فهرست مطالب

پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار) - سال بیست و یکم شماره 4 (زمستان 1400)

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال بیست و یکم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی امامی میبدی، مهریار داشاب، فیصل عامری، علی مقدم ابریشمی، معصومه اکبری بیرگانی* صفحات 1-36

    تحولات صورت گرفته در قراردادهای نفتی کشورها، حاکی از آن است که اکثر کشورها نسبت به استفاده صرف از قراردادهای خدماتی منصرف شده و به استفاده از الگوی قراردادی مشارکت در تولید و امتیاز جدید روی آوردند و یا اینکه با اصلاحاتی، الگوهای قراردادی خود را به انواعی از قراردادهای مشارکتی نزدیک نمودند، لیکن این مطالعه نشان می دهد، باوجودی که در دهه اخیر، تلاش های حقوقی بسیاری در ایران و عراق برای استفاده از قرارداد مشارکت در تولید انجام شده اما همچنان خلا ناشی از وجود قانونی روشن در این باره باعث شده است، روند اصلاحی قراردادهای نفتی در این دو کشور، به اعمال مدل هایی از قراردادهای خدماتی بلندمدت ختم گردد، درحالی که بررسی نتایج حاصل از ارزیابی اقتصادی طرح توسعه یکی از میادین نفتی مشترک ایران و عراق در قالب قراردادهای خدماتی نفتی این دو کشور و مقایسه آن با الگوی قراردادی مشارکت در تولید، نشان می دهد، قرارداد مشارکت در تولید، کارآیی اقتصادی بالاتری داشته، ضمن ایجاد انگیزه های لازم در پیمانکار برای اجرای پروژه های پرریسک، در شرایط مختلف اقتصادی، همسویی بیشتری میان منافع طرفین قرارداد ایجاد می نماید؛ توزیع بهینه و منصفانه تری از ریسک بین آنها برقرار می سازد که عامل مهمی برای پایبندی طرفین به اجرا و اتمام قرارداد به شمار می آید. بنابراین با توجه به شرایط حاکم بر بازار نفت ازجمله رقابت و روند کاهشی قیمت های نفت، همچنان استفاده از الگوی قراردادی مشارکت در تولید، حداقل برای میادین با شرایط سخت و میادین مشترک، راه حلی کارگشا است ولی برای به کارگیری آن همانند سایر کشورها، اقدامات حقوقی موثرتری نظیر تصویب قانون استفاده از قرارداد مشارکت در تولید ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: مشارکت در تولید، قراردادهای جدید نفتی ایران، قراردادهای خدماتی عراق، نظام مالی قرارداد
  • شهریار زروکی*، محمد عبدی سیدکلایی، آرمان یوسفی بارفروشی صفحات 37-66

    از آنجایی که نابرابری درآمد، بر ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی زندگی افراد جامعه اثر می گذارد، بررسی متغیرهای تاثیرگذار بر نابرابری درآمد، دارای اهمیت می‎باشد. با توجه به آنکه در میان متغیر‎های اثرگذار بر نابرابری درآمد در مطالعات داخلی، به نقش بی ‎ثباتی اقتصاد کلان بویژه در قالب نامتقارن آن توجه چندانی نشده است، در این پژوهش، سعی شد تا اثر نامتقارن بی ‎ثباتی اقتصاد کلان بر نابرابری درآمد در ایران  بررسی شود. برای این منظور، از رهیافت خودتوضیحی با وقفه  های توزیعی غیرخطی (نامتقارن) در دوره 1350 تا 1397 استفاده شده، و نتایج حاکی از آن است که در هر دو قالب متقارن و نامتقارن، بی ‎ثباتی اقتصاد کلان، اثری مستقیم بر توزیع درآمد دارد؛ به  نحوی که بر مبنای الگوی نامتقارن، افزایش ها در بی ثباتی اقتصاد کلان، نابرابری درآمد را افزایش (اثر نامطلوب)، و کاهش ها در آن، نابرابری را کاهش (اثر مطلوب) می دهد. از حیث اندازه اثر، کاهش ‎ها در بی‎ ثباتی اقتصاد کلان، بیش از افزایش ‎ها در بی ‎ثباتی بر نابرابری درآمد اثرگذار است. علاوه بر این، در هر دو قالب متقارن و نامتقارن، افزایش در مالیات مستقیم و قیمت انرژی، نابرابری درآمد را کاهش و افزایش در مالیات غیرمستقیم، نابرابری درآمد را افزایش می دهد. همچنین در این پژوهش، فرضیه کوزنتس رد نمی‎شود.

    کلیدواژگان: نابرابری درآمد، بی ثباتی اقتصاد کلان، رهیافت نامتقارن، ایران
  • آزاده عرب، احمد سرلک*، مجتبی قیاسی، مریم شریف نژاد صفحات 67-86

    توسعه و ثبات مالی و ارتباط آنها با رشد اقتصادی، از موضوعات مهم و تاثیرگذار بر رشد اقتصادی است. بنابراین، کارشناسان اقتصاد در تحقیقات بسیاری با اعمال شرایط گوناگون، به بررسی این موضوع پرداخته اند. هدف اصلی این تحقیق، ارزیابی تاثیر توسعه مالی و ثبات مالی بر رشد اقتصادی ایران در دوره زمانی1370 تا 1397 با استفاده از رهیافت گشتاورهای تعمیم یافته می باشد. نتایج، بیانگر تاثیر مثبت و معنادار متغیرهای توسعه مالی و ثبات مالی بر رشد اقتصادی است؛ همچنین متغیرهای وقفه رشد اقتصادی، آموزش، سرمایه گذاری ثابت و آزادسازی تجاری، اثر مثبت و معنادار، ولی تورم و مخارج دولت و جمعیت فعال، تاثیر منفی بر رشد اقتصادی دارند. بنابراین توصیه می گردد، با عنایت به نقش با اهمیت آموزش، با سرمایه گذاری در این بخش و ارتقاء زیربنای تولید، انجام اصلاحات ساختاری لازم در بازار سرمایه و بانک، هدایت اعتبارات و نقدینگی به سمت تقویت تولید بخش خصوصی و همچنین اصلاح سطح و ترکیب مخارج دولت، به نحوی، به افزایش بهره وری تولید کمک گردد.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، بی ثباتی مالی، رشد اقتصادی، گشتاورتعمیم یافته، سری زمانی
  • فائزه ذریه محمدعلی، محمدرضا ناهیدی امیرخیز*، علی پایتختی اسکویی، رضا رنجپور صفحات 87-122

    یکی از موضوعات بسیار مهم در تحلیل سیاست های پولی و مالی کارآیی یا اثرگذاری آنها می باشد که به سیاست گذاران می گوید در چه شرایطی، چه سیاستی کارآمدتر می باشد. به طور کلی، منظور از کارآیی یا اثرگذاری سیاست های پولی و مالی میزان اثر آنها بر روی تولید یا درآمد ملی تعادلی است. بنابراین سیاست گذار برای دستیابی به اهداف خود، باید بتواند به شکاف تولید و تورم پاسخ مناسبی بدهد. بر همین مبنا باید از یک قاعده سیاستی که اهداف بانک مرکزی را پوشش می دهد استفاده کرد. در این پژوهش در چهارچوب قاعده تیلور، به بررسی واکنش سیاست های پولی و مالی به شکاف تولید در اقتصاد ایران با استفاده از روش  رگرسیون کوانتایل (Quantile) در بازه زمانی 1397-1355پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد با افزایش شکاف تولید در چندک های مختلف، سیاست گذاران پولی هیچ واکنشی به شکاف تولید از خود نشان نمی دهند، اما سیاست گذاران دولت نسبت به شکاف تولید سیاست انبساطی را به اجرا درآورده که نتایج نشان می دهد دولت رفتار صلاحدیدی نسبت به شکاف تولید از خود نشان می دهد که این خلاف قاعده تیلور می باشد.

    کلیدواژگان: قاعده تیلور، واکنش بانک مرکزی، واکنش دولت، رگرسیون کوانتایل، شکاف تولید
  • حسن دلیری* صفحات 123-148

    تاسیس و توسعه مناطق آزاد تجاری صنعتی، یکی از راهکارهای کشورهای درحال توسعه برای استفاده از مزایای تجارت جهانی است، بدون آنکه معایب تجارت آزاد به کل کشور سرایت کرده و به آن آسیب برساند. ایران نیز به منظور استفاده از مزایای مناطق آزاد، تاکنون هفت منطقه در نقاط مختلف کشور تاسیس کرده است؛ اما یکی از سوالات مهم پس از تاسیس مناطق آزاد در کشور، این است که آیا مناطق آزاد تجاری- صنعتی تاسیس شده، توانسته اند سبب رشد و توسعه اقتصادی بیشتر استان میزبان خود شوند. در این مطالعه، تلاش شده تا با استفاده از رویکرد کنترل ترکیبی، به این سوال پاسخ داده شود که آیا تاسیس منطقه آزاد انزلی در سال 1384 توانسته است بر رشد و توسعه استان گیلان موثر باشد. نتایج مطالعه حاضر، نشان از آن دارد که منطقه آزاد انزلی، نتوانسته است اثر مثبت و معناداری بر رشد و توسعه استان گیلان داشته باشد؛ به گونه ای که از چهار متغیر هدف مورد بررسی، تاسیس منطقه آزاد انزلی، اثر منفی بر سرانه ارزش افزوده صنعت و معدن استان گیلان نسبت به گروه کنترل داشته و اثر معناداری بر مقدار ارزش افزوده کشاورزی، ارزش افزوده خدمات، مقدار واقعی سرانه تولید ناخالص داخلی در استان گیلان در مقایسه با گروه کنترل نداشته است؛ بنابراین، می توان اذعان داشت که تاسیس منطقه آزاد انزلی، نتوانسته است تا به یکی از اهداف اساسی خود که همانا توسعه و رشد مناطق پیرامون بوده، برسد.

    کلیدواژگان: کنترل ترکیبی، منطقه آزاد انزلی، توسعه منطقه ای
  • فرشته محمدیان* صفحات 149-180

    هدف اصلی از نگارش این مقاله، برآورد اثر بازگشتی انرژی در گستره اقتصاد ایران است. در این راستا، در مقاله حاضر مبتنی بر تفسیر اثر بازگشتی بروکس در ترکیب با معادله تجزیه و تحلیل نیروهای محرکه تغییرات زیست محیطی، روشی متفاوت برای برآورد اثر بازگشتی گستره اقتصاد ایران ارایه شده است. سپس با استفاده از مدل فضا حالت، اندازه اثر بازگشتی انرژی در گستره اقتصاد ایران در دوره 1396-1346 برآورد گردید. نتایج، نشان می دهد که میانگین سالیانه اثر بازگشتی در دوره مورد بررسی، 57 درصد است. در زیردوره های مورد بررسی نیز بجز برای دوره 1367-1357 اثر بازگشتی انرژی قابل توجه بوده و روندی صعودی دارد که باعث شده است، صرفه جویی واقعی انرژی بسیار کمتر از صرفه جویی بالقوه باشد. با نظر به تاثیر قابل توجه اثر بازگشتی بر صرفه جویی انرژی کشور، جهت کاهش اثر بازگشتی و افزایش میزان صرفه جویی انرژی توصیه می شود، الف) در هنگام طراحی اهداف و سیاست های صرفه جویی انرژی، اندازه اثر بازگشتی لحاظ شود؛ زیرا کم یا بیش برآورد این اثر، موجب می شود که میزان صرفه جویی واقعی انرژی، بیشتر یا کمتر از مقدار پیش بینی شده آن باشد، ب) برای صرفه جویی انرژی، نباید صرفا بر بهبود کارآیی انرژی تکیه شود؛ زیرا اگر این سیاست ها با اقدامات قیمتی مناسب همراه نباشند، بخش عمده ای از صرفه جویی بالقوه، به دلیل اثر بازگشتی در عمل محقق نخواهد شد. البته صرف تکیه بر سیاست های قیمتی و رها کردن سیاست های کارآیی انرژی نیز همین نتیجه را خواهد داشت.

    کلیدواژگان: اثر بازگشتی انرژی، مدل فضا حالت، پیشرفت تکنولوژی، ایران
  • نورالدین شریفی* صفحات 181-200

    برای جلوگیری از قاچاق بنزین به خارج از کشور و مصرف بی‏ رویه آن در داخل، این محصول در سال 1398 با سهمیه‏ بندی و افزایش قیمت روبرو شده، و این سیاست، هزینه مصارف گروه‏ های مختلف درآمدی را تحت تاثیر قرار داده است که برای جبران آن، به گروه‏ هایی از جامعه یارانه معیشتی پرداخت می‏ شود. هدف از  این تحقیق، مطالعه تاثیر این افزایش قیمت بر هزینه مصارف دهک‏ های مختلف درآمدی به تفکیک شهری و روستایی و مقایسه آن با یارانه معیشتی بنزین است. برای این منظور، با توسعه مدل تعدیل جدول داده - ستانده در حذف یارانه پنهان، شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی دهک‏ های مختلف خانوارهای شهری و روستایی محاسبه می‏ شود. جدول داده - ستانده سال 1395 بانک مرکزی ایران که آخرین جدول آماری کشور می ‏باشد، به عنوان پایه آماری مورد استفاده قرار می‏ گیرد. بر اساس نتایج حاصل، این سیاست در از بین بردن اثرات کاهش یارانه پنهان بنزین برای همه گروه‏ های هدف، موفق؛ اما در از بین بردن اثرات عوامل تشدیدکننده صاحبان کار و سرمایه و نرخ ارز، ناموفق بوده است.

    کلیدواژگان: یارانه پنهان بنزین، یارانه معیشتی بنزین، مدل داده - ستانده، قیمت بنزین و ایران
|
  • Ali Emami Meybodi, Mehryar Dashab, Feysal Ameri, Ali Moghaddam Abrishami, Masoumeh Akbari Birgani* Pages 1-36

    Developments in the oil contracts of countries indicate that most countries have abandoned the use of service contracts only and resorted to the contract model of production sharing contracts and new concessions, or by modifying, have driven their contract models to a variety of partnership contracts. However, this study shows that although many legal efforts have been made in Iran and Iraq to use this contract model, but the lack of clear law in this regard has led to the reform process of oil contracts leading to the implementation of models of long-term service contracts. The results of comparing the economic evaluation of Iranian petroleum contracts with service contracts and production sharing contract in Iraq show that the production sharing contract has higher economic efficiency, while creating the necessary incentives for the contractor to implement risky projects, in various economic conditions creates greater alignment between the interests of the parties to the contract, establishes a more efficient and equitable distribution of technical and economic risks between them, which is an important factor for the commitment of the parties to the implementation and termination of the contract. Therefore, it seems that due to the prevailing conditions in the oil market, including competition and declining trends in oil prices the use of the contract model of production sharing contract, at least for fields with difficult conditions and common fields, is a solution, but to use it like other countries, more effective legal measures such as the enactment of a law is essential.

    Keywords: Production Sharing Contracts, Iran Petroleum Contracts (IPC), Iraq Service Contracts, Contract financial system
  • Shahryar Zaroki*, Mohammad Abdi Seyyedkolaee, Arman Yousefi Barfurushi Pages 37-66

    Since income inequality can affect individuals’ lives economically, socially, and environmentally, analyzing variables influencing income inequality is of great importance. Considering the fact that studies in Iran underestimate the role of the asymmetric macroeconomic instability on income inequality, this study attempts to analyze the asymmetric effect of macroeconomic instability on income inequality in Iran. To this aim, a non-linear autoregressive distributed lags model has been used over the period 1971-2018. The results indicate that in both symmetric and asymmetric models, macroeconomic instability has a direct effect on income distribution. It means that based on the asymmetric model, increases in macroeconomic instability raise the income inequality (unfavorable effect), and decreases in it reduce the income inequality (favorable effect). In terms of effect size, decreases in macroeconomic instability affect income inequality more than increases in it. In addition, in both asymmetric and symmetric models, an increase in direct tax or energy price reduces the income inequality, while an increase in indirect tax raises income inequality. Furthermore, the Kuznets hypothesis is not rejected in this study.

    Keywords: Income Inequality, Macroeconomic Instability, Asymmetric Approach, Iran
  • Azadeh Arab, Ahmad Sarlak*, Mojtaba Ghiasi, Maryam Sharifnezhad Pages 67-86

    Financial development and stability and their relationship with economic growth is one of the most important and influential issues in economic growth. Therefore, economists have studied this issue by exerting different conditions. The main purpose of this study is to evaluate the impact of financial development and financial stability on Iranchr('39')s economic growth using the generalized method of moments (GMM) during 1992-2019. The results show positive and meaningful effects of financial development and financial stability on economic growth. The variables of lagged economic growth, education, fixed investment and trade liberalization have positive and significant effects on economic growth, while, inflation, government expenditure and active population have negative impacts on economic growth. Therefore, considering the important role of education, it is recommended to government to invest in this sector and upgrade the production structure, make the necessary structural reforms in the capital market and banking system, direct credit and liquidity to strengthen private sector production, as well as improve the level and composition of government spending in order to increase production efficiency.

    Keywords: Financial Development, Financial Instability, Economic Growth, Generalized Method of Moments, Time Series
  • Faezeh Zorriyeh Mohammadali, Mohammadreza Nahidi Amirkhiz*, Ali Paytakhti Oskooe, Reza Ranjpour Pages 87-122

    One of the most important issues in monetary and fiscal policy analysis is their efficiency or effectiveness, which tells policymakers about effectiveness of policies. In general, the effectiveness or effectiveness of monetary and fiscal policies refers to the extent to which they affect equilibrium national output or income.  Therefore, in order to achieve its goals, the policymaker should be able to respond appropriately to the production gap and inflation accordingly, a policy rule covering the goals of the central bank should be used. In this study, in the framework of Taylor rule, the response of monetary and fiscal policies to the output gap has been investigated in the Iranian economy using the Quantile regression method over the period 1976-2018. The results show that by increasing the output gap in different quantities, monetary authorities do not show any reaction to the output gap. But government policymakers pursue an expansionary policy toward the output gap, which is contrary to Taylorchr('39')s rule, and the results confirm that government policymakers make policy at their will.

    Keywords: Taylor rule, Central bank response, Government response, Quantile regression, Output gap
  • Hassan Daliri* Pages 123-148

    Establishing industrial free trade zones is one of the strategies of developing countries to take advantage of global trade, without the disadvantages of free trade expanding to the country. To take advantage of the free trade zones, Iran has so far established seven zones in different regions. But one of the important questions after the establishment of free trade zones is whether the established free industrial trade zones are able to improve economic growth and development.  In this study, using the Synthetic Control Approach, the answer to the mentioned question is given for the Anzali Free Zone. In other words, the effect of establishing the Anzali free zone on the growth and development of Guilan province is estimated. The results of the study show that the Anzali Free Zone has not been able to have a positive and significant effect on the growth and development of Guilan province. Of the four variables under study, the establishment of the Anzali Free Zone has negative effect on the per capita industrial value-added in Guilan province compared to the control group. Also, it has not have significant effect on the amount of agricultural value-added, services value-added, the real GDP per capita in Guilan province compared to the control group.
    Therefore, it can be concluded that the establishment of the Anzali Free Zone has not been able to achieve one of its main goals, which is the development and growth of the Guilan.

    Keywords: Synthetic Control Approach, Trade-Industrial Free Zone, Anzali, Development
  • Fereshteh Mohamadian* Pages 149-180

    The main purpose of this paper is to estimate the Iranchr('39')s economy-wide energy rebound effect. Based on Brookes’ explanation on the rebound effect combined with the IPAT equation, this paper first presents a different estimation method of economy-wide energy rebound effect. Then, by using the state-space model, Iranchr('39')s economy-wide energy rebound effect is estimated over the period 1967–2017. Results show that the annual average of Iranchr('39')s economy-wide energy rebound effect is 57%. Also, except the 1978-1988 period, in all periods under study energy rebound effect is considerable and it has an increasing trend that makes actual energy saving far less than potential energy saving.
    Due to the significant impact of energy rebound effect on Iranchr('39')s energy saving, in order to reduce the effect of energy rebound effect and increase energy saving it is recommended that, first, the amount of the energy rebound effect be taken into account while designing energy saving goals and policies, because its overestimation or underestimation, causes actual energy saving to be more or less than predicted. Second, saving of energy should not be based on improving energy efficiency solely, because if this policy is not accompanied by appropriate price measures, due to the energy rebound effect, a significant amount of the potential energy saving will not be realized in practice. Of course, relying on price policies and abandoning energy efficiency policies will have the same results.

    Keywords: Energy rebound effect, State-space model, Technological progress, Iran
  • Nooraddin Sharify* Pages 181-200

    To prevent gasoline smuggling to abroad and its excessive consumption in the country, the price of gasoline increased and gasoline was quoted in 2019. This policy has affected the consumption expenditures of different income groups of households. To compensate the expenditures increment, the government pays subsidies to some income groups of households. This paper investigates the effects of this policy on the consumption expenditures of different income deciles in urban and rural areas and compares them with gasoline subsidies. To this end, a developed version of implicit subsidy elimination model is employed. The input-output table of Iran for the year 2016 is used as database of the research. The results of the research indicate that the subsidy of the government will cover the consumption expenditure increment due to its gasoline price policy for all target income groups. However, this policy fails to compensate the increment of the consumption expenditure in the case in which the labour force and capital owners adjust their endowments and the exchange rate is changed with respect to domestic price inflation.

    Keywords: Implicit Subsidy of Gasoline, Gasoline Quotas, Input-Output Model, Gasoline Price, Iran