فهرست مطالب

پزشکی بالینی ابن سینا - سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 101، پاییز 1400)

مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 101، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بیتا برقی، الهه شکیبی، سمیه عبدالهی ثابت، وحیده رشتچی* صفحات 139-144
    سابقه و هدف

     با توجه به اهمیت مدیریت مناسب درد بیماران با استفاده از داروی اثربخش، مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر سولفات منیزیم و گاباپنتین بر درد پس از عمل در بیماران تحت کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی طراحی شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی روی بیماران تحت کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک در اتاق عمل بیمارستان آیت الله موسوی زنجان در سال 1398 انجام شد. بیماران با استفاده از روش تصادفی سازی بلوکی به سه گروه 30 نفری تقسیم شدند. روش مداخله به این صورت بود که به یک گروه 50 میلی گرم بر کیلوگرم سولفات منیزیم داخل 100 میلی لیتر نرمال سالین طی یک ساعت حین عمل انفوزیون و به گروه دوم 600 میلی گرم گاباپنتین یک ساعت قبل از عمل داده شد. برای گروه سوم داروی اضافی تجویز نشد. میزان کلی دریافتی مخدرها، اولین زمان درخواست مخدر و اندکس VAS، 6، 12، 18 و 24 ساعت پس از عمل بین سه گروه با استفاده از آزمون آنوا مقایسه شد.

    یافته ها

    بین سه گروه از نظر توزیع سنی و جنسی اختلاف معناداری وجود نداشت (05/0>P). در مقایسه تغییرات درد و دز مخدر دریافتی، گروه ها با یکدیگر تفاوت آماری معنادار داشتند (001/0P<). درد و دز مخدر دریافتی در گروه کنترل به طور معنی داری بیشتر از هر دو گروه مداخله بود (001/0<P)، اما این تفاوت در دو گروه گاباپنتین و سولفات منیزیوم از نظر آماری معنی دار نبود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد در بیماران تحت کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک، گاباپنتین و سولفات منیزیوم به شکل معناداری شدت درد و نیاز به استفاده از داروی مخدر را کاهش می دهد. با این حال بین دو دارو اختلاف معناداری وجود ندارد

    کلیدواژگان: برداشتن کیسه صفرا، درد پس از عمل جراحی، سولفات منیزیوم، گاباپنتین
  • سیامک اکبرزاده، نوشین بزازی، محمدرضا سبحان* صفحات 145-150
    سابقه و هدف

     یکی از عوارض شایع خارج پوستی در بیماران پسوریازیس، درگیری چشمی است که مطالعات انجام شده در ارتباط با تاثیر آن روی ضخامت مشیمیه بحث برانگیز است. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه ضخامت لایه مشیمیه در بیماران پسوریازیس با افراد سالم با استفاده از روش Optical Coherence Tomography بود.

    مواد و روش ها

    دراین مطالعه مورد-شاهدی، 30 بیمار مبتلا به پسوریازیس با 32 فرد سالم بررسی شدند که از نظر جنسیت و سن همسان بودند. ضخامت مشیمیه با استفاده از روش Optical Coherence Tomography درهر دو گروه اندازه گیری شد. ارتباط ضخامت مشیمیه در بیماران با شدت و مدت بیماری نیز ارزیابی شد.

    یافته ها

    میانگین ضخامت مشیمیه چشم چپ (0/12±1/312 میکرومتر در برابر 8/20±3/296 میکرومتر)، چشم راست (5/12±6/310 میکرومتر در برابر 5/17±5/297 میکرومتر) و صرف نظر از چشم چپ یا راست (2/12±3/311 میکرومتر در برابر 1/19±9/296 میکرومتر) در بیماران با اختلاف معنی داری بیشتر از افراد گروه شاهد بود (برای هر سه میانگین 001/0=P). ارتباط معناداری بین مدت و شدت بیماری با ضخامت مشیمیه پیدا نشد. بیماران با درگیری چندین عضو میانگین ضخامت مشیمیه بیشتری داشتند، اما از نظر آماری معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، ضخامت مشیمیه در بیماران مبتلا به پسوریازیس بیشتر از افراد سالم است که این افزایش با شدت، نوع درگیری و مدت بیماری ارتباطی ندارد

    کلیدواژگان: پسوریازیس، ضخامت مشیمیه، عوارض چشمی
  • عطیه جعفری، اعظم سلیمانی*، معصومه صادقی، حمیدرضا روح افزا، محمد طلایی، مینو دیانت خواه، نضال صراف زادگان صفحات 151-157
    سابقه و هدف

     بیماری های قلبی عروقی (CVD) اصلی ترین علت مرگ ومیر در کشورهای در حال توسعه است. در فرآیند اترواسکلروز، التهاب نقش اصلی را دارد؛ بنابراین، بررسی افزایش تعداد گلبول های سفید (WBC) و پلاکت به عنوان فاکتورهای التهابی مفید است. افزایش هماتوکریت با افزایش ویسکوزیته (عامل خطر حوادث کرونری) همراه است. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط سطح پایه اندکس های خونی شامل پلاکت، هماتوکریت و گلبول های سفید با وقایع قلبی عروقی است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر اساس مطالعه کوهورت اصفهان (ICS) انجام شده که یک مطالعه طولانی مدت مبتنی بر 6504 بزرگ سال بدون سابقه بیماری های قلبی عروقی است. در بدو ورود به مطالعه در سال 2001 آزمایش تعداد سلول های خونی انجام و از سال 2001 تا 2015 بروز وقایع قلبی عروقی ثبت شد.

    یافته ها

    نیمی از افراد مطالعه مرد بودند (5/49 درصد). میانگین سنی افراد حدود 51 سال بود که این میانگین سنی در افراد با CVD، 6/57 سال بود. بین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک، سطح قند، سطح تری گلیسرید، کلسترول، LDL کلسترول و اندازه دورکمر با بروز حوادث قلبی عروقی ارتباط معناداری دیده شد (001/0>P برای همه موارد). بروز حوادث قلبی عروقی ارتباط معناداری با سطح هماتوکریت و هموگلوبین و نیز تعداد گلبول های قرمز و سفید داشت (002/0=P برای همه موارد). بین سطح پلاکت خون و بروز حوادث قلبی عروقی ارتباط معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    افزایش تعداد مطلق WBC و RBC، سطح هموگلوبین و هماتوکریت ممکن است با افزایش بروز حوادث قلبی عروقی همراه باشد و می توان از آن ها برای پیش بینی CVD استفاده کرد.

    کلیدواژگان: انفارکتوس حاد میوکارد، پلاکت های خون، لکوسیت ها، هماتوکریت، هموگلوبین
  • سپیده خانجانی، سلمان خزایی، شیوا برزوئی* صفحات 158-165
    سابقه و هدف

     دیابت شایع ترین بیماری مزمن متابولیک در جهان است که یکی از اصول کنترل آن، تبعیت بیماران از توصیه های درمانی پزشک است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تبعیت از درمان دارویی و عوامل مرتبط با آن در بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به درمانگاه دیابت بیمارستان شهید بهشتی شهر همدان در سال 1399 طراحی شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی بود که روی 284 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 اجرا شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته ای بود که روایی و پایایی آن طی یک مطالعه پایلوت تایید شد. داده ها در سطح معناداری 05/0 با استفاده از نرم افزار Stata نگارش 11 تحلیل شد.

    یافته ها

    بیشتر بیماران زن (08/64 درصد) و ساکن شهر (08/79 درصد) بودند. میانگین سنی بیماران 78/54 سال بود. 89/47 درصد از بیماران تبعیت دارویی ضعیفی داشتند. رابطه آماری معناداری بین جنسیت، وضعیت تاهل، تحصیلات، محترمانه بودن رفتار پزشک، رعایت حریم خصوصی بیمار، میزان مهارت پزشک، میزان رضایت از پزشک، سابقه سایر بیماری ها و سابقه فشارخون بالا با تبعیت دارویی بیماران مشاهده شد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    میزان تبعیت دارویی در مبتلایان به دیابت نوع 2 رضایت بخش نبود. علل مرتبط با تبعیت ضعیف دارویی شناسایی شده در مطالعه حاضر شامل عوامل مرتبط با بیمار، عوامل مرتبط با تیم مراقبت و نظام سلامت و عوامل مربوط به درمان و وضعیت بیماری بود.

    کلیدواژگان: تبعیت دارویی، خودمراقبتی، دیابت شیرین نوع 2
  • حسین شاهرخی*، محمد فلاح محمدی، زهرا نبی زاده صفحات 166-175
    سابقه و هدف

     کمردرد یکی از شایع ترین اختلالات عضلانی اسکلتی است. تمرین درمانی یکی از رایج ترین روش های درمانی کمردرد است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر شش هفته تمرینات ثبات مرکزی بر ناتوانی و تعادل داینامیک در زنان مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی بود.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی کنترل شده با طرح پیش آزمون، پس آزمون و یک دوره پیگیری، 24 زن مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی با دامنه سنی 30 تا 50 سال به صورت تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. ارزیابی ناتوانی با استفاده از شاخص ناتوانی اسوستری و ارزیابی شاخص های تعادل داینامیک (ثبات کلی، قدامی خلفی، جانبی داخلی و محدوده ثبات پویا) با استفاده از سیستم بایودکس انجام شد. گروه تجربی تمرینات ثبات مرکزی را سه بار در هفته و به مدت شش هفته دریافت کردند، درحالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس با اندازه های تکراری مرکب در سطح معناداری 05/0 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تمرینات ثبات مرکزی منجر به افزایش معناداری در محدوده ثبات و کاهش معناداری در میزان ناتوانی و شاخص های ثبات داینامیک کلی، قدامی خلفی و جانبی داخلی شد (05/0≤P). همچنین تفاوت معناداری در تمام متغیرهای اندازه گیری شده بین دو گروه بعد از مداخله و تفاوت معناداری بین تمام متغیرهای اندازه گیری شده بین دو گروه بین مرحله پیش آزمون و پیگیری وجود داشت (05/0≤P).

    نتیجه گیری

    مطابق یافته های مطالعه حاضر، تمرینات ثبات مرکزی موجب بهبود ناتوانی و تعادل در زنان مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی شد.

    کلیدواژگان: تعادل دینامیک، تمرینات ثبات مرکزی، کمردرد، ناتوانی
  • طاهر افشارنژاد، احمد فاضلی ثانی* صفحات 176-185
    سابقه و هدف

     افزایش فشارخون در بیماران مبتلا به پرفشاری خون پس از انجام فعالیت های مقاومتی محتمل است. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثر آب چغندر بر تغییرات قلبی-عروقی و عملکردی حین و متعاقب یک فعالیت مقاومتی حاد در مردان مبتلا به پرفشاری خون بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی یک سو کور20 نفر از مردان مبتلا به پرفشاری خون به طور تصادفی به دو گروه آب چغندر (BJ) و دارونما (PL) تقسیم شدند. در پیش آزمون قد، وزن، قدرت عضلانی بالاتنه و پایین تنه، میزان درک فشار، فشارخون و ضربان قلب آزمودنی ها در حالت استراحت و به طور مستمر پس از فعالیت مقاومتی اندازه گیری شد. در پس آزمون 150 دقیقه قبل از تکرار اندازه گیری، گروه تجربی آب چغندر و گروه دارونما نوشیدنی بدون کالری طعم دار مصرف کردند (5/4 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن). داده ها با استفاده از تحلیل واریانس سه طرفه و آزمون تی مستقل و یومن ویتنی در سطح معنی داری 05/0تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مصرف آب چغندر موجب کاهش معنی دار فشارخون سیستولی و دیاستولی و کاهش ضربان قلب در حالت استراحت و پس از فعالیت مقاومتی در مقایسه با دارونما شده است. علاوه براین، آب چغندر به طور معنی داری قدرت عضلانی پایین تنه را بهبود بخشید و میزان درک فشار حین فعالیت مقاومتی را کاهش داد.

    نتیجه گیری

    آب چغندر نوشیدنی مفیدی است و روش آسان و بی خطری برای کنترل فشارخون در بیماران مبتلا به پرفشاری خون محسوب می شود. این نوشیدنی علاوه بر بهبود عملکرد، از خطر افزایش فشارخون حین فعالیت مقاومتی جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: پرفشاری خون، تمرین مقاومتی، ضربان قلب، قدرت عضلانی، نیتریک اکساید
  • محمد فلاح*، مهدی مسیبی، محمد متینی، فاطمه دارابی صفحات 186-193
    سابقه و هدف

     تریکومونیازیس شایع ترین بیماری انگلی منتقل شونده از طریق جنسی در دنیاست. با توجه به اهمیت و ضرورت شناخت دقیق شیوع و اپیدمیولوژی آن، این مطالعه با هدف تعیین میزان آلودگی به تریکوموناس واژینالیس در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی اراک در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی از 630 زن مراجعه کننده تحت معاینات ژنیتال نمونه سواپ واژینال تهیه شد و در ظرف مخصوص نمونه نگهداری و ظرف 2 ساعت به آزمایشگاه منتقل شد. پرسش نامه حاوی اطلاعات دموگرافیک و علایم بالینی بیماران تکمیل شد. نمونه ها با استفاده از دو روش گسترش مرطوب و کشت در محیط دیاموند بررسی شدند. داده های به دست آمده ثبت و تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    5/41 درصد از شرکت کنندگان در رده سنی 25 تا 34 سال بودند. شیوع تریکومونیازیس در جمعیت بررسی شده، 9/0 درصد تعیین شد. میزان ابتلا با سن و تحصیلات مرتبط نبود، اما با وضعیت تاهل مبتلایان ارتباط داشت (003/0=P). شایع ترین علامت در بیماران، ترشح واژن بود که در 1/67 درصد از زنان وجود داشت. ابتلای بیماران با شدت های مختلف ترشح واژن، قوام ترشح و خارش و سوزش واژن از نظر آماری اختلاف معنادار داشت. حداقل دز کشندگی مترونیدازول در 24 ساعت، 2/6 میکروگرم بر میلی لیتر و در 48 ساعت، 6/1 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین شد.

    نتیجه گیری

    شیوع تریکومونیازیس در این جمعیت نسبتا کم و با وضعیت تاهل، علایم بالینی، ترشح و قوام ترشح واژن، سوزش و خارش مرتبط بود و نمونه های بررسی شده به داروی مترونیدازول حساس بودند.

    کلیدواژگان: تریکوموناس واژینالیس، مقاومت دارویی، مترونیدازول
  • الهه طالبی قانع، لیلا قنبری، سعید شاملو کاظمی، رشید حیدری مقدم، هما نادری فر* صفحات 194-202
    سابقه و هدف

     اختلال تعادل یکی از مسایل شایع دوران سالمندی است که ممکن است سبب سقوط و ایجاد آسیب های جدی شود. یکی از موارد مهم در سلامت سالمندان، اهمیت تعادل و مولفه های ناشی از کاهش آن است. لذا هدف این مطالعه، بررسی آزمون های عملکرد تعادلی، رابطه سنجی میان سن و شاخص آنتروپومتریکی و اجرای آزمون های تعادلی با استفاده از مدل معادلات ساختاری بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی 136 زن و مرد سالمند ساکن مراکز سالمندان شهر همدان وارد مطالعه شدند. آزمون های عملکرد تعادلی شامل رساندن انگشت اشاره به بینی، حفظ تعادل ایستادن روی یک پا، آزمون بلند شدن از روی صندلی و راه رفتن و آزمون راه رفتن پاشنه-پنجه بود. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری با اطمینان 95 درصد با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و EQS نسخه 6/1 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سنی سالمندان شرکت کننده در این مطالعه 83/2± 05/66 سال بود و از 136 نفر، 77 نفر (62/56 درصد) زن بودند. تفاوت معناداری بین میانگین نمره آزمون زنان و مردان در آزمون های عملکرد تعادلی دیده شد. در آزمون رساندن انگشت اشاره به بینی با دست غالب و غیرغالب، زنان در زمان کمتری آزمون را انجام دادند. در سایر آزمون ها مردان عملکرد سریع تری داشتند. ضریب همبسستگی درون گروهی (Intra-class correlation: ICC) حاصل در تمام آزمون ها نشان دهنده قابلیت تکرارپذیری بالای این آزمون ها بود. ضرایب حاصل از مدل معادلات ساختاری نشان داد با افزایش یک سال سن، شاخص حرکتی و شاخص آنتروپومتریک به طور معنی داری به ترتیب به اندازه 68/0 و 60/0 واحد افزایش و کاهش یافته است. همچنین افزایش شاخص آنتروپومتریک به طور معنی داری 06/0 واحد کاهش را در میانگین آزمون های عملکرد تعادلی در پی داشت. مدل معادلات ساختاری برازش شده بر مبنای شاخص نیکویی برازش تایید شد (  کل معنی دار نبود) (095/0-077/0) (089/0 : RMSEA، 918/0CFI: و 908/0:GFI).

    نتیجه گیری

    سن و جنس بر آزمون های عملکرد تعادل و شاخص های آنتروپومتریک موثر است. با افزایش سن، میانگین شاخص حرکتی و شاخص آنتروپپومتریک به طور معنی داری افزایش و کاهش یافته است. همچنین از بین آزمون های عملکرد تعادلی، سخت ترین آزمون مربوط به ایستادن روی یک پا بود.

    کلیدواژگان: سالمندان، عملکرد تعادلی، معادلات ساختاری
|
  • Bita Barghi, Elahe Shakibi, Somayae Abdollahi Sabet, Vahideh Rashtchi* Pages 139-144
    Background and Objective

    Considering the importance of pain management using effective medicines, the present study aimed to compare the analgesic effect of magnesium sulfate and gabapentin on postoperative pain in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy.

    Materials and Methods

    The present randomized clinical trial study was conducted on patients undergoing laparoscopic cholecystectomy in the operating room of Ayatollah Mousavi Hospital in Zanjan in 2019. The patients were assigned to three groups of 30 using the block randomization method. One group received 50 mg/kg of magnesium sulfate in 100 ml of normal saline within 1 h during the operation, the second group received 600 mg of gabapentin capsule 1 h before the operation, and the third group did not receive any additional medicines. The overall opioid dose, the time of the first analgesic request, and the Visual Analogue Scale (VAS ), 6, 12, 18, and 24 h postoperatively were compared in the three groups using repeated measures of ANOVA.

    Results

    Based on the results, there was not a significant difference among the three groups in terms of gender and age (P>0.05). Moreover, the three groups t significantly differ in pain and drug dose received (P<0.001). The results of the Tukey post hoc test demonstrated that the pain and drug dose received in the control group was significantly higher than those in both intervention groups (P<0.001). Nonetheless, this difference between the two groups of magnesium sulfate and gabapentin was not statistically significant (P>0.05).

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy, gabapentin and magnesium sulfate significantly reduced pain intensity and the need to use drugs; however, there was no significant difference between the two drugs.

    Keywords: Cholecystectomy, Gabapentin, Magnesium Sulfate, Postoperative Pain
  • Siamak Akbarzadeh, Nooshin Bazzazi, Mohammadreza Sobhan* Pages 145-150
    Background and Objective

    One of the most common extracutaneous complications in psoriasis patients is ocular complications, which is controversial concerning its effect on choroidal thickness. This study aimed to compare the psoriasis patients with healthy individuals in terms of the thickness of the choroidal layer using the optical coherence tomography technique.

    Materials and Methods

    In this case-control study, 30 psoriasis patients were compared with 32 healthy individuals who were matched for gender and age. Choroidal thickness was measured in both groups using the optical coherence tomography technique. Furthermore, the relationship of the choroidal thickness with the severity and duration of the disease was assessed in patients.

    Results

    The mean choroidal thickness of the left eye (312.1±12.0 mµ vs. 296.3±20.8 mµ), right eye (310.6±12.5mµ vs. 297.5±17.5mµ), and regardless of the left or right eye (311.3±12.2 mµ vs. 296.9±19.1mµ) was significantly higher in patients, compared to the control group (P=0.001 for all three mean values). No significant relationship was found between disease duration and severity with choroid thickness. Moreover, the patients with multiple limb involvement had a higher mean choroid thickness; however, it was not statistically significant.

    Conclusion

    According to the results of the present study, patients with psoriasis have a greater choroidal thickness, compared to healthy individuals, which is not related to the severity, type of involvement, and duration of the disease.

    Keywords: Choroid Thickness, Ocular Complications, Psoriasis
  • Atieh Jafari, Azam Soleimani*, Masoumeh Sadeghi, Hamidreza Roohafza, Mohammad Talaei, Minoo Dianatkhah, Nizal Sarrafzadegan Pages 151-157
    Background and Objective

    Cardiovascular Disease (CVD) is the leading cause of death in developing countries. Inflammation significantly contributes to the process of atherosclerosis. Therefore, evaluating White Blood Cells (WBC) and platelet counts as markers of inflammatory as well as hematocrit as a marker of blood viscosity may predict coronary events. The present study aimed to evaluate the relationship between hematological indices and the incidence of cardiovascular events.

    Materials and Methods

    This study was based on the results of the Isfahan Cohort Study (ICS) which was a long-term, population-based study of 6504 adults over the age of 35 years with no history of CVD who were followed up for any incidence of CVD from 2001 to 2015. Basic levels of hematological indices were measured by entering the study.

    Results

    About 49.5% of the population were male. The mean age of the population and individuals with CVD were about 51 and 57.6 years, respectively. Significant relationships were observed between systolic and diastolic blood pressures, fasting blood glucose, triglyceride, cholesterol, Low-Density Lipoprotein (LDL) levels, and waist circumference with the incidence of cardiovascular events (P<0.001 for all). Hematocrit, hemoglobin, RBC, and WBC measures were significantly associated with the incidence of cardiovascular events (P=0.002 for all). There was no significant relationship between platelet levels and the incidence of cardiovascular events.

    Conclusion

    Hematological indices including WBC and RBC counts as well as hemoglobin and hematocrit levels can predict the incidence of cardiovascular events.

    Keywords: Blood Platelets, Hematocrit, Hemoglobin, Leukocytes, Myocardial Infarction
  • Sepideh Khanjani Movaghar, Salman Khazaei, Shiva Borzouei* Pages 158-165
    Background and Objective

    Diabetes is the most common chronic metabolic disease in the world and one of its control principles is the patient's adherence to the physician's treatment recommendations. This study aimed to determine the adherence to medication treatment and related factors in type 2 diabetic patients referring to the Diabetes Clinic of Shahid Beheshti Hospital, Hamadan, Iran, in 2020.

    Materials and Methods

    The present cross-sectional study was conducted on 284 patients with type 2 diabetes referring to the Diabetes Clinic of Shahid Beheshti Hospital. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed in a pilot study. Data were analyzed in Stata software (version 11) at the significance level of 0.05.

    Results

    Most of the patients were women (64.08%) and urban dwellers (79.08%). The mean age of the patients was obtained at 54.78 years, and 47.89% of the patients had poor medication adherence. Patients' medication adherence showed a statistically significant relationship with gender, marital status, education, physician's respectful behavior, respect for patient privacy, physician skill, the satisfaction of the physician, a history of other diseases, and a history of hypertension (P<0.05).

    Conclusion

    It was revealed the medication adherence rate was not satisfactory in patients with type2 diabetes. In this study, the identified causes associated with poor medication adherence included factors related to the patient, care team and health system, treatment, and disease status.

    Keywords: Diabetes Mellitus Type 2, Medication Adherence, Self-care
  • Hossein Shahrokhi*, Mohammad Fallah Mohammadi, Zahra Nabizade Pages 166-175
    Background and Objective

    Low back pain is one of the most common musculoskeletal disorders. Exercise therapy is one of the most common treatments for low back pain. The aim of the present study was to investigate the effects of 6-week core stability exercises on disability and dynamic balance in women with non-specific chronic low back pain.

    Materials and Methods

    This controlled clinical trial with pre-test, post-test, and follow-up design was performed on 24 women with non-specific chronic low back pain within the age range of 30-50 years. They were randomly divided into experimental and control groups. Oswestry Disability Index and Biodex stability system were used to assess disability and dynamic balance indices (overall, anterior-posterior, medial-lateral indices, and limit of stability), respectively. Core stability exercise sessions were held for the experimental group three times per week for 6 weeks and the control group received no intervention. Data were analyzed by using mixed analysis of variance repeated measure at a significance level of P ≤ 0.05.

    Results

    The results showed that core stability exercises led to a significant increase in the limit of stability and a significant decrease in disability and overall, anterior-posterior, and medial-lateral dynamic postural stability indexes (P≤0.05). Moreover, significant differences were observed between the two groups regarding all outcome measures after the intervention. Besides, there was a significant difference between pre-test and follow-up stages in terms of outcome measures (P≤0.05).

    Conclusion

    According to findings, the core stability exercises resulted in considerable improvements in disability and balance in women with non-specific chronic low back pain.

    Keywords: Core Stability Exercises, Disability, Dynamic Balance, Low Back Pain
  • Taher Afsharnezhad, Ahmad Fazeli Sani* Pages 176-185
    Background and Objective

    Elevated blood pressure may develop in hypertensive patients after performing resistance training. The present study aimed to investigate the effect of beetroot juice on cardiovascular and functional changes during and after a session of acute resistance training in men with hypertension.

    Materials and Methods

    In the present single-blind quasi-experimental study, 20 men with hypertension were randomly divided into two groups of Beetroot Juice (BJ) and Placebo (PLA). Upper and lower body muscular strength, Perceived Exertion (RPE), Systolic and Diastolic blood pressure (SBP, DBP), and resting and continuous Heart Rate (HR) were measured after resistance training in the pre-test. In the post-test, BJ and PLA groups consumed beetroot juice and non-caloric cherry flavor Beverage (4.5 mg/Kg Bodyweight), respectively, 150 minutes before repeating the measurements. Data were analyzed using three-way ANOVA, student’s t-test, and Mann–Whitney U test at a significance level of 0.05.

    Results

    Beetroot juice significantly reduced SBP, DBP, and HR at rest and after resistance training compared to PLA. Furthermore, BJ significantly increased lower body muscular strength and decreased RPE during resistance training.

    Conclusion

    Beetroot juice is a useful beverage that easily and harmlessly controls blood pressure in hypertensive patients. This drink prevents the risk of high blood pressure in addition to improving performance during resistance training.

    Keywords: Heart Rate, Hypertension, Muscle Strength, Nitric Oxide, Resistance Training
  • Mohammad Fallah*, Mahdi Mosayebi, Mohammad Matini, Fateme Darabi Pages 186-193
    Background and Objective

    Trichomoniasis is the most common sexually transmitted parasitic disease in the world. Due to its importance and the need for recognizing its prevalence and epidemiology, this study was conducted to determine the rate of T. vaginalis infection in women referred to Health Centers in Arak, Iran, in 2020.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, from 630 women undergoing genital examinations, a sample of the vaginal swab was prepared, kept in a special container, and transferred to the laboratory within 2 hours. Furthermore, a questionnaire containing demographic characteristics and clinical signs of patients was completed. The samples were examined using two methods of wet smear and culture in a Diamond medium. The obtained data were recorded and analyzed.

    Results

    According to the results, 41.5% of the participants were in the age group of 25 to 34 years. The prevalence of trichomoniasis in the study population was 0.9%. The rate of infection was not related to age and education level; however, it was related to the marital status of patients (P<0.003). The most common symptom in patients was vaginal discharge, which was present in 67.1% of the women. Infection of patients showed statistically significant differences with different intensities of vaginal discharge, consistency of vaginal discharge, as well as itching and burning. The minimum lethal dose of metronidazole was determined to be 6.2 μg/ml in 24 hours and 1.6 μg/ml in 48 hours.

    Conclusion

    The prevalence of trichomoniasis in this population was relatively low and was associated with marital status, clinical symptoms, discharge and consistency of vaginal discharge, as well as burning and itching. Moreover, the investigated samples were sensitive to metronidazole.

    Keywords: Drug Resistance, Metronidazole, Trichomonas vaginalis
  • Elaheh Talebi Ghane, Leila Ghanbari, Saeid Shamloo Kazemi, Rashid Heidari Moghadam, Homa Naderifar* Pages 194-202
    Background and Objective

    Balance disorder is one of the most common problems in the elderly, leading to falls and serious injuries. One of the most important issues in the health of the elderly is balance and its related components. Therefore, the present study aimed to assess balance function tests, the relationship between age and anthropometric index, and perform equilibrium tests using structural equation modeling.

    Materials and Methods

    A total of 136 elderly men and women living in a retirement home in Hamadan were included in this cross-sectional study. Balance function tests included finger-to-nose test, maintaining balance on one foot, standing up and walking tests, and heel-toe walking tests. Data were analyzed using an independent t-test, Pearson correlation coefficient, and structural equation model with 95% confidence using SPSS (version 23) and EQS (version 6.1) software.

    Results

    The mean (standard deviation) age of the participants in this study was 66.05±2.83 and out of 136 patients, 77 (56.62%) cases were female. There was a significant difference between the mean scores of men and women in balance performance tests. In the Finger-to-nose test, women with the dominant and non-dominant hand performed the test in less time, and in other tests, the men performed faster. The intra-class correlation (ICC) coefficient obtained in all tests showed high repeatability of these tests. The coefficients obtained from the structural equation model showed that for every one year increase in age, the motor index and the anthropometric index increased and decreased significantly by 0.68 and 0.60 units, respectively. There was a decrease of 0.06 units in the mean of equilibrium performance tests. The model of fitted structural equations was confirmed based on the fitted goodness index (χ2 was not significant total, (0.095-0.077) 0.089: RMSEA, 0.918CFI: and GFI: 0.908).

    Conclusion

    Age and gender were effective on balance function tests and anthropometric indices. The mean motor index and anthropometric index increased and decreased significantly for every one year increase in age. Furthermore, among the balance performance tests, the most difficult test was related to standing on one leg.

    Keywords: Balance Function, Elderly, Structural Equations