فهرست مطالب

علوم اعصاب شفای خاتم - سال نهم شماره 3 (پیاپی 48، تابستان 1400)

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال نهم شماره 3 (پیاپی 48، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/07
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فرزانه صادقیان، حدیثه حسنی*، مرضیه جعفری صفحات 1-11
    مقدمه

    اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک اختلال روانی است و مهارت های کلامی و تعاملات اجتماعی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. با تولید تصاویر تشدید مغناطیسی کارکردی(fMRI)  و پیشرفت ابزارهای پردازشی آن ها، استفاده از این تصاویر در شناسایی و بررسی عملکرد مغز افراد اوتیستیک بسیار مورد توجه قرار گرفت. البته، در این رویکرد فضای ویژگی بر مبنای ماتریس ارتباط عملکردی دارای ابعاد بسیار است. برخی از این ویژگی ها وابسته، غیر ضروری و اضافی هستند که کیفیت تشخیص را کاهش داده و حجم محاسبات را افزایش می دهد. از این رو با توجه به ابعاد بالای فضای جستجو، الگوریتم بهینه سازی توده ذرات (PSO) به عنوان یکی از ابزارهای قدرتمند جستجوی فراابتکاری در انتخاب ویژگی های بهینه بکار گرفته شده است.

    مواد و روش ها

    به منظور ارزیابی قابلیت روش پیشنهادی، از الگوریتم آنالیز مولفه های اصلی (PCA) به عنوان یک روش کاهش بعد استاندارد استفاده می شود. در پژوهش حاضر، از طبقه بندی کننده ماشین های بردار پشتیبان (SVM) در تشخیص افراد اوتیستیک و سالم بر روی داده های پایگاه ABIDE استفاده شد. ضرایب ماتریس ازتباط عملکردی منجر به تولید فضای ویژگی با 6670 بعد می شود.

    یافته ها

    دقت طبقه بندی کننده SVM در این فضای ویژگی 56 درصد است. بکارگیری الگوریتم بهینه سازی توده ذرات با حذف 3442 ویژگی، دقت طبقه بندی را تا 19/62 درصد افزایش داد که در مقایسه با الگوریتم آنالیز مولفه های اصلی عملکرد بهتری دارد. نتایج کاهش ابعاد فضای ویژگی نشان می دهد که این الگوریتم فراابتکاری با حذف تقریبا نیمی از ویژگی ها منجر به افزایش 6 درصد صحت طبقه بندی می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از توانایی الگوریتم ماشین های بردار پشتیبان در مقایسه با جنگل های تصادفی و نزدیک ترین K همسایگی می باشد. الگوریتم PSO به منظور کاهش بعد فضای داده ورودی استفاده شد.

    کلیدواژگان: تصاویر تشدید مغناطیسی، ماشین بردار پشتیبان، اختلال اوتیسم
  • مریم حسینی حوری پسند، محمدعلی نظری*، حسن صبوری مقدم، جلیل باباپور خیرالدین صفحات 12-26
    مقدمه

    تاثیر هیجانات بر ادراک زمان غالبا به عامل برانگیختگی نسبت داده می شود که فرض شده است باعث افزایش یا کاهش سرعت ساعت درونی می گردد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر برانگیختگی بر اعوجاج زمان به کمک تکنیک پتانسیل های وابسته به رویداد بود که می تواند به جای شاخص های خود ارزیابی که روش رایج در مطالعات پیشین بوده است، سنجه های الکتروفیزیولوژیک و عینی از میزان برانگیختگی ارایه دهد. در این مطالعه از تکلیف افتراق زمان دوبخشی برای بررسی پاسخ های زمانی شرکت کنندگان به چهره های هیجانی دارای سطح برانگیختگی مختلف استفاده شد. مولفه N170  به عنوان یک شاخص عینی برای اندازه گیری مستقیم برانگیختگی ناشی از چهره های هیجانی انتخاب گردید.

    مواد و روش ها

    از 20 شرکت کننده در حین اجرای تکلیف افتراق زمان دوبخشی که با استفاده از محرک های هیجانی مثبت با برانگیختگی بالا (چهره های شاد) و چهره های خنثی طراحی شده بود، ثبت الکتروآنسفالوگرافی به عمل آمد.

    یافته ها

    نتایج داده های رفتاری نشان داد نقطه افتراق زمانی بدست آمده برای محرک های هیجانی مثبت با برانگیختگی بالا (چهره های شاد) در مقایسه با چهره های خنثی به شکل معنی داری کوچک تر بود، درحالی که تغییرات دامنه مولفه N170 مستقل از مدولاسیون هیجانی محرک های چهره بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نظریه پردازش دو مرحله ای هیجان، به نظر می رسد  N170 مولفه مناسبی برای اندازه گیری شاخص برانگیختگی چهره های هیجانی در تکالیف ضمنی نیست و احتمالا مولفه های دیررس، مقیاس بهتری برای این شاخص به دست دهند.

    کلیدواژگان: تظاهر چهره، ادراک زمان، برانگیختگی
  • علی حیرانی*، نشمین عزیزی دارابخانی صفحات 27-35
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر شش هفته تمرین حرکتی دو طرفه در آینه بر قدرت چنگش دست مبتلا در کودکان مبتلا به فلج مغزی همی پلژیک اسپاستیک انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 16 کودک مبتلا به فلج مغزی همی پلژی به دو گروه تمرینات حرکتی دو طرفه با و بدون آینه تقسیم شدند. علاوه بر برنامه توانبخشی معمول، هر دو گروه تمرینات حرکتی را طبق دستورالعمل های خود انجام دادند. قدرت چنگش دست مبتلا در هر دو گروه قبل و بعد از مداخله با استفاده از دینامومتر دیجیتال ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر دو گروه پس از شش هفته مداخله بهبود معنی داری در نمرات قدرت چنگش دست مبتلا داشتند. علاوه بر این، مقایسه بین گروهی بهبود قابل توجهی را در متغیر فوق در گروه تمرین در آینه نسبت به گروه دیگر نشان داد.

    نتیجه گیری

    این یافته ها نشان می دهد که علی رغم تاثیر تمرینات حرکتی دو طرفه بر قدرت چنگش کودکان مبتلا به فلج مغزی همی پلژیک اسپاستیک، تمرینات حرکتی دو طرفه با آینه تاثیر بیشتری دارد که می توان آن را با مکانیسم نورون های آینه ای توضیح داد.

    کلیدواژگان: توانبخشی، درمانی، فلج مغزی
  • مریم نوروزتبار، محمد جلیلوند* صفحات 36-44
    مقدمه

    شیوع ویروس کووید- 19 مشارکت سالمندان در فعالیت بدنی را تحت تاثیر قرار داده است زیرا محدودیت ها آن ها را مجبور به ماندن در خانه کرده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تمرینات ایروبیک مبتنی بر وب بر حافظه کاری زنان سالمند انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک مطالعه نیمه تجربی بود. جامعه آماری این پژوهش زنان سالمند شهر کرمانشاه بودند. 30 زن سالمند غیرفعال شرکت کننده در مطالعه به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. قبل از شروع پروتکل تمرین، حافظه کاری شرکت کنندگان با استفاده از آزمون ان- بک اندازه گیری شد. گروه آزمایش تمرینات خود را که شامل تمرینات ایروبیک مبتنی بر وب بود به مدت هشت هفته و سه جلسه در هفته انجام دادند.  برای آزمون فرضیه‏ های مطالعه از آنالیز کوواریانس در نرم افزار SPSS 23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تمرینات ایروبیک مبتنی بر وب به طور معنی دار حافظه کاری زنان سالمند کرمانشاه را بهبود بخشید.

    نتیجه گیری

    استفاده از تمرینات ایروبیک مبتنی بر وب می تواند حافظه کاری زنان سالمند را بهبود بخشد. بنابراین، با توجه به محدودیت های حرکتی ناشی از همه گیری کووید- 19 و اهمیت فعال بودن سالمندان برای حفظ سلامت شناختی، توصیه می شود سالمندان از تمرینات ایروبیک مبتنی بر وب استفاده کنند.

    کلیدواژگان: حافظه، زنان، کووید-19
  • سجاد بشرپور*، شیرین احمدی، پرویز مولوی، فاضله حیدری صفحات 45-54
    مقدمه

    تلاش برای شناسایی نشانگرهای اختصاصی QEEG در اختلالات افسردگی و وسواس فکری- عملی یکی از علاقه های اصلی پژوهش در الکتروانسفالوگرافی کمی است. هدف پژوهش حاضر مقایسه توان مطلق امواج ناحیه پیشانی مغز در افراد مبتلا به اختلالات افسردگی اساسی و وسواسی- جبری بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر، علی- مقایسه ای است. جامعه آماری این مطالعه را کلیه افراد مبتلا به اختلالات افسردگی اساسی و وسواس فکری- عملی مراجعه کننده به درمانگاه اعصاب و روان بیمارستان فاطمی شهر اردبیل (ایران) در سال 1398 تشکیل دادند. 15 فرد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و 15 فرد مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. علاوه بر این، 15 فرد عادی نیز از بین همراهان بیماران به همین روش نمونه گیری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از تشخیص روانپزشکی و مصاحبه بالینی ساختاریافته، پرسشنامه افسردگی بک و وسواس فکری- جبری فوآ و همکاران استفاده شد. در مرحله بعد ثبت QEEG از آن ها در محل آزمایشگاه روانشناسی دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد و داده های آن با نرم افزار نوروگاید تجزیه و تحلیل شد. برای تحلیل داده های پژوهش از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که توان مطلق امواج دلتا (3/444=F)، تتا (51/667=F)، آلفا (217/144=F) و بتا (175/558=F) بین افراد مبتلا به اختلالات افسردگی و وسواس فکری- عملی نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری متفاوت است. توان مطلق دلتا و تتا و آلفا در نواحی پیشانی افراد مبتلا به وسواس فکری- عملی به طور معنی داری افزایش داشت و توان مطلق آلفا و بتا در نواحی پیشانی افراد مبتلا به اختلال افسردگی به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل کاهش داشت.

    نتیجه گیری

    این نتایج نشان داد که الگوی امواج مغزی می تواند به عنوان شاخصی برای تشخیص و پیگیری پیامدهای درمان اختلالات افسردگی و وسواس فکری- عملی مطرح شود و همچنین در طراحی مداخلات نوروفیدبک برای این اختلالات مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی-جبری، الکتروآنسفالوگرافی، امواج مغزی
  • یاسمن ارزانی پور، آرش عبدالملکی*، اسدالله اسدی، صابر زهری صفحات 55-63
    مقدمه

    مهندسی بافت به عنوان بخشی از دانش زیست فناوری است که شامل توسعه ایمپلنت های زیستی برای بازسازی بافت به منظور بهبود یا افزایش عملکرد بافت یا اندام می باشد. این مطالعه با هدف بررسی اثر نانوذرات اکسید سریم بر تعامل بین سلول های بنیادی بافت چربی و داربست های سلول زدایی عصب سیاتیک در موش های صحرایی انجام شد.

    مواد و روش ها

    موش ها با تزریق مخلوطی از کتامین (80 میلی گرم بر کیلوگرم) و زایلازین (10 میلی گرم بر کیلوگرم) بیهوش شدند. قطعات عصب سیاتیک (15 میلی متر) در بالای محل سه شاخه در عضله ران برداشته شد و پس از تمیز کردن بافت های اطراف با استفاده از روش ساندل سلول زدایی شد. سپس سلول های مزانشیمی بافت چربی روی داربست کاشته شدند و رشد و زنده مانی سلول های کاشته شده روی داربست در حضور نانوذرات اکسید سریم با تست MTT اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج بررسی های بافت شناسی نشان داد که داربست ها کاملا سلول زدایی شده اند و رنگ آمیزی هماتوکسیلین/ ایوزین و دپی این نتایج را تایید می کند. ارزیابی تخصصی بافت با رنگ آمیزی تری کروم ماسون و همچنین آنالیز بیومکانیکی نشان داد که الیاف کلاژن و الاستین نسبتا در ماتریکس خارج سلولی حفظ شده اند. زنده مانی سلول روی داربست در حضور نانوذرات افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    نانوذرات اکسید سریم باعث افزایش پایداری، تکثیر و حفظ سلول های مزانشیمی بافت چربی می شود و ممکن است در درمان ضایعات اعصاب محیطی مفید باشد.

    کلیدواژگان: عصب سیاتیک، سریم، ماتریکس خارج سلولی، بازسازی، مهندسی بافت
  • فاطمه رهبر کرباسدهی، عباسعلی حسین خانزاده*، ایرج شاکری نیا صفحات 64-72
    مقدمه

    بیماران مبتلا به صرع با تنش های متعدد جسمی و روانی مواجه هستند که منجر به کاهش کیفیت زندگی آنان می شود. با توجه به ارتباط تنظیم شناختی هیجان و خودکارآمدی اجتماعی با بیماری های سیستم اعصاب مرکزی، یکی از روش هایی که می تواند به توانبخشی بیماران مبتلا به صرع کمک نماید، طرحواره درمانی است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر تنظیم شناختی هیجان و خودکارآمدی اجتماعی نوجوانان مبتلا به صرع بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. نمونه پژوهش 30 نوجوان مبتلا به صرع در شهر رشت، ایران در سال 1400- 1399 بودند که به طور در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جایدهی شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و همکاران، 2001) و مقیاس خودکارآمدی اجتماعی (اسمیت و بتز، 2000) در مراحل قبل و بعد از درمان استفاده شد. طرحواره درمانی به صورت گروهی در 10 جلسه برای گروه آزمایش ارایه شد ولی گروه گواه هیچ گونه درمانی دریافت نکرد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که اثربخشی طرحواره درمانی بر بهبود تنظیم شناختی هیجان و خودکارآمدی اجتماعی نوجوانان مبتلا به صرع به طور معنی داری تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    طرحواره درمانی می تواند یک روش درمانی مناسب برای بهبود تنظیم هیجان و مهارت های اجتماعی در نوجوانان مبتلا به صرع بوده و می تواند در افزایش رضایت از زندگی این بیماران مفید باشد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، تنظیم هیجان، خودکارآمدی، صرع
  • فهیمه دهقانی، فائزه ضیایی*، ندا عاصمی زواره صفحات 73-82
    مقدمه

    هیجانات مراقبین می تواند بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به صرع اثرگذار باشد. هدف این پژوهش بررسی نقش واسطه ای ابعاد هوش معنوی در رابطه بین ذهن آگاهی و هیجان ابراز شده در مراقبین بیماران مبتلا به صرع بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی بود. نمونه پژوهش شامل 90 نفر از بیماران مبتلا به صرع و مراقبین آن ها بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های هیجان ابراز شده، مهارت های ذهن آگاهی کنتاکی و هوش معنوی پاسخ دادند. فرضیه پژوهش با استفاده از تحلیل رگرسیون به روش سلسله مراتبی با بهره گیری از مراحل پیشنهادی بارون و کنی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که در مرحله اول، ذهن آگاهی (0/39-=β) قادر به پیش بینی هیجان ابرازشده است. در مرحله دوم، ذهن آگاهی (0/28-=β) و تنها بعد توانایی مقابله با مشکلات هوش معنوی (0/27-=β) هیجان ابرازشده را پیش بینی می کنند. با توجه به کاهش میزان بتای ذهن آگاهی در مرحله دوم نسبت به مرحله اول نقش واسطه ای جزیی زیرمقیاس توانایی مقابله با مشکلات در رابطه بین ذهن آگاهی و هیجان ابراز شده تایید می شود.

    نتیجه گیری

    ذهن آگاهی با هیجان ابراز شده مراقبین بیماران مبتلا به صرع ارتباط دارد و توانایی مقابله با مشکلات به عنوان یکی از ابعاد هوش معنوی در این رابطه نقش میانجی دارد. لذا پیشنهاد می شود به آموزش های روانشناختی در زمینه ارتقاء ذهن آگاهی و هوش معنوی مراقبین بیماران صرع توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: هیجان، ذهن آگاهی، تشنج، صرع
  • پیرحسین کولیوند*، زهرا کولیوند، هادی کاظمی، مریم کولیوند صفحات 83-89
    مقدمه

    عفونت SARS-CoV-2 به سرعت در سراسر جهان گسترش یافته و توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان یک بیماری همه گیر شناخته شده است. اختلالات روانشناختی از جمله اضطراب در سال های گذشته مشکلات بی شماری را برای جوامع به وجود آورده است. در مطالعه حاضر، ویژگی های بالینی مختلف بیماران مبتلا به بیماری کویید- 19، به ویژه علایم اختلال روان تنی (سایکوسوماتیک) بررسی شد.

    مواد و روش ها

    مشخصات بالینی 2928 بیمار مبتلا به عفونت SARS-CoV-2 شامل عوامل خطر از جمله دیابت شیرین، فشار خون، بیماری های قلبی- عروقی و بیماری مزمن کلیوی و همچنین اضطراب در شهرهای مختلف ایران (تهران، کرج، همدان و کرمانشاه) جمع آوری و آنالیز شد.

    یافته ها

    داده های ما الگوهای متفاوتی از ویژگی های بالینی و میزان اضطراب در بیماران مبتلا به کووید-19 را در مناطق مختلف ایران نشان داده است. با این حال، ویژگی های بیماری التهابی مزمن ریه در این بیماران در مناطق مختلف مشابه بود.

    نتیجه گیری

    عوامل جغرافیایی و همچنین امکانات پزشکی شرکت کنندگان ممکن است بر ویژگی های بالینی بیماران مبتلا به کووید- 19 تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: کووید-19، ویروس کرونا، پاندمی
  • مسعود فریدونی، بهرام فرهادی مقدم، آرش عبدالملکی* صفحات 90-103
    مقدمه

    ایسکمی مغزی ناشی از کاهش گلوکز و اکسیژن به دنبال نارسایی خون رسانی مغز است. ایسکمی را می توان در مدل های کانونی و سرتاسری ایجاد کرد. یک نوع از مدل حیوانی ایسکمی مغزی سراسری گذرا با انسداد دو سرخرگ کاروتید و ایسکمی کانونی با انسداد شریان مغزی میانی القا می شود که متداول ترین روش های بکارگیری شده برای تحقیقات پاتوفیزیولوژیک ایسکمی و ساز و کارهای آن است. درک مکانیسم های پاتوفیزیولوژیک ایسکمی مغزی برای توسعه رویکردهای پیشگیرانه و درمانی جدید برای ایسکمی مغز مهم است.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر مکانیسم های پاتوفیزیولوژیک حوادث ایسکمیک مغز مانند کاهش جریان خون مغزی، سمیت عصبی گلوتامات، استرس اکسیداتیو، التهاب، ادم مغزی، اختلال عملکرد سیستم کولینرژیک، مرگ سلول های عصبی و آسیب هیپوکامپ را شرح داده ایم. تلاش های گسترده ای برای یافتن داروهای موثر با کمترین عوارض جانبی برای تعدیل مسیرهای درگیر در ایسکمی مغز در حال انجام است. در مجموع، اطلاعات ارایه شده ممکن است راهنمای مناسبی برای طراحی استراتژی های درمانی جدید برای ایسکمی مغز باشد.

    کلیدواژگان: نوروپاتولوژی، سکته مغزی، ایسکمی مغزی، بیماری های سیستم عصبی
  • هادی خانمرادی*، سولماز کریمی، صغری خانمرادی، احمدرضا براهیمی، علی جهانبازی جهان آباد صفحات 104-115
    مقدمه

    هدف اولیه مراقبت های ویژه پس از جراحی مغز و اعصاب شناسایی و پیشگیری از تخریب عصبی با ارایه فعالیت های حمایتی برای حفظ هموستاز پایدار است. عواملی مانند جراحی، بیهوشی یا سایر مسایل مربوط به بیماری بر وضعیت پس از عمل بیماران تاثیر می گذارد. در این راستا، کادر پرستاری و پزشکی آگاه از اقدامات جراحی مغز و اعصاب، باید دوره نظارت و پیگیری خاصی را در مدت کوتاهی پس از جراحی برنامه ریزی کنند. در بسیاری از مراکز جراحی مغز و اعصاب، دوره مراقبت پس از عمل در جراحی هایی مانند کرانیوتومی محدود، ممکن است نسبتا کوتاه باشد. با این حال بروز ادم مغزی، خونریزی داخل جمجمه، تشنج یا سایر شرایط تهدید کننده زندگی، مراقبت های بعد از عمل را برای چند روز طولانی می کند. به طور کلی حفظ ایمنی راه های هوایی، از بین بردن نیاز به تهویه مصنوعی، کنترل گردش خون و تعادل مایعات، تغذیه، کنترل آرام بخش ها و مسکن ها از اصلی ترین مراقبت ها هستند. توجه دقیق به هر یک از این مسایل برای بهبود نتایج جراحی مغز و اعصاب ضروری است.

    نتیجه گیری

    مدیریت قوی مراقبت های بعد از عمل، به ویژه در مراحل اولیه، برای اطمینان از شرایط مناسب قبل از عمل ضروری است. پرستاران نقش مهمی در نظارت بر بیماران پس از رویدادهای جراحی مغز و اعصاب دارند.

    کلیدواژگان: بخش های مراقبت ویژه، آگاهی، سلامت، جراحی مغز و اعصاب، تهویه مصنوعی
  • مجیدحسن پورعزتی*، زهرا نیکوکار صفحات 116-129
    مقدمه

    تصادف، سقوط، آسیب های ورزشی و تروما شایع ترین علل آسیب های مغزی و نخاعی هستند که منجر به نقص در عملکردهای حسی و حرکتی می شوند. تلاش های زیادی برای استفاده از سلول های بنیادی برای ترمیم و جلوگیری از ایجاد عوارض ناشی از آسیب به سیستم عصبی مرکزی صورت گرفته است. چالش اصلی در این زمینه انتخاب سلول های بنیادی مناسب برای جایگزینی سلول های عصبی از دست رفته و جلوگیری از فرآیندهایی است که عملکرد سلول های بنیادی را مختل می کنند. در این مقاله مروری، اطلاعات فعلی در مورد سلول های بنیادی مختلف مورد استفاده در درمان آسیب به سیستم عصبی، مکانیسم های احتمالی عملکرد آن ها مورد بحث قرار گرفته است. علاوه بر این، مزایا و معایب درمان با سلول های بنیادی بر اساس یافته های مطالعات پایه و بالینی شرح داده شده است. هزینه بالای درمان با سلول های بنیادی و عوارض جانبی ناخواسته، چالش های اصلی در استفاده درمانی از سلول های بنیادی برای ترمیم سیستم عصبی هستند. بنابراین تحقیقات بیشتری برای بهینه سازی رویکردهای سلول درمانی در محیط های بالینی مورد نیاز است.

    نتیجه گیری

    وجود انواع مختلف سلول های بنیادی با قابلیت های متنوع و رفع مشکلات موجود می تواند امید به استفاده از سلول درمانی برای درمان آسیب های سیستم عصبی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: آسیب های طناب نخاعی، درمان مبتنی بر سلول و بافت، سلول های بنیادی
  • حمزه میر شکاری جهانگیری، غزال رحمنی، فریبا کریم زاده* صفحات 130-139
    مقدمه

    سکته مغزی سومین علت مرگ و میر و عامل اصلی ناتوانی جسمی بزرگسالان در جهان است. علیرغم پیشرفت در روشن شدن مکانیسم های پاتوفیزیولوژیک ایسکمی مغزی در چند دهه گذشته، درمان های موجود برای این بیماران موثر نبوده است. امروزه مدل های حیوانی مختلفی به منظور مطالعه پاتوفیزیولوژی و همچنین ریسک فاکتورها و یافتن استراتژی های درمانی برای ایسکمی مغزی بکار گرفته شده است. این مدل ها به دو دسته تقسیم می شوند: ایسکمی مغزی سراسری و ایسکمی مغزی موضعی. مدل های ایسکمی سراسری خود به دو مدل کامل و ناقص ایسکمی تقسیم می شوند که به دنبال انسداد کامل یا ناقص جریان خون- مغزی القا می شوند. مدل های موضعی متعددی به منظور القا سکته مغزی موضعی در گونه های مختلف ارایه شده است که منجر به اختلال در جریان خون رسانی به مغز در یک یا نواحی متعدد از مغز می شوند. اکثریت قریب به اتفاق موارد سکته مغزی ناشی از انسداد موقت یا دایمی یک رگ خونی مغزی (سکته مغزی ایسکمیک) است که در نهایت منجر به انفارکتوس مغزی می شود. اندازه ناحیه انفارکتوس و پیامدهای عصبی آن به عوامل متعددی مانند مدت و شدت ایسکمی، وجود سیستم های خون رسانی جانبی، سن، جنس و پیشینه ژنتیکی وابسته است.

    نتیجه گیری

    بنابراین سکته مغزی ایسکمیک یک اختلال بسیار پیچیده و ناهمگن است. بدیهی است که مدل های آزمایشگاهی سکته مغزی نمی توانند تمامی جوانب خاص این بیماری را در بر گیرند. لذا موفقیت درتحقیقات پیش- بالینی سکته مغزی به منظور یافتن درمان های جدید برای این بیماران، ممکن است متکی به انتخاب متناسب مدل سکته مغزی حیوانی باشد. این مطالعه به مرور رایج ترین مدل های سکته مغزی پرداخته و همچنین مزایا و محدودیت های هر مدل را مورد بحث قرار داده است.

    کلیدواژگان: سکته مغزی ایسکمیک، ایسکمی مغزی، مدل های حیوانی
  • شیرین خدادادی ارکوینی، مجتبی خدادادی*، حسین داوودی صفحات 140-150
    مقدمه

    مجموعه روش های اصلاح سوگیری شناختی دسته ای از فرآیندهای درمانی مستقل از درمانگر، مبتنی بر رایانه و نسبتا جدید محسوب می شوند که عمدتا برای درمان اختلالات اضطرابی، عاطفی و انواع اعتیاد به عنوان درمانی سرپایی مورد استفاده قرار می گیرند. هدف اصلی مقاله حاضر ارایه آخرین نتایج به دست آمده در حوزه مطالعات اصلاح سوگیری شناختی برای ارتقای دانش متخصصان و پژوهشگران در مورد تاثیرات اصلاح سوگیری شناختی هم از چشم انداز مبانی و هم کاربردی است. در مقاله حاضر ابتدا اصلاح سوگیری شناختی به اختصار تعریف شده است، سپس انواع روش های آن (سوگیری شناختی توجه، تفسیر و حافظه) و به دنبال آن درمان های مبتنی بر آن ها معرفی شده اند. پس از آن مطالعات انجام شده در مورد اثربخشی این درمان ها بررسی و نتایج آن ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    پژوهش ها به صورت نسبتا قوی و منسجم نشان داده اند که امکان اصلاح فرآیندهای سوگیری شناختی در حوزه های اختلالات مختلف، مثل اختلالات اضطرابی و عاطفی، اختلالات خلقی، درد مزمن، وسواس، اعتیاد و مقابله با فراخوانی نشخوار فکری وجود دارد. علاوه بر این، نتایج حاکی از آن است که برنامه های رایانه ای اصلاح سوگیری و تکلیف دات پروب گزینه های جایگزین یا مکمل مناسبی برای کاهش یا درمان علایم بالینی و سوگیری های شناختی هستند. این روش ها گذشته از نیاز به ابداع برنامه ها و اپلیکیشن های درمانی و تطبیق ویژگی های فرهنگی نسخه های انگلیسی با جمعیت ایرانی، به تحقیقات جدید برای ارزیابی جمعیت بالینی و همچنین تاثیر آن بر اختلالات گوناگون نیاز دارد.

    کلیدواژگان: شناخت، روانشناسی، سوگیری، بیماران سرپایی
|
  • Farzaneh Sadeghiyan, Hadiseh Hasani*, Marzieh Jafari Pages 1-11
    Introduction

    Autism Spectrum Disorder (ASD) is a mental disorder and affects a person's linguistic skills and social interactions. With the production of Functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI) and the development of their processing tools, the use of these images in identifying and evaluating the brain function of autistic people received a lot of attention. However, in this approach using the functional connectivity matrices leads to the creation of feature space with very high dimensions. Some of these features are dependent, unnecessary and additional, which reduces the quality of detection and increases the number of calculations. Therefore, regarding the large dimensions of the search space, the Particle Swarm Optimization (PSO) algorithm has been used as one of the powerful meta-heuristic search tools in selecting the optimal features.

    Materials and Methods

    To evaluate the capability of the proposed method, the principal component analysis (PCA) algorithm is used as a standard dimension reduction method. In this study, the Support Vector Machines (SVM) classifier was used to detect autistic and healthy persons on the ABIDE database data. Feature space has been generated based on a functional connectivity matrix which has 6670 dimensions.

    Results

    SVM accuracy in high-dimensional specialty space is 56%. The proposed method based on PSO eliminates 3442 redundant features and increases classification accuracy up to 62.19 % that performs better than PCA. The findings show that this meta-heuristic algorithm by removing almost half of the features results in a 6% increase in classification precision.

    Conclusion

    The results indicate the ability of SVM in comparison with the Random Forest and K-Nearest Neighbor (KNN). PSO algorithm was used for dimension reduction of the input data space.

    Keywords: Magnetic Resonance Imaging, Support Vector Machine, Autistic Disorder
  • Maryam Hosseini Houripasand, Mohammad Ali Nazari*, Hasan Sabouri Moghadam, Jalil Babapour Pages 12-26
    Introduction

    Emotional effects on human time perception are generally attributed to the arousal factor, which is hypothesized to be responsible for speeding up or slowing down the internal clock. The aim of the present study was to investigate the arousal effect on time distortion with the help of event-related potentials (ERPs) that can provide direct electrophysiological measures of arousal rather than self-report indices which have been the common approach in the previous studies. In this study, a temporal bisection task was employed to assess the temporal responses of participants to emotional faces that varied in arousal dimension. The N170 component was used as an objective measure of induced arousal by different emotional faces.

    Materials and Methods

    Electroencephalography was recorded in 20 participants who performed a temporal bisection task using high arousal pleasant stimuli (happy faces) and neutral ones as stimuli.

    Results

    Behavioral data revealed that temporal bisection points were significantly smaller for high arousal pleasant stimuli (happy faces) compared to neutral ones, while changes in N170 amplitude were independent of the emotional modulation of facial stimuli.

    Conclusion

    In the light of the dual-stage theory of emotional processing, it seems that the N170 component is not appropriate to measure the arousal index of emotional faces in implicit tasks, and probably later components may be a better indicator for this index.

    Keywords: Facial Expression, Time Perception, Arousal
  • Ali Heyrani*, Nashmin Azizidarabkhani Pages 27-35
    Introduction

    This study aimed to examine the effects of six weeks of bilateral motor trainings in the mirror on the power of grip in affected hands in children with spastic hemiplegic cerebral palsy.

    Materials and Methods

    In this clinical trial study, 16 children with hemiplegic cerebral palsy were divided into two groups of bilateral motor exercises with and without mirror. In addition to the usual rehabilitation program, both groups performed motor exercises according to their instructions. The grip strength of the affected hand in both groups was assessed using a digital dynamometer pre and post intervention.

    Results

    The results showed that both groups had a significant improvement in grip strength scores of the affected hand after six weeks of intervention. Also, the between group comparisons showed that the mirror training group was better than other group in the above -mentioned variable.

    Conclusion

    The pattern of these findings suggests that despite the effect of bilateral motor exercises on the grip strength of children with spastic hemiplegic cerebral palsy, bilateral motor exercises with a mirror had a greater effect, which can be explained by the mechanism of mirror neurons.

    Keywords: Rehabilitation, Therapeutics, Cerebral Palsy
  • Maryam Noroztabar, Mohammad Jalilvand* Pages 36-44
    Introduction

    The prevalence of the Covid-19 virus has affected the participation of the elderly in physical activity because restrictions have forced them to stay at home. This study aimed was to investigate the effect of eight weeks web-based aerobic exercise on working memory in older women.

    Materials and Methods

    This study was quasi-experimental study. The statistical population in this study was all elderly women in Kermanshah, Iran. Thirty inactive elderly women who participated in the research voluntarily were randomly divided into experimental and control groups. Before the start of the training protocol Participants' working memory were measured using the N-Back test. The experimental group performed their exercises, which included web-based aerobic exercises for eight weeks and three sessions per week. To test the research hypotheses analysis of covariance was used in SPSS 23 software.

    Results

    The results showed that web-based aerobic exercise had a significant effect on working memory of Kermanshah elderly women.

    Conclusion

    Using web-based aerobic exercises can improve working memory in older women. Therefore, due to the limitations of movement caused by the Covid-19 pandemic and importance of the elderly being active for maintain cognitive health, it is recommended that the elderly use the web-based aerobic exercise.

    Keywords: Memory, Women, COVID-19
  • Sajjad Basharpoor*, Shirin Ahmadi, Parviz Molavi, Fazeleh Heidari Pages 45-54
    Introduction

    Attempting to recognize specific QEEG markers in depression and obsessive-compulsive disorders is the one of main interests of research in quantitative electroencephalography. The purpose of the present study was to compare the absolute power of brain waves in the frontal area in people with major depressive disorder and obsessive-compulsive disorder.

    Materials and Methods

    The method of this study is causal-comparative. The statistical population of this study consisted of all individuals with major depressive disorder and obsessive-compulsive disorder referring to the mental health Clinic of Fatemi Hospital in 2019 in Ardabil, Iran. 15 people with major depressive disorder and 15 subjects with obsessive-compulsive disorder were selected by purposeful sampling. Furthermore, 15 normal individuals were selected via the sampling method from the relatives of patients. Psychiatric diagnosis and structured clinical interview, Beck depression inventory, and Foa et al. obsessive-compulsive inventory were used to collect data. The QEEG recording was performed at the Psychological Laboratory of Mohaghegh Ardabili University and the data were analyzed by Neuroguide software.

    Results

    The results showed that the absolute power of delta (F= 3.444), theta (F= 51.566), alpha (F= 217.1144), and beta (F= 175.555) waves differ between people with depressive disorder and obsessive-compulsive disorder compared to the control group. The delta, theta, and alpha absolute power at frontal lobes of patients with obsessive-compulsion significantly increased, and the alpha and beta absolute power at frontal lobes of patients with major depressive disorder significantly decreased compared to the control group.

    Conclusions

    These results showed that the pattern of brain waves can be posed as an index for diagnosing and follow-upping of the therapeutic outcomes of major depression and obsessive-compulsive disorders. Furthermore, it can be used in designing neurofeedback interventions for these disorders.

    Keywords: Obsessive-Compulsive Disorder, Electroencephalography, Brain Waves
  • Yasaman Arzanipur, Arash Abdolmaleki*, Asadollah Asadi, Saber Zahri Pages 55-63
    Introduction

    Tissue engineering is a part of biotechnology that includes the development of biological implants for tissue regeneration to improve tissue or organ function. This study aimed to investigate the effect of cerium oxide nanoparticles on the interactions between adipose tissue stem cells and decellularized sciatic nerve scaffolds in rats.

    Materials and Methods

    Rats were anesthetized by injecting a mixture of ketamine (80 mg/kg) and xylazine (10 mg/kg). Sciatic nerve fragments (15 mm) were removed above the three-pronged site in the thigh muscle and decellularized after cleaning the surrounding tissues using the Sandal method. Then, adipose tissue mesenchymal cells were implanted on the scaffold, and the growth and viability of the cells implanted on the scaffold in the presence of cerium oxide nanoparticles were measured by MTT assay.

    Results

    The results of histological evaluations showed that the scaffolds were completely decellularized and hematoxylin/eosin and Dapi staining confirmed these results. Specialized tissue evaluation by Masson trichrome staining as well as biomechanical analysis showed that collagen and elastin fibers were relatively preserved in the extracellular matrix. Cell viability on the scaffold increased in the presence of nanoparticles.

    Conclusion

    Cerium oxide nanoparticles increase cell stability, proliferation, and maintenance of adipose tissue mesenchymal cells and may be beneficial in the treatment of peripheral nerve lesions.

    Keywords: Sciatic Nerve, Cerium, Extracellular Matrix, Regeneration, Tissue Engineering
  • Fatemeh Rahbar Karbasdehi, Abbas Ali Hosseinkhanzadeh*, Iraj Shakerinia Pages 64-72
    Introduction

    Patients with epilepsy face a variety of physical and psychological tensions that reduce their quality of life. Considering the relationship between cognitive emotion regulation and social self-efficacy with diseases of the central nervous system, one of the methods that can help rehabilitate patients with epilepsy is schema therapy. The present study aimed to determine the effectiveness of schema therapy on cognitive emotion regulation and social self-efficacy in adolescents with epilepsy.

    Materials and Methods

    This investigation was a semi-experimental study with a pre-test/post-test and a control group. The sample consisted of 30 adolescents with epilepsy in Rasht, Iran in the year 2021 selected by the convenience sampling method and randomly assigned into two experimental and control groups (each group 15 individuals). The Cognitive Emotion Regulation Questionnaire and Social Self-Efficacy Scale were used to collect data before and after the treatment. The 10-session schema therapy was performed for the experimental group, but the control group did not receive any treatment.

    Results

    The analysis of covariance results showed that schema therapy improved cognitive emotion regulation and social self-efficacy in adolescents with epilepsy.

    Conclusion

    Schema therapy can be a suitable treatment method to improve emotion regulation and social skills in adolescents with epilepsy and can be beneficial in increasing the life satisfaction of these patients.

    Keywords: Schema Therapy, Emotional Regulation, Self Efficacy, Epilepsy
  • Fahimeh Dehghani, Faeze Ziyaei*, Neda Asemi Pages 73-82
    Introduction

    Caregivers' emotions can affect the quality of life of patients with epilepsy. The purpose of this study was to investigate the mediating role of dimensions of spiritual intelligence in the relationship between mindfulness and expressed emotion in the caregivers of epileptic patients.

    Materials and Methods

    This was a descriptive cross-sectional study. The study sample consisted of 90 epileptic patients and their caregivers that were selected by convenience sampling method and responded to the expressed emotion, Kentucky Mindfulness Skills, and Spiritual Intelligence questionnaires. The hypothesis of the research was investigated by hierarchical regression analysis using the proposed steps of Baron and Kenny.

    Results

    The hierarchical multiple regression analysis showed that in the first step, mindfulness (beta=-0.39) can predict expressed emotion. In the second step, mindfulness (beta=-0.28) and only the ability to deal with problems dimension of spiritual intelligence (beta=-0.27) predict expressed emotion. Due to the decrease of the beta value of mindfulness in the second stage compared to the first stage, the partial mediating role of the ability to deal with problems in the relationship between mindfulness and the expressed emotion is confirmed.

    Conclusion

    Mindfulness is associated with the expressed emotion of caregivers of patients with epilepsy, and the ability to deal with problems as one of the dimensions of spiritual intelligence plays a mediating role. Therefore, it is suggested to pay more attention to psychological training in promoting the mindfulness and spiritual intelligence of caregivers of epileptic patients.

    Keywords: Emotions, Mindfulness, Seizures, Epilepsy
  • Pierhossein Kolivand*, Zahra Kolivand, Hadi Kazemi, Maryam Kolivand Pages 83-89
    Introduction

    Infection with SARS-CoV-2 spread rapidly around the world and is recognized by the World Health Organization as a pandemic. Psychological disorders, such as anxiety, have caused countless problems for societies during the last years. In the present study, various clinical features of patients with COVID-19 disease, particularly psychosomatic symptoms, were investigated.

    Materials and Methods

    Clinical characteristics of 2928 patients with SARS-CoV-2 infection, including risk factors such as diabetes mellitus, hypertension, cardiovascular disease, and chronic kidney disease as well as anxiety were collected in different cities in Iran (Tehran, Karaj, Hamedan, and Kermanshah) and analyzed.

    Results

    Our data have shown different patterns of clinical features and anxiety rates in patients with COVID-19 in various regions of Iran. However, the characteristics of chronic inflammatory lung disease were similar in these patients in various areas.

    Conclusion

    Geographical factors, as well as the medical facilities of the participants, may affect the clinical features of patients with COVID-19 disease.

    Keywords: Clinical Characteristics, COVID-19, Coronavirus, Pandemic
  • Masoud Fereidoni, Bahram Farhadi Moghadam, Arash Abdolmaleki* Pages 90-103
    Introduction

    Cerebral ischemia results from glucose and oxygen reduction following insufficiency of brain blood supply. Ischemia could be induced in focal and diffuse models. A type of animal model of transient brain global ischemia is induced via common carotid arteries ligation and focal ischemia is induced by middle cerebral artery obstructions, which are the most common approach for investigation of the pathophysiology of brain ischemia and its mechanisms. Understanding of pathophysiological mechanisms of cerebral ischemia is important for the development of novel preventive and therapeutic approaches for brain ischemia.

    Conclusion

    In the present study, we have described the pathophysiological mechanisms of brain ischemic events, such as decreases in cerebral blood flow, glutamate neurotoxicity, oxidative stress, inflammation, brain edema, cholinergic system dysfunction, neural cell death, and hippocampal damage. Extensive efforts are being performed to find effective drugs with the least side effects for the modulation of pathways involved in brain ischemia. In summation, represented information may be an appropriate guide to design novel therapeutic strategies for brain ischemia.

    Keywords: Neuropathology, Stroke, Brain Ischemia, Nervous System Diseases
  • Hadi Khanmoradi*, Solmaz Karimi, Soghra Khanmoradi, Ahmadreza Barahumi, Ali Jahanbazi Jahan Abad Pages 104-115
    Introduction

    The primary goal of intensive care after neurosurgery is to identify and prevent neurodegeneration by providing supportive activities to keep stable homeostasis. Factors such as surgery, anesthesia, or other illness-related issues influence the postoperative status of patients. In this regard, the nursing and medical staff aware of the neurosurgical procedures should plan special monitoring and follow-up period shortly after the surgery. In many neurosurgical centers, the postoperative care period may be relatively short, like limited craniotomies. However, the occurrence of cerebral edema, intracranial hemorrhage, seizures, or other life-threatening conditions prolongs the postoperative care for several days. Overall, maintaining airway safety, eliminating the need for ventilation, controlling blood circulation and fluid balance, nutrition, sedation control, and analgesics are the mainstays of care. Careful attention to each of these issues is essential to improve neurosurgical outcomes.

    Conclusion

    Robust postoperative care management, particularly in the early stages, is essential to ensure appropriate preoperative conditions. Nurses play a crucial role in monitoring patients following neurosurgical events.

    Keywords: Intensive Care Units, Awareness, Health, Neurosurgery, Ventilation
  • Majid Hassanpourezatti*, Zahra Nikookar Pages 116-129
    Introduction

    The most common causes of brain and spinal cord injuries are accidents, falls, sports injuries, and trauma, which can lead to sensory and motor function deficits. Enormous efforts have been made to use stem cells to repair and prevent the development of complications caused by damage to the central nervous system. The main challenge in this field is to select the right stem cells to replace the lost nerve cells and prevent processes that disrupt the function of stem cells. In this review article, current information on various stem cells used in the treatment of damage to the nervous system, the possible mechanisms of their functions have been discussed. Furthermore, advantages and disadvantages of stem cell therapy are described based on the findings of basic and clinical studies. The high cost of stem cell therapy and unwanted side effects are major challenges in using stem cell therapy to repair the nervous system. Thus, more investigations are required to optimize cell therapy approaches in clinical settings.

    Conclusion

    The existence of different types of stem cells with diverse capabilities and solving existing problems can increase the hope of using of stem cell therapy to treat damage to the nervous system.

    Keywords: Spinal Cord Injuries, Cell-, Tissue-Based Therapy, Stem Cells
  • Hamzeh Mirshekari Jahangiri, Ghazal Rahmani, Fariba Karimzadeh* Pages 130-139
    Introduction

    Stroke is the third leading cause of death and the major cause of adult physical disability in the world. Despite advances in understanding the pathophysiological mechanisms of cerebral ischemia over the past few decades, the available therapies have not been effective for these patients. Nowadays, various animal models are used to study pathophysiology as well as risk factors, and to find therapeutic strategies for cerebral ischemia. These models divide into two forms: global cerebral ischemia and focal cerebral ischemia. Global ischemia models are divided into complete and incomplete models of ischemia, which are produced by occluding the cerebral blood flow completely or incompletely. Several focal cerebral ischemic stroke models have been developed in a variety of species that interrupt the blood flow to the brain in one or more areas of the brain. The vast majority of cerebral stroke cases are caused by transient or permanent occlusion of a cerebral blood vessel (ischemic stroke) eventually leading to brain infarction. The infarct size and the neurological outcome depend on a multitude of factors such as the duration and severity of ischemia, the existence of collateral systems, age, sex, and genetic background.

    Conclusion

    Thus, ischemic stroke is a highly complex and heterogeneous disorder. It is obvious that experimental models of stroke cannot cover all the specific aspects of this disease. Therefore, the success of preclinical stroke research in developing new therapeutics for these patients might rely on the selection of the appropriate animal stroke model. This review deals with the most common stroke models and also discusses the advantages and limitations of each model.

    Keywords: Ischemic Stroke, Brain Ischemia, Models, Animal
  • Shirin Khodadadi Arkavini, Mojtaba Khodadadi*, Hosein Davoodi Pages 140-150
    Introduction

    Cognitive bias modification procedures are considered therapist-independent, computer-based, and relatively new interventions, which are mainly used as outpatient therapies for anxiety, emotional disorders, and different types of addiction. This paper aimed to present the latest findings of the studies on cognitive bias modification to enhance the knowledge of experts and researchers of the effects of such procedures in both practice and theory. At first, cognitive bias modification was briefly defined. Then, its different procedures (attention bias modification, interpretation bias modification, and memory bias modification) and the therapies based on these modification procedures were introduced. Then, the studies conducted on the effectiveness of such therapies were reviewed and their results were discussed.

    Conclusion

    All the studies suggested, in a relatively consistent and significant way, that it is possible to modify cognitive bias processes in various disorders, such as anxiety and emotional disorders, mood disorders, chronic pain, obsessive disorders, addiction, and intellectual rumination. Furthermore, computer programs for cognitive bias modification and dot-probe tasks are suitable alternatives or complementary options for reducing or treating clinical symptoms and cognitive biases. In addition to the need for inventing therapy applications and adapting cultural characteristics of English versions for the Iranian population, new investigations are required to evaluate both the clinical crowd and the effectiveness of these modification procedures for various disorders.

    Keywords: Cognition, Psychology, Bias, Outpatients