فهرست مطالب

پژوهش های بوم شناسی شهری - پیاپی 23 (بهار و تابستان 1400)

مجله پژوهش های بوم شناسی شهری
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • موسی عابدینی، الناز پیروزی، زهرا امینی *، سمیه پرستار صفحات 13-32

    هدف از مطالعه حاضر مکانیابی بهینه فضای سبز شهر اردبیل با استفاده از مدل فرآیند تحلیل شبکهای (ANP) و سیستم اطلاعات جغرافیایی بوده است و تلاش گردید، از معیارهای اقتصادی، موقعیتی و همجواری در قالب مدل ANP با استفاده از توابع همپوشانی سیستم اطلاعات جغرافیایی، مکان های مناسب برای احداث فضای سبز شهر اردبیل، ارایه شود. تحقیق حاضر از نوع تحلیلی- توصیفی با ماهت کاربردی ارایه شده است. با توجه به نقشه خروجی، زمین های شهر اردبیل برای انتخاب مکان مناسب کاربری فضای سبز، به پنچ گروه با اولویت بسیار زیاد، زیاد، متوسط، کم و بسیار کم طبقه بندی شده است. به منظور تطبیق نتایج بدست آمده از الگوی ارایه شده در مکان یابی فضای سبز شهری با واقعیات موجود در محدوده مورد پژوهش، نقشه کاربری اراضی آن در محیط GIS تهه شده و نتایج بدست آمده الگوی مذکور در نقشه کاربری اراضی منعکس گردیده است. با توجه به نقشه خروجی مدل ANP و مقایسه آن با نقشه کاربری اراضی محدوده مورد مطالعه، مشخص شد که زمین های مناسب برای ایجاد فضای سبز تناسب زیادی با کاربری اراضی دارند. استفاده توام از مدل ANP و سیستم اطلاعات جغرافیایی در اولویت‌بندی و تعیین  بهترین مکان های شهر برای تعیین کاربری‌ها نوآوری این تحقیق می‌باشد.

    کلیدواژگان: مکان یابی، فضای سبز شهری، اردبیل
  • غلامرضا امینی نژاد، محمد غلامی، یاسر زنده بودی* صفحات 33-46

    ارزیابی کاربری اراضی شهری به عنوان هسته اصلی برنامه ریزی شهری، نقشی مهم در ساماندهی فضایی- مکانی شهرها ایفا می کند. خیابان عاشوری با طول حدود 2100 متر در مرکز منطقه یک شهر بوشهر قرار دارد، که به لحاظ ساماندهی مکانی- فضایی کاربری های شهری، دارای تعداد زیادی کاربری های مزاحم و آلاینده شهری می باشد. نوع تحقیق کاربردی- توسعه ای می باشد و روش انجام آن به صورت توصیفی- تحلیلی و برداشت به صورت میدانی و چک لیست مشاغل است. در این تحقیق ابتدا کلیه اصناف آلاینده و مزاحم تقسیم بندی، سپس نوع آلایندگی و مزاحمت های آن تعیین شده است. همچنین ارزیابی های کمی و کیفی مربوط به آن ها انجام شده است که برای ارزیابی کیفی درجه سازگاری و ناسازگاری و نیز ارزیابی مطلوبیت هم جواری های هرکدام از کاربری ها تعیین شده است. علل این نابسامانی را بایستی عمدتا در ضعف مدیریت، عدم اجرای قوانین و مقررات جستجو کرد. نتایج بررسی های کمی نشان می دهد که 28 نوع کاربری مزاحم و آلاینده شهری که تعداد آن ها بالغ بر 60 واحد فعال می باشد، در خیابان عاشوری وجود دارد. در تحلیل کیفی کاربری های موجود نیز با استفاده از نرم افزار Arc GIS، تراکم کاربری های مزاحم و همچنین با توجه به شاخص های ارزیابی کیفی (سازگاری و مطلوبیت)، نتایج حاصل بیانگر آن است که کاربری ها ازلحاظ سازگاری، در حد نسبتا سازگار بوده، و در ماتریس مطلوبیت شرایط آن ها نسبتا نامطلوب می باشد؛ گرچه یافته های حاصل از این تحقیق بیانگر وضعیت نامناسب کاربری ها می باشد ولی بایستی به توسعه درون بافتی این محدوده اندیشید و با در نظر داشتن شاخص های مکان گزینی کاربری ها به تفکیک و باز توزیع فضایی- مکانی کاربری ها پرداخت

    کلیدواژگان: کاربری مزاحم، ماتریس سازگاری، ماتریس مطلوبیت، شهر بوشهر، Arc GIS
  • هاشم داداش پور*، فردیس سالاریان صفحات 47-66

    تغییر و تحولات زیرسیستم طبیعی به طور عمده ناشی از فعالیت های انسانی و تغییر کاربری اراضی است. برای جلوگیری از تخریب اراضی با ارزش طبیعی باید با استفاده از پیش بینی و سناریوسازی توسعه اراضی؛ زمینه و بستر لازم برای تصمیم سازان و تصمیم گیران شهری و منطقه ای را فراهم کرد. شهر- منطقه مرکزی استان مازندران، یکی از قلمروهای جغرافیایی ایران است که اخیرا به واسطه توسعه کالبدی نامتوازن دستخوش تغییرات زیادی شده است. در پژوهش حاضر تلاش می شود تا با هدف شبیه سازی تحولات توسعه کاربری اراضی و سناریوسازی توسعه در 1420 برای کاهش اثرات توسعه نامتوازن بر منطقه ای با ارزش طبیعی، گامی موثر برداشته شود. برای دستیابی به این مهم، از مدل SLEUTH برای شبیه سازی کاربری اراضی آتی و سناریوسازی استفاده شده است. داده ها و اطلاعات مورد نیاز پژوهش شیب اراضی، پوشش اراضی، محرومیت، توسعه شهری، حمل و نقل، خطوط ارتفاعی و کاربری اراضی است که از مدل SLEUTH و ضرایب پنج گانه رشد آن استخراج شدند. سپس با استفاده از پژوهش های مرتبط و نظر پژوهشگران به ارزیابی سناریوهای سه گانه روند تاریخی، حفاظت از اراضی با ارزش طبیعی و شبکه چندمرکزی پرداخته شد. در انتها نیز مشخص شد که روند توسعه در نواحی شمالی و مرکزی شهر- منطقه مازندران بیش از سایر نواحی شکل گرفته و سناریوی برتر در راستای دستیابی به الگوی توسعه متعادل و متوازن منطقه، شبکه چندمرکزی است.

    کلیدواژگان: الگوی فضایی، کاربری اراضی، شبیه سازی، مدل اسلوث، شهر منطقه مرکزی، مازندران
  • علیرضا صاحبقرانی*، محمود محمدی صفحات 67-84

    تغییرات پیش بینی نشده ی کاربری زمین، امروزه، به یکی از مسایل مهم پیش روی تصمیم گیران و تصمیم سازان شهری تبدیل شده است. از آن جا که این تغییرات بسیار پیچیده بوده و با طیف گسترده ای از داده ها و متغیرها سر و کار دارد، استفاده از فنون مبتنی بر رایانه به منظور شبیه سازی آن اجتناب ناپذیر بوده و تاکنون روش های مختلفی برای رویارویی با پیچیدگی این پدیده توسعه یافته است. از آن جا که فرآیند تغییرات کاربری زمین غیر قطعی بوده، کاربری های مختلف برای استقرار بر روی زمین با یکدیگر به رقابت پرداخته و مدل های موجود فاقد اجزاء عدم قطعیت و رقابت در ساختار خود هستند، در این مقاله به توسعه ی روشی مبتنی بر سلول-های خودکار، منطق فازی و رهیافت مونت کارلو پرداخته شده است. در این پژوهش، ابتدا چارچوب مدل سلول های خودکار تلفیقی با منطق فازی و رهیافت مونت کارلو به طور کامل تشریح شده و پس از تنظیم پارامترهای اولیه ی آن، این مدل برای شبیه سازی تغییرات کاربری اراضی در منطقه ی هفت شهر اصفهان در دو سناریوی توسعه ی درونی و پیرامونی و در دو دوره ی زمانی 1390-1400 و 1400-1410 به کارگرفته شده است. در نهایت، جهت مقایسه ی مدل توسعه یافته با مدل های سلول های خودکار تلفیق شده با منطق فازی و سلول های خودکار سنتی، سه شاخص سازگاری، فشردگی و تناسب زمین مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که مدل سلول های خودکار تلفیقی با منطق فازی و رهیافت مونت کارلو خروجی رضایت بخش تری نسبت به دو مدل دیگر داشته است.

    کلیدواژگان: تغییرات کاربری زمین، رهیافت مونت کارلو، سلول های خودکار، منطق فازی، بافت شهری
  • ابوالفضل مشکینی، اصغر رستم میدان*، محسن احدنژاد، حسن محمودزاده صفحات 85-104

    امروزه کلانشهرها دراثرگسترش ناموزون ورشد بی رویه جمعیتی با چالش های متعدد زیستی مواجه می باشند و درپی این افزایش علاوه بر معضلات اجتماعی و اقتصادی، ازمشکلات زیست محیطی زیادی رنج می برندبنابراین ضرورت و اهمیت توجه به نظریه توسعه پایدارورویکردهای منتج از آن همچون زیست پذیری والگوی اکوشهری که می تواند موجب کاهش مشکلات مذکورگردد بیش از پیش احساس می گردد رویکرد الگوی اکوشهری زیست پذیرمی تواندشهری عاری ازمشکلات زیستی، انسان محورو با قابلیت زیست پذیری برای همه اقشارجامعه را فراهم نماید.پژوهش حاضر به منظورارزیابی الگوی اکو شهری زیست پذیرکلانشهرتبریز با استفاده از مدل فازی صورت گرفته و به لحاظ هدف کاربردی و ازنظر نوع مطالعه توصیفی- تحلیلی می باشد اطلاعات وداده های پژوهش با استفاده ازابزارپرسش نامه و سوالات بسته پنج گزینه ای طیف لیکرت تهیه و تنظیم گردیده است حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و با لحاظ ضریب خطای 3درصدبه تعداد 1068عدد تعیین و بادرنظرگرفتن تراکم خانواردر هر یک ازمناطق 10گانه تبریزبه صورت تصادفی طبقه بندی شده توزیع وجمع آوری گردید.تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده ازنرم افزار SPSSو LISRELمبتنی برمعادلات ساختاری وتحلیل چند متغیره FUZZYدر محیط GIS انجام گردیده و براساس نتایج حاصله کلانشهر تبریز درابعاد مستخرج ازمطالعات اکوشهری بامیانگین کلی 330.21 و انحراف معیار44.63 دارای زیست پذیری متوسط می باشد عدم تعادل در بین مناطق ده گانه مشهود هست ونقشه های خروجی و تحلیل های آماری نشان می دهد مناطقی که مدیریت شهری توانسته برنامه ها و طرح های شهری خودرا پیاده نماید از وضعیت زیست پذیری مناسب تری برخوردار است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، الگوی اکوشهر، توسعه پایدار، مدل فازی، کلانشهر تبریز
  • آزیتا رجبی* صفحات 105-120

    امروزه شهرها به عنوان یکی از اصلی ترین مقاصد گردشگری، موردتوجه گردشگران و برنامه ریزان گردشگران قرار گرفته است و از این رو، شهرهایی همچون تهران به عنوان پایتخت ملی با جاذبه های متعدد، نیازمندبه برنامه ریزی راهبردی جهت توسعه گردشگری شهریبهعنوان یک ابزار هدایتگر می باشند.. برنامه ریزی راهبردی گردشگری شهری یا «راهبرد گردشگری» میتواند به عنوان ابزاری برای تحقق توسعه پایدار شهرها تدوین گردد، از تکنیک های«متا سوات و تاپسیس فازی » می توان با هدف رهنمون ساختن تصمیم گیران به استفاده از فرایندهای رتبهبندی شده با اولویتهای استراتژیک استفاده نمود. جهت انجام این پژوهش از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده و روش گردآوری داده ها و تحلیل اطلاعات مورد نیاز به صورت اسنادی و پیمایشی (از نوع مصاحبه مبتنی بر طوفان ذهنی) جمع آوری شده و جهت تدوین استراتژی توسعه و تشریح اهداف، منابع، توانایی ها و عوامل کلان محیطی از تکنیک تحلیلی متاسوات استفاده شده است؛ که جهت تحلیل مقایسه ای، با روش تاپسیس فازی و سپس متاسوات رتبه بندی انجام شده و نتایج حاصل از دو روش به صورت مقایسه ای تحلیل گردیده است و براساس نتایج به دست آمده مهم ترین عوامل در راستای توسعه گردشگری در شهر تهران تعیین گردیده است

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، متاسوات، گردشگری تهران، گرشگری شهری، تاپسیس فازی
  • نفیسه مرصوصی *، سلیمان میرزاپور، سمیه تیموری صفحات 121-141

    هدف از پژوهش حاضر نقش تبلیغات انتخاباتی در دیوارنویسی های وندالیستی فضاهای عمومی شهر خرم آباد و نیز روش های کنترل و مقابله با آن است. روش تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی و پیمایشی است. به ‌منظور بررسی دقیق‌تر موضوع، جامعه آماری تحقیق شامل جمعیت شهر خرم آباد طبق آمار سرشماری سال 1395 (373.416) که دارای 3 منطقه،23 ناحیه و 77 محله شهری است و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر بر اساس نمونه گیری خوشه ای انجام شد.  برای سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ (839/0) و جهت روایی پرسش‌نامه از نظرسنجی کارشناسان امور شهری استفاده شده است. مطالعه نقش تبلیغات انتخاباتی در دیوارنویسی های وندالیستی، نوآوری این پژوهش محسوب می‌شود. به ‌منظور بررسی اثرات وندالیسم در شهر با استفاده از پرسش‌نامه‌هایی که توسط کارشناسان مسایل شهری تکمیل شد؛ از طریق مدل ELECTERE به رتبه‌بندی مهم‌ترین عوامل وندالیسم در شهر پرداخته شد. نتایج تحقیق نشان داد که بیشترین دیوارنویسی‌هایی که موجب از بین رفتن حقوق شهروندان و نیز صدمه به مبلمان شهری شده، مربوط به تبلیغات انتخاباتی نامزدهای این شهر بوده است و سایر دیوارنویسی های وندالیستی کمترین مقدار را به خود اختصاص داده است. بنابر بررسی های انجام‌گرفته، بیش از 33/58 درصد دیوارنویسی های شهر خرم آباد مربوط به تبلیغات نامزدهای انتخاباتی است.

    کلیدواژگان: تبلیغات انتخاباتی، دیوارنویسی، وندالیسم، فضای عمومی شهر، خرم آباد
|
  • Musa Abedini, Elnaz Pirooz, Zahra Amini *, Somayyeh Parastar Pages 13-32

    Green spaces and urban parks should be considered among the most fundamental factors fo the sustainability of natural and human life in today's urbanization. The Selection of optimal sites for the construction of green spaces and prioritization of these sites based on different criteria can be considered according to the spatial condation of the studied area. In this study, It is tried to provide sutible plase for the construction of green space in Ardabil whih criteria such as: Economic, situational and proximity in the form of ANP model using the overlapping functions of the geography information system. The analysis of data is used from ARC GIS, MATLAB, Super Decision and Excel software. According to the final map, the lands of Ardabil city have been classified into five groups with very high, high, medium, high and very low priorities for choosing the right place to use green space. In order to match the results obtained from the model presented in the urban green space survey with the facts available in the study area, it's land use map has been prepared in GIS environment and the results of the model mentioned in the land use map have been announced. The combined use of ANP model and GIS in prioritizing and determining the best places in the city to determine uses is the innovation of this research.

    Keywords: location, Urban green space, Ardabil
  • Gholamreza Aminineja, Mohammad Gholami, Yaser Zendehboudi * Pages 33-46

    Ashoori street, with a length of about 2100 meter in the center of the area A of the city of Bushehr. that in terms of organizing a place - space, user, urban, etc. has a large number of user-annoying and polluting urban. The type of research the applications - development industry, and the method of doing it, is as a descriptive - analytical and harvest for field and check the list of jobs. In this research, the first all guilds pollutants and disturb the segmentation, then the type of pollution and can have it has been set. Also assess the quantitative and qualitative related to it, have been doing that for quantitative and qualitative assessment of the degree of compatibility and incompatibility, and also evaluating the desirability of neighbourhood, each user is designated. The causes of this mess should be mainly on the weakness of the management, lack of implementation of laws and regulations search. The results of the survey, quantification, showed that 28 types of user annoying and polluting city that their number amounted to The 60 units,there is enabled, in the Ashoori street. In the qualitative analysis of the user available also with the use of Arc GIS software, etc. density user annoying and also according to the indicators of the qualitative assessment, the results indicate that the user, in terms of the compatibility, far fairly consistent, and in the desirability matrix of its conditions are relatively unfavorable

    Keywords: User annoying, Compatibility matrix, Desirability matrix, Bushehr, Arc GIS
  • Hashem Dadashpoor *, Fardis Salarian Pages 47-66

    The changes in the natural sub-system are mainly due to human activities and land use changes. In order to prevent the degradation of valuable lands, it should provide the necessary framework by using landscape development and forecasting for decision makers and urban-regional decision makings using landscape development and forecasting. The central city- region of Mazandaran province, is one of the geographical boundaries of Iran, which has undergone many changes recently due to unbalanced physical-physical development. In this research, we attempt to simulate the land use development and scenarios prediction in 1420 to reduce the effects of unbalanced development on a region of natural value. To achieve this, the SLEUTH model has been used to simulate future land use and scenario. The data and information required for the study include slope, land cover, exclusion, urban development, transportation, hillshade, which were extracted from the SLEUTH model and its five growth coefficients. Finally, it was revealed that the trend of development in the northern and central parts of the city- region was formed more than other areas and the best scenario in achieving balanced development of the region is a multi-centered network.

    Keywords: Land-use change, Monte Carlo Approach, Cellular automata, Fuzzy logic, Urban fabric
  • Alireza Sahebgharani *, Mahmoud Mohamadi Pages 67-84

    Land-use change is one the most prominent problems which should be addressed by planners and decision makers. As this problem deals with a large set of data and variables, application of advanced techniques and computer-based methods for prediction and simulation of land-use change is inevitable. For this reason, various methods have been developed to obviate the underlying complexity of land-use changes. Due to the uncertainty of land-use change process, competitive essence of land types for occupying vacant lands and lack of these items in the structure of the existing models, this paper aimed at developing a model based on cellular automata (for representing dynamics of the change process), fuzzy logic (for representing uncertainty and probability underpinning land use change phenomenon) and Monte Carlo approach (for representing spatial competition) to make more satisfactory results than previous conventional CA-based models. Therefore, in this paper, firstly, a flexible framework of the proposed model (IMCFA) is completely described and the process of land use change is mathematically expressed. Then, the model is calibrated and implemented on the study area together with FCA and conventional CA for simulation of two pre-defined scenarios in two time periods, 2012-2022 and 2022-2032. Finally, three indicators (compactness, compatibility and land suitability) are measured on the outputs of the models to make modelling assessment process possible. The results showed that for our defined problem, IMCFA generated more satisfactory results than FCA and conventional CA. Moreover, FCA represented more acceptable outputs than conventional CA according to the above mentioned indicators.

    Keywords: Land-use change, Monte Carlo Approach, Cellular automata, Fuzzy logic, Urban fabric
  • Abolfazl Meshkini, Asghar Rostammeydan *, Mohsen Ahadnejad, Hassan Mahmoudzadeh Pages 85-104

    Nowdays, Metropolitan areas are confronted with various ecological challenges due to their heterogeneous and demographic growth and as a result, They suffer from many environmental challenges and social or economic problems.Therefor, the necessity and importance of paying attention to sustainable development theory and its emerging aprroaches such as livability and Eco-city pattern, which can reduce the mentioned problems are felt more than ever. Using Eco-city pattern, The livability aproach can provide a city that is free from none-biogical problems, human-oriented and livable for all segments of society. This study is conducted to evaluate the livbility of Tabriz metropolis using Eco-city pattern and it is applied in term of its purpose as a descriptive analytic type of study.Information and research data were prepared and arranged by using a questionnaire tool and five-choice questions of Likert spectrum have been arranged.Sample size was determind by using Cochran formula with a 3% error rate of 1068 and by considering the density of households in each of the 10 regions of Tabriz randomly distributed and collected.Data analysis was performed using SPSS and LISREL software based on structural equations and FUZZY multivariate analysis in GIS environment. Based on the results , The Tabriz metropolis in attributes derived from Eco-city studies,the average of 330.21 and a standard deviation of 44.63 has moderate livability.The imbalance is evident in the tens of districts.Outcomes and statistical analyzes indicate that the areas where urban management has been able to implement its urban plans have a better livability.

    Keywords: livability, Eco-City pattern, Sustainable Development, Fuzzy Model, Tabriz metropolis
  • AZITA RAJABI * Pages 105-120

    Today, cities are considered one of the main tourist destinations for tourists, and tour planners, and therefore, cities such as Tehran as the national capital with many attractions need to plan a way to develop urban tourism as a guide and urban tourism. Or it can be used as a strategic tool to enhance sustainable development of cities. The development of urban tourism or "road tourism" can be developed as a tool for sustainable urban development. This method has been used in a quantitative-analytical way and the data collection method and the required data have been culled in the form of ideas and surveys (of the type based on brainstorming interviews). The analytical technique of Meta-Swat has been used for comparative analysis; fuzzy rankings were performed with fuzzy and subsequently comparative methods and the results of the two methods were analyzed comparatively.

    Keywords: Strategic planning, Meta Sw0t, Tehran Tourism, Urban Tourism, Fuzzy TOPSIS
  • Nafiseh Marsousi *, soleyman mirzapour, Somayeh Teymouri Pages 121-141

    The purpose of this study is the role of Election Advertisement in vandalism murals in public spaces of Khorramabad and also methods of control and counteraction. The method of the present research is descriptive-analytical and based on documentary and survey studies. In order to study the subject more closely, the statistical population of the study includes the population of Khorramabad according to the 2016 census (373,416) which has 3 districts, 23 districts and 77 urban neighborhoods and the sample size using Cochran's formula is 384 people based on sampling. Clusters were done. Cronbach's alpha coefficient (0.839) was used to assess the reliability and a survey of urban experts was used to validate the questionnaire The study of the role of election campaigns in vandalism graffiti is an innovation of this research.To assess the effects of vandalism in the city using questionnaires completed by urban experts; The ELECTERE model ranked the most important vandalism factors in the city.The results of the research showed that the most graffiti that caused the loss of citizens' rights and also damaged the urban furniture was related to the Election Advertisement of the candidates of this city and other vandalistic graffiti had the lowest amount. According to surveys, more than 58.33% of the murals in Khorramabad are related to the candidates' Election.

    Keywords: graffiti, vandalism, public space, Khorramabad city