فهرست مطالب

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 156 (آذر و دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرضیه اسپید، علی دواتی، احیاء گرشاسبی* صفحات 1-13
    مقدمه و هدف

    ارتباط بین مارکرهای غربالگری سه ماهه اول بارداری با افزایش خطر ابتلا به عوارض بارداری گزارش شده است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سطح سرمی PAPP-A  و βhCG آزاد سه ماهه اول با عوارض بارداری پژوهش انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه آینده نگر روی 200 مادر باردار مراجعه کننده به بیمارستان شهید مصطفی خمینی تهران از مرداد ماه 1399 تا فروردین 1400 که به دلیل غربالگری آنوپلوییدی سه ماهه اول در 11-14 هفته، اندازه گیری سطح سرمی PAPP-A و β-hCGآزاد انجام شد. پس از اخذ رضایت نامه کتبی، اطلاعات دموگرافیک و بارداری، نتایج آزمایشات ثبت و تا زمان زایمان پیگیری شدند. وزن زمان تولد نوزاد و سرنوشت بارداری شامل سقط، زایمان زودرس، دیابت بارداری، پره اکلامپسی ثبت شد. با روش های آماری توصیفی و آزمون های تحلیلی تی تست، فیشر، من ویتنی، همبستگی و کای دو نسبت به تعیین ارتباط بین متغیرها اقدام شد.

    نتایج

    5/18% (37 نفر) دیابت بارداری، 5/9% (19 نفر)  پره اکلامپسی، 5% (10 نفر) زایمان زودرس و5/1% (3 نفر) سقط داشتند. بین PAPP-A با دیابت بارداری (782/0=P)، پره اکلامپسی (059/0=P)، زایمان زودرس (350/0=P) و وزن کم زمان  تولد (000/1=P) ارتباط معنادار آماری مشاهده نشد. بین میزان β-hCG سرم با دیابت بارداری (271/0=P)، پره اکلامپسی (365/0=P) و زایمان زودرس (000/1=P) و وزن کم نوزاد بدو تولد (241/0=P)، ارتباط آماری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

     بین سطح سرمی PAPP-A و β-hCG آزاد با پره اکلامپسی، دیابت بارداری، زایمان زودرس و وزن کم بدو تولد نوزاد ارتباط مشخص وجود ندارد.

    کلیدواژگان: بتاگنادوتروپین کوریونی انسانی، پروتئین پلاسمایی A بارداری، عوارض بارداری، زایمان زودرس، دیابت بارداری، پره اکلامپسی
  • مصطفی ستم دیده، کمال عزیزبیگی*، ظاهر اعتماد، خالید محمدزاده صفحات 14-25
    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی اثر فعالیت های ورزشی بر مکانیسم های سلولی و مولکولی (تنظیم کلسیم و رشد سلولی) بافت قلب صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق تجربی بوده و به همین منظور تعداد 24 سر موش بزرگ آزمایشگاهی نژاد ویستار با محدوده وزنی20±200 گرم و سن هشت هفته، تهیه و به صورت تصادفی به سه گروه کنترل، تمرین تناوبی شدید و تمرین تداومی تقسیم شدند. پروتکل تمرینی تناوبی شدید؛ 30 دقیقه دویدن تناوبی و گروه تداومی زیر بیشینه (30 تا60 دقیقه) پنج روز در هفته و به مدت 8 هفته اجرا شد. بیان ژن متغیرهای مورد نظر در بافت قلب اندازه گیری شد.

    نتایج

    بین هشت هفته اجرای تمرین تناوبی شدید و تداومی زیر بیشینه به نسبت گروه کنترل در میزان تغییرات بیان ژن در هر سه متغیر (TGF-ß1،SERCA2a، PI3K) تفاوت معناداری وجود دارد (p<0.05). تمرینات ورزشی تناوبی و تداومی (هر دو نسبت به کنترل) منجر به افزایش معنادار بیان ژن TGF-ß1 در قلب موش های بزرگ آزمایشگاهی نژاد ویستار می شود . نتایج نشان داد میزان آنزیم PI3K در تمرین تداومی زیربیشینه و تناوبی شدید افزایش معناداری نسبت به گروه کنترل دارد، اختلافی بین گروه تناوبی شدید و کنترل وجود ندارد و تفاوت معناداری بین دو گروه تمرینی در میزان SERCA2a مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر شدت تمرین بالاتر می تواند تنظیم سلولی و ملکولی را بهتر انجام دهد که نیاز به تحقیقات بیشتری در آینده دارد. لذا یافته های پژوهش حاضر با احتیاط بیان شده است و نیاز به تحقیقات بیشتری در آینده می باشد.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، تمرین تناوبی شدید، اختلال کلسیمی، بافت قلب
  • محیا السادات نصیری، زهرا جوهری، کبری خاجوی شجاعی، اشرف پیراسته* صفحات 26-40
    مقدمه و هدف

    سازمان بهداشت جهانی، سواد سلامت را به عنوان یکی از بزرگترین تعیین کننده های امر سلامت معرفی نموده است. هدف از این مطالعه تعیین سطح سواد سلامت و موانع دستیابی به اطلاعات سلامت در مراجعین به بیمارستان شهید مصطفی خمینی    بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به صورت مطالعه ای مقطعی در سال 1399 بر روی 385 نفر از مراجعین به بیمارستان انجام گرفت. ابزار گردآوری، پرسشنامه ای حاوی سه بخش سیوالات فردی و دموگرافیک، سوالات بررسی سطح سواد سلامت، سوالات بررسی موانع دستیابی به اطلاعات سلامت می باشد. داده های جمع آوری شده در این پژوهش با استفاده از نرم افزار  SPSS (ver 22) آنالیزشد و از آزمون های کای اسکویر، فیشر و رگرسیون خطی چندگانه استفاده گردید. سطح معنی داری در این مطالعه کمتر از 05/0 در نظرگرفته شده است.

    نتایج

    از مجموع افراد شرکت کننده 1/55 در صد زن بودند، میانگین سنی افراد مورد مطالعه 44/15 ± 69/41  بود. حدود 8/67 درصد از شرکت کنندگان در گروه سواد سلامت ناکافی و مرزی بودند. بین سطح سواد سلامت و سن،  جنسیت، تحصیلات و تاهل شرکت کنندگان ارتباط معناداری وجود داشت  (P<0.0001).  بیشترین مانع در هر دو گروه، سواد سلامت کافی و سواد سلامت ناکافی ، "نزدیک نبودن مرکز سلامت به منزل ما" بود. بهترین متغیرها برای پیش گویی سطح سواد سلامت، جنسیت و موانع دستیابی به اطلاعات سلامت، "نمی دانم چگونه مراقب سلامت خود باشم" ، "نمی دانم چگونه با اینترنت کارکنم" ، "اطلاعات کمک به تصمیم گیریم نمی کند" بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه حاضر افراد با سواد سلامت مطلوب درصد کمی را به خود اختصاص می دهند؛ لذا سیاست گذاران سلامت در امر افزایش سواد سلامت در جامعه به ویژه در افراد مسن تر و یا با تحصیلات کمتر باید بیشتر تلاش و برنامه ریزی نمایند.

    کلیدواژگان: سطح سواد سلامت، موانع دستیابی به اطلاعات سلامت
  • معین نوروزی، عباس صادقی*، محدثه فعال پاکدهی، قاسم ترابی صفحات 41-55
    مقدمه و هدف

    دیابت بیماری متابولیکی شایعی است که به اختلال در سنتز گلیکوژن کبدی منجرمی شود. پژوهش حاضر به تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی  شدید (HIIT) و مصرف کافیین بر بیان گلیکوژن سنتاز (GYS2) و میزان گلیکوژن کبدی موش های بزرگ آزمایشگاهی دیابتی می پردازد.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه ی حیوانی بالینی- مداخله ای 50 سر موش بزرگ آزمایشگاهی ویستار که با استروپتوزوسین القا دیابت شدند به 5 گروه مساوی کنترل (C)، دیابتی (D)، دیابتی با مکمل (D+CAF)، دیابتی با تمرین (D+T)، دیابتی با مکمل و تمرین (D+CAF+T) تقسیم شدند. برنامه ی تمرین شامل هشت هفته، هفته ای 5 جلسه (6 تا 12 وهله 2 دقیقه ای با شدت 90-85 درصد سرعت ماگزیمم) بود و هفته ای پنج روز  mg/kg70 کافیین هیدراته تزریق شد. بعد از بیهوش کردن موش ها، بافت کبد استخراج و میزان بیان  GYS2و گلیکوژن کبدی ارزیابی شد. تحلیل داده ها با آزمون های t مستقل و تحلیل واریانس دو راهه در سطح معناداری (P<0.05) انجام شد.

    نتایج

    القای دیابت باعث کاهش معنی دار گلیکوژن کبدی و بیان GYS2 شد (001/0>P). همچنین کافیین (001/0>P) و HIIT (024/0=P) هر دو موجب افزایش معنی دار GYS2 شدند که مصرف کافیین با اندازه اثر 44 درصدی تاثیر بیشتری داشت. همچنین HIIT (529/0=P) و کافیین (761/0=P) هیچ کدام بتنهایی  و در ترکیب با هم (12/0=P) موجب افزایش معنی دار گلیکوژن کبدی نشدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق، احتمالا بتوان تمرینات HIIT و مصرف کافیین را به عنوان مداخله ی موثر در بهبود بیان GYS2 پیشنهاد داد. هر چند اظهار نظر صریح تحقیقات بیشتری را در این زمینه می طلبد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، کافئین، دیابت، گلیکوژن، گلیکوژن سنتاز
  • آزیتا مینایی، هاشم حقدوست یزدی*، محمد ساروخانی صفحات 56-70
    هدف

    در این مطالعه  با بررسی بیان دو پروتئین شاخص استرس شبکه آندوپلاسمی (ER), GRP78 و CHOP در استریاتوم و جسم سیاه (SN) در مدل حیوانی  6- هیدروکسی دپامین (6-OHDA) بیماری پارکینسون نقش این استرس در پیشرفت این بیماری بررسی شد.

    مواد و روش ها

    سم 6-OHDA به ناحیه دسته مغزی جلویی میانی تزریق شد. آزمون های رفتاری در هفته های دوم، چهارم، ششم و هشتم پس از سم انجام شد. در هفته هشتم مغز برخی موش ها پرفیوز و بررسی های ایمونوهیستوشیمی برای ارزیابی بقاء نورون های دپامینرژیک در جسم سیاه و میزان بیان GRP78 وCHOP در استریاتوم صورت گرفت. مغز دیگر موش ها تازه دراورده شد و بیان GRP78 و CHOP در SN بوسیله وسترن بلاتینگ بررسی شد.

    نتایج

    شدت علایم رفتاری در موش های دریافت کننده سم بتدریج افزایش یافت و در هفته هشتم به حداکثر رسید. ردیابی ایمونو هیستوشیمی در SN نشان داد که بیش از 80 درصد از نورون های دپامینرژیک جسم سیاه در موش های دریافت کننده سم تخریب شدند. همچنین با وجود آنکه درگروه کنترل تنها 5% از سلول ها در استریاتوم پروتئین های GRP78 و CHOP را بیان کردند در گروه دریافت کننده سم میزان بیان این پروتئین ها 42% بود. در جسم سیاه گروه سم نیز بیان این پروتئین ها نزدیک به 400% افزایش یافت.

    نتیجه گیری

     استرس ER در پیشرفت پارکینسونیسم القاء شده با 6-OHDA در موش بزرگ ازمایشگاهی نقش دارد که دلالت می کند این استرس ممکن است نقشی در پیشرفت بیماری پارکینسون در انسان داشته باشد.

    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، 6- هیدروکسی دپامین، GRP78، CHOP، استریاتوم، جسم سیاه، موش بزرگ ازمایشگاهی
  • مهسا کوکائیان، رحیم احمدی*، محمدعلی نیل فروش زاده، سونا زارع صفحات 71-82
    مقدمه و هدف

    روش سلول درمانی در ترمیم زخم های سوختگی از چالش برانگیزترین     روش های درمانی در دنیا محسوب می شود. هدف از این تحقیق تعیین اثر هیدروژل کیتوسان حاوی سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت چربی بر ترمیم زخم سوختگی در مدل حیوانی بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به صورت تجربی با استفاده از 24 سر موش صحرایی نژاد ویستار انجام شد. زخم سوختگی در پوست موش ها ایجاد و موش ها به دو گروه کنترل (تحت تیمار با نرمال سالین) و گروه تیمار با هیدروژل کیتوسان حاوی سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق ار بافت چربی تقسیم شدند. روند بهبود زخم سوختگی به صورت کمی و کیفی در روزهای هفتم، چهاردهم و بیست و یکم نسبت به روز صفر مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از  روش آماری آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    غلظت 10 درصد کیتوسان اثر سیتوتوکسیک معناداری بر سلولهای بنیادی مزانشیمی نداشت و دارای قوام و شفافیت مناسب بوده و بررسی با میکروسکوپ SEM نشانگر تخلل مناسب در کیتوسان تهیه شده بود. بررسی بیان مارکرهای تخصصی در سلولهای بنیادی مزانشیمی و پتانسیل تمایز آنها به سلول های چربی و استخوان موید ماهیت مزانشیمی سلولها بود. مساحت زخم در روزهای 7، 14 و 21 در گروه تیمار شده با کیتوسان حاوی سلولهای مزانشیمی نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کمتر بود.

    نتیجه گیری

    سلول های بنیادی مزانشیمی انتقال یافته توسط کیتوسان به محل زخم، باعث ترمیم سریع تر زخم سوختگی شده و بر این اساس، ارزیابی استفاده از این پانسمان در ترمیم زخم های سوختگی در بیماران حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: هیدروژل کیتوسان، سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت چربی، زخم سوختگی
  • احمد فرهادیان، محبوبه خورسندی، محسن شمسی*، امیر الماسی حشیانی صفحات 83-92
    مقدمه و هدف

    آنفلوانزا یک بیماری حاد دستگاه تنفسی با قدرت واگیری زیاد است که آموزش افراد به خصوص سفیران سلامت به عنوان بازوان اجرایی کادر بهداشتی می تواند در پیشگیری از این بیماری در جامعه موثر باشد. لذا هدف از این مطالعه تعیین تاثیرآموزش بهداشت با مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای پیشگیری کننده از آنفلوانزاA  (H1N1)  در سفیران سلامت شهری شهرستان باخرز می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی بر روی 104 نفر از سفیران سلامت باخرز که به روش آسان انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل هر کدام 52 نفر اجرا گردید. ابزار مورد استفاده پرسشنامه پژوهشگر ساخته مبتنی برمدل اعتقادبهداشتی بود که بر اساس طیف نگرش سنج 5 گزینه ای لیکرت طراحی شده بود. گروه مداخله  در قالب کارگاه آموزشی 5 جلسه ای آموزش دیده و نهایتا داده ها از هر دو گروه دو ماه بعد از مداخله جمع آوری و توسط آزمونهای کای دو و آنالیز کوواریانس (ANCOVA) مقایسه شدند. 

    نتایج

    بعد از آموزش میانگین نمرات سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در گروه مداخله افزایش یافت به گونه ای که رفتار های پیشگیری کننده قبل از مداخله از 07/2±73/10 به70/2±86/13 بعد از مداخله افزایش معنی داری یافت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    برنامه آموزشی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی همراه با پیگیری های فعال در خصوص اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از آنفلوانزاH1N1  در سفیران سلامت موثراست، بنابراین پیشنهاد می گردد که برنامه های مبتنی برمدل اعتقاد بهداشتی جهت آموزش رفتارهای پیشگیری از آنفلوانزا به کارگرفته شود.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، آنفلوانزاA، زیرگونهH1N1، سفیران سلامت
  • علیرضا شمس، عاطفه شموسی* صفحات 93-105
    مقدمه و هدف

    تمایز سلولهای بنیادین مزانشیمی مغز استخوان  BMMSC (bone marrow mesenchymal stem cell) به رده های مختلف سلولی بررسی شده است. سیگنال های مختلف بیوشیمیایی و توپوگرافیک می توانند در تکثیر و تمایز سلولهای بنیادین به یک رده سلولی خاص تاثیر بگذارند. هدف از این مطالعه ارزیابی توانایی BMMSC برای تمایز به سلولهای شبه نورونی است.

    مواد و روش ها

    از داربست ریخته گری انجمادی و خشک انجمادی  ژلاتین/ پلی لاکتیک-کو-گلیکولیک اسید (PLGA) با نانوذرات آهن (MNPs) و بدون نانوذرات آهن (MNPs-free)  به عنوان یک ساختار توپوگرافی سه بعدی استفاده شد. تمایز BMMSC  به سلولهای شبه نورون تحت اثر محیط های نوروژنیک به مدت 20 روز انجام شد. میزان تکثیر BMMSC  با تست MTT  و بیان مارکرهای خاص نورون با روش ایمونوهیستوشیمی بررسی شد.  در این مطالعه،  روش آماری آنالیز واریانس یک طرفه ANOVA، Post Hock Tukey و آزمون نان پارامتریک Mann-Whitney استفاده شد.

    نتایج

    داربست ریخته گری انجمادی  ژلاتین-PLGA- NPs حاوی نانوذرات آهن ساختار مناسبی برای تمایز به سلولهای شبه نورونی فراهم می کند. نتایج بقا سلولی (میانگین 7600/0 و انحراف معیار 02000/0 بعد از 72 ساعت) و بیان ژنها (میانگین 00/79 و انحراف معیار 000/1) نشان می دهد که میزان تکثیر سلول ها بر روی داربستهای فریز کست شده حاوی نانوذرات بیشتر از داربستهای فریزداری شده می باشد (001/0>P).

    نتیجه گیری

    داربست ریخته گری انجمادی ژلاتین-PLGA حاوی نانوذرات آهن می تواند انتخاب مناسبی برای ترمیم و بازسازی سیستم عصبی باشد.

    کلیدواژگان: تمایز، سلولهای بنیادی مغز استخوان، داربست، ریخته گری انجمادی، خشک انجمادی
|
  • Marzieh Espid, Ali Davati, Ahia Garshasbi * Pages 1-13
    Background and Objective

    The association between screening markers in the first trimester of pregnancy and an increased risk of pregnancy complications has been reported. The aim of this study was to determine the relationship between serum levels of PAPP-A and free βhCG in the first trimester with pregnancy complications.

    Materials and Methods

    During a prospective study on 200 pregnant women referred to Shahid Mostafa Khomeini Hospital in Tehran from July 2020 to March 2021, due to anoploid screening in the first trimester at 11-14 weeks, serum levels of PAPP-A and free β-hCG were measured. After providing the information, written consent was obtained and demographic and pregnancy information and test results were recorded. All subjects were followed up until delivery. Weight at birth and in case of abortion, preterm delivery, gestational diabetes, preeclampsia, information was recorded. The relationship between PAPP-A and βhCG in the first trimester with pregnancy complications was statistically analyzed using Fisher's exact test.

    Results

    18.5% (n=37) had gestational diabetes, 9.5% (n=19) had preeclampsia, 5% (n=10) had preterm labor, and 1.5% (n=3) had abortion. There was no statistically significant relationship between PAPP-A with gestational diabetes (P=0.782), preeclampsia (P=0.059), preterm delivery (P=0.350) and low birth weight (P=1.000). Between serum β-hCG level and gestational diabetes (P=0.271), preeclampsia (P=0.365) and preterm delivery (P=1.000) and low birth weight (P=0.241), statistically significant relationship does not exist.

    Conclusion

    There is no significant relationship between serum   PAPP-A and βhCG levels with preeclampsia, gestational diabetes, preterm delivery and low birth weight.

    Keywords: β-hCG, PAPP-A, pregnancy complications, Preterm delivery, Gestational diabetes, Preeclampsia
  • Mostafa Setamdideh, Kamal Azizbeigi *, Zaher Eatemad, Khalid Mohamadzadeh Pages 14-25
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of exercise on cellular and molecular mechanisms (regulation of calcium and cell growth) of heart tissue.

    Materials and Methods

    The research method was experimental and for this purpose, 24 male Wistar rats with a weight range of 200±20 g and age of eight-weeks were prepared and randomly divided into three groups: control, intense periodic training and continuous training. Intense periodic training protocol; 30 minutes of intermittent running and sub-maximum continuous group (30 to 60 minutes) were performed five days a week for 8 weeks. Gene expression of the desired variables was measured in cardiac tissue.

    Results

    There was a significant difference between the eight-weeks of intense and sub-maximum intermittent training compared to the control group in the amount of gene expression changes in all three variables (TGF-ß1, SERCA2a, PI3K)(p<0.05). Intermittent and continuous exercise (both relative to control) leads to a significant increase in  TGF-1 gene expression in the heart of male Wistar rats. The results showed that the amount of PI3K enzyme in the sub-maximal continuous and intense periodic training had a significant increase compared to the control group, there was no difference between the severe periodic group and the control group and there was no significant difference between the two training groups in the amount of SERCA2a.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, higher training intensity can better perform cellular and molecular regulation, which requires more research in the future. The findings of the present study have been cautiously expressed and further research is needed in the future.

    Keywords: Endurance training, intense periodic training, calcium deficiency, heart tissue
  • Mahia Sadat Nasiri, Zahra Johari, Kobra Khajavi Shojai, Ashraf Pirasteh * Pages 26-40
    Background and Objective

    The World Health Organization has identified health literacy as one of the biggest determinants of health. The purpose of this study was to determine the level of health literacy and barriers to accessing health information in clienteles to Shahid Mostafa Khomeini hospital.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 385 referrals to Shahid Mostafa Khomeini hospital in 2020. The collection tool is a questionnaire containing three parts including individual and demographic questions, questions to assess the level of health literacy and questions to assess barriers to accessing health information). The data collected in this study were analyzed using SPSS 22 software. Significance level in this study was less than 0.05.

    Results

    From the total number of participants 55.1% were women and the mean age of the subjects was 41.69 ± 15.44. About 67.8% of the participants were the inadequate health literacy group. There was a significant relationship between health literacy level and age, gender, education and marriage of the participants (P < 0.0001). “No health center near home”. Was the most frequently reported barrier in both groups. The best variables for predicting health literacy, gender, and barriers to accessing health information were “Don’t know how to take care of self ",” Don’t know how to use the internet ", “Information wouldnot help to make decisions”.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, people with adequate health literacy account for a small percentage; therefore, health policy makers should make more efforts and plans to increase health literacy in society, especially in the elderly or less educated.

    Keywords: level of health literacy, barriers to accessing health information
  • Moin Norozi, Abbas Sadeghi *, Mohadesh Faal Pakdehi, Ghasem Torabi Pages 41-55
    Background and Objective

    Diabetes is a common metabolic disease that leads to impaired hepatic glycogen synthesis. The present study investigates the effect of eight weeks of intense intermittent exercise (HIIT) and caffeine consumption on glycogen synthase (GYS2) expression and liver glycogen levels in diabetic rats.

    Materials and Methods

    In an experimental clinical-intervention study, 50 streptozotocin-induced diabetic rats were divided into 5 equal groups of control (C), diabetic (D), supplemental diabetic (D + CAF), diabetic with exercise (D + T), supplement and exercise (D + CAF + T). The training program consisted of eight weeks, 5 sessions per week (6 to 12 2-minute sessions with an intensity of 85-90% of the maximum speed) and 70 mg/kg of caffeine were injected five days a week. After anesthesia, liver tissue was extracted and the expression levels of (GYS2) and liver glycogen were assessed. Data analysis was performed by independent t-test and two-way ANOVA at a significant level of (P<0.05).

    Results

    Induction of diabetes significantly reduced hepatic glycogen and GYS2 expression (P<0.001). Also, caffeine consumption (P<0.01) and HIIT (P=0.024) both significantly increased GYS2, which had a greater effect of caffeine with a 44% effect size. Also, HIIT (P=0.529) and caffeine (P=0.761) neither alone, nor in combination (P=0.12) caused a significant increase in hepatic glycogen.

    Conclusion

    According to results, it is possible to suggest HIIT and caffeine consumption as an effective intervention to improve (GYS2) expression. However, a clear statement requires further research in this area.

    Keywords: High Intensity Interval Training (HIIT), Caffeine, Diabetes, Glycogen, Glycogen Synthase
  • Azita Minaei, Hashem Haghdoost Yazdi *, MohammadReza Sarookhani Pages 56-70
    Objective

    In this study, using evaluation of the expression of two specific proteins of endoplasmic reticulum (ER) stress, GRP78 and CHOP in the striatum and substantia nigra (SN) in the 6-hydroxydopamine (6-OHDA) animal model of Parkinson’s disease (PD), the role of this stress was evaluated in the progress of Parkinson's disease (PD). 

    Materials and Methods

    6-OHDA was injected into medial forebrain bundle. Behavioral tests were carried out in the second, forth, sixth and eighth weeks after the toxin. In the eighth week, the brain of some rats was perfused and immunohistochemical (IHC) assessments were performed to evaluate the survival of dopaminergic neurons in SN and also the expression of GRP78 and CHOP in striatum. The brain of other rats was freshly removed and the expression of GRP78 and CHOP in SN was evaluated using western blotting.

    Results

    The severity of behavioral symptoms increased progressively in 6-OHDA- treated rats and reached to maximum in the eighth week. IHC assessments revealed that more than 80% of dopaminergic neurons in SN were lost in these rats. These assessments also showed that only 5% of the cells in striatum of control rats expressed GRP78 and CHOP. On the other hand, about 42% of these cells in 6-OHDA- treated rats expressed these proteins. Furthermore, expression of GRP78 and CHOP in SN of 6-OHDA- treated rats increased 400% as compared to control rats.

    Conclusion

    ER stress involves in progress of 6-OHDA-induced parkinsonism in rat indicating this stress may have a role in progress of PD in human beings.

    Keywords: Parkinson’s disease, 6-hydroxydopamine, GRP78, CHOP, Striatum, Substantia nigra, Rat
  • Mahsa Koukaeyan, Rahim Ahmadi *, MohammadAli Nilforoushzadeh, Sona Zare Pages 71-82
    Background and Objective

    Cell therapy is one of the most challenging methods in the world in repairing burn wounds. The aim of this study was to determine the effect of chitosan hydrogel containing adipose-derived mesenchymal stem cells on burn wound healing in an animal model.

    Materials and Methods

    This study was performed experimentally using 24 Wistar rats. Burn wounds were created on the skin of rats and the animals were divided into two groups (control treated with normal saline) and the group treated with Chitosan hydrogel containing adipose tissue-derived mesenchymal stem cells. The healing process of burn wounds was evaluated quantitatively and qualitatively after treatment on days 7, 14 and 21 compared to the day 0. The data were analyzed using one-way analysis of variance.

    Results

    Concentration of 10% chitosan had no significant cytotoxic effect on mesenchymal stem cells and had proper consistency and clarity and SEM microscopy showed suitable porosity in chitosan. The expression of specific markers in mesenchymal stem cells and their potential for differentiation into adipocytes and bone cells confirmed the mesenchymal nature of the cells. Wound area on days 7, 14 and 21 in the chitosan-treated group containing mesenchymal cells was significantly smaller than the control group.

    Conclusion

    Mesenchymal stem cells transferred by chitosan to the wound site cause accelerated healing of burn wound and therefore, it is important to evaluate the use of this dressing in the healing of burn wounds in patients.

    Keywords: Chitosan hydrogel, Adipose-derived mesenchymal stem cells, Burn wound
  • Ahmad Farhadian, Mahboobeh Khorsandi, Mohsen Shamsi *, Amir Almasi Hashiani Pages 83-92
    Background and Objective

    Influenza is an acute respiratory disease with high infectivity. Therefore, educating health delegates as executive arms of health system can be effective in preventing spread of disease in society. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of health education with health belief model on influenza A (H1N1) prevention behaviors in health delegates of Bakhrez city.

    Materials and Methods

    This is a quasi-experimental study that was carried out on 104 Bakhrez health delegates who were available and randomly divided into intervention and control groups of 52. The instrument used was a researcher-made questionnaire based on the health belief model that was designed based on 5 Likert scale. The intervention group was trained in a 5 session workshop and finally data from both groups were collected and compared two months after the intervention with chi-square and ANCOVA test.

    Results

    After training, the mean scores of health belief model constructs in the intervention group increased; so, that preventive behaviors before the intervention increased significantly from 10.73±2.07 to 13.86± 2.70 after the intervention (p<0.001).

    Conclusion

    The educational program based on the health belief model along with active follow-up on the adoption of H1N1 influenza prevention behaviors is effective in health ambassadors; so, it is recommended that programs based on the health belief model be used to teach influenza prevention behaviors.

    Keywords: Health Belief Model, Influenza A, H1N1 Subtype, Health Delegates
  • Alireza Shams, Atefeh Shamosi * Pages 93-105
    Background and Objective

    Differentiation of bone marrow mesenchymal stem cells (BMMSC) has studied in different cell lines. Variety of biochemical and topographic signaling could influence and change cells differentiation and proliferation of a special cell line. The aim of this study was to evaluate potential differentiating of BMMSC to neuronal-like cells.

    Materials and Methods

    Freezed casting and freezed drying scaffolds of gelatin/polylactic-co-glycolic acid (PLGA) with iron nanoparticles (MNPs) and without iron nanoparticles (MNPs-free) was used as a three-dimensional topographic structure. BMMSC differentiation to neuronal-like cells by neurogenic culture was done in 20 days. BMMSC proliferation was studied by MTT assay. Gene expression of specific neuronal markers was studied by immunohistochemistry methods. In this study, one-way ANOVA, post hoc Tukey and Mann-Whitney nonparametric tests were used. 

    Results

    Gelatin PLGA- MNP freezed casting scaffold containing Fe nanoparticles provides a suitable structure for differentiation into neuron-like cells. The results of cell survival (Mean 0.7600 and standard deviation 0.02000 after 72 hours) and gene expression (Mean 79.00 and standard deviation 1.000) showed that the rate of cell proliferation on freezed casting scaffolds containing nanoparticles is higher than that of freezed drying scaffolds (P<0.001).

    Conclusion

    Freezed casting gelatin PLGA-MNP scaffold could be an appropriate choice for repair and regeneration of nervous system.

    Keywords: Bone marrow mesenchymal stem cells, Differentiation, Freezed casting, Freezed drying