی و یکم قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، شبکه بانکی، شاخص، استان ها
  • امیرعباس فرهمند، رضا رادفر*، علیرضا پور ابراهیمی، مانی شریفی صفحات 37-70

    تکنولوژی روز دنیا در مسیر رشد و توسعه خود با چالش های بسیاری روبرو است. پذیرش و رواج گسترده فناوری IoT می تواند بسیار بیشتر و جدی تر از اینترنتی که هم اکنون در دسترس ما است، ما را تهدید نماید. چالش هایی که در اتخاذ چنین فناوری پیش روی ماست هم جنبه اجتماعی و هم جنبه تکنیکی خواهد داشت. هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر سطح آمادگی پذیرش فناوری های اینترنت اشیاء بوده است. پذیرش فناوری اینترنت اشیاء در قالب 6 مقوله اصلی من جمله بعد اجتماعی، فرهنگی، انسانی، تکنولوژیکی، مالی، مدیریتی، قوانین و مقرارت دولتی مورد بررسی قرار گرفته است. نظرات کارشناسان و کاربران حوزه مالی و بورس و موسسات مالی در سطح کشور، جمع آوری گردید. جامعه آماری این تحقیق را کارشناسان و کاربران حوزه مالی و بورس و موسسات مالی تشکیل داده است. با توجه به نامحدود بودن جامعه آماری، 384 نفر به صورت تصادفی در دسترس، انتخاب شده اند. برای اعتبار سنجی مدل و آزمون روابط بین متغیرها نیز از نرم افزار SMART.PLS استفاده شده است. نتایج نشان داد مقوله های شناسایی شده بر میزان آمادگی پذیرش اینترنت اشیاء تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، اینترنت اشیاء، پذیرش فناوری، بانکداری اسلامی، فین تک
  • حسین نصیری، سید علی پایتختی اسکوئی*، منیره دیزجی، رستم قره داغی صفحات 71-96

    در این پژوهش به بررسی تاثیر آزادسازی مالی و متغیرهای کلان اقتصادی (تورم، رشد اقتصادی، عوامل نهادی، سرمایه انسانی و فضای کسب وکار) بر بهره وری بانک ها در 15 کشور منتخب درحال توسعه طی دوره زمانی 2006 تا 2017 با استفاده از تکنیک اقتصادسنجی مارکوف سوییچینگ پرداخته شده است. نتایج برآوردها حاکی از آن است که، شاخص آزادسازی مالی در رژیم اول (دوره رونق) بر تعداد شعبات بانکی تاثیر مثبت دارد ولی در رژیم دوم (دوره رکود)، شاهد رابطه منفی هستیم. تورم و فضای کسب وکار در هر دو رژیم تاثیر منفی بر تعداد شعبات بانکی دارند ولی رشد اقتصادی و سرمایه انسانی تاثیر مثبتی بر تعداد شعبات بانکی دارند. شاخص ترکیبی عوامل نهادی نیز در رژیم اول دارای تاثیر منفی بر تعداد شعبات بانکی می باشد ولی در رژیم دوم شاهد رابطه مثبت می باشیم.

    کلیدواژگان: آزادسازی مالی، بهره وری بانک ها، مارکوف سوئیچینگ
  • مریم احمدی، فرزین رضایی*، ناصر حمیدی صفحات 97-120
    موضوع و هدف مقاله

    هدف از پژوهش حاضر، ارایه مدلی پیشنهادی برای سنجش شاخص افشای اطلاعات ریسک شرکت ها است.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر با در نظر گرفتن معیارهای گوناگون، شاخصی جامع برای سنجش افشای اطلاعات ریسک ارایه و جهت آزمون و سنجش کارایی مدل طراحی شده از یک نمونه متشکل از 60 شرکت طی سال های 1385 الی 1397 استفاده گردیده است. در همین راستا درخصوص وزن و اهمیت معیارهای در نظر گرفته شده افشای اطلاعات ریسک شرکت پرسش نامه ای تهیه گردید و بین خبرگان توزیع شد و برای وزن و اهمیت معیارها از روش آنتروپی شانون و در جهت سنجش ارتباط بین متغیر پنهان از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید.

    یافته های پژوهش

     یافته های پژوهش حاکی از ارایه مدل پیشنهادی برای اندازه گیری افشای اطلاعات ریسک شرکت ها با استفاده از روش مدل تصمیم گیری چند معیاره جهت ارایه شاخصی جدید برای سنجش افشای اطلاعات ریسک شرکت ها است که با به کارگیری آن می توان به میزان افشای اطلاعات ریسک شرکت ها پی برد.

    نتیجه گیری

    شاخص محاسبه شده می تواند با رتبه بندی افشای اطلاعات ریسک شرکت ها به سرمایه گذاران کمک نماید تا در انتخاب تصمیمات خود، پرتفوی مناسب را انتخاب نمایند.اصالت و افزوده آن به دانش: ارایه شاخصی جامع برای سنجش افشای اطلاعات ریسک که برای اولین بار مطرح شد.

    کلیدواژگان: افشای اطلاعات ریسک، شاخص جامع افشای ریسک، مدل تصمیم گیری چند معیاره
  • روح الله عبادی*، علیرضا لشگری صفحات 121-148

    هر ابزار سیاستی در اقتصاد اسلامی با ملاحظه منفعت خالص اجتماعی، تطابق با قوانین شرعی و سازوکار تامین هدف مورد نظر طراحی می شود. تامین اهداف دولت در بخش مالیات از طریق گسترش پایه های مالیاتی جدید و بهبود عملکرد پایه های مالیاتی موجود با رویکرد توزیعی، تخصیصی و سیاست گذاری صورت می گیرد. از سوی دیگر افزایش واقعی ثروت و دارایی یک کشور وابسته به رشد فعالیت های مولد، ارزش آفرین و تولیدی بوده و انباشت سرمایه و کیفیت سرمایه گذاری برای فراهم سازی بستر مناسب تولید لازم و ضروری می باشد. مالیات بر عایدی سرمایه به عنوان ابزاری برای دولت در جهت مدیریت منابع در بازارهای مختلف، زمینه تغییر رفتار و کنترل منافع بازیگران اقتصادی را در جهت منافع عمومی دنبال نموده و بر تحرک و جریان سرمایه و تصمیمات سرمایه گذاری تاثیر می گذارد. در این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و اسناد فقهی سازگاری مالیات بر عایدی سرمایه  با اهداف اقتصاد اسلامی و شباهت و تفاوت آن با مالیات اسلامی خمس بررسی شد. با درنظرگرفتن اهداف عالی، میانی و عملیاتی در اقتصاد اسلامی، مالیات بر عایدی سرمایه از طریق کارکردهایی نظیر کمک به تضعیف فعالیت های غیرمولد، کاهش انگیزه های سوداگرانه، هدایت سرمایه و نقدینگی به فعالیت های مولد، افزایش درآمدهای مالیاتی دولت و... در تحقق اهداف عدالت اقتصادی، تامین منافع عمومی، رفاه و ثبات اقتصادی اقتصاد اسلامی موثر بوده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، توزیع درآمد، رفاه اقتصادی، عایدی سرمایه، فعالیت های مولد و سوداگرانه، مالیات
  • هیوا امیری*، فرهاد دهدار، محمدرضا عبدلی صفحات 149-175

    این مقاله با هدف مدل‌سازی سنجش ریسک اعتباری و اعتبارسنجی بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی به روش تحلیل تمایزی (تشخیصی)، رگرسیون لاجیت و پروبیت انجام می‌شود بدین منظور حجم نمونه آماری از طریق «روش نمونه‌گیری غربالگری» تعیین شده است. پژوهش‌گر با اجرای نمونه‌گیری از اعضای جامعه آماری به روش نمونه‌گیری غربالگری مشاهدات را جمع‌آوری می‌نماید. این حجم نمونه طی دوره‌های مالی سال 91 تا 98 را شامل می‌شود. در این مقاله پس از بررسی صورت‌های مالی هریک از بانک‌ها و موسسات اعتباری  غیربانکی،  متغیرهای توضیح‌دهنده مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. در مقایسه کلی که  بین دقت پیش‌بینی روش خطی تحلیل ممیزی و روش‌های غیرخطی رگرسیون لجستیک و پروبیت انجام شد نتایج حاصل از این مقایسه نشان داد که روش تحلیل ممیزی با تحلیل رگرسیون پروبیت از نظر دقت و کارایی در یک سطح قرار دارند، درحالی‌که تحلیل رگرسیون لجستیک کارایی متفاوت و کمتری نسبت به این دو روش داشته است.

    کلیدواژگان: بانک ها، موسسات غیربانکی، رگرسیون لاجیت و پروبیت، تحلیل ممیزی، احتمال نکول
  • بیژن جاودان زاده، رضوان حجازی*، الله کرم صالحی، مهدی بصیرت صفحات 177-202

    تصمیم های سرمایه گذاران در بورس، تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد. یکی از علل رفتاری که باعث عدم واکنش مناسب سرمایه گذاران به اطلاعات منتشر شده می شود پدیده لنگر ذهنی است. هدف این پژوهش بررسی اثر و علیت گرنجری ویژگی شرکت ها که شامل کیفیت گزارشات مالی و عدم تقارن اطلاعاتی بر میزان پدیده لنگر ذهنی در بورس اوراق بهادار تهران بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران دوره 1389 الی 1398 بوده و آزمون فرضیه های این تحقیق به روش پانل دیتا انجام پذیرفت. براساس نتایج این پژوهش، علیت ارتباط به صورت یک طرفه از سمت ویژگی شرکت ها به سمت لنگر ذهنی بوده، به علاوه سرمایه گذاران هنگام تصمیم گیری براساس سود پیش بینی شده مدیریت، با مقایسه این سود و متوسط سود پیش بینی شده صنعت، از پدیده لنگر ذهنی تبعیت می کنند و انتظار سودهای بیشتر با اختلاف زیاد را، با توجه به سودهای پیش بینی شده در شرکت های مشابه، ندارند. کیفیت گزارشات مالی به عنوان یکی از ویژگی های مهم شرکت ها بر میزان پدیده لنگر ذهنی تاثیر منفی دارد. بدین معنی که، استفاده کنندگان از اطلاعات و گزارشات مالی منتشر شده باکیفیت شرکت ها، کمتر دچار لنگر ذهنی می شوند. همچنین عدم تقارن اطلاعاتی به عنوان دیگر ویژگی شرکت ها بر میزان پدیده لنگر ذهنی تاثیر مثبت ندارد. در نهایت براساس شوک های وارد شده به  لنگر ذهنی از سمت ویژگی های شرکت ها، نتایج، حاکی از اثر منفی کیفیت گزارشات، و اثر مثبت عدم تقارن اطلاعاتی شرکت ها بر پدیده لنگر ذهنی است.

    کلیدواژگان: لنگر ذهنی، علیت گرنجری، عدم تقارن اطلاعاتی، مالی رفتاری
  • سید هادی عربی*، مهدی خوش اخلاق صفحات 203-226

    درون زایی یا برون زایی پول و نرخ بهره از مباحث مهم در مکاتب اقتصادی و تعیین آن در نظام اقتصاد اسلامی نکته کلیدی برای دیگبر موضوعات اقتصادی است. از طرف دیگر یکی از مشکلات نظام اقتصادی در بعضی کشورها تعیین دستوری نرخ بهره و ایجاد پدیده سرکوب مالی است. در بانکداری ایران نیز نرخ سود به صورت دستوری تعیین می گردد. در این نوشتار نشان داده می شود که در اقتصاد اسلامی نرخ سود درون زا است و تعیین دستوری نرخ سود مخالف با موازین اولیه فقهی است. در شرایط فعلی نظام بانکداری ایران الزامات آزادسازی نرخ سود وجود ندارد. از طرف دیگر یکی از ابزارهایی که به صورت محدود در بانکداری ایران مورد استفاده قرار می گیرد اوراق امتیاز تسهیلات است. این نوشتار نشان می دهد که گسترش استفاده از اوراق امتیاز تسهیلات در بخش های مختلف اقتصادی و تشکیل بازار برای سپرده ها و تسهیلات بانکی، از طرفی باعث کشف نرخ سود تعادلی و استقرار آن می گردد و از سوی دیگر این امر با درون زایی نرخ سود و در نتیجه با مبانی اقتصاد اسلامی تطابق دارد. بدین منظور فرآیند این ابزار تشریح و تطبیق آن با موازین فقهی مورد بررسی قرارگرفته است. نتایج این مقاله نشان می دهد گسترش اوراق علاوه بر استقرار نرخ سود تعادلی درون زا به حذف یا کاهش فساد بانکی در اعطای تسهیلات، محدود کردن قدرت بانک در تعیین نرخ سود، تسهیل نظارت و کنترل بانک مرکزی و واکنش خودکار نرخ سود به شرایط اقتصادی منجر می گردد.

    کلیدواژگان: اوراق امتیاز تسهیلات، نرخ سود بانکی، نرخ سود تعادلی، درون زا، بانکداری بدون ربا
  • علیرضا عزیزی*، هاشم زارع، حسن مقیمی اسفندآبادی صفحات 227-245

    تاب آوری اقتصادی به توانایی یک اقتصاد برای انعطاف پذیری در برابر شوک های اقتصادی و بازگشت به مسیر رشد پایدار اشاره دارد. بازگشت به همان مسیر رشد پیش از بروز شوک، لزوما یک امر مطلوب نیست، به خصوص اگر مسیر رشد قبلی در سطح پایین تر از مسیر رشد در زمان شوک قرار داشته باشد. بنابراین باید اثر شوک های وارده به اقتصاد کشور و واکنش تاب آوری اقتصادی نسبت به این شوک ها مورد بررسی قرار گیرد. در تحقیق حاضر با استفاده از داده های کشور ایران در دوره زمانی 36 سال بین سال های 1396-1361 به بررسی این موضوع پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در بلندمدت، شوک های نرخ بهره باعث می شود که اقتصاد به سطحی پایین تر از سطح تعادلی قبلی برسد و دیگر شوک ها باعث می شود اقتصاد به سطحی بالاتر از سطح تعادلی قبل از شوک برسد. در تحقیق حاضر، برای بررسی واکنش تاب آوری اقتصادی در برابر شوک های اقتصادی در ایران از روش تجزیه وتحلیل واکنش ضربه ای (IR) در مدل های خود رگرسیون برداری (VAR)  با بهره گیری از داده های پایگاه های  داده ای بانک مرکزی ایران و بانک جهانی WDI و نرم افزار Eviews9 استفاده شده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری اقتصادی، شوک اقتصادی، متغیرهای کلان اقتصادی
  • لیلا سادات فندرسی، افسانه ادریسی*، میثم موسائی صفحات 247-294

    بهزیستی و رفاه یکی از اهداف انسانی همه مکاتب اقتصادی است. از آنجایی‌که در اسلام تاکید بر فطرت انسانی است، کیفیت زندگی نمی تواند خارج از اهداف اقتصاد اسلامی تلقی شود. حیات، بزرگ تر ین موهبتی است که خداوند به انسان ها عطا کرده است. داشتن زندگی مطلوب همواره آرزوی بشر بوده و هست. کیفیت زندگی مفهومی است که برای ترسیم رفاه در جامعه و انسان به‌عنوان زیربنای توسعه در نظر گرفته می شود. در این مقاله به‌دنبال یافتن پاسخی برای این مساله هستیم که احساس محرومیت نسبی چه رابطه‌ای با کیفیت زندگی افراد دارد. جمعیت آماری این پژوهش را افراد 18سال به بالا که در سال1400در شهر تهران ایران ساکن بوده تشکیل داده اند. روش تحقیق پیمایشی و اطلاعات با تکنیک مصاحبه رو در رو در قالب پرسش نامه، گردآوری شده است. حجم نمونه 404 نفر و نمونه ها به روش نمونه گیری احتمالی تصادفی بلوک بندی شهری از بین پنج منطقه (شمال، جنوب، شرق، غرب، مرکز) انتخاب شده اند. برای داوری در باب فرضیات، از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که: با افزایش احساس محرومیت نسبی شهروندان، کیفیت زندگی کاهش می یابد و بالعکس. با این بیان که با افزایش احساس محرومیت نسبی ابتدا کیفیت زندگی به‌شدت کاهش می یابد و سپس از شدت نزولی بودن آن کاسته می گردد. نکته حایز اهمیت در این پژوهش این است که واحدهای ابتدایی افزایش احساس محرومیت نسبی اثر بیشتری بر کاهش کیفیت زندگی دارد. که به احتمال زیاد دلیل آن پذیرش احساس نابرابری توسط مردم و درونی کردن آنها در گذر زمان باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، احساس محرومیت نسبی، وضع فعالیت، نارضایتی، توسعه و شهروندان تهرانی
  • مسلم پورحسین، علی اصغر متقی*، احمد محمدی صفحات 295-323

    باتوجه به فرضیه بازار کارا قیمت سهام باید کلیه اطلاعات موجود شرکت را منعکس نماید همانند بازده سهام و نوسان سهام، شاخص‌های نقد شوندگی نیز اطلاعاتی را در رابطه با ارزش شرکت و عملکرد اینده آن به بازار ارایه می‌دهد. پژوهش حاضر تاثیر نقدشوندگی سهام در بازار را برریسک اعتباری بررسی می‌کند و فرض بر این است که سهام شرکت با نقدشوندگی اندک در بازار سهام، عامل ریسک اعتباری بالاتر شرکت می‌باشد. این پژوهش با استفاده از داده‌های تجربی 158 شرکت بورسی طی بازه زمانی 1397-1385 این فرضیه را آزمون می‌کند. برای اندازه‌گیری ریسک اعتباری از مدل بلک-شولز-مرتون و داده‌های مربوط به بازار (نوسان سهام، بازده سهام، ارزش شرکت، سودآوری) و معیارهای نقدشوندگی (معیار اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام، معیار نسبت عدم نقدشوندگی آمیهود، معیار نسبت گردش سهام، معیار نسبت گردش به تغییرپذیری سهام) استفاده شد. پس از آزمون‌های آماری مشخص گردید از بین معیارهای نقدشوندگی به غیر از متغیر نسبت عدم نقدشوندگی آمیهود و در بین متغیرهای مربوط به بازار سهام به غیر از شاخص سودآوری و نوسان سهام بقیه متغیرها دارای ارتباط معنادار با احتمال نکول و ریسک نکول دارند.

    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، احتمال نکول، نقد شوندگی، بازار سهام، مدل های ساختاری
  • ایمان خاکساری، محمدرضا شورورزی*، علیرضا مهرآذین، ابوالقاسم مسیح آبادی صفحات 325-351

    افراد در زندگی خود با معضلات اخلاقی روبرو می شوند. مدیران، حسابداران و حسابرسان نیز در حرفه خود با موقعیت‌های متعددی روبرو می‌شوند، موقعیت‌هایی که وسوسه می‌شوند تا عمل غیراخلاقی انجام دهند. یکی از این رفتارهای غیراخلاقی، تقلب و دستکاری سود است که منجر به شکست اخلاقی در شرکت‌ها می‌شود. با توجه به احتمال تقلب در صورت‌های مالی و آثار زیان‌بار آن بر اقتصاد، پیشگیری و کشف تقلب مالی، برای جلوگیری از پیامدهای مخرب آن، اهمیت زیادی دارد. بنابراین معرفی یک ابزار تشخیص زودهنگام، برای هشدار دادن به دستگاه‌های اجرایی برای انجام تحقیقات بیشتر یا اقدامات قانونی، ضروری است. توسعه مدلی که بتوان از طریق آن به پیش‌بینی دستکاری سود و کشف رفتار غیراخلاقی مدیران پرداخت، امکان ارزیابی بهتری از عملکرد شرکت را فراهم می آورد. هدف این پژوهش، بررسی توانایی مدل بنیش و اسپاتیس در جهت کشف گزارشگری مالی متقلبانه است. سپس ضرایب این دو مدل، با استفاده از رگرسیون لجستیک تعدیل شده و توانایی این دو مدل تعدیل شده جدید نیز برای کشف گزارشگری مالی متقلبانه بررسی شد. در این راستا، داده‌های 99 شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (1089 مشاهده) طی سال‌های 1386- 1396 بررسی شد. نتایج نشان می‌دهد مدل اولیه بنیش و اسپاتیس، در کشف گزارشگری مالی متقلبانه قدرت خوبی ندارد، اما مدل تعدیل شده بنیش و مدل تعدیل شده اسپاتیس با دقت به ترتیب 77% و 82% قادر به کشف گزارشگری مالی متقلبانه هستند.

    کلیدواژگان: تقلب، گزارشگری مالی متقلبانه، رفتار غیراخلاقی مدیران، مدل بنیش، مدل اسپاتیس
  • عبدالحمید جهانگیروند، محمدرضا شورورزی*، زهرا نوری توپکانلو صفحات 353-381

    عملکرد می‌تواند براساس میزان سرمایه‌گذاری شرکت، تامین مالی و همچنین مشوق‌های مالیاتی همچون معافیت‌های مالیاتی مناطق ویژه اقتصادی تحت‌الشعاع قرار گیرد. هدف مطالعه حاضر ارایه الگویی جهت تبیین نقش معافیت مالیاتی و تصمیمات تامین مالی و سرمایه‌گذاری بر عملکرد شرکت‌های سرمایه‌گذار در منطقه ویژه اقتصادی امیرآباد بوده است. محیط پژوهش منطقه ویژه اقتصادی امیرآباد در استان مازندران و جامعه پژوهش شرکت‌های در حال بهره‌برداری در منطقه بود. در این راستا تعداد 101 پرسشنامه به شیوه نمونه‌گیری تصادفی از بین مدیرعاملان یا معاون اداری و مالی، مدیر مالی، رییس حسابداری و کارشناس و کارشناس مسیول درآمد و حسابداری گردآوری شد. در همین راستا داده‌ها از طریق نرم‌افزارهای SPSS و SmartPLS، مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمون فرضیات پژوهش حاکی از تاثیر مثبت و معنادار معافیت‌های مالیاتی بر تصمیمات تامین مالی و سرمایه‌گذاری است. همچنین تصمیمات تامین مالی و سرمایه‌گذاری در نهایت به افزایش عملکرد شرکت‌های سرمایه‌گذار در منطقه ویژه اقتصادی امیرآباد منتج می‌شود.

    کلیدواژگان: عملکرد شرکت، معافیت مالیاتی، تصمیمات سرمایه گذاری، تصمیمات تامین مالی
|
  • Mohammad Ghaffary Fard, Abbas Alamdar* Pages 7-35

    In this article, an attempt has been made to measure the success of the Iranian banking network in achieving the goals of the Islamic economic system in different provinces of the country. In this regard, from Islamic sources, the goals of the economic system and the performance of the banking system have been identified and for weighting, prioritization of indicators, normalization and data analysis, the combined method of hierarchical analysis-TOPSIS (AHP-TOPSIS) has been used. Based on the goals of the economic system, the research findings show that the observance of economic justice, economic growth, economic independence and development of social capital from the perspective of experts are important goals of the Islamic economic that the banking system should pay special attention to. Province Tehran ranks first in the first three elements, economic justice, economic independence and social capital while Sistan and Baluchestan, North Khorasan and Hormozgan provinces are last in ranking respectively, and in economic growth South Khorasan province ranks first while West Azarbaijan province ranks last. Based on the results of the combined index of the performance of the banking network to achieve the goals of the Islamic economic system, the provinces of Tehran, South Khorasan and Chaharmahal and Bakhtiari are in the first, second and third rank respectively, while Kermanshah, Hamedan and Golestan provinces are in twenty-ninth thirtieth and thirty-first place.

    Keywords: Islamic economics, banking network, index, provinces
  • AmirAbbas Farahmand, Reza Radfar*, Alireza Pour Ebrahimi, Mani Sharifi Pages 37-70

    IoT, a state-of-the-art technology, faces many challenges in its growth and development. One of the main concerns is the potential threats posed by the spread of such technology in the world. The widespread adoption and spread of such a technology can threaten us much more seriously than the Internet currently available. The challenges we face in adopting such technology will include both the social and the technical aspects. Technical limitations include security considerations, privacy, as well as the resource, energy, and capacity issues for such a large amount of data and processing. Besides, socially, cultural infrastructure must first be provided for the diffusion of such technologies among the community. This study aimed to investigate the factors affecting the readiness level of the acceptance of IoT technologies. The relationships are examined as six main categories identified, namely the social aspect, the cultural aspect, the human aspect, the technological aspect, the financial aspect, the management aspect, government laws, and regulations. The opinions of senior ICT executives nationwide were collected. The statistical population of this study consists of experts and users of the financial sector, stock exchange, and financial institutions. Since the statistical population is infinite, 384 randomly available individuals are selected. SMART.PLS was used to validate the model and test the relationships between variables. The results indicate the impact of the identified categories on IoT adoption readiness.

    Keywords: E-Commerce, Internet of Things, Technology Acceptance, Islamic Banking, FinTech
  • Hossein Nasiri, Seyyed Ali Paytakhti Oskooe*, Monireh Dizaji, Rostam Gharehdaghi Pages 71-96

    This study examines the effect of financial liberalization and macroeconomic variables (inflation, economic growth, institutional factors, human capital and business environment) on banking productivity in 15 selected developing countries during the period 2006 to 2017 using Markov econometric technique Switching is addressed. The results indicate that the financial liberalization index in first regime (boom period) has a positive effect on number of bank branches, but in second regime (recession period), we see a negative relationship. Inflation and business environment in both regimes have a negative effect on number of bank branches, but economic growth and human capital have a positive effect on number of bank branches. The combined index of institutional factors in first regime has a negative effect on the number of bank branches, but in second regime we see a positive relationship.

    Keywords: Financial Liberalization, Bank Productivity, Markov Switching
  • Maryam Ahmadi, Farzin Rezaee*, Naser Hamidi Pages 97-120
    Subject and purpose of this article

     The purpose of this study is to provide a proposed model for measuring the risk disclosure index of companies.

    Research Method

    The present study, considering various criteria, provides a comprehensive index to measure risk information disclosure and to test and measure the performance of the designed model, a sample of 60 companies from 2006 to 1397 has been used. In this regard, a questionnaire was prepared regarding the weight and importance of the criteria considered for disclosing the companychr('39')s risk information and distributed among experts. Shannon entropy method was used for the weight and importance of the criteria and confirmatory factor analysis was used to measure the relationship between the hidden variable.

    Research Findings

    The research findings suggest a proposed model for measuring corporate risk information disclosure using the multi-criteria decision modeling method to provide a new indicator for measuring corporate risk information disclosure, which can be used to determine the extent of corporate risk information disclosure.

    Conclusion

    The calculated index can help investors to choose the right portfolio in choosing their decisions by ranking the risk disclosure of companies.Originality and its addition to knowledge: Providing a comprehensive indicator to measure the disclosure of risk information that was first introduced.

    Keywords: Disclosure of risk information, comprehensive index of risk disclosure, multi-criteria decision making model
  • Rohollah Ebadi* Pages 121-148

    Every political tool in Islamic economics is designed taking into account the net social benefit, compliance with sharia law and the target mechanism. The government achieves its goals in the tax sector by expanding new tax bases and improving the performance of existing tax bases with a distributive, allocative and policy-making approach.On the other hand, the real increase of a country's wealth and assets depends on the growth of productive, value-creating and productive activities, and the accumulation of capital and the quality of investment are necessary to provide a suitable platform for production. Capital income tax, as a tool for the government to manage resources in various markets, seeks to change the behavior and control the interests of economic actors in the public interest and affects the movement and flow of capital and investment decisions. In this research, by descriptive-analytical method, using library studies and jurisprudential documents, the compatibility of capital income tax with the goals of Islamic economics and its similarity and difference with Islamic tax of khums were investigated.Taking into account the high, intermediate and operational goals in Islamic economics, capital gains tax through functions such as helping to weaken unproductive activities, reducing business incentives, directing capital and liquidity to productive government activities, and increasing productive goals. Economic justices, securing the public interest, prosperity and economic stability of the Islamic economy have been effective.

    Keywords: Islamic Economics, Income Distribution, Economic Welfare, Capital Gains, Productive, Business Activities, Taxation
  • Hiva Amiri*, Farhad Dehdar, Mohammadreza Abdoli Pages 149-175

    This article aims to model the credit risk assessment and credit assessment of banks and non-banking institutions by Linear Discriminant Analysis ،logit regression and probit.For this purpose, the statistical sample size is determined through the "screening sampling method". The researcher collects observations by sampling members of the statistical community by screening sampling method This sample size is included during the financial periods of the years 91 to 98. In this article, after reviewing the financial statements of each bank and non-banking institution, the explanatory variables are evaluated. In the general comparison between the predictive accuracy of linear Discriminant analysis method and nonlinear methods of logistic regression and probit, the results of this comparison showed that the Linear Discriminant Analysis is on the same level with probit regression analysis in terms of accuracy and efficiency, while Logistic regression analysis was different and less efficient than these two methods.

    Keywords: banks, non-banking institutions, Linear Discriminant, logit regression, probit regression
  • Bijan Javdanzade, Rezvan Hejazi*, Allah Karam Salehi, Mehdi Basirat Pages 177-202

    The decisions of investors in the stock market are influenced by various factors. One of the causes of behavior that causes investors to not react properly to the published information is the phenomenon of mental anchorage. The purpose of this study was to investigate the effect and causality of corporate characteristics, which include the quality of financial reports and information asymmetry of companies on the amount of mental anchor phenomenon in the Tehran Stock Exchange. The statistical population of this study included companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 1389 to 1398 and the hypotheses of this research were tested by data panel method. According to the results of this study, the causality of the relationship was one-way from the characteristics of companies to the mental anchor. in addition to investors when making decisions based on the projected profit of management, by comparing this profit with the average projected profit of the industry. They follow the mental anchor phenomenon and do not expect more profits with a large difference, given the projected profits of similar companies. The quality of financial reports as one of the important characteristics of companies has a negative effect on the mental anchor phenomenon. This means that users of quality financial information and reports published by companies are less likely to be anchored. Also, information asymmetry as another feature of companies does not have a positive effect on the rate of mental anchor phenomenon. Finally, based on the shocks to the mental anchor from the characteristics of companies, the results are one of the negative effects of report quality and the positive effect of companies' information asymmetry on the mental anchor phenomenon.

    Keywords: Mental Anchor - Granger Causality - Information Asymmetry - Behavioral Finance
  • Seyed Hadi Arabi*, Mahdi Khoshakhlagh Pages 203-226

    Endogenous or exogenous money and interest rates are important issues in economic schools and its determination in the Islamic economic system is a key point for other economic issues. In some countries, regulatory and non-market setting of interest rates is one of the problems that leads to financial repression. In an Islamic economy, the profit rate is endogenous and non-market determination is contrary to jurisprudence and Sharia law. However, profit rate liberalization requires conditions that are not currently available in the Iranian banking system. This article tries to show that the expansion of Privilege Sukuk to different sectors, which are used in a limited way in the Iranian banking system, and the formation of a market for it can create the ground for the discovery and application of equilibrium profit rate in the banking system. Describing and jurisprudential examination of Privilege Sukuk shows that these sukuk are an efficient as well as legitimate Islamic financial instrument.As a result, in addition to establishing an endogenous equilibrium profit rate, the expansion of Privilege Sukuk leads to the elimination or reduction of bank corruption, limitation of bankchr('39')s power on profit rates, facilitates the supervision and control of the central bank and to response automatically to economic conditions.

    Keywords: Privilege Sukuk, Banking Profit Rate, Equilibrium Profit Rate, Islamic Banking
  • Alireza Azizi*, Hashem Zare, Hasan Moghimi Esfandabadi Pages 227-245

    Economic resilience refers to the ability of an economy to be resilient to economic shocks. Returning to the same growth path before the shock is not necessarily desirable, especially if the previous growth path is lower than the growth path at the time of the shock. Therefore, the effect of shocks to the country's economy and the response of economic resilience to these shocks should be examined. In the present study, using the data of Iran in a period of 36 years between 1361-1396, this issue has been studied. The results show that in the long run, interest rate shocks cause the economy to reach a level below the previous equilibrium level and other shocks cause the economy to reach a level above the pre-shock equilibrium level.In the present study, to investigate the economic resilience response to economic shocks in Iran, by the method of impulse response analysis (IR) in vector auto-regressive (VAR) models using data from the databases of the Central Bank of Iran and the world Bank  and Eviews9 software used.

    Keywords: Economic resilience, economic shock, macroeconomic variables
  • Leila Sadat Fenderesi, Afsaneh Edrisi *, Maysam Musai Pages 247-294

    Wellbeing and prosperity is one of the human purposes of all the economic schools. Since, there is an emphasis on the human nature in Islam, we could not consider the quality of life outside the purposes of economics in Islam. life is the biggest blessing that God has gifted to humans. Having a desirable life has always been and is the will and desire of the man. The quality of life is a concept that has been considered as a basis of development for portraying the wellbeing of the Society and the humans. This thesis aims to find an answer to the question that what relationship has been between the relative deprivation feelings  and the quality of life in peoples. The statistical population of this investigation has been comprised of the eighteen years  and older residents of The city of Tehran in the year 1400. The method of this research was survey study and the information collected by the technique of face to face in the format of questionnaire. The magnitude of this study was four hundred and four people and the samples were selected using the possible random sampling of city blocking  between the five regions ( north, south, east, west and  center). For judgement regarding the assumptions, we have used the Pearson’s coefficient correlation test, path analysis and the multivariate regression. The findings showed that; increasing the relative deprivation feelings reduced the quality of life in the citizens and vice versa. With this saying, by increasing the relative deprivation feelings, at first, the quality of life reduces heavily and then, decreases its descending intensity. The important matter in this investigation is that the elementary units of increase in the relative deprivation feelings have more affects on  decreasing the quality of life. It’s likely reason is adoption the feelings of inequality by peoples and internalizing them by passing of time.

    Keywords: quality of life, relative deprivation feeling, Activity Status, dissatisfaction, development, the citizens of Tehran
  • Moslem Poor Hossein, Ali Asghar Mottaghi *, Ahmad Mohammadi Pages 295-323

    According to the efficient market hypothesis, stock prices should reflect all available company information such as stock returns and stock volatility, liquidity indicators also provide information about the value of the company and its future performance to the market. The present study examines the effect of stock liquidity in the market on credit risk and it is assumed that the companychr('39')s stock with low liquidity in the stock market is the cause of the companychr('39')s higher credit risk. This research uses experimental data of 158 listed companies during the period 2007-2018 to test this hypothesis. To measure credit risk from the Black-Scholes-Merton model and market-related data (stock volatility, stock returns, company value, profitability) and liquidity criteria (bid-ask difference, Amihod non-liquidity ratio criterion, The ratio of stock turnover ratio, turnover ratio to stock volatility criterion was used. And stock fluctuations of other variables have a significant relationship with the probability of default and the risk of default.

    Keywords: Credit risk, default probability, liquidity, stock market, structural models
  • Iman Khaksari, Mohamdreza Shoorvarzi *, Alireza Mehr azin, Abolghasem Masih abadi Pages 325-351

    People face moral dilemmas in their lives. Managers, accountants, and auditors also face a variety of situations in their careers, situations that tempt them to engage in unethical behavior. One of these unethical behaviors is fraud and earnings manipulation, which leads to ethical failure in companies. Given the potential for financial statement fraud and its detrimental effects on the economy, preventing and detecting financial fraud is important to prevent its disastrous consequences. Therefore, the introduction of an early detection tool is essential to alert executive bodies to further investigation or legal action. Developing a model through which to predict earnings manipulation and detect the unethical behavior of managers, allows for a better evaluation of the company's performance. The purpose of this study is to investigate the ability of Beneish and Spathis models to detect fraudulent financial reporting. Then the coefficients of these two models were adjusted using logistic regression and the ability of these two new adjusted models to detect fraudulent financial reporting was investigated. In this regard, the data of 99 manufacturing companies listed on the Tehran Stock Exchange (1089 observations) during the years 2008 – 2018 were reviewed. The results show that the initial model of Beneish and Spathis does not have good power in detecting fraudulent financial reporting, but the adjusted model of Beneish and the adjusted model of Spathis are able to detect fraudulent financial reporting with 83% and 82% accuracy, respectively.

    Keywords: fraud, fraudulent financial reporting, unethical behavior of managers, Beneish model, Spathis model
  • Abdolhamid Jahangirvand, Mohammad reza Shurvarzi *, Zahra Noori tupkanloo Pages 353-381

    Performance can be overshadowed by the company's investment, financing, as well as tax incentives such as special economic zone tax exemptions. As tax breaks increase, companies have more access to financing sources and thus can invest more. Finally, with increasing investment and financing, one can expect the company's performance to improve. Therefore, the purpose of this study was to provide a model to explain the role of tax exemption and financing and investment decisions on the performance of investment companies in the Amirabad Special Economic Zone. The research environment was Amirabad Special Economic Zone in Mazandaran province and the research community was the companies operating in the region. In this regard, 101 questionnaires were collected by random sampling method from the managing director or administrative and financial deputy, financial manager, chief accounting officer and expert in charge of revenue and accounting. In this regard, the validity was confirmed based on the formal and content method and the reliability was based on Cronbach's alpha of 0.892 and was confirmed. Data were analyzed using SPSS and SMART PLS software. The results of testing the research hypotheses indicate a positive and significant effect of tax exemptions on financing and investment decisions. Also, financing and investment decisions ultimately lead to increasing the performance of investment companies in the Amirabad Special Economic Zone. In addition, tax exemptions directly (in addition to indirect effects through the mediating role of financing and investment decisions) increase performance. Also, in companies with tax exemptions, the role of financing on performance is not significant. In companies without tax exemption, this effect is significant.

    Keywords: Performance, Tax Exemption, Investment Decisions, Financing Decisions