فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سلامت محور
سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حسین صابری اناری، لیلا والی، رضا گودرزی، فاطمه کرامت منش* صفحات 113-127
    مقدمه

    معنویت از مفاهیم جدیدی است که در سالیان اخیر در ادبیات مدیریت و کسب وکار در غرب ظهور کرده است و حتی از آن به عنوان یک مدل جدید نیز یاد می شود. مطالعه حاضر، با هدف بررسی رابطه بین معنویت سازمانی و تعهد سازمانی در کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 1396 انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی کرمان تشکیل دادند که 130 نفر از آنان به روش نمونه گیری تصادفی -طبقه ای انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها دو پرسشنامه استاندارد معنویت سازمانی Milliman، تعهد سازمانی Meyer و Allen بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری تحلیلی رگرسیون خطی، تی تست و آنووا با کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام گرفت.

    یافته ها

    بین تعهد سازمانی با متغیر سابقه کار ارتباط معناداری مشاهده شد (0/021=P). یافته های تحلیل رگرسیون نشان داد رابطه مثبت و مستقیمی میان معنویت سازمانی با تعهد سازمانی وجود داشت (0/001>P).

    بحث و نتیجه گیری

    مسیولین و مدیران سازمان باید به دنبال یافتن راه هایی جهت تامین معنویت سازمانی زیردستان باشند تا بتوانند به تعهد سازمانی بیشتری دست یابند. برنامه ریزی و بسترسازی مناسب جهت پرورش و تحکیم زمینه های اعتقادی و ارزشی کارکنان، می تواند موجب افزایش تعهد سازمانی و در نتیجه بهره وری سازمان شود.

    کلیدواژگان: معنویت سازمان، تعهد سازمانی، کارکنان ستادی، دانشگاه علوم پزشکی
  • حبیبه احمدی پور*، الهه سالاری صفحات 129-137
    مقدمه

    فرسودگی شغلی در میان اعضای کادر درمانی به ویژه در دستیاران بالینی می تواند بر ابعاد مختلف سلامت جسمی و روانی آن ها تاثیر منفی گذاشته و باعث افت عملکرد آن ها گردد. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت فرسودگی شغلی در دستیاران بالینی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1397 انجام گرفت.

    روش بررسی

    این پژوهش توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی در سال 1397 بر روی 150 نفر از دستیاران بالینی دانشگاه علوم پزشکی کرمان که به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند؛ انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه فرسودگی شغلی اولدنبرگ بود. از آزمون های آماری کای دو،  تی تست و رگرسیون لجستیک  برای تحلیل داده ها استفاده شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 وارد شدند.

    یافته ها

    میانگین ابعاد خستگی، عدم تعهد و انگیزه، به ترتیب برابر با 22/ 63، 20/ 97 بود. میانگین امتیاز عدم تعهد و انگیزه در زنان به صورت معناداری بیشتر از مردان بود (0.03 =P). میانگین امتیاز فرسودگی کلی و خستگی در دستیاران سال چهارم به صورت معنادار کمتر از دستیاران سال اول بود (0.01 =P). بین میانگین امتیاز خستگی با میانگین امتیاز عدم تعهد و انگیزه (0.001 =P) همبستگی مستقیم و معنی دار وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    ضرورت دارد که سیاست گذاری ها و راهکارهای مناسب در زمینه مقابله با استرس شغلی در دستیاران و کاهش عوامل ایجاد کننده اش از سوی معاونت آموزشی و معاونت فرهنگی دانشگاه ارایه گردد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، عدم انگیزه، خستگی، فرسودگی شغلی اولدنبرگ، دستیاران بالینی، دانشکده پزشکی
  • فرخنده سجادی، فاطمه حسن زاده، مجتبی علیزاده* صفحات 139-150
    مقدمه

    روش های آماری متفاوتی برای شناسایی عوامل موثر در افزایش و کاهش مدت اقامت بیماران وجود دارد که هریک مزایا و معایبی دارند. این مطالعه با هدف شناسایی عوامل تاثیرگذار بر مدت اقامت بیمار در یک بیمارستان منتخب با استفاده از مدل های شمارشی موجود و مقایسه آن ها با مدل هاردل به عنوان یک مدل جدید انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر، به صورت مقطعی و گذشته نگر در بیمارستان منتخب شهر اصفهان در سال 1398 انجام گرفت. با استفاده از مدل های شمارشی پواسن و هاردل (دوجمله ای و پواسن) تاثیر هریک از ویژگی های دموگرافیک بیماران بستری و دلایل مراجعه آنان بر مدت اقامتشان تحلیل شد. نیکویی برازش مدل ها و مقایسه آن ها با استفاده از آماره انحراف انجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین تعداد روزهای بستری بیماران 8/89 روز و میانه آن 3 روز بود. از میان سه مدل، مدل هاردل دو جمله ای مناسب تشخیص داده شد که در آن مقدار ثابت و متغیرهای سن، بیمه های تامین اجتماعی و آزاد، مراجعین از اورژانس بیمارستان و 115 و دلایل مراجعه به بیمارستان اعصاب و روان، چشم و ارتوپدی معنی دار بودند. با تغییر نوع بیمه از مرجع سایر بیمه ها به بیمه تامین اجتماعی، متوسط روزهای بستری به اندازه 0/088 واحد کاهش یافت و برای بیمه های آزاد این کاهش 0/539 واحد بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به مقدار آماره انحراف برای مدل های پوآسن، هاردل پوآسن و هاردل دوجمله ای منفی، مدل هاردل دوجمله ای منفی برای تحلیل این داده ها نسبت به دو مدل دیگر مناسب تر است.

    کلیدواژگان: مدت اقامت بیمار، بیماران بستری، بیمارستان، مدل های شمارشی، مدل های هاردل
  • محمدجواد کبیر، علیرضا حیدری*، محمدرضا هنرور، زهرا خطیرنامنی، عباس بدخشان، نرگس رفیعی، سکینه بیگم کاظمی، منصوره لطفی صفحات 151-167
    مقدمه

    استقرار نظام ارجاع منجر به بهبود روابط بین پزشکان عمومی و متخصص، بهبود کیفیت خدمات، کاهش زمان انتظار و کاهش هزینه ها می گردد. هدف این مطالعه، تبیین فرصت ها و تهدیدهای برون سازمانی در استقرار نظام ارجاع الکترونیک استان گلستان بود.

    روش بررسی

    یک مطالعه کیفی به شیوه پدیدارشناسی در استان گلستان در سال 1398 انجام شد. مشارکت کنندگان، 45 نفر از مدیران، کارشناسان مسیول، پزشکان خانواده، متخصصان و بیماران بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری گردید. روش تحلیل محتوا برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    بعد از تحلیل مصاحبه ها، 7 تم اصلی و 18 تم فرعی به دست آمد. اهم فرصت های موجود شامل وجود اسناد و قوانین بالادستی، اختصاص یک درصد ارزش افزوده جهت تامین هزینه ها، وجود سامانه مستقل ناب در استان و کاهش پرداخت از جیب مردم بودند. اهم عوامل تهدیدکننده شامل تغییر مسیولین وزارت بهداشت و سازمان بیمه سلامت، اصرار بیمار برای ارجاع به متخصص، عدم مراجعه بیمار به پزشک متخصص علیرغم نوبت گرفتن، اطلاع رسانی ضعیف، تاخیر در پرداخت ها به پزشکان و زیرساخت های ارتباطی ضعیف بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    انتخاب استراتژی های مناسب با بهره گیری از فرصت ها می تواند منجر به تسهیل فرآیند اجرای نظام ارجاع الکترونیک در استان گلستان و الگوبرداری در سایر استان ها گردد. اتخاذ راهکارهایی مانند تدوین سیاست های کشوری، اصلاح نظام پرداخت سرپایی و کاهش پرداخت از جیب می تواند در بهبود وضعیت موجود کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: فرصت ها، تهدیدات، نظام ارجاع الکترونیک، مراکز جامع سلامت، بیمارستان
  • میترا قاسمی، محمد حاتمی*، علیرضا مرادی، جعفر حسنی صفحات 169-183
    مقدمه

    سلامت بیماران و پیشرفت در بهبودی آن ها، متاثر از میزان تبعیت آن ها از راهکارهای درمانی می باشد. شناسایی روش ها و درمان های اثربخش بر افزایش تبعیت درمانی، می تواند پایبندی بیماران به درمان و به تبع آن سلامت آن ها را بهبود بخشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مداخله ای در شهر تهران در سال 1399 به مدت دوازده هفته بر روی سی نفر از بیماران مبتلا به پرخوری عصبی در دو گروه که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند؛ انجام شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه تبعیت از درمان استفاده شد. از آزمون های آماری تحلیل واریانس مختلط بین گروهی و درون گروهی جهت تحلیل داده ها استفاده شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 25 وارد شدند.

    یافته ها

    درمان شناختی رفتاری در هر دو روش چهره به چهره و آنلاین موجب افزایش معنادار تبعیت درمانی شد. میانگین تبعیت درمانی در شیوه آنلاین به طور معناداری بیشتر از گروه تحت آموزش با روش چهره به چهره بود.

    بحث و نتیجه گیری

    ضرورت دارد که در کلینیک های درمانی، ارزیابی تبعیت درمانی مبتلایان به پرخوری عصبی و ارایه درمان شناختی رفتاری برای افرادی دچار پرخوری ارایه گردد تا از این طریق بتوان باورهای نادرست آنان در خصوص تصویر بدنی شان را اصلاح کرده و استرس های آن ها را کنترل نمود.

    کلیدواژگان: تبعیت درمانی، درمان شناختی رفتاری چهره به چهره، درمان شناختی رفتاری آنلاین، پرخوری عصبی
  • فرحناز شهرکی، عصمت نوحی* صفحات 185-195
    مقدمه

    از خطرات بالقوه شغلی در کارکنان مراکز بهداشتی- درمانی، صدمات ناشی از سر سوزن، اجسام تیز (نیدل استیک) و مواجهه با ترشحات بیماران است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش پیشگیری از نیدل استیک مبتنی بر مدل اعتقادات بهداشتی بر رفتارهای مواجهه با آن در کارکنان بهداشتی -درمانی شاغل در بیمارستان های زاهدان انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی در شهر زاهدان بود که به شیوه مداخله ای در سال 1398 بر روی 166 نفر از کارکنان بهداشتی- درمانی چهار بیمارستان که در دو گروه آزمایش و کنترل بودند، انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد اعتقادات بهداشتی و رفتارهای مواجهه بود. برای تحلیل داده ها از آزمون های تی و کوواریانس استفاده گردید. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 وارد شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش پیشگیری از فرورفتن اجسام نوک تیز بر مولفه های مدل اعتقاد بهداشتی شامل حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده ، علایم برای عمل و رفتار و رفتارهای مواجهه تاثیر معناداری داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    از طریق برگزاری دوره های آموزشی اطلاعات لازم در زمینه پیشگیری از صدمات ناشی از فرورفتن اجسام نوک را به کادر بهداشت و درمان منتقل نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش، پیشگیری، نیدل استیک، مدل اعتقادات بهداشتی، رفتارهای مواجهه
  • بابک معینی، فروزان رضاپور شاهکلایی، مریم براتی*، احسان احسان وصالی منفرد، شهریار پارسا مجد، خدیجه عزتی رستگار صفحات 197-207
    مقدمه

    تعیین‌کننده‌های اجتماعی سلامت نقش بزرگی در سلامت مردم دارند. دسترسی، فهم، ارزیابی و به کارگیری اطلاعات در خصوص تعیین کننده‌های اجتماعی سلامت موجب می‌شود که افراد نقش فعال‌تری در ایجاد یک محیط سالم‌تر برای خود، خانواده و جامعه‌شان داشته باشند. مطالعه حاضر، با هدف تعیین سطح سواد سلامت کارکنان حوزه معاونت بهداشتی از تعیین کننده‌های اجتماعی سلامت انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 1398 بین 200 نفر از کارکنان حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک که به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شده بودند؛ انجام شد. ابزار جمع‌آوری داده‌ها پرسشنامه سواد سلامت درباره تعیین کننده‌های اجتماعی سلامت (HL-SDHQ) بود. از آزمون‌های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی برای تحلیل داده‌ها در نرم‌افزار آماری SPSS نسخه 16 استفاده شد.

    یافته‌ها

    سواد سلامت 67/5 درصد از کارکنان در سطح متوسط بود و تنها 19 درصد سواد سلامت در حد مطلوب داشتند. در بین ابعاد سواد سلامت، بعد درک اطلاعات از وضعیت مطلو‌ب‌تری برخوردار بود. از بین متغیرهای جمعیتی، سن پیشگویی‌کننده (0/28 - = β) سواد سلامت بود.

    بحث و نتیجه‌گیری

    برگزاری دوره‌های آموزشی اختصاصی در رابطه با چگونگی تاثیرگذاری مولفه‌های اجتماعی، بر سلامت افراد ضروری می‌باشد. همچنین آموزش راهکارهای اجرایی متناسب با وظایف شغلی هر یک از کارکنان برای تاثیرگذاری بر این تعیین کننده‌ها باید مورد توجه قرار گیرد. 

    کلیدواژگان: سواد سلامت، تعیین کننده های اجتماعی سلامت، کارمندان، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی
|
  • Seyed Hosein Saberi Anary, Leila Vali, Reza Goudarzi, Fatemeh Keramatmanesh* Pages 113-127
    Background & Objectives

    Spirituality is a new concept that has emerged in the literature of management and business in the West in recent years and is even referred to as a new model. The present study aimed to investigate the relationship between organizational spirituality and organizational commitment in staff members of Kerman University of Medical Sciences.

    Methods

    This study was a descriptive-analytical one conducted in 2017. The statistical population of the study was the staff members of Kerman University of Medical Sciences among whom 130 members were selected using stratified random sampling and entered the study. The data were collected using Milliman’s Organizational Spirituality Questionnaire as well as Meyer and Allen’s Organizational Commitment Questionnaire. The data were analyzed using analytical statistical methods including linear regression, t-test, and Anova via SPSS software (version 16).

    Results

    The results of this study indicated a significant relationship between organizational commitment and work experience variable (P =0.021). The results of regression analysis showed a positive and direct relationship between organizational spirituality and organizational commitment (P < 0.001). 

    Conclusion

    The managers and those in charge of an organization should look for ways to ensure the spirituality of the subordinates in order to be able to achieve more organizational commitment. Moreover, proper planning and fostering the beliefs and values of the employees can increase the organizational commitment and thus the productivity of the organization.
     

    Keywords: Organizational Spirituality, Organizational Commitment, Staff Members, Medical University
  • Habibeh Ahmadipour*, Elaheh Salari Pages 129-137
    Background & Objectives

    Burnout can negatively affect various aspects of the physical and mental health of medical staff especially medical residents and cause a decline in their performance. The objective of this study was to investigate burnout among medical residents of Kerman University of Medical Sciences in 2018.

    Methods

    This was a descriptive-analytical cross-sectional study carried out in 2018 on 150 medical residents of Kerman University of Medical Sciences selected by convenience sampling. The data were collected using the Oldenburg Burnout Inventory. The data were analyzed via SPSS20 software using Chi-square, independent t-test, and logistic regression.

    Results

    The means of exhaustion and disengagement subscales were 22.63 and 20.97, respectively. The mean of disengagement was significantly higher in females than in males (P =0.03). The means of burnout and exhaustion were significantly lower in fourth-year residents than in first-year residents (P=0.01). Moreover, there was a positive and significant correlation between the mean of disengagement and the mean of exhaustion (P= 0.001).

    Conclusion

    It is necessary for the university’s vice-chancellor for education and culture to adopt appropriate policies and strategies to deal with job stress and its leading factors in medical residents.
     

    Keywords: Burnout, Disengagement, Exhaustion, Oldenburg Burnout Inventory, Medical Residents, Faculty of Medicine
  • Farkhondeh Sadat Sajadi, Fatemeh Hassanzadeh, Mojtaba Alizadeh* Pages 139-150
    Background & Objectives

    There are different statistical methods to identify the factors effective in increasing and decreasing the patients’ length of stay (LOS), each of which having its own advantages and disadvantages. This study aimed to determine the factors affecting LOS in a selected hospital using the available count models and comparing them with the Hurdle model as a new model.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted using a retrospective cross-sectional design in a selected hospital in Isfahan in 2019. Using Poisson and Hurdle (binomial and Poisson) count models, the effect of demographic factors of the hospitalized patients and the reasons for visiting the hospital on LOS was analyzed. The goodness of fit of the models and their comparison were performed using deviance statistic.

    Results

    The mean of LOS was 8.89 days and the median of LOS was 3 days. From among the three models, the binomial Hurdle model was determined appropriate in which, the constant and variables such as age, social security insurance and uninsurance, hospital emergency visits and 115 emergencies, and reasons for visiting psychiatric, orthopedic, and ophthalmic wards were significant. By changing the type of insurance from the reference of other insurances to social security insurance, the mean of LOS decreased by 0.088 units and for uninsured patients, this decrease was by 0.539 units.   

    Conclusion

    Considering the values of the deviance statistic for Poisson, Hurdle Poisson and negative binomial Hurdle models, the negative binomial Hurdle model is the most appropriate for analyzing these data.
     

    Keywords: Length of stay (LOS), Inpatients, Hospital, Count Models, Hurdle Models
  • Mohammad Javad Kabir, Alireza Heidari*, Mohammad Reza Honarvar, Zahra Khatirnamani, Abbas Badakhshan, Narges Rafiei, Sakine Beygom Kazemi, Mansoureh Lotfi Pages 151-167
    Background & Objectives

    The establishment of a referral system leads to improved relations between general practitioners and specialists, improved service quality, reduced waiting time, and reduced costs. The purpose of this study was to explain the opportunities and threats outside the organization in establishing an electronic referral system in Golestan province.

    Methods

    This qualitative study was conducted using phenomenological analysis in Golestan province in 2019. The participants were 45 managers, experts, family physicians, specialists, and patients selected via purposive sampling. The data were collected using semi-structured interviews and analyzed via content analysis.

    Results

    After analyzing the interviews, 7 themes and 18 sub-themes were obtained. The most important opportunities available were the existence of upstream documents and laws, the allocation of one percent of value added to cover the costs, the existence of a Nab (Health information software) independent system in the province, and the reduction of out-of-pocket payments. The main threatening factors were the change of officials of the Ministry of Health and the Health Insurance Organization, the patient’s insistence on visiting a specialist, the patient’s failure to see a specialist despite appointments, Poor notification, delays in payments to doctors, and poor communication infrastructure. 

    Conclusion

    Selecting appropriate strategies by taking advantage of opportunities can facilitate the process of implementing the electronic referral system in Golestan province and modeling it in other provinces. Adopting strategies such as formulating national policies, reforming the outpatient payment system, and reducing out-of-pocket payments can help improve the current situation.
     

    Keywords: Opportunities, Threats, Electronic Referral System, Comprehensive Health Centers, Hospital
  • Mitra Ghasemi, Mhammado Hatami*, Alireza Moradi, Jafar Hasani Pages 169-183
    Background & Objectives

    Patients’ health and progress in recovery are affected by their adherence to treatment strategies. Identification of effective methods and treatments on increasing treatment adherence can improve patients’ adherence to treatment and consequently their health.

    Methods

    The present study was a descriptive-analytical one conducted as an intervention in Tehran in 2020 for twelve weeks on thirty patients with bulimia nervosa in two groups who were selected using convenience sampling. The treatment adherence questionnaire was used to collect data. The statistical tests of mixed analysis of variance between groups and within groups were used to analyze the data. The data were entered into SPSS statistical software (version 25).

    Results

    Cognitive-behavioral therapy with both face-to-face and online methods significantly increased adherence to therapy. The mean of adherence to treatment in the group receiving online training was significantly higher than that of the group receiving face-to-face training.

    Conclusion

    It is necessary to evaluate the adherence to the treatment of patients with bulimia nervosa in clinics and provide cognitive-behavioral therapy for those with bulimia in order to correct their misconceptions about their body image and control their stress.
     

    Keywords: Treatment Adherence, Face-to-Face Cognitive-Behavioral Therapy, Online Cognitive-Behavioral Therapy, Bulimia Nervosa
  • Farahnaz Shahraky, Esmat Nouhi* Pages 185-195
    Background & Objectives

    Potential occupational hazards in health center staff include needle head injuries, sharp objects (needlesticks), and exposure to patients' discharge. The objective of this study was to determine the effect of needlestick prevention training based on the health belief model on exposure behaviors in health personnel working in Zahedan hospitals.

    Methods

    The present study was a descriptive-analytical one conducted in Zahedan using an interventional design in 2019 on 166 health and medical personnel of four hospitals in two experimental and control groups. The samples were selected using simple random sampling. Data collection tools were health beliefs standard questionnaire and exposure behaviors questionnaire. To analyze the data, t-test and Analysis of Covariance (ANCOVA) were used. Data were entered into SPSS statistical software version 22.

    Results

    The results of this study showed that needlestick prevention training had a significant effect on the components of health belief model including perceived sensitivity, perceived severity, perceived benefits, perceived barriers, cue to action, and behavior as well as exposure behaviors.

    Conclusion

    It is necessary to train the health care staff by holding training courses on the required information concerning the prevention of injuries caused by the sinking of the tip objects.

    Keywords: Training, Prevention, Needlestick, Health Belief Model, Exposure Behaviors
  • Moeini Babak, Rezapur-Shahkolai Forouzan, Barati Maryam*, Vesali-Monfared Ehsan, Parsamajd Shahriar, Ezzati Rastegar Khadje Pages 197-207
    Background & Objectives

    Social determinants play a major role in people's health. Accessing, understanding, appraising, and applying information about social determinants of health enable people to play an active role in creating a healthier environment for themselves, their families, and their communities. The present study aimed to determine the health literacy level in social determinants of health among employees of the Health Department of Arak University of Medical Sciences and its related factors.

    Methods

    The study was conducted as a descriptive-analytical cross-sectional survey study on 200 employees selected from Arak University of Medical Sciences in 2019, through the stratified sampling method. The data collection instrument was Health Literacy on Social Determinants of Health Questionnaire (HL-SDHQ). One-way analysis of variance, independent t-test, and linear regression were used to analyze the data through SPSS (v 16).

    Results

    The participants’ health literacy was mostly moderate (67.5%) and only 19% of participants had the desired level of health literacy. Among the dimensions of health literacy, the understanding of information was more desirable. Among the demographic variables, age was predictor of health literacy (β = -0.28).

    Conclusion

    It is necessary to implement more specific educational sessions on how the social determinants affect people's health. Also, it is essential to train employees in executive strategies appropriate for their job duties to influence the determinants.

    Keywords: Health Literacy, Social Determinants of Health, Employees, Health Department, University of Medical Sciences