فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 48 (زمستان 1400)

نشریه مطالعات قرآنی
پیاپی 48 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/09
  • تعداد عناوین: 22
|
  • مریم نیکونژاد، محمدهاشم رضایی*، محمد سیفی صفحات 9-52

    یکی از بهترین شیوه ها در تعلیم و تربیت استفاده از محبت است. ذهن پاک و شفاف دانش آموز بر پایه محبت و مهرورزی نهادینه شده است. برداشت های ذهنی و فکری دانش آموز از مفاهیمی چون محبت و مهرورزی با توجه به مشاهدات، مطالعات و آموخته های کلاسی می باشد. لذا شایسته است متولیان آموزشی محبت و مهرورزی را به عنوان زیربنای نظام تعلیم و تربیت مورد توجه قرار دهند. پژوهش حاضر کیفی بوده و به شیوه تحلیل محتوا، بررسی اسنادی و پدیدارشناسی انجام گرفته است. جامعه پژوهش شامل کلیه منابع و مستندات علمی معتبر مرتبط با پژوهش، و کلیه خبرگان حوزه تعلیم و تربیت بوده است که نمونه بر اساس روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها فیش برداری، چک لیست تحلیل محتوا و سوالات مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. یافته های پژوهش نشان می دهد که تربیت مبتنی بر محبت و مهرورزی دارای ابعاد هستی شناسی، انسان شناسی، معرفت شناسی، ارزش شناسی، زیست شناسی، جامعه شناسی، روان شناسی و مقوله دینی است. بر اساس این ابعاد 60 مولفه اصلی استخراج گردید.

    کلیدواژگان: ابعاد، تحلیل محتوا، تربیت، قرآن کریم، محبت، مهرورزی
  • علی اصغر اصغری ولوجایی، حمید محمدقاسمی*، سید حسین حسینی کارنامی صفحات 53-72

    قرآن کریم کتابی است که جذاب ترین و معتبرترین قصه های دینی را تشکیل می دهد. قصه در عرصه فرهنگ و انتقال مفاهیم انسانی قدمتی کهن دارد و سازگارترین فرم کلامی با ذهن بشر است. از همین روی دامنه مخاطبانش وسیع تر و قدرت نفوذش بیش تر است. قرآن کریم در طرح داستان ها و به خصوص داستان های انبیا، از سبک و اسلوب های منحصر به فردی بهره جسته است. همین داستان های معنوی، آن هنگام که به دست افسانه پردازان و اسراییلیات آفرینان افتاده است به نوعی مورد پردازش قرار گرفته که کاملا با اسلوب و اهداف داستان های قرآن کریم مغایر و متضاد بوده است. این مقاله بر آن است مقایسه ای اجمالی میان پنج ویژگی داستان های قرآن از جمله «حقیقت گرایی، نپرداختن به جزییات و تفاصیل بی فایده، مبارزه با تحریفات، معرفی انبیا به عنوان الگوهای اخلاقی، رعایت اصول اخلاقی» با پنج ویژگی اسراییلیات که کاملا در برابر ویژگی های قصص قرآنی است یعنی «افسانه سرایی و خرافه پردازی، پرداختن به جزییات و تفاصیل بی فایده، تفاوت ها و تهافت های روایات اسراییلی، و مخدوش کردن چهره تابناک انبیا ارایه کند تا اختلاف عمیقی که میان این دو روش وجود دارد روشن شود.

    کلیدواژگان: قرآن، قصص، اسرائیلیات، انبیا، افسانه سرایی
  • ماشاءالله بخشی، سید عادل نادر علی*، مهریار شبابی صفحات 73-97

    بررسی مفاهیم قرآن کریم بسیار حایز اهمیت است به خصوص هنگامی که با منطق و استدلال و تفسیر قرآن به قرآن همراه باشد. این مقاله با تاکید بر تفاسیر اهل سنت و تشیع، به مواردی مهم مانند موعودگرایی و موعودباوری که با سرنوشت بشریت گره خورده است، می پردازد و بیش از 65 آیه در آن ها وجود دارد که کاملا نگاهی مشترک به موعودباوری دارند؛ با بررسی مفاهیم 10 آیه از آیات قرآن کاملا مشهود است که فارغ از تفسیر و روایت در مورد این آیات با توجه به مفاهیم خود آیه و در کنار آن قرار دادن با مفهوم کلی قرآن کریم می توان با استدلال و منطق آنچه مورد ادعای مفسران و تفسیرهای قرآن کریم که بیش تر یا روایی هستند یا منبعث از روایات می باشند دست یافت و نوعی مفهوم شناسی مستقل را به کار گرفت. مهم ترین نتایج این تحقیق بیان می دارند که موعود باوری ضرورتی برای زنده بودن حضرت عیسی(ع)، و لزوم وجود موعود برای غلبه دین خداوند بر تمام ادیان و یکی شدن دین تمام مردم، با سبک مفهوم شناسی آیات مربوطه قابل اثبات است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، اهل سنت، تشیع، موعود، ظهور، استدلال
  • محمود ابوترابی، سید محمد نقیب، عباس یوسفی تازه کندی* صفحات 99-126

    یکی از مباحث مهم پیرامون تفسیر «المیزان» نقش و جایگاه روایات است. دیدگاه اثربخشی روایات بر نظرات تفسیری علامه طباطبایی در میان سایر نظرات قابل تامل است. پژوهش پیرامون این دیدگاه به خاطر جایگاه تفسیر علامه طباطبایی و رفع ابهامات پیرامون این تفسیر و روش قرآن به قرآن ضرورت دارد و از این جهت که این دیدگاه مورد تحلیل قرار گرفته و مبانی و شواهد اثربخشی روایات استخراج شده است دارای نوآوری است. یکسان بودن حقیقت ولایت با قرآن از حیث صدق، عدم افتراق قرآن از عترت، مبین قرآن بودن اهل بیت، حجیت سنت و بیانات معصومان، عدم دسترسی به بلندای معارف جز مطهرون، نگارش تفسیر«البیان فی الموافقه بین الحدیث والقرآن» قبل از تفسیر «المیزان»، تدریس و تعلیقه بر احادیث «بحار الانوار»، نگارش تفاسیر موضوعی بر اساس روایات، هماهنگی نظرات علامه با روایات در تفسیر «المیزان» از مهم ترین مبانی و شواهد اثربخشی روایات بر نظرات تفسیری علامه طباطبایی(ره) است. مبانی و شواهد ارایه شده نشان از اثربخشی مستقیم و با واسطه روایات بر نظرات تفسیری علامه داشته است.

    کلیدواژگان: روایات تفسیری، حجیت سنت، نفسیر قرآن به قرآن، جایگاه سنت در تفسیر
  • علی آزادی*، علی عباس حیاتی، محمد ملکیان صفحات 127-147

    با توجه به قواعد مسئولیت مدنی هر کسی که به دیگری زیانی وارد کند باید از عهده جبران آن بر آید. اما آیا اگر کسی در مسیر اعمال حق خویش، زیانی به دیگری وارد نماید نیز در مقابل زیاندیده مسیول است؟ در فقه اسلامی این موضوع ذیل عنوان تعارض قاعده لاضرر و قاعده تسلیط مورد بررسی قرار گرفته است و نهایتا نظری قوت گرفته است که قاعده لاضرر حاکم بر قاعده تسلیط است. در حقوق موضوعه قانونگذار حکم این مساله را در اصل 40 قانون اساسی و ماده 132 قانون مدنی بیان کرده است که پس از تحلیل مبانی احکام مربوط، به این نتیجه می رسیم که اگر کسی در حق خویش تصرفی کند مجاز نیست به دیگری ضرری وارد کند و اگر ضرر وارد کرد، در هر حال، در برابر زیاندیده مسئولیت دارد و اگر کسی در حق خویش تصرفی نماید که باعث زحمت و مشقت دیگری شود، در صورتی مسیول است و از این تصرفات منع می شود که این تصرفات عرفا برای او ضروری نباشد.

    کلیدواژگان: ضرر، قاعده لاضرر، قاعده تسلیط، اعمال حق
  • عزت الله برخورداری * صفحات 149-169

    «طلاق» ایقاع تشریفاتی بوده و صرفا در عقد نکاح دایم جاری شده و در نکاح منقطع جاری نمی گردد. طلاق از احکام امضایی بوده و از احکام تاسیسی نمی باشد. طلاق حقی است که به مرد اختصاص دارد و شارع و قانون مدنی چنین حقی برای زن بلادلیل نشناخته است. طلاق حقی غیر مالی بوده و قابل انتقال و قابل اسقاط نیز نمی باشد. دین مبین اسلام، طلاق را تایید نموده و در قرآن آیات متعددی در سوره های بقره، نساء، احزاب، تحریم و طلاق به آن اختصاص یافته است. در قانون مدنی نیز موادی به طلاق تخصیص داده شده است. طلاق دارای چهار رکن اساسی: طلاق دهنده، زن طلاق داده شده، صیغه طلاق و شاهد گرفتن بر صیغه طلاق می باشد. برای صحت طلاق، ارکان آن باید موجود بوده و هر یک شرایط خاص خود را داشته باشد در غیر این صورت طلاق واقع نشده و باطل خواهد بود.

    کلیدواژگان: قرآن، حقوق مدنی، قانون مدنی، حقوق اسلام، ارکان
  • سمانه جعفری * صفحات 171-192

    در بخش قابل توجهی از تالیفات عرفانی که به منظور تعلیم مبانی عرفان نوشته شده، نویسندگان، برای تبیین دیدگاه‎های خود از قصص قرآنی استفاده کرده‏اند. این پژوهش با نظر به این مهم، به روش کتابخانه ای به بررسی کارکرد داستان های قرآنی پیامبران اولوالعزم، در پنج اثر مهم عرفانی فارسی پرداخته و نشان می دهد که داستان میقات حضرت موسی(ع) بالاترین بسامد را در شرح دیدگاه ها و اصطلاحات عرفانی دارد و در اکثر موارد نیز در تقابل با معراج حضرت محمد(ص) مطرح شده است. این قصه به سبب تبیین اهمیت پیر و اطاعت بی‏چون و چرا از وی کاربرد فراوان داشته است. پس از آن، داستان حضرت ابراهیم به منظور تشریح اصطلاحات تسلیم، جمع، مشاهده، طلب، شوق و... در هر پنج اثر نمود یافته. داستان معراج حضرت محمد(ص) در دو کتاب «رساله قشیریه» و «عبهر العاشقین» مورد توجه قرار گرفته و داستان حضرت عیسی تنها در «عبهر العاشقین» به منظور تبیین مساله لقاء الله مطرح شده که مقاله حاضر به تفصیل به هر یک از آن ها می پردازد.

    کلیدواژگان: قرآن، قصص انبیا، ارتباط بینامتنی، متون عرفانی
  • علیرضا ذوالفقاری * صفحات 193-209

    چگونگی اندیشیدن نقش مهمی در زندگی و کارکرد انسان ها دارد. انسان ها با توجه به نوع نگرشی که نسبت به خداوند، جهان و خود دارند از یکدیگر متمایز و به دو گروه خوش بین و بدبین دسته بندی می شوند. افراد خوش بین رویدادهای عالم هستی را بد در نظر نمی گیرند. زیرا که می دانند هر لحظه عالم دارای حساب و کتاب بوده و بدون اراده خداوند سبحان برگی از درخت نمی افتد و انسان ها باید به رحمت و بخشش خداوند امید داشته و شادمانه به برنامه ریزی و عمل بپردازند. در پژوهش حاضر سوال مطرح شده این است که مثبت اندیشی از دیدگاه قرآن کریم دارای چه کارکردهای روان شناختی است؟ با بررسی و توجه به معانی آیات یازده کارکرد روان شناختی برای مثبت اندیشی یافت شد که عبارت اند از تقویت خداباوری، افزایش سلامت جسمانی و روانی، آینده نگری و امیدواری، مدیریت هیجانات، برقراری ارتباطات اثربخش، افزایش تاب آوری، افزایش گذشت، موفقیت بیش تر، شاد زیستن، ارزشمندی و معناداری زندگی و استحکام خانواده.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، پیامدهای روان شناختی، خوش بینی، خداباوری، ارزشمندی زندگی
  • مینا شمخی*، محمدجواد نجفی صفحات 211-238

    با آغاز عصر تدوین تفسیر، اسراییلیات فراوانی که وارد حوزه فرهنگ اسلامی شده بود به تفاسیر راه یافت که تفاسیر شیعه نیز از این پدیده پیراسته نبودند. پرسمان نخست در این جستار آن است که شیوه رویارویی مفسران شیعی و ریشه های آن چه بوده است. می توان گفت رویکرد مفسران شیعی به روایات اسراییلی، یکسان نبوده است. ریشه های پیدایش رویکرد تفسیری پذیرش روایاتی از این دست، می تواند: یکی، پرهیز از بررسی سندی روایات و دیگری پرهیز از تحلیل دلالی و عرضه آن ها بر دلایل قطعی نقلی و عقلی باشد. پژوهش حاضر مطالعه ای کتابخانه ای است که با رویکرد کیفی و با استفاده از روش های تحلیل سندی و متنی این موضوع را بر پایه قرآن و احادیث بررسی نموده است. تفسیر شیعی «منهج الصادقین فی إلزام المخالفین» توسط ملا فتح الله کاشانی به رشته نگارش در آمده و به باور برخی محققان، بعد از تفسیر ابوالفتوح رازی، بهترین و جامع ترین تفسیر فارسی تالیف شده تا آن زمان است. در تفسیر مذکور، روایات اسراییلی به چشم می خوردکه بر رسیده می شود.

    کلیدواژگان: منهج الصادقین، مفسران شیعی، نقد سندی، تحلیل دلالی، اسرائیلیات
  • عماد صادقی*، حسین علوی مهر صفحات 239-266

    مساله مصونیت انبیا از گناه و خطا به طور اجمال مورد قبول همه مسلمین، بلکه همه صاحبان ادیان و ملل است؛ ولی در خصوصیات آن اختلاف فراوان و آراء و اقوال گوناگونی وجود دارد. بر اساس ظاهر برخی از آیات قرآن کریم تعدادی از انبیاء الهی دچار خبط و خطا شده اند که با مقام رسالت آن ها سازگاری ندارد. یکی از این موارد آیاتی است که ظاهرا نشان می دهد حضرت داود(ع) در قضاوت خویش دچار خطا شده است از این رو در این مقاله سعی شده به این مساله پرداخته شود تا ثابت گردد هیچ گونه خبط و خطایی از جانب ایشان صورت نگرفته است بلکه موضوع از این قرار بوده است که وقتی خداوند مقام فصل الخطابی را به پیامبر(ص) ارزانی داشت حضرت داود(ع) به درگاه خدا استغاثه کرد که پروردگارا مردم تاب و تحمل مقام فصل الخطابی را ندارند و بهتر است که به همان شیوه معمول میان آن ها داوری شود و در این زمان اتفاقی می افتد که او متوجه اشتباهش شده و بلافاصله از درگاه خدا طلب عفو و بخشش می نماید.

    کلیدواژگان: داوری، فصل الخطابی، داود(ع)، عدالت، مشاجره
  • عفت طاهری، مهدی مطیع*، مهدی حبیب اللهی صفحات 267-289

    بحث اسماء و صفات الهی از دیرباز تا کنون مورد توجه متکلمان و مفسران بوده است. در جای جای قرآن مجید این اسماء قابل شهود است و در این میان بخش قابل توجهی از آیات به یک یا دو اسم و صفت خداوند ختم شده اند. اینکه مراد جدی گوینده این آیات چه می باشد و در لایه های بافتی آن؛ یعنی بافت درون زبانی، مسایلی چون همنشینی و ارجاعات و در بافت برون زبانی، مخاطب، فضای نزول، مقام سخن، حتی لحن کلام با چه کنشی مورد نظر گوینده چه بوده است، قابل بررسی می باشد. با توجه به تفاسیر مختلف ارتباط بین اسماء الهی در اختتام آیات با محتوای همان آیه و با آیات قبل و بعد آن احساس می شود، ما را بر آن داشت که با روش کاربردشناسی با تکیه بر منابع تفسیری از طریق مشخص نمودن مولفه ها و عناصر کارگفت، ارتباط دو اسم «لطیف خبیر» در کنار هم و در اختتام آیات با متن آیه و آیات دیگر را بررسی کنیم.

    کلیدواژگان: بافت درون زبانی، اختتام آیات، کاربردشناسی، کارگفت، لطیف خبیر
  • مصطفی عطار آبکناری، سید محمدعلی ایازی*، کاظم قاضی زاده صفحات 291-312

    تفسیر «معارج التفکر» به سبک تنزیلی توسط المیدانی از مفسران معاصر اهل سنت به رشته تحریر در آمده است و یکی از ابزارهای مفسر در این تفسیر استفاده از تفسیر بالماثور می باشد. در این پژوهش ضمن تبیین دقیق نحوه بهره گیری مفسر از روایات، رابطه این رویکرد با سبک تفسیر تنزیلی مفسر واکاوی شده است. این تحقیق از نوع پژوهش های بنیادی بر پایه مطالعات نظری است که به روش تحلیل محتوای توصیفی با بررسی مدارک و اسناد(روش گردآوری کتابخانه ای) در صدد آن است با دسته بندی روایات مورد استفاده مفسر از حیث محتوای روایات و نیز منبع صدور روایات، تبیین دقیقی از عملکرد المیدانی در حوزه تفسیر بالماثور صورت گیرد و در نهایت به این نتیجه می رسد که عمده نتایج تفسیری مبتنی بر روایات در تفسیر المیدانی حاصل توجه به تنزیل نیست و از مبانی غیر تنزیلی مفسر مثل مبانی کلامی و نگرش های اعتقادی و ادبی ایشان حاصل شده است. لازم به ذکر است این پژوهش از جهت محتوایی و همچنین از حیث بررسی رابطه رویکرد تفسیر روایی با سبک تنزیلی کاملا تازگی دارد.

    کلیدواژگان: تفسیر روایی، تنزیل، تفسیر معارج التفکر و دقائق التدبر، المیدانی
  • رقیه میرزاخانی، علی حسین احتشامی* صفحات 313-335

    در این پژوهش به تبیین و تحلیل بررسی علل و انگیزه های خودداری مردم از اجرای امر به معروف و نهی از منکر از منظر قرآن کریم و نهج البلاغه، آسیب شناسی روش های کاربردی و تاثیر این روش ها در اجرای صحیح امر به معروف و نهی از منکر، آسیب شناسی علل و عوامل عدم موفقیت در اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر و واکاوی مبانی عقلی- اجتماعی آن ها پرداخته شده است. اهداف تحقیق عبارت بوده اند از بررسی معنا و مفهوم امر به معروف و نهی از منکر و بررسی عواملی خودداری مردم از امر به معروف و نهی از منکر از منظر قرآن کریم و نهج البلاغه. فرضیه های تحقیق عبارت بوده اند از رفاه طلبی، ترس از ضررهای مالی و جانی، طمع و واگذاری مسئولیت بر عهده دیگران از علل خودداری مردم از امر کردن به معروف و نهی از منکر در جامعه اسلامی می باشد. روش انجام این پژوهش، تحلیل اسنادی بوده و با شیوه کیفی مورد تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تغییر ارزشی، معروف و منکر، جامعه اسلامی، قرآن، نهج البلاغه
  • کلثوم فضلعلی، جوانشیر اسدی* صفحات 337-360

    در تعریف معنای زندگی باید گفت زندگی برای مردم زمانی معنادار است که آن ها بتوانند الگو یا هدفی را در رویدادهای زندگی برای خود در نظر بگیرند. در نقطه مقابل زندگی زمانی بی معنا است که به نظر برسد همه چیز فرو ریخته است و نمی توان هیچ احساسی را در ماورای آنچه انجام می شود یا رویدادهای که در زندگی اتفاق می افتد، پیدا کرد. معنای زندگی به محتوایی اشاره می کند، داشتن هدف در زندگی تضمین کننده سلامت عمومی افراد و کارکرد سالم جامعه می باشد؛ بین هدف در زندگی با کاهش علایم افسردگی، بیش ترین رابطه وجود دارد؛ در همین راستا در جهان بینی اسلامی، مبانی تمامی ارزش های الهی و آموزه های دینی بر فطرت، معنویت، اندیشه، اهداف دینی و سبک زندگی الهی استوار است و فلسفه وجودی معنای زندگی رسیدن به حیات طیبه است. هدف از پژوهش حاضر با روش تحلیلی- توصیفی مقایسه معنای زندگی از دیدگاه روان شناسان و آموزه های قرآنی می باشد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، روان شناختی، معنای زندگی، سخت رویی، حیات طیبه
  • حمید متولی زاده نائینی * صفحات 361-396

    با ظهور دین اسلام، باورهای دینی در تمام جنبه های زندگی مسلمانان اعم از گفتار و رفتار نفوذ کرده و تاثیرات مهمی بر جای گذاشت. ادبیات نیز به عنوان یکی از مهم ترین جنبه های جامعه چه در حوزه شعر و چه در حوزه نثر از این تاثیر بی بهره نماند. از آنجا که جریر، مسلمان بود و اسلام در زمان حیات او، دین حکومت و خلیفه رسمی آن به شمار می آمد، بنابراین زمینه لازم برای این شاعر جهت مفاخره بر رقیبان غیر مسلمان فراهم شد به طوری که در مناقضه اخطل مسیحی، دین و باورهای آن را به مثابه ماده اساسی استدلالات خویش در غلبه بر وی به کار گرفته است و هر آنچه که یک مسلمان می تواند به آن ببالد را به تصویر کشیده است. در این مقاله، هدف، بررسی دین باوری یا دین گریزی جریر نبوده، بلکه واکاوی محورها و ابعاد اندیشه های دینی شاعر در نقایضش با اخطل مورد نظر بوده است. محور اندیشه های دینی جریر، اثبات یکتاپرستی و همچنین اثبات عزت مسلمانان و ذلت تغلبیان است.

    کلیدواژگان: دین، اسلام، قرآن کریم، نقائض، جریر
  • مکرم محمدنیا کلیمانی، حسین مرادی زنجانی*، محمدحسین صائنی، فرهاد ادریسی صفحات 397-417

    فضل، واژه و اصطلاحی دینی- قرآنی و نیز یکی از صفات خداوند است. مفسران و راویان بسیاری به ابعاد گوناگون این مفهوم اشاره کرده اند و بر اساس آیات قرآن، کیفیت و نحوه بهره مندی از آن را برشمرده اند. در این بین، مفسران عرفانی که نمود فضل الهی را همسو با مسلک صوفیانه خود دیده اند، بحث های متعددی را بر اساس کتاب الله مطرح نموده اند. در این تحقیق، با عنایت به روش توصیفی- تحلیلی، کاربست وجوه فضل در تفسیرهای عرفانی و آراء مفسران، بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که مهم ترین وجوه فضل الهی در این آثار عبارت اند از 1. برتری دادن که شامل زیربخش هایی چون برتری دادن انسان به دیگر موجودات؛ برتری دادن پیامبران بر دیگر موجودات؛ برتری دادن قوم یهود بر دیگر قوم ها و برتری مجاهدان بر ترک کنندگان جهاد می شود 2. رزق و روزی 3. نعمت های الهی 4. پاداش الهی که مهم ترین آن، رضوان الهی است و 5. توبه. در نگاه مفسران، فضل الهی بر عدل الهی ارجحیت دارد که مبین پیشی گرفتن شفقت حق تعالی بر قهریت اوست.

    کلیدواژگان: تفسیر، عرفان، فضل، محبت، عدل
  • مریم امین افشار، مسعود اکبری زاده*، مهدی محمدی نیا صفحات 419-442
    استعاره از جنبه های گوناگون مورد بررسی قرار می گیرد که یکی از جنبه های مهم آن بررسی استعاره از نظر مفهومی می باشد که «استعاره مفهومی» نام دارد. بسیاری از افراد در صدر اسلام به واسطه شیوایی و بلاغت این کلام الهی به دین اسلام گرویدند؛ لذا پژوهش در متون این کتاب آسمانی گرانقدر علاوه بر کشف حقایق، با بکار بستن یافته های حاصل از آن در زندگی، می تواند موجبات سعادت دنیوی و اخروی را فراهم آورد. لازم به ذکر است که سود یک تجارت در پایان آن مشخص می شود نه ابتدا و اواسط آن. به دلیل زیبایی و تاثیر فراوان استعاره مفهومی، پژوهش محدود به بررسی استعاره های مفهومی در جزء اول و جزء بیستم قرآن کریم شده است و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، ضمن مطالعه در زمینه مذکور به این پرسش پاسخ می دهد که کاربرد استعاری کلمات در جزء اول و بیستم قرآن چگونه است و استعاره چه جایگاهی در شیوایی بیان و تاثیر معنوی قرآن دارد؟
    کلیدواژگان: بلاغت، فنون بیانی، قرآن کریم، معنای غیر حقیقی، استعاره
  • علی حسن نیا*، محسن خاتمی، سمیه شیخی صفحات 443-467
    از مباحث مورد توجه قرآن پژوهان معاصر، نظریه «وحدت موضوعی سوره ها» به منظور نظام مند و منسجم جلوه دادن سور قرآن از منظر مفهوم و هدف و معرفی آن ها به عنوان یک شخصیت مستقل هدفمند و با اغراضی خاص از جانب متکلمی حکیم است. تفاسیر «المیزان» و «التفسیر الموضوعی لسور القرآن الکریم» با اتخاذ این شیوه، نام خویش را در زمره معتقدان به این نظریه ثبت کرده اند. اعتقاد به نظریه «وحدت موضوعی سوره ها»، تفاوت خاستگاه فکری و معاصر بودن هر دو مفسر، از جمله مواردی است که لزوم بررسی تطبیقی میان این دو تفسیر را آشکار می سازد؛ اهتمام نوشتار حاضر، بررسی رهیافت های استدلالی ایشان در نمایان سازی این نظریه در سوره یس و واکاوی مشابهت ها، نقاط قوت، میزان انطباق و توفیق تفاسیر در بکار بستن نظریه است. نتایج نشان از نقطه تمرکز آنان در توجه دهی به واحدهای موضوعی در مسیر غرض یابی دارد. تحلیل محتوا و موضوعات کلی سوره یس نیز محور موضوعی «اصول سه گانه اعتقادی» را ترسیم می کند، که نمایانگر برتری عملکرد علامه طباطبایی در غرض یابی و توجه دادن به محور سوره است.
    کلیدواژگان: التفسیر الموضوعی لسور القرآن الکریم، المیزان، تناسب آیات، سوره یس، علامه طباطبایی
  • محمدابراهیم مجاهد، احمد عابدینی نجف آبادی*، جواد پنجه پور صفحات 469-499

    یکی از مهم ترین جرایم ذو ابعاد و امنیتی افساد فی الارض می باشد. با نگاهی به متون فقهی و تاریخچه قانونگذاری نتیجه می گیریم که علی رغم مستندات و استحکام مبانی فقهی به خاطر شمول مفهومی و مصادیق فراوان تا کنون قانونگذار از ورود به جرم انگاری مستقل برای افساد فی الارض اجتناب نموده است. ایراداتی از جمله شمول مفهومی از یک سو و اصول حاکم بر سیاست کیفری مانند اصل تفسیر مضیق از سوی دیگر مانع از جرم انگاری مستقل آن شده بود. همینطور مناقشه وحدت یا ثنویت دو عنوان محاربه و افساد فی الارض که در این پژوهش نیز تا حدودی به آن پرداخته ایم مزید بر آنچه گفتیم سد راه استقلال جرم افساد بود. البته خواهد آمد که آیه 33 سوره مبارکه مایده مفهومی واحد داشته و شان صدور آیه شریفه با عنایت به نظر مفسران و قول مشهور فقها متمرکز بر موضوع محاربه است و نه افساد فی الارض. در واقع «افساد» قید توضیحی برای محاربه بوده و ناظر به تعلیل مجازات های چهارگانه است.

    کلیدواژگان: افساد فی الارض، استقلال، مستندات فقهی، مصادیق قانونی
  • سید مجتبی موسوی دره بیدی، محمدعلی حیدری* صفحات 501-521

    وحدت وجود به معنای سریان وجود مطلق الهی در ذره ذره عالم هستی است. یعنی ذات هستی یکی است که مصداق آن خداوند متعال است و عالم هستی ظهور و تجلی خداوند است. یعنی عالم هستی، ظلی از ذات الهی است. لذا نگارنده با این سوال که اصلی ترین موضوع عرفان نظری یعنی وحدت وجود در قرآن کریم و در کلام مفسران آن چگونه مطرح شده است؟ مساله را از طریق گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و به شیوه توصیفی- تحلیلی و با بررسی تعدادی از آیات قرآن کریم و کلام معصومین پیگیری می نماید و با این فرض که موضوع وحدت وجود در تعداد زیادی از آیات قرآن کریم و همچنین در موارد زیادی از سخنان اولیاء الهی دیده می شود، به دنبال آن است که ثابت نماید مهم ترین موضوع عرفان نظری یعنی وحدت وجود در آیات زیادی از قرآن کریم و سخنان زیادی از بزرگان آمده است.

    کلیدواژگان: تجلی، اصالت وجود، ظهور، کثرت، عرفان نظری
  • عبدالرحیم عبودی، سید حسن حسینی*، ابوالحسن مومن نژاد صفحات 523-547
    جایگاه و آثار تجسس یکی از مسایل مهم و تاثیرگذار در مناسبات اجتماعی است چراکه حفظ امنیت و ثبات جامعه، جلوگیری از بر هم خوردن نظم عمومی و دیگر مصلحت ها این امر را اجتناب ناپذیر می سازد. فقها به استناد آیه دوازدهم سوره حجرات و احادیث متعدد، تجسس را حرام می دانند. همچنین تفتیش عقاید و اسرار و خطاهای مومنان و نیز افشا و آشکار کردن آن ها، با استناد به آیات قرآن، از جمله آیه نوزدهم سوره نور، حرام است. این مقاله با استفاده از منابع اسنادی و کتابخانه ای و به روش توصیفی- تحلیلی در صدد یافتن پاسخ به این سوال می باشد که بایسته ها و آثار تجسس در دیدگاه نویسندگان کتب اربعه چیست؟ داده ها حاکی از آن است که در این کتاب ها وظایف و بایسته هایی را برای مومن در خصوص تجسس مشخص نموده و با توجه به عموم آیات و روایات و حکم عقل و سیره، به طور مطلق حرام و ممنوع شمرده شده است.
    کلیدواژگان: کتب اربعه، تجسس، حکم جاسوسی، استراق سمع
  • رضا عسگری، محمود قیوم زاده خالقی*، عباسعلی حیدری صفحات 549-568
    پیشرفت مادی بشر و تحولات بنیادی که در نظام اجتماعی بشر روی داده، این ضرورت را ایجاب می کند که تحولات و توسعه به مقتضای زمان و مکان در ترازوی فرهنگ صحیح قرار گیرد. به عبارت دیگر؛ هم در روابط انسان با طبیعت و هم در مناسبات اجتماعی انسان ها با یکدیگر تحولاتی بنیادی ایجاد شده است. از جمله مواردی که در حیطه حقوق خانواده، توجه و عنایت ویژه ای به شرایط و اوضاع و احوال پیرامون آن در احکام اسلامی شده، بحث تعدد زوجات است. به موجب این تحقیق که به روش توصیفی- تحلیلی و با هدف بررسی نقش زمان و مکان در جواز و عدم جواز تعدد زوجات از منظر آیات و روایات صورت گرفته، این نتیجه قابل بیان است که؛ در وضع احکام شرعی، لازم است مقتضیات زمان و مکان، مصالح، مفاسد و منافع افراد جامعه مد نظر قرار گیرد. تاثیر زمان و مکان در اجتهاد در راستای تغییر موضوعات احکام‏‎ ‎‏اجتماعی اسلام است و اگر در اثر شرایط و مصلحت، تغییراتی در موضوعات احکام از جمله تعدد زوجات ‎‏ایجاد شد، احکام آن قهرا‏‎ ‎‏عوض می‏‎‎‎‏شود.
    کلیدواژگان: زمان، مکان، ازدواج، احکام، آیات
|
  • Maryam Nikoo Nezhad, Mohammad Hashem Rezaei *, Mohammad Seifi Pages 9-52

    One of the best ways to educate is to apply kindness. The pure and clear mind of the student is institutionalized on the basis of kindness and affection. The student's mental and intellectual perceptions of concepts such as kindness and gentleness are based on observations, studies and classroom learning. Therefore, it is worthwhile for educational administrators to consider kindness and gentleness as the foundation of the education system. The present research is qualitative and has been done through content analysis, documentary study and phenomenology. The research population includes all valid scientific references and documents related to research, and all experts in the field of education. The sample is selected based on purposive sampling method. Data collection tools were sampling, content analysis checklist and semi-structured interview questions. Findings show that education based on kindness and gentleness has ontological, anthropological, epistemological, biological, sociological, psychological and religious dimensions. 60 main components were extracted based on the abovementioned dimensions.

    Keywords: Dimensions, Content Analysis, education, Holy Quran, kindness, gentleness
  • Ali Asghar Asghari Valojaei, Hamid Mohammad Ghasemi *, Seyyede Hossein Hosseini Karnami Pages 53-72

    Holy Quran is a book that contains one of the most fascinating and authoritative religious stories. Stories have a long history in the field of culture and transmission of human concepts and are the most compatible verbal form with the human mind; as a result, the audience is wider and are more influent. Holy Quran has used unique styles in designing stories, especially the stories of the Prophets. These spiritual stories were processed in a way that were completely contrary to the style and purpose of the stories of HolyQur'an when have been found by mythologists and Israʼiliyyat. The present article seeks to provide a brief overview of the five characteristics of Qur'anic stories, including "truthfulness, disregard for useless details, the fight against distortion, the introduction of Prophets as moral role models, and considering moral principles" with the five characteristics of Israʼiliyyat that are in very contrast to the characteristics of stories; that is, "myths and superstitions, paying attention  to useless details and particulars, the differences and distortions of the Israʼiliyyat narrations, and the distortion of the glorious reputation of the prophets in order to clarify the profound difference between the two methods."

    Keywords: Quran, stories, Israʼiliyyat, prophets, fable
  • Mashallah Bakhshi, Seyyed Adel Nader Ali *, Mehryar Shababi Pages 73-97

    Studying the concepts of Holy Qur'an is of very importance, especially when it is accompanied by logic, reasoning and interpretation of Qur'an to Qur'an. The present article addresses important issues such as the Assigned and Messianism that are tied to the fate of humanity, and there are more than 65 verses that have a completely common view to messianism emphasizing Sunni and Shiite’s interpretations. By studying the meanings of 10 Verses of Qur'an, it is quite obvious that regardless of the interpretation and narration about mentioned verses according to the meanings of the verse itself and putting it next to the general meaning of HolyQur'an, we can argue and conclude that what the commentators and interpretations of Qur'an claim which is more or less narrative or derived from narrations, achieved and applied a kind of independent semantics. The most important results of this research indicate that the messianismas necessity for Jesus’s being alive, and the necessity of the Assigned to overcome the religion of God over all religions and the unification of all religions, can be proved by the conceptual style of the relevant verses.

    Keywords: Holy Quran, Sunni, Shiite, Assigned, Emergence, Reasoning
  • Mahmoud Abu Torabi, Seyyed Mohammad Naqib, Abbas Yousefi Tazeh Kandi * Pages 99-126

    One of the important issues regarding the interpretation of "Al-Mizan" is the role and status of narrations. The view of the effectiveness of the narrations on Allameh Tabatabai's interpretive opinions can be considered among other viewpoints. Research on this opinion is necessary and innovation can be seen due to the stutus of Allameh Tabatabai's commentary and removing ambiguities about this commentary and the method of Quran to Qur'an, and while the mentioned opinion has been analyzed and the foundations and evidence of the effectiveness of the narrations have been extracted. The unity of Guardianship truth with Qur'an in terms of certainty, lack of differentiation between Quran and Prophet’s family, Ahl al-Bayt as the promoter of Holy Quran, the authority of the tradition and Innocents’ statements, the lack of access to knowledge except the pure, writing the interpretation of Al-Bayan in the agreement between Hadith and Qur’an " before “Al Mizan” interpretation, teaching and commenting on the hadiths of  ”Bihar Al-Anwar”, writing thematic commentaries based on narrations, coordinating Allameh's viewpoints with the narrations in" Al-Mizan "commentary are among the most important principles and evidences of the effectiveness of narrations on Allameh Tabatabai's interpetations. The presented principles and evidences show the direct and mediated effectiveness of narrations on Allameh's interpretive opinions.

    Keywords: Interpretive narrations, authority of the tradition, Quran to Quran interpretation, status of tradition in interpretation
  • Ali Azadi *, Ali Abbas Hayati, Mohammad Malekiyan Pages 127-147

    According to the rules of civil responsibility, anyone who harms another, must be able to compensate. But if someone harms another along with administrating justice, is also responsible for the loss? In Islamic jurisprudence, the mentioned issue has been studied under the title of conflict between the no-harm rule and the domination rule and to sum up the theory has been strengthened that the no-harm rule governs the domination rule. In the case rights, the legislature has stated this in Article 40 of the Constitution and Article 132 of the Civil Code; by analyzing law principles it is concluded that if someone takes possession of his right that causes another one trouble and hardship, he is responsible, he would be prohibited of his possession if these seizures are not necessary for him legally.

    Keywords: Harm, no-harm rule, domination rule, right enforcement
  • Ezzatollah Barkhordari * Pages 149-169

    "Divorce" is a formal unilateral and is valid only in a permanent marriage and does not apply in a sporadic marriage. Divorce is of signed decrees and not a founding one. Divorce is a right reserved for men, and the sharia and civil law do not recognize such a right for women for no reason. it is a non-financial right and cannot be transferred or revoked. Islam religion has approved divorce and several Verses in Qur'an in Baqara, Nesaa’, Ahzab, Tahrim Surahs have been dedicated to it. The Civil Code also provides articles for divorce. Divorce has four basic elements: the divorcee, the divorced woman, the form of divorce, and witnessing the form of divorce. All (mentioned) elements must be present and each must have its own conditions for a divorce to be valid, otherwise the divorce will not take place and will be void.

    Keywords: Quran, civil right (code), civil law, Islam rights, basics
  • Samaneh Jafari * Pages 171-192

    In a significant part of mystical writings written to teach the basics of mysticism, the authors have used Qur'anic stories to explain their views. The present study examines the function of the Qur'anic stories of Determined Prophets in five important Persian mystical works through a library method and shows that the story of Miqat of Prophet Moses has the highest frequency in the description of the views and mystical expressions and in most cases has been raised in opposition to the Ascension of the Prophet Mohammad. This story has been widely used to explain the importance of the Elder and his unquestioning obedience. Consequently, the story of Prophet Ibrahim was presented in all five works in order to explain the terms of submission, gathering, observation, seeking, enthusiasm, and so on. The story of the Ascension of Prophet Mohammad has been considered in two books, "The Treatise of Qashiriyya" and "Abhar Al-Asheqin" and the story of Jesus has been discussed only in "Abhar Al-Asheqin" in order to explain the issue of Meeting God that this article studies all of them in details.

    Keywords: Quran, stories of Prophets, intertextual relation, mystical texts
  • Alireza Zolfaqari Pages 193-209

    The way of thinking plays an important role in human life and function. Human beings are distinguished from each other according to the kind of attitude they have towards God, the world and themselves and are divided into two groups: optimistic and pessimistic. Optimists do not take the events of the universe for granted. Because they know that every moment of the world has method and rule and without the will of God Almighty, not a leaf falls from a tree, and human beings should hope for God's mercy and forgiveness and plan and act happily. In the present study, the question is what are the psychological functions of positive thinking from the perspective of Holy Quran? psychological functions for positive thinking were concluded by studying the meanings of eleven Verse, which include strengthening theism, increasing physical and mental health, foresight and hope, managing emotions, effective communicating, increasing flexibility, increasing forgiveness, greater success, living happily, nobility and meaning of life and family support.

    Keywords: Holy Quran, psychological consequences, Optimism, nobility of life
  • Mina Shamkhi *, Mohammad Javad Najafi Pages 211-238

    Numerous Israʼiliyyat which had entered the field of Islamic culture found their way to commentaries by the beginning of compiling commentaries era and Shiite commentaries were not immune to this phenomenon, The first question in this article is what was the method of Shiite commentators’ confrontation and its roots. It can be said that the approach of Shiite commentators to Israeli narrations has not been the same. The origins of the interpretive approach to accepting such narrations can be: one, avoiding examining the authenticity of narrations and the other avoiding semantic analysis and presenting them for definite narrative and rational reasons. The present study is a library method that has studied the mentioned issue based on Quran and hadiths with a qualitative approach and applying documentary and textual analysis methods. The Shiite commentary "Monhaj al-Sadeqin fi ilzam al-Makhlefin" was written by Mullah Fathullah Kashani and followed by commentary of Abu al-Futuh Razi, it is the best and most comprehensive Persian commentary ever written according to some scholars. In the above interpretation, the Israeli narrations are seen to be studied.

    Keywords: Monhaj al-Sadeqin, Shiite interpreters, documentary criticism, Israʼiliyyat
  • Emad Sadeqi*, Hossein Alavi Mehr Pages 239-266

    The immunity of the prophets from sin and error is generally accepted by all Muslims, but also by all religious men and nations; But there are many differences in its characteristics and various opinions and quotes. According to the appearance of some Verses of Holy Quran, a number of Divine Prophets have made mistakes that are not compatible with their mission. One of these cases is the Verses that seem to show Prophet Davoud made a mistake in his judgment. Therefore, in this article, it is tried to address this subject to prove that no mistake or error was made by him, but when God bestowed him “Al-Khattabi” position, Prophet Davoud prayed to God that “the people do not tolerate the position of Al-Khattabi, and it is better they are judged in the same way as usual; suddenly something happens that he realizes his mistake and asks God for forgiveness immediately.

    Keywords: judgment, Al-Khattabi, Davoud, justice, Argument
  • Effat Taheri Dowlat Abadi, Mahdi Moti’ *, Mahdi Habibollahi Pages 267-289

    The discussion of Divine Names and Attributes has been considered by theologians and commentators since long time ago. In every single word of Holy Quran, these names are remarkable, and a significant part of the Verses end in one or two Names and Attributes of God. What is the serious meaning of the narrator of all Verses and in its textural layers; That is, the intralingual context, issues such as companionship and references, and in the extralinguistic context, the audience, the space of revelation, the position of speech, even the tone of speech with what action the speaker intended, can be studied. Considering the different interpretations, the connection between the Divine Names is felt at the end of the Verses with the content of the same Verse and with the Verses before and after it made us survey the relationship between the two names "Latif Khabir" (All Attentive, All Aware) beside each other and at the end of the Verses with the text of the whole Verse and other Verses.

    Keywords: Verses termination, pragmatics, All Attentive, All Aware, Latif, Khabir
  • Mostafa Attar Abkenari, Seyyed Mohammad Ali Ayazi *, Kazem Qazi Zadeh Pages 291-312

    The interpretation of "Ma'arij al-Tafakor" has been written in an deductive way by al-Meydani, one of the contemporary Sunni commentators; one of the interpreter tools in this commentary is the application of “Bel Ma’thour” interpretation. In the present study, while explaining how the commentator uses the narrations in detail, the relationship between the mentioned approach and the interpreter's deductive interpretation style has been surveyed. This research is a type of basic research based on theoretical studies that seeks descriptive content analysis by examining documents (library collection method) by categorizing the narrations used by the commentator in terms of the content of the narrations and the source of narration, a detailed explanation of Al-Meydani's performance in the field of effective interpretation and finally concludes that the main results of narrative interpretation based on Al-Meydani interpretation are not the result of attention to reduction and are derived from the non-deductive principles of the commentator such as his theological principles and beliefs and literary attitudes. It should be noted that this research is completely new in terms of content as well as studying the relationship between narrative interpretation approach and deductive style.

    Keywords: narrative interpretation, deduction, Bel Ma’thur, Al Meydani
  • Roghiyeh Mirzakhani, Ali Hossein Ehteshami * Pages 313-335

    the present research explains and analyzes the causes and motives of people refusing to implement the enjoining the good and prevention of vice from the perspective of Holy Quran and Nahj al-Balaghah, the pathology of practical methods and the effect of these methods on the correct implementation of the the enjoining the good and prevention of vice, and factors of failure in performing the mentioned duty and analyzing their rational-social foundations. The aims of the research are to study the meaning and concept of the enjoining the good and prevention of vice and to study the factors of people's refusal to the enjoining the good and prevention of vice from the perspective of Holy Quran and Nahj al-Balaghah. The research hypotheses have been: welfare, fear of financial and human losses, greed and delegating responsibility to others are the reasons for people refusing to the enjoining the good and prevention of vice in Islamic society. The method of the research is documentary analysis and has been analyzed qualitatively.

    Keywords: good, vice, Islamic society, Quran, Nahj al-Balaghah
  • Kolthoum Fazlali, Javanshir Asadi * Pages 337-360

    In defining the meaning of life, it should be stated that life is meaningful for people when they can consider a pattern or purpose in life events for themselves. On the other hand, life is meaningless when everything seems to have collapsed and no emotion can be found beyond what is being done or the events that are happening in life. The meaning of life refers to the content, having a purpose in life ensures the general health of individuals and the healthy functioning of society; there is the greatest relationship between purpose in life and reducing depressive symptoms; In this regard, in the Islamic worldview, the foundations of all Divine values ​​and religious doctrines are based on nature, spirituality, thought, religious goals and divine lifestyle, and existential philosophy is the meaning of life to reach a good lifetime. The purpose of the present study is to compare the meaning of life from the perspective of psychologists and Quranic doctrines and the method is analytical – descriptive.

    Keywords: Holy Quran, psychology, meaning of life, Pure Life
  • Hamid Motevalli Zadeh Naeini Pages 361-396

    By emergence of Islam, religious beliefs influenced all aspects of Muslim lives including their speech and behavior, and left important implications. Literature, as one of the most important aspects of society, both in the field of poetry and prose, were also inluded. Since Jarir was a Muslim and Islam was the religion of the government and its official Calipha during his lifetime, the necessary way was paved for him to boast of non-Muslim rivals, so that in the controversy of Christian heresy, religion and its beliefs Has used it as the main substance of his arguments in overcoming him and has depicted everything that a Muslim can be proud of. In this article, the aim is not to study Jarir's religiosity or apostasy, but to analyze the aspects and dimensions of the poet's religious ideas in their contradictions with the desired impairment. The core of Jarir's religious thought is the proof of monotheism, as well as the proof of the dignity of Muslims and the humiliation of the conquerors.

    Keywords: Religion, Islam, Holy Quran, Contradictions, Jarir
  • Mokarram Mohamma Nia Kalimani, Hossein Moradi Zanjani *, Mohammad Hossein Saeni, Farhad Edrisi Pages 397-417

    Elegance is a religious – Quranic term and also one of the attributes of God. Many commentators and narrators have pointed to the various dimensions of this concept and based on the verses of Holy Quran, have enumerated the quality and manner of applying it. Since, mystical interpreters who have seen the manifestation of Divine elegance in line with their Sufi profession have raised several arguments based on the Book of God. In this research, considering the descriptive – analytical method, the application of elegance in mystical interpretations and the opinions of commentators has been investigated. The results of the research show that the most important aspects of Divine elegance in these works are: 1. Superiority, which includes subsections such as the superiority of human over other beings; The superiority of prophets over other beings; The superiority of the Jewish people over other nations and the superiority of the Mujahideen over the abandoners of jihad 2. (daily) portion 3. Divine blessings 4. Divine rewards, the most important of which is Divine Paradise and 5. Repentance. Divine elegance takes precedence over Divine justice from interpreters’ viewpoint, which indicates that the compassion of the Almighty surpasses His power.

    Keywords: interpretation, Myth, elegance, kindness, justice
  • Maryam Amin Ashar, Masoud Akbari Zadeh *, Mahdi Mohammadi Nia Pages 419-442
    Metaphor is studied from various aspects that one of the important aspects of which is the study of metaphor from a conceptual point of view, which is called "conceptual metaphor". Many people in the early days of Islam converted to Islam due to the eloquence and rhetoric of this Divine Words; Therefore, researching this precious heavenly book, in addition to discovering the truths, by applying the findings obtained from it in life, can lead to worldly and otherworldly happiness. It should be noted that the profit of a business is determined at the end, not the beginning and middle of it. Due to the beauty and great effect of conceptual metaphor, research has been limited to the study of conceptual metaphors in the first part and the twentieth chapters of Holy Quran. It also answers the question “What the function of metaphoric words in first and twentieth chapters of Holy Quran are and where the place of metaphor is in the eloquence and spiritual influence of Holy Quran while studying the abovementioned field.
    Keywords: rhetoric, speech techniques, Holy Quran, unreal meaning, metaphor
  • Ali Hassan Nia *, Mohsen Khatami, Somayyeh Sheikhi Pages 443-467
    One of the topics considered by contemporary Quranic scholars is the theory of "thematic unity of suras" in order to systematically and coherently show Quranic suras in terms of concept and purpose and introduce them as a purposeful independent personality with special intentions by a wise theologian. Tafsir "Al-Mizan" and "Al-Tafsir Al-Mawzu'i Le Sovar Al-Quran Al-Karim" (Subjective Interpretation for the Verses of Holy Quran) have adopted this method and have registered their name among the believers in this theory. Belief in the theory of "thematic unity of suras", the difference in the intellectual origin and the contemporaneity of both interpreters, are among the cases that reveal the need for a comparative study between these two interpretations; The aim of the present article is to examine his reasoning approaches in highlighting this theory in Yasin Surah and to analyze the similarities, strengths, degree of adaptation and success of interpretations in applying the theory. The results show their focus on paying attention to thematic units in the path of purposefulness. The analysis of the content and general themes of Yasin Surah also draws the thematic basis of the "Three Principles of Belief", which shows the superiority of Allameh Tabatabai's performance in finding the purpose and paying attention to Yasin Surah.
    Keywords: Subjective Interpretation for the Verses of Holy Quran, Al Mizan, Verses proportion, Yasin Surah, Allameh Tabatabai
  • Mohammad Ebrahim Mojahed, Ahmad Abedini Najaf Abadi *, Javad Panjeh Pour Pages 469-499

    One of the most important crimes in terms of dimensions and security is corruption on earth. Looking at the jurisprudential texts and the history of legislation, we conclude that despite the documentation and strength of jurisprudential principles, due to the inclusion of many concepts and examples, the legislator has so far avoided entering into an independent criminal case for corruption on earth. Objections such as the inclusion of a concept on one hand and the principles governing criminal policy such as the principle of shortage interpretation on the other hand prevented its independent criminalization. Also, the dispute over the unity or duality of the two titles Moharebeh (enmity) and Corruption on Earth, which we have dealt with to some extent in this study, was more than what we said was an obstacle to the independence of the crime of corruption. Of course, it will be stated that Verse 33 of Ma'idah Surah has a single meaning and the dignity of issuing the holy verse is focused on the subject of enmity and not corruption on earth, considering the opinion of the commentators and the famous saying of the jurists. In fact, "corruption" is an explanatory clause for moharebeh (enmity) and refers to the explanation of the four punishments.

    Keywords: corruption on earth, independency, jurisprudential documents, legal proofs
  • Seyyed Mojtaba Mousavi Darrehbidy, Mohammad Ali Heidari * Pages 501-521

    The unity of existence means the circulation of the absolute existence of God in every bit of the universe. That is, the essence of existence is one, the example of which is God Almighty, and the universe is the manifestation of God. That is, the universe is a shadow of the Divine Essence. Therefore, the author with the question that the main subject of theoretical mysticism, i.e., the unity of existence in Holy Qur'an and in the words of its commentators has been raised? Follows up the issue by collecting information in a library and in a descriptive – analytical manner and by examining a number of verses of Holy Quran and the words of Innocent Imams, assuming that the issue of unity exists in many verses of Holy Quran and also the divine saints are seen in many cases of speeches, seeking to prove that the most important subject of theoretical mysticism, namely the unity  of existence, is found in many Verses of Holy Qur'an and numerous words of the Great people and intellectuals.

    Keywords: Manifestation, nobility of existence, Emergence, Theoretical mysticism
  • Abdolrahim Oboodi, Seyyed Hassan Hosseini *, Abolhassan Mo’Men Nezhad Pages 523-547
    The status and effects of surveillance is one of the most important and influential issues in social relations because maintaining the security and stability of society, preventing the disruption of public order and other interests make it inevitable. The jurists, based on the twelfth verse of Al-Hujurat Surah and various hadiths, forbid surveillance. It is also forbidden to inspect the beliefs, secrets and mistakes of the believers, as well as to reveal and disclose them, based on the verses of Holy Quran, including the nineteenth verse of Noor Surah. This article uses documentary and library sources and descriptive – analytical method to find the answer to the question: what are the requirements and effects of surveillance in the view of the authors of The Four Books? The data indicate that in the mentioned books, the duties and requirements for the believer regarding surveillance have been specified and according to the generality of verses and hadiths and the rule of reason and manners, it has been absolutely forbidden and prohibited.
    Keywords: The Four Books, surveillance, spying verdict, eavesdropping
  • Reza Asgari, Mahmoud Ghayoum Zadeh Khaleqi *, Abbas Ali Heidari Pages 549-568
    Human economic development and fundamental changes that have taken place in the human social system, necessitate the need for changes and development to be in the correct culture balance according to the time and place. in other words; fundamental changes have taken place both in human relations with nature as well as in human social relations with each other. Polygamy is the issue which special attention has been paid to based on the conditions and circumstances Islamic law amongst all cases in the field of family laws. According to the present research in which the applied method is descriptive – analytical, with the aim of investigating the role of time and place in the permissibility and impermissibility of polygamy from the Verses and hadiths perspective, this result can be stated that: in creation religious rulings, it is necessary to consider the requirements of time and place, the expediency, corruptions and interests of the people of the society. The effect of time and place in ijtihad is in the direction of changing the subjects of the social rules of Islam, and if changes are made in the subjects of the rules as a result of circumstances and expediency, including polygamy, its rules will be forcibly changed.
    Keywords: Time, Place, marriage, rulings, verses