فهرست مطالب

سلامت روان کودک - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 28، پاییز 1400)

فصلنامه سلامت روان کودک
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 28، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباسعلی حسین خانزاده* صفحه 0

    من از همه پژوهشگران و دانشمندان و همکاران دین ناباورم خواهش می‌کنم منو ببخشید که همچنان به خدا گرفته تا کتاب های آسمانی اعتقاد دارم و حتی بین پیشرفت های جدید علمی با پیش‌بینی‌های کتاب آسمانی (آسمان در این ترکیب به معنی تحت‌اللفظی به کار نرفته است؛ که به معنای کتابی که توسط بشر نوشته نشده است) ارتباط می بینم.

  • فرزین باقری شیخانگفشه*، دانیال علیزاده، وحید صوابی نیری، فاطمه عسگری، گلناز قدرت صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    کرونا ویروس 2019 بیماری عفونی تنفسی حاد با علایم اصلی تب، سرفه، و تنگی نفس شناخته می شود. این ویروس قدرت انتقال و کشندگی بسیار بالایی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اعتیاد به اینترنت، ذهن آگاهی، و تاب آوری در پیش بینی سلامت روانی دانش آموزان طی همه گیری کرونا ویروس 2019 انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان مدارس متوسطه ناحیه دوم شهر رشت در سال تحصیلی 1400-1399 بود. نمونه مورد مطالعه شامل 220 دانش آموز مقاطع تحصیلی هفتم، هشتم و نهم بود که به روش نمونه گیری در دسترس از طریق فراخوان اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل فرم کوتاه پرسشنامه سلامت روان (کیز، 2002)، پرسشنامه اعتیاد به اینترنت (یانگ، 1998)، فرم کوتاه پرسشنامه ذهن آگاهی فرایبورگ (والاچ و همکاران، 2006) و مقیاس تاب آوری (کانر و داویدسون، 2003) بود. تحلیل داده ها توسط نسخه 24 نرم افزار SPSS و با استفاده با روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده، اعتیاد به اینترنت، ذهن آگاهی، و تاب آوری به صورت معناداری سلامت روانی دانش آموزان را پیش بینی می کنند (0/01> p). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد اثر اعتیاد به اینترنت (0/43-) بر سلامت روانی دانش آموزان منفی و معنادار است. در مقابل اثر ذهن آگاهی (0/70) و تاب آوری (0/65) بر سلامت روانی دانش آموزان مثبت و معنادار است. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه مشخص کرد که اعتیاد به اینترنت، ذهن آگاهی، و تاب آوری 48 درصد از سلامت روانی دانش آموزان را در طی همه گیری کووید-19 پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نقش اعتیاد به اینترنت، ذهن آگاهی و تاب آوری را در تبیین سلامت روانی دانش آموزان در دوره همه گیری کووید-19 تصریح کرده است. استلزامات نتایج به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، ذهن آگاهی، تاب آوری، سلامت روانی، کرونا ویروس 2019
  • افسانه خدایاری مقدم، پریسا تجلی*، مژگان سپاه منصور صفحات 15-29
    زمینه و هدف

    یادگیری زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم، فرایند پیچیده ای بوده و میزان کسب موفقیت در یادگیری آن به متغیرهای زیادی وابسته است. هدف پژوهش حاضر تدوین برنامه آموزش ضرب المثل های انگلیسی مبتنی بر کاریکاتور و بررسی اثربخشی آن بر اضطراب یادگیری زبان دوم و جهت گیری یادگیری زبان بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر، طرح پژوهشی آمیخته اکتشافی (کیفی- کمی) بود. جامعه آماری در بخش کیفی پژوهش شامل متخصصان آموزش زبان انگلیسی و متخصصان روان شناسی بودند که 10 نفر از آنان به روش گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند و در بخش کمی جامعه آماری شامل تمامی یادگیرندگان زبان انگلیسی در موسسه آموزش زبان انگلیسی امیر واقع در منطقه سه شهر تهران در سال 1398 بود که30 نفر از آنان به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش 1 و 2 جایدهی شدند و به مدت 5 هفته تحت آموزش ضرب المثل های انگلیسی قرار گرفتند. آموزش برای گروه آزمایش 1 با استفاده از کاریکاتور و اسلاید آموزشی و برای گروه آزمایش 2 بدون کاریکاتور و اسلاید بود. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های محقق ساخته ارزیابی اعتبار بسته آموزشی، هیجان های تحصیلی پکران و همکاران (2002) و جهت گیری یادگیری زبان نولز و همکاران (2000) بود. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس یک متغیری و چند متغیری و با نرم افزار spss26 انجام شد.

    یافته‏ ها:

    نتایج نشان دادند که برنامه آموزش ضرب المثل های انگلیسی با کاریکاتور بر اضطراب یادگیری زبان دوم در یادگیرندگان زبان دوم موثر بوده است (0/05<p) و در هر دو گروه بین نمرات اضطراب یادگیری زبان دوم در پس آزمون تفاوت معنادار وجود داشته است (در سطح 0/001)؛ همچنین موجب تفاوت معنادار در نمرات بی انگیزگی و جهت گیری بیرونی بین گروه آزمایش 1 و 2 شد (0/05>p)، اما تاثیرات طی زمان پایدار نبود (0/05<p). در نمرات جهت گیری درونی بین گروه آزمایش 1 و 2 تفاوت معناداری حاصل شد و پایداری نمرات در مرحله پیگیری نیز برقرار بود (0/05>p).

    نتیجه‏ گیری:

     نتایج نشان دادند که این روش آموزشی در کاهش اضطراب یادگیری زبان دوم به صورت پایدار و درونی کردن جهت گیری یادگیری زبان دوم در یادگیرندگان انگلیسی موثر بوده است و برنامه ریزان آموزش زبان های خارجی می توانند از  این روش آموزشی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: برنامه آموزش ضرب المثل های انگلیسی مبتنی بر کاریکاتور، اضطراب یادگیری زبان دوم، جهت گیری یادگیری زبان
  • مهین ترابی، صادق تقی لو*، محسن جدیدی صفحات 30-43
    زمینه و هدف

    والدگری به شیوه ‏های اجتماعی‏ سازی فرزندان از سوی مراقبان مربوط می ‏شود که گاهی اوقات می‏ تواند روابط والدین را به ‏خصوص با فرزندان دختر به کشاکش بکشد؛ در نتیجه والدین و فرزندان با مشکلات عاطفی و اجتماعی مختلفی روبرو می‏ شوند که لازم است برای حل آنها تصمیمات مناسبی اتخاذ کنند. پژوهش حاضر به بررسی و تبیین روابط علی بین شیوه های والدگری مادران و مشکلات هیجانی فرزندان دختر بر اساس نقش میانجی گر دشواری های بین فردی پرداخته است.

    روش

    روش مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را دختران مقطع متوسطه دوم شهر کرج در سال تحصیلی1400- 1399 به همراه مادران تشکیل دادند. در این پژوهش 256 دانش آموز دختر به همراه مادران خود شرکت داشتند که در مجموع 512 شرکت کننده این مجموع را تشکیل داده اند و بر اساس نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ‏های پژوهش از پرسشنامه های مقیاس دشواری های بین فردی (1996)، پرسشنامه سبک والدگری بامریند (1991)، و مقیاس افسردگی، اضطراب و تنیدگی لاوی بند و لاوی بند (1995) استفاده شد تحلیل داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار AMOS انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به ‏دست آمده سبک والدگری استبدادی و دشواری های بین فردی نقش مثبت و معناداری بر مشکلات هیجانی دارد (0/05>p) و نقش میانجی گر دشواری های بین‏ فردی نیز معنادار است (05/0>p).   

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته‏ های به ‏دست آمده می‏توان نتیجه گرفت بین سبک تربیتی استبدادی و مشکلات هیجانی رابطه مثبت معنادار وجود دارد و دشواری ‏های بین‏ فردی نیز در این رابطه نقش میانجی گر دارند. بنابراین، توجه به نقش سبک ‏های تربیتی والدین و ایجاد روابط مناسب والد کودک در پیشگیری از مشکلات هیجانی دارای اهمیت است.

    کلیدواژگان: شیوه های والدگری، مشکلات هیجانی، دشواری های بین فردی
  • مینو کرم پور، هادی هاشمی رزینی*، مسعود غلامعلی لواسانی، سمیرا وکیلی صفحات 44-57
    زمینه و هدف

    اوتیسم اختلالی عصب روان شناختی است که به صورت ثانو یه منجر به مشکلات در عملکردهای شخصی، اجتماعی، و تحصیلی می شود. از این جهت پژوهش حاضر با هدف اثربخشی برنامه مداخله ای مبتنی بر آموزش ارتباط کارکردی در رفتارهای کلیشه ای، رفتارهای کشاکش برانگیز، و آسیب به خود کودکان با اختلال طیف اوتیسم انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش جمع آوری اطلاعات از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون - پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی کودکان با اختلال طیف اوتیسم سطح یک 4 تا 8 ساله شهر تهران در سال 1398 بودند که از جامعه آماری مورد نظر، تعداد 30  کودک به صورت نمونه گیری هدفمند از کلینیک پدیده تهران، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. سپس گروه آزمایش برنامه درمانی را در قالب 15 جلسه دریافت کرد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس رتبه بندی اوتیسم گیلیام (جیمز و گیلیام، 2003)، پرسشنامه غربالگری اوتیسم (اهلر و گیلبرگ، 1993)، مقیاس رفتار کشاکش برانگیز کودک (بیورکر تایلور و همکاران، 2010)، و پرسشنامه مشکلات رفتاری (روژان و همکاران، 2001) بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در محیط SPSS26  انجام شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس یک و چندمتغیری نشان داد که تفاوت معناداری بین گروه آموزش و گواه به ترتیب در متغیر رفتارهای کشاکش برانگیز و مولفه های مشکلات رفتاری وجود دارد (0/001<p). اندازه اثر برای متغیر رفتارهای کشاکش برانگیز (0/922) و مولفه های رفتارهای کلیشه ای (0/850) و رفتارهای آسیب به خود (0/832) بود. نتایج آزمون تی همبسته نیز نشان داد تاثیر برنامه مداخله ای در مرحله پیگیری نیز در بهبود رفتارهای کشاکش برانگیز و مولفه های مشکلات رفتاری، اثربخش و پایدار بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که از برنامه درمانی مبتنی بر آموزش ارتباط کارکردی می توان به عنوان مداخه ای مناسب در کاهش نشانگان بالینی کودکان با اختلال طیف اوتیسم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، ارتباط کارکردی، رفتارهای کلیشه ای، رفتارهای کشاکش برانگیز، رفتارهای آسیب به خود
  • مهناز بابائی* صفحات 58-72
    زمینه و هدف

    خطر ابتلاء به اختلال روانی در هر زمان و مکان برای انسان وجود دارد، از این رو شناخت این اختلالات و میزان شیوع و بروز آنها بسیار لازم به نظر می رسد و پژوهش حاضر با هدف بررسی شیوع اختلالات روانی در دانش آموزان مقطع ابتدایی استان گلستان انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش توصیفی مقطعی است و جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر مقطع ابتدایی استان گلستان در سال تحصیلی 1393-1392 بود. همچنین حجم نمونه 843  دانش آموز از جامعه مذکور بوده است که به روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده اند. جهت جمع آوری داده از پرسشنامه علایم مرضی کودکان بر اساس چهارمین ویرایش راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی (اسپیرافکین و همکاران، 2002) استفاده شد. تحلیل داده ها نیز با استفاده آمار توصیفی (فراوانی و درصد) و آزمون مجذور کا انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج به دست آمده نشان داد شایع ترین اختلال در دانش آموزان مورد مطالعه، اختلال خلقی خفیف (29 درصد) است و اختلال افسردگی شدید (0/3 درصد) کمترین میزان شیوع را دارد. همچنین در میزان شیوع اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی (از سه ریخت غلبه بر نارسایی توجه، غلبه بر فزون کنشی، و ترکیبی)، اختلال نافرمانی مقابله ای، اختلال رفتار هنجاری، ترس مرضی خاص، افکار وسواسی، تیک حرکتی، تیک صوتی، درخودماندگی، اضطراب جدایی، بی اختیاری ادرار و دفع بین دو جنس (پسر و دختر) تفاوت معنادار وجود دارد (0/01 <p)، اما در میزان شیوع اختلال اضطراب فراگیر، اعمال وسواسی، تنیدگی پس از سانحه، اسکیزوفرنی، افسردگی شدید، اختلال خلقی خفیف، آسپرگر، و اختلال ترس مرضی اجتماعی بین کودکان دختر و پسر تفاوت معناداری مشاهده نشده است (0/05 >p).

    نتیجه گیری:

     اختلالات روانی، از جمله اختلال خلقی خفیف در دانش آموزان ابتدایی استان گلستان شیوع بالایی دارد و عوامل محیطی مانند وجود اقوام مختلف، شرایط اقتصادی و اجتماعی و جو عاطفی خانواده در بروز اختلالات روانی کودکان این منطقه نقش مهمی دارند.

    کلیدواژگان: شیوع، اختلالات روانی، دانش آموزان، مقطع ابتدایی
  • فرزانه هنربخش، سحر سعیدی اصل، پروین سالاری چینه*، وحید منظری توکلی صفحات 73-86
    زمینه و هدف

    یکی از شکایت ها و دلایل مراجعه خانواده ها و اطرافیان کودکان پیش دبستانی به مراکز مشاوره و روان درمانی، مشکلات مرتبط با رفتارهای پرخاشگرانه و بی توجهی و عدم تمرکز آنان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای مبتنی بر درمان هیجان مدار بر مولفه های هوش کلامی و پرخاشگری کودکان پیش دبستانی انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی کودکان پیش دبستانی دختر 4 تا 6 ساله شهر کرمان در سال 1397 تشکیل می دادند. نمونه پژوهش شامل 50 کودک از جامعه آماری مذکور بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و سپس به طور تصادفی به دو گروه آزمایشی و گواه (هر گروه 25 نفر) تقسیم شدند. به کودکان گروه آزمایش ده جلسه آموزش راهبردهای مبتنی بر درمان هیجان مدار آموزش داده شد و گروه گواه در این مدت مداخله ای دریافت نکرد. دو گروه قبل و بعد از فرایند آموزش به پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1998) و ویرایش چهارم مقیاس تجدیدنظر شده وکسلر کودکان (2012) پاسخ دادند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آماری میانگین، انحراف استاندارد و تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش راهبردهای مبتنی بر درمان هیجان مدار بر مولفه های هوش کلامی (20/21= F) و پرخاشگری (33/98= F) کودکان پیش دبستانی در سطح 0/01< p تاثیر دارد. نتایج اندازه اثر نشان داد راهبردهای هیجان مدار 43 درصد بر مولفه های هوش کلامی و 51 درصد بر پرخاشگری کودکان تاثیر داشتند.

    نتیجه گیری

    آموزش راهبردهای مبتنی بر درمان هیجان مدار به دلیل تاکید بر هیجانات پایه به عنوان افزایش دهنده مولفه های هوش کلامی و به دنبال آن تسهیل کننده یادگیری و عاملی موثر در کاهش پرخاشگری و مشکلات دانش آموزان پرخاشگر است.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، هوش کلامی، پرخاشگری، دانش آموزان پیش دبستانی
  • محبوبه جاوید، نورالله محمدی*، چنگیز رحیمی، حبیب هادیان فرد صفحات 87-101
    زمینه و هدف

    اختلال نافرمانی مقابله ای، یکی از رایج ترین اختلال های رفتاری در کودکان و نوجوانان است. این افراد در زمینه های هیجان و شناخت  مشکلاتی دارند. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه نظم جویی شناختی هیجان و کنش های اجرایی سرد و گرم در دانش آموزان دختر با و بدون اختلال نافرمانی مقابله ای بود.

    روش

    طرح پژوهش، توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول با و بدون اختلال نافرمانی مقابله ای شهر شیراز در سال تحصیلی 1399-1398 بودند. نمونه شامل 60 دانش آموز دختر با و بدون اختلال نافرمانی مقابله ای بود (30  نفر در هر گروه)  که با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس درجه بندی اختلال نافرمانی مقابله ای (هومرسون، موری، اوهان و جانستون، 2006)، پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان (گراس و جان، 2003)، نرم افزار دسته بندی کارت های ویسکانسین (شاهقلیان، آزاد فلاح، فتحی آشتیانی و خدادادی، 1390) و  نرم افزار خطرپذیری بادکنکی بارت (لجویز، 2002) استفاده شد. اطلاعات به وسیله نسخه 26 نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های تی مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیری، تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش حاضر نشان داد بین دو گروه کودکان با و بدون اختلال نافرمانی مقابله ای، تفاوت معنا داری در مولفه ارزیابی مجدد وجود دارد (0/01 P< ، 13/76 F=) و این تفاوت در مولفه فرونشانی مشاهده نشد (0/05 >p). همچنین بین دوگروه در کنش اجرایی سرد تفاوتی نبود، اما دو گروه از نظر کنش اجرایی گرم، تفاوت معنا داری داشتند (0/05 P< ، 2/37 t=).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های این پژوهش، دانش آموزان با اختلال نافرمانی مقابله ای در نظم جویی هیجانی دچار مشکلاتی هستند و همچنین خطرپذیری بیشتری دارند. استلزامات نتایج به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: نظم جویی شناختی هیجان، کنش اجرایی سرد و گرم، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • مهدیه سادات نادمی، علیرضا محمدی آریا*، فاطمه خوئینی صفحات 102-118
    زمینه و هدف

    ادراک محیط اجتماعی که معلم و همکلاسی‌ها در بهبود آن نقش موثری را ایفا می‌کنند، تاثیرات مهمی در انگیزش تحصیلی دانش‌آموزان دارد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی علی روابط ادراک محیط اجتماعی با انگیزش تحصیلی با نقش میانجی انتظارات تحصیلی، سبک‌های اسنادی، و هیجانات تحصیلی انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی و طرح آن از نوع همبستگی است. جامعه این مطالعه شامل تمام دانش‌آموزان مقطع متوسطه اول (پایه‌های هفتم، هشتم، و نهم) شهر تهران در سال 1400-1399 بوده است. نمونه مورد مطالعه شامل 295 دانش‌آموز بود که به‌طور نمونه‌گیری در دسترس از طریق فراخوان اینترنتی در مطالعه شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه‌های حمایت عاطفی معلم (ساکیز، 2007)، حمایت هیجانی دانش‌آموز (پاتریک، ریان وکاپلان، 2007)، انگیزش تحصیلی (والرند و همکاران، 1992)، سبک‌های اسنادی (سلیگمن و همکاران، 1982)، فرم کوتاه هیجانات پیشرفت (پکران، گویتز و پری، 2005) و انتظار-ارزش (حسینی، طالع‌پسند، بیگدلی، 1389) استفاده شد که به‌ دلیل شیوع کرونا، به‌ طور مجازی اجرا شدند. برای تحلیل داده ها، از مدل تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته‌ها

      نتایج نشان داد الگوی پیشنهادی، برازش خوبی با داده‌ها داشت. مولفه‌های ادراک محیط اجتماعی بر انگیزش تحصیلی با نقش میانجی هیجانات تحصیلی و انتظارات تحصیلی، تاثیر غیرمستقیم داشت؛ مولفه‌های ادراک محیط اجتماعی بر انگیزش تحصیلی با نقش میانجی سبک‌های اسنادی، تاثیر غیرمستقیم نداشت؛ سبک‌های اسنادی بر انگیزش تحصیلی، تاثیر نداشت؛ حمایت عاطفی معلم بر انگیزش تحصیلی تاثیرمستقیم داشت (0/001P<)؛ و هیجانات تحصیلی و انتظارات تحصیلی بر انگیزش تحصیلی تاثیرمستقیم داشت (0/001P<).

    نتیجه‌گیری

     بر اساس یافته‌های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت حمایت عاطفی معلمان و حمایت هیجانی دانش‌آموزان بر انگیزش تحصیلی آنها تاثیرگذار است. همچنین اگر به هیجانات مثبت و منفی تحصیلی دانش‌آموزان توجه شود و انتظار و ارزش آنها از یادگیری، افزایش داده شود، انگیزش تحصیلی دانش‌آموزان بهبود می‌یاید.

    کلیدواژگان: ادراک محیط اجتماعی، انگیزش تحصیلی، هیجانات تحصیلی، انتظارات تحصیلی، سبک های اسنادی
|
  • AbbasAli Hoseinkhanzadeh * Page 0
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe*, Danial Alizadeh, Vahid Savabi Niri, Fatemeh Asgari, Golnaz Ghodrat Pages 1-14
    Background and Purpose

    Coronavirus 2019 Acute respiratory infectious disease is characterized by the main symptoms of fever, cough and shortness of breath. This virus has a very high transmission and lethality. In this regard, the present study aimed to investigate the role of Internet addiction, mindfulness and resilience in predicting students' mental health during the Coronavirus 2019 pandemic.

    Method

    The method of the present study is descriptive and correlational. The sample consisted of 220 seventh, eighth and ninth grade students in the second district of Rasht in the academic year 2020-2021 who participated in the study as an convenience sampling method through online calling. Data collection tools included a short form of the Mental Health Questionnaire (Keyes, 2002), an Internet Addiction Questionnaire (Young, 1998), Short form of Freiburg mindfulness inventory (Wallach et al., 2006) and the Resilience Scale (Connor & Davidson, 2003). Finally, data analysis was performed by SPSS software version 24 using Pearson correlation and multiple regression simultaneously.

    Results

    Based on the results, Internet addiction, mindfulness and resilience significantly predict students' mental health (p <0.01). The results of multiple regression analysis showed that the effect of Internet addiction (-0.43) on students' mental health is negative and significant. In contrast, the effect of mindfulness (0.70) and resilience (0.65) on students' mental health is positive and significant. Also, the results of multiple regression analysis showed that Internet addiction, mindfulness and resilience predict 48% of students' mental health during the COVID-19 pandemic.

    Conclusion

    The present study has clarified the role of Internet addiction, mindfulness and resilience in explaining the mental health of high school students during the COVID-19 pandemic. The implications of the results are discussed in this article.

    Keywords: Internet Addiction, Mindfulness, Resilience, Mental Health, Coronavirus 2019
  • Afsaneh Khodayari Moghadam, Parisa Tajalli*, Mozghan Sepahmansour Pages 15-29
    Background and Purpose

    Learning English as a second language (L2) is a complex process in which success depends on many variables. This study aimed to develop a cartoon-based English proverb teaching program (CBEPT) and to evaluate its effectiveness in L2 learning anxiety and language learning orientation.

    Method

    This study had an exploratory mixed method design (qualitative and quantitative). The statistical population for the qualitative part of the study included English language experts and psychologists, 10 of whom were selected using the snowball method. In the quantitative part, the statistical population included all English language learners at Amir English Language Teaching Institute located in the 3rd district of Tehran in 2009; 30 of them were selected by conveniance sampling method and were randomly assigned to two groups of 15 people in Experiments 1 and 2 and were taught English proverbs for 5 weeks. Experimental group 1 was trained using cartoons and educational slides and experimental group 2 was trained without cartoons and slides. The research instruments included researcher-made questionnaire to evaluate the validity of the educational package, Academic Emotions Questionnaire (AEQ) (Pekrun, Goetz, Titz and Perry, 2002) and the Language Learning Orientation Scale (LLOS) (Noels et al, 2000). Data were analyzed by the analysis of covariance in the SPSS statistics-26 software.

    Results

    The results showed that CBEPT had a significant effect on L2 learning anxiety in L2 learners (p<0.05). In both groups, there was a significant difference between the scores of L2 learning anxiety in the post-test (at the level of 0.001); It also caused a significant difference in demotivation and external motivation scores between experimental groups 1 and 2 (p<0.05); But the effects were not stable over time (p >0.05). There was also a significant difference in internal motivation scores between experimental groups 1 and 2 and the validity of the scores was maintained at the follow-up stage (p <0.05).

    Conclusion

    The results revealed that this educational method had a significant effect on reducing L2 learning anxiety in a sustainable way and in internalizing the L2 learning orientation in English learners. Foreign language education planners could include this teaching method on their agenda.

    Keywords: Cartoon-based English proverb training program, L2 learning anxiety, language learning orientation
  • Mahin Torabi, Sadegh Taghiloo*, Mohsen Jadidi Pages 30-43
    Background and Purpose

    Parenting refers to the ways in which children are socialized by caregivers; which can sometimes lead to strained parent-child relationships, especially with daughters. parents and children face a variety of emotional and social problems that need to be addressed to make appropriate decisions. The present research investigates and explains causal correlations between maternal parenting styles and emotional problems of daughters based on the mediating role of interpersonal problems.

    Method

    This study employed a descriptive correlational survey. The statistical population of the study consist of grade XII female students with their mothers in Karaj in academic year 2020/2021. In this study, 256 female students participated with their mothers, which is a total of 512 participants and were selected by purposive sampling method. The research instruments included the Inventory of Interpersonal Problems-47 (IIP-47; Pilkonis, Kim, Proietti, & Barkham, 1996), Parenting Styles Inventory (Baumrind, 1973), and Depression Anxiety Stress Scale (Lovibond & Lovibond, 1995). Data were analyzed by structural equation modeling (SEM) in AMOS-24 software.

    Findings

    Results indicated that authoritarian parenting style and interpersonal problems have significant positive effect (P<0.05) on emotional problems. The mediating role of interpersonal problems was also significant (P<0.05).

    Conclusion

    The results revealed that there is a significant correlation between authoritarian parenting styles and emotional problems and interpersonal problems also play a mediating role in this regard. Thus, it is essential to pay attention to the role of parenting styles and to establish appropriate parent-child relationships in order to prevent emotional problems.

    Keywords: Parenting styles, emotional problems, interpersonal problems
  • Minoo Karampour, Hadi Hashemi Razini*, Masoud Gholamali Lavasani, Samira Vakili Pages 44-57
    Background and Purpose

    Autism is a neuropsychological disorder that causes secondary impairment in personal, social, and academic functioning. This study aimed to develop an effective intervention program based on functional communication training (FCT) on stereotyped behaviors, challenging behaviors and self-harming behaviors in children with autism spectrum disorder (ASD).

    Method

    This was an applied experimental research with pretest-posttest-followup design with a control group. The statistical population of  this study included all children with level one ASD, aged 4 to 8 years in Tehran in 2019, From which 25 children were selected by purposive sampling from Padideh Clinic in Tehran and randomly assigned to the experimental and the control groups. Then the experimental group received the intervention program in fifteen sessions. The instruments of the study included the Gilliam Autism Rating Scale (GARS-2) (James and Giliam, 2003), the Autism spectrum Screening Questionnaire (ASSQ) (Ehlers and Gillberg, 1993), the Child’s Challenging Behavior Scale (CCBS) (Bourke‐Taylor et al, 2010) and the Behavior Problems Inventory (BPI-01) (Rojahn et al, 2001). Data were analyzed by the analysis of covariance in the SPSS statistics-26 software.

    Results

    The results of the univariate and multivariate analysis of covariance showed that there was a significant difference between the experimental and the control groups in the variables of challenging behaviors and components of behavioral problems (P<0.001). The effect sizes for the variables of challenging behaviors and components of stereotyped behaviors and self-harming behaviors were 0.922, 0.850 and 0.832, respectively. The results of the paired samples t-test showed that the effect of  FCT program in the follow-up stage also had a significant and valid effect on the variables of challenging behaviors and components of behavioral problems.

    Conclusion

    According to the research findings, it can be concluded that a treatment program based on the FCT can be used as an intervention to reduce the clinical symptoms of children with ASD. The results of this study can benefit therapists and educators who are in contact with children with ASD.

    Keywords: Children with autism spectrum disorder, functional communication, stereotyped behaviors, challenging behaviors, self-harming behaviors
  • Mahnaz Babaei* Pages 58-72
    Background and purpose

    There exists a risk of developing a mental disorder for humans at any time and place; therefore, recognizing these disorders and their prevalence and incidence seems necessary. Thus, the present study is conducted to investigate the prevalence of mental disorders in primary school students in Golestan province.

    Method

    This research was cross-sectional. The statistical population included all male and female primary school students of Golestan province in the academic year 2013-2014; from which, a sample of 843 individuals were selected by the multi-stage cluster sampling method. The research instruments included the Child Symptom Inventory (CSI-4; Sprafkin et al., 2002). ). Data were analyzed using descriptive statistics (frequency and percentage) and the chi-square statistical method.

    Results

    The results showed that the most common disorder in the studied students is the mild mood disorder (29%) and the severe depression disorder (0.3%) has the lowest prevalence. Moreover, in the prevalence of attention deficit/hyperactivity disorder )ADHD; from three types of inattentive, hyperactive-impulsive, and combination), oppositional defiant disorder (ODD), conduct disorder (CD), specific phobia, obsessive thoughts, motor tics, vocal tics, separation anxiety, enuresis, and urinary and fecal incontinence between the genders (boys and girls), there were significant differences (p <0.01); but in the prevalence of generalized anxiety disorder (GAD), obsessive-compulsive disorder (OCD), post-traumatic stress disorder (PTSD), schizophrenia, major depression, mild mood disorder, Asperger's syndrom, and social phobia, no significant difference was observed between girls and boys (p > 0.05).

    Conclusion

    Mental disorders, including mild mood disorders, are highly prevalent in primary school students in Golestan province, and environmental factors such as the presence of different ethnic groups, economic and social conditions, and the emotional atmosphere of the family, play an important role in the development of mental disorders in children.

    Keywords: Prevalence, Mental disorders, Students, Primary school
  • Farzaneh Honarbakhsh, Sahar Saeedi Asl, Parvin Salari*, Vahid Manzari Tavakoli Pages 73-86
    Background and Purpose

    One of the main reasons for families of preschool children to go to counseling and psychotherapy centers is problems related to their children’s aggressive and inattentive behaviors and lack of concentration. The aim of this study was to investigate the effectiveness of teaching strategies based on emotion-focused therapy on components of verbal intelligence and aggression in preschool children.

    Method

    The method of this research was quasi-experimental with pre-test and post-test design with two experimental and control groups. The statistical population of the study consisted of all 4 to 6-year-old preschool children in Kerman in 2018. The research sample consisted of 50 children from the statistical population who were selected by convenience sampling method. Then they were randomly divided into the experimental and control groups (25 people in each group). The children in the experimental group received emotion-based treatment strategies for ten sessions while the control group underwent no intervention. The two groups answered the Buss-Perry Aggression Questionnaire (1998) and the Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-IV; 2012) before and after the training process. Data were analyzed using descriptive statistics (Mean and standard deviation) and analysis of covariance.

    Results

    The results showed that teaching strategies based on emotion-focused treatment has a significant effect on components of verbal intelligence (F=21.20) and aggression (F=23.98) in preschool children (P <0.01). The results of effect size showed that emotion-focused strategies had 43% effect on components of verbal intelligence and 51% on children's aggression.

    Conclusion

    Teaching strategies based on emotion-focused therapy due to the emphasis on basic emotions as an enhancer of components of verbal intelligence facilitates learning and is an effective factor in reducing aggression and problems of aggressive students.

    Keywords: Emotion-focused therapy, verbal intelligence, aggression, preschool children
  • Mahboobeh Javid, Nurallah Mohammadi*, Changiz Rahimi, Habib Hadianfard Pages 87-101
    Background and Purpose

    Oppositional defiant disorder (ODD) is a common clinical disorder in children and adolescents. Children and adolescents with ODD have some deficiencies in emotion and cognition. The purpose of this study was to compare cognitive emotion regulation and cold and hot executive functions in female children with and without ODD.

    Method

    This research was a causal-comparative study. The population consisted of all female middle school students with and without ODD in Shiraz during the 1st semester of 2019- 2020 academic year. The study sample included 60 female students (30 students with ODD and 30 normal students). The participants were selected by random cluster sampling, based on the inclusion and exclusion criteria. Oppositional Defiant Disorder Rating Scale) ODDRS); Hommersen, Murray, Ohan & Johnston, 2006), Emotion Regulation Questionnaire (ERQ; Gross & John, 2003), Wisconsin card Sorting Task (WCST; Shahgholian, Azadfallah, Fathi-Ashtiani & khodadadi, 2012) and Balloon Analogue Risk Task (BART; Lejuez, 2002) were used to collect the data. The collected data were analyzed by independent t-test and Multivariate analysis of variance (MANOVA) by using SPSS Software.

    Results

    Results demonstrated that there was a significant difference between students with and without ODD in terms of reappraisal (F=13.76, P<0.01), but not about suppression (P>0.05). Also, there was a significant difference between the groups in terms of some executive functions. Also, Results showed that there was no significant difference between the groups in terms of cold executive function but there was a significant difference between the groups in terms of hot executive function (t= 2.37, P<0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, students with oppositional defiant disorder have problems with emotion regulation. They have also deficits in hot executive function and they are more risk-taking.

    Keywords: Cognitive emotion regulation, cold, hot executive functions, oppositional defiant disorder
  • Mahdieh Sadat Nademi, Alireza Mohamadi Arya*, Fatemeh Khoeini Pages 102-118
    Background and Purpose

    Perception of the social environment in which teachers and classmates play an important role in improving it has important effects on students' academic motivation. Therefore, the present study was conducted to investigate the causal model of perception of social environment with academic motivation by the mediating role of academic expectations, attributional styles and academic emotions.

    Method

    This study had a descriptive correlational design. The study population consists of all junior high school students (grades 7, 8 and 9) of Tehran in the year 2020-2021, from which 295 students were selected to participate in the study by available sampling method through online calling. The instruments used included Teacher's affective Support (Sakiz, 2007), Student Emotional Support (Patrik, Ryan and Kaplan, 2007), Academic Motivation (Vallerand et al.,1992), Attributional Styles (Seligman et al., 1982), short form of the Achievement Emotions (Pekrun, Goetz and Perry, 2005), Expectation-Value (Hosseini, Taleh Pasand, Bigdeli, 2010); due to the prevalence of COVID-19, they were implemented virtually. Data were analysed by the path analysis.

    Results

    The results showed that the proposed model best fitted the data. The components of perception of social environment had an indirect effect on academic motivation with the mediating role of academic expectations and academic emotions. The components of perception of social environment did not have an indirect effect on academic motivation with the mediating role of attributional styles. Attributional styles didn’t have any significant effect on academic motivation. Teacher affective support had a direct relationship with academic motivation (P <0.001). Academic emotions and academic expectations had a direct effect on academic motivation (P <0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that teachers ' affective support and students' emotional support affect their academic motivation. Also, if the positive and negative academic emotions of students are taken into account and their expectation and value for learning is increased; students' academic motivation improves.

    Keywords: Perception of social environment, academic motivation, academic expectations, attributional styles, academic emotions