فهرست مطالب

فصلنامه سراج منیر
پیاپی 37 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حجت الله فسنقری، راضیه کارآمد* صفحات 7-29

    سبک، طرز خاصی از نظم یا نثر است که نویسنده بر می گزیند. سبک شناسی، علمی است که به تحلیل و بررسی عناصر سخن می پردازد و شاخه ای از علم زبان شناسی است که هدف آن بررسی متون ادبی، و از لایه های گوناگونی برخوردار است. دعا و مناجات، هر دو راز و نیاز با پروردگار هستند ولی مناجات نوعی گفتگوی صمیمانه با معبود است که مناجات حضرت امیر (ع) در کوفه مناجاتی است که از قوت و عمق در ساختار و معنا برخوردار است و با وجود تکرار واژگان، از زیبایی خاصی برخوردار است. این نوشتار به روش توصیفی - تحلیلی، سبک شناسی این مناجات را در دو لایه آوایی و واژگانی مورد بررسی قرار می دهد. تکرار کلمات و حروف در این مناجات هم سو و متناسب با معنای ارایه شده هستند و واج آرایی و تکرار کلمات و حروف، صبغه آوایی فاخری به متن بخشیده است. واژگان این مناجات، رسمی و سهل و بیشتر انتزاعی و نشان دار هستند و در این مناجات، تکرار کلمات و حروف نه تنها به فصاحت و شیوایی آن خللی وارد نکرده بلکه به فصاحت و زیبایی مناجات افزوده و متناسب با فضا و اقتضای مناجات است. با بررسی و درک معنای واژگان و واژگان مشابه می توان دریافت که واژه ها هر کدام در بهترین شکل و موقعیت خویش است وکاربرد فعل های مضارع و اسم فاعل و اسم مفعول، متناسب با معنای اراده شده در مناجات است. وجود حرف عطف «و»، جملات پی در پی و... باعث پویایی و به هم پیوستگی آن شده است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، لایه آوایی، لایه واژگانی، مناجات حضرت امیر (ع)
  • عباس اشرفی* صفحات 31-55
    دعا، سوال و درخواست بندگان از خداوند قادر برای رفع حاجت و نیاز مادی یا معنوی است. دعا، شامل حاجاتی است که به پیشگاه خداوند ادا می شود و هدف از گفتن این حاجات، برآورده شدن و استجابت آن است. این مقاله با پرسش اصلی این که دعا در عهد قدیم، عهد جدید و قرآن چگونه توصیف می شود؟  با استفاده از روش تطبیقی جزیی به بررسی دعا پرداخته است.این مقاله نشان داده است که: دعا در عهد قدیم به منزله تنها نیایش زبانی مطرح، و بعد از زمانی طولانی، تافیلا از دعا مشتق شد. دعا در عهد جدید، بیشترین جایگاه عبادی را در بین دیگر عبادات به خود اختصاص داده است. مهم ترین نکته در دعا، صمیمیت دعا کننده و دعای برخاسته از تمام دل و جان است. همچنین برای دعا مکان خاصی ذکر نشده، هرچند که بیشترین تاکید بر دعای در خلوت است؛ ولی منازل ایمان داران، کوه های اطراف شهر، کنیسه و کلیسا، محل های دعا محسوب می شوند. در قرآن، دعا یکی از مصادیق عبادت است؛ اهمیت دعا در قرآن به حدی است که، ارزش انسان با دعا تعیین شده است و اگر دعای انسان نباشد، شایسته توجه خداوند نیست. دعا در قرآن فطری انسان است.لذا هر نیاز فطری می تواند موضوع دعای انسان باشد.
    کلیدواژگان: دعا، براخا، قرآن، عهد قدیم، عهد جدید، عبادات
  • محمدعلی کاظمی تبار*، فاطمه شیخ مومنی صفحات 57-85
    یکی از مهم ترین حوزه های معنایی قرآن کریم و دومین اصل از اصول دین مبین اسلام نبوت است. این حوزه در ماده (رسل) و پرکاربردترین واژه این حوزه یعنی «رسول» تجلی می یابد و نقش مهمی در کتاب و سنت ایفا می کند. از همین رو در پژوهش پیش رو که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است، ابتدا معانی گوناگون ماده (رسل) تحلیل و بررسی شد. سپس برای تبیین بهتر معنای واژه (رسول) طبق اصل جانشینی در معناشناسی، واژه مترادف آن یعنی (نبی) مورد بررسی قرار گرفت و در ادامه با مراجعه به تفاسیر و تقسیم بندی نظرات مفسران و ارایه جدول فراوانی یادکرد خداوند از پیامبران اولوالعزم با واژه های رسول و نبی، جایگاه ممتاز واژه (رسول) در قرآن کریم تبیین و تفاوت کارکردهای میان دو واژه روشن گردید. بر اساس یافته های این پژوهش و با بررسی معناشناسی تاریخی واژه «رسول» درکتب آسمانی یهود و مسیح و مطالعه زبان های سریانی، عبری ویونانی، روشن شد که این واژه در زبان های کهن و ادیان الهی قبل از اسلام نیز با همان معنای «فرستاده و پیام رسان الهی» کاربرد داشته که این امر نشان از ریشه عمیق این کلمه در تاریخ و متون الهی و جایگاه والای آن در حوزه دین دارد.
    کلیدواژگان: معناشناسی، قرآن کریم، رسول، نبی، عهدین
  • حمیدرضا بصیری* صفحات 87-104

    قرآن کریم به عنوان معتبرترین منبع استنباط دانشمندان اسلامی، کلام خداوند متعال بوده و بنابر اعتقاد قاطبه مسلمانان این کتاب آسمانی بدون نقل معنا و بی هیچ کم وکاستی به دست انسان رسیده است. از این رو یکایک کلمات قرآن کریم واسطه در انتقال پیام از پیام دهنده(خدا) به پیام گیرنده(انسان) است. بنابراین فهم دقیق کلمات این کتاب مقدس از طریق مفهوم شناسی و یافتن کلمات مترادف، متضاد و مرتبط ممکن خواهد بود؛ ضروری و اجتناب ناپذیر است. نگارنده این مقاله معتقد است که چنانچه با این روش واژه «صلح» مورد مطالعه واقع شود، جواز یک عمل حقوقی دو طرفه(صلح ابتدایی) را به ارمغان می آورد که گره گشای بسیاری از تعاملات مدنی میان مردم خواهد بود. امروزه «صلح ابتدایی» یا «صلح بدوی» می تواند به عنوان ره آورد این دقت مفهوم شناختی، آزادی معاملی انسان ها را تقویت کند و روابط حقوقی افراد را توسعه داده و مستحکم تر سازد. این تحقیق با تکیه بر روش تحلیلی و مبتنی بر فرایند مفهوم شناسی، مقصود فوق را با مطالعه کتابخانه ای آثار لغویان، مفسران و فقها دنبال می کند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، مفهوم شناسی، صلح، سلم، صلح ابتدائی
  • محسن نیل فروش زاده* صفحات 105-133
    حدیث، پس از قرآن کریم، به عنوان دومین منبع اساسی کشف و تبیین معارف الهی، بشمار می رود. مهم ترین چالش حدیثی، مساله اختلاف میان روایات و روش برخورد صحیح و اصلاح آن ها می باشد. از این رو در این مقاله به بررسی تطبیقی روش محدثین متقدم، در رفع تعارض اخبار با استفاده از روش تحلیل اسنادی پرداخته شده و به نتایج ذیل دست یافته است: شیخ کلینی(ره) اغلب از روش ترجیح و تخییر و توقف استفاده نموده، بدون آنکه دلایل خاص انتخابش را ذیل احادیث متعارض بیان کند؛ شیخ صدوق(ره) علاوه بر دو روش فوق، از روش جمع نیز استفاده نموده، لذا ایشان را می توان اولین جامع نویس متقدم شیعی دانست، که به جمع بین روایات متعارض پرداخته، براهین تجمیع خود را در ذیل پاره ای از آنها بیان نموده است؛ شیخ طوسی(ره) نیز، اساس و بنیان کار خود را بر ارایه دلایل منطقی جهت رفع اختلاف احادیث قرار داده، رفع تعارض اخبار را قانون مند و روش مند نمود؛ و پایه گذار ساختاری جامع و علمی جهت حل معضل فوق در آن زمان و همچنین آموزش روش برخورد با این موضوع و مباحث مشابه، جهت آیندگان گردید.
    کلیدواژگان: اختلاف حدیث، شیخ کلینی(ره)، شیخ صدوق(ره)، شیخ طوسی(ره)، بررسی تطبیقی
  • محمدحسین بیات* صفحات 135-166

    نویسنده در این جستار کوشش به عمل آورده تا روش و گرایش تفسیری ابوالقاسم قشیری را در حد محدود ارایه نماید. شایان ذکر آن که روش تفسیری سه گونه اصلی دارد که هر یک دارای فروعاتی نیز می باشد؛ چه ممکن است یک مفسر آیات قرآن مجید را به کمک آیاتی دیگر تفسیر کند که این روش را، تصدیقی یا تفسیر قرآن به قرآن نامند؛ و نیز ممکن است آیات قرآن را با تکیه بر سنت معتبر تفسیر کنند که آن را روش روایی یا تفسیر قرآن به واسطه سنت نامند؛ و نیز ممکن است قرآن به واسطه عقل سلیم بشری تفسیر شود که آن را روش درایی گویند اما گرایش تفسیری برخاسته از تراوش های فکری یک مفسر است که تفسیر عرفانی زیر مجموعه ای از گرایش های تفسیری می باشد. گرایش های گونه گونی در تفسیر قرآن ممکن است در کار باشد. از قبیل گرایش عرفانی، فلسفی، ادبی، علمی و... به سان تفسیر لطایف الاشارات، تفسیر ملاصدرا، تفسیر زمخشری، تفسیر طنطاوی و... می توان گفت که روش تفسیری قشیر تا حدودی روش جامع و گرایش تفسیری وی کاملا عرفانی می باشد.

    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، روش تفسیری، گرایش تفسیری، تفسر عرفانی
  • علیرضا فارسی نژاد*، فاطمه شرافت سرشت صفحات 167-192
    رابطه خود شناسی و خداشناسی یکی از مسایل بسیار مهم در حوزه انسان شناسی و خداشناسی است و این مساله به اندازه ای مهم است که در جوامع روایی ما احادیث بسیار زیادی به این مساله پرداخته است. از جمله این روایات می توان به حدیث شریف «کسی که خود را بشناسد، پروردگارش را شناخته است» اشاره کرد. با توجه به اهمیت شناخت نفس و دلالت آن بر شناخت رب، مقاله حاضر با روش تحلیلی- توصیفی با هدف تبیین چگونگی دلالت معنایی اوصاف نفس بر اوصاف رب، ابتدا به تحلیل حدیث معرفت نفس پرداخته و سپس نحوه دلالت معنایی اوصاف نفس بر اوصاف رب را در دو دسته صفات ثبوتی و سلبی مورد بررسی داده و به این نتیجه رسیده است که به میزانی که انسان خود را بشناسد، به همان میزان، شناخت او نسبت به رب خود نیز ارتقا یافته و دقیق تر می شود. به عنوان مثال از شناخت اوصاف ثبوتی ای مانند علم، قدرت، حیات و... و اوصاف سلبی ای مانند عدم ترکب، عدم رویت حسی، عدم حلول و اتحاد، عدم نوم و غفلت و... در نفس، می توان به شناخت چنین اوصافی در رب نایل آمد.
    کلیدواژگان: نفس، رب، دلالت معنایی، نحوه دلالت، اوصاف ثبوتی و سلبی
|
  • Hojatolah Fesanghari, Razieh Karamad * Pages 7-29

    Style is a special method of poetry and prose that the author selects, and stylistics is the science of analyzing speech elements, which contains varied layers. The chants of Imam Ali (AS) in Kufa contain strength and depth of the structure and meaning. This paper studies the chants by the descriptive-analytical stylistics method. Prayer and chants are both dialogues with God, but a chant is a kind of warm conversation with God. Repeating the words not only decreases the eloquence but also improves it; in addition, it’s proportional to the atmosphere and the requirements of the chant. It could be understood that the words are used in the best place by analyzing and understanding the meaning of words and similar words. Use of the present tense, subjective and objective nouns in accordance with the asked meaning in the chant. Additionally, using the conjunctive letter "and" incessantly, in sentences make it more dynamic and interconnected.

    Keywords: Stylistics, Phonetic layer, lexical layer, Chants of Imam Ali (AS)
  • Abbas Ashrafi Ashrafi * Pages 31-55
    Prayer is questions and requests of servants from God to meet a material or spiritual need. Prayer includes the needs that are fulfilled before God and the purpose of saying these needs is to be fulfilled and answered. This paper deals with the main question: How is prayer described in the Old Testament, the New Testament, and the Qur'an? He has studied prayer using a partial comparative method. This paper has shown that: Prayer in the Old Testament was the only worship with words, and after a long time, Tafila was derived from prayer. Prayer in the New Testament has the highest place of worship among other worships. The most important point in prayer is the intimacy of the praying person and the prayer that arises from the whole heart and soul. There is also no specific place for prayer, although the greatest emphasis is on prayer in private; But the houses of the believers, the mountains around the city, the synagogue, and the church are considered places of prayer. In the Qur'an, prayer is one of the examples of worship; The importance of prayer in the Qur'an is such that the value of a man is determined by prayer, and if it is not human prayer, it does not deserve God's attention. Prayer in the Qur'an is in human instinct. Therefore, any natural need can be the subject of human prayer. In the Qur'an, prayer is one of the examples of worship; The importance of prayer in the Qur'an is such that the value of a man is determined by prayer, and if it is not human prayer, it does not deserve God's attention. Prayer in the Qur'an is in human instinct. Therefore, any natural need can be the subject of human prayer. In the Qur'an, prayer is one of the examples of worship; The importance of prayer in the Qur'an is such that the value of a man is determined by prayer, and if it is not human prayer, it does not deserve God's attention. Prayer in the Qur'an is a human instinct. Therefore, any natural need can be the subject of human prayer.
    Keywords: Prayer, Berakhot, Qur'an, Old Testament, New Testament, Worships
  • Mohammad Ali Kazemitabar *, Fatema Sheikhmomeni Pages 57-85
    One of the most important semantic areas of the Holy Qur'an and the second principle of the principles of Islam is "prophecy". This field is manifested in the article "Resl" and the most widely used word in this field, "Rasool", and plays an important role in the Qur'an and tradition. Therefore, in the present research, which has been done by the descriptive-analytical method, first, the various meanings of "Rasul" material were analyzed and studied. Then, to better explain the meaning of the word "Nabi" according to the principle of succession in semantics, its synonymous word "prophet" was examined and then by referring to the interpretations and divisions of the commentators and presenting a frequent table of God's remembrance of the first prophets with the words Rasul and Nabi, the privileged position of the word "Rasul" in the Holy Qur'an was explained and the functional differences between the two words became clear. Based on the findings of this study and by examining the historical semantics of the word "Rasul" in the Jewish and Christian scriptures and the study of Syriac, Hebrew, and Greek languages, it became clear that this word was sent in the ancient languages and divine religions before Islam with the same meaning. And “the divine messenger” has been used, which indicates the deep root of this word in the history and divine texts and its high position in the field of religion.
    Keywords: Holy Qur'an, Prophet, Testaments
  • Hamid Reza Basiri * Pages 87-104

    The Holy Qur'an, as the most reliable source of inference in jurisprudence and Islamic law, is the word of Allah Almighty and, according to the great beliefs of the Muslims, this book of the celestial has not been translated into the human mind without any meaning. Hence, one word of the Holy Quran is the medium in transmitting the message from the messenger (God) to the receiver's message (man). Therefore, the exact understanding of the words of this Bible, which is possible by the method of semantics and the formation of a semantic network and the search for synonymous, contradictory, and related words, is essential and inevitable. The author of this paper believes that, if this method is to be studied by the term "peace", it would give the license a two-way legal action (primary peace), which would bring about many civil interactions among the people. Today, in our law, "primitive peace" or "primitive peace" can serve as a rationale for this semantic accuracy, enhance the human freedom of action, and develop and strengthen the legal relationships of individuals. This paper, based on the analytical and semantic method, pursues the above objective by studying the library of works of lexicons, commentators, and jurisprudents.

    Keywords: Holy Qur'an, Semantics, Peace, Salm, Primary Peace
  • Mohsen Nilforoushzadeh * Pages 105-133
    Hadith, after the Holy Qur'an, is considered as the second basic source for discovering and explaining divine knowledge. The most important challenge of the hadith is the issue of differences between the narrations and the method of dealing with them correctly and correcting them. Therefore, in this article, a comparative study of the method of the earlier Muhaddithin in resolving the conflict of news using the method of documentary analysis has been achieved and the following results have been achieved: Sheikh Kulayni (RA) has used his choice to express the following contradictory hadiths; Sheikh Saduq (RA) in addition to the above two methods, has also used the plural method, so he can be considered the first early Shiite comprehensive writer, who has combined the conflicting narrations, expressed the evidence of his aggregation in some of them. Sheikh Tusi (RA) also based his work on providing logical reasons to resolve the differences between the hadiths, and made resolving the conflict of news legal and methodical; and became the founder of a comprehensive and scientific structure to solve the above problem at that time, as well as teaching the method of dealing with this issue and similar topics for the future.
    Keywords: The Difference Hadith, Sheikh Kulayni (RA), Sheikh Saduq (RA), Sheikh Tusi (RA), comparative study
  • Mohammad Hosein Bayat * Pages 135-166

    In this paper, the author has tried to present the method and interpretive tendency of Abolghasem Ghoshiri to a limited extent. It is worth mentioning that the interpretive method has three main types, each of which also has sub-categories; How is it possible for a commentator to interpret the verses of the Holy Qur'an with the help of other verses which he calls this method, confirmation or interpretation of the Qur'an to the Qur'an; They may also interpret the verses of the Qur'an based on the authentic tradition, which is called the method of narration or interpretation of the Qur'an through tradition; Also, the Qur'an may be interpreted by human common sense, which is called the Dari method, but the interpretive tendency arises from the intellectual exudates of a commentator, which is a mystical interpretation of a subset of interpretive tendencies. Various tendencies may be involved in the interpretation of the Qur'an. Such as mystical, philosophical, literary, scientific, etc., as well as the interpretation of Lataif al-Isharat, Mulla Sadra's interpretation, Zamakhshari's interpretation, Tantawi's interpretation, etc. It can be said that Qashir's interpretive method is somewhat comprehensive and his interpretive tendency is completely mystical.

    Keywords: Interpretation of Qur'an, Interpretive Method, Interpretive Tendency, Mystical Interpretation
  • Alireza Farsinezhad *, Fatemeh Sherafat Seresht Pages 167-192
    The relation between self-knowledge and theology is one of the most important issues in the field of cognition of man and theology. This is important to the extent that in our narrative societies, we have given many traditions to this issue, such as the noble Hadith "everyone who knows himself, has known his Lord". Considering the importance of self-knowledge and its effect on the identification of the Lord, the present article, using an analytical-descriptive method, to achieve the effect of self-knowledge on the recognition of the Lord, firstly refers to the four-dimensional views that Allameh Hassanzadeh has presented from the hadith of self-knowledge and then reviewed the semantic implications of human attributes on the attributes of the Lord in the field of both beauty and glory attributes, and it has been concluded that, for example, the recognition of beauty attributes such as science, power, life, and …, and the recognition of glory attributes such as Failure to combine, lack of sight, lack of soliloquy and unity, lack of notion and neglect, and ... in human, it is possible to recognize such qualities in the Lord.
    Keywords: Human, The Lord, Semantic implication, How to Implicate, Beauty, glory Attributes