فهرست مطالب

مطالعات سیاستگذاری تربیت معلم - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1400)

نشریه مطالعات سیاستگذاری تربیت معلم
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین خنیفر، یونس صحرانورد نشتیفانی، صلاح الدین ابراهیمی* صفحات 9-39

    یکی از فرآیندهای مهم مدیریت منابع انسانی در سازمان های آموزشی، توسعه حرفه ای مربیان است. توسعه حرفه ای می تواند به اساتید دانشگاه در دستیابی به اهداف و اثربخشی فرآیند تدریس و یاددهی کمک کند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر توسعه حرفه ای اعضای هییت علمی دانشگاه فرهنگیان به این موضوع مهم پرداخته است. در این پژوهش از روش آمیخته (کیفی- کمی) با راهبرد اکتشافی متوالی استفاده شد. جامعه پژوهش در بخش کیفی، کلیه صاحب نظران، اساتید و خبرگان حوزه منابع انسانی در دانشگاه فرهنگیان بود که با استفاده از نمونه گیری هدفمند مبتنی بر گلوله برفی با 18 نفر از صاحب نظران مصاحبه شد. جامعه آماری در مرحله کمی کلیه اساتید و مدرسان دانشگاه فرهنگیان بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 251 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش در مرحله کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در مرحله کمی پرسش نامه محقق ساخته بود. برای تحلیل اطلاعات در قسمت کیفی از روش کدگذاری باز و محوری و در قسمت کمی از روش‏های تحلیل توصیفی، تحلیل همبستگی و تحلیل معادلات ساختاری (تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم) استفاده شد. نتایج نشان داد عوامل موثر بر توسعه حرفه ای اعضای هییت علمی دانشگاه فرهنگیان عبارتند از: استراتژی ها و برنامه های آموزشی، توسعه خلاقیت و نوآوری، استراتژی های بهسازی منابع انسانی، توسعه مسیر شغلی، توسعه مدیریت دانش، پژوهش گرایی و شبکه سازی. در قسمت کمی نیز نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم و تحلیل مدل معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مجذورات جزیی اعتبار مدل را مورد تایید قرار داد.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، عضو هیئت علمی، دانشگاه فرهنگیان، پژوهش آمیخته
  • کتایون حمیدی زاده*، زهرا امیری چرمهینی صفحات 41-62
    هدف این پژوهش، بررسی تجربه زیسته دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان از کارورزی در فضای مجازی است. به همین منظور، از رویکرد کیفی و از روش پدیدارشناسی توصیفی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش، دانشجو معلمان رشته ی آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان از استان های مرکزی، اصفهان، ایلام، مازندران، و تهران بودند که از این جامعه، با روش نمونه گیری هدفمند، دانشجو معلمان رشته آموزش ابتدایی که حداقل دو کارورزی را در فضای مجازی گذرانده اند به عنوان نمونه انتخاب شدند. اطلاعات لازم با استفاده از مصاحبه نیمه سازمان یافته کسب گردید. مدت زمان هر مصاحبه از 20 الی 40 دقیقه متغیر بود و پس از 50 مصاحبه؛ اشباع اطلاعاتی حاصل شد. پس از انجام مصاحبه ها و کدگذاری و تحلیل آن ها با استفاده از نرم افزار Nvivo، تجربه دانشجو معلمان از درس کارورزی در فضای مجازی در 4 مضمون اصلی شامل: تعامل و ارتباط، فناوری و سواد رسانه ای، تدریس، و ساختار درس کارورزی و 17 زیر مضمون قرار گرفت. نتایج بررسی نشان می دهد که آموزش مجازی کارورزی، شامل فرصت هایی برای دانشجو معلمان بوده است؛ نظیر بهره مندی از تدریس سایر معلمان، بایگانی تدریس های معلمان راهنما، افزایش زمان کارورزی، افزایش خلاقیت در آموزش، ارتقای سواد رسانه ای و تولید محتوای الکترونیکی. کاستی هایی نیز در این آموزش ها وجود دارد که عبارتند از: فقدان تعامل با دانش آموزان، معلمان راهنما، و کادر آموزشی مدارس؛ عدم کسب تجربه در مدیریت کلاس درس؛ و عدم آشنایی با قوانین مدرسه.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: کارورزی، آموزش مجازی، پدیدارشناسی، دانشگاه فرهنگیان
  • صغری ملکی*، غلامعلی احمدی، محمود مهرمحمدی، سید محمدرضا امام جمعه صفحات 63-98
    رویکرد تاملی، رویکردی جدید در عرصه تربیت معلم به ویژه برنامه کارورزی است. در این رویکرد، کارورزی محل تمرین و تکرار تکنیک های آموخته شده نیست بلکه فرایندی برای شروع و توسعه قدرت تجزیه و تحلیل، ارتقای ظرفیت داوری و تامل دانشجومعلمان است. برنامه کارورزی دانشگاه فرهنگیان، رویکردی تاملی دارد. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی برنامه کارورزی دانشگاه فرهنگیان از سه منظر منابع علمی و نظری حوزه تامل، تجارب جهانی، و تجربه زیسته ذینفعان بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به روش آمیخته انجام شد. برای ارزیابی برنامه کارورزی دانشگاه از این سه منظر، ابتدا با روش اسنادی، منابع علمی مربوط به تامل بررسی و سپس به روش استنتاجی دلالت‏هایی ‏که این منابع، برای کارورزی تاملی دارند جهت مقایسه و ارزیابی برنامه موجود، استخراج گردید. از سوی دیگر و در همین راستا، ویژگی های برنامه کارورزی چهار کشور سنگاپور، استرالیا، کانادا، و فنلاند که کارورزی تاملی دارند، به روش تطبیقی و با استفاده از الگوی چهار مرحله‏ای ‏جورج بردی، استخراج شد. علاوه بر ارزیابی برنامه از نظر رعایت معیارهای تاملی و با استفاده از دو منبع فوق، جهت ارزیابی عمیق تر، این برنامه از منظر ذینفعان نیز مورد بررسی قرار گرفت و تجارب زیسته آنان جهت شناسایی و کشف ادراکات آنان از کیفیت برنامه، با بهره گیری از روش پدیدارشناسی واکاوی شد. نتایج این مطالعه نشان داد که برنامه کارورزی تاملی دانشگاه فرهنگیان، در برخی عناصر به ویژه، عنصر زمان، اهداف و انتظارات، محتوا، تنظیم نقش معلم راهنما، و عنصر ارزشیابی، دلالت‏های‏ علمی را رعایت نکرده و با وجود داشتن رویکرد یکسان با چهار کشور مورد مطالعه، در برخی عناصر فاصله زیادی با آن ها دارد. علاوه بر این، واکاوی تجربه زیسته ذینفعان نیز وجود کاستی‏هایی ‏را در این برنامه نشان داد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کارورزی تاملی، برنامه درسی کاروزی، دانشگاه فرهنگیان، روش آمیخته
  • رمضان برخورداری* صفحات 99-124
    از میان اجزای برنامه درسی، معلم به منزله واسط برنامه قصد شده و اجرا شده، مهمترین عامل انسانی به شمار می آید. باورهای معرفت شناسی معلمان به طور عام و معلمان علوم به طور خاص، بر شیوه های آموزش آنها موثر است و فرایند تدریس را قوام می بخشد. رویکرد پدیدارشناسی به عنوان یکی از مهمترین رویکردهای فلسفی سده اخیر در حوزه های مختلف علوم از جمله روش شناسی های پژوهش در تعلیم و تربیت، به تدریج مشروعیت خود را نزد محققان کسب کرده است. پرسش های اساسی مقاله حاضر عبارت از این است که در نگرش پدیدارشناسی، چه تصوری از طبیعت به مثابه موضوع علوم وجود دارد؟ و ویژگی های اساسی برنامه درسی علوم و تربیت معلم علوم از منظر پدیدارشناختی چیست؟. پاسخ به این پرسش ها چارچوبی معرفت شناختی برای قوام باورهای معلمان علوم در اختیار می نهد. این بررسی با بهره گیری از پژوهش فلسفی (تفسیر مفهوم، مفهوم پردازی، ارزیابی ساختار مفهومی) انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد تصوری که در نگرش پدیدارشناسی از طبیعت حاصل می شود فراسوی سوژه و ابژه معرفت شناسی کلاسیک است و بر این اساس، الگویی پدیدارشناختی برای تربیت معلم علوم عرضه شد که عبارت است از دوایر متداخل از مرکز شامل طبیعت، شاگرد، معلم، رویکردهای آموزش علوم و در سطح بیرونی، زیست جهان قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تربیت معلم علوم، پدیدارشناسی، برنامه درسی علوم، باورهای معرفت شناسی
  • مختار ذاکری* صفحات 125-150

    تربیت معلم، یکی از حوزه های بسیار مهم و تاثیرگذار در نظام آموزشی و فرهنگی هر کشور است. یکی از عواملی که می تواند به پیشرفت نظام تربیت معلم کمک شایانی نماید، انجام مطالعات مناسب در ارتباط با دلایل موفقیت و افول این نظام در بستر تاریخی است. هدف این مطالعه، بررسی دلایل اوج گیری و افول نظام تربیت معلم در بستر تاریخی بوده است. پژوهش با روش تحلیل محتوای کیفی و نظام کدگذاری استقرایی به انجام رسید. جامعه مورد مطالعه، مدیران تربیت معلم استان هرمزگان از سال 1343 تاکنون بودند. نمونه گیری با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با رعایت اصل اشباع شدگی و حداکثر تنوع انجام شده که با 15 نفر به اشباع رسید. روش جمع آوری اطلاعات، مصاحبه عمیق و روش اعتباریابی داده ها، مسیر ممیزی و ضریب توافق نمره گذاران بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان داد، در درخصوص دلایل موفقیت نظام تربیت معلم، یازده مقوله عمل گرایی در حوزه تربیت معلم، مسئولیت پذیری، انگیزه مند بودن، الگو بودن مجموعه عوامل تربیت معلم، روابط انسانی سالم، کیفی بودن، وجود نظام نظارتی کارا و اثربخش، برنامه مندبودن، عدالت محور بودن، وحدت گرایی و نگاه همه جانبه نگر، و مدیریت تعاملی در مجموعه تربیت معلم؛ احصا گردید. سه مولفه کیفی بودن مجموعه تربیت معلم، عمل گرایی در حوزه تربیت معلم و برنامه مندبودن مجموعه تربیت معلم، بیشترین برجستگی را در این بین دارا بودند و سایر مقولات در درجات بعدی اهمیت قرار گرفتند. درخصوص دلایل افول نظام تربیت معلم، شش مقوله کلیدی شامل عدم تخصص گرایی در تربیت معلم، ضعف مالی، بی توجهی، ضعف نگرشی، عدم کیفیت گرایی، و تمرکزگرایی در مجموعه تربیت معلم؛ مشخص شد. در این بین، مولفه عدم تخصص گرایی در تربیت معلم و بی توجهی به مجموعه تربیت معلم، دارای بیشترین برجستگی بودند و سایر مولفه ها در اولویت های بعدی جای گرفتند.

    کلیدواژگان: روش تحلیل محتوای کیفی، تربیت معلم، اوج گیری نظام تربیت معلم، افول نظام تربیت معلم
  • قدرت الله عربی، افسانه کلباسی*، مرضیه رونقی صفحات 151-167

    سرمایه اجتماعی، مجموعه ای از دارایی های تعامل اجتماعی مانند مشارکت است که دانشجو معلمان را قادر می سازد که برای بهبود آموزش و یادگیری، در گروه ها با یکدیگر کار کنند. همچنین هوش فرهنگی به توانایی یک فرد برای عملکرد و مدیریت موثر در شرایط متنوع فرهنگی اشاره دارد. با وجود تنوع فرهنگی دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان و اهمیت تعاملات اجتماعی آنان در یادگیری خود و دانش آموزان آینده، مطالعه رابطه بین سرمایه اجتماعی و هوش فرهنگی آنها ضرورت داشت. بنابراین هدف پژوهش حاضر، پیش بینی سرمایه اجتماعی بر اساس هوش فرهنگی در بین دانشجو‎معلمان دانشگاه فرهنگیان اصفهان بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه آماری مشتمل بر کلیه دانشجویان رشته آموزش ابتدایی در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 379 نفر بود. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی مورگان، 181 نفر بود که به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه استاندارد هوش فرهنگی ارلی و انگ (2003) و پرسش نامه سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1998) بود. پایایی پرسش نامه هوش فرهنگی با استفاده از تعیین ضریب آلفای کرونباخ، در ابعاد شناختی، انگیزشی و رفتاری، به ترتیب 76/0، 71/0 و 74/0 و پایایی پرسش نامه سرمایه اجتماعی برای ابعاد شناختی، ساختاری و رابطه ای، به ترتیب برابر با 68/0، 66/0 و 69/0 محاسبه شد. روایی پرسش نامه ها با استفاده از نظر متخصصان تایید شد. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چندگانه صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که بین مولفه های ساختاری و شناختی سرمایه اجتماعی با بعد انگیزشی و رفتاری هوش فرهنگی ، همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین یافته ها نشان داد که بعد رفتاری هوش فرهنگی قادر به پیش بینی سرمایه اجتماعی است.

    کلیدواژگان: دانشجومعلم، سرمایه اجتماعی، هوش فرهنگی، دانشگاه فرهنگیان، پژوهش توصیفی- همبستگی
|
  • Hossein Khanifar, Younes Sahranavard Nashtifani, Salahedin Ebrahimi * Pages 9-39

    One of the important processes of human resource management in educational organizations is the development of teachers' professions. Professional development can help university professors achieve the goals and effectiveness of the teaching and learning process. Therefore, the present study aimed to identify the factors affecting the professional development of teachers in teacher education centers (Farhangian University) has addressed this important issue. In this research, a mixed method (qualitative-quantitative) with a sequential exploratory approach was used. The research population in the qualitative section was all experts, professors and experts in the field of human resources in Farhangian University, which was interviewed using 18 experts using targeted snowball sampling. The statistical population consisted of all professors and lecturers of Farhangian University who were selected as a sample using cluster sampling method of 251 people. The research tool was a semi-structured interview in the qualitative stage and a researcher-made questionnaire in the quantitative stage. Participant feedback method was used for trustworthiness of qualitative data and retest and agreement coefficient were used for data credibility. In quantitative part, face validity and Cronbach's alpha were used for validity and reliability of the questionnaire. To analyze the information in the qualitative part, open and axial coding methods were used and in the quantitative part, the methods of descriptive analysis, correlation analysis and structural equation analysis (second-order confirmatory factor analysis) were used. The results showed that the effective factors on the professional development of teachers in teacher training centers (Farhangian University) are: Educational strategies and programs, development of creativity and innovation, strategies for improving human resources, career development, development of knowledge management, research orientation and networking. In the quantitative part, the results of the second-order confirmatory factor analysis and the structural equation model analysis with the partial least squares approach confirmed the validity of the model.

    Keywords: Human Resources Development, Professional Development, Teacher training, Faculty Member, Farhangian University, Mixed Method
  • Katayoon Hamidizadeh *, Zahra Amiri Chermahini Pages 41-62
    The purpose of this study is to investigate the lived experience of Farhangian University student teachers from internships in cyberspace. For this purpose, a qualitative approach and a descriptive phenomenological method were used. The statistical population of this study was elementary school teachers of Farhangian University from Markazi, Isfahan, Ilam, Mazandaran, and Tehran provinces. Were selected as a sample. Necessary information was obtained using semi-organized interviews. The duration of each interview varied from 20 to 40 minutes and after 50 interviews; Information saturation was obtained. After conducting the interviews and coding and analyzing them using Nvivo software, the student-teacher experience of the internship course in cyberspace in 4 main subjects including: interaction and communication, technology and media literacy, teaching, and the structure of the internship course and the following 17 Theme was placed. The results of the study show that virtual internship training has included opportunities for student teachers; Such as benefiting from the teaching of other teachers, archiving the teaching of supervisors, increasing the internship time, increasing creativity in education, promoting media literacy and producing electronic content. There are also shortcomings in these trainings, which include: lack of interaction with students, tutors, and school staff; Lack of experience in classroom management; And lack of familiarity with school rules.
    Keywords: Internship, Online education, Phenomenology, Farhangian University
  • Soghra Maleki *, Gholamali Ahmadi, Mahmood Mehrmohammadi, Seyed Mohammadreza Imam Jomeh Pages 63-98
    The reflective approach is a new approach in the field of teacher training, especially the practicum program. In this approach, practicum is not a place to practice and repeat the learned techniques, but a process to start and develop the power of analysis, to improve the capacity of judgment through reflection and practice. Farhangian University practicum program has a reflective approach. This research aims to develop an evaluation of the practicum program of Farhangian University (FU) from three perspectives: scientific and theoretical resources in the field of reflection, global experiences, and stakeholders' lived experience. This research can be considered applied because of its purposes and uses mixed methods for data collection. In order to examine and evaluate to which degree reflective criteria have been considered in the planned program, first theoretical resources were documented. Then significations used for reflective practicum by these resources were deductively extracted in order to compare and evaluate the existing program. At the same time, for evaluating the consideration of reflective criteria, 4 practicum programs from Singapore, Australia, Canada, and Finland (countries which are known for their reflective practicum) were chosen and analyzed using George Bereday’s four steps of comparison' model. Furthermore, to deepen the evaluation process, the practicum was examined from stakeholders’ view (i.e., instructors, teachers, associate teachers, teacher candidates, and novice teachers). Stakeholders lived experiences were phenomenologically examined in order to grasp their perceptions on the quality of the practicum program. The results from the evaluation showed that the reflective practicum program at FU has not considered some of the criteria mentioned in the literature for reflective practicum especially in areas of timing, objectives, expectations, program content, regulating the role of associate teacher, and assessment element. Examining the lived experiences of stake holders also showed shortcomings and drawbacks in some areas as well strong points and advantages in some other areas.
    Keywords: evaluation, reflective practicum, Development, curriculum
  • Ramazan Barkhordari * Pages 99-124
    Among the components of the curriculum, the teacher is the most important human factor as the interface of the intended and executed program. Epistemological beliefs of teachers in general and science teachers in particular affect their teaching methods and consolidate the teaching process. Phenomenological approach as one of the most important philosophical approaches of the last century in various fields of science, including research methodologies in education And education has gradually gained legitimacy among researchers. The main questions of the present article are: From a phenomenological point of view, what is the idea of ​​nature as a subject of science? What are the basic features of the science curriculum and science teacher training from a phenomenological perspective? The answers to these questions provide an epistemological framework for the consistency of the beliefs of science teachers. The research method of the article is to use philosophical research (conceptualization, concept analysis, evaluation of conceptual structure).The results indicate that the picture of nature that perceived from phenomenology perspective is beyond the subject and object as classical epistemological conceptualization, and based on this, a phenomenological model was presented to train science teachers, which is the overlapping circles at the center, including nature and the next outer circles student, Teacher, approaches to science education and life world .
    Keywords: science teacher training, Phenomenology, science curriculum, epistemological beliefs
  • Mokhtar Zakeri * Pages 125-150

    Teacher training is one of the most important and influential areas in the educational and cultural system of any country. One of the factors that can help the development of the teacher education system is to conduct appropriate studies on the reasons for the success and decline of this system in the historical context. The purpose of this study was to investigate the reasons for the rise and fall of the teacher education system in the historical context. The research was conducted by qualitative method and inductive coding system. The study population was the teachers of Hormozgan province since 1343. Sampling was performed using purposive sampling method by observing the principle of saturation and maximum diversity, which was saturated with 15 people. Data analysis showed that in response to the first question about the reasons for the success of the teacher education system, eleven categories of pragmatism in the field of teacher education, responsibility, motivation, role model set of teacher education factors, healthy human relations, quality, effective and effective supervisory system, Justice-orientedness, unity, and a holistic view and interactive management were included in the collection of teacher training. The three components of quality of teacher training, pragmatism in the field of teacher training and planning of teacher training were the most prominent among them, and other categories were important in the next degrees. In response to the second question, six key categories, including lack of specialization in teacher education, financial weakness, inattention, poor attitude, lack of quality and centralism in the teacher education complex, were identified as the reasons for the decline of the teacher education system. Among these, the component of non-specialization in teacher training and disregard for the teacher training set had the most prominence and other components were placed in the next priorities.

    Keywords: qualitative research, Teacher training, the rise of the teacher training system, the decline of the teacher training system, historical study
  • Ghodratolah Arabi, Afsaneh Kalbasi *, Marzieh Ronaghi Pages 151-167

    Social capital is a set of social interaction assets such as partnerships that enable student-teachers to work together in groups to improve teaching and learning. Cultural intelligence also refers to an individual's ability to function and manage effectively in a variety of cultural contexts. Despite the cultural diversity of Farhangian University students and teachers and the importance of their social interactions in learning with themselves and their future students, It was necessary to study the relationship between social capital and their cultural intelligence. Therefore the  purpose of this study was to predict social capital based on cultural intelligence among student teachers of Farhangian University of Isfahan.The research method was descriptive-correlation. The statistical population consisted of all students in the last two years of primary education at Farhangian University of Isfahan in the academic year 2019-2010 (379 people). The sample size was estimated based on Krejcie Morgan table 181 people who were selected by stratified random sampling method. The research instruments were the Early and Ang (2003) Standard Cultural Intelligence Questionnaire and the Nahapit and Gushal (1998) Social Capital Questionnaire. The reliability of the cultural intelligence questionnaire using Cronbach's alpha coefficient in cognitive, perceptual and behavioral dimensions was 0.76, 0.71 and 0.74, respectively and the reliability of the social capital questionnaire for cognitive, structural and relational dimensions was 0.68, 0.66 and 0.69, respectively. The validity of the questionnaires was confirmed using the opinion of experts. Data analysis was performed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression test. Results showed that there is a positive and significant correlation between the structural and cognitive components of social capital and the motivational and behavioral dimension of cultural intelligence among student-teachers. Findings also showed that the behavioral dimension of cultural intelligence is able to predict social capital.

    Keywords: student-teacher, social capital, Cultural Intelligence, Farhangian University, Descriptive-Correlation method