فهرست مطالب

مهندسی بهداشت حرفه ای - سال هشتم شماره 4 (زمستان 1400)

مجله مهندسی بهداشت حرفه ای
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سقراط عمری شکفتیک، نفیسه نصیرزاده* صفحات 1-8
    مقدمه

    در سال های اخیر، رشد سریع فناوری نانو، چالش هایی را در زمینه بهداشت و ایمنی نانومواد مطرح کرده است. استانداردسازی یکی از اولین گام ها در ارزیابی و کنترل مخاطرات حاصل از فناوری نانو است. لذا این مطالعه با هدف مرور استانداردهای ملی ایران در ارتباط با جنبه های ایمنی، بهداشتی و محیط زیستی فناوری نانو انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه در سال 1399، با جست وجو در پورتال سازمان ملی استاندارد انجام شد. جست وجو با کلیدواژه های "نانو"، "نانوفناوری" و "فناوری نانو" انجام گرفت. معیار ورود به مطالعه، استانداردهای مربوط به ایمنی، بهداشت و محیط زیست بود. به منظور ارزیابی کیفیت استانداردها از چک لیستی با روایی تایید شده، استفاده شد. تحلیل آماری با کمک نرم افزار SPSS.22 انجام شد.

    یافته ها

    چهارده مورد از 104 استاندارد موجود در زمینه نانوفناوری، در ارتباط با جنبه های ایمنی، بهداشت و محیط زیست بود. بیشتر استانداردها، ترجمه استانداردهای ISO یا ASTM بودند. تحلیل محتوا نشان داد که استانداردهای تدوین شده در سال های اول در زمینه ارزیابی ویژگی های نانومواد بوده که در سال های اخیر به سمت پیشگیری از مواجهه و مدیریت ریسک تمایل پیدا کرده است. تحلیل آماری نشان داد، اکثر معیارهای ارزیابی کیفیت در سطح "خوب" بوده است.

    نتیجه گیری

    وجود بیش از 100 استاندارد منتشرشده، نشان از توجه به اهمیت موضوع استاندارسازی نانوفناوری در کشور است. اگرچه عمده استانداردهای موجود درخصوص ایمنی محیط های کاری نانو است، اما نیازمند افزایش آگاهی های عمومی و تخصصی در زمینه پیاده سازی آن ها در سطوح ملی هستیم.

    کلیدواژگان: نانوفناوری، استاندارد ملی، استاندارد سازی، جنبه های ایمنی، بهداشت و محیط زیست
  • سید مهدی موسوی، مهسا جهادی نائینی، مجتبی حقیقت، فرزاد بهزادی نژاد* صفحات 14-21
    سابقه و هدف

    یکی از راهکارهای کاهش پیامدهای ناشی از وقوع حریق افزایش میزان سطح تاب آوری می باشد. تاب آوری در شرایط اضطراری یکی از مفاهیم بسیار مهم و کاربردی در مدیریت بحران است که در سالهای اخیر مورد توجه قرارگرفته است. هدف از این مطالعه وزن دهی و اولویت بندی شاخص های موثر بر تاب آوری در شرایط اضطراری ناشی از حریق با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی در یک نیروگاه سیکل ترکیبی می باشد.

    مواد و روش ها

     با انجام بررسی متون و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 نفر خبره، تعداد 20 شاخص موثر بر تاب آوری در برابر حریق در نیروگاه سیکل ترکیبی شناسایی و براساس مدل مک مانومنس در سه گروه اصلی تقسیم بندی شدند. درگام بعد وزن شاخص ها و زیر شاخص های هر گروه با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP) تعیین گردید. در پایان سه شاخص برتر هر گروه انتخاب و مجددا مقایسات زوجی میان آن ها انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سه شاخص پایداری سازه ای (وزن نهایی 168/0)، آگاهی مدیریت ارشد از نقش ها و مسئولیت ها (وزن نهایی 145/0)، درک و پذیرش خطر (وزن نهایی 138/0) دارای مهم ترین نقش و شاخص حمایت های لجستیکی (وزن نهایی 069/0) کمترین اهمیت در تعیین سطح تاب آوری می باشد.

    نتیجه گیری

    تصمیم گیرندگان با شناخت شاخص های موثر در تعیین سطح تاب آوری برای مقابله با حریق در شرایط اضطراری می توانند اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه را به منظور ارتقا ایمنی و افزایش تاب آوری تعریف، اولویت بندی و اجرا کنند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، حریق، شرایط اضطراری، FAHP، نیروگاه سیکل ترکیبی
  • نرگس کایدانی، کورش زارع، احمد سلطان زاده* صفحات 22-29
    مقدمه

    شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در شغل پرستاری بالا گزارش شده است. این مطالعه با هدف ارزیابی شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی و همچنین واکاوی ریسک فاکتورهای مرتبط با آن در جامعه پرستاری طراحی و انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در هفت بیمارستان در استان خوزستان در سال 1399 انجام شده است. جامعه و نمونه مورد مطالعه شامل پرستاران شاغل در این بیمارستان ها (652 نفر) بود. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه نوردیک و پرسشنامه ارزیابی پیامدهای مرتبط با نوبت کاری چوبینه و همکاران بود. واکاوی داده های مطالعه با استفاده از IBM SPSS نسخه 0/22 و همچنین آزمون های آماری تی مستقل، کای دو و رگرسیون لجستیک انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در پرستاران نوبت کار (23/58%) به طور معنی داری بیشتر از پرستاران روزکار (89/38%) می باشد (05/0>p). نتایج واکاوی متغیرهای موثر بر شیوع این اختلالات نشان داد متغیرهای نسبت پرستار به تخت، سیستم نوبت کاری، میانگین شاخص توده بدنی، ساعات کار در هفته و سابقه کار به ترتیب با نسبت شانس 45/3، 19/2، 69/1، 38/1 و 25/1 دارای بیشتر تاثیر بر شیوع شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در پرستاران مورد مطالعه برآورد شده اند (05/0>p).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه بیانگر این بود که متغیرهای مختلف و بویژه نسبت پرستار به تخت و نوبت کاری به عنوان ریسک فاکتورهای اصلی مرتبط با شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در پرستاران ارزیابی شده است. بنابراین، در مدیریت و کنترل این اثرات بایستی نقش همه ریسک فاکتورهای تاثیرگذار برای طراحی یک برنامه جامع مدیریت ریسک  شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی-عضلانی مرتبط با کار، واکاوی، پرستاران، نوبت کاری، نسبت پرستار به تخت
  • محمدجواد شیخ مظفری، عمران احمدی* صفحات 30-39
    سابقه و هدف

    روشنایی مناسب باعث افزایش بهره وری و بازده افراد در محیط کار می شود. این مطالعه با هدف ترجمه و اعتبارسنجی پرسشنامه ارزیابی کیفیت روشنایی اداری (OLS) به منظور کاربردپذیری آن در ایران و ایجاد ابزاری مناسب برای انجام تحقیقات مربوط به بررسی کیفی روشنایی محیط کار انجام شده است. 

    مواد و روش ها

     مطالعه حاضر یک مطالعه تحلیلی است که به منظور اعتباربخشی نسخه فارسی پرسشنامه ارزیابی کیفیت روشنایی اداری (OLS) بر روی کارکنان یکی از ادارات دولتی استان کرمان انجام شده است. ابتدا با استفاده از روش Backward-forward نسخه فارسی پرسشنامه OLS تهیه شد و سپس پرسشنامه ترجمه شده بین 49 نفر از کارکنان توزیع گردید. به منظور اندازه گیری روایی از تست های CVI و CVR و به منظور اندازه گیری پایایی از  روش آزمون-بازآزمون  با استفاده از ضریب همبستگی درون طبقه ای استفاده شد. همچنین به منظور آنالیز داده ها از تست های کای دو و من ویتی در SPSS نسخه 26 استفاده گردید.

    یافته ها

     در تحلیل روایی به منظور بررسی توافق و همبستگی بین پرسش ها به ترتیب از ضریب کاپا و اسپیرمن استفاده شد. در تحلیل پایایی پرسشنامه ضریب همبستگی درون طبقه ای (ICC) 949/0 بدست آمد. همچنین مشخص شد که ارتباط معنی داری بین رضایت شغلی کارکنان از روشنایی و اکثر سوالات پرسشنامه OLS وجود دارد.

    نتیجه گیری

     نسخه فارسی پرسشنامه OLS ابزاری مفید جهت بررسی کیفی روشنایی محیط های اداری می باشد که به عنوان بخشی از برنامه های معمول طراحی و اندازه گیری روشنایی محیط های اداری و مراقبت های شغلی جهت پیشگیری از مشکلات مربوط به نارضایتی شغلی مورد استفاده قرار میگیرد.

    کلیدواژگان: روشنایی، پرسشنامه OLS، محیط اداری، اعتباربخشی
  • شهاب محبی*، رسول یاراحمدی، حسین ابراهیمی صفحات 40-48
    مقدمه

    هوای آلوده موجود در محیط های صنعتی قادر است اثرات مخربی را روی شاغلین این صنایع بگذارد. مانند آسم شغلی و بیماری های مزمن انسدادی ریوی است که هزینه های مستقیم و غیر مستقیم زیادی به جامعه وارد می کند. سیستم های تهویه موضعی راه کاری مناسب جهت حذف آلودگی های تولید شده در محیط های کاری است. بنابراین هدف مطالعه حاضر ارایه  برنامه هوشمند برای انتخاب و طراحی سیستم های تهویه موضعی می باشد.

    روش کار

    ابتدا یک برنامه هوشمند که توانایی انتخاب و طراحی مناسب ترین سیستم تهویه  موضعی را داشته باشد،با استفاده از زبان برنامه نویسی ویژوال بیسیک 6 تهیه شد.  سپس جهت اعتبار سنجی کارایی برنامه، نتایج به دست امده بوسیله برنامه با مثال های موجود در مراجع مقایسه گردید. جهت تحلیل آماری از برنامه SPSS 22 و برای بررسی میزان توافق بین نتایج از نمودار بلند-آلتمن استفاده گردید.

    نتایج

    در بین پارامترها بیشترین اختلاف مربوط به افت فشار استاتیک کانال با 5% اختلاف و کمترین اختلاف مربوط به اندازه قطر ها بود با صفر درصد اختلاف. نتایج نمودار بلند- آلتمن نشان داد که انحراف معیار نتایج برنامه طراحی شده در این پژوهش در محاسبات 28 شاخه از سیستم های تهویه طراحی شده برای فشار استاتیک، فشار سرعت و فشار کل در محدوده  است.

    نتیجه گیری

     با توجه به اینکه برنامه ارایه شده در این پژوهش دارای خطای کمتر از 5% است، می توان از آن به عنوان ابزاری مناسب و قابل اعتماد جهت طراحی سیستم های تهویه مکنده موضعی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: آلاینده های محیط کار، سیستم های تهویه موضعی، طراحی هوشمند، افت فشار
  • ویدا رضایی هاچه سو، رجبعلی حکم آبادی* صفحات 49-58
    مقدمه

    گرما یکی از مهمترین عوامل فیزیکی زیان آور در بسیاری از محیط های شغلی است. فعالیت در نانوایی با توجه به ماهیت کار به عنوان یکی از مشاغل پرمخاطره از لحاظ استرس گرمایی محسوب می شود لذا هدف از این مطالعه، ارزیابی میزان مواجهه با گرما در کارگران نانوایی ها با کاربرد شاخص هایWBGT ، HSIو UTCI می باشد.

    روش کار

    مطالعه از نوع مطالعه توصیفی - تحلیلی می باشد که در نانوایی های شهر بجنورد انجام گرفت. در این مطالعه، استرس گرمایی بر اساس شاخص های WBGT، HSI و UTCI مورد ارزیابی قرار گرفت. از دستگاه  های WBGT متر، ترمورطوبت سنج و آنمومتر برای اندازه گیری پارامترهای موردنیاز استفاده گردید. آنالیز آماری توسط نرم افزار SPSS  ورژن 21 انجام گرفت.

    نتایج

    میانگین شاخص هایWBGT ، UTCI و HSI به ترتیب 63/281/34، 54/302/37 و 23/2465/64 بدست آمد. مقادیر شاخص های UTCI و WBGT به جز سرعت هوا با کلیه پارامترهای محیطی ارتباط معناداری داشت. همبستگی مثبتی بین کلیه پارامترهای فیزیولوژیکی و شاخص های UTCI و WBGT وجود داشت. شاخص HSI با دمای دهانی و میانگین دمای پوست ارتباط معناداری داشت.  همبستگی مثبت قوی بین شاخص WBGT و UTCI و همبستگی مثبت ضعیفی بین شاخص HSI با WBGT و UTCI وجود داشت.

    نتیجه گیری

    بین شاخص UTCI و WBGT و همچنین با پارامترهای محیطی و فیزیولوژیکی ارتباط وجود داشت و ارتباط قوی بین UTCI و WBGT مشاهده گردید، به نظر می رسد که UTCI نیز برای ارزیابی تنش های گرمایی شغلی در محیط های داخلی مانند نانوایی ها مناسب باشد.

    کلیدواژگان: استرس گرمایی، شاخص دمای ترگویسان (WBGT)، شاخص تنش حرارتی (HSI)، شاخص اقلیم حرارتی جهانی (UTCI)
  • طهماسب اختر، رضا یگانه، ذبیح الله دمیری* صفحات 59-68
    مقدمه

     خطاهای انسانی نقش قابل ملاحظه ای را در بروز حوادث صنعتی دارند. در این پژوهش به بررسی خطاهای انسانی در اپراتورهای جرثقیل سقفی کابین دار  یک صنعت فلزی  با استفاده از روش های SHERPA و SPAR-H  پرداخته شده است.

    روش کار

    در این مطالعه ابتدا وظایف  اپراتورهای جرثقیل سقفی کابین دار   با استفاده از روش آنالیز سلسله مراتبی وظایف به زیروظایف و فعالیت های مرتبط تقسیم گردید. سپس با بکارگیری روش SHERPA  اقدام به شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی گردید

    یافته ها

     تجزیه و تحلیل کاربرگ های SHERPA نشان داد که در مجموع 217 خطا شناسایی شد که 41 % خطاها از نوع عملکردی، 21% از نوع بازبینی، 13% از نوع بازیابی، 15 % از نوع ارتباطی و 10% از نوع انتخابی بودند. با توجه به نتایج ارزیابی ریسک انجام شده 38% خطاها در سطح ریسک غیرقابل قبول، 26% نامطلوب، 14 % قابل قبول ولی نیاز به تجدید نظر و 22 %  قابل قبول بدون نیاز به تجدید نظرمی باشند.در یافته های حاصل از روش SPAR-H  بالاترین احتمال خطا مربوط به سه زیر وظیفه حرکت طولی، حرکت عرضی و حرکت بالا وپایین بود (.3712/0). کمترین احتمال خطا نیز به زیر وظیفه ثبت گزارش شیفت بود (001/0).

    نتیجه گیری

      بیشترین نوع خطای شناسایی شده از نوع عملکردی و بیشترین میزان احتمال خطا در وظیفه حمل بار در طول مسیر(.3712/0) می باشد و در همین راستا برای کاهش خطا  اقدامات اصلاحی لازم در جهت  بهبود فرایند کاری وکاهش خطای انسانی در دسترس پرسنل واحد جرثقیل قرار گرفت.

    کلیدواژگان: خطای انسانی، تکنیک SHERPA، SPAR-H، جرثقیل سقفی کابین دار
  • غلامرضا اسدی، آرزو کرمپوریان*، امید کلات پور، سلمان خزایی صفحات 69-77
    مقدمه

    اولین مطالبه مردم در زمان حوادث،ارایه خدمات هماهنگ، یکپارچه، مداوم و قابل دسترس است. یکی از مهمترین مراحل مدیریت خطر بلایا در حوزه سلامت، توانمندی سیستم در ارزیابی خطر می باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت ایمنی و آمادگی عملکردی، سازه ای و غیر سازه ای مراکز بهداشتی شهر همدان در برابر بلایا انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی مقطعی بوده که در سال 1400 در 49 مرکز بهداشتی شهر همدان اجرا شد. جهت گرد آوری داده ها از روش مصاحبه، مشاهده و  چک لیست استاندارد بر اساس دستورالعمل ارزیابی خطر بلایا در نظام شبکه بهداشتی درمانی استفاده شد که وضعیت ایمنی مراکز بهداشتی را درسه حیطه آمادگی عملکردی ، ایمنی سازه ای و غیر سازه ای بررسی می کرد. میانگین آمادگی عملکردی، سازه ای و غیر سازه ای، امتیاز ایمنی محسوب گردیده و مراکز بهداشتی در یکی از سطوح ایمنی "کم" (50-0)،  ایمنی "متوسط" (70-50) و ایمنی "مطلوب" (100-70) طبقه بندی شدند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج در مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان سطح آمادگی عملکردی23/56 درصد، سطح ایمنی غیر سازه ای، سازه ای و ایمنی کل به ترتیب96/63، 39/89 و 13/75 درصد می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    سطح ایمنی غیرسازه ای و سازه ای در سطح قابل قبولی می باشد که قابلیت ارتقاء را دارد اما سطح آمادگی عملکردی در مراکز بهداشتی مورد مطالعه در شهر همدان در سطح متوسط ارزیابی گردید. علت آن می تواند مواردی چون نبود تشکیلات منسجم مدیریت خطر بلایا، بودجه و دانش کافی باشد.

    کلیدواژگان: بلایا، آمادگی، ایمنی
|
  • Soqrat Omari Shekaftik, Nafiseh Nasirzadeh* Pages 1-8
    Introduction

    In recent years, the rapid growth of nanotechnology has posed challenges related to health and safety of nanomaterials. Standardization is one of the first steps in assessing and controlling the risks posed by nanotechnology. Therefore, this study was conducted to review the national standards of Iran regarding the safety, health and environmental aspects of nanotechnology.

    Methods

    This study was conducted in 2021, by searching in the portal of Iranian National Standards Organization (INSO). The search was provided by keywords "nano" and "nanotechnology". The inclusion criteria were the standards related to safety, health and environmental aspects of nanotechnology. A validated checklist was used to evaluate the quality of the standards. Statistical analysis was also performed using SPSS.22 software.

    Results

    Out of 104 standards, 14 standards were related to safety, health and the environment. Most of the standards were translations of ISO and ASTM standards. Content analysis showed that the standards, in the first years, were about the characteristics of nanomaterials; However, in recent years, they have been developed about preventing exposure to nanomaterials and risk management. Statistical analysis showed that most of the quality evaluation criteria were at the "good" level.

    Conclusion

    The existence of more than 100 standards, shows the importance of standardization of nanotechnology in the country. Although most of the standards are related to nanotechnology safety in workplaces, we need to increase public and specialized awareness to implement and apply the standards, at the national level.

    Keywords: Nanotechnology, National Standard, Standardization, Safety, Health, Environmental
  • Seyed Mahdi Mousavi, Mahsa Jahadi Naeini, Mojtaba Haghighat, Farzad Behzadi Nezhad* Pages 14-21
    Background and Objective

    Increasing the level of resilience is one of the approaches to reduce the consequences of fire. Resilience is one of the most important and practical concepts in crisis management that has been considered in recent years.The current study was aim to identify and prioritize of indicators affecting resilience in the event of fire-induced emergencies in combined cycle power plant using fuzzy analytic hierarchy process (FAHP).

    Materials and Methods

    By reviewing the texts and semi-structured interviews with 15 experts, 20 effective indicators in fire resilience in the combined cycle power plant were identified and classified into three main groups based on the McManus’ model. In the next step, the weights of the indices of each group were determined using the FAHP method. Finally, the first three indicators of each group were selected for final prioritization and pairwise comparisons were performed between them again.

    Results

    The results showed that three indicators of structural stability (w=0.168), senior management awareness of roles and responsibilities (W = 0.145), risk perception and acceptance (W = 0.138) play the most important role. And logistics support index (0.069) is the least important in determining the level of resilience.

    Conclusion

    By recognizing the effective indicators in determining the level of resilience against fire in emergency situations, decision makers could define and implement corrective and preventive measures to improve safety and increase resilience based on priority.

    Keywords: Resilience, Fire, Emergency, FAHP, Combined Cycle Power Plant
  • Narges Kaydani, Kourosh Zarea, Ahmad Soltanzadeh* Pages 22-29
    Introduction

    The prevalence of musculoskeletal disorders in the nursing profession has been high reported. The aim of this study was to evaluate the prevalence of musculoskeletal disorders as well as to analysis the risk factors associated with it in the nursing community.

    Method

    This cross-sectional study was performed in seven hospitals in Khuzestan province in 2020. The study population and sample included nurses working in these hospitals (652 people). Data collection tools included the Nordic questionnaire and the questionnaire evaluating the outcomes related to the shift work of Choobineh et al. Analysis of data was performed using IBM SPSS 22.0, and independent t-test, chi-square and logistic regression.

    Results

    The findings showed that the prevalence of musculoskeletal disorders in shift work nurses (58.23%) was significantly higher than day work nurses (38.89%) (p <0.05). The results showed that the variables of nurse to bed ratio, shift work system, means of body mass index, working hours per week and work experience with odds ratio of 3.45, 2.19, 1.69, 1.38, and 1.25 have the highest impact on the prevalence of musculoskeletal disorders in the nurses (p <0.05).

    Conclusion

    The findings indicated that various variables, especially the nurse to bed ratio and working in the shift work system have been evaluated as the main risk factors associated with the prevalence of musculoskeletal disorders in nurses. Therefore, in managing and controlling these disorders, the effective role of all risk factors should be considered to design a comprehensive risk management program for the prevalence of musculoskeletal disorders.

    Keywords: Work-Related Musculoskeletal Disorders, Analysis, Nurses, Shift Work, Nurse to Bed Ratio
  • MohammadJavad Sheikhmozafari, Omran Ahmadi* Pages 30-39
    Background & objective

    Proper lighting increases the productivity and efficiency of people in the workplace. This study aimed to translate and validate the office lighting survey questionnaire (OLS) to make it usable in Iran and to create a suitable tool for conducting research related to the qualitative study of workplace lighting.

    Materials & Methods

    The present study is an analytical study that was conducted to determine the validation of the Persian version of the OLS questionnaire on employees of one of the governmental offices in Kerman province. First, the Persian version of the questionnaire was prepared using the Backward-forward method and then the translated questionnaire was distributed among the 49 employees. CVI and CVR, and test-retest tests were used to measure validity and reliability respectively. Chi-square and Mann-Whitey tests in SPSS version 26 were also used to analyze the data. Chi-square and Mann-Whitey tests in SPSS version 26 were also used to analyze the data.

    Results

    In the validity analysis, Kappa's and Spearman's coefficients were used to analyze the agreement and correlation between the questions. Intra-class correlation coefficient in the reliability analysis was 0.949. It was found that there is a significant relationship between employees' job satisfaction with lighting and most questions of the OLS questionnaire.

    Conclusion

    The Persian version of the OLS questionnaire is a useful tool for assessing the quality of lighting in office environments that can be used as part of routine design and measurement programs for office environments and occupational care to prevent job dissatisfaction problems.

    Keywords: Lighting, OLS questionnaire, office environment, validation
  • Shahab Mohebi*, Rasoul Yarahmadi, Hossein Ebrahimi Pages 40-48
    Introduction

    Air pollution in industrial work environments has adverse effects on worker health, for example, chronic obstructive pulmonary disease and asthma. These diseases impose direct and indirect costs on society. In hierarchy controls, local exhaust ventilation is considered an "engineering control" to remove or control contaminants released in indoor work environments. It is one of the preferred ways to control employee exposure to air contaminants. The purpose of this research is to development a smart application for designing, selecting local exhaust ventilation systems.

    Methods

    At the first stage of this action research, was a developed visual Basic 6.0 based smart application for the design and selection of local exhaust ventilation systems. Then, for validation this application results obtained by the application were compared with the benchmarks. SPSS 22 software was used for statistical analysis and Bland–Altman plot was used to examine the agreement between the results.

    Results

    Among the parameters, the maximum difference between similar results of the application and benchmark data was related to static pressure, which was 5% different in one series branch, which was balanced with another series branch. And the minimum difference was related to the calculated diameters with zero percent difference. . Bland – Altman plot showed that the standard deviation of the results of the four static pressure, velocity pressure and total pressure is in the range of (± 2 SD).

    Conclusion

    The application developed in this research has acceptable accuracy and its error is less than 5%.

    Keywords: Air pollution, local exhaust ventilation systems, Smart design, Pressure loss
  • Vida Rezaee Hachesu, Rajabali Hokmabadi* Pages 49-58
    Background

    Heat is one of the most important physical harmful factors in many work environments. Due to the nature of work, bakery activity is considered as one of the high-risk occupations in terms of heat stress. Therefore, the aim of this study was evaluated of heat exposure in bakery workers using WBGT, HSI and UTCI indices.

    Methods

    This study is a descriptive-analytical cross-sectional study that was conducted in bakeries in Bojnurd. In this study, heat stress was evaluated based on WBGT, HSI and UTCI indices. WBGT meters, thermometers and anemometers were used to measure the required parameters. Statistical analysis was performed by SPSS21 software.

    Results

    The mean of WBGT, UTCI and HSI indices were 34.81  2.63, 37.02 3.54 and 64.65  24.23, respectively. The values of UTCI and WBGT indices except air velocity were significantly associated with all environmental parameters. There was a positive correlation between all physiological parameters and UTCI and WBGT indices. HSI index was significantly associated with oral temperature and mean skin temperature. There was a strong positive correlation between WBGT and UTCI and a weak positive correlation between HSI and WBGT and UTCI.

    Conclusion

    There was a correlation between UTCI and WBGT as well as environmental and physiological parameters and a strong correlation was observed between UTCI and WBGT. It seems that UTCI is also suitable for assessing occupational heat stress in indoor environments such as bakeries.

    Keywords: Heat stress, Wet-Bulb Globe Temperature (WBGT) Index, Heat strain index (HSI), Universal Thermal Climate Index (UTCI)
  • Tahmas Akhtar, Reza Yeganeh, Zabiholah Damiri* Pages 59-68
    Introduction

    Human errors play a significant role in the occurrence of industrial accidents.  This study aims to investigate the human errors in cabin roof crane operators of a metal industry using SHERPA and SPAR-H techniques. 

    Material and Method

    In this research, first, all of the tasks of the tower crane operator were identified and analyzed. Then, adopting SHERPA technique, probable operator errors were identified in each task and the control modes and error probability were determined by and SPAR-H technique.

    Results

    Analysis of SHERPA worksheets showed that a total of 217 errors were identified, of which 41% were functional, 21% review, 13% recovery, 15% communication and 10% selective. . According to the results of risk assessment, 38% of errors at the level of risk are unacceptable, 26% are undesirable, 14% are acceptable but need to be reconsidered and 22% are acceptable without the need for reconsideration. H The highest probability of error was related to the three sub-tasks of longitudinal motion, transverse motion, and high and low motion (0.3712). The lowest probability of error was below the task of recording shift reports and transmitting information orally and in writing (0.001).

    Conclusion

    the highest type of error detected is the functional type and the highest probability of error in cargo handling along the route (0.3712) and in this regard to reduce the error, the necessary corrective measures to improve The work process and the reduction of human error were made available to the personnel of the crane unit

    Keywords: Human Error, SHERPA Technique, SPAR-H, Cabin Roof Crane
  • Gholamreza Asadi, Arezou Karampourian*, Omid Kalatpour, Salman Khazaei Pages 69-77
    Background

    The most important demand of people in disasters is health and the provision of coordinated, integrated, continuous, and accessible health services. Effective disaster management depends on anticipating and identifying disaster problems and considering the necessary facilities. The aim of this study was to evaluate the safety status and functional, structural, and non-structural preparedness of health centers in disasters.

    Materials and Method

    This descriptive cross-sectional study was conducted in 49 health centers of Hamadan in 2021. To collect data, standard interviews, observation, and checklist methods were used based on disaster risk assessment guidelines in the health care network system. These checklists examine the safety status of health centers in three areas of functional preparedness, structural safety, and non-structural safety. The average functional preparedness, structural and non-structural, is considered a safety score, and health centers are in one of the levels of "low" safety (0-50), "moderate" safety (50-70), and "optimal" safety (70-100).

    Results

    According to the results in the health centers of Hamadan city, the level of functional preparedness is 56.23%, the level of non-structural safety, structural safety, and total safety are 63.96, 89.39, and 75.13%, respectively.

    Conclusion

    According to the findings of this study, the level of non-structural and structural safety of health centers in Hamadan was at an acceptable level that can be improved, however, the level of functional preparedness was assessed at a moderate level. This could be due to a lack of coherent organization, disaster risk management, adequate budget, and knowledge.

    Keywords: Disasters, Safety, Preparedness