فهرست مطالب

پژوهش های روابط بین الملل - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 41، تابستان 1400)

نشریه پژوهش های روابط بین الملل
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 41، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • افسانه دانش*، سید محمدعلی تقوی صفحات 7-40

    روند همگرایی اروپا از جهات مختلف مسئله ای مهم در عرصه جهانی و منطقه گرایی است. به همین دلیل بررسی چالش ها و موانع این روند که بر سایر بازیگران و تحولات بین المللی تاثیرگذار است مهم و ضروری تلقی می شود. در سرتاسر حوزه اتحادیه اروپا همیشه انتقاد نسبت به همگرایی اروپا وجود داشته است اما شک و تردید نسبت به اروپا به خصوص در دهه های اخیر بیش از همه با بریتانیا شناخته می شود. اروپاگریزی بریتانیایی ها در رفراندوم برگزیت به نهایت تجلی خود رسید. با توجه به این پیش زمینه، پرسش مقاله حاضر این است که چه عواملی موجب اروپاگریزی در بریتانیا شده است. فرضیه پژوهش آن است که به باور بریتانیایی ها همگرایی در قالب پیوستن به اتحادیه اروپا باعث کاهش منافع اقتصادی، تضعیف حاکمیت و هویت ملی بریتانیا شده و همین باور به اروپاگریزی در میان آن ها منجر شده است. در نتیجه این عوامل، روند اروپاگریزی که سال های متمادی در بریتانیا ریشه داشته با هدایت احزاب و رسانه های بریتانیا، در سال 2016 بریتانیا را به عرصه مهمی برای اروپاگریزی تبدیل کرد و ماشه آغاز فرایند برگزیت را چکاند، امری که در ژانویه 2021 خروج نهایی بریتانیا از اتحادیه اروپا را رقم زد.

    کلیدواژگان: اروپاگریزی، بریتانیا، برگزیت
  • سید امیر نیاکوئی * صفحات 41-68

    شکل گیری پاندمی کووید 19 و چگونگی مقابله دولت ها با آن پرسش های مختلفی را در حوزه توانایی دولتها با توجه به ماهیت و شکل دولت ها و رابطه آنها با جامعه برانگیخته است. در این پژوهش با بررسی سه کشور آمریکا، چین و ایران که از نظر نوع نظام سیاسی، میزان تمرکز اداری و مدل اقتصادی، تفاوت های چشمگیر و تجربه های مختلفی در مواجهه با این بحران دارند، این پرسش مطرح شده که چه عواملی باعث موفقیت چین در مهار بحران کرونا و ناکامی نسبی آمریکا و ایران در مقابله با این اپیدمی شده است؟ یافته های پژوهش حاکی از این است که مولفه های دولت اقتدارگرای توسعه گرا در چین به ویژه نخبگان مصمم، دیوان سالاری کارآمد و سیاست گذاری منسجم، در کنار ضعف جامعه مدنی و بهره گیری از ابزارهای قهری، نقش مهمی در موفقیت چین در مواجهه با کرونا داشته است، با این حال در آمریکا و ایران علی رغم تفاوت های چشمگیر موجود، عدم واکنش منسجم؛ معضل تصمیم گیری و شکاف های سیاسی؛ و ماهیت اقتدارگریز جامعه ایران و قدرتمندی جامعه مدنی آمریکا، زمینه تداوم بحران را فراهم آورده است. البته بحران کرونا در ایالات متحده که قدرتمندترین اقتصاد جهانی است با وضعیت ایران که به دلیل مشکلات مدیریتی و تحریم ها، از مدتها قبل نیز دستخوش بحران چشمگیر و رشد اقتصادی منفی بوده، تفاوت های قابل ملاحظه ای دارند. روش پژوهش، بررسی تطبیقی و روش جمع آوری داده ها، کتابخانه ای است. این تحقیق براساس آمار رسمی انجام شده و وضعیت این کشورها از آغاز پاندمی تا 10 آگوست 2021 را مورد توجه قرار داده است.

    کلیدواژگان: کووید 19، مدیریت دولت، جامعه مدنی، دولت توسعه گرا
  • علیرضا نائیج، سیده صدیقه حسینی* صفحات 69-95

    مسئله هسته ای ایران از سال 2003، در جریان یک فرآیند امنیتی کردن موفق از سوی غرب، به عنوان تهدیدی علیه صلح و امنیت جهانی معرفی شد. بریتانیا با رویکردی که کسب قدرت را در تعهد به ایتلاف فراآتلانتیکی به منظور تجدید یا حداقل احیای هرچه بیشتر قدرت و تاثیر گذاری در نظام بین الملل جستجو می کرد و خطر امنیتی را تحت تهدید تروریسم بین المللی ترسیم می نمود، ایفای نقش در مسئله پیچیده اروپایی و بین المللی را بدست آورد. این امر منجر شد تا این کشور سیاست خارجی خود را به صورت نقش داشتن در برنامه هسته ای ایران تعریف نماید. از این منظر می توان سیاست خارجی بریتانیا را در چارچوب روابط ویژه و از متغیرهای مهم تاثیر گذار بر روابط ایران و بریتانیا دانست. اتحادیه اروپا نیز با رویکرد دو گانه هویج و چماق به مسئله هسته ای ایران، برای ثابت کردن جایگاهش در نظام بین الملل و نشان دادن اعتبار سیاست خارجی و امنیتی مشترک در جهت حفظ نظم موجود در روابط بین الملل اقدام می کند. در این راستا، سوال اصلی پژوهش حاضر این است که انگلستان چه تاثیری بر سیاست خارجی اتحادیه اروپا در قبال ایران دارد؟ در پاسخ به این مساله باید عنوان کرد که با توجه به قدرت انگلستان در حوزه نظام بین الملل و نیز اختلافاتی که بین ایران و انگلستان وجود دارد، این کشور نقش تعیین کننده ای در جهت گیری سیاست خارجی اتحادیه اروپا نسبت به ایران دارد. چارچوب نظری پژوهش حاضر واقع گرایی ساختاری براساس نظریه کنت والتز بوده و با روش توصیفی - تحلیلی، نقش انگلیس در سیاست گذاری اتحادیه اروپا در قبال جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی قرار گرفته است

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، هنجارهای اروپایی، روابط خاص، سیاست خارجی
  • بهنام سرخیل* صفحات 97-125

    موقعیت ممتاز ترکیه در شمال بین النهرین و برخورداری از منابع بالادستی رودخانه های بزرگ آن یعنی دجله و فرات که به کشورهای پایین دست(سوریه، عراق و ایران) سرریز می شوند، سبب شده برنامه های آبی این کشور که در قالب پروژه هایی مانند "گاپ" و "داپ" جهت مدیریت و تامین انرژی و توسعه کشور پیگیری می شود، تاثیرات فراسرزمینی و تبعات سیاسی روزافزونی یابد. این درحالی است که اغلب کشورهای منطقه با چالش های جدی آبی مواجه بوده و لذا بررسی سیاست ها و تبیین نیات و راهبردهای ترکیه پیرامون نحوه مدیریت آب این دو رود فراسرزمینی می تواند نقش مهمی جهت شناخت راهبردهای کلان این کنشگر فعال در معادلات میان مدت و بلندمدت منطقه-ای داشته باشد. مقاله حاضر درصدد است با شیوه توصیفی-تحلیلی و بهره گیری چارچوب نظری ریالیسم، به این پرسش پاسخ دهد که ترکیه چه اهدافی را از سیاست کنترل آب و هیدروهژمون گرایی در بین النهرین تعقیب می کند؟ فرضیه اصلی: سیاست بیشینه سازی قدرت منطقه ای موجب شده تا آنکارا به دنبال ابزارسازی سیاسی منابع آبی جهت پیاده کردن راهبرد هیدروهژمون گرایی برآید تا بتواند در بزنگاه های سیاسی تغییرات دلخواه را بر رفتار همسایگان و در نهایت معادلات و قواعد منطقه ای تحمیل نماید. یافته پژوهش: هیدرروهژمون گرایی بخشی از پازل هژمون گرایی منطقه ای ترکیه در کنار برنامه هایی نظیر تبدیل شدن به هاب انتقال انرژی، قطب تولیدات فنی-تکنولوژی و مرکز تبادلات اصلی منطقه ای آنکارا است تا بتواند به اتکاء آن الگوهای آینده معادلات کلان منطقه ای در برابر کنش گران اصلی همچون ایران را تغییر دهد.

    کلیدواژگان: ترکیه، هیدروهژمون، عراق، سوریه، ایران
  • مجید روحی دهبنه* صفحات 127-158

    در سال های اخیر، روسیه به یکی از منتقدین جدی و اصلی نظم بین المللی تبدیل شده است؛ چرا که اعتقاد دارد این نظم، اهداف هژمونیک آمریکا را محقق می سازد. این نوشتار قصد دارد با روش توصیفی-تحلیلی، ضمن تحلیل نگرش و بینش روسیه نسبت به نظم جهانی، فرمول و مدل بدیل آن برای نظم جهانی آینده را نیز تبیین نماید. بر اساس این، این پرسش را مطرح می سازد که چشم انداز روسیه از نظم بین المللی چیست و پوتین مدل بدیل خود از نظم را از بعد ساختار، شیوه حکمرانی و شکل مشروعیت یابی، چگونه تعریف و می خواهد عملیاتی کند؟. در پاسخ می توان اذعان داشت که در سطح جهانی، روسیه ساختاری مبتنی بر نظام بین الملل چند قطبی و چند مرکزی و در سطح منطقه ای، نظم تک قطبی و هژمونیک با محوریت قدرت بزرگ را می خواهد. اصول حاکم بر نظم و نوع روابط میان قدرت های بزرگ را نیز بر مبنای اصولی چون رقابت، همزیستی و توازن و شیوه حکمرانی را بر اساس چند جانبه گرایی و مکانیسم آن را نیز مبتنی بر کنسرت قوا و نقش محوری سازمان ملل متحد در تنظیم روابط بین الملل، تعریف می کنند. علاوه بر این، از منظر روسیه، رفتار قدرت های بزرگ در صورتی مشروع است که اصول وستفالیایی حاکمیت، عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر و منع توسل به زور مگر با مجوز سازمان ملل، رعایت شود. این ابعاد هم در عرصه نظری و هم عملی توسط اندیشمندان و مقامات روس در نظام بین‎الملل و در سطح منطقه ای تیوریزه و عملیاتی شده است؛ البته با تناقضاتی نیز همراه است.

    کلیدواژگان: روسیه، نظم بین المللی، ساختار، مشروعیت، حکمرانی
  • اکبر خوش، علی رادان جبلی*، وحید قاسمی عهد صفحات 159-181
    اسناد براتی از اصول و قواعدی همچون «اصل عدم استماع ایرادات» و «وصف تجریدی» تبعیت می کنند. علیرغم اهمیت فراوان این اصول اکثر حقوقدانان به بررسی اجمالی آن ها پرداخته اند و برخی نیز با توجه به فقه و اصول حاکم بر حقوق مدنی سعی در تفسیر و توضیح آن داشته اند؛ همین امر موجب سوالات و ابهام های زیادی گشته است. در این پژوهش، برای پاسخ به سوال های طرح شده ،از روش های توصیفی و تحلیلی و نیز روش های تبیینی و استنتاجی بهره برده ایم و این نتیجه حاصل شد که اصل عدم استماع ایرادات، علاوه بر ایرادات رابطهی پایه، لازم است در خصوص ایرادات معامله ی براتی هم اعمال شود. بهعلاوه، به این نکته اشاره کردیم که استثنایات هریک از این موارد متفاوت از دیگری است؛ زیرا در حالی که دارنده بلاواسطه و همچنین دارنده فاقد حسن نیت تنها استثناهای وارده بر اصل مذکور در خصوص رابطه پایه هستند، استثناهای این اصل در خصوص ایرادات معامله ی براتی را می توان به دو بخش تقسیم کرد: یک بخش که منجر به زوال مطلق تعهد متعهد و بخش دیگرکه موجب زوال نسبی تعهد می شود.
    کلیدواژگان: اصل عدم استماع ایرادات، وصف تجریدی، اسناد تجاری
  • فریبرز ارغوانی پیرسلامی*، فاطمه دبیری صفحات 183-219
    سیاست خارجی اسراییل تحت تاثیر نحوه شکل گیری این رژیم، تلاش آن برای بقا و جبران خلاهای ناشی از فقدان روابط منطقه ای متوازن و معمول به ویژه با همسایگان مهم ترین حوزه سیاست گذاری این کشور از بدو شکل گیری تاکنون بوده است. بر همین مبنا نیز یکی از ویژگی های مهم سیاست خارجی اسراییل در سده جدید تلاش برای توسعه روابط با قدرت-های نوظهور ازجمله اعضای گروه بریکس بوده است. پژوهش حاضر، ضمن توصیف و تبیین ابعاد مختلف روابط اسراییل با قدرت های نوظهور و توضیح سیاست خارجی فرا منطقه ای اسراییل در چارچوب روابط آن با این دسته از قدرت ها به این پرسش پاسخ می دهد که چرا بعد از سال 2010 نقش قدرت های نوظهور در سیاست خارجی فرا منطقه ای اسراییل رو به افزایش بوده است؟ در قالب فرضیه و با بهره گیری از روش توصیفی-تبیینی این اعتقاد وجود دارد که افزایش نقش قدرت های نوظهور در سیاست خارجی فرامنطقه ای اسراییل متاثر از مجموعه ای از عوامل در سطوح گوناگون داخلی، منطقه ای و بین المللی است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در سطح داخلی عواملی مانند اهمیت رشد و توسعه اقتصادی به عنوان منبع نوین امنیت و ذهنیت تاریخی رهبران اسراییل مبنی بر لزوم کسب حمایت قدرت ها؛ در سطح منطقه ای مولفه هایی همچون معمای انزوای محیطی در خاورمیانه و ناکارآمدی دکترین پیرامونی و درنهایت در سطح جهانی، اهمیت نقش و جایگاه قدرت های نوظهور در نظام بین الملل از یک سو و نا اطمینانی تل آویو از حمایت قدرت های غربی در اتخاذ این رویکرد در سیاست خارجی اسراییل موثر بوده است.
    کلیدواژگان: اسرائیل، خاورمیانه، سیاست خارجی، سیاست خارجی فرا منطقه ای
  • سید محمدجواد هاشمی، شهروز ابراهیمی* صفحات 221-238

    تشکیل نظام بین‏ الملل در خاورمیانه مبتنی بر یک نظام منطقه ای است که پس از استعمار بوجودآمد و کشورهای بوجود آمده از استقلال و حاکمیت خود دفاع میکردند. این کشورها برای نشان دادن مشروعیت بخشی و تمایل همکاری با یکدیگر، نهادهای برساخته‏ای را در چارچوب نظام دولتها بوجود آوردند که از ویژگیهای مکتب انگلیسی است که شامل اتحادیه عرب،سازمان کنفرانس اسلامی، شورای همکاری خلیج فارس و سازمان اوپک می‏باشد.این نهادها برای همبستگی میان کشورهای خاورمیانه بوجود آمدند. هدف این نوشتار، بررسی نقش و جایگاه نهادهای برساخته در جامعه بین الملل خاورمیانه است. پرسش اصلی این است که آیا نهادهای برساخته توانسته ‏اند به شکل‏ گیری جامعه هبستگی‏ گرای بین‏الملل خاورمیانه کمک کنند؟ فرضیه این پژوهش آن است که با وجود نهادهای برساخته، جامعه بین الملل در خاورمیانه شکل نگرفته است. این پژوهش ازمنظر پارادایم جامعه بین‏الملل مکتب انگلیسی نشان می‏دهد در این منطقه تنش و نزاع متناوب بیش از انسجام و صلح است. به عبارت دیگر نهادهای برساخته در خاورمیانه رژیمهایی هستند که نه تنها به شکل‏ گیری جامعه بین‏الملل خاور کمک نکرده ‏ا‏ند بلکه باعث افزایش تنش شده‏ اند. این پژوهش در چارچوب سنت خردگرا و با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است.

    کلیدواژگان: مکتب انگلیسی، جامعه بین الملل خاورمیانه، نهادهای برساخته، همبستگی‏گرایی، جنگ
  • شیدا سفیدگری، علی اصغر پورعزت*، منوچهر انصاری، سید روح الله حسینی صفحات 239-268

    این مقاله به بررسی سیاست گذاری فرهنگی در سطح رقابت کشوری و راهبردهای تجاری یا تجاری سازی در سطوح محصول، بنگاه و صنعت می پردازد. اهداف اصلی پژوهش تعیین مولفه ها، روابط و منطق بین آنها و اعتبار سنجی این مدل است که برای رسیدن به آن بازار کالاهای فرهنگی در کشور فرانسه مورد مطالعه قرار گرفت. پژوهش از نظر هدف، توسعه ای است، از نظر نداشتن فرضیه اکتشافی و از نظر تجزیه و تحلیل داده ها از نوع آمیخته (کیفی و کمی) به حساب می آید. در مرحله اول پژوهش، منبع جمع آوری داده ها شامل مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه ها است، بر این اساس با 20 نفر از نخبگان در حوزه های فرهنگ و هنر، مدیریت و آینده پژوهی، کارکنان و متصدیان فرهنگی و هنری در تهران و پاریس مصاحبه صورت گرفت، تجزیه تحلیل اطلاعات در این مرحله از طریق نظریه داده بنیاد (گرندد تیوری) صورت گرفت و مولفه ها و مدل مفهومی اولیه استخراج شد. در مرحله دوم، 425 پرسشنامه در بین مولفان هنری و صاحبان کالاهای هنری توزیع و با تجزیه و تحلیل آنها روابط و منطق بین مولفه ها استخراج و با استفاده از معادلات ساختاری (SEM) مدل مفهومی، مورد آزمون قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مدل، راهبرد، رقابت پذیری، رقابت پذیری جهانی، کالای فرهنگی
  • محمد حسنپور*، اصغر عالم تبریز، اکبر عالم تبریز، محمد طالقانی صفحات 269-290

    جهانی شدن بر کلیه مفاهیم موجود در جوامع تاثیر گذار بوده است، به گونه ای که همه آنها در تقابل با جهانی شدن، به جرح و تعدیل ارزش ها و معانی و مفاهیم موجود در خود پرداخته و در جهت بسط یا بازتعریف آن اقدام نموده اند. نیازهای بشری به گونه ای است که امروزه بدون داشتن ارتباطات بین المللی و توسعه روابط در بستر رفتارها و اخلاقیات پذیرفته شده در کل جهان امکان پذیر نمی باشد. یکی از این مفاهیم، مفهوم رفتار شهروندی می باشد که امروزه با عنوان رفتار شهروندی جهانی تکامل یافته است. بر این اساس و بنا بر اهمیت موضوع، هدف پژوهش حاضر، تبیین تاثیرات مفهوم رفتار شهروندی جهانی از دیدگاه مدیریتی است. در این پژوهش با تکیه بر مفاهیم و تعاریف موجود در باب رفتار شهروندی و تاثیراتی که در ابعاد اجتماعی، فرهنگی و سیاسی دارد، به بررسی وجوه اشتراک این مفهوم در بحث مدیریتی می پردازیم و در ادامه پیشنهاداتی را ارایه خواهیم داد.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی، رفتار شهروندی جهانی، رفتار شهروندی سازمانی، رویکرد مدیریتی
|
  • Afsaneh Danesh *, Seyed Mohammad Ali Taghavi Pages 7-40

    The process of European integration is in many ways an important issue in the global arena and regionalism. For this reason, it is considered important and necessary to study the challenges and obstacles of this process that affect other actors and international developments. There has always been criticism of European integration across the EU, but scepticism about Europe, especially in recent decades, has become more pronounced with Britain. The British's Euroscepticism culminated in the Brexit referendum. Given this background, the question of the present article is what factors have led to European evasion in Britain. The research hypothesis is that the British believe that integration in the form of joining the European Union has diminished economic interests, weakened British sovereignty and national identity, and that this belief has led to Euroscepticism among them. As a result of these factors, the process of Euroscepticism, which has been rooted in Britain for many years, led by British parties and the media, made Britain an important arena for Euroscepticism in 2016 and triggered the beginning of the election process. This marked the final withdrawal of Britain from the European Union in January 2021.

    Keywords: Euroscepticism, UK, Brexit
  • Seyed Amir Niakooee * Pages 41-68

    The formation of the Covid-19 pandemic and how governments deal with it has raised various questions in the field of the efficiency of governments according to their nature and their relations with their societies. In this study, by examining three countries, the United States, China and Iran, which in terms of the type of political system (democracy / authoritarianism), the degree of concentration of power (unitary / federal) and the economic nature (liberal / socialism) are significantly different and have different experiences in dealing with this crisis, this question is raised that what factors led to Chin's success in curbing the Covid-19 Pandemic and the relative failure of the United States and Iran to deal with this Epidemic? The findings illustrate that the elements of the developmental states especially determined elites, efficient Bureaucracy, coherent policy making, along with the use of coercive means and the weakness of civil society, have had significant role in the success of China's government to confront this crisis. However, in the United States and Iran, the lack of a coherent response; Decision-making crisis and political divisions; And the anti-authoritarian nature of society in Iran and the strength of civil society in the United States have paved the way for the crisis to continue. The research method is a comparative study and the data collection method is library. This research is based on official statistics and has considered the situation of these countries from the beginning of the pandemic until August, 10, 2021.

    Keywords: covid 19, State's management, Civil Society, Developmental State
  • Alireza Naeej, Seyedeh Sedigheh Hoosseini * Pages 69-95

    Iran's nuclear issue has been introduced as a threat to international peace and security since 2003, during a successful security process by the West Britain sought to play a new role in the international system with an emphasis on Iran's nuclear program, in an approach that sought to build power in a commitment to a transatlantic coalition in order to renew or at least revive its power and influence in the international system. The main question of this article is what effect the united kingdom has on the EU ‘s foreign policy towards Iran?. In response to the issue, it should be noted that given the power of the united kingdom in the field of international affairs, as well as the differences between Iran and united Kingdom, this country has a decisive role in the direction of EU foreign policy towards Iran. The theoretical framework used in this paper is structure realism based on Kenneth Waltz theory. Studies show that the UK plays a key role in shaping the EU's mentality and ultimately its foreign policy towards Iran. The European Union, with a dual carrot and stick approach to the Iranian nuclear issue, is working to confirm its position in the international system and demonstrate the credibility of the foreign policy and common security in order to maintain the order in international relations. In this article, we have tried to examine the role of the British in EU policy towards the Islamic Republic of Iran through a descriptive-analytical method.

    Keywords: EU, special relations, Foreign Policy, England
  • Behnam Sarkheil * Pages 97-125

    Turkey enjoys a privileged position in the north of Mesopotamia and has upstream resources of its major rivers, the Tigris and Euphrates, in relation to the downstream countries (Syria, Iraq and Iran). This has led to the country's water programs, which are being pursued through projects such as Gap and Dop to manage and supply the country's energy and development, with increasing extraterrestrial influence and political implications. However, most countries in the region have faced serious water challenges, so examining Turkey's policies and explaining its intentions and strategies on how to manage the water of these two Impressive Rivers can play an important role in understanding the country's macro-strategies in regional equations. The present article seeks to answer, in a descriptive-analytic way, the theoretical framework of realism, what is Turkey's strategic intention to pursue Mesopotamian Hydro politics? The main hypothesis of the paper is that the policy of maximizing power and hegemony over regional competitors has led Ankara to pursue the use of water resources to implement its hydro-hegemony strategy.

    Finding

    Hydro-hegemonicism is part of the puzzle of regional hegemonicism alongside programs such as converting energy hubs, technical-technology production hub and Ankara regional exchange center to rely on future models of equations. Change the region against key actors like Iran

    Keywords: Turkey, hydro-hegemony, Iraq, Syria, Iran
  • Majid Rouhi * Pages 127-158

    Russia has become one of the main critics of current international order in recent years. Since Russia believes that this order is just ascertaining The USA's hegemonic goals. This article employs a descriptive-analytic approach, while analyzing Russia's attitude towards world order, it also explains and provides Russia’s alternative model for future world order. Accordingly, it raises the following question: what is Russia’s attitude and perspective about international order and how does Russia define and operate its alternative model of order in terms of structure, governance, and legitimacy? In response, it can be said that globally, the Kremlin has a structure based on a multipolar and multi-centralized international system, and at regional level, they want a unipolar and hegemonic order centered on great power The principles governing order and type of relationship between great powers are also based on principles such as competition, coexistence and balance, and define mode of governance based on multilateralism and its mechanism also define based on concert of forces and pivotal role of the United Nations in regulating international relations. Moreover, from Russia's point of view, behavior of great powers is legitimate if they observe Westphalian principles of sovereignty, non-interference in each other's internal affairs and prohibition in use of force unless authorized by the United Nations these views have been theorized and implemented both in the theoretical and practical by Russian thinkers and officials in the international system and in region level, Of course, it also comes along with contradictions

    Keywords: Russia, International Order, Structure, Legitimacy, Governance
  • Akbar Khosh, Ali Radan Jebeli *, Vahid Ghasemiahd Pages 159-181
    Commercial documents follow principles and rules such as the "principle of non-hearing of objections" and the "abstract description". In spite of the great importance of these principles, most jurists have given a brief overview of them, and some have tried to interpret and explain them according to the jurisprudence and principles governing civil rights. This has led to many questions and ambiguities. In this study, in order to answer the proposed questions, we have used descriptive and analytical methods as well as explanatory and inferential methods, and it was concluded that the principle of non-hearing of objections, in addition to basic relationship problems, should also be applied to objections of commercial transactions. In addition, we pointed out that the exceptions for each of these cases are different; because while the direct holder as well as the holder who has no good will are the only exceptions to the above principle regarding the basic relationship. The exceptions to this principle regarding the objections of commercial transactions can be divided into two parts: first that leads to absolute decline of commitment of the committed and second that causes relative decline in commitment.
    Keywords: The principle of non-hearing of objections, abstract description, commercial documents, objections, basic relationship
  • Fariborz Arghavani Pirsalami *, Fatemeh Dabiri Pages 183-219
    The most important feature of Israel foreign policy is an attempt to survive, ensure national security and compensation for deficiencies due to the lack balanced and normal regional relations, especially with the neighbours. An Important Feature of Israeli Foreign Policy in the new century has been the attempt to develop relations with emerging powers, including members of the BRICS. The present study, while describing and explaining the various dimensions of Israel's relations with the emerging powers in the political, military and economic fields and explaining Israel's trans-regional foreign policy in the framework of its relations with the emerging powers, answers the question why the role of emerging powers in Israel's trans-regional foreign policy has been increasing since 2010? This Study with using a descriptive-explanatory method, seeks to examine the hypothesis that the growing role of emerging powers in Israel’s foreign policy is affected by a set of factors at the internal, regional and international levels. The findings of this study show that at the domestic level, factors such as the importance of growth and economic development and historical mentality of Israeli leaders to gain support of powers; at the regional level, factors such as The dilemma of regional isolation in the Middle East and the inefficiency of periphery doctrine; at global level factors such as the importance of the role emerging powers in the international system and Tel Aviv's uncertainty about the support of western powers, has been effective in adopting this approach in Israeli foreign policy.
    Keywords: Israel, BRICS, Middle East, Foreign Policy, Trans-regional Foreign Policy
  • Mohammad Javad Hashemi, Shahrooz Ebrahimi * Pages 221-238

    The formation of the international system in the Middle East is based on a regional system that emerged after colonization and the emerging countries defended their independence and sovereignty. To demonstrate legitimacy and willingness to work together, these countries created structured institutions within the system of government, which is a feature of the English school, which includes the Arab League, the Organization of the Islamic Conference, the Gulf Cooperation Council, and OPEC. These institutions were created for solidarity between the countries of the Middle East. The purpose of this paper is to examine the role and position of established institutions in the international community of the Middle East. The main question is whether the constructed institutions have been able to contribute to the formation of an international Middle Eastern solidarity society? The hypothesis of this research is that despite the established institutions, the international community has not been formed in the Middle East. This study, from the point of view of the paradigm of the international community of the English school, shows that in this region, tension and intermittent conflict are more than cohesion and peace. In other words, established institutions in the Middle East are regimes that have not only failed to shape the international community in the East, but have increased tensions.

    Keywords: English School, Middle East International Community, Structured Institutions, Solidarity, War
  • Sheyda Sefidgari, aliasghar pourezat *, Manochehr Ansari, Seyed Rohollah Hoseini Pages 239-268

    This article is based on the doctoral dissertation entitled "Development of a strategic model to promote global competitiveness of cultural goods (a case study of the performing arts in France)" in which it examines cultural policy at the level of national competition and trade strategies or Commercialization deals with product, enterprise and industry levels. The main objectives of the research are to determine the components, relationships and logic between them and to validate this model, which was studied to achieve the market of cultural goods in France. The research is developmental in terms of purpose, in terms of lack of exploratory hypothesis and in terms of data analysis is a mixed type (qualitative and quantitative). In the first phase of the research, the source of data collection includes library studies and interviews, based on interviews with 20 elites in the fields of culture and art, management and futures studies, cultural and artistic staff and administrators in Tehran and Paris. Data analysis was performed at this stage through data theory (grounded theory) and the components and the initial conceptual model were extracted. In the second 4, 425 questionnaires were distributed among art authors and owners of art goods, and by analyzing them, the relationships and logic between the components were extracted, and 4 items from the SEM were tested.

    Keywords: model, strategy, Competitiveness, global competitiveness, cultural commodity
  • Mohammad Hasanpoor *, Asghar Alamtabriz, Akbar Alamtabriz, Mohammad Taleghani Pages 269-290

    Globalization has had an impact on all the concepts in societies, so that all of them, in opposition to globalization, have addressed the values and meanings and concepts that they have in themselves, and in order to expand or redefine it. Is Human needs are such that today, without international communication and the development of relationships in the context of accepted behaviors and ethics throughout the world, it is not possible. Human needs are such that today, without international communication and the development of relationships in the context of accepted behaviors and ethics throughout the world, it is not possible. One of these concepts is the notion of citizenship behavior that has evolved today as the global citizenship behavior. The purpose of this study is to explain the effects of the concept of universal citizenship behavior from the managerial point of view. In this research, based on the concepts and definitions of citizenship behavior and its social, cultural and political dimensions, we examine the ways of sharing this concept in management's discussion, and we will present some suggestions below.

    Keywords: Citizenship Behavior, Global Citizenship Behavior, organizational citizenship behavior, Management Approach