فهرست مطالب

مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 6، پاییز 1400)

نشریه مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 6، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی محمدی*، سید محمد میرتقیان رودسری صفحات 5-30

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نگرش عرضه کنندگان خدمات گردشگری به تاثیرات اقتصادی گردشگری ورزشی ساحلی بر مقصد در شهر رامسر می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش را مدیران ارشد و میانی کلیه واحدهای ساحلی عرضه کننده خدمات گردشگری شهر رامسر تشکیل می دهد. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران، 384 نفر محاسبه شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. روایی پرسشنامه از طریق روایی صوری و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ تایید گردید. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS25 صورت گرفت. یافته ها مشخص ساخت که بر مبنای نگرش عرضه کنندگان خدمات گردشگری، گردشگری ورزشی ساحلی بر توسعه اقتصادی مقصد گردشگری رامسر تاثیر معناداری دارد. همچنین این بررسی نشان داد که میان متغیرهای گردشگری ورزشی ساحلی و توسعه اقتصادی واحدهای ساحلی (به ترتیب بیشترین شدت به کمترین) پذیرایی و تشریفات، مراکز خرید، اقامتی-رفاهی، تفریحی-ورزشی و نیز حمل ونقل در شهر رامسر رابطه مستقیم وجود دارد. بیشترین تاثیر توسعه گردشگری ورزشی ساحلی بر عوامل توسعه اقتصادی به ترتیب تاثیر مربوط به ضریب تکاثر، درآمد و اشتغال بوده است. مبتنی بر یافته ها پیشنهادهای لازم ارایه گردید.

    کلیدواژگان: عرضه کنندگان خدمات گردشگری، گردشگری ورزشی ساحلی، توسعه ی اقتصادی، مقصد رامسر
  • احمد زنگانه*، طاهر پریزادی، شراره مسکنی صفحات 31-52

    ازحمایت های اخیر دولت در جهت ساخت مسکن مناسب برای اقشار کم درآمد احداث واحدهای مسکن مهراست که به عنوان یک رویکرد مهم، اقدام تامین مسکن را در شکل اجتماعی اش مطرح می کند. مقاله حاضر با هدف ارزیابی میزان رضایتمندی ساکنین ازکیفیت محیط شهری مسکن مهر شهر رشت تهیه گردیده است که جامعه آماری آن براساس جدول مورگان 380 نفر از ساکنان مسکن مهر شهر رشت می باشند. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و توسعه ای، از نظر روش توصیفی - تحلیلی و از نظر نوع داده: ماهیت داده های تحقیق از نوع کیفی و کمی است. همچنین روش گردآوری اطلاعات وداده ها نیز اسنادی - پیمایشی و برگرفته از ابزار پرسشنامه می باشد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی می باشد که در آمار توصیفی از میانگین و انحراف استاندارد و درآمار استنباطی ازآزمون تی تک نمونه ای و تحلیل رگرسیونی استفاده شده و پایایی آن با آلفای کرونباخ سنجیده شده استکه کلیه محاسبات در نرم افزار SPSS صورت گردیده است. نتایج مطالعه، نشان دهنده رضایت ساکنین ویژگی های سکونتی و عدم رضایت از ویژگی های محیط شهری است. کیفیت محیط شهری برآیند ویژگیهای محیط سکونتی و ویژگی های محیط شهری است که با میانگین2.93 کمتر از میانگین نظری (3) است که نشان سطح پایین کیفیت محیط شهری و عدم رضایت شهروندان است، همچنین نتایج فرضیه نشان داد ویژگی های محتوایی با مقدار ضریب بتای 0.735 از اهمیت بیشتری نسبت به سایر زیرشاخص ها برخوردار است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت محیط شهری، مسکن مهر، شهر رشت
  • ندا اخلاقی ینگجه، نادر پیرمرادیان*، روح الله اوجی، افشین اشرف زاده صفحات 53-77

    با توجه به کاربرد وسیع داده های بلند مدت هواشناسی در علوم مختلف و نیاز به پیش بینی تغییرات احتمالی آن ها در مقیاس های محلی و جهانی، اطمینان از صحت و همگنی این گونه داده ها بسیار مهم است. به منظور کنترل کیفی فراسنج های اقلیمی نیمه غربی منطقه خزری در مقیاس روزانه و ماهانه، از آزمون های بیشینه T و F تاوانیده در بسته نرم افزاری Rhtests استفاده شد. داده‎های مورد استفاده در این بررسی شامل بارش، بیشینه و کمینه دما، سرعت باد، رطوبت نسبی و همچنین ساعت آفتابی، طی دوره آماری 1979-2017 در ایستگاه های بندرانزلی، رشت و رامسر بود. برآورد داده‎های مفقود، با در نظر گرفتن استانداردهای سازمان هواشناسی جهانی و با استفاده از روش نزدیک ترین همسایگی K انجام شد. در بررسی سری‎های زمانی ماهانه، 23 نقطه تغییر شناسایی شد که در دو مرحله قبل و بعد از بازسازی، همگن سازی گردید. روش نرمال استاندارد با شناسایی 9 نقطه تغییر، از حساسیت کمتری نسبت به روش بیشینه F تاوانیده برخوردار بود. سپس، داده های روزانه فراسنج های مذکور، مورد آزمون همگنی قرار گرفت که در مجموع با شناسایی 32 نقطه تغییر، همگن سازی شد. با این وجود، امکان همگن سازی کامل متغیر ساعت آفتابی به علت وجود داده های مفقود متوالی، میسر نشد. همگن سازی داده‎ها باعث تغییر روند 33 درصد از موارد شد. بر اساس نتایج بدست آمده، روش مورد بررسی دارای نتایج قابل قبولی در همگن سازی داده های هواشناسی در منطقه مورد مطالعه بود.

    کلیدواژگان: آزمون همگنی، نرمال استاندارد، فراسنج های اقلیمی، سواحل خزری
  • اسفندیار زبردست*، سارینا اردوانی صفحات 79-102

    منطقه های شهری چندمرکزی، پاسخی برای ایجاد تعادل و رفع کاستی های ناشی از مدل تک مرکزیتی هستند. در مدل چندمرکزیتی، مراکز با اندازه های فضایی و جمعیتی نسبتا برابر که با فاصله کمی از هم قرار گرفته اند، تشکیل مجموعه ای منسجم را می دهند و با بهره مندی از هم افزایی انرژی، فعالیت های مکمل همراه با رقابت پذیری با یکدیگر دارند. شهرهای ساری، بابل، آمل و قایم شهر ازجمله مراکز اصلی استان مازندران می باشند؛ در این خصوص، مساله  اصلی، نبود محدوده دقیق و در پی آن نبود برنامه توسعه فضایی یکپارچه برای این منطقه است، که در نتیجه آن، بسیاری از کاربری های کلان در مقیاس منطقه به صورت ناهماهنگ و با کیفیت پایین در سطح این مجموعه پراکنده شده اند یا اصلا وجود ندارند. همچنین تصمیم گیری قاطع و منسجمی در خصوص محیط زیست این منطقه شهری نشده است و هر روزه شاهد ساخت و ساز های بی رویه و استفاده نادرست از اراضی آن هستیم. در این راستا پژوهش حاضر، به کمک روش تحلیل جریان، مدل جاذبه و همین طور محاسبه قدرت پیوند بین شهرهای استان با مراکز اصلی، محدوده ای برای منطقه شهری چندمرکزی مازندران ارایه داده است که به واسطه این امر، برنامه های منسجم برای این محدوده برنامه ریزی گردد و پیشرفت منطقه را به همراه داشته باشد. محدوده نهایی منطقه شهری چندمرکزی مازندران با بررسی شاخص های معین شده طبق مبانی نظری و اطلاعات به دست آمده از بخش شناخت، مشخص و نقشه ها توسط نرم افزار ArcGIS ترسیم و ارایه شده است که این محدوده شامل شهرهای ساری، قایم شهر، بابل، آمل، امام زاده عبدالله، دابودشت، زرگرمحله، گتاب، امیرکلا، هادی شهر، کیاکلا، جویبار، ارطه، پایین هولار و میان دورود می باشد.

    کلیدواژگان: منطقه شهری، چندمرکزی، تعیین محدوده، محدوده چندمرکزی، مازندران مرکزی
  • بهرام ایمانی*، سجاد پیروز صفحات 103-120
    گسترش فعالیت های گردشگری در مکان های روستایی از عوامل مختلف اثر می گیرد که از آن میان می توان به کیفیت محیطی نواحی روستایی اشاره کرد، بالابردن کیفیت مکان های روستاهای گردشگرپذیر نیاز به شناخت و سنجش کیفیت محیطی در روستا است. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل کیفیت بخش محیط گردشگری در روستاهای ساحلی شهرستان تالش انجام جامعه است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش 15 روستای ساحلی شهرستان تالش است که دارای 3201 است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 371 برآورد گردید. پراکندگی تعداد نمونه ها در روستاها، متناسب با تعداد جمعیت آن ها توزیع شد. جهت تحلیل موضوع چهارچوبی از شاخص های زیست محیطی، کالبدی و اجتماعی بر اساس مطالعات سایر پژوهش گران انتخاب گردید. روایی صورت پرسشنامه توسط پانل متخصصین مورد تایید قرار گرفت. ضریب پایایی برای بعد زیست محیطی 0/77، بعد کالبدی - عملکردی 0/74 و  برای بعد اجتماعی 0/78 بدست آمد. نتایج حاصل از بررسی یافته ها نشان می دهد شاخص هایی که جهت کیفیت محیطی مورد بررسی قرار گرفت دارای میانگینی پایین تر از حد متوسط بودند و می توان بیان نمود که جامعه میزبان(سرپرتان خانوار) از شاخص های کیفیت محیطی رضایت مطلوبی نداشتند.
    کلیدواژگان: عوامل کیفیت بخش محیط، گردشگری روستایی، روستاهای ساحلی، شهرستان تالش
  • صادق صالحی*، شهربانو میرزاخانی صفحات 104-127

    گردشگری دریایی در سال های اخیر یکی از شاخه های پرطرفدار گردشگری در سطوح بین المللی محسوب می شود که بخش زیادی از اقتصاد گردشگری را به خود اختصاص داده است. موضوع اصلی این تحقیق نگرش جامعه محلی نسبت به توسعه گردشگری دریایی در استان مازندران است. در این تحقیق، با توجه به فضای مفهومی گردشگری دریایی، نگرش جامعه میزبان از سه بعد اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی نسبت به توسعه گردشگری دریایی مورد توجه قرار گرفت. به لحاظ روش شناسی، تحقیق در زمره تحقیقات پیمایشی است که با استفاده از ابزار پرسشنامه، اقدام به جمع آوری داده ها شده است. جامعه آماری کلیه ساکنان شهرهای ساحلی استان مازندران که 397 نفر از آنان به عنوان نمونه آماری تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. اعتبار ابزار، اعتبار صوری و پایایی نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (ظرفیت تحمل 0/752) مورد تایید واقع شده است. یافته ها نشان داد میانگین نگرش جامعه محلی نسبت به توسعه گردشگری دریایی(از نمره 5)، در بعد اقتصادی 2/67، در بعد اجتماعی  2/34 و نهایتا، در بعد محیط زیستی به میزان 2/11 بوده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیات نیز نشان داد که به طور کلی، نگرش جامعه محلی نسبت به توسعه گردشگری در حد پایین می باشد. با توجه به این که حمایت اجتماعی جامعه محلی از توسعه گردشگری دریایی، لازمه توسعه و موفقیت طرح های توسعه ای می باشد، پیشنهاد می شود که سیاست گذران و برنامه ریزان محلی، قبل از اقدام توسعه ای و اجرای برنامه های توسعه گردشگری، نسبت به جلب توجه مردم محلی و ایجاد نگرش نسبت به توسعه گردشگری دریایی اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: گردشگری جامعه محور، نگرش جامعه محلی، پذیرش اجتماعی، گردشگری دریایی، شهرهای ساحلی، استان مازندران
|
  • Mostafā Mohammadi *, Seyyed Mohammad Mirtaghiān Rudsari Pages 5-30

    The main purpose of this study was to investigate the attitudes of tourism service suppliers to the impacts of coastal sports tourism on the economic development of destinations in Ramsar. The research population was the senior and middle managers of all the tourism services suppliers in Ramsar. from which 404 participants were selected as the research sample based on the Cochran formula. The data collection tool was a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed through formal validity. Chronbach's alpha was used to examine the reliability of the questionnaires. Data analysis was performed using SPSS software version 25. The findings showed that based on the attitude of tourism service suppliers the coastal sports tourism has a significant effect on the economic development of Ramsar tourism. Also, the study showed that there is a direct relationship between the coastal sport tourism variables and economic development of coastal units, including catering facilities, shopping centers, formalities, accommodation, welfare, recreation, and sports, as well as transportation (respectively, the highest intensity to the lowest) in Ramsar. Also, the greatest effects of coastal sports tourism development on regional economic development factors are related to the multiplier effect, income, and employment, respectively. Based on the findings, suggestions were presented.

    Keywords: Tourism Service Suppliers, Coastal Sport Tourism, Economic Development, Ramsar Destination
  • Ahmad Zangāneh *, Tāher Parizād, Sharāreh Maskani Pages 31-52

    The construction of Mehr housing is one of the recent government supports for the construction of suitable housing for the low-income groups, which introduces the provision of housing in its social forms as an important approach. This study aimed to assess the residents' satisfaction with the quality of the urban environment of Mehr housing in Rasht. The research population included all residents of the Mehr housing in Rasht, from which 380 participants were selected as the research sample based on the Morgan table. It was an applied and developmental study in terms of purpose, with descriptive-analytical methodology and mixed research (qualitative and quantitative) in terms of nature. Also, a documentary-survey method with a questionnaire was used for collecting the data. To analyze the data, descriptive (including mean and standard deviation) and inferential statistics (including one-sample t-test and regression analysis) were used. Chronbach's alpha was used to examine the reliability of the questionnaire. All data analysis was done using SPSS software. The results showed the residents were satisfied with residential features and dissatisfied with urban features. The quality of the urban environment resulted from the residential and urban environment features, which is 2.93 less than the theoretical average (3), indicating the low quality of the urban environment and citizens' dissatisfaction. The results of the hypothesis also showed that the content features with a beta coefficient of 0.735 were more important than other sub-indices.

    Keywords: assessment, quality of urban environment, Mehr housing, Rasht city
  • Nedā Akhlāghi Yengejeh, Nāder Pirmorādiān *, Ruhollāh Oji, Afshin Ashrafzādeh Pages 53-77

    Given the broad application of long-term meteorological data in various sciences and the need to predict their possible changes at local and global scales, it is very important to ensure the accuracy and homogeneity of such data. The penalized maximal T and F tests in the Rhtests software package were used to control the climatic parameters of the western half of the Caspian region on a daily and monthly scale. The data included precipitation, maximum and minimum temperature, wind speed, relative humidity, and sunshine hours, during 1979-2017 in Bandar Anzali, Rasht, and Ramsar stations. The missing data were estimated using the standards of the World Meteorological Organization and using the k-nearest neighbors algorithm. For the monthly time series, 23 change points were identified, which were homogenized in two stages, before and after reconstruction. The standard normal method was less sensitive than the penalized maximal F method by identifying 9 change points. Then, the daily data of the mentioned parameters were homogenized, which was homogenized by identifying a total of 32 points of change. However, it was not possible to thoroughly homogenize the sunshine hours due to the consecutive missing data. Data homogenization reversed the trend in 33% of cases. The studied method had acceptable results in homogenizing meteorological data in the study area based on the obtained results

    Keywords: Homogeneity test, standard Normal, Climatic parameters, Caspian coast
  • Esfandiar Zebardast *, Sarina Ardavani Pages 79-102

    Polycentric urban regions (PUR) are the answer to balancing and addressing the shortcomings of the monocentric model. In the polycentric model, centers with relatively equal spatial and demographic sizes that are spaced a short distance apart form cohesive assemblies and, with the benefit of energy synergy, complement each other with competitive activities. The cities of Sari, Babol, Amol, and Ghaemshahr are among the main centers of Mazandaran province; But despite having the features of a polycentric model, there have not been many joint synergistic and competitive activities that lead to the development of the region between the centers. In this regard, the present study, with the help of flow analysis method, gravity model, and also calculating the connection strength between the cities of the province and the main centers, has provided an area for the polycentric urban region of Mazandaran through which to plan for this area. And bring progress to the region. The final boundary of the PUR of Mazandaran has been delineated and presented by ArcGIS software by examining the determined indicators according to theoretical bases and information obtained from the current status recognition section. This area includes the cities of Sari, Ghaemshahr, Babol, Amol, Imamzadeh Abdullah, Dabudasht, Zargar Mahalla, Gatab, Amirkola, Hadi Shahr, Kiakola, Joybar, Arateh, Pa'in Holar, and Miyandorud

    Keywords: urban region, Polycentric, PUR, Delineating area, Central Mazandaran
  • Bahrām Imāni *, Sajād Piruz Pages 103-120
    The expansion of tourism activities in rural areas is affected by various factors, from which we can mention the environmental quality of the rural regions. Improving the quality of touristic villages requires recognizing and measuring the environmental quality in the village. Improving the quality of touristic villages requires recognizing and measuring the environmental quality in the village. Given the importance of the subject, the present study aimed to investigate the factors affecting the quality of tourism in the coastal villages of Talesh city. This research was applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature. The research population included 15 coastal villages of Talesh city. This research was applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature. This research was applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature. The research population of the study included 15 coastal villages of Talesh city with 3201 inhabitants, from which 371 participants were estimated as the research sample based on the Cochran formula. The dispersion of the samples in the villages was distributed in proportion to their population. A framework of environmental, physical, and social indicators was selected based on the studies of other researchers to analyze the subject. A panel of experts confirmed the face validity of the questionnaire. The reliability coefficients for the environmental, physical, and social dimensions were 0.77, 0.74, and 0.78, respectively. The results showed that the indicators for environmental quality were lower than average; therefore, the host community (head of household) was not satisfied with the environmental quality indicators
    Keywords: Factors Affecting Environmental Quality, Rural tourism, Coastal Villages, Talesh City
  • Sādegh Sālehi *, Shahrbānoo Mirzākhāni Pages 104-127

    Marine tourism in recent years has been one of the most popular branches of tourism at the international level, which has a significant part of the tourism economy. The main subject of this research is to investigate the local community's attitude towards the development of marine tourism in Mazandaran province. According to the conceptual space of marine tourism, in the present study, the attitude of the host society to the development of marine tourism was considered from three dimensions of economic, social, and environmental. It was a survey study, and the data collection tool was a questionnaire. The research population included all residents of coastal cities of Mazandaran province, from which 397  participants were selected as the research sample using the simple random sampling method. The validity of the questionnaire was confirmed through face validity. Chronbach's alpha was used to examine the reliability of the questionnaires (tolerance capacity: 0.752). Findings showed that the average attitude of the local community towards the development of marine tourism (from a score of 5) was 2.67 in the economic dimension, 2.34 in the social dimension, and 2.11 in the environmental dimension. The hypothesis test results also showed that the local community's attitude towards marine tourism is low. Because the social support of the local community for the development of marine tourism is a prerequisite for the development and success of development projects, it is suggested that local policymakers and planners take action to attract the public attention and develop an attitude towards the development of marine tourism, before doing the developmental action and implementation of tourism development programs

    Keywords: Community-based Tourism, Local Community Attitude, Social acceptance, Marine Tourism, coastal cities, Mazandaran province