فهرست مطالب

راهبردهای مدیریت در نظام سلامت - سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1400)

نشریه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت
سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سمیه افشاری، سهیلا دمیری * صفحات 180-183
  • فرزین باقری شیخانگفشه* صفحات 184-187
  • حسن شاهسواران، کامران حاجی نبی*، بهزاد هوشمند، محمود محمودی مجدآبادی فراهانی صفحات 188-202
    زمینه و هدف

    سلامت دهان جزو لاینفک سلامت عمومی و یکی از لازمه های زندگی خوب به شمار می آید. برخورداری از دهان و دندان های سالم نیازمند مراقبت های فردی، تدوین و اجرای برنامه های مداخله ای در سطح جامعه و مراقبت های حرفه ای است. هدف از انجام این پژوهش طراحی الگوی مدیریت خدمات دندانپزشکی برای ایران بود.

    روش پژوهش

    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی، از نظر روش اجرا جزو تحقیقات توصیفی و از نظر نوع شناسی توصیفی در زمره پژوهش های پیمایشی بود. جامعه آماری مورد نظر افراد خبره دندانپزشکی بودند. برای انجام مطالعه از میان سیاستگذاران، برنامه ریزان، مدیران، اساتید دانشگاه و کارکنان حوزه خدمات دندانپزشکی کشور، خبرگان دندانپزشکی با روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند جهت انجام مصاحبه های عمیق به روش گراندد تیوری برای گردآوری شاخص های مدیریت خدمات دندانپزشکی جهت ارایه مدل مناسب انتخاب شدند. متن مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری، عبارت به عبارت و جمله به جمله، به روش تحلیل مقایسه ای مداوم مورد بررسی قرار گرفت. برای تحلیل، روش نظریه مبنایی مورد استفاده قرار گرفت و داده های گردآوری شده در 3 مرحله کدگذاری شدند. جهت سنجش روایی محتوا در مصاحبه ها از روش بازخورد مشارکت کنندگان و دریافت نظرات همکاران استفاده شد. برای اطمینان از پایایی در مصاحبه ها از 2 روش بازآزمون و 2 کدگذار استفاده شد. در این مطالعه از روش دلفی در بخش طراحی مدل استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس مدل به دست آمده 29 عامل در مدیریت خدمات دندانپزشکی موثر بودند. شاخص های به دست آمده وارد نظرسنجی دلفی شدند. طی مراحل دلفی در مورد 29 شاخص اجماع حاصل گردید و در 5 بعد (مولفه) شامل برنامه ریزی، سازماندهی، بسیج منابع و امکانات، هدایت، نظارت و کنترل دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که الگویی با 5 مولفه برای مدیریت خدمات دندانپزشکی کشور ایران مناسب می باشد و برنامه ریزان و سیاستگذاران بخش سلامت می توانند در راستای بهبود ارایه خدمات دندانپزشکی از آن استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: الگوی مدیریت، طراحی، خدمات دندانپزشکی، ایران
  • سارا امامقلی پور، محمد عرب، عباس رحیمی فروشانی، سیده سمیه فرقانی دهنوی*، شهیده الله وردی، سعید باقری فرادنبه صفحات 203-212
    زمینه و هدف

    سنجش کارایی بیمارستان ها با توجه به سهم بالای بودجه اختصاص یافته و نیز لزوم تضمین بهترین شیوه استفاده از منابع کمیاب، اهمیت ویژه ای دارد. هدف این مطالعه تعیین کارایی فنی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد با استفاده از روش ترکیبی تحلیل مولفه های اصلی و تحلیل پوششی داده ها بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش یک مطالعه تحلیلی و از نظر زمانی مقطعی بود که به منظور سنجش کارایی فنی تمامی 8 بیمارستان تابعه دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد انجام شد. اطلاعات مورد نیاز از واحد آمار و مدارک پزشکی هر بیمارستان جمع آوری گردید. جهت افزایش قدرت تمایز بین واحدهای کارا و ناکارا، افزایش دقت پژوهش و تمایز بیشتر بین بیمارستان ها از نظر کارایی، ابتدا با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی و بهره گیری از نرم افزار SPSS 16 تعداد 17 شاخص ورودی و خروجی تعدیل و به 3 مولفه متناسب با تعداد بیمارستان های مورد بررسی تبدیل شدند. با انجام تحلیل مولفه های اصلی، 7 متغیر ورودی مورد مطالعه به 7 مولفه اصلی ورودی تبدیل شدند که از این میان، مولفه اول که حدود 83 درصد از پراکندگی داده ها را بازگو می کرد به عنوان مولفه اصلی ورودی انتخاب شد و چون تاثیر بیشتری از متغیرهای منابع انسانی گرفته بود به عنوان شاخص نیروی انسانی نام گذاری شد. همچنین از بین متغیرهای ستانده نیز 2 مولفه خروجی اول که 76 درصد از واریانس داده ها را بازگو می کردند به عنوان 2 مولفه اصلی خروجی برای ادامه مطالعه انتخاب شدند که به ترتیب بیشترین تاثیر را از متغیرهای تعداد پذیرش و مدت اقامت بیماران گرفته بودند. سپس مولفه های ورودی و خروجی تعدیل شده وارد نرم افزار Windeap 2.1 شده و با فرض بازدهی ثابت و متغیر نسبت به مقیاس، کارایی فنی بیمارستان ها محاسبه و رتبه آن ها مشخص شد. به منظور بررسی تاثیر استفاده از روش ترکیبی به جای روش معمولی سنجش کارایی نتایج حاصل از انجام روش تحلیل مولفه های اصلی -تحلیل پوششی داده ها با نتایج حاصل از روش معمولی تحلیل پوششی داده ها مقایسه شد.

    یافته ها

    نتایج انجام تحلیل پوششی داده ها روی مولفه های اصلی استخراج شده نشان داد ظرفیت ارتقاء کارایی فنی بیمارستان ها به میزان 15 درصد (کارایی فنی: 0/852) وجود دارد. همچنین در 1 بیمارستان از مجموعه مورد مطالعه بازدهی صعودی، 3 بیمارستان بازدهی نزولی و 4 بیمارستان بازدهی ثابت نسبت به مقیاس داشتند. 3 بیمارستان دارای کارایی فنی 1، 2 بیمارستان دارای کارایی فنی بین 0/80 تا 1 و 3 بیمارستان کارایی فنی کمتر از 0/80 داشتند. از نظر کارایی مقیاس 50 درصد بیمارستان ها و از نظر کارایی مدیریت نیز 62/5 درصد کارایی 1 داشتند.

    نتیجه گیری

    میانگین کارایی فنی کل، کارایی مدیریت و کارایی مقیاس براساس روش معمول تحلیل فراگیر به ترتیب 0/999، 1 و 0/999  محاسبه شد؛ درحالیکه در صورت استفاده از روش ترکیبی میانگین کارایی فنی کل، کارایی مدیریت و کارایی مقیاس به ترتیب 0/852، 0/947 و 0/902 به دست آمد. نتایج موید این موضوع است که استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی با توجه به نقش مهمی که در کاهش هم خطی ها دارد موجب افزایش دقت در پژوهش و تمایز بیشتر بین بیمارستان ها از نظر کارایی می شود.

    کلیدواژگان: کارایی، بیمارستان، تحلیل پوششی داده ها، تحلیل مولفه های اصلی
  • علیرضا یوسفی*، پرنیان نیک منش، زهرا کاوسی، احمد صادقی صفحات 213-223
    زمینه و هدف

    خطاهای دارویی یکی از علل عمده آسیب به بیماران به هنگام دریافت خدمات درمانی می باشد. این مطالعه با هدف شناسایی علل تاثیرگذار بر بروز خطاهای دارویی پرستاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد.

    روش پژوهش

    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی به صورت مقطعی در سال 1399 انجام پذیرفت. 340 پرستار از 10 بیمارستان آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه بود. داده ها با استفاده از آزمون های t، آنووا و ضریب همبستگی پیرسون با بهره گیری از نرم افزار SPSS 23 تحلیل گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، عوامل انسانی مهمترین عامل تاثیرگذار در وقوع خطای دارویی بوده است. مهمترین علت خطاهای دارویی در حیطه های عوامل انسانی، مدیریتی و محیطی به ترتیب شامل خستگی ناشی از بار کاری (1/16 ± 3/13)، شیوه نظارت و سرپرستی بخش (0/98 ± 3/06) و تراکم زیاد کارها (1/19 ± 3/00) بود. بین عوامل انسانی با متغیرهای سن (0/024p =)، جنسیت (0/013p =)، رابطه استخدامی (0/016p =) و وضعیت تاهل (0/027p =)، و بین عوامل مدیریتی با متغیرهای رابطه استخدامی (0/034p =) و تعداد بیمار تحت نظر (0/011p =) ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به مهمترین علل تاثیرگذار در بروز خطاهای دارویی شامل خستگی ناشی از بار کاری، شیوه نظارت و سرپرستی، و تراکم زیاد کارها، به کارگیری راهکارهای کاهش خستگی ناشی از بار و تراکم کاری نظیر برقراری تعادل در شیفت های کاری پرستاران و همچنین برگزاری کارگاه های آموزشی نحوه نظارت و سرپرستی بخش به منظور ارتقاء سطح توانمندی های مدیریتی پرستاران پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: خطای دارویی، دارو، پرستار، بار کاری، بیمارستان
  • روح الله عسکری، سارا جام برسنگ، راضیه منتظرالفرج، ریحانه سادات میرحسینی* صفحات 224-232
    زمینه وهدف

    ارتقاء سلامت دربرگیرنده مفاهیم آموزش بهداشت، پیشگیری از بیماری ها و خدمات بازتوانی می باشد. بر همین اساس اجرای استانداردها و شاخص های ارتقاء سلامت در بیمارستان ها امری ضروری در تضمین کیفیت خدمات ارایه شده است. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اجرای طرح  بیمارستان های ارتقا دهنده ی سلامت بر آگاهی بیماران قلبی بستری در بیمارستان های منتخب آموزشی شهر یزد انجام پذیرفت.

    روش پژوهش

    این پژوهش، یک مطالعه مداخله ای بود که روی 62 بیمار قلبی مراجعه کننده به 2 بیمارستان منتخب آموزشی دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شد. 31 بیمار از بیمارستان افشار (گروه آزمون) و 31 بیمار از بیمارستان شهید صدوقی (گروه کنترل) به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. در گروه آزمون، نمونه ها علاوه برآموزش های روتین بخش، مداخلات آموزشی را به صورت چهره به چهره و گروهی بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی و گاید لاین انجمن بازتوانی قلب و عروق و ریوی آمریکا به مدت 3 ماه دریافت کردند و در نهایت بسته آموزشی به آن ها داده شد. همچنین نمونه ها در گروه کنترل، تحت آموزش های روتین بخش قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از پرسشنامه ای بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی، قبل از مداخله آموزشی و 3 ماه بعد از آن با استفاده از نرم افزار SPSS 23 و آزمون های آماری کای اسکویر و تی مستقل انجام شد.

    یافته ها

    نمرات آگاهی در گروه آزمون و کنترل به ترتیب قبل مداخله، 1/04 ± 7/90 و 5/31 ± 10/67 و پس از مداخله 1/61 ± 21 و 5/30 ± 11/54 بود و تفاوت معنی داری در نمرات گروه پس از مداخله دیده شد (0/001  <p).

    نتیجه گیری

    اجرای طرح بیمارستان ارتقا دهنده سلامت می تواند در افزایش آگاهی و بهبود عملکرد بیماران قلبی موثر واقع شود. بنابراین حرکت بیمارستان ها در جهت ارتقای سلامت توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: بیمارستان ارتقا دهنده سلامت، آگاهی، مدل اعتقاد بهداشتی، بیماران قلبی، ارتقای سلامت
  • حبیب الله اسماعیل زاده، حسن قدرتی*، حسین جباری، میثم عرب زاده صفحات 233-247
    زمینه و هدف

    امروزه یکی از مهمترین نگرانی ها در صنعت دارو، دستیابی به پایداری است و صنعت داروسازی به عنوان یک بخش پیش رو در گزارشگری پایداری شرکتی شناخته شده است. هدف این پژوهش شناسایی، استخراج، پالایش، اولویت بندی و تحلیل عوامل اجتماعی و خصوصیات شرکتی موثر در گزارشگری پایداری شرکت های داروسازی ایران بوده است.  

    روش پژوهش

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی در پاییز سال 1399 انجام شد. از قاعده خبرگی و در دسترس بودن به منظور نمونه گیری و از روش نمونه گیری گلوله برفی به منظور انتخاب نمونه استفاده گردید. به منظور شناسایی و استخراج عوامل اجتماعی و خصوصیات شرکتی موثر از روش تحلیل محتوا و مرور ادبیات پژوهش استفاده شد. از روش پیمایشی با ابزار پرسشنامه محقق ساخته از 40 نفر از خبرگان حوزه پژوهش نظرخواهی شده است. به منظور پالایش اولیه عوامل موثر از روش دلفی استفاده و برای تحلیل داده ها از روش فرآیند تحلیل شبکه مبتنی بر دیمتل فازی استفاده شده است.

    یافته ها

    از نظر تعامل قوی، معیار همکاری های دانشگاه و صنعت رتبه اول، و معیارهای نوآوری پایدار و همکاری با سایر شرکت ها در مکان های بعدی قرار گرفتند. در این مطالعه معیارهای سودآوری، شدت تحقیق و توسعه و اهرم مالی به عنوان متغیرهای علی قوی و معیارهای عملکرد اجتماعی، نوآوری پایدار و سن شرکت به عنوان متغیرهای علی ضعیف و گزارشگری پایداری به عنوان متغیر معلول در نظر گرفته شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که شرکت های داروسازی ایرانی برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار، بایستی ارایه مداوم و منظم گزارشگری پایداری سالیانه را مورد تاکید قرار دهند و در این راستا لازم است عوامل کلیدی چون معیار همکاری های دانشگاه و صنعت، معیارهای نوآوری پایدار و همکاری با سایر شرکت ها به عنوان اولویت های اساسی مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گزارشگری پایداری، صنعت داروسازی، همکاری دانشگاه و صنعت، نوآوری پایدار، دلفی، دنپ
  • نرجس سادات نسبی، پیوند باستانی*، علیرضا یوسفی، نجمه بردبار صفحات 248-259
    زمینه و هدف

    پرستاران بزرگترین گروه ارایه کننده خدمات مراقبتی در نظام سلامت هستند که با ارایه مراقبت های بهداشتی-درمانی، نقش کلیدی و مهمی در سلامت جامعه به عهده دارند. ازاینرو نگهداشت و توسعه این گروه از رسالت های جدایی ناپذیر مدیریت منابع انسانی در نظام سلامت به شمار می رود. با توجه به اینکه یکی از ابزارهای توسعه مسیر شغلی، تعیین لنگر های شغلی است؛ این پژوهش با هدف شناسایی لنگر های شغلی پرستاران دانشگاه علوم پزشکی شیراز به منظور توسعه مسیر شغلی آن ها در سال 1399 انجام شد.

    روش پژوهش

    این پژوهش مقطعی بر روی 268 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان ها و مراکز آموزشی درمانی زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی شیراز که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد شاین جمع آوری و با آزمون های تی مستقل و آنووا در نرم افزار SPSS 23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    از بین لنگر های شغلی، خدمت رسانی و ایثار (1/72 ± 24/74) بیشترین و شایستگی مدیریتی (2/32 ± 16/35) کمترین میانگین نمره را داشتند. همچنین در زنان میانگین خلاقیت و کارآفرینی به طور معنی داری بیشتر از مردان بود (0/04 =  p)؛ و در مردان میانگین چالش های محض به طور معنی داری بیشتر از زنان بود (0/04 =  p). به علاوه افراد دارای تحصیلات کارشناسی نسبت به افراد دارای مدرک کاردانی، تمایل بیشتری به شایستگی فنی-کارکردی نشان داده اند (0/02 =p)؛ و پرستاران کارشناس بالینی تمایل بیشتری به مدیر شدن داشتند (0/04 =  p). پرستاران شرکتی نیز تمایل بیشتری به سبک زندگی داشتند (0/04 =  p).

    نتیجه گیری

    در لنگر خدمت رسانی و ایثار که بالاترین میانگین نمره را در پرستاران موردمطالعه داشت، فرد با دنبال کردن آرمانی مقدس و نیز رفع نیازهای دیگران برانگیخته می شود. درحالیکه شایستگی های مدیریتی اولویت پرستاران موردمطالعه نبود. ازاینرو فرصت رشد و ارتقا در حوزه پرستاری صرفا رسیدن به جایگاه مدیریتی نیست. بنابراین پیشنهاد می شود مدیریت منابع انسانی دانشگاه، مسیر شغلی افراد را بر اساس لنگر ها و علایق خاص آن ها تعریف نماید تا افراد را از نظر ذهنی و به لحاظ بهداشت روانی، برای ایجاد یک جو مساعد و عملکرد بهتر آماده سازد.

    کلیدواژگان: توسعه مسیر شغلی، لنگرهای شغلی، برنامه ریزی مسیر شغلی، مدیریت مسیر شغلی
  • علیرضا پاشایی فر، مجتبی رمضانی*، علی جنتی، یعقوب علوی متین، حسین بوداقی خواجه نوبر صفحات 260-275
    زمینه و هدف

    گردشگری پزشکی و بهداشتی امروزه از روبه رشدترین بخش های صنعت گردشگری جهان است که باعث شده سازمان های دست اندرکار و کشورهای علاقه مند به توسعه گردشگری توجه خود را به این بخش از صنعت گردشگری جلب و برای آن برنامه ریزی کنند. از این رو هدف این پژوهش طراحی الگوی بازاریابی گردشگری پزشکی به روش فراترکیب در استان آذربایجان شرقی ایران بود.

    روش پژوهش

    مطالعه حاضر به صورت پژوهش فراترکیب در چندین مرحله در استان آذربایجان شرقی ایران طراحی شد. بدین ترتیب که بعد از شناسایی مقولات، مفاهیم و کدهای بازاریابی گردشگری پزشکی و ارزیابی روایی و پایایی آن، مدل مفهومی اولیه تحقیق شکل گرفت. از 100 مطالعه ی بازیابی شده نهایتا 8 مطالعه ی کاملا مرتبط با هدف مطالعه برای انجام فراترکیب وارد شدند. در سطح تجزیه و تحلیل و به منظور ارایه الگوی بازاریابی گردشگری پزشکی، از روش پژوهشی کیفی فراترکیب سندلوسکی و بارسو (2006) استفاده شد.

    یافته ها

    مدل پژوهش حاضر متشکل از 5 بعد، 10 مولفه و 40 شاخص بود که می تواند الگوی بازاریابی گردشگری پزشکی را نمایش دهد. 5 بعد اصلی شامل؛ کیفیت خدمات پزشکی و گردشگری، قیمت خدمات پزشکی و گردشگری، توسعه گردشگری و پزشکی، امکانات و تجهیزات پزشکی و گردشگری و فناوری اطلاعات و ارتباطات بود.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد که ابعاد، مولفه ها و شاخص های استخراجی از روش فراترکیب مورد تایید جامعه خبرگان می باشد. یافته های حاصل، الگو و دیدگاه جدیدی در راستای چگونگی بازاریابی گردشگری پزشکی برای صنعت گردشگری در استان آذربایجان شرقی ایران ارایه می کند که برای مدیران، برنامه ریزان و سیاستگذاران نظام سلامت کمک کننده خواهد بود.

    کلیدواژگان: بازاریابی، گردشگری پزشکی، روش فراترکیب
|
  • Somayeh Afshari, Soheila Damiri * Pages 180-183
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe* Pages 184-187
  • Hassan Shahsavaran*, Kamran Hajinabi, Behzad Houshmand, Mahmoud Mahmoudi Majdabadi Farahani Pages 188-202
    Background

    Oral health is an integral part of general health and one of the necessities of a good life. Having a healthy mouth and teeth requires individual care, the development and implementation of community-based intervention programs, and professional care. The purpose of this study was to design a model for the management of dental services in Iran.

    Methods

    This was an applied research in terms of purpose, descriptive in terms of implementation method, and a survey research in terms of descriptive typology. The statistical population included dental experts. To conduct the study among policy makers, planners, managers, university professors and the staff of the dental services, dental experts were chosen using purposive non-probability sampling for in-depth interviews based on grounded theory method to collect indicators of dental services management for providing a suitable selection model. To reach theoretical saturation, the text of the interviews was analyzed, phrase by phrase and sentence by sentence, through constant comparative analysis. For analysis, the grounded theory method was used, and the collected data were coded in 3 steps. In order to assess the validity of the research regarding interviews, the participants' feedback and the opinions of colleagues were used. To ensure the reliability of the interviews, 2 methods of test-retest and double coding were used. In this study, Delphi method was used in designing the model.

    Results

    According to the obtained model, 29 factors were effective in managing dental services. The obtained indicators were included in the Delphi survey. During the Delphi stages, consensus was reached on 29 indicators  which were classified into 5 dimensions (components) including planning, organizing, mobilizing of resources and facilities, guiding, monitoring and controlling.

    Conclusion

    The results of the study showed that a 5-component model is suitable for the management of dental services in Iran, and health planners and policy makers can use it to improve the delivery of dental services.

    Keywords: Management model, design, dental services, Iran
  • Sara Emamgholipour, Mohammad Arab, Abbas Rahimi-Foroushani, Sayede Somaye Forghani Dehnavi*, Shahide Allahverdi, Saeed Bagheri Faradonbe Pages 203-212
    Background

    Measuring the efficiency of hospitals due to the high proportion of budget allocated to them on the one hand, and the need to ensure the best practices regarding the use of scarce resources on the other hand, is of particular importance. The purpose of this study is to evaluate the technical efficiency of the affiliated hospitals of Shahrekord University of Medical Sciences by using a combination of Principal Component Analysis and (PCA) & Data Envelopment Analysis (DEA).

    Methods

    This was an analytical and cross-sectional study measuring the technical efficiency of all 8 hospitals affiliated to Shahrekord University of Medical Sciences. The required information was collected from the medical records unit of each hospital. For better differentiation between efficient and inefficient units, and the increase of research accuracy and further differentiation between hospitals in terms of efficiency, at first, 17 indicators were selected to assess and adjust these parameters to 3 components proportional to the number of the hospitals by using PCA and SPSS 16 software. After doing the PCA, 7 studied input variables became 7 principal components among which the first input component reflecting the 83 % of scattering data was selected as principal input component, and for being more influenced by human resource variables, it was named as a human resource index. Furthermore, among the output variables, the first 2 output components, which represented 76% of the variance of the data, were selected as the 2 principal components of the output for the study, which were mostly affected by these variables, respectively, the number of admissions and length of stay. Then, the modified input and output components were entered into the software Windeap 2.1 and the technical efficiency of hospitals and their rank were calculated by assuming constant and variable efficiency with respect to the scale. In order to evaluate the effect of using the combined method instead of the conventional method of efficiency measurement, the results of the PCA - DEA method were compared with the results of the conventional DEA method.

    Results

    The result of DEA on the selected components showed the capacity to upgrade the Technical Efficiency (TE) of hospitals is 15 % (TE: 0.852). Moreover, out of 8 hospitals, 1 hospital was increasing return to scale, 3 decreasing returns to scale and 4 constant returns to scale. The technical efficiency of 3 hospitals was 1 (TE = 1), 2 hospitals had the technical efficiency between 0.80 to 1 (1 > TE > 0.80) and that in 3 hospitals was less than 0.80 (TE < 0.80).  The scale efficiency for 50 % of hospitals and the management efficiency for 62/5 % of them were equal 1.

    Conclusion

    The average of total technical efficiency, management efficiency and scale efficiency were calculated to be 0.999, 1 and 0.999, respectively based on the usual comprehensive analysis method; while using the combined method, the average total technical efficiency, management efficiency and scale efficiency were 0.852, 0.947 and 0.902 respectively. The results confirm that the use of PCA method, due to its important role in reducing alignments, increases research accuracy and better differentiates between hospitals in terms of efficiency.

    Keywords: Efficiency, Hospital, Data Envelopment Analysis (DEA), Principal Component Analysis (PCA)
  • Ali Reza Yusefi*, Parnian Nikmanesh, Zahra Kavosi, Ahmad Sadeghi Pages 213-223
    Background

    Medication errors are one of the major causes of injury to patients while receiving medical care. This study aimed  to investigate the effective causes of medication errors in nurses in educational hospitals affiliated with Shiraz University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive-analytical and cross-sectional study was conducted in 2020 on 340 nurses from 10 educational  hospitals affiliated to Shiraz University of Medical Sciences. The data collection tool was a questionnaire. Data were analyzed using t-test, ANOVA and Pearson correlation coefficient were analyzed using SPSS23 software .

    Results

    According to the results, human factors have been the most important factor in the occurrence of medication errors. The most important causes of medication errors with respect to human, managerial and environmental factors include fatigue due to overwork (3.13 ± 1.16), method of supervision (3.06 ± 0.98) ,and heavy workload (3.00 ± 1.19), respectively. There was a statistically significant relationship between human factors and  age (p = 0.024), gender (p = 0.013), employment relationship (p = 0.016), and marital status (p = 0.027), and between management factors and employment relationship (p = 0.034) and the number of patients under observation (p = 0.011).

    Conclusion

    Considering the most important causes of medication errors, including fatigue due to overload, supervision methods, and heavy workload, using strategies to reduce fatigue due to workload, such as balancing nurses' work shifts and also holding workshops on supervision methods is recommended in order to improve the level of managerial competencies of nurses.

    Keywords: Medication error, Medication, Nurses, Workload, Hospital
  • Rooholah Askari, Sara Jambarsang, Raziyeh Montazeralfaraj, Reyhaneh Sadat Mirhosini* Pages 224-232
    Background

    Health promotion includes the concepts of health education, disease prevention and rehabilitation services. Accordingly, the implementation of standards and indicators of health promotion in hospitals is necessary to ensure the quality of the services provided. Therefore, this study was conducted to investigate the effect of implementing a health promotion hospital plan on the awareness of hospitalized cardiac patients in selected educational hospitals in Yazd.

    Methods

    This was an interventional study, which was performed on 62 cardiac patients referred to 2 selected educational hospitals of Yazd University of Medical Sciences. 31 patients from Afshar Hospital (the case group), and 31 patients from Shahid Sadoughi Hospital (the control group) were selected by purposive sampling method. In the case group, in addition to the routine trainings, the subjects received face to face and group educational interventions based on the Health Belief Model and the Guidelines to the American Cardiovascular and Pulmonary Rehabilitation Association for 3 months, and were finally given an educational package. The samples in the control group also underwent routine training. Data analysis was performed using a questionnaire based on Health Belief Model, before the educational intervention and 3 months after, using SPSS 23 software, Chi-square and independent t-tests.

    Results

    Awareness scores in the case and control groups before the intervention were 7.90 ± 4.01 and 10.67 ± 5.31, and after the intervention were 21 ± 1.61 and 11.54 ± 5.31 respectively, and a significant difference was seen in the scores of the post-intervention group (p < 0.001).

    Conclusion

    The implementation of the health promotion hospital plan can be effective in increasing the awareness and improving the performance of cardiac patients. Therefore, it is recommended for hospitals to move towards health promotion.

    Keywords: Health promoting hospital, Knowledge, Health belief model, Heart patients, Health promotion
  • Habibollah Esmaeilzadeh, Hasan Ghodrati*, Hossein Jabbari, Meysam Arabzadeh Pages 233-247
    Background

    Today, one of the most important concerns in the pharmaceutical industry is achieving sustainability, and the pharmaceutical industry is recognized as a leading sector in corporate sustainability reporting. The purpose of this study was to identify, extract, prioritize and analyze the social factors and corporate characteristics which are effective in the sustainability reporting of Iranian pharmaceutical companies.

    Methods

    This was a cross-sectional study conducted in autumm 2020. The expertise and availability principles were used for sampling, and the snowball sampling method was used for sample selection. In order to identify and extract effective social factors and corporate characteristics, the method of content analysis and the study's review of literature have been used. The survey was conducted on 40 experts in the field of research using a researcher-made questionnaire. In order to purify the effective factors, Delphi method and the Analytic Network Process method based on Fuzzy DEMATEL were used.

    Results

    In terms of a strong interaction, the criterion for university-industry collaborations came first, and the criterion for sustainable innovation and cooperation with other companies came next. In this study, profitability, research and development intensity and the financial leverage were considered to be weak causal variables and sustainability reporting, an effect variable.

    Conclusion

    The results showed that Iranian pharmaceutical companies, in order to achieve the goals of sustainable development, should emphasize the continuous and regular presentation of annual sustainability reporting, and in this regard, key factors such as the criteria of university-industry collaborations, sustainable innovation and cooperation with other companies should be considered critical priorities.

    Keywords: Sustainability reporting, Pharmaceutical industry, University-industry collaborations' criterion, Sustainable innovation, Delphi method, DANP
  • Narjes Alsadat Nasabi, Peivand Bastani*, Ali Reza Yusefi, Najmeh Bordbar Pages 248-259
    Background

    Nurses are the largest providers of care services in the health care system who play an important role in the community health by providing health care. Therefore, maintaining and developing them is an integral part of human resource management in the health system. Considering that one of the tools for career development is determining job anchors, this study was conducted in 2020 to identify the career anchors of nurses from Shiraz University of Medical Sciences in order to develop their career path.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 268 nurses working in hospitals and educational centers of Shiraz University of Medical Sciences who were selected by convenience sampling. Data were collected using the standard Schein questionnaire and analyzed by independent t-test and ANOVA in SPSS 23 software.

    Results

    Among career anchors, service and dedication (24.74 ± 1.72) had the highest, and managerial competence (16.35 ± 2.32) had the lowest mean score. Furthermore, the average entrepreneurial creativity in women was significantly higher than men (p = 0.04). And in men, the average of pure challenges was significantly higher than women (p = 0.04). In addition, people with undergraduate degree showed a greater tendency to technical/functional competence (p = 0.02). Clinical nurses were more likely to become managers (p = 0.04), and corporate nurses were more inclined to have a lifestyle anchor (p = 0.04).

    Conclusion

    Regarding service and dedication anchor, which had the highest average score among the interviewed nurses, individuals are motivated by pursuing valuable goals and meeting the needs of others. Whilest managerial competencies were not the priority of the studied nurses. Therefore, the opportunity for promotion in nurses is not just focused on reaching a managerial position. Therefore, it is suggested that the management of human resources in university define the career path of people based on their anchors and specific interests to people in terms of mental and mental health for creating a favorable atmosphere and better performance.

    Keywords: Career development, Career anchors, Career planning, Career management, nurse
  • Alireza Pashaeifar, Mojtaba Ramezani*, Mehrdad Amir-Behghadami, Ali Janati, Yaghoub Alavi Matin Pages 260-275
    Background

    Today, medical and health tourism is one of the most promising sectors in the tourism industry in the world, which has led the organizations involved ,and the countries interested in developing tourism ,to focus their attention on this aspect of the tourism industry and plan for it. Hence, the aim of this study was to design the marketing model of medical tourism using meta-synthesis method.

    Methods

    The present study was designed as a meta-synthesis research in several stages for East Azerbaijan Province, Iran. Accordingly, after identifying the categories, concepts and marketing codes of medical tourism and evaluating its validity and reliability, the initial conceptual model of the research was formed. Out of 100 retrieved studies, 8 studies completely related to the purpose of the study were included in final analysis. In order to present the marketing model of medical tourism, the qualitative research method of meta-synthesis,s Sandlowski and Barroso (2006) was used.

    Results

    The conceptual model in the present study consists of 5 dimensions, 10 components and 40 indicators which can show the marketing model of medical tourism. 5 main dimensions included; quality of medical and tourism services, price of medical and tourism services, development of tourism and medicine, medical and tourism facilities and equipment, and information and communication technology.

    Conclusion

    The results of the research show that the dimensions, components and indicators extracted from the meta-synthesis method are approved by the panel of experts. The findings provide a new model and perspective on how to market medical tourism for the Iranian tourism industry, which will help managers, planners and policy makers of the healthcare system.

    Keywords: Marketing, Medical tourism, Meta-Synthesis method