فهرست مطالب

ناتوانی های یادگیری - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، پاییز 1400)

فصلنامه ناتوانی های یادگیری
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل صدری دمیرچی*، نسیم محمدی، سپیده بشیرگنبدی صفحات 6-21

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر عملکرد توجه مداوم، برنامه ریزی-سازماندهی و عملکرد پیوسته در دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری انجام شد. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه ی دانش آموزان دختر و پسر مقطع ابتدایی مبتلا به اختلال یادگیری مراجعه کننده به مرکز اختلالات یادگیری شهر اردبیل در سال 99-1398 تشکیل دادند که از بین آن ها 40 نفر دانش آموز دارای اختلال یادگیری با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و گروه کنترل به صورت تصادفی جایگزین شدند. به گروه آزمایش، 10 جلسه تنظیم هیجان آموزش داده شد و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های آزمون توجه روزمره، آزمون برج لندن و آزمون عملکرد پیوسته بود و داده ها از طریق آزمون آماری کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش تنظیم هیجان بر عملکرد توجه مداوم، برنامه ریزی- سازماندهی و عملکرد پیوسته در دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری مقطع دبستان تاثیر دارد، به این صورت که منجر به بهبود این مولفه ها در دانش آموزان می گردد. این نتایج می تواند تاثیرات مهمی در زمینه پیشگیری، آسیب شناسی و درمان این اختلال داشته باشد.

    کلیدواژگان: آموزش تنظیم هیجان، عملکرد توجه مداوم، برنامه ریزی-سازماندهی، اختلال یادگیری
  • اعظم یعقوبیان، حسن میرزا حسینی*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 22-39

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی مداخله مبتنی بر مهارت های شناختی - رفتاری هیجان مدار و تکنیک های امتحان بر سرزندگی تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری مدارس مقطع ابتدایی انجام شد .روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل. جامعه ی آماری شامل تمام دانش آموزان پایه های چهارم تا ششم دبستان دارای اختلال یادگیری شهر رشت در سال تحصیلی 98-97 بوده که از بین آن ها از طریق نمونه گیری در دسترس 45 دانش-آموز که با اختلال یادگیری خاص و سرزندگی تحصیلی پایین در منطقه 2 شهر شناسایی شدند به روش تصادفی ساده در سه گروه 15 نفره، گماشته شدند؛2 گروه آزمایش: آموزش مهارت های شناختی - رفتاری هیجان مدار و تکنیک های امتحان و یک گروه کنترل. گروه های آزمایش 12 جلسه 45 دقیقه ای تحت مداخلات مذکور قرار گرفتند در حالی که گروه کنترل در این مدت هیچ مداخله ای دریافت نکرد.ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه ی سرزندگی تحصیلی و مقیاس وکسلر کودکان4 بوده است .نتایج نشان دهنده ی تاثیر مثبت مهارت های شناختی - رفتاری هیجان مدار و تکنیک های امتحان بر افزایش سرزندگی تحصیلی دانش آموزان در سطح معنی داریp<0.05 بود. همچنین نتایج ازمون tگروه های مستقل نشان دهنده ی عدم وجود تفاوت معنی دار بین میانگین نمرات گروه های آزمایش در سطح معنی داریp<0.05 بود. به نظر می رسد آموزش مهارت های شناختی - رفتاری هیجان مدار و تکنیک های امتحان می تواند بهبود سرزندگی تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص را در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: مهارت های شناختی - رفتاری هیجان مدار، تکنیک های امتحان، سرزندگی تحصیلی، دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص
  • زهرا بابازاده*، شیرین مجاور، کامروز فتحی صفحات 40-53

    حل مسئله مهارت مهمی برای زندگی در دوره کنونی است. امروزه چه در زمینه های عمومی، فنی و چه در زندگی روزمره و در انجام فعالیت های پیچیده توانایی حل مسئله حایز اهمیت است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش حل مسئله بر خودپنداره، عزت نفس و خودتنظیمی دانش آموزان با اختلال یادگیری بود. پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه کنترل و آزمایش انجام گرفت. جامعه ی آماری مطالعه شامل دانش آموزان با اختلال یادگیری در شهر شیراز در سال 1399-1398 بود. 30 نفر از افراد نمونه در مرحله ی نخست به شیوه ی نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و پس از تکمیل مقیاس خودپنداره، عزت نفس و خودتنظیمی به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (15 نفر برای هر گروه) گمارده شدند. گروه آزمایش 8 جلسه آموزش حل مسئله را به صورت گروهی دریافت نمودند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. داده های حاصل با آزمون تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که دانش آموزانی که آموزش حل مسئله را دریافت کرده بودند، در خودپنداره، عزت نفس و خودتنظیمی در مقایسه با گروهی که آموزش حل مسئله را دریافت نکرده بودند، نمره ی بیشتری کسب کرده اند. بنابراین، یافته های مطالعه نشان داد که آموزش حل مسئله بر خودپنداره، عزت نفس و خودتنظیمی دانش آموزان با اختلال یادگیری تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: : آموزش حل مسئله، خودپنداره، عزت نفس، خودتنظیمی، دانش آموزان با اختلال یادگیری
  • شهروز نعمتی*، رحیم بدری گرگری، سجاد عرفانی صفحات 54-69

    هدف پژوهش حاضر مقایسه شفقت به خود و بهزیستی تحصیلی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه و عادی بود. روش پژوهش علی- مقایسه ای بود و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دانش آموزان 12-10ساله دارای اختلال یادگیری ویژه شهر تبریز تشکیل می دادند که در مراکز اختلال یادگیری در سال تحصیلی 97-96 مشغول به تحصیل بودند. از بین این دانش آموزان 47دانش آموز با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. گروه عادی نیز شامل 60 دانش آموز عادی بود که از بین چند مدرسه به منظور مقایسه با گروه همتا و با روش تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های شفقت به خود (فرم بلند) نف و پرسشنامه بهزیستی تحصیلی (فرسودگی تحصیلی برسو، سالانووا و اسکافلی ؛ درگیری تحصیلی سالملا- آرو و همکاران و ارزش مدرسه نیمیویرتا جمع آوری و از طریق تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) نشان داد که میانگین نمرات دانش آموزان عادی در متغیر شفقت به خود (جز در مولفه های انزوا و قضاوت در برابر خود) و بهزیستی تحصیلی (جز مولفه فرسودگی) نسبت به دانش آموزان اختلال یادگیری به طور معنی داری بیشتر بود (05/0 <p). ولی در دو مولفه اشتراک انسانی و همسان سازی افراطی تفاوت معناداری بین دو گروه نشان داده نشد (05/0< p).

    کلیدواژگان: شفقت به خود، بهزیستی تحصیلی، اختلال یادگیری ویژه
  • عزت تقدیری، محمد نریمانی*، توکل موسی زاده صفحات 70-82

    اختلالات یادگیری می تواند موفقیت و پیشرفت تحصیلی را در هر سنی به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه اثربخشی مدل مبتنی بر انگیزه پیشرفت و تکنیک های تنظیم هیجان بر خودتنظیمی یادگیری در دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های یادگیری بود. روش پژوهش حاضر، آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان ثبت نام شده در مرکز ناتوانی های یادگیری آموزش وپرورش شهر اردبیل در سال تحصیلی 99-98 بود از این میان تعداد 45 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و پس از جایگزینی تصادفی در سه گروه آزمایشی و گروه کنترل مورد مطالعه قرار گرفتند (در هر گروه 15 نفر) انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه های خودتنظیمی یادگیری بود. فرآیند اجرا مدل مبتنی بر انگیزه پیشرفت به مدت 5 جلسه و تکنیک های تنظیم هیجان 10 جلسه و هر جلسه 90 دقیقه پرداختند و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. نتایج با استفاده از آزمون کوواریانس تک متغیره تجزیه وتحلیل شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بعد از کنترل اثرات پیشآزمون، تفاوت آماری معنیداری بین میانگین نمرات سه گروه آزمایش و کنترل، در نمره کل متغیر خودتنظیمی یادگیری (742/14=F) وجود دارد. از لحاظ کاربردی با توجه به اثربخش بودن مدل مبتنی بر انگیزه پیشرفت و تکنیک های تنظیم هیجان به عنوان یک راهبرد اساسی برای افزایش یادگیری خودتنظیمی توسط معلمان، روانشناسان و مشاوران مدارس برای کلیه دانش آموزان به ویژه دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص توصیه میگردد.

    کلیدواژگان: مدل مبتنی بر انگیزه پیشرفت، تکنیک های تنظیم هیجان، خودتنظیمی یادگیری، ناتوانی یادگیری
  • مهدی نعیم، فرانک علاف اصغری، فرداد دیدار*، وحید صوابی نیری، احسان گلستانی، محسن بیات صفحات 83-93

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه عملکرد در آزمون ادراک دیداری-فضایی بنتون در دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص و عادی انجام گرفت. طرح پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه‌ ای است. جامعه آماری شامل تمامی دانش ‌آموزان دارای اختلال یادگیری و همچنین دانش آموزان عادی مقطع دبستان شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 98-1397 به تعداد 119314 نفر بود که از بین آنها نمونه ‌‌ای به حجم 120 نفر به روش نمونه ‌گیری در دسترس انتخاب شدند. حجم نمونه در میان دانش آموزان عادی 30 پسر و 30 دختر و دانش آموزان دارای اختلال یادگیری، شامل 30 دختر و 30 پسر بود. از آزمون ادراک دیداری/ فضایی بنتون جهت سنجش دانش آموزان استفاده شد. اعتبار این آزمون در دامنه 85/0 تا 97/0 گزارش شده است. همچنین ضریب همسانی درونی بین درجه بندی کنندکان هم 93/0 گزارش شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آمارهای توصیفی و تحلیل واریانس دوراهه و نرم افزار SPSS استفاده گردید. نتایج نشان داد که جنسیت به تنهایی در سطح کنش ادراک دیداری/ فضایی دانش آموزان در سطح اطمینان 95 درصد تاثیر معنادار دارد (042/0=p)، همچنین نوع اختلال اعم از اختلال خواندن، ریاضی، خواندن و ریاضی، وبدون اختلال یادگیری نیز به تنهایی بر سطح کنش ادراک دیداری/ فضایی دانش آموزان در سطح اطمینان 95 درصد تاثیر معناداری دارد (0001/0=p)، اثر تعاملی نوع اختلال یادگیری (خواندن، ریاضی، خواندن و ریاضی و بدون اختلال یادگیری) و جنسیت بر سطح کنش ادراک دیداری/ فضایی دانش آموزان در سطح اطمینان 95 درصد تاثیر معناداری نداشت (437/0<p).

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، ادراک دیداری - فضایی، آزماون بنتون، دانش آموزان
  • یوسف دهقانی*، محمدامین حسنی صفحات 94-108

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش تاب آوری بر مدیریت استرس، عواطف و رفتار کمک طلبی تحصیلی دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری بود. روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و به صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و همراه با پیگیری بود. جامعه آماری 380 دانش آموز دچار انواع اختلال یادگیری پایه سوم تا پنجم ابتدایی ارجاع داده شده به مرکز اختلال یادگیری آموزش و پرورش بوشهر در سال تحصیلی 1399-1398 بود. نمونه شامل 40 دانش آموز که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه (آزمایش 20 نفر) و (کنترل 20 نفر) به صورت تصادفی شدند. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسشنامه عواطف واتسون، کلارک و تلجین، پرسشنامه کمک طلبی ریان و پنتریچ و پرسشنامه راهبردهای مقابله با استرس اندلر و پارکر استفاده شد. گروه آزمایش تحت 9 جلسه آموزش تاب آوری قرار گرفتند و گروه کنترل هیچگونه آموزشی دریافت نکردند. داده های حاصل از اجرای پرسشنامه ها در مورد دو گروه در سه مرحله اندازه گیری، با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحلیل یافته ها نشان داد آموزش تاب آوری بر مدیریت استرس، عواطف و رفتار کمک طلبی تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری تاثیر داشته و این تاثیر در مرحله پیگیری دو ماهه پایدار ماند. از آنجا که آموزش تاب آوری سبب ارتقاء تعامل فرد با همسال ها، افزایش آگاهی، پذیرش و ابراز هیجان های او می شود، می توان از آن به عنوان روش مداخله ای موثری برای بهبود مدیریت استرس، عواطف و رفتار کمک طلبی تحصیلی دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش تاب آوری، مدیریت استرس، عواطف، رفتار کمک طلبی تحصیلی، اختلال یادگیری
|
  • Esmaeil Sadri Damirchi *, Nasim Mohammadi, Sepideh Bashirgonbadi Pages 6-21

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of emotion regulation training on continuous attention performance, planning-organizing and continuous performance in students with learning disabilities. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population of the study consisted of all male and female elementary school students with learning disabilities who referred to the Center for Learning Disabilities in Ardabil in 2019-2020, of which 40 students with learning disabilities by simple random sampling as a research sample. Were selected and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group was trained in 10 emotion regulation sessions and the control group did not receive any training. The research instruments included daily attention test, London Tower test and continuous performance test and data were analyzed by covariance test. The results showed that emotion regulation training has an effect on continuous attention, planning-organizing and continuous performance in students with elementary school learning disabilities, thus leading to the improvement of these components in students. To be. These results can have important effects on the prevention, pathology and treatment of this disorder.

    Keywords: emotion regulation training, continuous attention function, planning-organizing, learning disability
  • Azam Yaghoobian, Hasan Mirza Hoseini *, Majid Zargham Hajebi Pages 22-39

    The aim of this study was to compare the effectiveness of emotion-oriented cognitive-behavioral skills training and test techniques on academic vitality هد students with learning disabilities in primary schools. Quasi-experimental research method was used with pretest-posttest design with control group; The statistical population included all fourth to sixth grade students with learning disabilities in Rasht in the academic year of 1997-98. The statistical population included all fourth to sixth grade students with learning disabilities in Rasht in the academic year of 2018-19.- Among them, 45 students who were identified with special learning disabilities and low academic vitality were randomly assigned to three groups of 15 through random sampling; 2 experimental groups: teaching emotion-oriented cognitive-behavioral skills and test techniques and a control group. The experimental groups underwent 12 sessions of 45 minutes while the control group did not receive any intervention during this period. The instruments used in this study included the Academic Vitality Questionnaire and the Wexler Children's Scale 4. The results showed a positive effect of emotion-oriented cognitive-behavioral skills and test techniques on increasing students' academic vitality at a significant level of p <0.05. Also, the results of independent group t-test showed that there was no significant difference between the mean scores of the experimental groups at the significant level of p <0.05. It seems that teaching exciting cognitive-behavioral skills and test techniques can improve the academic vitality of students with special learning disabilities.

    Keywords: Emotional Cognitive-Behavioral Skills, Exam Techniques, academic vitality, Students with Special Learning Disabilities
  • Zahra Babazadeh *, Shirin Mojaver, Kamrooz Fati Pages 40-53

    Problem solving is an important skill for living in the current era. Today, the ability to solve problems is important, both in the public, technical and everyday life, and in performing complex activities.The aim of this study was to evaluate the effectiveness of problem-solving education on self-concept, self-esteem and self-regulation of students with learning disabilities The present study was conducted as a quasi-experimental method with pre-test and post-test with two control and experimental groups. The statistical population of the study included students with learning disabilities in Shiraz in 2020. The sample was selected by purposive sampling in the first stage and after completing the scale of self-concept, self-esteem and self-regulation, 30 people were randomly assigned to the experimental and control groups (15 people for each group). The experimental group received 8 sessions of problem solving training as a group and the control group did not receive any intervention. The data were analyzed by analysis of covariance. The results showed that students who received problem-solving training scored higher on self-concept, self-esteem, and self-regulation than those who did not receive problem-solving training. Therefore, the findings of the study showed that problem solving training has a positive effect on self-concept, self-esteem and self-regulation of students with learning disabilities.

    Keywords: problem solving, Self-Imagination, Self-esteem, Self-regulation, learning disabilities
  • Shahrooz Nemati *, Rahim Badri Gargari, Sajad Erfani Pages 54-69

    The paper aims at comparing self-compassion and academic wellbeing in students suffering from specific learning (disabilities) disorder and normal students. This is a causal comparative research The statistical population of this study was all students of Tabriz in the academic year of 2017-2018. Fourty seven students were selected although available sampling. The normal group, too, was consisted of 60students They were chosen from some schools to be compared with the experimental group. To collect data, “Neff’s self compassion scale (long form)” and “school wellbeing questionnaires” (Breso, Salanova, and Schaufeli’s academic burnout questionnaires, student engagement questionnaire by salmela-aro et al., and school value assessment by Niemivirta) have been used and were analyzed using MANOVA The results of multivariate analysis of variance (MANOVA) showed that mean scores of normal students in self-compassion variable (except in isolation and self-judgment) and academic well-being (except academic burnout) were significantly less than students in learning disorder You had more (p <0.05). but there was no significant difference between the two groups in the human component and extreme equalization (p <0.05).

    Keywords: Self-compassion, academic well-being, specific learning disability
  • Ezat Taghdiri, Mohammad Narimani *, Tavakkol Mousazadeh Pages 70-82

    Learning disabilities can significantly affect academic success and achievement at any age. The aim of this study was to compare the effectiveness of the model based on achievement motivation and emotion regulation techniques on learning self-regulation in students with learning disabilities.The method of the present study was an experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study included all students enrolled in the Center for Educational Learning Disabilities in Ardabil in the academic year of 2019-2020. Were selected (15 people in each group). Data collection tools were self-regulated learning questionnaires. The process of implementing the model based on progress motivation lasted for 5 sessions and emotion regulation techniques for 10 sessions and each session lasted 90 minutes and the control group did not receive any intervention. The results were analyzed using univariate covariance test.The results of analysis of covariance showed that after controlling for the effects of the pretest, there was a statistically significant difference between the mean scores of the three experimental and control groups in the total score of the learning self-regulatory variable (F = 14.742).Practically, due to the effectiveness of the motivational model based on progress and emotion regulation techniques, it is recommended as a basic strategy to increase self-regulated learning by teachers, psychologists and school counselors for all students, especially students with special learning disabilities.

    Keywords: progress motivation model, emotion regulation techniques, learning self-regulation, learning disability
  • Mehdi Naeim, Faranak Alafasghari, Fardad Didar *, Vahid Savabi Niri, Ehsan Golestani, Mohsen Bayat Pages 83-93
    Objective

    This study aimed to compare the performance of male and female students with learning disabilities and common students during the Benton visual and spatial perception test in elementary schools in Ardabil.

    Methods 

    The research design is descriptive causal-comparative. The statistical population included all students with learning disabilities and normal primary students in Ardabil city in the academic year 2019 (119314 people), from which a sample of 120 people were selected by available sampling method. The Benton spatial visual perception test was used to assess the students. Data were analyzed with descriptive statistics and two-way ANOVA.

    Results 

    The results showed that gender alone had a significant effect on students' level of visual/ spatial perception; furthermore, the kind of disorder including dyslexia, math, reading and math and without learning disorder have a significant effect on gift/ spatial perception action of students, although the interactive effect of learning disability (reading, math, reading, reading and math without learning disabilities) and gender did not have a significant effect on students' visual/spatial perception.

    Conclusion

    It can also be concluded that children with learning disabilities in visual-spatial perception have weaker performance than normal students, so they need special training to compensate for this weakness.

    Keywords: Students, Learning disturbances, Benton Visual-Spatial Perception Test
  • Yousef Dehghani *, MohammadAmin Hasani Pages 94-108

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of resiliency training on stress management, affects and academic help seeking in students with learning disabilities. The method of this study was semi-experimental and pre-test-post-test with control and follow-up group. The statistical population consisted of 380 third- to fifth-grade primary students with all kinds of learning disabilities who had been referred by the schools to the Center for Learning Disabilities of Bushehr province’s Department of Education in 2019-2020 school year. The sample consisted of 40 students who were selected through convenience sampling and randomly assigned in two groups (exprimental and control). The measurement tools were the Watson, Clarke & Teljin's affects questionnaire, Ryan & Pentrich's helplessness questionnaire and Endler & Parker's stress coping strategies questionnaire. The experimental group received 9 training sessions and the control group did not receive any intervention. The data were analyzed using repeated measure ANOVA and SPSS software version 22. Findings showed that resiliency training has a significant effect on stress management, affects, and academic help seeking behavior of students with learning disabilities and and this effect remains unchanged in the two-month follow-up phase. Since resiliency training helps improves individuals’ interactions with peers and increases their awareness, acceptance and emotional expression, such training can be used as effective intervention method to improve stress management, affects and academic help seeking in students with learning disabilities

    Keywords: resiliency training, stress management, affects, Academic help seeking, learning disabilities