فهرست مطالب

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 25 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/06
  • تعداد عناوین: 13
|
  • خدابخش اسداللهی*، لیلا آذرنیوار صفحات 7-38
    حقیقت زیباشناسی، واقعه ‏ای است که در لحظه ‏ای مفهوم ناپایداری و حرکت لرزشی حقیقت، تداعی ‏می‏شود. نویسنده براساس فهمی که از زیبایی و هنر دارد، با قوه متخیله خویش نسبتی پیدا می‏کند که حقیقت و ذات هنر و زیبایی را مبدا و منشا اثر هنری خود قرار دهد. درواقع، شناخت کیفیات زیباشناختی ناشی از جست وجوی شرایط کافی زیبایی، نشان می‏دهد اثر با چه کیفیاتی احساسات زیبا و والایی را در ما برمی‏انگیزد. در پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی به بررسی جنبه‏ های زیباشناسانه رمان زوال ‏کلنل محمود دولت‏آبادی پرداخته ‏شده ‏است. ضمن معرفی و ارایه خلاصه داستان، عناصر زیباشناسی پرکاربرد، ازجمله تشبیه، استعاره، کنایه، تخیل، تشخیص، نماد، تلمیح و... در این داستان بررسی شده‏ است. نتیجه اینکه، عرصه ورود عناصر شعری در این رمان برای نویسنده گسترده ‏است و او با استفاده از صور ‏خیال، به ویژه تشبیه برای تقریر حال مشبه و بیان احساسات درونی شخصیت‏ ها بهره ‏برده ‏و فضایی ساخته است که می‏ تواند تاثیری عمیق بر مخاطب بگذارد.
    کلیدواژگان: زوال‏کلنل، محمود دولت‏ آبادی، زیباشناسی، تشبیه، استعاره، تخیل
  • ایوب امیدی*، امید جلوداریان صفحات 39-68
    جناس، یکی از مهم ترین صنایع و ترفندهای ادبی است که شعر سبک آذربایجانی را به جوهر حقیقی خود، یعنی زیبایی پیوند می زند. نظامی گنجوی، از برجسته ترین شاعران فارسی زبان است که توانسته به طور کامل از ظرفیت های جناس در غنای موسیقیایی و زیبایی آفرینی آثار خویش بهره گیرد. در کتاب های بلاغی و سبک شناسی، با وجود ارایه انواع تقسیم بندی جناس، اشاره چندانی به کارکردهای زیبایی شناسی آن نشده است. از این رو در مقاله حاضر با رویکردی توصیفی- تحلیلی، ضمن ارایه بسامد دقیق انواع جناس در منظومه لیلی و مجنون، هنرمندی و توانایی نظامی در زمینه بهره گیری از کارکردهای مختلف جناس، تحلیل و ارزیابی شده است. با توجه به بررسی های انجام شده، درمجموع 1964 مورد از انواع جناس در منظومه لیلی و مجنون یافت شد که از این میان، جناس مضارع با فراوانی 9/35 درصد و لاحق با فراوانی 3/31 درصد، بهترین عرصه برای هنرنمایی نظامی بوده است. نتیجه این پژوهش حاکی از خلاقیت و تنوع کارکردهای جناس در بافت کلام نظامی است؛ مانند تقویت موسیقی درونی و بیرونی اثر، انسجام لفظی و معنایی سخن، التذاذ ادبی مخاطب به سبب درک روابط معنایی اجزای کلام و همنشینی هنری جناس با دیگر صنایع ادبی (تکرار، واج آرایی، تضاد و تلمیح) در یک بیت.
    کلیدواژگان: جناس، صنایع لفظی، بلاغت، نظامی، لیلی و مجنون
  • بهادر باقری، محمد رضایی، علی ملامحمدی* صفحات 69-100
    تحلیل گفتمان انتقادی، رویکردی علمی و میان رشته ای است که ریشه در زبان شناسی انتقادی دارد و هدف اصلی آن، بررسی کاربرد زبان در جامعه و سیاست است. تحلیل گفتمان انتقادی از طریق سبک شناسی، نقد ادبی و مطالعات تحلیل متون با ادبیات - به عنوان متونی ارتباطی - سروکار دارد. سه مسئله زبان، ایدیولوژی و قدرت، از مفاهیم بنیادی در این رویکرد به شمار می روند. گفتمان شناسان سعی دارند با توصیف و تحلیل ساخت های زبانی متون و فعال کردن متن در بافت غیرزبانی آن، به کشف معنا و مهم تر از آن، ایدیولوژی پنهان در متن بپردازند. سه شعر نیمایی از مجموعه آخر شاهنامه، سروده مهدی اخوان ثالث، در این مقاله بررسی شده است. پرسش اساسی این پژوهش، چگونگی استفاده اخوان از انواع امکانات زبانی در مفصل بندی گفتمانی است که به آن باور دارد. روش تحلیل این اشعار براساس الگوی سه بعدی نورمن فرکلاف، زبان شناس اجتماعی است که تحلیل گفتمان انتقادی را با افزودن سطوح تفسیر و تبیین، از سطح توصیف فراتر برده است. براساس این الگو مشخص می شود که اخوان ثالث با بهره گیری آگاهانه از امکانات سازه های زبانی، شامل آواها، واژگان و ساختار نحوی متن، به مفصل بندی لایه های گوناگون گفتمانی و ایدیولوژیک خویش پرداخته است. مشروعیت زدایی از گفتمان قدرت های مسلط، برجسته سازی کاستی های گفتمان موجود و ناامیدی از تغییر شرایط نابسامان به وضعیتی مطلوب و سامان یافته، عناصر گفتمان ساز شعر اخوان ثالث در این مجموعه است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، فرکلاف، مهدی اخوان ثالث، زبان، ایدئولوژی، آخر شاهنامه
  • سید احمد پارسا، بهنام بسطامی* صفحات 101-126
    شعر دهه شصت به دلیل شرایط سیاسی- اجتماعی، به ویژه جنگ، از ویژگی های خاصی برخوردار است. این شعر از یک سو انعکاس ددمنشی های دشمن بعثی و از سوی دیگر، آیینه ازخودگذشتگی و پایداری فرزندان این سرزمین در نبردی نابرابر است. تکیه فراوان پژوهشگران بر شعر پایداری در این دوره، گاه موجب به حاشیه رانده شدن نوآوری ها و آفرینش های ادبی این سروده ها شده است.پژوهش حاضر با درک این مفهوم، به بررسی گونه ای کمتر شناخته شده از تشبیه با نام «تشبیه ناهمساز» در سروده های سید حسن حسینی و قیصر امین پور می پردازد و آن را به عنوان یک ویژگی سبکی مورد بررسی قرار می دهد. تشبیه ناهمساز از آمیزش دو تصویر تشبیه و پارادوکس از دو حوزه بیان و بدیع پدید می آید و ازحیث ساختار و چگونگی کاربرد، سه دسته است: دسته اول که در آن، مشبه و مشبه به دو پدیده اساسا متناقض اند، دسته دوم که در وجه شبه دچار تناقض و ناهمسازی اند، در دسته سوم مشبه به خود امری پارادوکسی است و این ناهمسازی، کل تشبیه را تحت تاثیر قرار می دهد. نوآوری در تصویر با ساخت شکنی در بافت تشبیه، غافلگیری مخاطب و واداشتن او به کشف زیبایی های نهفته در آن و به چالش کشیدن مرزهای سنتی بلاغت، از ویژگی های این گونه تشبیه به شمار می رود. روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و داده ها با استفاده از شیوه تحلیل محتوا بررسی شده اند. نتیجه نشان می دهد گرایش این شاعران به سبک هندی، تناقضات موجود در جامعه، درگیری های ذهنی این شاعران و مواردی از این دست، از عوامل اصلی آفرینش این تشبیهات به شمار می روند.
    کلیدواژگان: شعر پایداری، ویژگی سبکی، تشبیه ناهمساز، سید حسن حسینی، قیصر امین پور
  • سعید راه انداز*، مهرداد نغزگوی کهن صفحات 127-158

    یکی از مسایل بحث برانگیز در مطالعات صرفی- واجی، بحث تناوب تکمیلی مشروط بر محیط واجی است. این پژوهش با رویکردی شناختی، وجود چنین پدیده ای را در ترکی آذربایجانی نشان می دهد. با توجه به بحث «مغالطه قاعده/فهرست» در لنکر (1987) بخش واژگان می تواند علاوه بر اطلاعات غیرقابل پیش بینی، حاوی اطلاعات قابل پیش بینی نیز باشد. این بحث لنکر، راه را برای توضیح بهتر واژگانی شدگی فرایندهای واجی باز می کند. به باور نگارندگان، همسو با مغالطه قاعده/فهرست لنکر و همچنین صرفی شدگی (یا واژگانی شدگی) زودهنگام فرایندهای واجی در بایبی (2001)، ترکی آذربایجانی در گذشته دارای فرایندهایی واجی بوده که اکنون زایایی خود را از دست داده و فقط بقایای آن در واژگان باقی مانده است. این بقایا در برخی موارد به صورت تکواژگونه هایی تکمیلی بروز یافته اند که انتخاب بین آن ها مشروط بر محیط واجی است. تحلیل نگارندگان، مخالف تحلیل دیگر پژوهشگران در این زمینه است که با رویکردی زایشی سعی داشته اند این موارد از ترکی آذربایجانی را در قالب فرایندهای واجی توضیح دهند. در این تحقیق برای نشان دادن بازنمایی ها و روابط تکواژگونه ها از انگاره شناختی نست (2008) استفاده شده است. این انگاره برپایه آرای لنکر (1987) بوده و تا امروز از معدود انگاره های واج شناسی شناختی موجود در زبان شناسی شناختی و کاربردبنیاد است. داده های این پژوهش در هر جا که منبع آن ها ذکر نشده باشد، از طریق ضبط صدای گویشوران ترکی آذربایجانی فراهم آمده است.

    کلیدواژگان: واج شناسی شناختی، تناوب تکمیلی، ترکی آذربایجانی، واژگانی شدگی، مغالطه قاعده، فهرست
  • نرگس رضوانی مقدم، ایرج مهرکی*، آذر دانشگر صفحات 159-190
    دانش سبک شناسی از دانش های ادب فارسی است که از لحاظ تاریخی سابقه طولانی ندارد.این دانش، در ایران نیز به صورت علمی با پژوهش های محمدتقی بهار آغاز می شود. از نظر برخی از نویسندگان، سبک شناسی تنها روشی است که قادر است تفاوت های فردی شاعران و نویسندگان را به صورت علمی نشان دهد و از طریق بررسی و تحلیل ویژگی های واژگانی، نحوی، ساختمان جمله ها، زبان مجازی، پیکره زبانی نویسنده را توصیف و بیان می کند. در ادبیات اروپا نیز، لیو اشپیتزر آلمانی از سبک شناسانی است که در این زمینه نظریه پردازی کرده است. در پژوهش های سبک شناسی، سبک را به سه گونه دوره ای، ادبی، شخصی و تکوینی تقسیم می کنند. این پژوهش برآن است تا سبک شخصی معین الدین جوینی را در کتاب نگارستان بررسی نماید. هرچند این اثر نیز به روش گلستان سعدی نگاشته شده است؛ اما در هر حال هر نویسنده دارای سبک خاص خود می باشد که منحصر به فرد است. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی است. یافته های تحقیق نشان می دهد جوینی در بیان مسایل عرفانی، اخلاقی، مذهبی و... از روش خاصی در حیطه زبانی، ادبی و فکری استفاده کرده است که سبک شخصی وی را از دیگر نویسندگان متمایز می کند.
    کلیدواژگان: سبک شخصی، لئو اشپیتزر، معین الدین جوینی، نگارستان
  • آزاده ستوده، مسعود پاکدل*، منصوره تدینی، سیما منصوری صفحات 191-214
    در بلاغت انگلیسی، صفت هنری (epithet) آن است که صفت ممیزه چیزی یا شخصی را همراه با نام او یا به جای نام او به کار برند. این تعریف، همسان با «کنایه از صفت» یا «کنایه از موصوف» در بلاغت فارسی است. بررسی ها نشان می دهد برخی از پژوهش هایی که در این زمینه انجام شده، صفت هنری را با توسع بیشتری معرفی کرده و در ارایه نمونه های درخشان کاربرد این ابزار هنری، ناموفق بوده اند. صفت هنری می تواند کاربرد صفت به گونه ای هنری باشد که به کلام ادبیت می بخشد. در بلاغت انگلیسی، صفت هنری بیشتر در متون حماسی مطرح شده است؛ اما پژوهش ها نشان می دهد در متونی که به بلاغت و به طور کلی، به صورت شعر اهمیت بیشتری می دهند، صفت هنری در سطح گسترده تری مجال ظهور می یابد. در پژوهش حاضر، یکی از مثنوی های نظامی (هفت پیکر) که از عناصرحماسی نیز بی بهره نیست، از دیدگاه به کارگیری صفت هنری بررسی و تحلیل گردیده و به این سوال پاسخ داده شده است که: کارکردهای صفت هنری در هفت پیکر نظامی چیست؟ نتایج نشان می دهد نظامی از صفت هنری برای ایجاد انواع ایهام، پارادوکس، توصیف، شخصیت پردازی و برخی آرایه های بدیعی دیگر استفاده کرده است. به نظر می رسد برای یافتن انواع هنرسازه ها، توجه به صفات هنری در آثار نظامی، خصوصا هفت پیکر، بسیار ضروری و قابل تامل است.
    کلیدواژگان: نظامی گنجوی، هفت پیکر، صفت هنری، کنایه از موصوف، سبک آذربایجانی
  • یحیی شیخی، احمد غنی پور ملکشاه*، سیاوش حق جو، علی اکبر باقری خلیلی صفحات 214-246
    طنز، موثرترین تمهید انتقادی در متون نظم و نثر است. برخی از هنرمندان ادبی برای بیان کاستی های گفتاری، رفتاری یا پنداری فرد یا جامعهو اصلاح آن ها، از این نوع ادبیبهره می گیرندو داروی تلخ پند را در حلوای شیرین خندهمی گنجانند تا مخاطب با رغبت و میل آن را بشنود. اکبر اکسیر، شاعر معاصری است که با بهره مندی از شگردهایی با زبانی ساده، ملایمو کلام هنری،شعر خود را با طنز عجین کرده است تا ناراستی های موجود در فرد و جامعه را یادآوری کند؛ به این امید که اصلاحی صورت پذیرد. این پژوهش بر آن است تا شگرد های ایجاد طنزرا در اشعار این شاعر بررسی کند و برای هر شگرد، نمونه هاییبیاورد و آن ها را تحلیل نماید. یافته های پژوهش نشانمی دهد که اکسیر در کتاب های بفرمایید بنشینید صندلی عزیز، زنبور های عسل دیابت گرفته اند، پسته لال، سکوت دندان شکن است، ملخ های حاصل خیز، مالاریا و ما کو تا اونا شیم، از شیوه هایی همچون بزرگ نمایی، کوچک نمایی، عدم تناسب و مقایسه، بازی های زبانی- بیانی، غافلگیری، ترکیب های وارونه استفاده کرده است. مقایسه شگردها، بیانگر آن است که بازی های زبانی- بیانی و عدم تناسب/ مقایسه، بیشترین کاربرد را دارند.
    کلیدواژگان: اکبر اکسیر، طنز، شگرد، انتقاد، اصلاح، اشعار
  • عارفه طاهریان، حسین رضویان*، علی محمد شاه سنی، عصمت اسماعیلی صفحات 247-272
    در ادوار ادب فارسی، شعر دوره مشروطه، بیش از هر دوره ای با مضامین سیاسی آمیخته است و این مضامین می تواند بستر مناسبی برای بروز هر نوع خشونت، ازجمله خشونت زبانی باشد. فرخی یزدی، یکی از شاعران مطرح این دوره است که برای بررسی خشونت زبانی، نمونه مناسبی است. از میان اندیشمندانی که به مسئله چگونگی بروز خشونت در زبان پرداخته اند، مالکین است. او برای نشان دادن چگونگی بروز خشونت در زبان، شش الگومعرفی می کند که زبان طبق این الگوها بستری برای گوینده فراهم می سازد تا به اعمال خشونت بپردازد. در این مقاله، به چگونگی بروز خشونت در ده شعر فرخی یزدی، طبق رویکرد گفتمانی مالکین پرداخته ایم. ملاک انتخاب این اشعار این بوده که فرخی در آن ها، بیش از دیگر اشعار خود، از واژگان خشونت آمیز و لحن خشونت بار استفاده کرده است. مطابق نتایج به دست آمده در این پژوهش، فرخی یزدی از الگوی زبانی شماره 2 بیش از الگوهای دیگر برای اعمال خشونت بهره برده است. مطابق این الگو، زبان می تواند سلاح مستبدانه ای برای تسلط و ویرانی باشد. استفاده فراوان فرخی از کلمات خشونت بار موجب شده است بسامد استفاده از الگوی شماره 2 بیش از الگوهای دیگر باشد. فرخی از الگوی شماره 5 کمتر از بقیه الگوها استفاده کرده است. مطابق الگوی شماره 5 زبان می تواند قدرت را دربر گرفته، کنترل کند. این الگو که به بررسی بازتاب ایدیولوژی در زبان می پردازد، در اشعار منتخب، کمتر استفاده شده است.
    کلیدواژگان: خشونت زبانی، شعر مشروطه، مالکین، فرخی یزدی
  • مهدی فرخی* صفحات 273-306
    این مقاله در پی تاکید بر بازخوانی «آثار ماندگار»است و آن را همچون یک ضرورت برای فهمی تازه از آن ها یا شنیدن صداهای ناشنیده شان می داند. بازخوانی یک اثر به عنوان ضرورت، دیدگاهی است که آنتوان برمن، فیلسوف و نظریه پرداز فرانسوی، آن را مطرح می کند که درواقع ریشه در نگاه او به جهان هستی دارد. ازنظراوحقیقت هستی در زبان تجلی می یابد و جایگاه این تجلی، آثار مکتوب ماندگار از گذشته اند که به باور او همه بر ساختاری شفاهی استوارند واگردقیق تربگوییم، صدامند هستند. صدامندی یک اثر هماناست که حیات و ماندگاری آن را تضمین کرده، از سوی دیگر، آن را از دست محتوایی ثابت و قابل مهارخارج می کند. بنابراین با این رویکرد، اثر به حقیقتی مقطع تبدیل خواهد شد که همواره نیاز به بازخوانی خواهد داشت تا صداهای ناشنیده آن یا به عبارتی، قطعه هایی از این حقیقت مقطع که این نظریه پرداز بر آ ن ها نام «صفحات گمشده» می نهد، شنیده شود. نگارنده برای عینیت بخشیدن به این دیدگاه، از میان آثار مکتوب زبان فارسی، سفرنامه ناصرخسرو را به عنوان مورد مطالعه برگزیده است. نخست، در مقدمه به فرازهایی از نگاه برمن در رابطه با اثر و ویژگی های آن می پردازد و سپس در پرتو این نگاه قصد دارد صداهای تازه تری از سفرنامه را بشنود که محصول بازخوانی است. شیوه این مقاله، استقرایی است؛ به این مفهوم که تلاش خواهد کرد ازطریق پرسش و پاسخ به این صداهای ناشنیده که ما آ ن ها را سکوت عامدانه ناصرخسرو در سفرنامه می دانیم، دست یابد.
    کلیدواژگان: آنتوان برمن، اثر، صدای اثر، سفرنامه ناصرخسرو، سکوت عامدانه، شبکه اسماعیلی
  • طاهره قاسمی* صفحات 307-328

    قافیه در شعر فارسی، از دیرباز تا دوره مشروطه و در عمل، تا نیم سده گذشته، یکی از کلیدی ترین عنصرهای شعر فارسی به شمار می آمده است. در نیم سده اخیر نیز اگرچه قافیه به ظاهر رنگ و رخ گذشته خویش را ندارد، هنوز در ادبیات فارسی جلوه گری می کند و نقش آن کم رنگ نشده است. پژوهشگران علم قافیه، کارکرد ها و نقش هایی را برای قافیه ذکر کرده اند که عمده این نقش ها در کتاب ها و مقاله ها ذکر شده است. یکی از این نقش ها که این مقاله بدان پرداخته، نقشی است که قافیه در نشان دادن گویش و لهجه شاعران دارد. در سرزمین ایران، از قدیم ترین ایام تاکنون، لهجه ها و گویش های زیادی رایج بوده است که هنوز هم در گوشه و کنار این کشور بدان تکلم می کنند. شاعران و نویسندگان بزرگ زبان فارسی، دارای لهجه ها و گویش های خاص خود بوده وآن ها را وارد شعر فارسی کرده اند. از آنجا یی که ما امروزه آن تلفظ و لهجه را به طور دقیق در دست نداریم و خط فارسی هم در ثبت مصوت ها ناتوان است، در مواردی، متوجه گویش و لهجه شاعران نمی شویم؛ چون آن ها را با تلفظ امروزینشان می سنجیم. از این رو قافیه در ثبت تلفظ واژه ها نقشی تعیین کننده دارد؛ بنابراین قرار گرفتن واژه ها در قافیه، یکی از روش هایی است که می توان از طریق آن، به گویش و لهجه شاعران پی برد. این پژوهش درصدد است به نقشی بپردازد که قافیه در نشان دادن گویش و لهجه شاعران برجسته دارد.

    کلیدواژگان: شعر، قافیه، گویش، لهجه، تلفظ واژگان
  • محمدرضا معصومی، امین مجلی زاده* صفحات 329-356
    در میان نسخ خطی زبان فارسی که در کتابخانه های مختلف ایران و جهان نگهداری می شود، نسخ و آثار ترسل و انشا به دلایل مختلف زبانی، بلاغی و تاریخی اهمیت بسیار زیادی دارد؛ به همین دلیل تاکنون پژوهش های مختلفی در این باب صورت گرفته است؛ اما نسخ بسیار زیادی در این زمین، در کنج کتابخانه های جهان مخفی مانده است. تحفه المنشی یکی از همین آثار است که در قرن سیزدهم هجری تالیف شده و نسخه منحصربه فرد آن در کتابخانه مجلس شورای اسلامی موجود است. این اثر ازلحاظ زبانی، بلاغی و تاریخی دارای اهمیت فراوان است؛ اما تاکنون تصحیح، معرفی و به زیور طبع آراسته نشده است. مطالب مطرح شده در این رساله از لحاظ بلاغی، زبانی و تاریخی آن چنان متنوع و گوناگون است که می توان آن را یک کتاب انواع ادبی دانست. نتایج حاصل از این پژوهش که با استناد به نسخه خطی اثر و منابع کتابخانه ای به شیوه توصیفی - تحلیلی انجام شده، نشان می دهد مولف در تبویب و فصل بندی مطالب بلاغی و آموزش فنون ادبی به شیوه ابتکاری عمل کرده است، در ذکر شواهد شعری، با دقت از منابع معتبر بهره جسته است، ابیات و اشعار نویافته از شاعران را در متن اثر آورده و دلایل شش گانه تقدم منشیان بر شاعران را به خوبی بیان کرده است.
    کلیدواژگان: تحفه المنشی، ترسل و انشا، نسخه خطی، فواید بلاغی و زبانی، بلاغت
  • لیلا نوروزپور*، مهدی محمدی نژاد، نفیسه قربان پور صفحات 357-384
    تحلیل مکالمه، یکی از حوزه های مطالعات گفتمانی است. پژوهشگران این حوزه، روش هایی برای تحلیل مکالمه پیشنهاد کرده اند که برای همه انواع متون جامعیت ندارد. در این پژوهش ضمن معرفی این دیدگاه ها نشان خواهیم داد که تحلیل مکالمه ای چگونه انجام می شود و به چه سوالاتی پاسخ می دهد. مسئله اصلی این پژوهش، یافتن روشی است که به کمک آن بتوان مکالمه های متون ادبی و روایی را تحلیل کرد. با توجه به رویکردهای برگرفته از زبان شناسی، در تحلیل مکالمه این نوع متون می توان به سه سطح قایل شد: 1. سطح خرد، یعنی ساختار زبان ازنظر کاربرد واژگان، ساخت های دستوری، ساخت جمله و فراگفتمان ها؛ 2. سطح میانی شامل توالی و جفت های هم جوار، نوبت گیری، کنش گفتار و تلویح مکالمه ای؛ 3. سطح کلان، یعنی بررسی مکالمه در ارتباط با کنش اجتماعی، یعنی قاب و ژانر و آنچه در سطح تبیین گفتمانی می تواند مورد بررسی قرار گیرد. رویکرد این مقاله، نظری است و برای تبیین موضوع فقط یک نمونه مکالمه از کتاب تاریخ بیهقی استفاده شده است. با فرض واقعی بودن مکالمه های ثبت شده در این اثر، یکی دیگر از وجوه امتیاز تاریخ بیهقی آشکار می شود که به مثابه متنی گفتمانی، در مکالمات اشخاص آن، ساختار قدرت در سطوح مختلف اجتماعی دید ه می شود و تحلیلگر به کمک دانش زمینه ای و آگاهی از اندیشه ها و انتظارات اجتماعی مورد قبول اعضای جامعه دربار غزنوی، چگونگی ارتباط بین کنش های گفتمانی و کنش اجتماعی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، گفتمان مکالمه ای، نوبت گیری، توالی، تاریخ بیهقی
|
  • Khodabakhsh Asadollahi *, Leila Azarnivar Pages 7-38
    Aesthetic truth is an event that instantly evokes the concept of instability and vibrational motion of truth. Based on his understanding of beauty and art, the author finds a relationship with his imaginative power that makes the truth and essence of art and beauty the source of his work of art. In fact, recognizing the aesthetic qualities resulting from the search for sufficient beauty conditions, shows with what qualities the work evokes beautiful and sublime feelings in us. In the present study, the aesthetic aspects of "Decline of Colonel" by Mahmoud Dolatabadi have been studied using a descriptive-analytical method. While introducing and presenting the summary of the story, the most used aesthetic elements include simile, metaphor, irony, imagination, recognition, symbol, allusion, etc. As a result, the author had a wide choice for emplying poetic elements in the novel, and he has used imaginary forms, especially similes, to express similar situations and express the inner feelings of the characters, and has created an atmosphere that can make a deep impact on the audience.
    Keywords: Colonel's Decline, State of Abadan, Aesthetics, Trilogy, simile, metaphor
  • Ayob Omidi *, Omid Jelodarian Pages 39-68
    Pun is one of the most important figures of speech and tricks that link Azerbaijani style poetry to its true essence, beauty. Nezami Ganjavi is one of the most prominent Persian language poets who has been able to make use of all of his pun capacities in musical and aesthetic richness of his works. In rhetorical books and stylistics, despite the presentation of various types of division, there has been little mention of aesthetic functions. Therefore, in the present article, with a descriptive-analytic approach, while presenting the exact frequency of puns in the poetry of Leili and Majnoon, Nezami's skill and ability to utilize various functions of the genus is analyzed and evaluated. According to a total of 1964 studies, a variety of pun were found in Leili and Majnoon, of which the pun mozare with a frequency of 35.9 and pun lahagh with a frequency of 31.3 were the best areas for Nezami's art. The result of this research suggests the creativity and diversity of pun's functions in the context of Nezami's poems like: strengthening the inner and outer music of the work, verbal and semantic coherence of speech, the literary resolution of the audience due to the understanding of the semantic relations of the components of the word, an artistic companion to other figures of speech(repetition, alliteration, allusion, antithesis) in a couplet.Keywords: Pun, Figures of sound, Rhetoric, Nezami Ganjavai, Leili and Majnoon.
    Keywords: pun, Figures of sound, Rhetoric, Nezami ganjavai, Leili, majnoon
  • Bahador Bagheri, Mohamad Rezaie, Ali Mollamohammadi * Pages 69-100
    "Critical Discourse Analysis" is a scientific and interdisciplinary approach that is rooted in critical linguistics and its main purpose is to study the use of language in society and politics. Critical discourse analysis deals with literature as communication texts through stylistics, literary criticism, and text analysis studies. Three issues of "language, ideology and power" are fundamental concepts in this approach. Discourse scholars try to discover the meaning - and more importantly - the ideology hidden in the text by describing and analyzing the linguistic structures of the texts and activating the text in its non-linguistic context. Three Nimai poems from the collection "Akhar e Shahnameh "composed by Mehdi Akhavan Sales have been studied in this article. The main question of this research is how Akhavan Sales uses various linguistic possibilities in articulating the discourse it believes in. The method of analysis of these poems is based on the three-dimensional model of "Norman Fairclough", a social linguist who has exceeded the analysis of critical discourse by adding levels of interpretation and explanation, beyond the level of description. Based on this model, it is clear that Akhavan Sales has articulated its various discourse and ideological layers by consciously using the possibilities of linguistic structures, including sounds, words and syntactic structure of the text. De-legitimizing the discourse of the dominant powers, highlighting the shortcomings of the existing discourse and despairing of changing the chaotic situation to a desirable and organized situation are the discourse-building elements of Akhavan Sales poetry in this collection.
    Keywords: Critical Discourse Analysis, Fairclough, Mehdi Akhavan Sales, language, Ideology, Akhar e Shahnameh
  • Sayyed Ahmad Parsa, Behnam Bastami * Pages 101-126
    The poetry in sixties has some certain features because of the socio-political environment, and especially the war. On one hand, poetry was a reflection of the atrocities of the Ba'athist enemy and on the other hand, it’s the reflection of self-sacrifice and resistance of the people of this country in an unequal battle. The researchers’ too much emphasis on the resistance poetry during this period has led to the marginalization of literary creativity and innovation in these poems. Considering this issue, the present study, investigates a less known type of simile in the poems of Seyyed Hasan Hosseini and Qeysar Aminpour and analyzes it as a stylistic feature. The paradoxical simile, is created through the combination of two concepts of simile and paradox, from two fields of rhetoric and prosody and in terms of structure and usage, there are three categories: The first category, in which tenor and vehicle are two fundamentally contradictory phenomena. The second category is paradoxical in the similarity. In the third category, the vehicle is a paradoxical item by itself and this paradox affects the totality of the simile. Innovation in the imagination by means of reconstruction in the simile format, surprising the audience and forcing him/her to discover the hidden beauty in the simile‚ and challenging the traditional rhetorical boundaries are considered as the characteristics of this sort of simile. The method in this study is descriptive-analytical and the data have been analyzed by using the content analysis method. The results show that the tendency of the poets to the Indian style‚ the conflicts in the society‚ the mental engagement of the poets and other things as so‚ are the main reasons for the creation of these similes.
    Keywords: Resistance poem‚ Stylistic feature‚ Paradoxical simile‚ Seyyed Hasan Hosseini‚ Qeysar Aminpour
  • Saeed Rahandaz *, Mehrdad Naghzguy Kohan Pages 127-158

    One of the controversial issues in morphophonological studies is Phonologically-Conditioned Suppletion. Using a cognitive approach, the present study shows the existence of this phenomenon in Azerbaijani. Under Langacker’s (1987) Rule/List Fallacy, the lexicon contains unpredictable as well as predictable information. This paves the way for a better explanation of the lexicalization of phonological processes. Following Langacker’s Rule/List Fallacy and Bybee’s (2001) early morphologization (or lexicalization) of phonological processes, the authors believe that the lexicalization of such processes has occurred in Azerbaijani. Those processes are not productive anymore and they only exist as residues in the lexicon. In some cases, those residues are suppletive forms and the choice between them depends on the phonological context. The authors’ analysis is different from the other researchers’ generative analyses in which they have tried to explain such cases in terms of phonological processes. Nesset’s (2008) cognitive model is used to demonstrate the representations and relations between the allomorphs. This model is based on Langacker’s (1987) ideas and to date, it is one of the few “cognitive phonology” models in cognitive and usage-based linguistics. Wherever not referenced, the data in this paper is gathered by recording Azerbaijani speakers.

    Keywords: cognitive phonology, suppletion, Azerbaijani, lexicalization, rule, list fallacy
  • Narges Rezvani Moghadam, Iraj Mehraki *, Azar Daneshgar Pages 159-190
    The science of stylistics is one of the sciences of Persian literature that does not have a long history. This knowledge in Iran also begins scientifically with the research of Mohammad Taghi Bahār. For some writers, stylistics is the only way that can scientifically show the individual differences between poets and writers and describes and expresses the author through the study and analysis of lexical features, syntax, sentence structure, virtual language, linguistic body. In European literature, too, the German Leo Spitzer is one of the stylists who has theorized in this field. In stylistic research, style is divided into three types: periodic, literary, personal and developmental. This study intends to examine the personal style of Moinuddin Jovayni in the Negarestan. Although this work is also written in the way Golestan Saadi(saʿdi); But in any case, each author has his own style that is unique. The research method is descriptive and analytical. The research findings show that Jovayni has used a special method in expressing mystical, moral, religious, etc. issues in the field of linguistic, literary and thought that distinguishes his personal style from other writers.
    Keywords: personal style, Leo Spitzer, Moinuddin Jovini, Negarestan
  • Azadeh Sotodeh, Masoud Pakdel *, Mansooreh Tadayooni, Sima Mansoori Pages 191-214
    In English rhetoric, the epithet is when they use the characteristics of something or someone with its name or instead of its name. This definition is identical to "irony of the adjective" or "irony of the noun" in the Persian rhetoric. Studies show that some research has been done in this area and they have introduced epithet with greater development and have failed to provide brilliant examples of the use of this artistic tool. Epithet can be an artistic use of the adjective which makes the word more "literary". However, in the English rhetoric, epithet is more commonly found in epic texts, but research shows that in texts that value "rhetoric" and, more generally, "poetry", epithet emerges on a broader level. In the present study, Masnavi by Nizami (Haft Peykar), which is full of epic elements, is investigated and analyzed from the point of view of applying epithet and this question has been answered: What are the functions of epithet in “Haft Peykar” by Nizami? The results show that Nizami has made the most of epithet to create all sorts of ambiguities, paradoxes, descriptions, characterization and some other exquisite literary arrays. It seems that to find a variety of rhetorical arts, consideration of epithet in his works, especially “Haft Peykar”, is essential.
    Keywords: Nizami Ganjavi, epithet, the irony of noun, Azerbaijani style
  • Yahya Sheikhi, Ahmad Ghanipour Malekshah *, SIAVASH HAGHJOU, Aliakbar Bagheri Khalili Pages 214-246
    Humor is one of the most effective critical strategies in poem and prose. Some humorists use this kind of literature in order to reveal and reform the discursive, behavioral and intellectual deficiencies of a person or society. In so doing, they use a sugar-coated pill so that the audience would willingly accept it. Akbar Eksir is a contemporary poet whose works intermingle with humor through the employment of a simple, mild, and artistic language. He reminds us of the individual and social problems, hoping that they would be resolved. This research project aims to study the techniques of humor in Eksir’s poetry, trace some samples for each and then analyze them. The results of the study show that his books "Please Sit Down, Dear Chair", “Honeybees Have Got Diabetes", “Dead Pistachio Is Crushing Silence", “Fertile Grasshoppers", “Malaria", and “Makataonashim” have used some methods like hyperbole, understatement, incongruity and comparison, linguistic plays, surprise, inverted collocations, etc. The results show that linguistic plays and incongruity/comparison are the most widely used methods.
    Keywords: Akbar Eksir, Humor, method, Reform, criticism, poetry
  • Arefeh Taherian, Hossein Razavian *, Ali Mohammad Shahsani, Esmat Esmaeili Pages 247-272
    In the period of Persian literature, the poetry of the constitutional period is more than ever mixed with political themes, and political themes can be a proper basis for any kind of violence, including verbal violence. Farrokhi Yazdi is one of the prominent poets of this period who is a good example for studying verbal violence. Malkin (2004) is one of the scholars who have addressed the issue of violence in language. He introduces six patterns to illustrate how violence in language occurs, in which language provides a framework for the speaker to apply violence according to these patterns. In this article, we discuss how violence is manifested in 10 poems by Farrokhi Yazdi according to the discourse approach of Malkin (2004). Our criterion for choosing these poems was that Farrokhi used violent words and a violent tone more than any other in his poems. According to the results of this study, Farrokhi Yazdi has used the second pattern more than any other pattern of violence. According to this pattern, language can be a tyrannical weapon of domination and destruction. Frequent use of violent words by Farrokhi has made the second pattern more frequent than other templates. Farrokhi has used pattern number 5 less than the rest of the patterns. According to the fifth pattern, language can embrace and control power. This pattern, which examines the reflection of ideology in language, has been used less frequently in selected poems.
    Keywords: Linguistic Violence, Constitutional Poetry, Malkin, Farrokhi Yazdi
  • Mahdi Farrokhi * Pages 273-306
    This article seeks to emphasize "the re-reading of the enduring literary works" and considers it a necessity to gain an understanding of them or to hear their unheard voices. "Re-reading" the enduring literary work as a necessity is a view put forward by the French philosopher and theorist Antoine Berman, which is in fact rooted in his view on existence. In his opinion, the truth of existence manifests in language, and the expression of this manifestation is in the written works of past, and according to him, all of them, are based on an oral structure, and carried by a voice, to be precise. The sonority of literary work is the one that guarantees its survival and durability, and on the other hand, takes it out of a fixed and controllable content. Accordingly, the literary work will become a fragmented truth that always needs to be re-read so that its unheard voices, or in other words, "pieces" of this fragmented truth, that the theorist calls the "lost pages", can be heard. To give objectivity to this view, the author has chosen Nasir Khusraw's Safarnama as the subject of study among the written literary works of Persian language. First, in the introduction, he discusses aspects of Berman's views about the literary work and its features and then, in the light of this view, he intends to hear newer voices from Safarnama, which are the product of re-reading. The approach of this article is inductive, that is, it tries to achieve, through questioning and answering, unheard voices of Nasser Khosrow's "deliberate silence" in Safarnama.
    Keywords: Antoine Berman, literary work, voice of the text, Nasir Khusraw's Safarnama, deliberate silence, Ismaili network
  • Tahereh Ghasemi * Pages 307-328

    Rhyme in Persian poetry, from the ancient to the constitutional period and in practice, until the last half century, is one of the key elements of Persian poetry. In the last half, too, although the rhyme does not seem to have its past visage and appearance; but it still appears in Persian literature and its role has not diminished. Researchers in rhyming have listed functions and patterns for rhyme. Most of these roles are mentioned in books and articles. One of the roles that this article addresses is the role that rhyme plays in showing the dialect and accent of poets. Also, great Persian poets and writers have their own dialects and dialects have incorporated these dialects into Persian poetry. Since we do not have that exact pronunciation and accent today, and the Persian script is incapable of recording vowels; in some cases, we do not notice their dialect and accent, because we measure them by their modern pronunciation. Therefore, rhyme plays a decisive role in recording the pronunciation of words. Therefore, placing words in rhyme is one of the ways through which the dialect and dialect of poets can be understood. This research aims to address the role that rhyme plays in showing the dialect and accent of prominent poets.

    Keywords: poetry, Rhyme, Analysis, dialect, accent, vocabulary pronunciation
  • Mohammadreza Masoumi, Amin Mojallizadeh * Pages 329-356
    Among the various Persian manuscripts that have survived in various libraries in Iran and around the world, Manuscripts of letter writing are very important for various linguistic, rhetorical, and historical reasons; For this reason, various pieces of research have been done in this regard so far but too many manuscripts are hidden in the corners of the world's libraries. Tohfa al-Monshi is one of these works that was written in the thirteenth century AH and the unique version of this work is available in the library of the Shura Council and is of great importance in terms of different language, rhetoric, and history. But so far it has not been corrected, introduced, and published. The topics presented in this treatise are so diverse in terms of rhetoric, language, and history that this treatise can be considered as a book of literary types. The results of this research, that is based on the manuscript of the work and library resources in a descriptive manner, show that the author has acted in an innovative way in categorizing rhetorical materials and teaching literary techniques; In citing poetic evidence, he has carefully used authentic sources; Has brought newly discovered verses and poems from poets in the text of the work; The six reasons for the precedence of secretaries over poets are well stated.
    Keywords: Tohfat-al Monshi, letter Writing, Essay, manuscript, Rhetorical, linguistic Benefits, Rhetoric
  • Leila Nowruzpur *, Mahdi Mohammadinejad, Nafiseh Ghorbanpor Pages 357-384
    Conversational analysis is a field in discourse and researchers in this field have proposed methods for conversation analysis that are not comprehensive for all types of texts. In this article, while introducing these research, we will show how conversation analysis is performed and what questions should be answered. The main problem of this research is to propose a method for analyzing the conversations in literary and narrative texts. Using the existing approaches in linguistics, the method presented is more comprehensive. It seems that in conversation analysis, three levels can be considered: micro level means the structure of language in terms of words, grammatical constructions, sentence construction and metadiscourses. Intermediate level includes sequences and adjacency pairs, turn taking, speech act and implicature, and in macro level, i.e. conversation in relation to social action, frame and genre, and what can be examined at the level of explanation according to Fairclugh view. The approach of this article is theoretical and only one conversation from Beyhaqi’s work has been analyzed. Assuming that this conversation exactly was happened, another valuable aspect of Beyhaqi's history becomes apparent. These conversations reflect the power structure in the different social levels. The analyst, with the help of background knowledge and awareness of the ideas and social expectations accepted by the members of Ghaznavid court society, shows the relationship between discourse actions and social action.
    Keywords: discourse analysis, Conversational Discourse, turn taking, Sequence, History of Beyhaqi